Συντριβή F-4D της IRIAF

19
1931

 

Το F-4D «3-6702» της Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είχε βγει από τις εγκαταστάσεις της IACI (Iranian Aircraft Industries Company) στις 4 Ιουλίου 2018 μετά από PDM που διήρκεσε περισσότερα από δυο χρόνια. Στην δεύτερη πτήση του συνετρίβη νωρίτερα σήμερα αφού εγκαταλείφθηκε με επιτυχία από το πλήρωμά του. Το αεροπλάνο ανήκε στον μικρό στόλο των F-4D που αξιοποιεί η 101η TFS/CCTS (Combat Command Training Squadron) στο Konarak, σχεδόν χίλια πεντακόσια χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, στην πόλη του, στη βόρεια ακτή της Θάλασσας του Ομάν, στην 10η Αεροπορική Βάση. Στο τεύχος ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 (Π&Δ 387) περιλαμβάνουμε άρθρο για τα «ξεχασμένα» αυτά ιρανικά Phantom, τα τελευταία της συγκεκριμένης έκδοσης στον πλανήτη με 50 χρόνια υπηρεσίας στα φτερά τους.

 

19 ΣΧΟΛΙΑ

  • Τόφαγε το κακό το μάτι σου, σκασμένε! Τέτοιο κουκλάκι ζωγραφιστό, χωρίς καν το αποκρουστικό κέρατο κάτω από το ρύγχος!
   Χώρια που καταφρονείς και το ιδίωμα του τόπου μας: «ΜΕ έδωσε χαρά πολύ» λέμε!

 1. Κρίμα το ολοκαίνουργιο μαχητικό. Δεν πρόλαβε να κάνει απόσβεση…. 🙂

  Πέρα από την πλάκα 1: Ευτύχημα η επιτυχής εγκατάλειψη του πληρώματος.
  Πέρα από την πλάκα 2: Όλοι πρέπει να βγάζουν το καπέλο στους τεχνικούς της Ιρανικής Αεροπορίας και της αεροπορικής βιομηχανίας της χώρας, που εδώ και τόσα χρόνια καταφέρνουν και διατηρούν σε υπηρεσία (έστω και με αμφιλεγόμενες μαχητικές ικανότητες) όλους αυτούς τους «δεινόσαυρους», με πενιχρά μέσα, μηδενικές ευκαιρίες ανταλλαγής εμπειριών/απόκτησης κατάρτισης από τον «έξω κόσμο», κάθε άλλο παρά ομαλή ροή ανταλλακτικών και τους Μωαμεθαμενοβλαμένους πάνω από το κεφάλι τους….

  • Πρόσκληση για να διαβάστε το προσεχές άρθρο. Περιέχει πολλές λεπτομέρειες για τα F-4D τόσο στην ΙΙAF και την IRIAF

  • Πραγματικό μυστήριο το πως κατάφεραν αυτοί οι άνθρωποι, και μάλιστα υπό τις γνωστές συνθήκες, να ξεκλειδώσουν τα μυστικά αυτών των πολύπλοκων μηχανών στο σημείο που να τα διατηρούν ακόμα όχι απλά σε πτητική, αλλά σε μάχιμη κατάσταση. Βέβαια, η λύση της USAF «throw money at it until it works» είναι ένα εφικτό μονοπάτι για αυτούς, και πιθανότατα εξηγεί έστω μερικώς το θαύμα…

 2. Εάν ήταν ένα απο το πρόσφατα ανακατασκευασμένα που παραδόθηκαν ξανά σε επιχειρησιακή χρήση όπως είχε ανακοινωθεί πρόσφατα μάλλον έχουμε πολλά να πούμε για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος της λεγόμενης ‘Ιρανικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας’.

 3. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από τον συνεργάτη μας Babak Taghvaee (και συγγραφέα του άρθρου που θα παρουσιάσουμε στον ΑΥΓΟΥΣΤΟ) το αεροπλάνο είχε βγει από PDM τέσσερις ημέρες νωρίτερα, αλλά το περιστατικό οφείλεται μάλλον σε «κράτηση» (flame out) κινητήρα.

 4. Μουσειακή αεροπορία, με κάποιες εξαιρέσεις. (π.χ Mig-29, Su-24)
  Ενώ οι ισραηλινοί παραλαμβάνουν F-35 οι ιρανοί κοροιδεύουν τον ευατό τους παρουσιάζοντας ως νέα μαχητικά F-5 με διπλά κάθετα σταθερά και ένα ..στελθ,, μαχητικό που είναι να απορεί κανείς αν μπορεί να πετάξει αυτό το πράγμα. Δεν θυμάμαι τώρα πως το λένε.
  Αν δεν πάνε να αγοράσουν άμεσα και σε μεγάλες ποσότητες (160+ μονάδες) ότι πιο σύγχρονο μπορεί να τους πουλήσει η Κίνα ( J-31 ? , J-10B) δεν τους βλέπω καλά.
  Πάντως φαίνεται πως ότι αφορά τους ρώσους αυτοί δεν είναι πρόθυμοι να τους πουλήσουν Su-35 και δεν είναι τυχαίο ότι τους πλάσαραν μερικά μεταχειρισμένα Su-27. Φαινεται πως οι Αμερικάνοι και ισραηλινοί τα έχουν βρει με τους ρώσους σε ότι αφορά το Ιράν.

Comments are closed.