24.9 C
Athens
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Όταν ένα F-35C ταπείνωσε το F-15E και μάλιστα εντός έδρας: σε φορτίο,...

Όταν ένα F-35C ταπείνωσε το F-15E και μάλιστα εντός έδρας: σε φορτίο, ταχύτητα, ακτίνα δράσης…

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Αν και είναι γνωστό ότι το F-35 όταν μπει σε  υπηρεσία θα αντικαταστήσει μεταξύ άλλων και το F-15 στους ρόλους και αποστολές που αυτό εκτελεί σήμερα (τόσο την έκδοση μαχητικού -C/D όσο και την έκδοση βομβαρδιστικού -Ε), έχει δεχτεί έντονη κριτική για τον λόγο αυτό.

Η κριτική αυτή δεν είναι εντελώς αβάσιμη, καθώς κακά τα ψέματα, το F-35 ό,τι κι αν είναι… δεν είναι F-15:

 1. Αν και διαθέτει έναν ολοκαίνουριο κινητήρα τεράστιας απόδοσης ισχύος με σημαντικά περιθώρια αύξησής της στο μέλλον, δεν παύει να είναι ωστόσο μονοκινητήριο.
 2. Είναι χωρίς διθέσια έκδοση, που θεωρείται μειονέκτημα σε αποστολές αέρος-εδάφους λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας για έναν και μόνο χειριστή
 3. Δεν έχει τους ίδιους σταθμούς ανάρτησης οπλισμού, ειδικά μάλιστα σε σχέση με τη νέα έκδοση F-15EX
 4. Έχει μικρότερη επιτάχυνση και σημαντικά μικρότερη τελική ταχύτητα, που όμως η μέγιστη του F-15 (2,5 mach) επιτεύχθηκε μόνο μία φορά στην ιστορία, κατά την διάρκεια δοκιμών κι υπό βέλτιστες συνθήκες
 5. Δεν έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του σε κάποια πολεμική αναμέτρηση ευρείας κλίμακας, ούτε έχει εξολοθρεύσει κάποια αντίπαλη αεροπορική δύναμη μόνο του, ούτε έχει θερίσει εχθρικές δυνάμεις στο έδαφος. Όχι ακόμα τέλος πάντων.

Υπήρξε όμως μία φορά που το F-15 αποδείχθηκε κατώτερο «στο γήπεδό του» σε σχέση με το F-35. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια δοκιμών, ένα F-35C (η έκδοση αεροπλανοφόρων του αμερικανικού Ναυτικού) απογειώθηκε με το μέγιστο φορτίο που μπορούσε να φέρει σε κατευθυνόμενα πυρομαχικά JDAM, κι όχι μόνο αυτό.

Για τις ανάγκες της δοκιμής, έφερε σύνολο έξι πυρομαχικά των 2000 λιβρών GBU-31, από 2 σε κάθε πτέρυγα και 2 ακόμα στις εσωτερικές αποθήκες. Επίσης είχε και πλήρη φόρτο αέρος – αέρος, ήτοι δυο πύραυλους ΑΙΜ-120 στις εσωτερικές αποθήκες και δυο πύραυλους ΑΙΜ-9Χ σε πυλώνες στις πτέρυγες.

Με αυτήν την διαμόρφωση λοιπόν, που δεν ήταν το πλήρες βάρος απογείωσης του αεροσκάφους – δηλαδή θα μπορούσε να έφερε βαρύτερα πυρομαχικά, ή περισσότερα αν είχε διπλούς πυλώνες – το συγκεκριμένο F-35C, κατάφερε να ξεπεράσει την ταχύτητα του ήχου.

Το F-15E με λίγα λόγια:

 1. Δεν μπορεί να φέρει τόσες GBU-31, αλλά μία λιγότερη για σύνολο πέντε συνολικά πυρομαχικά του τύπου, αλλά τότε δεν μπορεί να φέρει καμία εξωτερική δεξαμενή καυσίμου αφού όλοι οι «διασωληνωμένοι» για καύσιμο πυλώνες είναι κατειλημμένοι!
 2. Με αυτήν την διαμόρφωση οπλικού φορτίου είχε τόσο μεγάλο βάρος και οπισθέλκουσα ώστε δεν μπόρεσε να πετάξει υπερηχητικά
 3. Δεν μπόρεσε καν να καλύψει την ίδια απόσταση με το F-35C της δοκιμής.

Καλά θα ρωτήσετε τώρα. «Και τι ιεροσυλία είναι αυτή, πάτε να βγάλετε τον αετό χειρότερο από το F-35;!»

Οι έννοιες «χειρότερο» και «καλύτερο» είναι σχετικές. Χειρότερο ως προς τι, και καλύτερο επίσης ως προς τι; Για αυτήν την δοκιμή που το F-35 κέρδισε κατά κράτος το F-15E, υπήρξαν κι άλλες δοκιμές που συνέβη το αντίθετο. Η δοκιμή που παρουσιάζουμε εν προκειμένω, δεν απέδειξε τίποτα περισσότερο από πράγματα που γνωρίζουμε ήδη.

Το F-35 μαστίζεται από προβλήματα και παιδικές ασθένειες. Πολλά τα έχει ξεπεράσει ήδη, για τα υπόλοιπα γίνονται ακόμα προσπάθειες. Ωστόσο το πραγματικό πλεονέκτημα του F-35 δεν είναι ότι υπερέχει λίγο ή πολύ στο ένα ή στο άλλο σημείο. Αυτό είναι μόνο η επιφάνεια του παγόβουνου.

Το πραγματικό πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για ένα πραγματικά νέο σχέδιο, το μοναδικό στη Δύση μαχητικό πέμπτης γενιάς, με τεράστια περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης. Στο F-15 συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Καλώς ή κακώς είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει ήδη αναπτυχθεί κι εξελιχθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι εντελώς διαφορετικό αεροσκάφος σε σχέση με εκείνο που πέταξε πρώτη φορά πίσω στη δεκαετία του ’70. Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να δώσει ακόμα.

Η επιχειρηματολογία γύρω από το γεγονός αυτό έχει αναπτυχθεί αναλυτικά και την έχουμε παραθέσει σχετικά, διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα:

Αφιέρωμα: F-15EX για την αμερικανική Αεροπορία, «Στον 21ο αιώνα με σύνδεση dial-up»

Όσο περνάει ο καιρός, αναμφίβολα θα βλέπουμε όλο και περισσότερα νέα ορόσημα να επιτυγχάνονται και προβλήματα να διευθετούνται από τα αεροσκάφη F-35 δοκιμών. Άλλωστε και ο ίδιος ο αετός στην αρχή της καριέρας του επίσης είχε προβλήματα, ελλείψεις και πράγματα που… απλά δεν μπορούσε να κάνει. Ακόμα τότε.

Σήμερα όμως, ή μάλλον ακόμα και σήμερα, οι ισχυρότερες δυτικές αεροπορίες στον κόσμο βασίζονται σε αυτό το αεροσκάφος. Ασφαλώς και αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά δεν σημαίνει ότι το αεροσκάφος είναι αθάνατο, ούτε ότι οι σχεδιαστικές εξελίξεις δεν το έχουν αφήσει πίσω.

Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα μαχητικά αεροσκάφη προηγούμενων γενιών εκεί έξω, όσο και αν έχουν αναβαθμιστεί με νέα όπλα, αισθητήρες και υποσυστήματα. Απόδειξη ως προς αυτό το γεγονός ότι όλες οι σύγχρονες αεροπορικές δυνάμεις του κόσμου (ακόμα και εκείνες που παινεύονται ότι έχουν τρόπους και συστήματα για να αποκαλύπτουν μαχητικά αεροσκάφη stealth) επενδύουν σε μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Είτε αγοράζοντάς τα έτοιμα, όταν είναι διαθέσιμα, είτε επενδύοντας σε αυτά με ιδία κεφάλαια σχεδίασης και ανάπτυξης. Ή αν έχουν μείνει υπερβολικά πίσω, όπως οι Ευρωπαίοι, επιλέγουν να επενδύσουν απευθείας σε ακόμα νεότερες σχεδιάσεις έκτης γενιάς τώρα, ώστε σε 15 με 20 χρόνια να έχουν έτοιμα επιχειρησιακά αεροσκάφη.

Η λογική αεροσκαφών που φέρουν το οπλικό τους φορτίο κρεμασμένο σε πυλώνες κάτω από τις πτέρυγες, ανήκει ήδη στο παρελθόν. Για την ακρίβεια, στο μακρινό παρελθόν, πράγμα το οποίο αναδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας από την ώρα που μπήκε σε υπηρεσία το F-22A.

Νέο μαχητικό για την Ινδία: Πόσους πύραυλους να κρεμάσεις πια κάτω από τις πτερυγες;

Είναι οι συνθήκες ανωτέρας βίας (έλλειψη χρημάτων) ή έλλειψης πραγματικού αντιπάλου που έχουν επιτρέψει σε μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς να επιβιώνουν και να υπάρχουν ακόμα έχοντας ακόμα ένα σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Το μέλλον όμως δεν ανήκει σε αυτά, ανήκει στην πέμπτη γενιά.

Κι εκεί καλώς ή κακώς ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Πριν δυο χρόνια είχαμε γράψει σε ανύποπτο χρόνο ότι θα θέλαμε το ρωσικό Su-57 να ήταν πραγματικά αυτό που οι σχεδιαστές του οραματίζονταν να είναι, και να ήταν έτοιμο στην ώρα του, χωρίς τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που το μαστίζουν. Δεν ήταν επειδή γίναμε ξαφνικά ρωσόφιλοι, αλλά γιατί;

Su-57, τo νέο ρωσικό υπερόπλο σε μαζική παραγωγή για να σπείρει τον πανικό στην Δύση! (Hint: NOT)

Επειδή σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, θα ήταν προς το ευρύτερο συμφέρον να υπήρχε πραγματικός ανταγωνισμός στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, αφού τότε οι τεχνολογικές εξελίξεις θα επιταχύνονταν, όπως και τα χρονοδιαγράμματα έρευνας κι ανάπτυξης που τώρα τελματώνουν.

Θα θέλαμε επίσης κι οι Ευρωπαίοι με την σειρά τους να έβρισκαν έναν τρόπο να συνεννοηθούν και να φτιάξουν κι αυτοί τις δικές τους προτάσεις πέμπτης γενιάς. Η έκτη γενιά που επέλεξαν, και μάλιστα με δυο διαφορετικά στρατόπεδα, δεν είναι κάτι το χειροπιαστό και θα αργήσει πολύ. Εν τω μεταξύ, όποιος θέλει να μην μείνει πίσω, βρίσκεται με περιορισμένες διαθέσιμες επιλογές, την εξής μία: Το F-35.

Οι πλέον αναβαθμισμένες εκδόσεις των μαχητικών τέταρτης γενιάς είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτες, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν είναι παρά ημίμετρα κι όχι πραγματική επένδυση για το μέλλον. 


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

76 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
76 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gunner

Με λίγα λόγια λέτε ότι κάναμε μεγάλο λάθος που θα αγοράσουμε το Rafale.

Flight

Καμία σχέση

Gunner

Τα εγκαταλείπουμε εμείς τα 4ης γενιάς και δεν το ξέρω; Τότε γιατί εκσυγχρονίζουμε τα F-16;

Το Rafale αγοράστηκε ξεκάθαρα για πολιτικούς λόγους. Καμιά επιχειρησιακή απαίτηση δεν υπήρχε. Αν υπήρχε, θα είχαν γίνει προ πολλού κρούσεις της Ελλάδας για την απόκτηση του και βέβαιη αποδοχή από τους Γάλλους. Η τέλεια βοήθεια στους Γάλλους πολιτικούς αλλά και στην κατασκευάστρια. Έλα ποιος έχει τώρα σειρά; Άρματα και υποβρύχια μου μυρίζουν.

Mikkan

Ρε παιδιά ας διαβάζουμε περισσότερο τα άρθρα πριν απαντήσουμε
Ρίχνουμε το επίπεδο

Gunner

“Η λογική αεροσκαφών που φέρουν το οπλικό τους φορτίο κρεμασμένο σε πυλώνες κάτω από τις πτέρυγες, ανήκει ήδη στο παρελθόν. Για την ακρίβεια, στο μακρινό παρελθόν”

Θύμισε μου το Rafale κρεμασμένο σε πυλώνες δεν μεταφέρει το φορτίο του; Είμαστε στο 2020 ή στο 2000; Το Rafale το 2000 ήταν ότι έπρεπε, αν ήταν έτοιμο, σήμερα είναι αναχρονισμός. Η Ελλάς με αυτήν της την επιλογή, υποβάθμισε την ΠΑ στις τριτοκοσμικές αεροπορίες, επίπεδου Αιγύπτου, Κατάρ κτλ. Όταν όλοι σχεδόν στο ΝΑΤΟ πάνε σε αεροσκάφη 5ης γενιάς, εμείς πάμε πίσω στην 4,5 γενιά. Εμπρός πίσω που λέει και ένας ήρωας κωμικής τηλεοπτικής σειράς.

x-m

Οι άλλοι στο ΝΑΤΟ δεν χρειάζονται αεροπορία των 200+ μονάδων. Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία ποιές απειλές αντιμετωπίζουν; Πάνε χαλαρά και χωρίς άγχος απο τη μια γενιά στην άλλη. Και τα οικονομικά μας δεν συγκρίνονται.

Nikolaos

Νέο Α-6 …
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πόσα χρόνια κυριαρχίας θα απολαύσει πριν καταστεί ανιχνεύσιμο στα ραντάρ …. εννοώ επιχειρησιακά ραντάρ, με πλήρη κάλυψη χωρών ολόκληρων και άλλα με ικανότητα διεύθυνσης πυρός …

STRATOS

Άλλο η εξέλιξη ενός μαχητικού και άλλο ότι ένα αποτυχημένο οπλικό σύστημα, μπήκε εσπευσμένα σε υπηρεσία (γιατί δεν έπαιρνε άλλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους ανάπτυξης) και 10 χρόνια τώρα προσπαθούνε να λύσουνε προβλήματα απλά απαράδεχτα για μαχητικό που υποτίθεται είναι επιχειρησιακό και με τους 3 κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων… Το κόστος ώρα πτήσης στα μαχητικά stealth εκτοξεύεται (στα ουράνια) σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το RCS ίχνος χαμηλό, για αυτό και η διαθεσιμότητα τους παραμένει πολύ χαμηλή ενώ την ίδια ώρα οι χειριστές πετάν το μαχητικό στο simulator περισσότερο ή με adversary T-38 (!!!)στην Αμερικάνικη αεροπορία !!! Όλα αυτά… Read more »

Yiorgos

Αγαπητέ  STRATOS Μόνο που ο κουβάς, πριν αρχίσει να πετάει με εξωτερικά φορτία, θα έχει ήδη καταστρέψει την IGBAD και τα C4I και μετά αφού τα 4ης γενεάς καθαρίσουν και σκουπισουν ότι πετάει, ο κουβάς δεν θα χρειαστεί ποτέ να βάλει εξωτερικά φορτία. Όμως αν θες κατά την δεύτερη μέρα του πολέμου μπορεί να τα βάλει και να καταστρέφει στόχους χωρίς πρόβλημα. Γιατί έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρχει εχθρική Α/Α ούτε και Αεροπορία. Αυτά για ένα κουβά. Μπορώ να έχω 36! Φιλικά πάντα Γιώργος Υ. Γ. Όπως έχω πει και παλαιότερα, το Rafale είναι η Sophia Lauren των αεροσκαφών.… Read more »

STRATOS

Αγαπητέ Yiorgos, Πως θα έχει καταστρέψει την αντίπαλη αεράμυνα το F-35??, όταν τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς (Patriot, S-300) μπορούν να δουν το F-35 από αποστάσεις 60-80χλμ και μιλάμε για μεμονομένα (με τα οργανικά radar τους) και όχι ενταγμένα σε δικτυοκεντρικό σύστημα (με συνδυασμό αισθητήρων και AWACS). Αυτή η απόσταση, φτάνει και περισσεύει για να καταστήσουν άχρηστη την όποια επένδυση σε αυτά τα αεροσκάφη (F-35). Επιπλέον ο κουβάς μεταφέρει πολύ μικρό αριθμό όπλων άερος-εδάφους σε διαμόρφωση «stealth», πλήρως αντιμετωπίσιμα ακόμη και από μια Αεροπορία που εφαρμόζει παθητικά μέτρα αεράμυνας (διασπορά μαχητικών και υπόλοιπων υλικών, παραλλαγή εγκαταστάσεων, κτλ). Το… Read more »

Yiorgos

Αγαπητέ STRATOS STRATOS

Βάση της εμπειρίας μου, το μόνο που θα πω είναι ότι πρέπει να το ξανά σκεφτείς για την δυνατότητα εντοπισμού σε συνάρτηση με την πιθανότητα καταστροφής του στόχου στα 80χλ.

Όσο για τον ταξιτζή στην Σερβία ας αναλογιστουμε πόσες αποστολές, συνολικά, είχε κάνει το F117 πριν από αυτή την κατάρριψη. Μια απώλεια σε ορισμένες χιλιάδες αποστολές είναι ένας ανεκτος ρισκος.

Το ποσό η τεχνολογία ραντάρ έχει αναπτυχθεί ώστε να κάνει την F-35 άχρηστo είναι ένα μεγάλο άλμα στο χώρο της φαντασίας. Θα το αφήσω εκεί.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

STRATOS

Αγαπητέ Yiorgos, Το F-117 στην Σερβία δεν είχε προλάβει να εκτελέσει πάνω από 3 αποστολές (η κατάρριψη έγινε τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης) και μιλάμε για επίθεση όλων των αεροποριών του ΝΑΤΟ!! (430+ τακτικά μαχητικά 3ης γενιάς) εναντίον μίας κατεστραμμένης και σε καθεστώς εμπάργκο χώρας με 16 χαλασμένα Mig-29 και αριθμό Mig-21!!! Έτσι καταρρίφθηκε το άπιαστο F-117 των αμερικάνων από ένα μετασκευασμένο σοβιετικό radar του 1960 και μια αντίστοιχης τεχνολογίας πυροβολαρχία SA-3. Αμέσως μετά την κατάρριψη του F-117, οι επιτελείς του ΝΑΤΟ θορυβήθηκαν τόσο πολύ, που διέταξαν αύξηση του ύψους άφεσης όπλων στα 20000 πόδια!!! Με αποτέλεσμα να συνεχιστούν μετά… Read more »

Yiorgos

Αγαπητέ STRATOS STRATOS

Θα το θέσω πολύ απλά. Προτιμώ να είμαι η Αεροπορία πού κάνει επιχειρήσεις με το F-35, παρά ή Αεροπορία και αεράμυνα που πρέπει να αμυνθεί εναντίον του F-35.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

STRATOS

Αυτοί που το αγοράζουν είναι γιουσουφάκια των αμερικάνων. Αντί να στείλουν 4 F-16 να βομβαρδίσουν στο Αφγανιστάν ή στην Αφρική τους ροπαλοφόρους, θα στέλνουν 4 F-35 σε λίγο καιρό (για μια αποστολή που τα Α-7 θα τα καταφέρναν). Δεν έχουν καμία συμβατική απειλή (από αντίπαλη αεροπορία) στα σύνορα τους. Ακόμη και το Ισραήλ που το αγόρασε (ή μάλλον του το χαρίσανε), δεν απειλείται πια από κανένα στα σύνορα του, και η κύρια απειλή προέρχεται από το Ιράν με μια αεροπορία με 40 χρονών αεροπλάνα που υποστηρίζονται με πατέντες. Το κόστος χρήσης του F-35 είναι στα ουράνια. Το λέτε ο ίδιος… Read more »

AtenRa

Σκέψου να φορτώσεις το F-16 με το ίδιο φορτίο όπλων, τι δεν γίνεται ??? κρίμα 

Αν δεν κάνω λάθος το F-15E με αυτό το φορτίο μπορεί να φορέσει τις CFΤ 

Last edited 14 days ago by AtenRa
Em.Ti

Το F-15E τις φοράει μόνιμα τις CFT.

Em.Ti

Το γνωρίζω. Αλλά εν προκειμένω η απάντησή μου δεν ήταν προς τα εσάς, αλλά προς τον φίλτατο AtenRa AtenRa.

Stratilatis

“”Οι πλέον αναβαθμισμένες εκδόσεις των μαχητικών τέταρτης γενιάς είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτες, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν είναι παρά ημίμετρα κι όχι πραγματική επένδυση για το μέλλον. “””
Διαβάζοντας τον παραπάνω επίλογο, προσπαθώ να καταλάβω, τι ακριβως πιστεύει ο αρθρογράφος ότι είναι ένα αεροσκάφος 5ης γενεάς, και σε τι υπερτερεί από ένα αεροσκάφος 4ης ή 4.5;
Ξέρω ότι απάντηση δεν θα λάβω και θα συνεχίζει η “παραμόρφωση” των αναγνωστών.

Stratilatis

Την άποψή σας αυτή την στηρίζετε σε πραγματικά δεδομένα ή απλά το συμπεραίνετε από το τίτλο 5η γενεα άρα καλύτερη; Τι δεδομένα έχετε και πιστεύετε ότι το 5ης γενεάς αεροσκάφος είναι τεχνολογικά ανώτερο ενός Grippen ή ενος Rafale; Γνωρίζετε πχ τι ανάγκασε τη Dassault να σταματήσει το πρόγραμμα του 5ης γενιάς αντικαταστάτη του Μ2000 και να εστιαστεί στην ανάπτυξη του Rafale; Γνωρίζετε τους περιορισμούς στην πτήση που έχει ένα Stealth αεροσκάφος ώστε να παραμείνει stealth; Γνωρίζετε τους λόγους που εγκαταλείφθηκε το F22 και η USAF δεν πήρε τα 750 αεροσκάφη που προέβλεπε αλλά μόνο 180; Το ότι το F35C σε… Read more »

Nikolaos

Κωνσταντίνε, ως συνήθως καταθέτεις σημαντικούς προβληματισμούς, αν και με σιβυλλικό τρόπο. Ποια η εκτίμησή σου; Η επόμενη γενιά θα επιστρέψει στο σχεδιασμό με αμιγώς αεροδυναμικά κριτήρια; Θα τεθούν εκποδών τα επιχρίσματα και οι στεγανοποιήσεις, που τόσο επιβαρύνουν την utilisation του α/φ; Και αν ναι, ο λόγος είναι ότι η τεχνολογία αυτή θα είναι πλέον άχρηστη ως ανιχνεύσιμη, ή ότι θα βρουν εφαρμογή μέθοδοι ενεργού μείωσης του η/μ ίχνους, που θα καθιστούν περιττή τη σχεδίαση με γνώμονα τις πιθανές γωνίες προσπτώσεως της η/μ ακτινοβολίας;

Mikros-hroas

Ήδη έχουν βρεθεί τρόποι αντιμετώπισης των στέλθ!
Αν διαβάσεις της παραμέτρους σχεδίασης του F-35 θα φρίξεις!

Stratilatis

Βασικά είναι οι δύο σχολές σκέψης. Η Αμερικάνικη με τα 5ης γενεάς και η Ευρωπαϊκή ( συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσικής) που δεν δίνει τόση σημασία στο stealth αλλά στις πραγματικές επιδόσεις και απόδωση του αεροσκάφους σε τακτικές συνθήκες. Η ιστορία (βλέπε F4 Phantom II) αποδυκνύει ότι η Ευρωπαϊκή ίσως και να έχει δίκαιο και με τους Αμερικανούς να πέφτουν από λούμπα σε λούμπα λόγω της τεχνολογικής τους υπεροψίας. ( πχ high speed, BVR η πανάκεια, και τώρα stealth, BVR η νέα πανάκεια). Δεν είναι μόνο τα επιχρίσματα. Είναι πολλά. Γνώριζεις πχ ότι το STEALTH χάνεται μόνο με την απλή χρηση… Read more »

chikichiki

“Τι δεδομένα έχετε και πιστεύετε ότι το 5ης γενεάς αεροσκάφος είναι τεχνολογικά ανώτερο ενός Grippen ή ενος Rafale;” Τα δεδομένα είναι παντού σε διαδίκτυο και βιβλία. Όποιος επιλέγει να αμφισβητήσει την παγκόσμια επιστημονική συναίνεση (παγκόσμια μιας και Κίνα και Ρωσία επίσης συμφωνούν), ας μην περιμένει από τους άλλους να κουράζονται για να αποδεικνύουν στον κάθε αμφισβητία ξανά και ξανά πράγματα που πλέον θεωρούνται καθιερωμένα. Ακόμη καλύτερα, ας παραθέσει ο ίδιος ο αμφισβητίας σε όλα αυτά τα επιτελεία τα δικά του δεδομένα ώστε να τα σώσει από το λάθος τους. “Γνωρίζετε πχ τι ανάγκασε τη Dassault να σταματήσει το πρόγραμμα του… Read more »

Stratilatis

Μα η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν είναι παγκόσμια η συναίνεση. Το F35 δεν το έχει αγοράσει κανένας πλην των ΗΑΕ, (οι άλλοι είναι κατασκευαστές και είχαν υποχρέωση αγοράς πριν ακόμα το αεροσκάφος βγει από το σχεδιαστήριο) Το F22 σταμάτησε, Το SU57 είναι μόνο 12 αεροσκάφη και προσφέρεται μόνο για αγορά σε πελάτες του εξωτερικού, Το TFX/KFX είναι στη φάση σχεδιασμού. Και η Κινα φτιάχνει 2 αεροσκάφη την ημέρα και δεν έχει σταματήσει την παραγωγή των άλλων αεροσκαφών της 4.5. Οπότε κάποιος που επιμένει ότι όλοι οι επιτελείς του κόσμου είναι ηλίθιοι που δεν προτιμούν να αγοράσουν ή να προχωρήσουν σε… Read more »

Nikolaos

Πειστικά όλα αυτά. Αλλά η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Ν. Κορέα; Αυτοί δεν ήταν στην αρχική κοινοπραξία. Και δύο από τους τέσσερις έχουν απέναντι την Κίνα. Οπωσδήποτε, έχουν και το F-15. Αλλά ειδικά η Ιαπωνία φαίνεται να δεσμεύει κονδύλια που ξεπερνούν αυτά μιας απλώς “μεταβατικής λύσεως”. Είναι οι πολιτικές δεσμεύσεις άραγε το μόνο κίνητρο; Το Ισραήλ φυσικά αγοράζει και με αμερικάνικα χρήματα, οπότε αν η Αμερική δεν προσφέρει κάτι άλλο …
Ενδιαφέρον ότι δεν κατατάσσεις το J-20 στα stealth, άποψη την οποία πλήρως συμμερίζομαι.

Nikolaos

Νομίζω ότι τελικά είναι έντιμο να πούμε ότι όποιος έχει α) την πρόσβαση και β) τα οικονομικά μέσα για να αποκτήσει stealth, το κάνει, αλλά όχι χωρίς να έχει φυλάξει τα νώτα του. Διότι Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη και Ισραήλ προμηθεύονται και όψιμες εκδόσεις του F-15E. Και τελικά βλέπω και μεις το ίδιο κάνουμε, τώρα που βρήκαμε το “F-15E” μας σε πιο ορθολογική, εξελιγμένη και εξελίξιμη μορφή, και σε κλίμακα 3/4 … το Rafale! Το προμηθευόμαστε, και έχουμε στο σχεδιασμό μας και την κτήση του F-35Α. Μπορεί να μην είναι αποδοτική χρήση της εναέριας ισχύος to F-35, αλλά είναι μια βαθμίδα… Read more »

chikichiki

Για το F-35 με πρόλαβαν από κάτω: το έχουν παραγγείλει και μη-κατασκευαστές, όλοι με μεγάλες αμυντικές ανάγκες και φήμη, πολύ καλύτερη φήμη από τους κατά κανόνα τριτοκοσμικούς που αγόρασαν τα Eurocanards. Τα υπόλοιπα προγράμματα που αναφέρονται δείχνουν ακριβώς ότι η συναίνεση είναι παγκόσμια: όσες χώρες αναπτύσσουν νέο μαχητικό, αναπτύσσουν α/φος στελθ. Οι διάφορες εικασίες περί σταματημάτων παραγωγής για το Su-57 είναι παντελώς αβάσιμες, η δε αξίωση πως επειδή τα TFX/KFX είναι σε φάση σχεδιασμού αυτό με κάποιο τρόπο συνεπάγεται πως οι χώρες που τα αναπτύσσουν δεν πιστεύουν στο στελθ είναι μνημείο στη λογική ασυνέχεια. Μήπως το ότι τα αναπτύσσουν σε… Read more »

x-m

Μεγάλο λάθος.Δεν μας συμφέρει η γρήγορη ανάπτυξη των 5ης και 6ης γενιάς. Συμφέρει μόνο αυτούς που έχουν πολλά χρήματα για ξόδεμα.

epampapas

Σα να διαβάζω διαφημιστικό φυλλάδιο του κατασκευαστή.

Flight

Όντως, προσπέκτους μεταφράσαμε. Το διαβάσατε αλήθεια ή απλά βρήκατε μια εξυπνάδα να μας γράψετε;

GeorgeE

Να. Τέτοια γράφετε και θα λησσάξουν πάλι γιατί παίρνουμε Rafale και όχι F35. Πάνω που τους ηρεμίσαμε… 😀 😀

GeorgeP

Τοσο καλο ειναι το Φ15Ε? Μηπως θα μας συμφερε και εμας?

Georgios

Nikodimos Nikodimos Pavlidis “μικρός αριθμός” το 36 όταν εμείς τώρα αγοράζουμε 18 Rafale και λέμε μια χαρά είναι, φτάνουν. Πώς αλλάζουν οι εποχές…

filon26

Είναι μια χαρά για την αντικατάσταση των πρώτων εκδόσεων των M2000 (που πρακτικά δεν μπορούσαν να προσφέρουν πολλά), την διατήρηση (και επαύξηση) του γαλλικού οπλοστασίου και την μελλοντική αντικατάσταση και των -5 (με απόκτηση επιπλέον Rafale με δεδομένη πλέον την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών). Στην ουσία είναι μια διατήρηση των αριθμών με ένα τεράστιο ποιοτικό άλμα.

Η αγορά των 36 F-15H πιθανότατα δεν θα έφερνε στην ΠΑ τα Block-52+ και τα -5, τα οποία στους αριθμούς που αποκτήθηκαν κατάφεραν να διατηρήσουν ποιοτικά (αλλά κυρίως αριθμητικά) τις ισορροπίες της εποχής.

Last edited 14 days ago by filon26
Nikolaos

21, για την ακρίβεια, με τις αναγκαίες υποδομές τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης, και χωρίς το πιθανό κόστος διασκευής και ανοικοδόμησης ειδικών HAS στα αεροδρόμια … Όλα αυτά με το συνολικό κονδύλι των των 60 Block 52+ και 15+10 Mirage 2000-5, δηλαδή των 85 μαχητικών χάρη στα οποία υπάρχει ακόμη Ελλάδα. 21 μαχητικά = 85 μαχητικά. Ίδιας γενιάς κινηματικών επιδόσεων, με υποστήριξη ΑΣΕΠΕ. Χωρίς, αντικειμενικά, καμιά βάσιμη πρόβλεψη ευμενούς λόγου καταρρίψεων (υπό τις συνθήκες, δηλαδή BVR με υποστήριξη ΑΣΕΠΕ και WVR με JHMCS, AIM-2000, MICA-IR) υπέρ των “αετών” (με το ασύγκριτα υψηλότερο η/μ και οπτικό ίχνος). Μια εθνική αυτοχειρία που αποφεύχθηκε… Read more »

Michail

Aρα κακως πήραμε Rafale κι οχι F35 που ειναι 5ης γενιάς?

Em.Ti

Συν του ότι, τα Rafale που παίρνουμε θα αξιοποιηθούν άμεσα σε αντίθεση με τα F-35 που και δεν είναι άμεσα διαθέσιμα (δεν μας έχουν προσφερθεί “ελάχιστα μεταχειρισμένα” F-35 απ’όσο γνωρίζω) και θέλουν μεγαλύτερο χρόνο ενσωμάτωσης στην Π.Α.

Nikolaos

Όχι. Άλλο πράγμα κάνουν. Στο μέλλον θα τεθεί και θέμα F-35, που ασφαλώς διαθέτει κάποιες επιχειρησιακές δυνατότητες που λείπουν από το Rafale. Τώρα, το Rafale είναι άμεσα αξιοποιήσιμο, έχει υψηλό βαθμό τεχνολογικής ωριμότητας και επιχειρησιακής διαθεσιμότητας, και καλύπτει με μια “μαζεμένη” επένδυση σημαντικές επιχειρησιακές απαιτήσεις.

STRATOS

Το F-35 είναι ένας κουβάς μπροστά στο Rafale.

George

Αλλαγή από το χειρότερο version Mirage 2000 στο καλύτερο version Rafale σε ένα χρόνο από τώρα δεν το λες και λίγο….
Για τα F35 μας απάντησαν μετά από 3 χρόνια. Και να υπογράφαμε σήμερα πότε θα τα παίρναμε?

eclipse82

Με την επένδυση στα Rafale και με δεδομένες τις οικονομικές δυνατότητες της Χώρας μας, η προοπτική εισαγωγής του F-35, σε μικρούς αριθμούς (οι οποίοι θα είναι ακόμη μικρότεροι των δυνητικών, στην περίπτωση που η Π.Α. επένδυε μόνο στο F-35) χάνεται κάπου στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας ή αρχές της επόμενης. Αλήθεια ποια θα είναι η δυνατότητα απάντησης της Π.Α. σε περίπτωση που η καθ’ όλα απρόβλεπτη Τουρκία επιστρέψει στο “μαντρί” και ξεκλειδώσει τις παραδόσεις των 100 F-35 που έχει παραγγείλει; Η αγορά των 18 Rafale σίγουρα μας εξασφαλίζει ένα πλεονέκτημα (μικρό λόγω αριθμού) στο βραχύ-μεσοπρόθεσμο μέλλον, αλλά στρατηγικά ενέχει ένα… Read more »

Em.Ti

Βάσει της κατάστασης ως έχει τώρα, δύσκολα. Κατ’αρχάς, τα Rafale τέλη του ’21 θα είναι επιχειρησιακά. Αν όχι πλήρως, τουλάχιστον τα πρώτα θα έχουν παραδοθεί στην Π.Α. Η Τουρκία ακόμα κι αν κάνει ολοκληρωτική στροφή στην τρέχουσα πολιτική της (πράγμα που απ’ότι καταλαβαίνετε δεν γίνεται άμεσα) και επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 (που επίσης δεν γίνεται άμεσα), θα πρέπει να περιμένει πάλι άλλα δύο έτη ώστε να αποκτήσει τα πρώτα α/φη και να αρχίσει πάλι η εκπαίδευση. Επίσης, δεν ξέρουμε σε τέτοια περίπτωση σε τί αριθμούς θα αγοραστεί το F-35 από την Τουρκία τελικά. Το ότι είχαν “δεσμευτεί” για 100 F-35… Read more »

Gunner

Σωστή γιατί; εδώ όλοι δεν φωνάζουν ότι η ΠΑ τους έχει για πλάκα με ότι έχει; γιατί λοιπόν να βιαστούμε και να αποκτήσουμε ένα αεροπλάνο που δεν είναι καν στον προγραμματισμό της ΠΑ; γιατί πρέπει να γίνουμε πάλι συλλογή από μαχητικά που ως αποτέλεσμα έχει τις μειωμένες διαθεσιμότητες και εκπαίδευση εξαιτίας του υψηλού κόστους διατήρησης τόσων τύπων;

George

Είναι αποσπασματική η αγορά, στην πραγματικότητα κίνηση ανταμοιβής της Γαλλίας για την παραμονή μας στο Ευρώ και την υποστήριξη της τώρα Επιχειρησιακά όμως αυτή τη στιγμή το ποιοτικό πλεονέκτημα το έχει η TAF έχοντας εκσυγχρονίσει το σύνολο των μαχητικών της με διπλάσια α/ε έναντι των 108 συγρονων α/ε της ΠΑ Τα Rafale φέρνουν ένα ποιοτικό πλεονέκτημα σχετικά άμεσα, θα μπορούσε να διευρυνθεί αν τα dash 5 αντικατασταθούν από δεύτερη μοίρα Rafale και στη συνέχεια θα έχουμε την είσοδο των Viper και τον εκσυγχρονισμό των 50αριών σε Adv δηλαδή εφάμιλλα των Τουρκικών Φυσικά η TAF θα απαντήσει σε όλα αυτά και… Read more »

filon26

Στην περίπτωση αυτή το ρίσκο είναι να μην ενδιαφέρεται ο κατασκευαστής (οι ΗΠΑ) να διατηρηθούν οι όποιες ισορροπίες στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αν υπάρχει ΝΑΤΟ, τότε οι ΗΠΑ θεωρώ θα εξακολουθήσουν να αποδεσμεύουν με μεγάλη προσοχή οπλικά συστήματα στις δύο χώρες, όπως κάνουν εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Η καταγεγραμμένη άποψή μου ήταν πάντα πως οι Αμερικανοί, δεν θα έκαναν τίποτε για να δημιουργήσουν εσωτερικές ανισορροπίες που θα άλλαζαν το status quo. Αυτό ήταν και το μεγάλο πρόβλημα για τις δυο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία), οι οποίες ναι μεν έπρεπε να επιδιώξουν εθνικούς στόχους (όπως η καθε μια… Read more »

Nikolaos

Είναι ζήτημα κατά πόσον η αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας, που της επιβάλλει την απεξάρτηση από τις ΗΠΑ, είναι αποκλειστικά ατζέντα του Ερντογάν, και όχι και της “φιλοδυτικής” κεμαλικής αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, με την Ολλανδία, που είχε αποκτήσει 213 F-16, να αποκτά 37-54 F-35, και την Ιαπωνία των 220 F-15J & 80 F-2 να αποκτά 100-140 F-35A/B, είναι αδιανόητο ότι και μια Τουρκία στο μαντρί, με τους S-400 πακέτο για αλλού και πλήρη εναρμόνιση με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να αντέξει πάνω από 50 F-35A, αν βέβαια δεν γνωρίσει κάποια δημοσιονομική κατάρρευση.

Last edited 14 days ago by Nikolaos
Stratilatis

Η Τουρκία δεν θα αγοράσει το F35. Τα 100 ήδη αρχίσαν να διανέμονται (Ισραήλ. ΗΑΕ) για να παραμείνει βιώσιμο το πρόγραμμα.
Με την Τουρκία να ετοιμάζει το 2ης γενεάς Stealth (ευτυχώς), χάρις στην παράλληλη παραγωγή των υποσυστημάτων του TFX με αυτά που παράγει για το F35, δεν μπορεί να σηκώσει η οικονομία της δύο αεροσκάφη τέτοιου κοστους. Με έναν έξυπνο τρόπο βγήκε από την υποχρέωση αγοράς και συνεχίζει ακάθεκτη στην ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού της.

Yiorgos

Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
Το πρόγραμμα του F-35 δεν κινδύνεψε επειδή έδιωξαν την Τουρκία. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

STRATOS

Νομίζω δεν μας απασχολεί αν θα πάρει ή πόσα F-35 θα πάρει στο μέλλον η τουρκία. Επίσης δεν μας απασχολεί αν θα πάρει Su-35 ή TFX ή ότι άλλο θέλει (πέρα από Rafale). Από την στιγμή που εμείς πάμε σε Rafale F3 και επανέρχονται και τα M2000-5 (με πιθανή αναβάθμιση με Link-16) τότε το παιχνίδι είναι τελιωμένο για δεκαετίες..

George

Αν όμως διαβάσεις: Αγορά 100 Typhoon αντί για F-35 από την Τουρκία ανακοίνωσε ο Ερντογαν! Θα έχουν και τουρκικά υποσυστήματα ενώ θα γίνει μεταφορά τεχνολογίας και γραμμής παραγωγής Κάτι που θα βοηθήσει στο πρόγραμμα TF-X Με τα πρώτα 24 Typhoon να εντάσσονται στην TAF σχετικά άμεσα (2021?) μετά την παραχώρησή τους από το Κατάρ που θα πάρει 24 από την παραγγελία της TAF αγρότερα μέσα στη δεκαετία Οπως είπε ο εμίρης του Καταρ αυτό εκτός από απόδειξη της φιλίας και συμμαχίας των δύο χωρών θα επιτρέψει στην αεροπορία του Καταρ να συγκεντρωθεί στην εισαγωγή των Rafale και F-15 Παράλληλα ανακοινώθηκε… Read more »

Yiorgos

Αγαπητέ συνονόματε George George

Εάν οι χώρες παραγωγής του EF-2000 δώσουν άδεια στο Κατάρ για να τα πουλήσει στην Τουρκία. Πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

d.b

Περιμένω την έκθεση που θα προτείνει την ανάπτυξη stealth με δύο κινητήρες και χαρακτηριστικά f35.
Θα γίνει εκτός και αν το προλάβουν τα 6ης γενιας

Em.Ti

Σαν το FC-31 των Κινέζων δηλαδή; Είναι δικινητήριο (αλλά πιστεύεται με την ίδια ή και χαμηλότερη ώση του ενός του F-35) και είναι αντιγραφή σε όλα τ’άλλα του F-35 (τα σχεδιαστικά, γιατί στα ηλεκτρονικά είναι άγνωστο το τί κάνει). Κλώνους (σχεδιαστικά πάντα) του F-35 με δύο κινητήρες έχουν επιδείξει και οι Νοτιοκορεάτες (KFX) και οι φίλοι μας οι Τούρκοι (TFX). Το μεν πρώτο διαφέρει εκτός από τη δικινητήρια διαμόρφωση και σχεδιαστικά, μιας και τα όπλα μεταφέρονται εξωτερικά και όχι εσωτερικά. Το δεύτερο είναι ακόμα μακέτο. Αυτό που μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό είναι ότι το μελλοντικό μαχητικό 6ης γενιάς των ΗΠΑ… Read more »

Stratilatis

Υπάρχει και λέγεται F22. Η τεχνολογία του είναι ανώτερη του F35 (4th generation stealth έναντι 2nd generation stealth του F35) εκτός από το radar και για αυτό δεν επιτρέπεται η εξαγωγή του.

d.b

Λες να μην το ξέρω. Τι κάνει αποστολές κρούσης;

Nikolaos

Το άρθρο ευρίσκεται, ως είδηση και ως προβληματισμός (ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος με τις εκτιμήσεις του αρθρογράφου) στον σκληρό πυρήνα της θεματολογίας του περιοδικού. Και όμως, τα μισά σχόλια είναι στο κλίμα “Δηλαδή τι, δεν θέλετε τα Ραφάλ????” Διακρίνω τον κίνδυνο να κυλήσει και το περιοδικό, πέραν του κοινού, στην οπαδική παραφιλολογία, είτε με ένα μονίμως απολογητικό ύφος όταν το άρθρο δεν λέγει ότι το Ραφάλ είναι το Battlestar Galactica, ή με μια εριστική επιθετικότητα από την άλλη πλευρά. Enough said. Είμαστε εδώ επειδή αγαπάμε τα αεροπλάνα. Τα νέα και τα παλιά, τα εμπορικώς επιτυχημένα και εκείνα που βρήκαν έναν… Read more »

Flight

Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Και θα συνεχίσουμε! Περιμένετε, ετοιμάζουμε νέο άρθρο για τις MMSC. Εκεί αναμένουμε πλήθος με πυρσούς και δάδες να κυνηγούν το συντάκτη!

Nikolaos

Θέλουμε συγκριτικό τεστ. Όχι μόνο με πίνακες, αλλά και εκτενή σχόλια σε σχέση με την απόδοση σε έκαστο ρόλο. “M” vs Type 23 vs MMSC. Και άλλο ένα FREMM AD vs [email protected] vs De Zeven Provincien vs. F124 vs. Alvaro de Bazan vs. Iver Huidtfeldt.

Mikros-hroas

Και τα ΧΟ 131 ΧΟ 139 CROSOVER

Mikros-hroas

Δεν είναι το κατάλληλο πλοίο για την Ελλάδα και το ξέρετε!

Strike-Eagle-13

Είναι το δεύτερο σχετικά κοντά χρονικά ηλεκτρονικό άρθρο που συγκρίνει το F-35 με το F-15, μετά από εκείνο με τον τίτλο για dial up με το F-15EX στον 21ο Αιώνα. Αυτή την φορά συγκρίνεται το F-35C (τελευταία έκδοση) με το F-15E (πρόγονο του F-15EX) σε έναν συγκεκριμένο “αγώνα”. Ας ξανακάνουν τον συγκεκριμένο “αγώνα” αλλά με αντίπαλο το F-15EX (τελευταία έκδοση) και θα αποδειχτεί ότι όντως είναι ιεροσυλία να συγκρίνεται ο Αετός στους τομείς τομέα φορτίο, ταχύτητα, ακτίνα δράσης… Ο Αετός δεν ταπεινώνεται, απλά υπερέχει στους συγκεκριμένους τομείς…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, τα SA-8 OSA είναι δυστυχώς τελείως παρωχημένα, το βιώνουν οι Αρμένιοι αυτή τη στιγμή

 Οι εικόνες που φτάνουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και τα σύνορα της Αρμενίας, δείχνουν απελπιστικές σκηνές καταστροφής συστημάτων SA-8B από αζέρικα UCAV Bayraktar...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Όχι άλλη ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, θα σκάσουν τα καζάνιααααααα!

52
 Έχει χρειαστεί να γράψουμε άλλο ένα τέτοιο άρθρο, πριν χρόνια, εδώ στο site μας. Ήταν τότε, που ομάδα δημοσιογράφων, προσπαθώντας να εξωραϊσει την εικόνα...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 1.99

Related News

Πύραυλοι RAM Block 2 για την Ιαπωνία, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση μέχρι 51 πυραύλων RAM Block 2 στην Ιαπωνία με εκτιμώμενο κόστος $55,3 εκατομμύρια.Σύμφωνα με...

Η Γερμανία κάνει πίσω στο πρόγραμμα αντικατάστασης των ελικοπτέρων CH-53G

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να επέλεξε την ακύρωση του προγράμματος αντικατάστασης των γηρασμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-53G, καθώς κρίνει ότι οι προσφορές των αμερικανικών...

Η TKMS καθέλκυσε το τέταρτο υποβρύχιο Type 209/1400 για την Αίγυπτο

Μέσα σε λιτό κλίμα λόγω κορωνοϊού πραγματοποιήθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου στο Κίελο οι τελετές ονοματοδοσίας και καθέλκυσης του τέταρτου και τελευταίου υποβρυχίου Type 209/1400mod...

Η θέση του ΔΣ του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις εκτελεστικές συμβάσεις FOS των Mirage 2000

 Σήμερα το πρωί λάβαμε επιστολή από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με το χθεσινό μας άρθρο για την υπογραφή...

Η Ταϊλάνδη παραγγέλνει το T-6C Texan II

Η Textron Aviation Defense LLC ανακοίνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ένα συμβόλαιο αξίας $162 εκατ. αναφορικά με την κατασκευή και παράδοση 12 εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-6C...
- Advertisement -