H αμερικανική Αεροπορία μέσω του Διακλαδικού Γραφείου Προγράμματος (JPO) επιβεβαίωσε ότι το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών F-35 καθηλώνεται  με αναστολή των πτητικών δραστηριοτήτων, είτε πρόκειται για πρόγραμμα δοκιμών των αντίστοιχων μοιρών, είτε για εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρησιακών μοιρών.

Το μέτρο αφορά όλα τα F-35 όλων των εκδόσεων τόσο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Αεροπορία, Πεζοναύτες, Ναυτικό) όσο και διεθνών πελατών. Η καθήλωση αφορά την διευρεύνηση ενός πιθανόν ελαττωματικού αγωγού καυσίμου που ενδεχομένως να οδήγησε στην συντριβή ενός F-35B πριν λίγο καιρό.

Συντριβή (η πρώτη) F-35 στις ΗΠΑ, δεύτερη απώλεια μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται για την ίδια αιτία που είχε οδηγήσει σε καθήλωση το σύνολο του στόλου των F-35A πριν λίγο διάστημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος ανάπτυξης είχε υπάρξει πολλές φορές διαταγή για τέτοια μαζική καθήλωση του συνόλου του στόλου των αεροσκαφών του τύπου, είτε μονάδων ανάπτυξης είτε επιχειρησιακών.

Το αποτέλεσμα ήταν αφενός μεν ένα εξαιρετικό μητρώο ασφάλειας πτήσεων με μόλις μία απώλεια σε συντριβή (δυο συνολικά) μετά από δέκα χρόνια και 150.000 ώρες πτήσεων, αλλά και δυσανάλογες χρονικές καθυστερήσεις, αφού το πρόγραμμα δοκιμών έπρεπε να σταματήσει μέχρι νεοτέρας.

Καθήλωση των F-35B της VMFA-211 λόγω ALIS

Θα είναι αξιοσημείωτο αν η καθήλωση αυτή ληφθεί υπ’ όψιν και επιβληθεί κι εφαρμοστεί και στα F-35I του Ισραήλ. Κανονικά δεν θα έπρεπε να αποτελούν εξαίρεση.

Όμως σε καιρό πολέμου κι εν όψει πραγματικών επιχειρήσεων, τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας δεν τηρούνται πάντα κι αν ένα αεροσκάφος πρέπει να πάει να πολεμήσει, θα πάει έστω και με περιορισμούς κι επιφύλαξη.

18 ΣΧΟΛΙΑ

  • Το ότι δεν έχουμε λεφτά είναι τύχη; Μεταξύ άλλων , Ολλανδοί, Ιταλοί, Κορεάτες , Ιάπωνες που το αγοράζουν κάνουν λάθος;

 1. Ετοιμάζονται για επιθεώρηση, και τα κατέβασαν για το σφουγγάρισμα.

  Πέρα απ’ την πλάκα, αυτά είναι φυσιολογικά. Εδώ ανακαλούν αυτοκίνητα κατά καιρούς, δε θα βγάζει μικροπροβλήματα κάτι τόσο σύνθετο όπως ο Κουβ..το f-35!

 2. Αγωγός καυσίμου ελλατωματικός; Και το πιστέψαμε;

  Λοιπόν ας είμαστε σοβαροί γιατί ψύχομαι το καύσιμο του αεροσκάφους για να ψύχεται το ραντάρ; Ή για να ψύχεται η RAM; Ή αυτά που γράφω για τα ηλεκτρικά φορτία που ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις έχεις το πρόβλημα υποξίας, διαρροής καυσίμου ή λάθος σηματοδοσία ότι έχεις διαρροή και άλλα προβλήματα.

  Δεν συμπεριφέρεται το αεροσκάφος όπως τα υπόλοιπα αλλά υπάρχει μια ειδική αναλογία εν σχέση με τα ηλεκτρομαγνητικά φορτία- τιμές που δέχεται και αποβάλει το αεροσκάφος.

  Όσο περισσότερο δέχεται τόσο επηρεάζετε για αυτό θα πετάει ψηλά κλπ.
  Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνω πράγματα που τα γράφω συνεχώς.

  Τελεία και παύλα διαλέγεις αυτόν τον τύπο της RAM συν το ειδικό σχήμα του αεροσκάφους θα έχεις αυτά τα προβλήματα. Ναι μπορείς να τα μειώσεις όχι όμως και να τα λύσεις.

  • Ανάλογα τί Ram θα βάλεις. Θα πρέπει να βάλεις ανοξείδωτη ώστε το σημείο τηξης και ψύξης να απέχουν τουλάχιστον 30 βαθμούς φαρενάιτ και να αντέχουν στην αλλοίωση της κοσμικής ακτινοβολίας, διαφορετικά θα γίνει αντιληπτό στα αντίπαλα 2d ραντάρ στα 150 μίλια λόγω εσωτερικής έκρηξης των quark τους. Τροοολλ.. Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη.. Χαχαχχα.. 🙂

  • Με τη συμμετρία του Lorentz, επιπλέον δομές μπαίνουν στο παιχνίδι. Προσδιορίζονται από το σύνολο των κώνων φωτός. Οι κώνοι φωτός ορίζουν ένα causal structure: για κάθε ενδεχόμενο A, υπάρχει ένα σύνολο ενδεχομένων τα οποία μπορούν είτε να επηρεάσουν είτε να επηρεαστούν από το Α μέσω σημάτων είτε αλληλεπιδράσεων τα οποία δε χρειάζεται να ταξιδέψουν με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός και ένα σύνολο ενδεχομένων για τα οποία μια τέτοια επίδραση είναι αδύνατη. Τα σύνολα αυτά είναι ανεξάρτητα από τον παρατηρητή. Σε συνδυασμό με το ίχνος στον 4-διάστατο χωροχρόνο της ελεύθερης πτώσης σωματιδίων, οι κώνοι φωτός μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακατασκευή της ημι-Ριμάννιας μετρικής του χωροχρόνου, σε τουλάχιστον πάνω έναν θετικό παράγοντα κοσμικής κλίμακας. Με μαθηματικούς όρους, αυτό καθορίζει μια σύμμορφη δομή.
   Με απλά λόγια

 3. Κατσικοποδαρος ο υπουργαρας μας…την ημερα που πατησε το ποδι του εκει, καθηλωνεται το #1 προιον τους

 4. Χμμμ έτσι είναι και θα έπρεπε να είναι η αντικειμενική πληροφόρηση.

  Φυσικά αν ήταν άλλης χώρας κάποιος αρθρογράφος θα έλεγε πέφτει το ένα, πέφτει το άλλο, καθηλώνονται όλα μαζί παρά το ότι έκλεισαν 10ετία και βάλε, και όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος για το Fail 35 «ευτυχώς που επιπλέει».

  Φυσικά αστειεύομαι και αν πάρουμε, αυτό βλέπω να παίρνουμε, αλλά καμιά φορά όταν βλέπω αντικειμενικά αρθρα για τα κάζα της μιας πλευράς, θυμάμαι τον τόνο των άρθρων για τα κάζα της άλλης…

  • O καθένας βλέπει ό,τι θέλει να δει και δυο διαφορετικά άτομα από το ίδιο κείμενο μπορεί να καταλάβουν ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά πράγματα. Κι εγώ δεν αστειεύομαι καθόλου, μια και την κατάσταση αυτή τη βλέπω καθημερινά στον σχολιασμό, που για πολλούς έχει εξελιχθεί σε πεδίο δωρεάν ψυχοθεραπείας. Φυσικά και δεν θα απολογηθούμε εμείς για τις οπαδικές προτιμήσεις και προκαταλήψεις του καθενός. Δεν επιβάλλουμε σε κανέναν τι να πιστέψει και τι όχι, ούτε αν το cherry picking θα είναι η πρώτη και μοναδική του τακτική. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

 5. Το όποιος κατάλαβε κατάλαβε δεν είναι σωστή έκφραση!
  Υπάρχουν-υπήρχαν δεκάδες προβλήματα στο αεροσκάφος και δεν έχουν λυθεί ακόμα όλα αυτό είναι και το ζητούμενο.

  Nikodimos Pavlidis σωστά αναφέρεσαι δυστυχώς όμως αφού δεν καταφέραμε ακόμα να ξεπεράσουμε και να αποβάλουμε της κομματικές μας αντιλήψεις -προτιμήσεις ούτε και της οπαδικές προτιμήσεις και να της αφήσουμε έξω από τα σχόλια.

  Μα δεν θα γίνει αυτό γιατί δεν θα βάλουμε μυαλό και δεν θα αλλάξουμε σαν χώρα.

 6. Ε ρε και να ανακοινωθεί ότι οι συγκεκριμένοι αγωγοί καυσίμου φτιάχνονται στην τουρκία…

 7. Fingolfin ψάξε βρες διάβασε και μην κάνεις σχόλια του τύπου: πάω να γράψω για να περάσω την ώρα μου και να γελάσω κλπ.
  Δυστυχώς δεν θα αλλάξει η χώρα έτσι γιατί;

  Γιατί δεν βλέπουμε ούτε τι έχουν φτιάξει στην πολεμική τους βιομηχανία οι κουτοί Τούρκοι και δεν μας ενδιέφερε ποτέ να κάνουμε κάτι για αυτήν την χώρα.

  Σπάστε πλάκα όσο θέλετε οι άλλοι όμως οι προ αιώνιοι εχθροί Τούρκοι τα κατάφεραν γιατί;
  Γιατί δεν έκαναν αυτά του τύπου τα σχόλια, δεν έχετε δει με πόση υπερηφάνεια απαντούν για την πολεμική τους βιομηχανία;

Comments are closed.