29.4 C
Athens
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ F-4E/RF-4E PHANTOM ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Η ελληνική διάσταση ενός αεροπορικού θρύλου

F-4E/RF-4E PHANTOM ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Η ελληνική διάσταση ενός αεροπορικού θρύλου

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 149 της Π&Δ (Σεπτέμβριος 1997). Οι φωτογραφίες είναι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (@HAF Spokesman).

του Ηλία Νταλούμη

Το ότι οι αναγνώστες της «Π» γνωρίζουν πολλά για το Phantom είναι σίγουρο. Τα πολλά κατά καιρούς αφιερώματα που έκανε το περιοδικό μας στο θρυλικό αυτό αεροπλάνο διαβάζονταν πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον. Τη φορά αυτή θα προσπαθήσουμε να πούμε λίγα λόγια για τη σταδιοδρομία των McDonnell Douglas F-4E και RF-4E Phantom II στην Ελληνική Αεροπορία στα πρόθυρα του εκσυγχρονισμού τους.

Το 1971 η δικτατορική κυβέρνηση της Αθήνας έδινε την εντύπωση ότι ήταν ατράνταχτη στη θέση της. Η δικτατορία δεν άρεσε στις άλλες δυτικές κυβερνήσεις, αλλά αυτός δεν ήταν και λόγος να μην έχουν συναλλαγές μαζί της. Η κυβέρνηση του Προέδρου Nixon παρέκαμπτε τις όποιες αντιρρήσεις του κογκρέσου προβάλλοντας το σοβιετικό κίνδυνο. Επιστέγασμα του «ειδυλλίου» Αθήνας-Ουάσινγκτον ήταν η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Spiro Agnew, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς. Η ελληνική του καταγωγή ήταν μια πολύ καλή αφορμή «για να σπάσει ο πάγος».

Την ίδια εποχή η Αεροπορία ενδιαφερόταν να βρει νέο μαχητικό. Οι «μνηστήρες» δεν ήσαν πολλοί. Μόνο δύο. Ο ένας, το Mirage F.1, ήταν ακόμα στα «χαρτιά». Ο άλλος ήταν ήδη ένας θρύλος. Και αεροπορικός θρύλος εκείνη την εποχή δεν ήταν άλλος από το F-4 Phantom της McDonnell-Douglas. Όταν λοιπόν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο τέτοιες περιπτώσεις, είναι φυσικό να προτιμάς το δοκιμασμένο. Αν μάλιστα αυτό προσφέρεται με καλούς όρους και η αγορά του δείχνει την ευαρέσκεια του πωλητή προς τον αγοραστή, τότε δεν το  συζητάς καθόλου.

Έτσι λοιπόν το Μάρτιο του 1972 υπογράφτηκε συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και την McDonnell-Douglas για την αγορά 36 αεροπλάνων F-4E Phantom II. Ως «αντιπρόσωπος» της Ελλάδας θα ενεργούσε η USAF. Το συνολικό τίμημα καθορίσθηκε στα $150 εκατομμύρια και η πληρωμή θα γινόταν μέσω FMS. Σίγουρα ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Αθήνας. Αφενός μεν η Αεροπορία αποκτούσε ένα σύγχρονο μαχητικό που ως τότε λίγες μόνο αεροπορίες είχαν και αφετέρου ήταν η «έξωθεν καλή μαρτυρία» της Ουάσινγκτον προς ένα καθεστώς χωρίς συμπάθειες.

Είχε αποφασισθεί με τα νέα αεροσκάφη να εφοδιασθούν η 339 και η 338. Και οι δύο είχαν την ονομασία «Μοίρα Διώξεως-Βομβαρδισμού». Και οι δύο πετούσαν με Republic F-84F Thunderstreak. Η πρώτη από την 117 Πτέρυγα Μάχης και η δεύτερη από την 115 Πτέρυγα Μάχης. Ως βάση των ελληνικών Phantom αποφασίσθηκε να είναι η 117 ΠΜ, στην Ανδραβίδα. Το 1973 ήταν μια χρονιά με πολλή δουλειά. Η μεν 117 ΠΜ έκλεισε, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για τα νέα αεροπλάνα. Από την άλλη προσωπικό, ιπτάμενο και εδάφους, στάλθηκε στις ΗΠΑ για να εκπαιδευθεί. Ήταν η πρώτη φορά, και μάλλον η μοναδική, που πήγαν για εκπαίδευση 18 πληρώματα, μια ολόκληρη δηλαδή Μοίρα.

RF-4E, κατά την διάρκεια της πτήσης του από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα εξελισσόταν ομαλά. Τα πρώτα ελληνικά F-4E παραδόθηκαν από την McDonnell-Douglas στην USAF, στις 15 Μαρτίου 1974. Ήσαν το 72-01500 και το 72-01501. Το πρόγραμμα είχε την κωδική ονομασία «Ρeace Ιcarus». Μόλις ήσαν έτοιμα έξι αεροπλάνα αναχώρησαν από το St. Louis, την έδρα της McDonnell-Douglas, για την Ανδραβίδα. Η μεγάλη ημέρα ήταν η 5η Απριλίου 1974, όταν προσγειώθηκαν στην 117 ΠΜ με ελληνικά εθνόσημα τα πρώτα ελληνικά Phantom που εντάχθηκαν στην 339 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού. Αν και η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας είχε αρχίσει να παίρνει άσχημη τροπή, η επιχείρηση «Ρeace Ιcarus» συνεχιζόταν κανονικά. Αλλωστε και η εσωτερική πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ δεν ήταν καθόλου καλή.

Το σκάνδαλο Watergate είχε φουντώσει. Τα στοιχεία ότι και ο ίδιος ο Richard Nixon είχε αναμιχθεί είχαν βγει στη δημοσιότητα και έδειχναν αξιόπιστα. Το Μάιο εκείνης της χρονιάς  έφθασαν στην Ανδραβίδα άλλα πέντε αεροπλάνα και τον Ιούνιο τρία. Στις 15 Ιουλίου ο Ιωαννίδης ξεκίνησε το «θεάρεστο» έργο του να «τελειώνει» με το Μακάριο. Στις 20 ο Αττίλας πάτησε το πόδι του στην Κύπρο. Αν και τα ελληνικά F-4E δεν μπορούσαν με τίποτα να θεωρηθούν ετοιμοπόλεμα, εντούτοις ετοιμάσθηκαν να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις  που ΘΑ αποφάσιζε η τότε Κυβέρνηση. Φυσικά τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Το μόνο που συνέβη ήταν η καταστροφή ενός, του 72-01506, από τα πολύτιμα Phantom σε ατύχημα κατά την προσγείωσή του στο Ηράκλειο.

F-4E με φορτίο δυο AIM-65A Maverick

Να τι έγινε τότε: Τέσσερα αεροπλάνα απογειώθηκαν το πρωί της 21ης Ιουλίου από την Ανδραβίδα. Προορισμός τους ήταν το Ηράκλειο. Με το αλαλούμ που επικρατούσε τα έδιωξαν  όπως-όπως και φορτωμένα με βόμβες κατάλληλες για προσβολή αεροδρομίων. Αποτέλεσμα ήταν τα αεροπλάνα να μην πετάξουν σε σχηματισμό και να φτάσουν στο Ηράκλειο πρώτα το Νο1, μετά το Νο 3, κατόπιν το Νο 2 και τελευταίο το Νο 4. Αν και είχαν ξεφορτώσει στη θάλασσα τις βόμβες τους, τα αεροπλάνα είχαν πολύ καύσιμο και η προσγείωση θα γινόταν στα όρια του επιτρεπόμενου βάρους. Αυτό σε συνδυασμό με τους πλάγιους ανέμους, φαινόμενο σύνηθες στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, έκανε το Νο 2 να
χτυπήσει με δύναμη στο διάδρομο προσγείωσης.

Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν να σπάσει ο άξονας του τροχού ενός από τα κύρια σκέλη και το αεροπλάνο να σύρεται στο διάδρομο με το σκέλος. Ο Πύργος Ελέγχου, μη γνωρίζοντας πώς είχε ο σχηματισμός, νόμισε ότι το αεροπλάνο που προσγειώθηκε τρίτο ήταν και το Νο 3. Έτσι λοιπόν είπε στον ασύρματο: «Νο 3 έχεις φωτιά». Το αεροπλάνο που είχε το Νο 3 και που τροχοδρομούσε εκείνη την ώρα απάντησε: «Ελέγχω». Ταυτόχρονα το πλήρωμά του άρχισε να ψάχνει πού μπορούσε να είχε πάρει φωτιά, καθώς δεν είχε καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο. Εν τω μεταξύ στο Νο 2 που είχε το πρόβλημα είχε πάρει φωτιά η πτέρυγα που είχε αρχίσει να σύρεται στο έδαφος.

RF-4E οπλισμένο με ΑΙΜ-9Ρ

Ο Πύργος βλέποντας την πυρκαγιά είπε: «Νο 3 έχεις φωτιά, εγκατάλειψε!». Τότε έγιναν δύο πράγματα. Το πλήρωμα του Νο 2 που είχε το πρόβλημα χρησιμοποίησε τα εκτινασσόμενα καθίσματά του και σώθηκε. Το πλήρωμα του Νο 3 σταμάτησε την τροχοδρόμηση και βγήκε από το αεροπλάνο του με την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή χωρίς να χρησιμοποιήσει τα εκτινασσόμενα καθίσματα. Δεν είχαν προλάβει να απομακρυνθούν οι δύο χειριστές, όταν είδαν στην άκρη του διαδρόμου τον καπνό και τη φωτιά, κατάλαβαν τι είχε συμβεί. Το αεροπλάνο τους φυσικά δεν είχε πάθει απολύτως τίποτα. Το Νο 4 πήγε και προσγειώθηκε στη Σούδα και γύρισε στο Ηράκλειο αργότερα, όταν καθαρίσθηκε ο διάδρομος από τα συντρίμμια του 72-01506.

Παραδόσεις Phantom δεν έγιναν εκείνον τον Ιούλιο. Συνεχίστηκαν όμως κανονικά τον Αύγουστο και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η Ελληνική Κυβέρνηση, είχε πια αποκατασταθεί η δημοκρατία, εκμεταλλεύθηκε πολύ έξυπνα και αρκετά πονηρά, μπορούμε να πούμε, το συμβάν στο Ηράκλειο. Δήλωνε ότι δύο αεροσκάφη είχαν καταστραφεί. Έτσι κατάφερε και πήρε δύο ακόμα F-4E, το 74-1618 και το 74-1619, με τους ίδιους όρους, όπως και τα προηγούμενα. Τα αεροπλάνα αυτά παραλήφθηκαν τον Ιούνιο του 1976.

Ελληνικό F-4E με φορτίο 4 Χ AIM-9P και 2 Χ AIM-120B

Στις συνεχείς αιτήσεις της Αθήνας για να πάρει και άλλα Phantom, η Ουάσινγκτον δεν ήταν και πολύ πρόθυμη. Μόλις το Σεπτέμβριο του 1976 επέτρεψε την πώληση άλλων δεκαοκτώ F-4E αλλά και έξι RF-4E. Επιπλέον παραχωρούσε και άλλα δύο RF-4E μέσω ΜΑΡ. Στην Αεροπορία είχαν αποφασίσει να εφοδιασθεί με Phantom και η 337, που θα άφηνε τα F-5 και από «Μοίρα Αναχαιτίσεως Ημέρας» θα μετονομαζόταν σε «Μοίρα Αναχαιτίσεως Παντός Καιρού». Όσο για τα αναγνωριστικά RF-4E, αυτά θα αποτελούσαν ένα Σμήνος της 348 ΜΤΑ. Το κόστος για τα μαχητικά ήταν $161 εκατομμύρια, ενώ για τα έξι αναγνωριστικά $91 οι τιμές είχαν ανέβει λόγω πληθωρισμού και η πληρωμή θα γινόταν με διακανονισμό μεταξύ Ελλάδας και McDonnell-Douglas.

Η επιχείρηση «Ρeace Icarus ΙΙ» άρχισε το Μάιο του 1978 και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα. Τα Phantom αυτής της δεύτερης παραγγελίας έφεραν το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα TISEO και πήγαν στην 339, που είχε ως αντικείμενο την προσβολή στόχων επιφάνειας. Η επόμενη παραλαβή F-4 από την Ελληνική Αεροπορία σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1991. Τότε άρχισαν να φθάνουν στην 117 ΠΜ είκοσι οκτώ 28 F-4E που ως τότε πετούσαν με την Indiana Air National Guard. Ήταν ένα «αντίτιμο» για την υπογραφή της ελληνο αμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, τον Ιούλιο του 1990, και της συμμετοχής της Ελλάδας στον Πόλεμο του Κόλπου.

Τα αεροπλάνα αυτά τα πήρε η 338 ΜΔΒ που «μοίρασε» αυτά που είχε πριν στην 339 και την 337. Το Νοέμβριο του 1992 μια άλλη παρτίδα Phantom άρχισε να φτάνει στην Ελλάδα. Ήσαν είκοσι επτά RF-4E που ως τότε πετούσαν με την Luftwaffe. Τα επτά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για ανταλλακτικά, ενώ τα υπόλοιπα εντάχθηκαν στην 348 ΜΤΑ που έγινε μια αμιγώς Μοίρα Phantom. Ο επόμενος σταθμός για τα ελληνικά Phantom σημειώνεται στις 11 Αυγούστου 1997, όταν υπογράφτηκε η σύμβαση ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση, τη DASA και την ΕΑΒ.

Πρόκειται για δύο συμβόλαια αξίας $315 εκατομμυρίων, με τη DASA , και 5 δισ. δρχ. με την ΕΑΒ, που αφορούν την αναβάθμιση 39 F-4E της Αεροπορίας. Για το θέμα αυτό θα διαβάσετε σε άλλες σελίδες αυτού του τεύχους. Εμείς εδώ να προσθέσουμε ότι οι χειριστές των ελληνικών Phantom είναι κατενθουσιασμένοι. Είναι σίγουροι ότι τα αεροπλάνα τους θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ως ίσος προς ίσο τα μαχητικά τρίτης γενιάς.

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο αποτελεί προδημοσίευση από το βιβλίο: «F-4,
Το McDonnell-Douglas F-4E και RF-4E Phantom II στην Ελληνική Αεροπορία» των
Ηλία Νταλούμη / Μέγα Τσώνου, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον προσεχή
Οκτώβριο.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ PHANTOM

McDonnell Douglas F-4E Phantom II
Α/Α Αρ. Α/Φ C/Ν Βlock USΑF s/n Πρώην
1 01500 4439 54 72-1500
2 01501 4443 54 72-1501
3 01502 4448 54 72-1502
4 01503 4451 54 72-1503
5 01504 4455 54 72-1504
6 01505 4458 54 72-1505
7 01506 4462 54 72-1506
8 01507 4465 54 72-1507
9 01508 4470 55 72-1508
10 01509 4473 55 72-1509
11 01510 4477 55 72-1510
12 01511 4480 55 72-1511
13 01512 4485 55 72-1512
14 01513 4487 55 72-1513
15 01514 4492 55 72-1514
16 01515 4494 55 72-1515
17 01516 4499 55 72-1516
18 01517 4503 55 72-1517
19 01518 4506 55 72-1518
20 01519 4510 55 72-1519
21 01520 4514 55 72-1520
22 01521 4517 55 72-1521
23 01522 4521 55 72-1522
24 01523 4524 55 72-1523
25 01524 4526 55 72-1524
26 01525 4532 56 72-1525
27 01526 4535 56 72-1526
28 01527 4539 56 72-1527
29 01528 4543 56 72-1528
30 01529 4547 56 72-1529
31 01530 4552 56 72-1530
32 01531 4555 56 72-1531
33 01532 4560 56 72-1532
34 01533 4564 57 72-1533
35 01534 4569 57 72-1534
36 01535 4573 57 72-1535
37 41618 4827 60 74-1618
38 41619 4833 60 74-1619
39 71743 4995 65 77-1743
40 71744 4998 65 77-1744
41 71745 5001 65 77-1745
42 71746 5004 65 77-1746
43 71747 5007 65 77-1747
44 71748 5010 65 77-1748
45 71749 5013 65 77-1749
46 71750 5016 65 77-1750
47 71751 5019 66 77-1751
48 71752 5022 66 77-1752
49 71753 5026 66 77-1753
50 71754 5028 66 77-1754
51 71755 5031 66 77-1755
52 71756 5033 66 77-1756
53 71757 5035 66 77-1757
54 71758 5037 66 77-1758
55 71759 5039 66 77-1759
56 71760 5042 66 77-1760
57 67345 3200 33 67-0345 67345
58 67350 3212 33 67-0350 67350
59 67377 3269 33 67-0377 67377
60 67381 3277 33 67-0381 67381
61 68318 3345 37 68-0318 68318
62 68361 3427 37 68-0361 68361
63 68363 3431 37 68-0363 68363
64 68381 3463 38 68-0381 68381
65 68393 3484 38 68-0393 68393
66 68394 3487 38 68-0394 68394
67 68402 3502 38 68-0402 68402
68 68405 3508 38 68-0405 68405
69 68408 3513 38 68-0408 68408
70 68412 3519 39 68-0412 68412
71 68424 3541 39 68-0424 68424
72 68426 3546 39 68-0426 68426
73 68432 3558 39 68-0432 68432
74 68438 3569 39 68-0438 68438
75 68440 3573 39 68-0440 68440
76 68442 3578 39 68-0442 68442
77 68444 3581 39 68-0444 68444
78 68445 3585 39 68-0445 68445
79 68480 3650 40 68-0480 68480
80 68481 3651 40 68-0481 68481
81 68496 3678 41 68-0496 68496
82 68506 3693 41 68-0506 68506
83 68515 3707 41 68-0515 68515
84 68517 3710 41 68-0517 68517

McDonnell Douglas RF-4E Phantom II
Α/Α Αρ. Α/Φ c/n Βlock USΑF s/n Πρώην
1 70357 5049 66 77-0357
2 70358 5050 66 77-0358
3 71761 5029 66 77-1761
4 71762 5036 66 77-1762
5 71763 5041 66 77-1763
6 71764 5045 66 77-1764
7 71765 5046 66 77-1765
8 71766 5048 66 77-1766
9 7449 3872 43 69-7449 35+02
10 7450 3883 43 69-7450 35+03
11 7454 3927 43 69-7454 35+07
12 7460 4007 44 69-7460 35+13
13 7464 4040 45 69-7464 35+17
14 7471 4060 45 69-7471 35+24
15 7476 4074 45 69-7476 35+29
16 7482 4092 46 69-7482 35+35
17 7486 4099 46 69-7486 35+39
18 7487 4101 46 69-7487 35+40
19 7491 4109 46 69-7491 35+44
20 7493 4114 46 69-7493 35+46
21 7495 4117 46 69-7495 35+48
22 7496 4118 46 69-7496 35+49
23 7498 4122 46 69-7498 35+51
24 7499 4124 46 69-7499 35+52
25 7500 4127 46 69-7500 35+53
26 7506 4138 46 69-7506 35+59
27 7507 4140 46 69-7507 35+60
28 7508 4141 46 69-7508 35+61
29 7511 4148 47 69-7511 35+64
30 7519 4164 47 69-7519 35+72
31 7529 4187 47 69-7529 35+82
32 7531 4191 47 69-7531 35+84
33 7533 4195 47 69-7533 35+86
34 7534 4197 47 69-7534 35+87
35 7535 4120 47 69-7535 35+88

 

Πρώτη online δημοσίευση 14/11/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

43 ΣΧΟΛΙΑ

43 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
PhantomRR

Στα 2 σμήνη που προσγειώθηκαν στο Ηράκλειο, επικεφαλής ήταν οι Ασμχοι (τότε) Στέφανος Σκρέκας και Παναγιώτης Μπαλές (από το σμήνος του ήταν και το απωλεσθέν F-4).
Μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.ikaros.net.gr/images/anamnisisf4/anamniseis-skrekas.pdf
και εδώ:
http://www.ikaros.net.gr/images/anamnisisf4/anamniseis-mpales.pdf
Έχουν δώσει και συνέντευξη περιγράφοντας τα γεγονότα, στο περιοδικό “Πόλεμος και Ιστορία”, τεύχος 66, “Η ματαιωθείσα Αποστολή των F-4E Phantom στην Κύπρο”.
Μην ξεχάσουμε ότι τα 7 F-4E, θα είχαν συνοδεία άλλα 2 F-4E, σε ένα εκ των οποίων ήταν κυβερνήτης ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος (μετέπειτα Υπ. Εθν. Άμυνας) σε ρόλο αναχαίτισης.

tsimuha

Eνα περίεργο δημοσιευμα , Απριλιος 74.
Μιλαει για 38 F-4, απο τα οποια τα 36 θα παραδοθουν μεχρι τον Νοεμβριο του 74, και τα υπολοιπα δυο το 1976.
Δηλαδη μιλαει για 38 αεροπλανα πριν τα γεγονοτα της Κυπρου και πριν την απωλεια του ενος ( δηλωμενες σαν δυο ).
Εδω φαινεται οτι η αποφαση για δυο επιπλεον αεροπλανα ειχε αποφασιστει ηδη απο τον Απριλιο του 74 και δεν συνδεεται με τις δυο δηλωμενες απωλειες του Ιουλιου που εγιναν που εγιναν 2,5 μηνες μετα.

comment image

ACHERON

Λαυράκιον!

tsimuha

comment image

ACHERON
sotbak

ΈΧΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΟΥ

Panagiotis

Ερώτηση που χρόνια την γυρνάω στο μυαλό μου αλλά ποτέ δεν έκανα σε κανέναν.
Οι Αμερικάνοι δεν είναι βλάκες. Δεν ζήτησαν να δουν συντρίμια προκειμένου να
βγει έστω ένα πόρισμα? Με τόσα μέσα που διέθεταν και ειδικά σε καιρό που η
παρουσία τους στην περιοχή ήταν έντονη δεν είναι παράξενο που τους “πιάσαμε κότσο”?

Spyros

Απλό είναι: έκαναν τους αυνάνες.

Επίσημα, δεν ήθελαν να μας δώσουν για να μη κράζουν αυτοί που έλεγαν “Μα αφού δεν δίνετε τίποτις στους Τούρκους, δεν πρέπει να δίνετε και στους Έλληνες” (η Τουρκία μετά τον Αττίλα είχε εμπάργκο).

Ανεπίσημα, ήθελαν να μας τα δώσουν, οπότε είπαμε εμείς μια σαχλαμάρα, έκαναν αυτοί πως το πίστεψαν και τα πήραμε.

Διονύσης

Πάλι αναπαραγωγή των παραμυθιών της Μεταπολίτευσης. Η παραγγελία των F-4E από την Εθνοσωτήρια κυβέρνηση (ας την λέτε “χούντα” αν σας ευχαριστεί) ήταν αρχικά για 36 αεροπλάνα, αλλά το 1974 προστέθηκαν αλλά 2 (από την κυβέρνηση του Γκιζίκη) . Πηγή: Flight International, April 1974 – https://www.flightglobal.com/FlightPDFArchive/1974/1974%20-%200586.PDF
Σε άλλα άρθρα η Πτήση γράφει για τα Μιράζ και Α-7 που αγόρασε η Μεταπολίτευση. Και εκεί παραπληροφόρηση. Οι υπογραφές για τα Μιράζ “έπεσαν” στις 16 Ιουνίου του 1974. Το ίδιο με τα A-7H, C-130, T-2E, CL-215, UH-1, U-17, κοκ.

Manolis

Σωστος. Aκομα και τα F-1CG, ειχαν ηδη παραγγελθει πριν το πραξικοπημα της χουντας στην Κυπρο.
https://www.haf.gr/history/historical-aircraft/mirage-f1cg/

Διονύσης

Σωστός, και όμως βλέπεις άρθρα όπως αυτό:
“Η εισβολή στην Κύπρο και οι ταραγμένοι καιροί που ακολούθησαν απέδειξαν πως χρειαζόμασταν περισσότερη ενίσχυση σε σύγχρονα οπλικά συστήματά. Η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση υποχρεωτικά έψαξε για άμεση ενίσχυση των ΕΔ, με ότι καλύτερο μπορούσε να βρει. Ένας Αττίλας 3 παραμόνευε στην γωνία, και πλέον είχε διαπιστωθεί πως το Αιγαίο κινδύνευε. Τότε η Γαλλία ήταν που έδωσε 40 μαχητικά Mirage F-1CG, από παραγγελία της Armeé De L’Air στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με συνοπτικές διαδικασίες (αγοράστηκαν στην γραμμή παραγωγής).”
https://www.ptisidiastima.com/french-weapons-systems-for-greece/
Ποιος στην Πτήση θα διορθώσει αυτή την παραπληροφόρηση;

Διονύσης

Το 1972 η κυβέρνηση Παπαδόπουλου αγόρασε με διακρατική συμφωνία 36 F-4E για $150 εκατομμύρια ($4.2/έκαστο). Το 1976 η κυβέρνηση Καραμανλή αγόρασε με εμπορική συμφωνία 18 F-4E για $161 εκατομμύρια ($8.9/έκαστο)! Υπερδιπλασιάστηκε το κόστος για να έχουν να φάνε τα παράσιτα της Μεταπολίτευσης (και όχι γιατί “οι τιμές είχαν ανέβει λόγω πληθωρισμού”).

Manolis

Δωστε μας δημοσιο τιμοκαταλογο αμερικανικης εταιριας κατασκευης ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μαχητικου αεροπλανου μεχρι το 2000 και τοτε να συζητησουμε για τα παράσιτα της Μεταπολίτευσης. Τι, δεν υπαρχουν δημοσιευμενοι τιμοκαταλογοι??? Τα παράσιτα της Μεταπολίτευσης φταινε? ΟΧΙ βεβαια , αφου οι αγορες οπλικων εχουν να κανουν με αποφασεις της κυβερνησης των ΗΠΑ γιατι προκειται για διακρατικες συμφωνιες και οχι απευθειας εμπορικες με την κατασκευαστρια (η πρωτη εμπορικη συμφωνια της ΠΑ απευθείας με κατασκευαστρια εταiρια ηταν η αγορα των 60 F-16C block52+) . Και κατι αλλο , ποτε πρωτοεισηχθησαν στην ΠΑ οι βομβες λειζερ και οι ΑΙΜ-7 που συμπληρωναν και αξιοποιουσαν στο μεγιστο την αποδοση… Read more »

Διονύσης

Ζητάς κάτι (“δημοσιο τιμοκαταλογο”) το οποίο δεν υπάρχει καθώς κάθε χρήστης ζητάει αλλαγές εξοπλισμού, υποστήριξη, εκπαίδευση, υποδομές, κοκ. που διαφέρουν, καθώς επίσης και διαφορές στον τρόπο αποπληρωμής. Με τις εμπορικές συναλλαγές, η τιμή είναι ότι η δύο πλευρές συμφωνήσουν ενώ με τις διακρατικές (FMS) η διαπραγμάτευση με τον κατασκευαστή γίνεται από την Αμερικανική κυβέρνηση που τουλάχιστον έχει πρόσβαση στα στοιχεία προηγούμενων παραγγελιών. Ρωτάς “ποτε πρωτοεισηχθησαν στην ΠΑ οι βομβες λειζερ και οι ΑΙΜ-7”. Μα ασφαλώς όταν έγινε η παραγγελία για τα μαχητικά! Με τα 36 μαχητικά (το 1972) έπεσε και η παραγγελία για 350 ΑΙΜ-7Ε. Τώρα που έμαθες την απάντηση… Read more »

Διονύσης

Ασφαλώς και σέβομαι το περιοδικό (το αρχείο μου αρχίζει από το πρώτο τεύχος του περιοδικού) και την φιλοξενία σας. Ας παραμερίσουμε τα πολιτικά στην συζήτηση και ας επικεντρωθούμε στις (τεχνικές) λεπτομέρειες που παρουσίασα. Τα 2 F-4E που παραλάβαμε το 1976 (με παραγγελία του FY 1974), ποια κυβέρνηση έκανε την αγορά; Το άρθρο επαναλαμβάνει έναν αστικό μύθο σχετικά με το πως “ξεγελάσαμε” τους Αμερικανούς. Αν έχετε στοιχεία όπως παρουσίασα το Flight International, παρακαλώ να τα παρουσιάσετε.
Επίσης θα ήθελα απάντηση σχετικά με το άλλο άρθρο (Mirage F1CG) και ποια κυβέρνηση έκανε την αγορά. Ευχαριστώ.

jimeta

Αγαπητή Πτήση και Διάστημα εγώ προτιμώ όπως και οι περισσότεροι αναγνώστες και λαός άσχετα αν δεν το παραδέχονται ότι προτιμούμε πλέον μια “τέλεια” Δικτατορία απο την χειρότερη Δημοκρατία που ζούμε πλέον απο την μεταπολίτευση και μετά και που δεν λειτουργεί τίποτα ούτε θεσμοί ούτε δικαιοσύνη που είναι μόνο για τα λαμόγια ,πολιτικούς και κάθε λογής του συστήματος που τους προστατεύει.Ας ελπίσουμε να μην κόψεις το σχόλιο μου.

STRATOS

Απλώς να προσθέσω ότι τα F-4E που θα επιχειρούσαν στην Κύπρο ήταν όλα φορτωμένα με 4 x AIM-7E το καθένα (και αυτά που θα αναλάμβαναν αποστολή κρούσης!!!!). Τα 7 αεροσκάφη σε αποστολές κρούσης είχαν διαμόρφωση 6 x βόμβες 500lbs ή CBU και 4 x AIM-7E + 3 εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Άρα οι ΑΙΜ-7Ε είχαν ήδη παραγγελθεί και παραδοθεί τον Ιούλιο του 1974 στην ΠΑ. H δύναμη των 9 x F-4E που θα επιχειρούσε στην Κύπρο είχαν ισχύ 36 x AIM-7E εναντίον των τυφλών τούρκων… Οι διαφορά δυνατοτήτων των αεροσκαφών την εποχή εκείνη με οτιδήποτε πετούσε στην περιοχή (συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών… Read more »

Manolis

Που αναφερεται οτι ειχαν παραδοθει ΑΙΜ-7Ε στην ΠΑ ηδη απο το 1974 και μαλιστα οτι ηταν φορτωμενα σε αυτα που θα πηγαιναν Κυπρο, οταν δεν υπηρχαν καν τα καταλληλα οπλα προσβολης εδαφους για Φαντομ και συμφωνα με μαρτυριες “απαλλοτροιωθηκαν” απο αμερικανικη αποθηκη?
Δηλαδη χασαμε και 4 ΑΙΜ-7Ε στο Ηρακλειο?

STRATOS

Στο βιβλίο ‘Άγνωστοι Στρατιώτες1‘ μαρτυρία κυβερνήτη F-4E σμηναγού Σκαρλάτου το καλοκαίρι 1974 αναφέρει ξεκάθαρα ότι ακόμη και τα F-4E κρούσης ήταν εξοπλισμένα με 4 x ΑΙΜ-7E2 sparrow.

Manolis

Ειναι σιγουρα περιεργη η αναφορα σου, μια και το προβλημα των Φαντομ και οποιουδηποτε μαχητικου της ΠΑ στην Κυπρο, ειναι η περιορισμενη παραμονη στο πεδιο της μαχης λογω καυσιμων. Που βεβαια θα περιοριζοταν πολυ περισσοτερο, εαν τα Φαντομ κουβαλουσαν και 4 ΑΙΜ-7 εκαστο, δηλαδη 230 κιλα Χ 4 = 1 τονος περιπου!!!

STRATOS

Στο βιβλίο ‘Άγνωστοι Στρατιώτες1‘ μαρτυρία κυβερνήτη F-4E σμηναγού Σκαρλάτου το καλοκαίρι 1974 αναφέρει ξεκάθαρα ότι ακόμη και τα F-4E κρούσης ήταν εξοπλισμένα με 4 x ΑΙΜ-7E2 sparrow.

Κανένα πρόβλημα ακτίνα δράσεως δεν είχαν τα F-4E να πάνε να χτυπήσουν στην Κύπρο το 1974

Manolis

Επίσης εχω την εντυπωση οτι στην αγορα της μεταπολιτευσης συμπεριλαμβανοταν και τα 8 RF-4E.

Διονύσης

Η απάντηση που ψάχνεις είναι στο άρθρο: “Το κόστος για τα (18) μαχητικά ήταν $161 εκατομμύρια, ενώ για τα έξι αναγνωριστικά $91”

Manolis

Σωστα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Προφανώς στην 1η αγορά των Φάντομ, στην τιμή θα συμπεριλαμβάνονταν το κόστος δημιουργίας υποδομών (συνεργεία κινητήρων, ηλεκτρονικών, όπλων, η αγορά simulator, κ.α) επίσης, η εκπαίδευση προσωπικού, αγορά βιβλιογραφίας, κ.α που στην 2η αγορά πρόσθετων Φάντομ δεν χρειάστηκε να αγοραστούν τα παραπάνω παρελκόμενα.

Makis

μονο το f-15 μπορει και πρεπει να το αντικαταστησει να μπουμε σε κοινο προγραμμα με το ισραηλ που θα παρει κι αλλα…

Σταματης

Πώς γίνεται κ ξεχνάτε όλοι να πείτε ότι ούτε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έστειλε τα φάντομ στην Κύπρο όχι φάντομ δεν έστειλε ούτε άδειο κάλυκα κ βεβαίως βεβαίως με απόφαση Ανδρών να φύγει ο στρατός από την Αμμόχωστο έτσι να τα λέμε όλα αδερφια……ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ…..

Σταματης

Αβέρωφ είναι το σωστό στο πάνω σχόλιο μου

Neilos

Τα πήραμε εγκαίρως κάποια κομμάτια που μπορούσαν να κάνουν την διαφορά, αλλά και τι βγήκε…;;;;
Όταν ουτε οι δικτάτορες, ούτε οι μεταπολιτευτικοί δημοκράτες τα χρησιμοποιήσαν όταν ο Αττίλας 1&2 έσφαζε και έκαιγε με ναπάλμ τον Ελληνισμό της Κύπρου και τους αφημένους στην τύχη τους Ελδυκάριους.
Η εθνική ξεφτίλα σιγοκαίει άσβεστη…

Nikolaos

Πρόκειται για την επαίσχυντη νοοτροπία του “silver bullet”, του όπλου που φυλάσσεται για τη “μεγάλη ώρα” (οι Τούρκοι στη Λαμία;) … Τα είδαμε και στην Τηλλυρία το 1964, και στον Αττίλα το 1974. Και αυτό θα συνέβαινε αν περνούσε ο καημός του Άκη και το 1999 αντί για 60 F-16C/D Block 52+ & 15+10 M2000-5 αγοράζαμε τα … 25 F-15H που σήκωνε το ίδιο κονδύλιο. Δεν θα πετούσαν ποτέ, όχι για αναχαιτίσεις, αλλά ούτε καν για ασκήσεις (λόγω κόστους ανά ώρα), και φυσικά σε πραγματικές επιχειρήσεις θα φυλάσσονταν για την ώρα της άφιξης των Τούρκων στη Λαμία. Και τότε υπήρχε… Read more »

STRATOS

Νομίζω δεν πήρε το μυστικό στον τάφο του. Για την ενέργεια εναντίον του μακαρίου (που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1974 και όχι η χούντα) είχε πει ο Ιωαννίδης ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι οι τούρκοι δεν θα επενέβαιναν. Δεν είπε πότε από που είχε αυτές τις διαβεβαιώσεις, αλλά φωτογραφίζει τους αμερικάνους. Και από τον φάκελο της Κύπρου (που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα οι 4 πρώτοι τόμοι) φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι αμερικάνοι παίξανε πολύ βρώμικο παιχνίδι (όλοι οι αμερικάνοι πρωταγωνιστές της εποχής και ιδίως ο πρέσβης τάσκα πέσαν σε αντιφάσεις στις αναφορές τους και… Read more »

Manolis

Πολυ σωστη παρατηρηση και εγω αναρωτιεμαι γιατι δεν περιμεναν οχι τα 40 Μιράζ και 60 Κορσαίρ, αλλα να γινει πληρως επιχειρησιακη εστω η μια μοιρα Φαντομ. Υπαρχει μια αδρη ομοιοτητα με την αργεντινικη χουντα που εισεβαλλε στα Φωκλαντς χωρις να περιμενει την παραλαβη του συνολου των παραγγελμενων εξοσετ. Και αυτοι , οπω ςκλαι οι δικοι μας χουνταιοι, δεν περιμεναν οτι οι Αγγλοι θα πολεμουσαν.

STRATOS

Το 33% της Κύπρου το πήραν οι τούρκοι επί δημοκρατίας καραμανλή , που δεν έστειλε ούτε 1 επαναληπτικό τυφέκιο στην μαχόμενη Κύπρο.

Σωστος

κοτες εντελως! Ουτε ενας βομβαρδισμος για τα ματια! Και φ22 να παρουμε παλι θα κανουνε τουμπεκι!

Saligaris

Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που κόβετε όσες αναρτήσεις αναφέρονται στην απουσία των Ελληνικών F16 απο την χτεσινή παρέλαση της Κύπρου ?

Μου έχετε κόψει ήδη 2.

Απλώς ρωτάω ……..

General LEE

Με αυτά το F-4 ICE τι γίνεται? 70 τον αριθμό της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Μήπως θα ήταν πολύ χρήσιμα σε πληθώρα αποστολών?

Είναι λίγο διαφορετικά από τα δικά μας, αλλά αυτό είναι λίγο. Σε 1 εβδομάδα θα τα πετάνε οι δικοί μας καλά.

Δωρεάν θα τα δώσουν οι Γερμανοί.

ACHERON

Είσαι βέβαιος ότι υπάρχουν δωρεάν 70 και μάλιστα πλώϊμα F-4 ICE?

General LEE

Και 40 να είναι μας κάνουν! Δεν κάνει κακό μια ερώτηση… Τα φτιάχνουμε και εδώ!

adpanos

Χωρίς να θέλω να μπω καθόλου στην κουβέντα για την Χούντα, την μεταπολίτευση κ.λ.π. θα ήθελα να ζητήσω ένα νέο άρθρο. Πρέπει να γίνει ένας απολογισμός της κατάστασης που έχουμε βιώσει από την μεταπολίτευση, το Ευρωπαϊκό όνειρο (Ε.Ε.) και μετά, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν. Η Ελλάδα έξω από Ε.Ε. μέχρι την μεταπολίτευση , με αποκλειστικά δικά της χρήματα, είχε καταφέρει να αγοράσει : – F4E – A7 Corsair – Mirage F1 – Υποβρύχια T-209 – Combattante III/IIIB – AMX 30 – Αλλαγή τυφεκίων με FN με ανεργία κάτω από το 4%, με χρέος επί του ΑΕΠ… Read more »

XsrX

Κάνε εσύ καλύτερα μια αναζήτηση για τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρεις παραπάνω καθώς είναι παντελώς εσφαλμένα. Σε λίγο θα θεωρήσουμε και τους δικτάτορες, γκουρού των οικονομικών.

http://www.topontiki.gr/article/63414/ta-foymara-ton-hoyntaion

Στο παραπάνω link, παραθέτονται τα στοιχεία. Αν σε κάποιον δεν επαρκούν, υπάρχουν και στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος.

STRATOS

πολύ σοβαρό άρθρο από το ποντίκι!!!αχαχαχα!!!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι εκρήξεις στην Βηρυτό είναι ο καταλύτης για γεωπολιτικές ανακατατάξεις 

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό κόστισαν μέχρι στιγμής πάνω από 157 νεκρούς, 80 αγνοούμενους και πάνω από 5.000 τραυματίες. Κατοικίες υπέστησαν ζημιές σε ακτίνα μεγαλύτερη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

4
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά

Related News

Προκαταρκτική εξέταση για θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ εισαγγελία Πρωτοδικών παρεμβαίνει στην υπόθεση των σεναρίων συνωμοσίας που αναρτούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταστρατηγούν επικίνδυνα την εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Ιουλίου / 7 Αυγούστου 1822: Μάχη των Δερβενακίων, η συντριβή του Δράμαλη

Σε μια από τις μεγαλύτερες και εμβληματικότερες μάχες της επαναστάσεως, οι Έλληνες καταστρέφουν μια ολόκληρη τουρκική στρατιά 30,000 ανδρών ενεδρεύντάς την στα στενά των...

Αλκ. Στεφανής: Στόχος μας είναι η ευημερία και η πρόοδος της πατρίδας

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Την τελευταία περίοδο έγιναν μέσα σε ελάχιστους μήνες πράγματα ετών. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το τι έχει γίνει. Με σωστή οργάνωση, βασιζόμενοι πάνω στο...

Ν. Δένδιας: Εθνική επιτυχία και μεγάλο εθνικό κεκτημένο η συμφωνία με την Αίγυπτο

ΑΠΕ-ΜΠΕΕθνική επιτυχία και ένα μεγάλο εθνικό κεκτημένο χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας...

Στ. Πέτσας για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Τέλος στην εποχή των δισταγμών

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε μία περίοδο, κατά την οποία -θα έλεγα μ' έναν τίτλο- μπαίνει τέλος στην εποχή των δισταγμών», δήλωσε...
- Advertisement -