Καθηλωμένα τα F-35A στην Luke AFB μέχρι νεωτέρας

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Καθηλωμένα παραμένουν τα F-35A στην Luke AFB, μετά το πρόβλημα υποξίας (;) που “χτύπησε” σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις. Όπως είχαμε γράψει πριν σχεδόν μια εβδομάδα (η είδηση εδώ), πιλότοι F-35A εμφάνισαν συμπτώματα υποξίας σε πέντε διαφορετικά περιστατικά, και η USAF δεν είχε άλλη επιλογή παρά να καθηλώσει τα μαχητικά για λόγους ασφαλείας.

Παρά το γεγονός ότι μηχανικοί της USAF, της Lockheed Martin αλλά και του F-35 Joint Program Office δεν έχουν βρει τι έχει προκαλέσει το πρόβλημα. Η έρευνα έχει εστιαστεί στο On-Board Oxygen Generating System, ή OBOGS του F-35, αλλά δεν έχει βρεθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Το OBOGS, αν και δεν λειτουργεί τόσο τέλεια (σύμφωνα με τους ειδικούς) όσο θα έπρεπε, εντούτοις λειτουργεί καλύπτοντας τις ελάχιστες απαιτήσεις, ενώ τα F-35 έχουν κάνει ήδη 86.000 εξόδους. Θεωρείται πως η κατασκευάστρια εταιρεία του OBOGS, Honeywell, θα κάνει κάποιες τροποποιήσεις, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα αφορούν αυτές οι αλλαγές.

Σύμφωνα με το DefenceNews, τα περιστατικά είναι τελικά 23 (!), και μάλιστα 3 αφορούν το μοντέλο -Β και 5 το μοντέλο -C. Απο αυτά τα 13 έχουν διελευκανθει, τα άλλα 10, μεταξύ των οποίων και τα πέντε της Luke, παραμένουν υπό διερεύνηση.

 

 

Η εταιρεία σκέφτεται να επιτρέψει κάποια στιγμή την επανέναρξη των πτήσεων, με εκ νέου περιορισμό του φακέλου πτήσης (διαπιστώθηκε πως και στα πέντε περιστατικά τα αεροσκάφη πετούσαν σε περίπου ίδιο ύψος). Επίσης υπάρχει πιθανότητα οι πιλότοι να φορέσουν wearables, προκειμένου να μετριέται το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα τους κάθε στιγμή. Αντίστοιχη λύση είχε χρησιμοποιηθεί και στο πρόβλημα που είχε εμφανιστεί στα F-22A.

Την ίδια στιγμή που το F-35A είναι παρόν στο Le Bourget, και προς άγραν νέων πελατών, την ίδια στιγμή το αεροσκάφος παρουσιάζει ένα πρόβλημα που δεν πολυσυνηθίζεται σε σύγχρονα αεροσκάφη. Αν και αναμένεται το πρόβλημα να λυθεί συντόμως, και η κατασκευάστρια ελπίζει να μην υπάρξει περαιτέρω πλήγμα στο γόητρο του μαχητικού


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
παναγιωτης
Guest
παναγιωτης

τα ίδια προβλημα ειχε η Lockheed Martin με το F 22 αλλά τελικά φαίνεται πως δεν έμαθε από αυτα