Το F-35A κοστίζει για πρώτη φορά λιγότερο από $90 εκατομμύρια

7
1999

Η προκαταρκτική συμφωνία του Πενταγώνου και της Lockheed Martin για την παραγγελία της Lot11 του μαχητικού F-35 θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του F-35A για πρώτη φορά κάτω από τα $90 εκατομμύρια. Η τιμή αφορά το «fly away cost» του αεροσκάφους συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα F135.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Reuters», ο Λευκός Οίκος πέτυχε η συμφωνία με την Lockheed Martin να οδηγήσει σε μείωση του κόστους ανά μαχητικό κατά 6% σε σύγκριση με την Lot10, με βάση την οποία η τιμή του F-35A ήταν $94,3 εκατομμύρια. Η Lot10 δόθηκε στην Lockheed Martin τον Φεβρουάριο του 2017. Το εκτιμώμενο κόστος για τα 141 F-35 της Lot11 θα φθάσει τα $13 δις ή $89 εκατ. για καθένα από τα F-35A.

 

Το F-35A θεωρείται λιγότερο ακριβό από τα F-35B και F-35C, γι’ αυτό και τονίζεται ιδιαίτερα ως προς τη μεταβολή του κόστους του προγράμματος. Στόχος είναι η αξία του F-35A να κατέλθει το 2020 στα $80 εκατομμύρια.

 

Η μείωση του κόστους είναι κρίσιμη για να επιτευχθούν περισσότερες εξαγωγές, όπως στο Βέλγιο που θα αναδείξει φέτος τον νικητή του προγράμματος απόκτησης 34 ΝΜΑ. Παράλληλα, η μείωση του κόστους του F-35 είναι υπόσχεση του Προέδρου Τραμπ προς τους Αμερικανούς φορολογούμενους πριν ακόμη εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ…

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλησπέρα. Είναι δυνατόν ένα F-35A να αναβαθμιστεί μελλοντικά σε αεροσκάφος κάθετης απογείωσης (F-35B) ή δυνατότητα κάθετης απο/προσγείωσης καθορίζεται εξ’αρχής; Υπάρχει αντίστοιχη μείωση για τα F-35B;

  • όχι, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα αυτή τη στιγμή κι είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει στο μέλλον. Η μείωση αφορά όλα τα μοντέλα αλλά σε διαφορετικό ποσοστό αφού οι παραγγελίες αριθμητικά δεν είναι ίδιες.

 2. Καλησπέρα

  Η τιμή είναι με τις όποιες αλλαγές για να έρθει στο πρώτυπο παραγωγής ή χωρίς; Με βάση την εμπειρία απο προηγούμενες παρτίδες LRIP ρωτάω. Αν θυμάμαι καλά το κογκρέσο σκεφτόταν να μην φέρει στο πρώτυπο παραγωγής καμιά 200αρια αεροσκάφη προηγούμενων παρτίδων.

 3. Το κόστος θα υποχωρήσει και κάτω από τα $80Εκ
  ‘Ηδη η LM αντικατέστησε την Northrop με την Raytheon …”Raytheon has been selected by Lockheed Martin to produce electro-optical distributed aperture systems (EO-DAS) for the Lockheed Martin F-35 Lightning II, besting incumbent Northrop…” http://aviationweek.com/program-management-corner/lockheed-picks-raytheon-f-35-das-upgrade
  και γράφεται ότι το νέο σύστημα είναι νεώτερης γενιάς & κυρίως φθηνότερο στην αγορά και την συντήρηση.

  Αυτό που θα ήταν όμως game changer, είναι η πιθανότητα επαναλειτουργίας της γραμμής παραγωγής του F-22 και μάλιστα και σε εξαγώγιμη έκδοση, σύμφωνα με απόρρητη μελέτη που είχε παραγγείλει η USAF και είδε πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας και προσδιόριζε το κόστος επαναλειτουργίας της γραμμής μαζί με ορισμένες αναβαθμίσεις στο F-22 (ρανταρ, TADL, κινητήρα F119) σε $10Δισ, για 194 επιπλέον F-22 μόνο όμως για τις ανάγκες της USAF…
  Αν όμως στους υπολογισμούς αυτούς προστεθούν υποψήφιες χώρες όπως Ισραήλ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Κορέα, Σιγκαπούρη, Αγγλία κ.α. για άλλα 350-300 εξαγωγικά F-22 προφανώς όχι μόνο το κόστος των $206Εκ ανά τεμάχιο θα έπεφτε δραματικά, αλλά θα ήταν και διατεθειμένοι να μοιραστούν τα non-recurring, refurbish & restart costs.
  Να υποθέσω με αρκετή δόση βεβαιότητας ότι θα σκραπάρουν όλα τα σχέδια για νέο Α/φος οι Ιαπωνία, Αγγλία, Κορέα και θα τους έρθει και φθηνότερα και με ένα καταπληκτικό Α/φος
  Να λάβουμε υπ΄όψιν μόνο, τι είχε πει ο παραιτηθείς Mosely , AirForce General Chief Of Staff, όταν είδε τον Αμερικανό DoD Gates να κλείνει την γραμμή παραγωγής, για το κόστος του F-22…

  “We didn’t, and still don’t need, a thousand of those things. But you need the right number… The last airplanes we took delivery of were $87 million… Had we been able to go to another multiyear [contract] there was an understanding that we would be able to get them for $85 million… Find me an airplane out there right now that costs $85 million and has that capability.”

  Υποθετικά πάντα, με τέτοια τιμή, μια σοβαρή Ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δείξει το ενδιαφέρον της και από κοινού με το Ισραήλ να είχαν εκδηλώσει πρόθεση ενδιαφέροντος αναλογικής συμμετοχής στο κόστος επαναλειτουργίας της γραμμής. Αν οι ΗΠΑ αναλάμβαναν το 40% των $10Δισ και αναλαμβανόταν δέσμευση αγοράς 400 Α/φών από 8 χώρες, λογικά για 50 F-22 ( $6Δισ * 1/8 = $750Εκ) πρπ €625Εκ επένδυση πλέον του κόστους αγοράς.
  Και μη πει κανείς ότι δεν θα αποδεσμεύονταν για την Ελλάδα, γιατί θα ζει σε άλλη πραγματικότητα…

  Το θέμα είναι ότι συζητούν πλέον αναγκαστικά στο Κογκρέσο για αποδέσμευση της τεχνολογίας, δεδομένου ότι δεν μπορούν από μόνοι τους να διαθέσουν τα απαραίτητα κεφάλαια και θέλουν να αποσύρουν τα F-15.
  Επιπλέον αναφέρεται στη μελέτη ότι σε περίπτωση επαναλειτουργίας της γραμμής παραγωγής δεν θα επηρεαστεί το πρόγραμμα των F-35, προφανώς θα υπάρχουν συνέργειες.
  Ιδού η απάντηση στα τουρκικά F-35 (πείτε μου ότι θα θέλει η τουρκία F-22 να γελάσω…)

 4. 6 δις$ για αγορά αεροσκαφών από την χρεοκοπημένη και χώρα συνταξιούχων Ελλάδα; Ούτε σε 50 χρόνια….

Comments are closed.