Τα F-35 πάνε Παρίσι… την κατάλληλη στιγμή

0
An F-35A Lightning II piloted by Lt. Col. Yosef Morris, 388th Fighter Wing, taxis during Red Flag 17-1, Nellis Air Force Base, Nev., Feb 3, 2017. Morris flew the 2,000th sortie during the Air Force's premier air-to-air combat training exercise. This is the first deployment of the F-35A to a Red Flag. Maintainers and pilots from Hill Air Force Base's 388th and 419th Fighter Wings deployed the fifth generation fighter to Nellis AFB Jan. 20. The exercise provides aircrews the experience of multiple, intensive air combat sorties in the safety of a training environment. (U.S. Air Force photo/R. Nial Bradshaw)
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Μετά από δυο δεκαετίες, αμερικανικά αεροσκάφη stealth θα εμφανιστούν στο Le Bourget. Ήταν μόλις το 1991 όταν εμφανίστηκε το εντυπωσιακότατο -για την εποχή του- F-117, και το 1995 όταν εμφανίστηκε το επίσης επιβλητικό Β-2. Το F-22 είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί το 2009, αλλά η παρουσία του στο Παρίσι ακυρώθηκε προς μεγάλη απογοήτευση των φίλων της αεροπορίας.

Φέτος τελικά αποφασίστηκε η παρουσία των μαχητικών F-35A στην πολυσυζητημένη γαλλική έκθεση. To (ή τα) F-35A δεν θα είναι μόνο στατικό έκθεμα, αλλά θα έχει και χρόνο εναέριας επίδειξης! Προφανώς τα τελευταία ταξίδια των F-35 έχουν γεμίσει αυτοπεποίθηση τους επιτελείς της USAF, αλλά και τους υπευθύνους της Lockheed. Οι τελευταίοι θα ήθελαν όσο τίποτε άλλο την παρουσία του νέου τους μαχητικού στην Ευρώπη, με τις μισές (ή και περισσότερες) ευρωπαϊκές αεροπορίες να είναι πελάτες ή υποψήφιοι πελάτες του αεροσκάφους.

Υπενθυμίζουμε πως Γερμανία και Πολωνία έχουν ενδιαφερθεί, αλλά και πολλές άλλες χώρες (Βέλγιο, Φινλανδία, Ελβετία) κάποια στιγμή θα ενδιαφερθούν κι αυτές με την σειρά τους (ή έχουν ξεκινήσει διαγωνισμό για ΝΜΑ). Άλλωστε το αεροσκάφος έχει γίνει ανταγωνιστικότερο μετά τις περσινές μειώσεις τιμών, αλλα βέβαια απέχει αρκετά για να χαρακτηριστεί “ευκαιρία”. Στους δυνητικούς πελάτες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, αν φυσικά κατάφερναν να αποσπάσουν την πολυπόθητη άδεια των ΗΠΑ (γιατί εκεί λεφτά υπάρχουν).

Επίσης, πρόσφατα ο νέος φάκελος πτήσης του έδωσε την δυνατότητα νέων ελιγμών, οπότε η παρουσία του στο Παρίσι θα είναι προφανώς “εντυπωσιακότερη”. Αναμφίβολα οι αμερικανοί θα ήθελαν με κάποιον τρόπο να εντυπωσιάσουν “τα πλήθη”, και μια καλή ιδέα θα ήταν η παρουσία κάποιου F-35B. Οι νέοι πελάτες πάντα είναι ευπρόσδεκτοι σε ένα τόσο ακριβό πρόγραμμα, ειδικά αν μπορούν να πληρώσουν για την αγορά του. Η Ρωσία και το άγχος που προκαλεί στους Ευρωπαίους είναι προφανώς το καλύτερο πρόγραμμα μάρκετινγκ για το F-35.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •