Νέα ικανότητα ναυτικής κρούσης για το F-35

0
2098
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η έκδοση Block IV του F-35 θα διαθέτει προσθέσει ένα πέμπτο “νήμα αποστολής” στις τέσσερις κατηγορίες αποστολών που ήδη διαθέτει – εκείνη του “εκτεταμένου επιφανειακού πολέμου” – σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος JSF αντιναύαρχου Ματ Ουίντερ σε συνέντευξη του στο περιοδικό Air Force Magazine.

Η νέα αποστολή μετουσιώνεται σε αυξημένες ικανότητες ναυτικής κρούσης επιπρόσθετα στις υπάρχουσες τέσσερις αποστολές στην βασική έκδοση του F-35 είναι, ήτοι: 1) αεροπορική υπεροχή, 2) καταστολή και καταστροφή εχθρικής αεράμυνας, 3) εγγύς αεροπορική υποστήριξη και 4) στρατηγική προσβολή κρίσιμων στόχων.

Η έκδοση Block 3F μπορεί να εκτελέσει περιορισμένες αντιπλϊκές αποστολές, αλλά ο Ουίντερ εξήγησε ότι οι λειτουργίες του ραντάρ και των υπόλοιπων αισθητήρων που είναι απαραίτητες για επίθεση σε στόχους εδάφους είναι διαφορετικές για επίθεση σε στόχους στη θάλασσα. Η αναβάθμιση στο επίπεδο Block IV θα επιτρέψει στο F-35 να είναι αποτελεσματικό και στον ρόλο της ναυτικής κρούσης.

Ο νέος πύραυλος αμερικανικός αντιπλοϊκός πύραυλος μεγάλης εμβέλειας (LRASM), που είναι μια παραλλαγή του AGM-158 JASSM-ER, δεν αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της νέας ικανότητας αποστολής, ανέφερε ο Winter.

Παρόλο που tο F-35 έχει πιστοποιηθεί για μεταφορά του όπλου σε εξωτερικούς φορείς και πιθανόν να μπορεί φέρει το όπλο και εσωτερικά, το βασικό όπλο του Ναυτικού για την αποστολή ναυτικής κρούσης είναι το AGM-154 JSOW, αν και δεν είναι πύραυλος αλλά όπλο ανεμοπορίας.

Δεν απέκλεισε όμως κι ο LRASM να προστεθεί αργότερα στο οπλοστάσιο του F-35.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •