- Advertisement -

Πάνω από 570 F-35 έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα

- Advertisement -
Ένα ενδιαφέρον βίντεο δόθηκε στην δημοσιότητα από την Lockheed Martin, στο οποίο παρουσιάζονται τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του μαχητικού αεροσκάφους F-35.
Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί πάνω από 570 αεροσκάφη ολων των εκδόσεων στους χρήστες του, ενώ πάνω από 300 βρίσκονται στην γραμμή παραγωγής σε διάφορα στάδια συναρμολόγησης σε δυο γραμμές παραγωγής στις ΗΠΑ και στην Ιταλία.
26 βάσεις σε ολο τον κόσμο έχουν κατασκευαστεί ή αναβαθμιστεί αποκλειστικά για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις με F-35. Συνολικά 4 πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων κλάσης Wasp και America έχουν πιστοποιηθεί για να επιχειρούν με F-35B, καθώς επίσης και τα αεροπλανοφόρα HMS Queen Elizabeth και Trieste του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας αντίστοιχα.
325.000 ώρες πτήσης έχουν συμπληρωθεί μέχρι σήμερα από όλα τα αεροσκάφη του τύπου σε υπηρεσία σε όλο τον κόσμο. Σημειώνουμε ότι σε αυτό το διάστημα έχουν χαθεί σε ατυχήματα συνολικά πέντε αεροσκάφη του τύπου.
1.170 χειριστές έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους κι είναι ικανοί να επιχειρούν με τα αεροσκάφη αυτά. Ο αντίστοιχος αριθμός για τους τεχνικούς αεροσκαφών φτάνει αισίως τους 9.685.  Αν και λογικά το νούμερο αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τους Τούρκους χειριστές που όχι μόνο δεν ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους αλλά αποχώρησαν κακήν κακώς από τις ΗΠΑ…
Οκτώ χρήστες έχουν κηρύξει τα αεροσκάφη που παρέλαβαν επιχειρησιακά μέχρι σήμερα. Οι τρεις κλάδοι με μαχητικά αεροσκάφη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Αεροπορία, Ναυτικό και Πεζοναύτες) καθώς επίσης και οι Αεροπορίες του Ισραήλ, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας, ενώ εννιά χώρες (Επιπλέον των παραπάνω κι η Αυστραλία, Ολλανδία και Νότια Κορέα) έχουν παραλάβει αεροσκάφη που παρήγγειλαν στο έδαφός τους και βρίσκονται στην διαδικασία να τα κηρύξουν κι αυτοί επιχειρησιακά.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το κόστος του αεροσκάφους στην τρέχουσα παρτίδα παραγωγής έχει πέσει αισίως κατά 70% από την στιγμή που ξεκίνησε η χαμηλού ρυθμού αρχική παραγωγή. Συνεπώς όποιος παραγγέλνει το αεροσκάφος στο εξής θα το παραλαμβάνει αργότερα μεν, σε χαμηλότερες τιμές δε, με προβαλλόμενο κόστος στα 79,2 εκατομμύρια δολάρια για αεροσκάφη της παρτίδας LOT13 και 77,9 για τα αεροσκάφη της LOT14. Με λίγα λόγια, το κόστος είναι πλέον για πρώτη φορά ευθέως συγκρίσιμο με αεροσκάφη 4ης γενιάς, ή και χαμηλότερο αν η σύγκριση γίνει με το F-15EX.
Η διαθεσιμότητες των αεροσκαφών, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, έχουν βελτιωθεί πλέον σε ποσοστό 60-70%, με απώτερο σκοπό να φτάσουν το 80%. Πρόκειται για ένα από τα θέματα για τα οποία είχε αντιμετωπίσει σοβαρή κριτική τα πρώτα χρόνια των παραδόσεων, καθώς τα αρχικά F-35 περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο στα υπόστεγά τους λόγω πλειάδας προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.
Η εταιρεία εν τω μεταξύ υπόσχεται ότι θα καταφέρει να μειώσει περεταίρω και το κόστος ανά ώρα πτήσης του αεροσκάφους, στις 25.000 δολάρια μέχρι το 2025, από περίπου 30.000 που είναι σήμερα, όντας και πάλι ευθέως συγκρίσιμο με αυτό αεροσκαφών τέταρτης γενιάς. Αυτό βέβαια μένει να φανεί στην πράξη.
Για την παραγωγή του αεροσκάφους απασχολούνται αυτήν την στιγμή πάνω από 1.900 προμηθευτές και υπεργολάβοι σε όλο τον κόσμο, όντας ένα πολυεθνικό πρόγραμμα. Σε αυτούς προς το παρόν, μέχρι τουλάχιστον το 2022, θα συμπεριλαμβάνονται και οι τουρκικές αεροδιαστημικές εταιρείες καθώς παρά την έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα έχουν ακόμα συμβόλαια σε ισχύ χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα αντικαταστάτης τους για το 100% των απαρτίων που κατασκευάζουν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koulis

Σε λίγα χρόνια θα πετούν τα ελληνικά f 35 μαζί με τα Rafale. Ε ρε γλέντια οι γείτονες.

Mitsos_Mantzos

Τόσο πολλά; Μπράβο.

A.K.

Αν δεν κάνω λάθος αυτό μας κάνει γύρω στα 50 δις, χώρια τα εξτραδάκια.
Πες 60 δις. Το 1/4 του ΑΕΠ μας χοντρά-χοντρά.

ultorius

αν σταματησουμε να διαγραφουμε χρεη ποδοσφαιρικων ομαδων και αν εισπραξουμε προστιμα εκατομυριων απο αλυσιδες super market κλπ μια χαρα θα βρουμε λεφτα και για εξοπληστικα προγραμματα.

A.K.

Τι σχέση έχει το σχόλιο σου με το δικό μου?

George55

Διαθεσιμότητα 60-70% για νέα αεροσκάφη, με το super douper σύστημα AI ALIS για τα logistics; Τελικά οι Τούρκοι δεν θα βγουν ποτέ από το πρόγραμμα, και θα γλιτώσουν το κόστος αγοράς και θα βγάλουν δις από τις πωλήσεις απαρτιών του f35. Η Ελλάδα θα δώσει στην LM 4 δις για αγορά του πακέτου, και η LM θα δώσει 10 δις στην Τουρκία για αγορά εξαρτημάτων.. στις υγείες μας. Είπαμε ο Ερντογάν εθνικός ευεργέτης, αλλά βγάζουμε και εμείς τα μάτια μας με αυτογκόλ. Πάμε καλύτερα FCAS με συνοπτικές διαδικασίες..

Last edited 1 month ago by George55
Makis

Το f-35 θα γίνει το f-16 της νέας εποχής

ANDREW

Ω ναι, ειδικά όταν αυξηθεί ο φόρτος του στο εσωτερικό.

Strike-Eagle-13

Επειδή πάλι γίνεται αναφορά για το F-15EX Vs F-35 να παραθέσω την γνώμη κάποιων πιο ειδικών εξ ημών:

Gen. Mark Kelly, head of Air Combat Command, defended his service’s decision to add the Boeing F-15EX, a new version of a half-century-old design, to a fighter-jet shopping list that until recently had consisted solely of Lockheed Martin’s F-35.
Kelly, who has flown both aircraft, says the new version of the F-15 is “a game-changing aircraft” with an easily upgradable digital mission system and the ability to carry heavy weapons.
“We have to present a peer adversary with multiple challenges to fend off both inside threat rings and outside threat rings with lower radar-cross-section threats and big payloads and a mix of problems,” the general said at the Air Force Association’s Virtual Air, Space & Cyber conference. “This aircraft will have the brains to assess and decide quickly, speed and fuel to cover a big area and some pretty significant hitting power.”

Ο στρατηγός Mark Kelly, επικεφαλής της Air Combat Command, υπερασπίστηκε την απόφαση της υπηρεσίας του να προσθέσει το Boeing F-15EX, μια νέα έκδοση σχεδιασμού μισού αιώνα, σε μια λίστα αγορών μαχητικών αεροσκαφών που μέχρι πρόσφατα αποτελούνταν αποκλειστικά από την Lockheed Martin’s F-35.

Ο Kelly, που έχει πετάξει και τα δύο αεροσκάφη, λέει ότι η νέα έκδοση του F-15 είναι «ένα αεροσκάφος που αλλάζει παιχνίδι» με ένα εύκολα αναβαθμιζόμενο ψηφιακό σύστημα αποστολής και τη δυνατότητα μεταφοράς βαρέων όπλων.

«Πρέπει να παρουσιάσουμε έναν αντίπαλο ομότιμο με πολλαπλές προκλήσεις για να αποτρέψουμε τόσο τους εσωτερικούς δακτυλίους απειλής όσο και τους εξωτερικούς δακτυλίους απειλής με χαμηλότερες απειλές διατομής ραντάρ και μεγάλα ωφέλιμα φορτία και ένα συνδυασμό προβλημάτων», δήλωσε ο στρατηγός. “Αυτό το αεροσκάφος θα έχει τον εγκέφαλο να εκτιμήσει και να αποφασίσει γρήγορα, ταχύτητα και καύσιμο για να καλύψει μια μεγάλη περιοχή και κάποια σημαντική ισχύ.”

Nikodimos Pavlidis

Απλά για την ιστορία, η πηγή που παρατίθεται στο κείμενο (https://www.ptisidiastima.com/f-15ex-drawbacks/) περιλαμβάνει ακριβώς την άποψη κάποιου πιο ειδικού εξ ημών. Είναι μία από τις περιπτώσεις που οι ειδικοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους, εξού και χρειάζεται να μαθαίνουμε όλες τις απόψεις.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ποιος προστατεύει την ποντοπόρο ναυτιλία; Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις μελλοντικές προκλήσεις;

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΣτις 13 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο επισκιάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από την επικαιρότητα του κορωνοϊού,...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H ΠΑ στην τελική ευθεία για τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block...

14
 H ΠΑ ολοκληρώνει αυτή την περίοδο τις διαδικασίες για την οριστικοποίηση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού των 38 μαχητικών F-16C/D Block 50 σε επίπεδο F-16C/D Block...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά MDL

Related News

Η Ιαπωνία τοποθέτησε σε τροχιά νέο δορυφόρο μετάδοσης στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών

Η ιαπωνική εταιρεία MHI Υπηρεσίες Εκτόξευσης σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι ο δορυφόρος JDRS-1 (Japanese Data Relay Satellite-1) τοποθετήθηκε με επιτυχία σε τροχία με...

H ΠΑ στην τελική ευθεία για τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50 σε F-16C/D Block 50+Advanced

 H ΠΑ ολοκληρώνει αυτή την περίοδο τις διαδικασίες για την οριστικοποίηση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού των 38 μαχητικών F-16C/D Block 50 σε επίπεδο F-16C/D Block...

Εικόνες «Οδύσσειας του Διαστήματος»; Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ο περίεργος μονόλιθος που βρέθηκε στις ΗΠΑ

Ο μυστηριώδης μεταλλικός μονόλιθος, η πρόσφατη ανακάλυψη του οποίου σε μια έρημο στις δυτικές ΗΠΑ πυροδότησε μια σειρά εικασιών για την προέλευσή του, φαίνεται...