- Advertisement -

F-35 (και) σε ρόλο ναυτικής κρούσης;

- Advertisement -


To F-35 θα μπορούσε να εντάξει στην λίστα των αποστολών που δύναται να εκτελέσει και αυτόν της ναυτικής κρούσης, χάρη σε έναν μικρό, νορβηγικό πύραυλο. Το βλήμα NSM (Nytt sjømålsmissil) ή Naval Strike Missile, όπως ονομάσθηκε αργότερα για λόγους εμπορικής προώθησης, είναι μια σχεδίαση της Kongsberg Defense που υπαγορεύθηκε από την αδυναμία του Νορβηγικού Ναυτικού να βρει στα μέσα της δεκαετίας του 2000 έναν πύραυλο κατά μονάδων επιφανείας που να ικανοποιεί τις ανάγκες του.
Αντίθετα με άλλους πυραύλους της κατηγορίας που χρησιμοποιούν ενεργή καθοδήγηση ραντάρ κατά το τελικό στάδιο της προσβολής, προειδοποιώντας έτσι τον πλοίο-στόχο το οποίο προβαίνει στην λήψη αντιμέτρων, ο NSM πλησιάζει το θύμα του χρησιμοποιώντας αισθητήρα υπερύθρων –η σχετική τεχνολογία παθητικού ανιχνευτή IR είχε δοκιμασθεί με επιτυχία στον γνωστό πύραυλο κατά στόχων επιφανείας Penguin, επίσης της Kongsberg.

Μικρός, με μήκος μόλις 4 μέτρα, ο υποηχητικός NSM σχεδιάσθηκε για να επιχειρεί μέχρι το 2040 αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις τόσο του παρόντος, όσο και του μελλοντικού περιβάλλοντος μάχης. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, ο πύραυλος διαθέτει υψηλή πιθανότητα διείσδυσης της άμυνας του αντιπάλου (αεράμυνα, αντίμετρα) σε κλειστές ή ανοικτές θάλασσες, είναι ευέλικτος, εύκολα προσαρμόσιμος σε διαφορετικές πλατφόρμες και δύσκολα εντοπίσιμος.

Εκμεταλλευόμενος δε την δυνατότητα πτήσης αναγλύφου και το χαμηλό ύψος, παρέχει στους σχεδιαστές μιας επιχείρησης την ευχέρεια να προγραμματίσουν πλήγματα ακριβείας στέλνοντας πολλούς πυραύλους εναντίον του ιδίου στόχου από διαφορετικές κατευθύνσεις (saturation attacks) για κορεσμό της άμυνας του αντιπάλου. Και τέτοιες επιθέσεις δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Ένας ακόμη λόγος είναι η ακρίβεια με την οποία πλήττει τον στόχο του –λιγότερο από 60 εκ. μεσολαβούν μεταξύ του σημείου σκόπευσης και του σημείου πρόσκρουσης. Επίσης, έχοντας δυνατότητα αναγνώρισης της κλάσης του στόχου (Autonomous Target Recognition) το βλήμα δύναται να χτυπά στο πιο κρίσιμο/ευάλωτο σημείο του αντίπαλου πλοίου μεγιστοποιώντας τις ζημιές. Ο πυροσωλήνας μπορεί να προγραμματισθεί ώστε να ενεργοποιηθεί μετά την διείσδυση στον στόχο ενώ η πολεμική κεφαλή θραυσματοποιείται για την πρόκληση μεγαλύτερης καταστροφής.
Οι Νορβηγοί προωθούν τον NSM ως αντικαταστάτη των πυραύλων Harpoon που τελούν υπό απόσυρση. Ήδη σε νορβηγική υπηρεσία ο πύραυλος εξοπλίζει τις κορβέττες κλάσης Skjold οι οποίες είναι χαρακτηριστικά μικρά σκάφη αλλά ενδεχόμενη αξιοποίησή του από το «πολυεργαλείο» F-35 θα άλλαζε πολλά δεδομένα –ο NSM μπορεί να προσαρμοστεί στο εξαπολυόμενο από αέρος JSM (Joint Strike Missile) το οποίο σχεδιάσθηκε για να χωρά στην εσωτερική αποθήκη οπλισμού του Lightning.

Υπενθυμίζεται ότι η Νορβηγία συγκαταλέγεται στις οκτώ χώρες που συμμετέχουν, εκτός των ΗΠΑ, στο πρόγραμμα του F-35 ως εταίρος (Level 3 partner). Το κόστος εκάστου εκ των 52 μαχητικών του τύπου που πρόκειται να παραλάβει η Luftforsvaret –τα πρώτα δύο παραδοθέντα νορβηγικά F-35A θα παραμείνουν στην βάση Luke για την εκπαίδευση Νορβηγών και ξένων χειριστών– εκτιμάται σε 769 εκατομμύρια δολάρια.
 
Αλέξανδρος Θεολόγου
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ivychris

Το κόστος εκάστου εκ των 52 μαχητικών του τύπου που πρόκειται να παραλάβει η Luftforsvaret –…………………..– εκτιμάται σε 769 εκατομμύρια δολάρια.
Προφανώς, κάτι άλλο θέλετε να γράψετε

nikos papagiannis

Συμφωνω…40 δισ. Δολάρια για για 52 αεροπλανα?? Ουτε B-2 να ηταν

ΑΚ

Μάλλον αναφέρεται σε Νορβηγηκές Κορώνες! Tα 769 εκατομμύρια είναι 95 εκατομμύρια $… Λογικό τίμημα, ανά μονάδα F-35…

Spirit

για 7,69 δισάκια πιο ρεαλιστικό ακούγεται…

Akis

Μπορούν και τα F-16 να φέρουν τέτοιους πυραύλους ; Θα ήταν καλή επιλογή για τα Viper.

Em.Ti

Αν δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί στα F-16AM της Νορβηγίας (όπως οι Penguin), τότε λογικά θα πρέπει να πιστοποιηθούν πρώτα για να μετριαστεί κάπως το κόστος.
Ειδάλλως, ναι φυσικά και γίνεται, αλλά κάποιος πρέπει να πληρώσει την αρχική πιστοποίηση.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φυσικά και να μην πάρουμε Μ2A3 Bradley! Καλύτερα KF-41 στην ίδια...

45
 Χτες το απόγευμα δημοσιεύσαμε μια είδηση, που μάλλον πέρασε σχετικά χωρίς να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Το θέμα είναι πως αρκετοί φίλοι αναγνώστες το "έπιασαν",...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99 $

Related News

Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου νίκησε τον κορονοϊό και γιορτάζει τα 104α γενέθλιά του: «Τα κατάφερα»

Βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γιόρτασε στο σπίτι του τα 104α γενέθλιά του, στην Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ, αφού πέρασε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο, όπου...

ΗΠΑ: Μετά τα Ιράκ και Αφγανιστάν ο πρόεδρος Τραμπ αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα και από τη Σομαλία

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ "διέταξε” την αποχώρηση "της πλειονότητας” των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Σομαλία "ως τις αρχές του 2021”, δηλαδή...

ΗΠΑ: Να επιβληθεί μορατόριουμ από Γερμανία και ΕΕ στον αγωγό Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Γερμανία και την ΕΕ να επιβάλει "ένα μορατόριουμ” στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2,...