24.8 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box ΑΠΟΨΗ: Αγορά F-35B, καινούργια F-16V, και επένδυση στα F-16C/D Block 30 και...

ΑΠΟΨΗ: Αγορά F-35B, καινούργια F-16V, και επένδυση στα F-16C/D Block 30 και 50 το μέλλον της ΠΑ

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Το μέλλον της ΠΑ είναι προδιαγεγραμμένο, και προφανώς βασίζεται πάνω στα 84(αν και έχει αναφερθεί και ο αριθμός 85) μαχητικά F-16V. Η απόφαση της ΠΑ να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 52+/52+Adv σε F-16V, δίνει ένα ποιοτικό πλεονέκτημα, που οι γείτονες και σύμμαχοι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ακολουθήσουν με τις επιλογές που έχουν κάνει μέχρι και σήμερα. Θεωρητικά, για μια χώρα σαν τη δική μας, ένας αριθμός 84 μαχητικών F-16V θα ήταν όχι απλά αρκετός, αλλά ίσως και υπερβολικός.

Όλη η αλήθεια για την εξέλιξη του προγράμματος F-16V, και το “θέμα” με το ASPIS II

Το πρόβλημα της χώρας μας όμως, ένα πρόβλημα που το ξέχασαν πολλές φορές αρκετοί, είναι πως η Ελλάδα δεν έχει για γείτονες το Βέλγιο, αλλά την Τουρκία. Μια χώρα, που όχι απλά είναι επιθετική, είναι μια χώρα εξόχως ιμπεριαλιστική, που δικαιολογεί συνεχώς τον τίτλο που της είχαμε δώσει κάποτε, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, προαιώνιος εχθρός.

Έτσι, έχοντας να προστατέψει η χώρα μας πάμπολλα νησιά, που απέχουν ελάχιστη απόσταση από την Μικρά Ασία, πρέπει να είναι σε θέση να συγκεντρώνει μεγάλη ισχύ πυρός άμεσα οπουδήποτε, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο η Πολεμική Αεροπορία. Αυτός είναι και ο λόγος, που μεταπολεμικά η ΠΑ εξελίχθηκε όχι απλά σε ισχυρή, αλλά ανάμεσα στις καλύτερες και ισχυρότερες αεροπορίες του ΝΑΤΟ. Σίγουρα πάντως, ισχυρότερη από την τουρκική, κάθε στιγμή μετά το 1950. Και φυσικά, ακόμη και σήμερα η ΠΑ είναι ισχυρότερη της τουρκικής.

Κρυφός πόθος των Τούρκων επιτελών είναι να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια αεροπορία ανώτερη της ελληνικής. Το προσπάθησαν το 1983, με την παραγγελία 160 μαχητικών F-16C/D. Το ξαναπροσπάθησαν πολλά χρόνια μετά, με την παραγγελία των 100 F-35, απλά εκεί μάλλον υπερεκτίμησαν τους εαυτούς τους, ή καλύτερα, υποεκτίμησαν τους Αμερικανούς. Εκεί, απλά φανήκαμε κάπως τυχεροί.

Σήμερα, η ΠΑ είναι σε μια αρκετά δύσκολη στιγμή. Μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να αποστρατεύσει τα F-4E AUP, ενώ τα Mirage 2000EGM/BGM καθώς και τα F-16C/D Block 30 έχουν γεράσει επικίνδυνα. Αν και σήμερα ο στόλος θεωρείται αριθμητικά επαρκής, στην πραγματικότητα χρειάζεται να μπει το χέρι βαθειά στην τσέπη του ΥΠΟΙΚ για να συνεχίσει η ΠΑ να έχει την αποτρεπτική ικανότητα που οριακά διατηρεί σήμερα.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως αντί για τα F-16C/D Block 30, να πουλήσουμε το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM/-5Mk2 και να εκσυγχρονίσουμε όλα τα F-16 σε F-16V;

Η εύκολη λύση για πολλούς είναι μια. Λέγεται F-35. Για κάποιους άλλους λέγεται Rafale, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που την έχουμε πει αρκετές φορές και θα την πούμε κι άλλες… Η αντικατάσταση όμως 35 μαχητικών F-4E σε λίγα χρόνια, 17 Mirage 2000EGM/BGM και 32 F-16C/D Block 30 πιο μετά, και 24 Mirage 2000-5Mk2 προς το τέλος της δεκαετίας, με ίσο αριθμό F-35, σημαίνει πως η χώρα μας πρέπει να βρει το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας για να καταφέρει να τα πληρώσει. Καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν ανάγκες και στο ΠΝ αλλά και στο ΣΞ. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Οπως έχουμε ήδη γράψει, η ΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση των Block 50 σε Block 70 (F-16V) σε δυο στάδια, σε συνέχεια του προγράμματος των 84 αεροσκαφών. Καθώς η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος είναι εφικτή, λογικό είναι να πρέπει να δούμε τι θα ακολουθήσει μετά. Πως θα συμπληρωθούν δηλαδή τα κενά που θα αφήσουν οι αποσύρσεις που προβλέπονται την τρέχουσα δεκαετία.

H ΠΑ εξετάζει την επέκταση του εκσυγχρονισμού των F-16V και στα Block 50!

Θεωρούμε πως τα F-35 έχουν με κάποιο τρόπο «κλείσει», και αργά ή πιο γρήγορα, η ΠΑ θα προχωρήσει στην παραγγελία μιας Μοίρας μαχητικών 5ης γενιάς. Το θέμα μας σήμερα όμως είναι, πως 18, 20 ή 24 μαχητικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σχεδόν 110 μαχητικά. Θεωρητικά τα F-35 θα αντικαταστήσουν τα F-4E AUP, αλλά όπως είπαμε και παραπάνω, δεν λύθηκε εκεί το πρόβλημα για την ΠΑ.

Οι αριθμοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας δεν είναι τόσο πρόβλημα, όσο οι αποστολές που πρέπει να βγάλουν τα ελληνικά μαχητικά σε μια κρίση στο Αρχιπέλαγος. Ειδικά μάλιστα αν η κρίση δεν περιοριστεί στα γνωστά, αλλά επεκταθεί στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης και στην Κύπρο. Η ΠΑ ξέρει πολύ καλά πόσα αεροσκάφη πρέπει να έχει διαθέσιμα για κάθε σενάριο. Και το ξέρει πολύ καλά, καθώς κάθε τόσο εκτελεί σενάρια σε ασκήσεις, που όταν πρέπει και χρειαστεί να υλοποιηθούν (τα σενάρια), δεν θα δώσουν απλά τη νίκη στον αέρα, αλλά στην σύρραξη.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;

Προκειμένου να συμπληρωθούν οι αριθμοί, κυκλοφορούν πολλές και ενδιαφέρουσες λύσεις, και μάλιστα κάποιοι φίλοι μας τις προτείνουν με διάφορες ευκαιρίες στα σχόλια. Θα βρουν κάποιοι πολύ καλά τα ελαφρά μαχητικά όπως το Μ346FA, το νέο εκπαιδευτικό T-7 Redhawk της Boeing στην έκδοση διπλού ρόλου κα. Μα καλά, γιατί να πάρουμε τα αεροσκάφη αυτά; Για να συμπληρώσουμε αριθμούς με αεροσκάφη χαμηλού κόστους χρήσης; Και γιατί δεν κρατάμε εκσυγχρονίζοντας τα Block 30; Πρέπει να βάλουμε έναν ακόμη τύπο σε υπηρεσία; Άλλωστε η ΠΑ θέλει 20 μαχητικά του τύπου (Block 30) για OCU. Ας κρατήσουμε το σύνολο, κι ας επενδύσουμε χρήματα σε δομική αποκατάσταση!

Θα θυμούνται οι αναγνώστες μας πως στην υπόθεση του εκσυγχρονισμού των Block 30 δεν είμασταν υπέρ λόγω υψηλού κόστος, όπως άλλωστε δεν είμαστε υπέρ και του εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM/BGM. Αλλά αν υπάρχουν τα χρήματα, η αναβάθμιση τους είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την αφορά νέων αεροσκαφών και μάλιστα διαφορετικού τύπου από αυτά που υπηρετούν!

Θυμίζουμε όμως πως ούτε η ΠΑ ούτε η κατασκευάστρια έχουν προτείνει την αναβάθμιση Block 30 σε Block 70, αλλά σε επίπεδο Block 52+Adv. Ακόμη όμως κι αυτή η έκδοση είναι ανώτερη οποιαδήποτε λύσης ελαφρού μαχητικού, και μάλιστα με μηδενικό κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία αφού το αεροσκάφος ήδη επιχειρεί με την ΠΑ!

 

Φυσικά, ακόμη κι έτσι, οι όποιοι αριθμοί δεν συμπληρώνονται. Οι λύσεις είναι δυο, ή αγορά περισσότερων πανάκριβων στην απόκτηση και χρήση F-35, ή άλλος τύπος, ο εξής ενας… η οικονομικότερη λύση είναι η αγορά επιπλέον μαχητικών F-16V, καινούργιων, από τη γραμμή παραγωγής. Ο τύπος θα υπηρετεί ήδη στην ΠΑ, είτε σαν 84 Block 72, και πιθανόν σαν 38 Block 70. Άρα, τα επιπλέον αεροσκάφη θα φτάσουν στις μονάδες της ΠΑ χωρίς να χρειαστεί καμία επιπλέον δαπάνη εισαγωγής νέου τύπου σε υπηρεσία.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να γράψουμε λίγες γραμμές και για μια άλλη λύση, που την προτείνουν αρκετοί φίλοι του Γρύπα. Το Gripen E είναι πράγματι ένα εξαιρετικό αεροσκάφος, που θα έπρεπε να μας απασχολήσει αν δεν είχαμε ήδη σε υπηρεσία το αντίστοιχο F-16V σε υπηρεσία.

Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί

Αλλά θα ήταν πραγματικά άνευ ουσίας η εισαγωγή ενός όμοιων δυνατοτήτων μαχητικού, με τελείως διαφορετική αλυσίδα υποστήριξης στις τάξεις της ΠΑ, απλά και μόνο γιατί το Gripen E είναι ένα χαμηλού κόστους μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Το εκτιμούμε απεριόριστα, και ίσως είχε θέση σε μια ΠΑ που δεν θα είχε το F-16V, ούτε χρειαζόταν ένα F-35. Αλλά νομίζουμε πως είναι αντιληπτο πως ένα τέτοιο αεροσκάφος είναι όχι απλά πλεονασμός, αλλά μάλλον ξεκάθαρο λάθος. Άλλωστε η ΠΑ δεν ενδιαφέρεται, ούτε το είχε μέσα στα σχέδιά της ποτέ.

ΘΕΜΑ: Gripen E πάνω από το Αιγαίο, σε ρόλο κυνηγού F-35;

Κλείνοντας, αφήσαμε τελευταία την περίπτωση του F-35. Θεωρούμε το F-35 ένα εξαιρετικό αεροσκάφος κρούσης, το οποίο πρέπει να συνδυαστεί με μαχητικά 4ης ή 4,5ης γενιάς για να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Όπως έχουμε γράψει και εξηγήσει πολλές φορές, το αεροσκάφος δεν είναι απλά stealth, αλλά έχει και πρωτόγνωρες δυνατότητες fusion πληροφοριών, που το κάνει ένα ιπτάμενο ραντάρ και κέντρο διοίκησης ταυτόχρονα με τους ρόλους κρούσης ή αναχαίτισης.

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;

Δεν είναι το ιδανικό αεροσκάφος για να μπει σε αερομαχία με F-16 ή Su-35, αλλά σε καιρό πολέμου δεν θα χρειαστεί, θα τα έχει καταρρίψει ή αποφύγει πολύ πριν οι αντίπαλοί τους μάθουν ότι είναι στην περιοχή τα F-35. Πάντως, από τη στιγμή που η Τουρκία ενισχύει πολλαπλά την αντιαεροπορική της άμυνα, η λύση των F-35 δείχνει να είναι μονόδρομος.

Εδώ θα πούμε και τη δική μας άποψη. Συμφωνούμε με την άποψη του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ, που έχουν εστιάσει πάνω στο F-35. Απλά, θα πούμε κάτι που έχουμε γράψει και άλλη φορά στο παρελθόν. Θα προτιμούσαμε για τη χώρα μας όχι την έκδοση F-35A, την κλασική έκδοση της USAF,  που θα αγόραζαν και οι αγαπημένοι μας γείτονες, αλλά το F-35B, την έκδοση STOVL.

12 F-35B για τη Σιγκαπούρη, «έλεγχος τιμών»

Το F-35B έχει μια δυνατότητα που πραγματικά είναι μοναδική παγκοσμίως, αυτή της δυνατότητας χρήσης από πλοία ή πολύ μικρούς διαδρόμους στην άκρη του “πουθενά”. H Stealth δυνατότητα μπορεί κάποια στιγμή να ατονίσει, αλλά η δυνατότητα αυτή είναι μοναδική. Έτσι, ακόμη κι αν τα Su-57, J-20, FC-31, FCAS, Tempest, να πετύχουν όσα το F-35 σε αποστολές stealth διείσδυσης, αλλά κανένα δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει ότι το F-35B. Ούτε καν τα σχέδια επιστημονικής φαντασίας που κατά καιρούς κυκλοφορούν τα ρωσόφωνα (ή ρωσολάγνα) sites δεν έχουν αντίπαλο για το F-35B.

H διαφορά τιμής είναι αισθητή, αλλά και η διαφορά στις επιχειρησιακές δυνατότητες είναι αντίστοιχη. Έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, πως τα αεροσκάφη δεν θα περιορίζονται από την ύπαρξη ή όχι αεροδρομίων ή διαδρόμων διασποράς, αλλά από πραγματικά τίποτα. Ένα βυτιοφόρο, με μερικά ΑΙΜ-120D και JSM στην άκρη του πουθενά, θα μπορούν να φέρνουν τα αεροσκάφη κυριολεκτικά παντού πάνω από την επικράτεια του αντιπάλου. Και να χτυπούν υποδομές που όλοι τις θεωρούν απρόσιτες…

FCAS, θα μπορούσε να είναι το ελληνικό GF-X* ή θα τρέχουμε πάλι στο +5 να παρακαλάμε για … δανεικά αεροσκάφη;

Σήμερα σας φέραμε μια εικόνα από το πως μπορεί να είναι το μέλλον μιας ισχυρής ΠΑ, που θα μπορεί να προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα, χωρίς φυσικά να χρειαστεί μια νέα οικονομική χρεωκοπία. Μια τέτοια όμως ΠΑ, μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε μια δεκαετία από σήμερα, αρκεί να υπάρξει κάτι απλό. Σχεδίαση, και διακομματική συνεννόηση. Κάποια στιγμή, ίσως τα αποκτήσουμε στην Ελλάδα.

ΑΠΟΨΗ: Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς τουρκικά F-35. Τα πετούμενα αυτά ήσαν μια κάποια λύσις

Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε κι αυτό που επίσης ζητάμε καιρό. Τη συμμετοχή της χώρας μας σε κάποιο πρόγραμμα μαχητικού 6ης γενιάς, με επικρατέστερο το FCAS, αν και στο Tempest υπάρχει επίσης διαθέσιμος χώρος. Σε κάθε σενάριο, ας δράσουμε για μια φορά προληπτικά, κι ας μην τρέχουμε να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Η τύχη μας (για να μην το πούμε αλλιώς) με τα τουρκικά F-35A δεν θα επαναληφθεί. Ας αφήσουμε τις ανοησίες που κυκλοφορούν περί Su35 και ΠΑΚ ΦΑ και ας δούμε το ευρωπαϊκό μέλλον και συμφέρον μας.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

122 ΣΧΟΛΙΑ

122 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mageiras

Ο αρθρογράφος έχει απόλυτο δίκιο! Οι σκέψεις του είναι σωστές και λογικές. Κάθε φορά όμως που διαβάζω για μια αεροπορία που θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις διαθέσεις των Αμερικανών δεν ξέρω, με πιάνει ένα σφίξιμο, ένας σφάχτης, κάτι τέλος πάντων… Δυστυχώς όπως ακριβώς δεν έχουμε την πολυτέλεια για πολλούς τύπους αεροσκαφών έτσι ακριβώς δεν έχουμε και την πολυτέλεια του ενός αποκλειστικού προμηθευτή. Ας χαλάμε την φαιά μας ουσία για το πως θα συνεχιστεί αυτό το “διπορτο” της ΠΑ με το λιγότερο δυνατόν κόστος παρά για σενάρια όπου οι Αμερικανοί, μας μένουν για πάντα σύμμαχοι πιστοί. Ήδη τα δεδομένα των… Read more »

sotbak

είσαι φοβερός!!!!!

LYK

Όποιος τα λέει αυτά είναι από το Εβραζουνγκλάδου (Βραζιλιάνικη Ζούνγκλα)!!! Εμπουρδοκλάδου Εβραδουκλάδου. Όλα αυτά είναι για τα Καρναβάλια. Όσο υπάρχει MICA IR σε αριθμούς με πολλούς Γάλλους δεν φοβόμαστε.

Georgios

LYK LYK στηρίζω το αντίπαλο δέος, CAMM-ER! 😎

evaggelos

το θεμα ειναι ωραιο κ μεγαλο συμφωνο σε ολα ομως υπαρχει ενα θεματακι που λεγεται πυραυλος μακρου πληγματος κ εφοσον το αμερικα δε δινει θα πρεπει να κοιταμε προς ραφαλ η γκριπεν εκτος αν την δουλεια την σπρωξουμε στο ναυτικο με της μπελαρες.

andreasmp412c

Κ ο,τι σκεφτομουν να το αναφερω σε σχολιο… Scalp χαρη στους ευρωπαιους εχουμε κ βλημα σαν τον meteor οι ευρωπαιοι μπορουν να μας δωσουν. Αν προκειται να μας αποδεσμευσουν αναλογα οπλα οι αμερικανοι χωρις να τα δωσουν στους τουρκους ναι, αλλιως θελουμε κ ευρωπαικο μαχητικο απαραιτητως

Georgios

andreasmp412c andreasmp412c είμεθα ευρωπαίοι, στηρίζουμε εκ προιμίου Ευρώπη γιατί αν δεν στηρίξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

Nikolaos

Η ουσιωδέστερη συμβολή του άρθρου έγκειται στην παράγραφο: “Οι αριθμοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας δεν είναι τόσο πρόβλημα, όσο οι αποστολές που πρέπει να βγάλουν τα ελληνικά μαχητικά σε μια κρίση στο Αρχιπέλαγος. Ειδικά μάλιστα αν η κρίση δεν περιοριστεί στα γνωστά, αλλά επεκταθεί στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης και στην Κύπρο. Η ΠΑ ξέρει πολύ καλά πόσα αεροσκάφη πρέπει να έχει διαθέσιμα για κάθε σενάριο. Και το ξέρει πολύ καλά, καθώς κάθε τόσο εκτελεί σενάρια σε ασκήσεις, που όταν πρέπει και χρειαστεί να υλοποιηθούν (τα σενάρια), δεν θα δώσουν απλά τη νίκη στον αέρα, αλλά στην σύρραξη.” Η Ελλάς αντιμετωπίζει… Read more »

VAGGELAS

Εξαιρετική η εστίαση τόσο του αρθρογράφου, όσο και του Νικολάου σε ότι αφορά την κρίσιμη παράμετρο του αριθμού εξόδων για την κάλυψη του συνόλου του θεάτρου επιχειρήσεων. Θα συμφωνήσω επίσης με τον Νικόλαο σε ότι αφορά το F-35B. Πολύ εξειδικευμένο, σίγουρα πολύπλοκο και σημαντικά ακριβότερο. Προσφέρει σίγουρα μια ευελιξία με τη δυνατότητα χρήσης FOB, αλλά φοβούμαι ότι σε πρακτικό επίπεδο μόνο οι ΗΠΑ παίζουν σε αυτή την κατηγορία υποστήριξης – διοικητικής μέριμνας. Εάν μου επιτρέπετε θα έβαζα στη συζήτηση το F-15EX. Κόστος απόκτησης παραπλήσιο του F-35, σημαντικά μειωμένο κόστος λειτουργίας, τεράστια δυνατότητα μεταφοράς όπλων (ακόμα και αν βγάλει ίσο αριθμό… Read more »

NikolakiEfentis

Συμφωνώ σε όλα εκτός από τα F-35Β. Η απόφαση για την έκδοση -Α ή -Β είναι αρκετά πολύπλοκη και μόνο επιτελείς της μπορούν να την αξιολογήσουν σωστά. Από ‘κει και πέρα είναι κρίσιμο να μην αγνοηθεί η ανάγκη για επαρκή και εξελιγμένο οπλισμό όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Ωραία τα έξτρα F-16 αλλά πρώτα ο οπλισμός των υφιστάμενος και η αναβάθμιση και των F-16 Block 50 σε Block70 και μετά ό,τι άλλο. Meteor, Brimestone, JAGM, LRASM θα αύξαναν τρομερά την ισχύ των F-16V… Αντί για Belhara πάντως, από Γαλλία θα ήθελα για την ΝΑ Μεσόγειο, 2 ενισχυμένες μοίρες Rafale. Με… Read more »

Nikolaos

Παράλειψή μου πράγματι η μνεία στον οπλισμό. Brimstone … κάτι ανεκτίμητο για χώρα που υστερεί αριθμητικά … Έχω ρωτήσει επανειλημμένα αν είναι εφικτή η πιστοποίησή του στο F-16 ή αν έχει επιχειρηθεί από χρήστη ή τον κατασκευαστή, αλλά απάντηση δεν έχω λάβει.

Georgios

Nikolaos Nikolaos όταν έχεις να διεκδικήσεις υφαλοκρηπίδα, βολεύουν καλύτερα τα F-35Β, δεν γνωρίζει ο εχθρός από ποιό νησί θα του πρωτοέρθει. ➡

sotbak

δύσκολο να μην γνωρίζει…..gokturk

sotbak

απολύτως σωστός!!!

stepa

Συμφωνω σε πολλα απο αυτα που γραφετε.Αλλωστε και εγω περιπου τα ιδια αναφερω κυριως στο κομματι της σκοπιμοτητας αγορας των F 35B.Εαν θελουμε να αναπτυξουμε μια Π.Α. με δογμα διασπορας και αιφνιδιασμου μπορουμε να το κανουμε και με αυτα που εχουμε.Υπαρχουν ηδη μοντελα υλοποιησης απο χωρες με παραπλησια ζητηματα. Εκει που διαφωνω ειναι στις προτεραιοτητες που θεσατε.Εχοντας σαν δεδομενη την οικονομικη στενοτητα πρεπει να αντιληφθουμε οτι ενα προγραμμα F 35 θα στραγγισει καθε δυνατοτητα για οτιδηποτε αλλο.Και δυστυχως οι αναγκες ειναι πολλεςΗ αναβαθμιση του συστηματος E.W. η προμηθεια οπλων που θα αξιοποιησουν την επενδυση Viper αλλα και -5, αλλα και… Read more »

aris32

σωστος Νικολαε. Πιστευω και εγω οτι με τα οικονομικα δεδομενα μας ειναι πολυτελεια να αφησουμε να αποσυρθουν τα ικανα αεροσκαφοι αλλα με παλια ηλεκτρονικα μπλοκ30 και μ2000. ειναι περιπου 50 αεροπλανα οπου η πιθανη αναβαθμιση τους θα προσφερει 32 μπλοκ30 στο σημερινο επιπεδο των μπλοκ52Μ και 17 μ2000 στο επιπεδο των -5 περιπου. Η προσθηκη λινκ16 στα γαλλικα αεροσκαφοι θα πολλαπλασιασει τις δυνατοτητες τους ( τα ελληνικα -5 εχουν τον υπολογιστη του ραφαλ φ2). επισης η αγορα 24φ35 a ή c θα μας δωσει την δυνατοτητα να χτισουμε ενα στολο απο hi-low αεροπλανα οπως οι αμερικανοι κανουν φ15/φ16 φ22/φ35 οπου… Read more »

CKfurious

Κυριακή βραδυ χωρίς ναυτικό θέμα??? Μα τι ΠΤΉΣΗ και ΔΙʼΣΤΗΜΑ είμαστε? Η real πάντως είχε άρθρο περί αγοράς rafale μετά τη αγορά [email protected] Επί του άρθρου: Θέλουμε αριθμούς Δεν είμαστε Βέλγιο η Ολλανδία Τα B30: κακώς τα ξεγράφουμε Κατά πληροφορίες έχουν κατά μέσο ορο τις μισές ώρες από το δομικό τους όριο(4000vs 8000) Με μερικό εκσυχρονισμό Ακόμα και από parts από τα αποσυρόμενα F4 (IFF,GPS/INS,MFDs,Litening,radios) μπορούν να προσφέρουν επιχειρησιακά άλλη μια δεκαετία! Για τα B50: Λάθος μεγάλο που δεν εκσυχρονίζονται πρώτα αφού δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στα τουρκικα CCIP (APG68V9/AIM9X/JHMQS) Το 25+που θα αρχίσουν να διατίθενται από τα B52M… Read more »

sotbak

+1 από μένα

aris32

ναι πιστευω και εγω στην αναβαθμιση και στην αγορα νεων οπλων και εξοπλισμου αναβαθμιση αεραμυνας και τελος η αγορα των 24 φ35.

agregorio

Επιτέλους μετά από καιρό ένα άρθρο άποψη αεροπορικό! Δεν διαφωνώ καθόλου στη λογική σας. Ούτε για τις οχιές, ούτε για το Φ35. Και μάλιστα στην έκδοση Β. Υπάρχουν όμως και αλλά, τα οποία με κάνουν σκεπτικό. Αυτά τα άλλα έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά ιστορικά των ΗΠΑ στις μείζονες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε με του εξ Ανατολής προαιώνιους. Από τις τάχα καθυστερήσεις των πλοίων στα λιμάνια το 74, μέχρι τα γεγονότα στα Ίμια, αλλά και σήμερα που δεν έχουν βγάλει άχνα για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και τον Έβρο. Όπως επίσης και το κλέφτικο σφύριγμά τους στις παρανομίες των Τούρκων… Read more »

rooster

Συμπλήρωση αριθμών στη δύναμη της ΠΑ μπορεί να έρθει και με την αναζήτηση μεταχειρισμένων F-16 αναβαθμισμένων ήδη σε κοντινό επίπεδο με τα δικά μας F-16 block 52+, σχετικά οικονομική και πολύ αποδοτική λύση. Για νέα αεροσκάφη ας επικεντρωθούμε στα F-35.

stepa

Παρατηρηση πρωτη. Σε οτι αφορα την προμηθεια ελαφρων μαχητικων για την καλυψη αναγκων αριθμων, παραβλεπετε το γεγονος της αναγκης επειγουσας προμηθειας νεου εκπ/ου αφους προς αντικατασταση των παλαιμαχων Τ 2 ,το οποιο προφανως θα αποτελει την βαση μιας οπλισμενης εκδοσης.Αρα η εισαγωγη νεου τυπου θα γινει ετσι και αλλιως Παρατηρηση δευτερη. Ισως θα ηταν σκοπιμο ενα αρθρο παρουσιασης των πιθανοτερων αντικαταστατων των Τ 2.Επιμενω γιατι το ζητημα της αεροπορικης εκπαιδευσης ειναι κρισιμης σημασιας .Καλα τα F 35 καλα τα Viper αλλα απαιτουν χειριστες συμφωνα με την παιδεια και τις απαιτησεις της εποχης, και οχι νοσταλγους της δεκαετιας του 50.Καλοδεχουμενο θα… Read more »

Yannis

Αργα ή γρηγορα οι Σ-400 θα φυγουν και τα Φ-35 θα ερθουν.

blackpeteg

Χωρίς να εισέλθουμε καν σε τεχνική συζήτηση, το πρώτο ζήτημα που τίθεται και από τον  Mageiras είναι η εξάρτηση από τις ΗΠΑ οι οποίες θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο για το τι θα κάνεις με το αεροσκάφος τους, Με άλλα λόγια, σε μία Ελληνο-Τουρκική σύγκρουση (μικρή ή μεγάλη), εμείς θα αναγκαστούμε να δείξουμε “αυτοσυγκράτηση” όσο οι απέναντι κάνουν αυτό που θέλουν και δημιουργούν τετελεσμένα… Συνεπώς, προσωπικά πιστεύω πως θα υποστούμε σημαντικό πλήγμα εάν δεν προσδεθούμε εκτός από την Αμερικανική και στην Γαλλική αεροδιαστημική βιομηχανία για κρίσιμες λύσεις. Μπορεί τα F-35B είναι τα μόνα που μπορούμε να πάρουμε για την… Read more »

apsa

ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΤΙ = Η ΧΩΡΑ ΕΑΝ σκεφτεται αμιγως στρατιωτικα πρεπει να σκεφτεται ακρως πρακτικα δηλ..η ενταξη ενος νεου οπλου δεν ειναι αντε το πηραμε και πεταμε θελει χρονια εξοικιωση και επιχειρησιακη αναπτυξη νεου οπλικου συστηματος αρα δεν μπορεις αμεσα να το εκμεταλλευτεισ – χρησιμοποιησεις ενω το F 16 V μπορεις και μαλιστα τωρα που οι τουρκοι εχουν αυτο παγιδευτει μεταξυ ηπα κ ρωσια …αρα η πιο αμεση κινηση θα ηταν η αγορα ενος σμηνους 20 νεων F16 V ΕΤΣΙ ωστε σε ενα- 2 χρονια η χωρα να εχει 40 μαχητικα F16V ετσι ωστε… Read more »

flatspin

Ενα ελαφρύ μαχητικο/εκπαιδευτικο σε καμια περιπτωση δεν θα αντικαταστήσει μαχητικά πρώτης γραμμής, θα συμπλήρωνε ομως τους αριθμους που πηραν την κάτω βολτα με αλλεπάλληλες αποσυρσεις F-4 και A-7 καθώς και επίσης θα επετρεπε την αποσυρση των δεινοσαυρων T-2.

Και υπο αυτή την σκοπιά θα πρεπει να εξεταστει η αποκτηση ενος αεροσκάφους διττου ρόλου. Μπορεί να λάβει μέρος σε αερομαχίες, μπορει να πληξει στοχους εδάφους, μπορεί να εκπαιδεύσει. Θα ειναι ποιο ακριβη η αποκτηση ενος εξοπλισμένου εκπαιδευτικου, αλλα δεν έχουμε την πολυτέλεια για αοπλα αεροσκάφη.

neuromancer

Πώς ακριβώς φαντάζεστε ενα φ35 να κατεβαινει στη μεση του πουθενα σε ενα νησι για παράδειγμα και να φουλάρει από το βυτίο συν μερικους ΑΙΜ120? Μόλις το δουν αρκει μια αμοβροντία από απέναντι για να το αχρηστεύσουν. Γιατί με ανοιχτά ολα τα καπάκια για να κατεβει κάθετα, θα ειναι σαν πυγολαμπίδα τη νύχτα. Διορθώστε με αν κάνω λάθος….

Nikolaos

Δυστυχώς δεν είναι καν τεχνικώς εφικτό. Θέλει χαλύβδινες επιφάνειες για να προσγειωθεί/προσνηωθεί καθέτως, καταστρώματα χρειάστηκαν ενίσχυση. Δεν είναι Χάρριερ, που επιχειρούσε από ξέφωτα σε δάση δίπλα στα σύνορα με την Ανατολική Γερμανία, από το Lüneburger Heide, από τα πάρκινγκ των Autobahn και από τα πάρκινγκ των ALDI του Αννοβέρου … Ο κώνος των καυσαερίων έχει υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, ούτε PSP πάνω σε χώμα αρκεί …

Spyros

Νομίζω δεν ισχύει απόλυτα αυτό που γράφετε. Ναι, αν θέλαμε να στήσουμε μόνιμη εγκατάσταση επανεξυπηρέτησης για τα -Β, θα έπρεπε πχ ένα ελικοδρόμιο να διαμορφωθεί καταλλήλως. Αλλά το α/φ μπορεί να κάνει απλώς προσγείωση μικρού μήκους, όχι κάθετη προσγείωση. Σε τέτοια περίπτωση η θερμική καταπόνηση (σε άσφαλτο) θα είχε μικρή διάρκεια και αντίστοιχες συνέπειες.

Και σε κάθε περίπτωση, δεν μας πολυ-πειράζει αν χαλάσει κάπου η άσφαλτος σε περίπτωση σύρραξης, μετά την επανεξυπηρέτηση δυο α/φ. Εδώ χαλάει απλώς επειδή θέλει ο κυρ-Ανέστης να περάσει σωλήνα για να ποτίσει το απέναντι χωράφι και δεν ανοίγει ρουθούνι…

Spider

Δεν είναι για μην χαλάσει ο δρόμος ή η εγκατάσταση. Τα πετραδάκια από την λιωμένη άσφαλτο θα απορροφηθούν από τις εισαγωγές αέρα με ολέθριες συνέπειες. Για αυτό θέλει χαλύβδινες επιφάνειες που να μην φθείρονται και δημιουργούν FOD.

Nikolaos

Σωστό, αλλά αυτό βγάζει αμέσως εκτός τα νησιά, όπου 300-500 μέτρα ευθείας ασφάλτου ικανού πλάτους είναι σπάνιο φαινόμενο (αν υπάρχει καν στα περισσότερα νησιά …).

Spyros

Σήμερα; Όντως, κι αν υπάρχει θα έχει δίπλα της μάντρες, καλώδια κτλ.

Αν είναι να γίνει τέτοια αγορά αεροσκαφών (που καθόλου σίγουρος δεν είμαι πως είναι καλή ιδέα, για να μη παρεξηγούμαστε), ας προετοιμαστούν 3-4 τέτοιες περιοχές ανά νησί. Αθόρυβα.

(τόσες αυλές και δρομάκια-παραδρομάκια στρώνονται στην επαρχία προεκλογικά, ας πέσει και λίγη άσφαλτος για κάτι χρήσιμο, δεν είναι κακό)

peet14

Και το βυτιοφόρο θα έχει 100αρα της shell….
Και στην αποθήκη του πρατηρίου θα είναι οι 120 ….

Georgios

neuromancer neuromancer για αυτό έχουμε τα SHORADS π.χ. τα Crotale που θα γνωρίζουν τις θέσεις προσγείωσης από πριν στο χάρτη και θα τις προστατεύουν. :beg:

neuromancer

Τι θα σου κάνουν αυτά π.χ. σε βολές πυροβολικού? Μπορεί να σου ρίχνουν από 20-30 km, δεν μπορούν?

Georgios

neuromancer neuromancer τα SHORADS υποτίθεται θα καταρρίπτουν τα βλήματα του πυροβολικού, προστατεύοντας τις δομές. Μετά αναλαμβάνουν τα ραντάρ αντιπυροβολικού όπως τα ARTHUR που διαθέτουμε, που θα λειτουργούν παράλληλα, ώστε να δώσει στοιχεία βολής π.χ. στα Μ-109.

aris32

η ιδεα ειναι καλη αλλα σκεψου λιγο οτι οι συμμαχοι εχουν υπερτερες δυνατοτητες isr και θα εχουν διαπιστωσει ηδη που θα μπορουσαν να τοποθετηθουν φ35 ή θα δουν αμεσως που θα πραγματοποιησουμε τις απαραιτητες ενεργειες κατασκευων για να υποστηριξουν το αεροπλανο αυτο οποτε θα στειλουν μερικους πυραυλους που εχουν να τα καταστρεψουν πριν καν ξεκινησουν οι επιχειρησεις. το f35b ειναι ο θανατος του προγραμματος , η εκδοση που εβαλε τοσους περιορισμους ωστε το φ35 να γινει ενα μετριο αεροσκαφος απο αποψη επιδοσεων και μεταφορας οπλισμου. οχι προτιμω προσωπικα την εκδοση c με τα μεγαλυτερα φτερα και τις ελαφρως καλυτερες επιδοσεις… Read more »

Stavrogin1

απο μενα όχι στα Β. και αναλογα της οικονομικής δυνατότητας μας ας ειναι και 12 τα Α, αλλά εκσυγχρονισμός των ιπτάμενων ρανταρ, ισως 2 μεταχειρισμένα τανκερσ, νεα bvr, antiship, antiradar, συλλογες ακριβείας,δηλαδή όπλα, fos, εγκαταστάσεις, αεραμυνα εγκαταστάσεων, κοινως αξιοποίηση. και οι αριθμοι ας ερθουν λιγο αργότερα. προτιμω λιγοτερα αλλα με δοντια παρα περισσοτερα χωρις.

MPAMPIS

Οπαδός των F35B…
Η δυνατότητα να επιχειρεί και απο την Κύπρο για εμενα ειναι καθοριστική…..( κάπου στην άκρη του πουθενά με ενα βυτίο….και μια χημική τουαλέτα θα προσθέσω εγω)
Κίνηση ψαγμένη απο μια χώρα πρότυπο που προσομοιάζει με την Κύπρο………την Σιγκαπούρη…
Κρυφή ελπίδα ενα μετασκευασμένο κατάστρωμα 160 μέτρων με sky jump και το όνειρο γινεται πραγματικότητα…….

DP80

Μπορεί να επιχειρήσει και από ένα πλοίο μεταφοράς container, όπως έκαναν οι Άγγλοι στα Falkland .

Punker

Μπορεί κάποιος παρακαλώ να μου πει σε τι διαφέρει το block 70 με το block 72 ?

Lefteris

1) Πρωτού το F35 γίνει αήττητο: https://www.ptisidiastima.com/f-35-vs-f-35/ Οποιος έχει 5 λεπτά, να μπει στο κόπο να το διαβάσει, όχι ως προς το F35 vs F35, αλλά ως προς τα συμπεράσματα του περιοδικού για την σκοπιμότητα κτήσης τους. 2)Χωρίς CUDA το F35 είναι άχρηστο, δεσμευμένο από την εμβέλεια των 4 AIM120 που δεν έχουν 100% ευστοχία και υπάρχουν αντίμετρα. Θα αποδεσμευτούν οι CUDA για την Ελλάδα ; Έχουμε αντίληψη για τι κόστος μιλάμε; 3) Το F35 είναι μια κοσμοσφαίρα. Δεκτό. Τα F16 με σχεδίαση και κινηματικές επιδόσεις 3ης γενιάς, απέναντι στο ραντάρ και τα βλήματα των F16 και των S400 τι… Read more »

aris32

το cuda δεν ξερω ακομα αν υπαρχει σαν προγραμμα. ηταν μια σκεψη της κατασκευαστριας εταιρειας για να αυξηση την μεταφορικη ικανοτητα σε ΑΑ πυραυλους. μαλλον δεν θα προχωρησει

npo

Καλά, η ΠΤΗΣΗ έχει αρχίσει και πολιτικολογεί ασύστολα φοβάμαι. Ευρωπαϊκό μέλλον και μελλοντολογίες. Αν μας εξασφαλίζουν την άμυνά μας Κινέζικα να πάρουμε Κινέζικα – λέω εγώ. Τέλος της κουβέντας. Επι της ουσίας, ας επικεντρωθούμε για την ώρα στα εξής.. (Α) στην όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση των πιλότων μας, που σημαίνει να πετάνε και να μην βλέπουμε το χάλι να κάνουν 2 και 3 χρόνια να πετάξουν όσο είναι στην Ικάρων λόγω περικοπών και γηραιών εκπαιδευτικών, ούτε να είναι σε μονάδες με καθηλωμένα τα ά/φη τους λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και να φυλλορροούν προς την Aegean… κι η εκπαίδευση να γίνεται… Read more »

Chris

Αυτό που δεν περιλαμβάνει το άρθρο είναι το αεροσκάφος που θα έχει εμβέλεια μέχρι την Κύπρο, θα μπορεί να εκτελέσει πλειάδα αποστολών, θα μπορεί να φέρει τα στρατηγικά όπλα του ελληνικού οπλοστασίου, θα μπορεί να φέρει τον μέτεορ, και πιθανότατα δε θα έχουμε προβλήματα διπλωματικής φύσεως αν ποτέ έρθουμε σε κόντρα με την -επίσημη αγαπημένη των ΗΠΑ- Τουρκία. Η πιό ορθολογική λύση όντως είναι η αγορά επιπλέον F16V για συμπλήρωση των αριθμών, αν και οι περιορισμοί που ανέφερε ο κύριος Ζηκίδης για τα ραντάρ και το σύστημα ψύξης, προκαλούν κάποιο προβληματισμό. Από κει και πέρα ένα σημαντικό ζήτημα είναι φυσικά… Read more »

Georgios

Chris Chris για μένα για να προστατευτεί με αξιώσεις η Κύπρος θέλει… αεροπλανοφόρο που να πλέει νοτίως της και με το παραμικρό να απογειώνει μία μοίρα πάνω από την Μεγαλόνησο. Δεν λέω, καλή και Στρατιωτικά η πραγματική ένωση των δύο Ναυτικών χωρών, καλά και άριστα τα πλοία Αεράμυνας Περιοχής αλλά ο Τούρκος στα παράλια κεροφυλακτεί και για αυτό και τα θεωρώ ημίμετρα. 🙁

Skeptomenos_politis

Εκτος πραγματικότητας αυτο το σενάριο σημερα. Η Κύπρος δεν εχει ουτε ενα πλοίο, και εσυ προτείνεις αεροπλανοφόρο, που χρειάζεται ολόκληρη ομάδα μάχης με 5-10 πλοία απο δίπλα. Συνολικό κοστος περίπου 10+δις ευρω. Καλύτερα να αγοράσουν αντιαεροπορικα SAMP/T ως πρώτο βήμα και κατοπιν βλέπουμε

evaggelos

δεν χρειαζεται αεροπλανοφορο αλλα ελικοπτεροφορο τυπου μιστραλ η σαν τζορτζιο.

Chris

Αυτό που λες δεν έχω γνώσεις να το κρίνω. Όταν όμως τοποθετούνται τα πιόνια στη σκακιέρα αποτελούν επιπλέον πονοκέφαλο για τον αντίπαλο που πρέπει να διαχειριστεί. Η ικανότητα για πτήσεις έως την Κύπρο είναι στρατηγικής σημασίας. Δεν πιστέυω να χαρούν οι Τούρκοι πιλότοι αν έχουν απέναντι τους 10 ραφαλ πάνω από την Κύπρο. Προφανώς η προτίμηση στο F-35 δείχνει προτεραιότητα στο μέτωπο του Αιγαίου. Πάντως σε κάθε περίπτωση η πολιτική μας έναντι της Κύπρου δε με ικανοποιεί.

NIKOS_300

Θα ήταν απόλυτα λογικό αν συμπληρώναμε τους αριθμούς των f16V με λίγα καινούργια του κουτιού τα οποία και θα είναι τα τελευταία που θα αποσυρθούν στο μέλλον. Ο εκσυγχρονισμός-αγορά f16v και αγορά ενός μικρού αριθμού f35b (25?) δίνει λύση στην ΠΑ πριν η Ελλάδα μπει (λέμε τώρα) στο πρόγραμμα FCAS. Τα f-16v θα είναι ο κύριος κορμός της ΠΑ, τα f35 θα δίνουν το στρατηγικό πλεονέκτημα και θα είναι αυτά που θα σταθούν μαζί με το fcas μελλοντικά σαν 2αδα όταν τα f16 θα κλείνουν σιγά σιγά το κύκλο τους. Με τα 3 αυτά αεροπλάνα και σωστό προγραμματισμό και πλάνο… Read more »

aris32

μελλοντικα η ελλαδα θα εχει 3 αεροσκαφοι και στο πιο μακρινο μελλον 2 αεροσκαφοι.
τα αεροσκαφοι αυτα θα ειναι αρχικα μ2000-5 φ16 και φ35 και αργοτερα φ16 και φ35.

Kimon

Σίγουρα δεν θα έπρεπε να ξεγραψουμε τα block 30 και τα 2λιτρα έτσι απλά. Είναι αεροσκάφη που ακόμη μπορούν να προσφέρουν, έχουν τις επιδόσεις και μπορούν να δώσουν οικονομικά εξόδους που είναι χρήσιμοι για να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις. Ακόμη και στην usaf (που έχει περισσότερο χρήμα) επενδύουν στην δομική αναβάθμιση των παλαιότερων εκδόσεων του f16 που έχουν σε υπηρεσία,εμείς γιατί να τα ξεγραψουμε έτσι απλά; Και ας μην τα αναβαθμίσουμε (αφού δεν γίνεται ) σε 70, ας πάρουν τα απαρτία από τα 52+ (αφού τα 50 θα αναβαθμιστούν ). Τα 2λιτρα συμφωνούμε ότι θα χρειαστούν πολλά λεφτά για αναβάθμιση αλλά… Read more »

Spider

Σωστά τα λες φίλε μου και μάλλον κάπως έτσι θα γίνει, άλλωστε αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική. Ήδη στα block30 έχουν αρχίσει η προεργασία για να τοποθετηθούν κάποια απάρτια από τα εκσυγρονισμένα, ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια πώλησης των. Είχε πουληθούν είτε τα κρατήσουμε θα γίνει ένας μερικός εκσυγχρονισμός. Άλλωστε πιο εύκολα μπορούν να πωληθούν εκσυγχρονισμένα παρά όπως είναι σήμερα. Τα F-35 έχουν κλείσει και βέβαια πρόκειται για την έκδοση Α. Το B που λέει η ΠΤΗΣΗ είναι για να γίνεται κουβέντα. Το μόνο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί είναι η τύχη των παλαιότερων αλλά και των πιο νέων… Read more »

sotbak

θα συμφωνήσω με τις σκέψεις αυτές, προσγειωμένες & εφικτές λύσεις.

sotbak

+1 από μένα

MaryPoppins

Φαντάζομαι οτι σε ενα all out war (οχι σε πιθανά θερμά επεισόδια) αν τα αεροδρόμια είναι από τους πρώτους στόχους που ισοπεδώνονται, θα είχε λογική ενα μέρος των F35 να ειναι Β.

adpanos

Λέξεις θα πετάξω μόνο.
– RAFALE F4
– METEOR
– MICA NG
– SCALP EG
– Δικινητήριο
– Multirole
– Αποδέσμευση
– IRST OSF
– FSO
– Δελταπτέρυγο.
– AASM

Steve

Από τα πιο σωστά σχόλια…. Η Ελλάδα έχει επιλέξει 2 προμηθευτές μαχητικών για κάποιο λόγο…. Για τον ίδιο λόγο λοιπόν πρέπει να συνεχιστεί ο ίδιος σχεδιασμός γιατί ακόμα και τώρα που τα έχουν “σπάσει” οι αμερικάνοι με τους γείτονες κρατάνε ισορροπίες χωρίς να παίρνουν το μέρος μας… Θα φανεί και με τα AB και Tico που δεν θα έρθουν και με τα όπλα που δε θα μας αποδεσμεύσουν για τα F16 Η επόμενη παραγγελία μαχητικών πρέπει να είναι Rafale.. έχει σίγουρα τα αρνητικά του αυτή η επιλογή αλλά έχει το κύριο θετικό… Δε θα σου πεί κανείς που να τα… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Μαααλιστααα… Αυτο ειναι αποψη της Πτησης η της Lockheed Martin προερχομενο απο την μπροσουρα του τμηματος marketing της εταιριας με τιτλο…”Γιατι η Lockheed Martin ειναι ο καλητερος συμμαχος της πολεμικης αεροποριας της χωρας σας” ; Ακουστε κυριοι.Αν ειμασταν Ισραηλ,ειχαμε την σχεση που εχει το Ισραηλ με τις ΗΠΑ,το πολιτικο βαρος,το λομπι και τοσα αλλα η αποψη αυτη θα ειχε βαρος.Αλλα δεν ειμαστε.Εσεις πιστευετε πως επειδη οι Αμερικανοι ειπαν οτι εχουμε “στρατηγικη σχεση”…ξαφνικα γιναμε ισα και ομοια με τους Ισραηλινους και θα εχουμε την ιδια η παρομοια προνομοιακη αντιμετωπιση.Αυτα ειναι μονο στο μυαλο σας. Μεχρι στιγμης η λεγομενη στρατηγικη σχεση δεν… Read more »

Koukoz

+1

Ares

Πιστεύω πώς πριν κινηθούμε προς το f-35 θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε πως μας αποδεσμεύονται ολα και εννοώ όλα τα όπλα μακρού πλήγματος και ατρακτιδια που η Π.Α. κρίνει απαραίτητα. Οπωσδήποτε όσο μεγαλύτερη ομοιογένεια γίνεται με τον στόλο των f-16 και διατήρηση των b30 για εκεπιδευση και αλλες αποστολές μέχρι να φθάσουν το δομικο τους όριο. Επίσης όπως κάποιος είπε διατήρηση η και συμπλήρωση των Μιράζ και ιδανικά αναβάθμιση αν και μάλλον δεν αξίζει απ’ όσο έχω διαβάσει. Θα μπορούσαμε σίγουρα στα πλαίσια των εξαιρετικών επαφών με την Γαλλία να ζητήσουμε πέρα από ανταλλακτικά και κάποια μεταχειρισμένα δικά τους Μιράζ.… Read more »

sotbak

+1 από μένα

flashg

Η Ελλάδα θα πρέπει να αντικαταστήσει όλα τα μαχητικά πλην των 84 f16V με Gripen. Μόνο έτσι θα πάρουμε ένα καλό βιομηχανικό έργο, αλλά και θα κάνουμε τεράστια εξοικονόμηση χάρη στο μικρό λειτουργικό κόστος του Gripen. Επίσης χάρη στην τεχνογνωσία που θα κερδίσουμε θα μπορούμε να συμμετάσχουμε και στο Tempest για την αντικατάσταση των F16V. Η διαφορά στο λειτουργικό κόστος μεταξύ f16 και Gripen μπορεί να φτάσει και τα 200 εκατομμύρια το χρόνο. Σε 10 χρόνια μπορούμε να εξοικονομήσουμε 2 δισεκατομμύρια. Αυτά τα λεφτά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε τους απαραίτητους πυραύλους. Επίσης το Gripen εξυπηρετείτε από λίγο… Read more »

Spyros

Για να καταλάβω: Θέλετε να αντικαταστήσουμε F-4, F-16 blk30/50, Mirage 2000 EGM/BGM & 2000-5mk2 ένα προς ένα με Gripen E; Με σκοπό να κερδίσουμε 2 δις σε 10 χρόνια, από μειωμένο κόστος χρήσης; Αφού τα Gripen θα κοστίσουν πολύ περισσότερο (πολλές ΦΟΡΕΣ περισσότερο) σε αγορά από τα αεροσκάφη που θέλετε να αποσύρουμε! Δεν φτάνει ούτε μια ούτε δυο δεκαετίες για να αποσβέσουμε κάτι λόγω κόστους χρήσης — ΑΝ δεχθούμε πως όντως είναι τόσο οικονομικά στη χρήση. Και όλ’ αυτά για να αποκτήσουμε αμφίβολη τεχνογνωσία (μια γραμμή συναρμολόγησης δεν σημαίνει πως έχεις τεχνογνωσία — ρωτήστε στην ΕΛΒΟ), και ένα μαχητικό που… Read more »

flashg

Τα f4 έχουν αρχίσει να αποσύρονται χωρίς αντικαταστάτη. Το ίδιο θα γίνει σε λίγα χρόνια και με τα mirage egm/bgm καθώς και με τα f16 blk30. Ακόμα και αν πάρουμε f16V πρόσθετα ποτέ δεν θα γίνει το “Ελληνικό αεροσκάφος” αφού δεν ελέγχουμε τον πηγαίο κώδικα. Το ίδιο και χειρότερα λόγω νοοτροπίας των Γάλλων γίνεται και με το mirage 2000. Το μόνο αεροσκάφος που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά για να αντικαταστήσουμε τα αεροσκάφη που θα φεύγουν λόγω παλαιότητας από υπηρεσία , αλλά και να αποκτήσουμε κάποιο βιομηχανικό έργο και κυρίως τον πηγαίο κώδικα πράγμα που θα το κάνει το “ελληνικό αεροσκάφος”… Read more »

Spyros

Πρώτον, δεν έχω την ίδια σιγουριά με εσάς για το ότι θα μας έδιναν έτσι απλά τους πηγαίους κώδικες του μαχητικού οι Σουηδοί. Δεύτερον, ΚΑΝΕΝΑΣ (ή τουλάχιστον όχι το άρθρο εδώ) δεν συγκρίνει το Gripen με το F-35. Με νέα F-16 συγκρίνεται, για να έχει κάποιο νόημα η συζήτηση. Το άρθρο μιλά μόνο για 1 ενισχυμένη μοίρα F-35, γιατί οικονομικά δεν θα αντέχαμε κάτι παραπάνω, και για άλλο μαχητικό για συμπλήρωση των αριθμών, με το σκεπτικό πως το F-35 χρειάζεται για την πρώτη μέρα και μόνο. Τρίτον, ναι συμφωνούμε πως το Gripen έχει μικρότερο λειτουργικό κόστος από το F-16. Η… Read more »

sotbak

δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να αποκτήσει σουηδικό μαχητικό, εδώ δεν το απέκτησε όταν ο Παπανδρέου ο Ανδρέας ήταν κολλητός του Ούλαφ Πάλμε. Η γεωπολιτική θέση και οι εξαρτήσεις της χώρας δεν επιτρέπουν τέτοιες σκέψεις. Εξάλλου, το Φ-16 που ήδη διαθέτουμε και αναβαθμίζουμε κάνει την ίδια δουλειά ακριβώς.

Koukoz

Σε μία άλλη χώρα μιας άλλης γειτονιάς ίσως να μπαίναμε στο κόπο για συζήτηση. Αν γίνει αυτό το σενάριο την επομένη η Αμερική θα διατυμπανίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και η Γαλλία θα κάνει τα στραβά μάτια σε όλα τα οικόπεδα των Κύπριων.
Δυστυχώς όταν είσαι μικρός και αδύναμος δεν αγοράζεις μόνο οπλικά συστήματα αλλά κυρίως ”πλάτες”.

flashg

Ο λόγος που Αμερική και Γαλλία υποστηρίζουν αυτή την στιγμή την Ελλάδα έχει να κάνει με στρατηγικά και οικονομικά θέματα πολύ σημαντικότερα από το αν θα σου πουλήσουν 40 αεροσκάφη. Η διπλωματία των εξοπλισμών δοκιμάστηκε στο παρελθών και απέτυχε παταγωδώς. Ή θα επιλέξουμε τα όπλα που ταιριάζουν στις δικές μας ανάγκες ή θα υποστούμε τεράστια ήττα στον πόλεμο.

Chris

Γενικώς στα περι στήριξης ναι, αλλά οι κόντρες Ελλάδας-Τουρκίας, Ινδίας-Πακιστάν ,Κίνας με Ινδία/Ταιβάν/Ν. Κορέα/Ιαπωνία, Ισραήλ-Ιράν, Αραβικών χωρών-Ιραν, Ρωσίας-Ευρώπης, εκτός των γεωπολιτικών, ενεργειακών, οικονομικών θεμάτων, είναι μια χρυσοφόρος μπίζνα για τις αμυντικές βιομηχανίες πολλών κρατών, των οποίων μεγάλο μερίδιο απολαμβάνουν ΗΠΑ και Γαλλία. Δε νομίζω ότι οι πωλήσεις όπλων στους καλούς αυτούς πελάτες είναι αδιάφορες. Εδώ οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν για να εξασφαλίσουν τις πωλήσεις 8 και 12 F16 σε Βουλγαρία και Κροατία. Η Κύπρος έδωσε χρήμα για αγορά πυραύλων από τη Γαλλία η οποία την πιέζει και για συμβόλαιο περιπολικών. Επίσης όπως λέει και ο sotbak υπάρχουν και οι… Read more »

Velos

Πολυ ενδιαφερον και ευστοχο το σχολιο σας, αλλα ανεχαρτητως της τελικης μορφης της ΠΑ σε 5-10 χρονια, εαν η κριση παει σε Μεγιστη/Κυπρο δεν θα επρεπε να κοιταξουμε για την προμηθεια 5 η 6 αερομεταφορεων καυσιμου (KC-135) για ανεφοδιασμο εν πτηση των αεροσκαφων; Με αυτη την προσθηκη η ΠΑ θα δυναται να καλυψει ολο την Ανατολικη Μεσογειο και να προστατεψει τα κοιτασματα υδρογονανθρακων, σε ολη την επικρατεια Ελλαδα-Κυπρος (ενιαιο αμυντικο δογμα).

Georgios

Άμα πάρεις εναέρια τάνκερ Velos Velos δε θα πάρεις τα αρχαία KC-135 αλλά τα KC-45 που με ~300 εκατομμύρια αγοράζεις 4, όπως έπραξε και η Ιαπωνία και το Ισραήλ που είναι σε παραγγελία. 🙄

Velos

Αν εχεις 300 εκατομμυρια κυριε Γιωργο, αγοραζεις 4 κομματια KC-45 και περιμενεις 3-4 χρονια να τα παραλαβεις, απο την EADS (Airbus)/Northrop Grumman. Αν δεν εχεις τα 300 τοτε κοιταζεις να παρεις σε λιγους μηνες οχι χρονια, 5-6 κομματια KC-135 απο αυτα που αποσυρωνται τωρα απο την USAF εντος του 2020. Κοστος με FMS 60-70 εκατομμυρια, τα εχεις επιχειρησιακα αμεσως και κανεις την δουλεια σου. Οταν αργοτερα σου περισσευουν 300 εκατομμυρια, τοτε αποσσυρεις τα αρχαία KC-135 και αγοραζεις τα καινουργια KC-45. Μια καινουργια Ferrari ολοι την ζηλευουμε αλλα λογω κοστους, τα οικονομικα μας δεν το επιτρεπουν. Σε τετοια περιπτωση ενα Mazda… Read more »

a.o.

Η Ιαπωνία και το Ισραήλ, έχουν παραγγείλει το KC-46 Pegasus της Boeing και όχι το KC-45 της Airbus. Το δε αναφερόμενο κόστος ανά αεροσκάφος στη βίκι για την παραγγελία των Γιαπωνέζων, είναι 173 εκ. δολ. Πολύ μακριά από τα 75εκ που αναφέρετε.

DP80

Έτσι θα γίνει γιατί είναι το ποιο ρεαλιστικό και εφικτό σενάριο με το μεγαλύτερο όφελος.

Georgios

Fusion ή συγχώνευση δεδομένων δεν κάνει μόνο το F-35, κάνουν και τα ιπτάμενα ραντάρ, τα links16/22 για αυτό υπάρχουν, για να “βλέπουν” όλοι τα πάντα, απλά το F-35 έχει όλους τους αισθητήρες που υπάρχουν ενσωματωμένους, το ατού είναι ότι είναι αόρατο (ως κάποιο βαθμό) για τον εχθρό και επειδή έχει πολλούς αισθητήρες χρειάζεται και την τιτάνια επεξεργαστική ισχύ του. Θεωρώ, εδώ και χρόνια, το πρόγραμμα του F-35A/B/C θνησιγενές από την οικονομική άποψη που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με παλιό ραντάρ GaS και όχι GaN και πλέον σχεδόν ξεπερασμένο τεχνολογικά και πρέπει να πάμε σε λύσεις προαιρετικά επανδρωμένων μαχητικών τύπου… Read more »

sotbak

το GaS αναβαθμίζεται εύκολα σε GaN

LYK

Παρακαλώ ακούστε τα παρακάτω.

1) Τα F-35 πάλι AMRAAM φέρουν οπότε με ένα ICMS τους τυφλώνεις όλους.
2) Πάμε να πάρουμε 30-50 από Ταιβάν με πολύ MICA IR.
3) Πουλάω Patriot για χρήματα.
4) Πουλάω 214 και παίρνω SMX 31 που είναι πολύ ανώτερα και διατηρώ πλεονέκτημα
5) Αγοράζω ΛΕΟ 2 και βαζω 55αρι πυροβόλο και αντι-αντι-αρματικό παντού στα ΛΕΟ.

Αυτά από εμένα.

apsa

ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΠΡΙΝ 11 ΩΡΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ = -20 ΝΕΑ F16V Κ ΣΕ 1-2 ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΑ ΘΑ αποκτησει 40 μαζι με αυτα που θα αναβαθνισει αρα θα αποκτησει αποτρεπτικη ικανοτητα απεναντι στους τουρκους κι αν παει για 40-60 νεα μαχητικα F16V θα ανανεωσει ηλικιακα το βασικο κορμο του στολου και ταυτοχρονα θα αυξησει την ομοιομορφια του στολου ως οπλικου συστηματος.ΑΥΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΠΡΙΝ ..ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΤΟΠΙΝ Ως ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ Η ΠΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ? – ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ RAFALE SE F35 H ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ 6 ης ΓΕΝΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ? – Η… Read more »

sotbak

Λοιπόν έχουμε και λέμε: 1) Η ΛΜ και ο κ. Πλέσσας μας έχουν προϋπολογίσει για τη δεκαετία του 2030 για Φ-35Α (όχι Β). Άρα αυτά δεν τα “γλυτώνουμε”, μια (1) μοίρα θα την πάρουμε πιο πολύ για το συνδυασμό stealth/fusion και το λίγο καλύτερο ΑΕΣΑ σε σχέση με το viper παρά για τα όπλα και τα κινηματικά (…). 2) Τα Φ-4 κανονικά πρέπει να αντικατασταθούν με δικινητήριο, αφού είναι δικινητήρια και αυτά και πρέπει να έχουμε και Α/Φ με 2 κινητήρες για ευνόητους λόγους. Προσωπικά θέλω ραφάλ f-4, το θεωρώ εκπληκτικό σε αυτά που μπορεί να εξασφαλίσει, αλλά το ζήτημα… Read more »

digitallito

Οι Σουηδοί έχουν βγάλει για το GRIPEN E ένα ατρακτίδιο ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών. “Κολάει” αυτό στα δικά μας F-16?

Nikolaos

Έχουμε εσωτερικούς παρεμβολείς ραδιοσυχνοτήτων σε όλα.

SAAB

Ξεκινάω με ένα μεγάλο ευχαριστώ για το βήμα που μας δίνετε για ακόμη μία φορά. Εκ των πραγμάτων το μέλλον της ΠΑ είναι το F-16V. Πρέπει να έχουν ισχύ πυρός; Δεν χωράει αμφιβολία. Έχουμε λοιπόν την ποσότητα των πυρομαχικών που χρειάζονται τα αεροσκάφη για να πληρούν αυτήν την προϋπόθεση; Αν ναι είμαστε εντάξει, αν όχι άμεση αγορά πυρομαχικών και όχι αεροσκαφών. Χωρίς σφαίρες δεν πας στον πόλεμο. Αντί να αποστρατεύσουμε F-4, Mirage και F-16 καλό θα είναι να τα αναβαθμίσουμε. Η αποστρατεία μπορεί να γίνει σε μια στιγμή. Η απόκτηση νέου θέλει χρόνια και η αναβάθμιση λιγότερα. Ας μην εκβιάζουμε… Read more »

evaggelos

ωραια ειναι ολα αλλα πρεπει κ να οργανωθουμε λιγο(μη γελατε) δηλαδη παμε για saab gripen? ωραια βαλε μεσα και αναβαθμιση ιπταμενων ρανταρ χτυπα και λιγα skeldar χτυπα giraffe bamse rbs 70, το ιδιο κ απο γαλλια μερια η οπουδηποτε αλλου.
υγ. οι αντικαταστατες του τ2 θα μπορουσε να ειναι καποιο οπλισμενο αεροσκαφος σιγουρα δεν θα ειναι φ16 αλλα σε συγκρουση θα βαλεις κι αυτο κ εκειν εχεις επιλογη του aermachi fa.

Skeptomenos_politis

Πρεπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα και το μέλλον. Οι αποστολές κρούσης σε Τουρκικό έδαφος ειναι πλεον πολυ δύσκολες με την ύπαρξη των S-400, ακόμη και εαν είχαμε F-35. Χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμο αεροςκαφων Για αποστολές κρούσης, οι οποίοι φυσικά εχουν τεράστιο κοστος. Χρειάζονται βλήματα αυτόνομης καθοδηγησης μεγάλης εμβέλειας οπως οι scalp ωστε να γίνουν προσβολές στόχων υψηλής αξίας. Αυτα τα βλήματα όμως ΔΕΝ χρειάζεται να ειναι αεροεκτοξευομενα. Επομενως θα ηταν καλύτερα επενδύσουμε στην ΕΓΧΩΡΙΑ ανάπτυξη και κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων και βλημάτων κρουζ εκτοξευομενα απο το έδαφος. Αυτα ειναι εξαιρετικά εύκολο να αναπτυχθούν εγχώρια, εστω και με βοήθεια απο κάποια άλλη χωρα… Read more »

MPAMPIS

Σκέψεις: -Πως βλέπουμε το 2040 την ΠΑ; Εγω βλέπω f35 και rafale ή f15 ή f18 τέλος πάντων κάποιο δικινητήριο…….αρα f35 μονόδρομος……Έναρξη αποκτήσεις του f35 με την έκδοση Β που ήδη υπηρετεί, έχει παραγγελθεί απο 4 αεροπορίες, εφικτό….. -Αληθινές vtol δυνατότητες στο f35 υπάρχουν, οχι οπως στο χαριερ απο χώμα αλλα μπορει να απογειωθεί απο τσιμέντο και καταστρώματα…..απο blog βρήκα οτι με 2 amraam και 2 sidewinder X (σε πτερυγικους φορείς αλλα βγαίνουν και νέα όπλα) έχει εμβέλεια one way περί τα 200 μίλια αρα πρεπει να κανει air refueling (απόλυτη προτεραιότητα η απόκτηση ιπτάμενων τάνκερ) ….απο μια independence με… Read more »

ikaros

1) Αναβάθμιση των F-16 Block 30 σε F-16 Block 52 Adv. Θα πρέπει η διαδικασία να γίνεται παράλληλα με την αναβάθμιση των 30 F-16 της 116 ΠΜ σε F-16V Block 72 που μπαίνουν πρώτα και τα απάρτιά τους θα είναι διαθέσιμα. 2)Θεωρώ δεδομένο ότι τα F-16 Block 50 θα γίνουν Block 70 3) Προσθήκες στα Mirage 2000-5 Mk2.Πρέπει το συντομότερο να εγκατασταθεί Link 16. Επίσης ατρακτίδια Damocles που βγαίνουν πλεονάζοντα από Γαλλία ή ΗΑΕ δεν θα ήταν άσχημα. Για ενίσχυση του στόλου και αντικατάσταση των Mirage 2000-EGM η μόνη λύση είναι τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ αλλά μπορούν οι Άραβες… Read more »

Kimon

Πολύ καλή πρόταση για αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού αλλα και AEW&C

Nikolaos

Ανέγνωσα όπως πάντα με προσοχή τα σχόλια των φίλων αναγνωστών και επανέρχομαι, εκκινώντας από τη παρατήρηση ότι συχνά δίδεται η εντύπωση ότι υπερτιμούμε τις (πενιχρές) οικονομικές δυνατότητες. Για το -Β σημειώνω εκ νέου: Η μακρά εμπειρία της Μεγάλης Βρετανίας με αεροσκάφη κάθετης/βραχείας αποπροσγείωσης και χρήση αυτών από ξηρά ή και βάσεις διασποράς δίδαξε ότι απαιτείται ασύγκριτα εντατικότερη εκπαίδευση του ιπταμένου προσωπικού για τις μηχανές αυτές, οι οποίες είναι κατά μερικές κλάσεις μεγέθους πιο απαιτητικές ως προς τα πτητικά χαρακτηριστικά κατά τις κρίσιμες φάσεις απογείωσης και προσγείωσης σε σχέση με τα συμβατικά μαχητικά. Απαιτούνται, απλά, ασύγκριτα περισσότερες ώρες πτήσεως ανά έτος… Read more »

Spyros

Μόνη διαφωνία σε όλα τα παραπάνω έχω σχετικά με τη δυσκολία πτήσης του -Β. Βασική προϋπόθεση για τον αντικαταστάτη του Harrier ήταν να είναι ευκολότερος στην αιώρηση και μετάβαση από/σε οριζόντια πτήση, για όλους τους λόγους που αναφέρατε. Και σε κάθε συνέντευξή τους, Αμερικανοί πεζοναύτες και Βρετανοί ιπτάμενοι λένε ενθουσιωδώς πόσο πιο εύκολο είναι σε αυτές τις διαδικασίες το -Β, χάρη στο FBW, σε σχέση με το «χειροκίνητο» Harrier… Κατά τ’ άλλα συμφωνούμε. Να διευκρινίσω επίσης πως η προηγούμενη διαφωνία μου σχετικά με την χρήση του αεροσκάφους εκτός αεροδρομίων ήταν περισσότερο θεωρητική (σχετικά με το αν είναι πρόβλημα ή όχι… Read more »

Spyros_Kapa

Όλα αυτά συμπληρώνονται από ένα δύο τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού απ’αυτά πού θά αποσύρουν άμεσα οι Αμερικάνοι. Τότε μπορείς να πεις ότι κάτι κάνουμε.

Velos

Φιλε Σπυρο, δύο τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού απ’αυτά πού θά αποσύρουν άμεσα οι Αμερικάνοι (KC-135) εχουν τη δυνατοτητα να εφοδιασουν στον αερα μια μοιρα μαχητικων F16 η Mirage μια φορα το καθε αεροσκαφος. Για καθε εξοδο μοιρας μαχητικων που επιχειρει σε αποστασεις μεγαλυτερες των 500 χλμ, ενα τανκερ πρεπει να βρισκεται στην περιοχη. Συμπερασμα δυο τανκερ δεν θα ειναι αρκετα να εφοδιασουν ολες τις μοιρες της ΠΑ, σε μια κριση. Πρεπει να κοιταξουμε για προμηθεια 4, 5 η ακομη και 6 τανκερς, που θα κρατησουν τα μαχητικα μας στον αερα, προσδιδωντας πολλαπλασιαστη αριθμου και ισχυος.

Stratilatis

Η ΠΑ καλείται να φέρει σε πέρας τρείς αποστολές. Αναχαίτισης ( Air Interdiction), Δίωξης/Βομβαρδισμού/Αναγνώρισης/Καταστολή Αεράμυνας ( Omni Role/ EW) και τέλος Εναέρια Υπεροχή (Air Superiority) Στο τομέα της Εναέριας Υπεροχής το F16V είναι το πλέον συμφέρον αεροσκάφος αυτή τη στιγμή. Κόστος Απόκτησης 60εκ ευρώ ( 20 κάτι για αναβάθμιση) και κόστος χρήσης 12000 ευρώ ανά ώρα πτήσης. Με ένα πολύ ισορροπημένο μείγμα αισθητήρων και δυνατοτήτων για να καλύψει την πληθώρα των αποστολών που θα του ανατεθούν. Ο τύπος της Εναέριας Υπεροχής θα πρέπει να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό στο οπλοστάσιο μας. Το F35 που είναι για τον ίδιο ρόλο ακριβώς… Read more »

sotbak

ενδιαφέρουσες σκέψεις, ειδικά για τα Hornet αν ισχύει το κόστος ανά ώρα πτήσης και με δεδομένο ότι είναι δικινητήρια.

Stratilatis

Για το F18 κάνει 600μέτρα στο λίτρο καυσίμου. Το F35 κάνει 800μέτρα στο λίτρο Το F16 910μέτρα στο λίτρο Το Μ2000 1100 μέτρα στο λίτρο κ Το Grippen 1300 μέτρα στο λίτρο. Το κέρδος στο κόστος έρχεται από την προγραμματισμένη συντήρηση που για τον 414 είναι για τα ψυχρά μέρη ανά 8000 ώρες πτήσης και τα θερμά μερη ανά 6000 ώρες πτήσης. Προγραμματισμένη συντήρηση του υπολοίπου αεροσκάφους είναι 15 λεπτά ανά ‘ωρα πτήσης ( ένας υπόλογος μπορεί να συντηρήσει μία ολόκληρη μοίρα σε μία εργάσιμη μέρα) Για αντιπαράθεση το F35 θέλει 1,5 ώρα συντήρηση ανά μία ώρα πτήσης, πράγμα που… Read more »

Kimon

Τα f35 ξεχνάτε ότι έχουν εκτελέσει πολεμικές επιχειρήσεις από το Ισραήλ στην Συρία , πέταξαν πάνω από το Ιράν (γεγονός που είχε άσημες συνέπειες για τον υπεύθυνο εκεί) πάλι από το Ισραήλ και πλέον αφού είδε αυτά το κράτος του Ισραήλ παρήγγειλε (ή ετοιμάζεται να παραγγείλει) και άλλα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα f4 και γιατί να τα πάρουμε για να κάνουμε αναχαιτήσεις, για αυτόν το ρόλο θα έχουμε τα f16/Mirage 2000-5 Τέλος για το f18 e/f block III που αναφέρεστε ( Advanced Super Hornet) νομίζω ότι το τραίνο έφυγε όταν επιλέξαμε τον ανταγωνιστή του πισω στην… Read more »

Stratilatis

Οι Ισραηλινοί είχαν πετάξει πάνω από το Ιράν με F16 την δεκαετία του 80, την εποχή που το Ιραν είχε πραγματική αεράμυνα, με καταστροφικές συνέπειες για τον πυρηνικό τους αντιδραστήρα, όχι όπως είναι τώρα μετά από τόσα χρόνια εμπάργκο. Οπότε δεν γνωρίζουμε αν η επιτυχία του οφείλεται στις ικανότητες των Ισραηλινών πιλότων ή στις ικανότητες του αεροσκάφους. Από την άλλη υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις για την αποτελεσματικότητά του. Ως μία από τις 10 χώρες παραγωγούς του F35 ( κατασκευάζουν το 30% του αεροσκάφους) και αναζητώντας τον αντικαταστάτη του F16 η λύση του F35 για αυτούς είναι μονόδρομος. Τί άλλο να αγοράσουν… Read more »

Kimon

Συμφωνούμε με το κόστος (αγοράς /χρήσης) του f35 , που είναι πολύ ακριβό, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντικατασταθεί από f18, ούτε στο usnavy ,ούτε σε καμία αεροπορία στον κόσμο. Το usnavy μπορεί να ζητάει νεα super hornets, αλλά όχι γιατί δεν θεωρεί ικανό το f35, μην ξεχνάτε ότι απέσυρε όλα τα f18c/d , και ότι το f35 δεν είναι σχεδιασμένο για air dominance και επίσης ακόμη δεν έχει ξεπεράσει τις παιδικές του ασθένειες. Ήδη όμως ξεκινάει σιγά σιγά το πρόγραμμα ενός νέου αεροσκάφους που θα αντικαταστήσει τα Super Hornets. Και πάλι συμφωνούμε για την αξία… Read more »

Spyros

Στο Ιράκ πήγαν οι Ισραηλινοί το 80, όχι στο Ιράν. Και πήγαν εκεί τα F-16 πετώντας στα 0 πόδια, ακριβώς λόγω της αεράμυνας που είχαν απέναντι. Με τα F-35 τα πράγματα μάλλον θα ήταν διαφορετικά.

MPAMPIS

Ξανά λιγο για το f35b Ελάχιστη τροχοδρόμηση για συμβατικό κατάστρωμα 550ft δηλ 168μετρα…..με ski jump 450ft δηλ 137 μέτρα……ατσάλινες προκατ ράμπες μπορούν να τοποθετηθούν σε νησιά…οπως πχ στην νήσο Κύπρο……ή σε νησιά του Αιγαίου ή Στην Κρήτη…..τα «αβύθιστα αεροπλανοφόρα που θα έφεραν σουηδικά αεροπλάνα κάθετου αποπροσγείωσης» για τους παλιούς…… Γιατι μια χώρα 50χ50km οπως η Σιγκαπούρη θέλει f35b;;;για δυο λόγους α) γιατι η κυρία αντίπαλος της η Μαλαισία απόκτησε Astros ii και έτσι θέτει όλη την επικράτεια σε εμβέλεια πυρών πυροβολικού και. β) γιατι αναγνωρίζει οτι ισχυρό ναυτικό σημαίνει αεροπλανοφόρα ή f35B (Αγγλία, Ιταλία, παραλίγο Τουρκία) και η Σιγκαπούρη ειναι… Read more »

Stratilatis

Φίλε μου δίνεις την απάντηση μόνος σου αλλά δεν την βλέπεις. \Η Σιγκαπούρη όπως πολύ σωστά λές έχει σύνορα 50χλμ σαν να λέμε σύνορα Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή. Σε αυτό το χώρο τρία ζεύγη σου F35θα τον περιπολούν για μίαμιση ολόκληρη ώρα καλύπτοντάς τον όλο μέχρι τα επόμενα 3 ζεύγη σου είναι έτοιμα να σηκωθούν. Η Ελλάδα έχει σύνορα 1500 χλμ. και η Κύπρος 500 χλμ. Αν μετασταθμεύσεις στη Κάρπαθο πχ και σου μπούν 4 ζεύγη Τούρκων μεταξύ Ρόδου καστελόριζου. θα σηκώσεις τα αεροσκάφη σου και σε μία ώρα θα τα προσγειώσεις και θα τα ξανασηκώσεις μετά από τρείς ώρες κατά… Read more »

MPAMPIS

Οπως και η Σιγκαπούρη έχει f16 και f15 εχουμε και εμείς……..ενταξει οχι f15…….συμβατικά αεροπλάνα…….. Το f35 B ειναι ειδικού σκοπού ουσιαστικά εξασφαλίζει αεράμυνα και κρούση στόλου με το πλεονέκτημα του stealth…… Οταν BORA και SOM θα έχουν εξουδετέρωση Λήμνο,Σκύρο,Αγχιάλο,Τανάγρα,Καστέλι τότε θα πρεπει να έρθεις απο Άραξο,Ανδραβιδα,Χανιά και αυτά αν υπάρχουν, γιατι αλλιώς θα πρεπει να έρθεις απο………Ιταλία……. Θα μου πεις μα το παιχνίδι θα έχει χαθεί…..ναι αλλα ισως την κρίσιμη στιγμή το f35B να βάλει έναν άγνωστο παράγοντα στην εξίσωση που θα πρεπει να λύσουν οι Τούρκοι……. Ναι τέσσερα αόρατα αεροπλάνα που θα απογειωθούν απο την καρπαθο μπορει να κάνουν… Read more »

Stratilatis

Νομίζω ότι είναι γνωστό ότι το F35 εντοπίζεται και στοχοποιείται στα 40χιλιόμετρα από IIRST και στα 60χλμ από AESA ραντάρ.
Το LIDAR που θα φέρει ο νέος πύραυλος της MBBDA το εντοπίζει στα 150χλμ.
Μη νομίζουμε ότι stealth σημαίνει αόρατο ντε και καλά. Στα 40 χλμ σου δίνει σήμα σε AESA ίσο με του Bayraktar πχ. Τα έχουμε δει πώς πέφτουν σαν μύγες οι Μπαϊρακτάρηδες από οργανωμένες αεράμυνες.

Velos

Για τα υποτιθεμενα σεναρια που κανεις λογο στο σχολιο σου, με την προμηθεια 5-6 τανκερ εναεριου εφοδιασμου παρατεινεις τον χρονο πτησεως των μαχητικων, πολλαπλασιαζοντας την ισχυ της ΠΑ.

kostask22

Το F35B με 250+ εκ η μονάδα, και πόσα όπλα μπορεί να κουβαλήσει, καλύτερα να πάρουμε άλλες 4 belares μπαστακωμένες Κάρπαθο – Καστελόριζο φορτωμένες με Aster30/CAMM-ER και MdCN και να αφήσουμε τα Viper να κάνουν την δουλειά τους. Όταν ξεμυτίζουν οι S400 να φεύγουν οι cruise. Θεού θέλοντος, πιστεύω ότι είμαστε για FCAS, γιατί οι Γάλλοι θα μας δώσουν όλη την σουίτα όπλων, και γιατί ο Σαμ θα μας τα πρήξει με τα F35 όπως έπρηξε και τους Τούρκους, και ούτε νομίζω να μας τα δώσει σύντομα. Και αυτό είναι καθοριστικό γιατί σε 10 χρόνια το F35 δεν θα είναι… Read more »

Nikolaos

Και πάλι ξεφυτρώνει το Gripen … Πάμε πάλι, λοιπόν … Είναι αεροσκάφος υποδεέστερο των εν υπηρεσία στην ΠΑ, και συνεπώς κατά μείζονα λόγο ακατάλληλο για το μέλλον. Είναι απολύτως αδύνατη η σύγκρισή του με το F-16. Το F-16 δεν αντιπροσωπεύει απλώς μια νεότερη γενιά μαχητικού, αλλά μια συνολικά νέα, απολύτως εικονοκλαστική προσέγγιση στο φαινόμενο “μαχητικό αεροσκάφος”, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η σημαντικότερη ιπτάμενη πολεμική μηχανή που σχεδίασε ο άνθρωπος, a stroke of genius, η πιο ορθολογική αξιοποίηση πόρων που έγινε ποτέ για ένα τόσο μεγάλου μεγέθους άλμα επιδόσεων, μια εξέλιξη που κατέστησε τις επιδόσεις εναέριας μάχης του F-15 προσιτές σε… Read more »

apsa

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ …ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ F16 K MIRAGE ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΙΝ Κ ΤΟΥ F16V ΜΕ ΤΑ RAFALE F3 F4 K F35 ..ETSI ΩSTE NA EXΩ H NA EXOYME ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΟΠΛΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ…ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΑΝ ΤΟ F15 ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΑΝΤΑ ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…ΘΑ ΜΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΜΕΣΩ ΜΕΣΩ ΕΜΑΙΛ Η REPLY..EYXAΡIΣTΩ ΠOΛΥ

Nikolaos

Αγαπητέ φίλε, τα συγχαρητήρια ανήκουν στην ΠΤΗΣΗ, η έρευνα είναι δική της, και τα πορίσματα ισχύουν και για τις σημερινές εκδόσεις των F-16 & Mirage 2000 που έχουμε, αφού δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό στον πτερυγικό φόρτο και στο λόγο ώσης/βάρους. Για τα υπόλοιπα, χρειάζομαι τριάντα ετών τόμους εβδομαδιαίων βίβλων όπως Flight International και Aviation Week & Space Technology, δύο μήνες άδεια από τα δύο επαγγέλματά μου, και προφανώς κάποιον να μου βρει ένα καινούριο 🙂 … Ακόμη και η ΠΤΗΣΗ, που μάλλον είναι ο μόνος που έχει πλήρεις σειρές αυτών των περιοδικών στην Ελλάδα, το έχει σταματήσει εδώ και… Read more »

apsa

ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΜΑΘΩ TRADE ΜΠΑΣ Κ ΓΛΙΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ …ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ..χαχαχα…ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΑ …ΚΡΙΜΑ …ΑΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ…ΤΑ ΛΕΜΕ

Nikolaos

Η ΠΑ είναι η κιβωτός της σοφίας στις ελληνικές ΕΔ. Δεν έχει κάνει ποτέ λάθος στις επιλογές της, από τότε που κάνει επιλογές και δεν παίρνει ό,τι αποφασίζουν οι Σύμμαχοι γι’ αυτήν (από το 1972 δηλαδή με τα Φάντομ και τον θρυλικό οραματιστή της αεροπορικής ισχύος, Αλέξανδρο Παπανικολάου). Τουναντίον, εύρισκε τον τρόπο να “γειώνει”, με άμμο στα γρανάζια, ατυχείς αμιγώς πολιτικές (“Η Ευρώπη, το σπίτι μου!”) επιλογές, όπως τα 60-90 Typhoon της νεοπλουτικής εποχής Σημίτη, που θα την είχαν καθηλώσει δια παντός στο έδαφος αν είχαν αποκτηθεί. Βοήθησαν και οι εγκληματικοί φαραωνικοί Ολυμπιακοί Αγώνες βέβαια … Απέκτησε το 1972 το… Read more »

Spyros

Πάντως προσωπικά θα καλο-έβλεπα μια αγορά νέων Φάντομ — Γαλλικών!

Nikolaos

Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν θα πάρουμε δύο τύπους … Δυστυχώς … σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία, πάντα έβλεπα στη διαφοροποίηση, πέραν από έναν εφιάλτη εφοδιαστικής αλυσίδας, μια δήλωση ετοιμότητας για πόλεμο, χωρίς έγκριση από κανέναν, μια δήλωση που είμαι βέβαιος ότι δεν περνούσε απαρατήρητη από τον εχθρό …

aris32

σωστος

digitallito

Απολύτως τεκμηριωμένα και αποδεκτά αυτά που γράφεις, αλλά….να πως να το κάνουμε, το αίμα νερό δεν γίνεται, ο απόλυτος αντικαταστάτης F-4+A7 είναι το F-15…

Nikolaos

Ό,τι βγήκε από “του Μάκη το γκαράζ” στο St. Louis, στην Πύλη του West, λάμπει 🙂 … και το τιμούμε … αλλά άλλαξαν οι εποχές, πέρασε η μπογιά του, και θέλουμε ΠΟΛΛΑ αεροπλάνα στον ΑΕΡΑ …

KonstantinosKaperonis

Καλησπέρα σας, μιας και ο καθένας μας, διατυπώνει την άποψη του ας μοιραστώ και εγώ μαζί σας τη δική μου. Μεγάλο το κόστος να διατηρείς αεροπορία από 2 προμηθευτές όταν είσαι χώρα στο μέγεθος της Ελλάδας (κυρίως οικονομικό μέγεθος) αλλά από την άλλη σου επιτρέπει να κάνεις τους απαραίτητους ελιγμούς για να εξασφαλίσεις μεγαλύτερα οφέλη τόσο επιχειρησιακά όσο και πολιτικά. Δε θα το αναλύσω περισσότερο το έχουν κάνει διεξοδικά πολλοί φίλοι εδώ. Άποψή μου λοιπόν είναι πως οι αριθμοί δε βγαίνουν για την αεροπορία μας. Χρειάζεται αναβάθμιση όλων των F-16 από Block 50 και πάνω σε επίπεδο viper, τα block… Read more »

KonstantinosKaperonis

Να συμπληρώσω πως η απόκτηση του F-35 θα πρέπει να μεταφερθεί σε βάθος 10ετιας..πρώτα φτιάχνεις τη βάση της τούρτας και μετά προσθέτεις το κερασάκι

Greg13

Αν δώσουμε τα 2000-5 μένουμε χωρίς scalp…. απλά λέω…

Nikolaos

Δεν θα δοθεί τίποτε. Μην ανησυχείτε, και μην παρακολουθείτε απίθανες εικασίες περί αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων α/φ, στο στυλ του πώς αλλάζουν αμάξια οι βενζινοκέφαλοι (και ντηζελοκέφαλοι …) που γνωρίζουμε στις παρέες μας όλοι. Αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ, από κανένα έθνος, και δεν θα γίνουν από την Ελλάδα παραμονές πολέμου.

Paliouras

3-4 μεταχειρισμενα εστω αεροσκαφη εναεριου ανεφοδιασμου ειναι must.
24 F 35A
12 F-35B

123 F16 M & V
24 M-2005 & 20 Rafale F.2 μεταχειρισμενα/upgraded
και ειμαστε μια χαρα….
Ποσο κανουν αυτα?

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μα γιατί να πάμε σε διάλογο κύριε; Πάμε απευθείας σε πόλεμο,...

121
 Αμέσως μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, και την επιστροφή του στην Αττάλεια, είναι προφανές πως κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας....
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά

Related News

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ν. Αναστασιάδη

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.Αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας των δυο ηγετών ήταν ο συντονισμός...

Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης Μέρκελ-Μισέλ-Ερντογάν

«Διαφορετικές πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» και «η επανέναρξη των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της...

Στην Ελλάδα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, συζήτησε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα έκανε στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) των ΗΑΕ, Lieutenant General Hamad Mohammed...

ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά...
- Advertisement -