
242
Η μη παράδοση των τουρκικών F-35A είναι ίσως το μικρότερο των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η τουρκική πολεμική αεροπορία τα επόμενα χρόνια. Η αλήθεια είναι πως πάνω σε αυτά βασίστηκε η μελλοντική ισχύς, και πιστεύουν πως μόνο με ένα ανώτερο μαχητικό θα μπορούσαν να επιβληθούν στην ανώτερη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η Τουρκία ήταν Από τις πρώτες χώρες που πόνταραν πάνω στις εκπληκτικές δυνατότητες του νέου μαχητικού αεροσκάφους.
Η αλήθεια είναι πως το ποντάρισμα και η όλη επένδυση της Τουρκίας απέδωσε. Το νέο μαχητικό είναι ικανότατο και τελικά μπορεί να κάνει ότι υποσχέθηκε πριν σχεδόν 20 χρόνια. Πάρα όσα ήθελε η ρωσική προπαγάνδα να πείσει, δεν υπάρχει κάποιο ρώσικο μαχητικό που να μπορεί να το αντιμετωπίσει. Όλα λοιπόν πήγαιναν εξαιρετικά για τους Τούρκους. Σε λίγα χρόνια θα είχαν εκτός από ποσοτική, Και ποιοτική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο. Δυστυχώς όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παρά την παρατεταμένη κρίση, τις περικοπές στον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων, η πολεμική μας αεροπορία διατηρεί, και με το παραπάνω, την απαραίτητη ισορροπία πάνω από το Αιγαίο. Ισορροπία αυτή Θα ανατραπεί υπέρ της Ελλάδος με την παραλαβή των πρώτων εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F 16V.
Φυσικά η οποία ποιοτική υπεροχή θα είχε ακυρωθεί εκ των προτέρων με την παραλαβή των τουρκικών F 35. Αν τα τελευταία δεν έρθουν, η πολεμική μας αεροπορία για πολλά χρόνια θα διαθέτει την πολυπόθητη ποιοτική υπεροχή.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα τουρκικά F 16 δεν αξίζουν καθώς έχουν εκσυγχρονιστεί πρόσφατα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολυάριθμα. Κι εδώ όμως η Τουρκία έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κάθε στόλος μαχητικών αεροσκαφών χρειάζεται συνεχείς παραδόσεις ανταλλακτικών, μικρές ή μεγάλες εργοστασιακές αναβαθμίσεις κοκ. Στην περίπτωση της Τουρκίας αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό. Οι Αμερικάνοι γερουσιαστές και βουλευτές έχουν ειδική πρόβλεψη για την διακοπή της απαιτούμενης υποστήριξης στα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που υπηρετούν σήμερα, αλλά και στην διακοπή υποστήριξης άλλον μειζόνων οπλικών συστημάτων.
Στην περίπτωση αυτή, ακόμη κι αν παρέμβει η σύντροφος εν όπλοις Ρωσία και αρχίσει να παραδίδει οπλικά συστήματα στην Τουρκία, αυτά δεν θα είναι ικανά για να διατηρήσουν ακόμη και την ελάχιστη αποτρεπτική ικανότητα για τη χώρα. Η μετάπτωση από αμερικανικά κυρία οπλικά συστήματα σε ρωσικά, εκτός του ότι είναι οικονομικά αδύνατη, είναι και πρακτικά ανέφικτη. Δεν μιλάμε για ένα μικρό κρατίδιο στην κεντρική Αφρική αλλά για μία περιφερειακή υπερδύναμη που χτίζει ένοπλες δυνάμεις σε βάθος δεκαετιών. Συνεπώς η μόνη λύση για την Τουρκία είναι μία βελούδινη αλλά ταχύτατη συνθηκολόγηση.
242
Σε έναν τέλειο κόσμο ίσως!!!
Αλλά μπα δε νομίζω οτι θα σταθούμε τόσο τυχεροί στην καλύτερη θα πάνε η παραδωσεις και η ενταξη του Lighting II κάνα 2-5 χρόνια πίσω και ο τελικός αριθμός με βάση τα ‘”εξαιρετικά”” οικονομικά της γείτονος να είναι αρκετά μικρότερος.
Ειδωμεν