Θα μας εκπλήξει το F-35A στο Παρίσι;

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Το F-35 έχει κατηγορηθεί για την ανικανότητά του να ελίσσεται, και να νικά σε αερομαχίες, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που πέταξε. Το αεροσκάφος κατηγορήθηκε όσο σχεδόν κανένα άλλο για την ικανότητά του να πολεμά στον αέρα, παρά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ισχύουν πολύ πιεστικοί περιορισμοί στις πτήσεις που η άρση τους γίνεται απελπιστικά αργά. Η παρουσία του στο Paris Air Show 2017 (Le Bourget) και η πτητική επίδειξη που θα κάνει, είναι η ελπίδα των υπευθύνων της Lockheed Martin πως θα αλλάξει την άποψη του αεροπορικού κόσμου αλλά και των υποψηφίων πελατών.

Τα δυο F-35A που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Παρίσι από τις 13 Ιουνίου προέρχονται από την αεροπορική βάση Hill της Γιούτα, συντηρούνται και φυλάσσονται από προσωπικό της USAF. Το ένα F-35A θα πετάει σε επιδείξεις, και το άλλο θα βρίσκεται σε στατική έκθεση.

Η Lara Seligman του AviationWeek έχει ήδη φτάσει στο Παρίσι, και μίλησε με τον πιλότο που θα πετάξει το F-35A στις επιδείξεις, Billie Flynn. O τελευταίος δεν ανήκει στην USAF, αλλά είναι δοκιμαστής πιλότος της LM, και έδωσε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες στην Seligman.

O Billie Flynn στην συνέντευξη ισχυρίζεται πως το αεροσκάφος είναι περισσότερο ευέλικτο από κάθε αεροσκάφος που έχει πετάξει, και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα Boeing F/A-18, Eurofighter Typhoon, αλλά και το “ομόσταυλο” F-16.

Σύμφωνα με τον Flynn, το αεροσκάφος στο Παρίσι θα “διαλύσει” 10 χρόνια παραπληροφόρησης για το F-35. Θεωρεί πως η ευελιξία του F-35 θα εντυπωσιάσει τα συγκεντρωμένα πλήθη (και τους υποψήφιους αγοραστές), καθώς το αεροσκάφος που θα πετάξει είναι “combat ready”, θα πετάξει δηλαδή με ένα αεροσκάφος που είναι φορτωμένο με ότι χρειάζεται για να πάει σε πόλεμο (αφού προέρχεται από ετοιμοπόλεμη Μοίρα), σε αντίθεση με τα “γυμνά” F-16 που συνήθως εμφανίζονται σε Air Shows. Σημειώνει δε πως μόνο τα F-22 και F-35 συμμετέχουν στα Air Shows έμφορτα με κάθε σύστημα μάχης, κι η αφαίρεσή τους για χαμηλότερο βάρος είναι ένα γνωστό τρικ που κάνουν όλα τα άλλα αεροσκάφη πριν εμφανιστούν σε Air Show.

Η επίδειξη θα περιλαμβάνει πλήρη παρουσίαση των κινηματικών δυνατοτήτων του F-35A, ειδικά την εξαιρετική ικανότητα χειρισμού του σε πολύ χαμηλές ταχύτητες με μεγάλες γωνίες προσβολής.

Θα ξεκινήσει με απογείωση με μετάκαυση, και αμέσως μετά κατακόρυφη άνοδο. Ο Billie Flynn σκοπεύει να συνεχίσει με reverse back μπροστά στο κοινό, και αμέσως μετά “square loop” προκειμένου να δείξει την ευελιξία του αεροσκάφους σε υψηλές γωνίες επίθεσης (instantaneous pitch capability, high angle-of-attack, AOA). Αμέσως μετά θα επιστρέψει, και θα εκτελέσει πτήση με χαμηλή ταχύτημα με υψηλή γωνία προσβολής. Στην συνέχεια με βοήθεια του μετακαυστήρα θα εκτελέσει εκ νέου κάθετη άνοδο.

Από ψηλά, θα γυρίσει κάθετα προς το πλήθος, και θα εκτελέσει ένα “power loop” σε μέγιστη γωνία προσβολής, και το αεροσκάφος θα αναδιπλωθεί (μια κίνηση που θυμίζει F-22A Raptor). Εκεί ξεκινά ένα σπιράλ με γωνία προσβολής 50 μοιρών “pedal turn” το οποίο και θα είναι το πιο ενυτυπωσιακό κομμάτι της όλης επίδειξης.

Η στροφή 360 μοιρών που θα κάνει μπροστά το κοινό θα είναι ένας ελιγμός 7g. Κάπου εκεί αποκάλυψε ότι αυτή την στιγμή, με το software 3i το αεροσκάφος περιορίζεται στα 7g. Όταν όμως το αεροσκάφος λάβει το software 3F τότε το όριο θα είναι τα 9g.

“Το αεροσκάφος τόσο χαμηλά είναι ένα πραγματικό τέρας, είναι πανίσχυρο” συνέχισε ο  Flynn.

Θα υπάρχουν δυο ειδών επιδείξεις, η “υψηλή” και η “χαμηλή”. Στην υψηλή θα γίνουν όσα περιγράψαμε παραπάνω, αλλά δεν θα ανοίξουν οι θύρες του οπλισμού (όπως τις είχε ανοίξει κάποτε το F-22A). Στην χαμηλή θα γίνει άνοιγμα των θυρών οπλισμού.

 

Η επίδειξη περιορίζεται από την εγγύτητα του Le Bourget στην Πόλη του Παρισιού, αλλά και στο αεροδρόμιο Charles De Gaulle. Επίσης όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέσα σε 6 λεπτά, αλλά ο Flynn θα ήθελε τουλάχιστον 10.

Παρά την θέρμη που έδειξε ο Flynn στην παρουσίαση των πτητικών δυνατοτήτων του F-35A, φρόντισε να τονίσει ότι “δεν θα κυριαρχήσει λόγω της ευελιξίας, θα κυριαρχήσει λόγω των stealth δυνατοτήτων και του sensor fusion“.

Εμείς με την σειρά μας έχουμε δημοσιεύσει τις δυο δοκιμές που έκανε ο Flynn, εδώ και εδώ. Λογικό είναι να μην εντυπωσιάστηκαν όσοι περίμεναν Pugachev Cobra, αλλά το F-35 σχεδιάστηκε για τελείως διαφορετικό φάκελο πτήσης. To αν θα καταφέρει να αποδείξει πως είναι καλύτερο από το Eurofighter, Rafale και F-16 θα το δούμε. Αναμένουμε την τελική επίδειξη του αεροσκάφους για να ας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας!

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
gm
Guest
gm

δεν θα είναι το μόνο stealth

https://twitter.com/globaltimesnews/status/876643913343291392

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Αν ειναι ετσι ο Spey θα φαει τα μουστακια του…

Kostas
Member
Kostas

παρεπιμπτοντως ο Sprey ειναι ειδικος στα στερεοφωνικα…. και οχι στα αεροπλανα…

x-m
Member
x-m

Αφού, όπως έχετε υπογραμμίσει και εσείς κατ’ επανάληψη, «δεν θα κυριαρχήσει λόγω της ευελιξίας, θα κυριαρχήσει λόγω των stealth δυνατοτήτων και του sensor fusion«, γιατί όλη αυτή η φασαρία για απόδειξη ευελιξίας ; Ποιά απόφαση αγοράς μπορεί όχι να κριθεί, αλλά έστω να επηρεαστεί απο μια εντυπωσιακή επίδειξη ; Λογικά καμιά…..Απλώς εμείς οι παραέξω θα βρούμε ευκαρία για συγκρίσεις. Αν και για να είμαστε ειλικρινείς το SU-35 π.χ. είναι μάλλον πιο εντυπωσιακό. Μέχρι εκεί όμως . Η ουσία κρύβεται ( το φανταζόμαστε, το έχετε πολλάκις γράψει ) αλλού.

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Ποιό ευέλικτο απο το Typhoon,οκ,τώρα μας έπεισες……..

dimitrov
Member
dimitrov

Φυσικά και θα μας εκπλήξει το F-35 αφού από το Μπουρζέ ο ΥΠΑΜ Πάνος Η. Καμμένος θα ανακοινώσει συμφωνία με την Λόκχηντ και το DoD για την παραχώρηση(όχι αγορά, το τονίζω) 60 + 30 αεροσκφών. Τα α/φ θα χρηματοδοτηθούν από την αμερικανική πλευρά κατά μέρος σε αντάλλαγμα για την Σούδα, την Κάρπαθο και την Καλαμάτα. Μάλιστα 1 μοίρα από τα +30, περί τα 15 α/φη θα σταθμεύουν μόνιμα στην Κάρπαθο μαζί με α/φη της USAF. Τα υπόλοιπα χρήματα θα δωθούν από τα αέρια, τα πετρέλαια και τους Ελ με ανταλλαγή άκρως μυστικής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα θα τους δείξουμε πως φτιάχνουν φέτα… Read more »