F-35I Adir πετώντας αμέριμνα πάνω από την Βηρυττό…

29
3284
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πριν λίγες μέρες ο αρχηγός της ισραηλινής Αεροπορίας Άμικαμ Νόρκιν δήλωσε δημόσια σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 70 χρόνων της ισραηλινής δημοκρατίας ότι το F-35I, το νεότερο αεροσκάφος της Αεροπορίας έχει χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, όπως είχαμε αναφέρει σχετικά, για να στηρίξει τα λεγόμενά του είχε παρουσιάσει στο ακροατήριο του (αρχηγούς συμμαχικών αεροποριών) φωτογραφίες ισραηλινών F-35I να πετούν πάνω από την Βηρυττό.

Μία από αυτές τις φωτογραφίες διέρευσε (?) στη δημοσιότητα χθες όταν ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Ταλ Ινμπάρ την ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό τούιτερ με την επισήμανση «F-35I πάνω από την Βηρυττό» και το περίγραμμα της λιβανέζικης πρωτεύουσας να διακρίνεται καθαρά από κάτω.

Αυτό βέβαια σε καθαρά πρακτικό επίπεδο δεν σημαίνει και πάρα πολλά καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ισραηλινά αεροσκάφη στα πλαίσια επιχειρήσεων πετούν πάνω από μη-ισραηλινό ή εχθρικό έδαφος, απεναντίας μάλιστα.

Σε επίπεδο συμβολισμών όμως η δημοσιοποίηση αυτή έχει μεγάλη σημασία καθώς καταδεικνύει τις νέες ικανότητες διείσδυσης της ισραηλινής Αεροπορίας που απέκτησε με την προμήθεια των νέων αυτών αεροσκαφών χαμηλής παρατηρησιμότητας.

Μέχρι πρότινος για την υποστήριξη μίας αεροπορικής επιδρομής, χρειαζόταν προηγουμένως μία μαζική επιχείρηση ενεργητικής και παθητικής καταστολής της εχθρικής αεράμυνας μέσω των ανεξάντλητων μέσων ηλεκτρονικού πολέμου της χώρας.

Οι επιχειρήσεις αυτές πλέον με το F-35I είναι πιο εύκολες και με λιγότερο ρίσκο για τα πληρώματα, αλλάζοντας έτσι καταλυτικά την μορφή του αεροπορικού αγώνα. Ασφαλώς στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Konstantinos_Zikidis
Guest
Konstantinos Zikidis

Coming soon to a theater (of operations) near you…
Ελπίζω (να έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε) να μην δούμε μια αντίστοιχη εικόνα με την Ακρόπολη στο background.

CKfurious
Guest
CK

Σαφώς και πρέπει να ετοιμαστούμε από τώρα με τα κατάλληλα διαβήματα διαμαρτυρίας
Από Στρατηγική ψυχραιμία είμαστε ήδη έτοιμοι

sotbak
Guest

αυτή την ξεφτίλα δεν ξέρω αν μπορώ να αντέξω, έστω και ως ενδεχόμενο

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)
Guest

Μόνο εγώ διακρίνω τον ανακλαστήρα;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δεν είστε μόνο εσείς, αλλά υπάρχει μεγάλη συζήτηση (και παραφιλολογία) για το αν οι ανακλαστήρες μπορούν να ενεργοποιούνται/απενεργοποιούνται κατά το δοκούν. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν οι Ισραηλινοί ήθελαν να κάνουν πτήσεις με ανακλαστήρες, προκειμένου να μην δουν κάτι που δεν πρέπει οι Ρώσοι. Το F-35 είναι εξαιρετικό αεροσκάφος και χωρίς να είναι stealth.

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)
Guest

Υποτίθεται η όλη συζήτηση γίνεται για το ότι το F-35 πετάει ανενόχλητο επειδή δεν εντοπίζεται. Βέβαια όταν πετάει ημέρα πάνω από μια πόλη και με reflectors προφανώς και εντοπίζεται… απλός η παντελής έλλειψη υποδομών εντοπισμού και αντίδρασης από μεριάς Λιβάνου κάνει αυτή τη χώρα ανήμπορη να αντιδράσει σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες. Δεν έχω ακούσει πουθενά – σοβαρά – τη δυνατότητα απενεργοποίησης (;) των reflectors, μπορείτε να παραθέσετε την πηγή σας; Γιατί να είναι προσθαφαιρούμενοι σε αυτή την περίπτωση; Θεωρώ ότι η όλη “είδηση” είναι μία ακόμα ψυχολογική επιχείρηση που περιλαμβάνει επίδειξη θράσους και περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου, των κανόνων καλής… Read more »

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)
Guest

*απλώς

Dimitris L.
Guest
Dimitris L.

Εφόσον ο αρχηγός της Αεροπορίας δήλωσε επίσημα (άρα πήρε και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες υπό το βάρος της θέσης του) ότι η παραλαβή αυτού του αεροπλάνου στους αριθμούς και όταν γίνει απο την Τουρκία δεν τον φοβίζει καθόλου, τσάμπα το υπεραναλύουμε.
Προφανώς έχουν γίνει μελέτες από τους ειδικούς.
Τώρα όσον αφορά τους Ισραηλινούς, την φωτογραφία και την διαφήμιση στην εταιρία, προφανώς έγινε και για προπαγανδιστικούς λόγους.

x-m
Guest
x-m

Δεν είπε αυτό.

FOX
Guest
FOX

Άντε και πάνω απ’ την Ακρόπολη….

4Horsemen
Guest
4 Horsemen

Βλέπω να επανέρχονται ακουστικά χωνιά και κυάλια της πρό ραντάρ εποχής…

tsimuha
Guest
tsimuha

“Οι επιχειρήσεις αυτές πλέον με το F-35I είναι πιο εύκολες και με λιγότερο ρίσκο για τα πληρώματα, αλλάζοντας έτσι καταλυτικά την μορφή του αεροπορικού αγώνα. ”

Αυτο ομως δεν ερχεται σε αντιθεση με την υποθεση αγορας νεων F-15.
Γιατι δηλαδη να τα παραβλεψω ολα αυτα και να κοιταζω και την αγορα νεων F-15.
Oσο περναει ο καιρος το κοστος του F-35 θα πεφτει, αντιθετα το κοστος των νεων F-15 θα ανεβαινει.

kkalev
Guest
kkalev

Για μένα το βασικότερο προσόν του F-35 είναι ως ιπτάμενος αισθητήρας με ανώτερη εικόνα της τακτικής κατάστασης. Εικόνα την οποία μπορεί να μεταδίδει σε πακέτα συμβατικών μαχητικών αυξάνοντας την εμβέλεια εντοπισμού των δικών τους αισθητήρων και των τακτικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Πχ μπορούν πακέτα συμβατικών μαχητικών να πετούν σε χαμηλά ύψη λαμβάνοντας εικόνα από F-35 που θα προπορεύονται ιπτάμενα σε μεγάλο ύψος.

Αεροσκάφη όπως το F-15 έχουν το βασικότατο προσόν της μεγάλης μεταφορικής ικανότητας κάτι που είναι σημαντικό ως συνοδεία σε F-35.

Γ.Μ.
Guest

Νομίζω ότι δεν μπορεί να συγκριθεί/συσχετιστεί το ένα με το άλλο αγαπητέ tsimuha. Απλούστατα διότι το F-15 (ιδιαίτερα στις πολλαπλών ρόλων προηγμένες εκδόσεις του) προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει μια σειρά από επιχειρησιακές δυνατότητες που το F-35 είτε δεν συμφέρει είτε δεν δύναται να καλύψει, για τεχνικούς, επιχειρησιακούς και πρακτικούς λόγους. Π.χ. βόμβα GBU-28 το F-35 δεν μπορεί να μεταφέρει. Ούτε τόσο μεγάλο οπλικό φορτίο σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί και πολλά άλλα. Άρα (αν δεν πρόκειται για κάποιο εμπορικό παιχνίδι) οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό μεταξύ των δύο τύπων, καλύπτοντας με το βέλτιστο τρόπο τις… Read more »

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Θα ήταν σε αντίθεση αν ήταν άθροισμα αλλά είναι πολλαπλασιασμός.

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

@Γ.Μ Κατά λάθος το σχόλιο σε εσάς στον tsimuha πήγαινε.
Να συμπληρώσω τα σχόλια Γ.Μ.και kkalev το σενάριο των f-35 με διπλή ταυτόχρονη εμπλοκή BVR σε su-35 και με s400 -s500 ενώ τα f-15 σε BVR -WVR εμπλοκές εκτός ομπρέλας.

tsimuha
Guest
tsimuha

” Π.χ. βόμβα GBU-28 το F-35 δεν μπορεί να μεταφέρει.”

Εσωτερικα να υποθεσω, γιατι τιποτα δεν αποκλειει στο μελλον να την δουμε εξωτερικα και στο F-35.Γιατι ετσι και αλλιως και το F-15 εξωτερικα την φερει, οποτε το ιδιο πραγμα ειναι.

Stamatis Rapanakis
Guest
Stamatis Rapanakis

Η φωτογραφία πάντως φαίνεται αυθεντική και όχι προϊόν επεξεργασίας: http://reveal-mklab.iti.gr/reveal/results/3432c8d51dda48a35451bcf5848ecb03a79a54ac/

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Πάνω από τη Δαμασκό, μάλιστα … Τι να μας πει κι η Βηρυττός … απλώς κάνει πιο όμορφο κάδρο (όσο όμορφη μπορεί να είναι μια πόλη της Μέσης Ανατολής) …

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

Πιστέψτε με η Βηρυτός έχει κάτι το ιδιαίτερο. Αν είμαστε κι εγώ εσείς πάνω από τα 40 και Αθηναίοι θα σας θύμιζε πολύ την Αθήνα του τέλους της δεκαετίας του 1970. Είναι μια πόλη με ιστορία και ενδιαφέρον αλλά σίγουρα όχι με την κλασική έννοια του όρου. Σε αυτό προσθέστε τα σημάδια από τον εμφύλιο, τις ιδιαιτερότητες λόγω Συρίας και μια υπέροχη ακτή – παραλία Corniche έχετε μια πόλη που αξίζει μια σύντομη επίσκεψη.

Κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα πιο μακριά το Τελ Αβίβ είναι η πιο ζωντανή πόλη της περιοχής.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Έχετε δίκαιο ότι την αδικώ, το σχόλιο προφανώς έχει να κάνει με την πολεοδομία (γενικότερο πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, όπως και στην πατρίδα μας, με ελαφρυντικό την πιεστική ανάγκη στέγασης πολλών …), η γεωγραφία της αναπληρώνει σε κάποιο βαθμό την ανεπάρκεια αυτή, και βέβαια μόνο το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί διατήρησαν την τόσο έντονη διάθεση για ζωή μετά απο τόσες ωμότητες γύρω τους τους κάνει αξιοθαύμαστους.

Jolly Rogers
Guest
Jolly Rogers

@ Nikolaos, Όσο αφορά το αρχιτεκτονικής φύσεως σχόλιό σου, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Και στη Βιέννη, και στην Βουδαπέστη και στο Ελσίνκι έχουν να στεγάσουν πολλούς, αλλά σαν το Ελληνικό και το Μεσανατολικό οικοδομικό χάλι δεν βλέπεις. Από την άλλη, βλέποντας – ως προς την πολεοδομία, τα κτίσματα, τις πολυκατοικίες κλπ – τις πρώην χώρες ΕΣΣΔ (κάνε μια βόλτα από Ουκρανία και Ρωσία μερια να δεις σε τι τρώγλες ζούνε), βλέποντας τις δικές μας μεγαλουπόλεις… αισθάνεσαι πως ζεις σε κάποιο προάστιο Ελβετικής πόλης. Αρα λοιπόν, δεν είναι θέμα πόσους έχεις να στεγάσεις αλλά καθαρά νοοτροπία και Παιδεία. Ε, και… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το απόλυτο Ισραηλινό τρολάρισμα θα ήταν φωτογραφία 4άδας F-35 επάνω από την Τεχεράνη.
Προσωπικά στο μέλλον είμαι σίγουρος ότι ισραηλινά F-35 θα είναι τα πρώτα μαχητικά που θα ρίξουν βόμβες σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

sotbak
Guest

Λογικά δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο