- Advertisement -

ΘΕΜΑ: F-15 2040 vs F-35. Αιρετική επιλογή ή υπαρκτή λύση;

- Advertisement -

Πριν λίγο καιρό είχαμε ξεκινήσει μια σειρά άρθρων που αφορούσαν την εξέταση διαφόρων antiF-35 λύσεων από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ανάμεσα σε αυτές είχαμε εξετάσει το Rafale, το Typhoon, το Gripen E, αλλά φυσικά και το ίδιο το F-35. Κοινή διαπίστωση σε όλες τις περιπτώσεις ήταν πως το F-35 δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα αεροσκάφος, αλλά από μια οργανωμένη άμυνα, που θα περιλαμβάνει και προηγμένα αεροσκάφη.

ΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ;


Η εξέταση διαφόρων λύσεων, ανάμεσα σε αυτές και των Rafale/Typhoon, είχαν να κάνουν όχι τόσο με τις antiF-35 δυνατότητές τους, αλλά με την ικανότητές τους να παρέχουν τόσο μεγάλο όγκο πυρός, και τόσο προηγμένες ικανότητες, που θα άλλαζαν την έκβαση του πολέμου ακόμη κι αν ο αντίπαλος είχε στην διάθεσή του αεροσκάφη όπως το F-35. Και είναι απόλυτα λογικό, καθώς για παράδειγμα 30 Rafale ή 30 Typhoon, θα μπορούσαν να πλήξουν 60 εχθρικούς στόχους με SCALP/Storm Shadow χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την εχθρική αεράμυνα.

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;


Φυσικά αντίστοιχες λύσεις μπορεί να παρέχει και το Gripen E, απλά το τελευταίο δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από το F-16V, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η επένδυση σε ένα εντελώς νέο μαχητικό αεροσκάφος. Αυτό δεν σημαίνει πως το Gripen E δεν είναι μια εξαιρετική επιλογή, αλλά η εποχή που μπορούσαμε να επιλέγουμε 2,3 ή 5 διαφορετικά μαχητικά έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

ΘΕΜΑ: Gripen E πάνω από το Αιγαίο, σε ρόλο κυνηγού F-35;


Η ανάγκη ενίσχυσης της ΠΑ παραμένει, και μάλιστα είναι εξαιρετικά πιεστική. Τα F-16V, είναι μια εξαιρετική λύση, που θα προσφέρει στην ΠΑ μαχητικά 4,75 γενιάς με ικανότητα Fusion, που θα μπορούν να πετούν μέχρι και το 2050. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ΠΑ δεν χρειάζεται νέο μαχητικό άμεσα, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει. Η ενίσχυσή της είναι κρίσιμη, καθώς το κατακερματισμένο μέτωπο με τα εκατοντάδες νησιά που πρέπει να προστατεύσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας απαιτούν μια πανίσχυρη Αεροπορία. Κάπου εδώ πρέπει να πούμε, για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την σειρά των άρθρων μας για το θέμα, πως στην Ελλάδα ζούμε, και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι “λεφτά δεν υπάρχουν”.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως είναι καιρός να ξεκινήσουμε διαδικασία για Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος;


Μιας και τα Rafale/Typhoon θα μπορούσαν πράγματι να είναι εξαιρετικές λύσεις ενίσχυσης, υψηλού κόστους όμως κτήσης και συντήρησης, θα πρέπει να εξετάσουμε και την λύση του F-15. Το τελευταίο ήταν για πολλά χρόνια το “καμάρι” της USAF, ένα εκπληκτικό μαχητικό, ο ορισμός της εναέριας υπεροχής. Το μαχητικό που η Δύση είχε να αντιτάξει απέναντι στα χιλιάδες σοβιετικά μαχητικά. Το κακό γιαυτό ήταν πως όντας εξαιρετικά προηγμένο δεν μπορούσε να πωληθεί σε όλους τους συμμάχους, ενώ κι όσοι μπορούσαν να το αγοράσουν δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά. Οι “πλούσιοι” Ευρωπαίοι αγόρασαν Tornado ADV οι Γάλλοι Mirage 2000 (και παραλίγο Mirage 4000), και ελάχιστες χώρες προσέθεσαν τους Αετούς στο οπλοστάσιό τους.

Super Mirage 4000: Tο αντίπαλο δέος των F-15 και Su-27


Τώρα, το F-16 είχε την τύχη να συνεχίσει να εξελίσσεται, ακόμη και στην σκιά του F-35. Το F-15 όμως, μετά την ανάπτυξη του F-22 έχασε την παλιά του “αίγλη”, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε ένα εξαιρετικό μαχητικό, που όχι απλά συμπλήρωνε, αλλά υποκαταστούσε το “σπάνιο” F-22. Οι χρήστες συνεχίζουν να “αγαπούν” τα F-15 τους, τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν πολύ χαμηλό κόστος χρήσης (για δικινητήριο μαχητικό πάντα μιλάμε). Οι ΗΠΑ το χρησιμοποιούν παντού και πάντα, και το  F-15E είναι το αεροσκάφος που έχει σηκώσει στις πλάτες του τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ένα πραγματικό bombs truck, που μπορεί να μένει πολλές ώρες στον αέρα, και να πλήττει κάθε είδους στόχο. Τις δε ικανότητές του τις απέκτησαν τα Rafale/Typhoon μόλις στις τελευταίες εκδόσεις τους.

Οι Ισραηλινοί εξετάζουν την αγορά βελτιωμένων F-15I αντί της αγοράς επιπλέον F-35I


Το 1999 η ΠΑ έφτασε πολύ κοντά στην απόκτηση αεροσκαφών τύπου F-15H ή ουσιαστικά F-15E. Τελικά αποφασίστηκε η αγορά των 60 F-16C/D Block 52+, αντί για ένα αριθμό 25-30 F-15H. Πολλοί έκτοτε κατακεραυνώνουν αυτή την απόφαση, αλλά δεν θα την κρίνουμε σήμερα. Τα F-15H δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, και η χώρα μας προχώρησε με τα νέα της F-16 τα οποία σημειωτέον ήρθαν με σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων (για αύξηση της ακτίνας δράσης).
Η Boeing, που θα μπορούσε να την κατηγορήσει κανείς πως έχει εγκαταλείψει το στρατιωτικό της σκέλος, συνέχισε υποτονικά να αναπτύσσει τα F-15. Οι παραγγελίες από Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη και προσφάτως, Κατάρ, της επιτρέπουν να βρίσκει πρόθυμους πελάτες που θα πληρώνουν για ένα προηγμένο F-15. Φυσικά δεν είναι μόνο οι Άραβες που “αγαπούν” το F-15, αλλά και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί φαίνεται να επιθυμούν την αγορά μιας προηγμένης έκδοσης του αμερικανικοί αεροσκάφους.

Ισραήλ: Και το όνομα αυτού… F-15I Advanced


Γυρίζοντας τώρα στην Ελλάδα, το F-15 θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο αντίστοιχο με αυτόν που θα έπαιζαν τα Rafale/Typhoon. Αεροσκάφη φορτωμένα με όπλα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, που θα περιπολούσαν πάνω από Αιγαίο, και θα δρούσαν όπου χρειάζονταν. Μια μικρή ομάδα αυτών των αεροσκαφών, φορτωμένα με 12 AIM-120C/D AMRAAM θα μπορούσαν να σκορπίζουν εχθρικές επιθέσεις κορεσμού πάνω από ελληνικά σημεία ενδιαφέροντος, όπως νησιά ή συγκεντρώσεις πλοίων του ΠΝ.
Ταυτόχρονα, το F-15E παραμένει αξεπέραστο στην διείσδυση σε χαμηλό ύψος, αν και θα πρέπει να πούμε πως αυτού του είδους η τακτική έχει πλέον ατονίσει, και καμία αεροπορία δεν θα διακινδύνευε πανάκριβα μαχητικά σε αποστολές διείσδυσης χαμηλού ύψους.

ΗΠΑ vs ISIS: Tα F-15E και τα A-10 «βγάζουν το φίδι από την τρύπα»


Τα F-15 που θα αγοράσει το Κατάρ θα είναι τα πλέον προηγμένα μαχητικά του τύπου, και θα υπερέχουν ακόμη και των Σαουδαραβικών. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα θα έχουν και μια τεράστια μονοκόμματη οθόνη σε στυλ F-35, όπου ο προηγμένος υπολογιστής του θα κάνει fusion τα δεδομένα από το προηγμένο AESA ραντάρ του, καθώς και τα σύστημα IRST που θα διαθέτει. Τα σαουσαραβικά F-15 μεταφέρουν ήδη φορτίο 12 BVR AIM-120C AMRAAM! Συνεπώς ο Αετός, δεν γέρασε, απλά έγινε πολύ πιο ώριμος και φυσικά μάχιμος και επικίνδυνος!
Συνεπώς, ποια είναι η άποψή σας επί του θέματος; υπάρχει χώρος στην Ελληνική ΠΑ για ένα αεροσκάφος σαν το F-15 2040; θα άλλαξε τα δεδομένα στο Αιγαίο;

Το Advanced F-15 2040 (video)


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο έχει κατηγοριοποιηθεί σαν ΘΕΜΑ. Σκοπός είναι να προάγουμε την διαδικτυακή συζήτηση μέσα από τα social media και το περιοδικό μας. Δεν έχει αλλάξει κάτι στον οικονομικό τομέα, η χώρα μας παραμένει στα Μνημόνια, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί περικόπτονται συνεχώς. Το ΘΕΜΑ είναι μια υπόθεση εργασίας, προκειμένου να «πυροδοτήσουμε έναν δημιουργικό διάλογο.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
2 years ago

Ξερουμε μηπως καποια προτιμηση της ΠΑ ως προς τον τυπο μαχητικου απο τους προαναφερομενους στο αρθρο;

Member
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago

Θέλαμε F-15H αλλά ήταν πανάκριβα και διαλέξαμε τα F-16C/D Blk52Adv. Θέλαμε Typhoon αλλά κάναμε και Ολυμπιακούς και δεν μας βγήκε ο λογαριασμός. Έχει ενημερωθεί το ΓΕΑ λεπτομερώς (όσο γίνεται χωρίς απόρρητες πληροφορίες) για το F-35A και είμαι σίγουρος ότι έχουν εκτιμήσει τις δυνατότητές του και ξέρω από πρώτο χέρι ότι όταν είχε έρθει το Rafale, τότε στις αρχές της δεκαετίας ’00 που λέγαμε ότι θέλαμε τον Τυφώνα, τα στελέχη της ΠΑ είχαν εντυπωσιαστεί.
Από όλα αυτά, μόνο το Grippen φαίνεται η πιο αδύναμη σαν συμμετοχή, μόνο και μόνο επειδή η ΠΑ (και πολύ καλά έκανε) αποφάσισε να προχωρήσει στο πρόγραμμα “-V”. Και είναι κρίμα, γιατί είναι εξαιρετικό α/φος με δυνατότητες πολύ ενδιαφέρουσες για την Π.Α (ορισμένες μάλιστα είναι κομμένες και ραμμένες για εμάς).
Πέρα των προτιμήσεων των επιτελών του ΓΕΑ, το θέμα μετά είναι πολιτικό και οικονομικό, όπως άλλωστε είχε γίνει η “αγορά του αιώνα” που καθόρισε τη μοίρα της σύγχρονης Π.Α. Άρα, ό,τι και να πουν οι επιτελείς, πολύ πιθανό να μην εισακουσθεί στο τέλος και να αγοράσουμε από αυτούς που θέλουμε φίλους μας για όσο αντέχει η τσέπη μας.

Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago
Reply to  Em.Ti

Ποιες δυνατότητες του Gripen είναι ταιριαστές στις δικές μας επιχειρησιακές απαιτήσεις; (ρωτάω χωρίς διάθεση ειρωνίας, απλά από περιέργεια για να συγκρίνω με δικά μου συμπεράσματα).

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  chikichiki

προφανως εννοεί την δυνατοτητα να επιχειρει το αεροσκαφος απο μικρα αεροδρομια και απο μη προετοιμασμενουν αεροδιαδρομους + οτι στην νεα εκδοση εχει irst ρανταρ αεσα και δυνατοτητα να εκτοξευει μετεορ .

ΓΙΩΡΓΟΣ.Δ
ΓΙΩΡΓΟΣ.Δ
2 years ago

Αν το F-35 χρησιμοποιηθει σε ρολο εναεριας υπεροχης απο την Τουρκια, θεωρω οτι δεν υφισταται το F-15 ως λυση ακομη κι αν κουβαλαει 30 Amraam. Πρεπει να βρεθει λυση για τον εντοπισμο του F-35. Θεωρω οτι αφου η Αμερικη το πουλαει παντου θα εχει και την λυση του εντοπισμου του, αρα ειναι εντοπισιμο με καποιο τροπο. Το συμπερασμα αυτο ενισχυεται και απο την αντιδραση στους Τουρκικους S-400.

Παναγιωτης
2 years ago

Αν το χρησιμοποιησουν το f35 σαν αεροσκαφος υπεροχης σιγουρα θα αποκαλυφθουν κιολας ειπαμε αορατα αλλα εχουν και τα ορια τους

Εκτορας
2 years ago

Πριν από μερικους μήνες επαιξε μια ειδηση σχειτκα με την προθεση της Lockheed να προσφερει στην Ιαπωνια μια Ιβρυδικη εκδοση μεταξυ F22 και F35. Ένα τετοιο αεροσκάφος με εμφαση στην εναερια υπεροχη (αν μπορούμε να μιλαμε με τέτοιους ορους το 2040) μηπως θα ήταν η βελτιστη λυση για την Ελλάδα και μια ευκαιρια να μπει σε ένα πρόγραμμα αναπτυξης ενός αεροσκαφους με οριζοντα 20ετιας;

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Εκτορας

σωστός, συμφωνώ

Member
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago
Reply to  Εκτορας

Είναι άγνωστο το πόσο θα προχωρήσει το πρόγραμμα αυτό του “υβριδίου” F-22/35 (ή μήπως Raptoring, Lightnor;). Οι ΗΠΑ το πρότειναν στους Ιάπωνες για να “χρυσώσουν” το χάπι από τη μη αποδέσμευση του F-22, επειδή είναι υπερπολίτιμοι σύμμαχοι και επίσης γιατί ξέρουν ότι οι Ιάπωνες έχουν (πολλά) χρήματα και δυνατότητα συμπαραγωγής.
Εμείς σαν χώρα δεν έχουμε σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω, δεν έχουμε παραγγείλει F-35 (οι Ιάπωνες τα φτιάχνουν ήδη τα δικά τους και μάλιστα τους στοιχίζουν ακριβότερα από τα Made in USA), δεν είμαστε -ακόμα έστω- το ίδιο πολίτιμοι σαν σύμμαχοι με τους Ιάπωνες, χρήματα δεν έχουμε (και δεν προβλέπεται να έχουμε πολλά σύντομα) ούτε δυνατότητα συμπαραγωγής.

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Em.Ti

ναι αλλά αν μπαίναμε στο πρόγραμμα όλους θα συνέφερε, εννοώ & τους Ιάπωνες & τους αμερικανούς

Γιωργος Χ.
2 years ago
Reply to  Εκτορας

Το θεμα ειναι απ’οτι διαβασα πως ενα τετοια αεροπλανο κοστιζει 170 εκατ. η μοναδα.Σε μια χρεοκοπημενη Ελλαδα ουτε 10 τετοια δεν θα μπορουσαμε να προμηθευτουμε.

Ελληνοκύπριος
2 years ago

Εξαιρετική ιδέα, και κατά την γνώμη μου προτιμώτερη η αγορά άλλων εξελιγμένων εκδόσεων των αεροσκαφών αυτών απο το F-35!
Χωρίς να είμαι ειδικός, ούτε κατα προσέγγιση, θα ανάφερνα λόγους όπως η τιμή, που υποθέτω ότι θα εξακολουθούν να είναι φθηνότερα, επομένως περισσότερα αεροσκάφη, και χωρίς να τα χωρίζει ιδιαίτερα μεγάλο τεχνολογικό χάσμα!
Πιστεύω…

agnostosependytis
agnostosependytis
2 years ago

Νομίζω το ερώτημα δεν υφίσταται καθώς απαντήθηκε από την ΠΑ πριν 20 χρόνια… πριν 20 ΧΡΟΝΙΑ!
Τότε ήταν ένα αεροσκάφος με χρονάκια (είχαν βγει ήδη Eurofighter κτλ), τώρα πια είναι ένας συμπαθής και αρκετά ικανός γερόλυκος, αλλά τίποτε άλλο.
Αντικαταστάθηκε από το f-22 το οποίο σε λίγο θα είναι υπό αντικατάσταση, νι είναι καλό Bomb carrier, αλλά σε Αφγανιστάν και Ιράκ δεν υπήρχε αντίπαλος.
Μόνο αν το παίρναμε μεταχειρισμένο σε πολύ μικρή τιμή

Editor
Nikodimos Pavlidis (@nikodimos-pavlidis)
2 years ago

Απλώς πληροφοριακά, το F-15 βρίσκεται ακόμα σε παραγωγή. Σε παραγωγή, σημαίνει ότι κατασκευάζονται ολοκαίνουρια αεροσκάφη στο εργοστάσιο, με όλα τα υποσυστήματα να είναι επίσης νέας κατασκευής με ό,τι πιο νεότερο και βελτιωμένο υπάρχει στην κάθε κατηγορία.
Επίσης, ουδέποτε αντικαταστάθηκε από το F-22. Συνυπηρετεί μαζί του. Θα είχε αντικατασταθεί αν η USAF είχε αποκτήσει τα 700+ αεροσκάφη F-22 που επιθυμούσε την δεκαετία του ’90. Επειδή όμως αυτό δεν έγινε, έκανε ενέργειες, εκσυγχρονισμούς, αναβαθμίσεις κτλ ώστε τα F-15 της να παραμείνουν σε υπηρεσία για αρκετές δεκαετίες ακόμα. Πράγματι λοιπόν έχουμε από τότε φτάσει στο 2018 και δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορίζοντας απόσυρσης του τύπου. Ειδικά τα -Ε θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα…

agnostosependytis
agnostosependytis
2 years ago

Ναι αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Το F-22 είναι ο αντικαταστάτης του F-15 απλά επειδή παράχθηκε ε λίγες μονάδες έμειναν και τα F-15.
Το ότι είναι σε παραγωγή δεν σημαίνει τίποτα, ο σκαραβαίος του 1940 παραγόταν μέχρι το 2000 κάτι κάπου στο Μεξικό ή άλλη χώρα, και το Πόνυ παραγόταν στην Ελλάδα.
Μιλάμε για Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, νομίζω ότι η λέξη ΝΕΟ σημαίνει ΝΕΟ όχι 45 ετών.

agnostosependytis
agnostosependytis
2 years ago

Είναι σαν να συζητάμε οικογενειακά για αγορά νέου αυτοκινήτου και να λέμε ότι αντί για ένα νέο πχ VW Golf με τα ίδια λεφτά και φτηνότερα μπορούμε να αγοράσουμε ένα φτιαγμένο Opel Kadet το οποίο θα μπορεί να κουβαλάει τα ίδια άτομα στην ιδια απόσταση και με την ίδια ταχύτητα. Μπορεί να εκπληρώνει τις ίδιες βασικές απαιτήσεις, αλλά δεν είναι ίδια και σίγουρα το δεύτερο δεν είναι νέο αυτοκίνητο.

Trusted Member
Thras (@thras)
2 years ago

Το παλιό opelάκι, έχει στην περίπτωση του F15 μόνο αναχρονιστικό σχήμα. Κατά τα άλλα έχει νέα ηλεκτρονικά, νέο ραντάρ, είναι νέας κατασκευής, κορυφαία ευελιξία διεθνώς, κορυφαία δυνατότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου και ακτίνας δράσης που τη θέλουμε για την Κύπρο.
Αν λοιπόν μπορούμε να αποκτήσουμε κάποια (όχι λιγότερα από 40-50) είτε με συμβολικό τίμημα και να τα εκσυγχρονίσουμε, είτε ακόμα καλύτερα νέας κατασκευής, με κάποιο πρόγραμμα βοήθειας, δεν υπάρχει νομίζω συζήτηση… Θα πρέπει να είναι ο τρίτος τύπος της ΠΑ, μαζί με F16 και F35, αποσύροντας τα M2000/-5, F4 ακολουθώντας τα πολύ σωστά βήματα του Ισραήλ.
Το να αγοράσουμε πάντως πχ 25-30 νέας κατασκευής F15 και να έχουμε μία ΠΑ με F16V, F16M, F16B30, M2000, M2000-5 και F15 είναι μεγάλο λάθος και θα μας επιστρέψει στο 1995 με F16, M2000, M F1, F5, F4, A7, F104 τα περισσότερα σε μικρούς αριθμούς και με τεράστια προβλήματα λογιστικής υποστήριξης!!!
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον
1) Απαγορευτεί η πώληση των F35 στην Τουρκία και
2) Δεν τα αντικαταστήσει με κάτι ανάλογο όπως το Su35, Su57 που ως μαχητικά εναέριας υπεροχής δεν αντιμετωπίζονται εύκολα από F16, αλλά προτιμήσει να εξελίξει το TF-X (μακάρι παναγία μου)
δεν έχουμε κανένα λόγο να βιαστούμε να πάρουμε F35. Μπορούμε να προμηθευτούμε ένα μαχητικό εναέριας υπεροχής την δεκαετία 2020-2030 όπως το F15/Rafale σε ικανούς αριθμούς (50-60 μονάδες με ταυτόχρονα αντισταθμιστικά την αντικατάσταση των F16B30 αν πάρουμε F15 ή των M2000 αν πάρουμε Rafale) και να προμηθευτούμε το F35 από 2030 και μετά σε καλύτερη τιμή και με λυμένα τα όποια παιδικά του προβλήματα.

aris32 (@aris32)
2 years ago

η αληθεια ειναι οτι τα νεα φ15 δεν εχουν καμια σχεση με το φ15 προ30ετιας . ναι μεν εχουν τις ιδιες επιδοσεις οσον αφορα την ευελιξια του αεροπλανου (που ειναι απο τις κορυφαιες) αλλά ολα τα υπολοιπα ειναι καινουρια (υγ ενω τα παραγωγα του su27 τα λεμε νεα αεροπλανα και μαλιστα ανωτερα απο το φ35 βλεπε su35 – τις βελτιωμενες εκδοσεις του φ15 τις λεμε παλια αεροπλανα κτλ κτλ ) . το φ15 ιδιαιτερα στην τελευταια του εκδοση ειναι ενα υπεροχο μαχητικο που κανει ολες τις δουλειες που πρεπει να κανει ενα συγχρονο μαχητικο σχεδον τελεια . εχει ενα εκπληκτικο ρανταρ παιρνει πολλα οπλα πηγαινει μακρια πεταει γρηγορα πεταει ψηλα . αν μπορουσαμε να το παρουμε θα ελεγα ναι . Η αποψη μου για την ΠΑ και το ΝΜΑ και τους κινδυνους που πρεπει να αντιμετωπισουμε στην περιοχη που βρισκομαστε και την περιοχη που πρεπει να καλυψουμε δυστυχως δεν μπορουμε να την κανουμε μονο με 2 τυπους μαχητικων . δυστυχως τα οικονομικα ειναι τετοια που πρεπει να εχουμε 2 τυπους μαχητικων . ο ενας ειναι το φ16 ο αλλος ειναι το ΝΜΑ που θα πρεπει να καλυπτει πολλους ρολους και να τους κανεις πολυ καλα .

ivychris (@ivychris)
2 years ago
Reply to  aris32

στο απόλυτα λογικό σου σχόλιο, απλά θα πρόσθετα το “…This is the most capable radar in a fighter aircraft in the world. The system is as advanced as that of the Air Force’s most advanced fighter — the F-22 Raptor.”, αναφέρεται στο APG 82(v)1 δλδ το μετονομασθέν APG 63(v)4, το οποίο θα φορούν και τα Ισραηλινά F-15I Ra’am.
Ένας παράγοντας που θα μεγάλωνε, το ήδη μακρύ χέρι του F-15 και θα αξιοποιούσε αυτό το ρανταρ θα λεγόταν “Meteor”.
Θα δημιουργούσε τον καλύτερο & φονικότερο συνδυασμό Α/φους/Radar/IRST/εμβέλειας- Α/Α πυραύλου/φόρτου, ever

Σπύρος
2 years ago

Έχουμε κάποια κατάσταση/ σύγκριση που να δείχνει το κόστος ανά ώρα πτήσης, σε τελευταίες εκδόσεις F-16 και F-15, F/Α-18 κτλ;
Με προβληματίζει η επισήμανση πως το F-15 είναι σχετικά οικονομικό σε χρήση, απλώς επειδή πρώτη φορά διαβάζω/ακούω κάτι τέτοιο.

Editor
Nikodimos Pavlidis (@nikodimos-pavlidis)
2 years ago
Reply to  Σπύρος

Εξαρτάται με τι το συγκρίνεις και υπό ποιες συνθήκες.

Σπύρος
2 years ago

Σαφώς, για μια τάξη μεγέθους ρωτούσα, και σε σχέση κυρίως με το F/A-18, που κι αυτό είναι εξαιρετικός φορέας μεγάλου αριθμού όπλων, με μεγαλύτερη έμφαση στη κρούση, βεβαίως.

Member
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago
Reply to  Σπύρος

συμφωνα με τα US δεδομενα (σε dollars):
F22 67.000
F35 56.000
F15 45.000
F16 16.000
A10 12.000
F18 24.000
EA18G 20.000
και εδω θα βρεις πως ακριβως βγαινει για το F/A-18 που θες…
https://fightersweep.com/6140/the-real-cost-per-flight-hour-of-military-aircraft/

Trusted Member
Thras (@thras)
2 years ago
Reply to  Shadowfax

Σίγουρα τα νούμερα αυτά δεν αφορούν μόνο τις τελευταίες εκδόσεις αλλά το σύνολο του στόλου. Πάντως δίνουν μια πολύ καλή βάση ότι το κόστος χρήσης του F15 είναι περίπου τριπλάσιο του F16 ενώ του F35 πλησιάζει το τετραπλάσιο!!!

Σπύρος
2 years ago
Reply to  Shadowfax

Ευχαριστώ.
Άρα το F-15, με δυο κινητήρες ίδιους με αυτούς απο δυο F-16, κοστίζει ανά ώρα πτήσης όσο ΤΡΙΑ F-16! Οπότε πόθεν προκύπτει ο ισχυρισμός πως είναι μαχητικό με [σχετικα] χαμηλό κόστος χρήσης, όπως λέει το άρθρο;

ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  Σπύρος

Για δικινητήριο, το λέει και το άρθρο.

Trusted Member
Thras (@thras)
2 years ago
Reply to  Shadowfax

Άπο τα στοιχεία του άρθρου που παραθέτει η ΠΤΗΣΗ φαίνεται ότι το F15 κοστίζει 1,5 φορές περισσότερο από το F16 σε χρήση ανά ώρα και αντίστοιχα το F35 το διπλάσιο (παρά το γεγονός ότι είναι μονοκινητήριο – αλλά τι κινητήρας ε! σαν δύο…)

Μιχάλης Σκαλιωτης
Μιχάλης Σκαλιωτης
2 years ago
Reply to  Shadowfax

56.000 κοστος η ωρα για το f-35!!!!!!! Δηλ αν ποτε τα παρουμε θα τα βλέπουμε στον αέρα όσο βλέπουμε και βολές απο τους s-300…τρομαρα μας !

Σπύρος
2 years ago
Reply to  Shadowfax

Το άρθρο της flightglobal βασίζεται στους αριθμούς όπως δημοσιεύονται απο το DoD. To άρθρο του Fightersweep που έχει σε λινκ ο Shadowfax παραπάνω, δείχνει μια κάπως διαφορετική άποψη/κριτική σχετικά με το πώς βγάζου αυτούς τους αριθμούς το DoD.

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Shadowfax

άρα είναι απαγορευτικό, δεν το συζητάμε

Byron
Byron
2 years ago
Reply to  Shadowfax

Και το F/A-18 δικινητήριο είναι, αλλά έχει το μισό κόστος (!!) ανα ώρα.

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Σπύρος

πιο οικονομικό δύσκολο αν και οι τυφώνες στον τομέα αυτό είναι εξίσου χάλια

Nikos Paraskevas
Nikos Paraskevas
2 years ago

Όλα τα α/φη αυτά έχουν φτάσει στο όριο της εξελικτικής του πορείας. Να τα πούμε απλά μετά απο μερικά χρόνια ποιες αναβαθμίσεις θα έχει να μας προσφέρει ο κατασκευαστής τους και σε τι κόστος, και πόσο εύκολο θα είναι νέες τεχνολογίες να ενσωματωθούν σε ψυχροπολεμικής σχεδίασης σκαριά;
Αντιθέτως το F-35 είναι καινούργιο με ευρεία πελατειακή βάση και όλο το μέλλον δικό του.
Επίσης το F-15 είναι ακριβό.
Το μόνο θετικό είναι πως φτάνει Κύπρο με επάρκεια καυσίμου, αλλά τώρα εμείς με την ανισσοροπία που έχουμε με τους απέναντι πάμε να προστατεύσουμε τα Ελλαδίτικα εδάφη. Η Κύπρος είναι πολυτέλεια, όπως και η ΑΟΖ και ο μόνος τρόπος προστασίας τους είναι με το δόγμα αποτροπής “με χτυπάς Κύπρο σου ανταποδίδω αλλού”.
Επισης το F-15 δεν είναι στελθ. Aν τελικά οι Τούρκοι πάρουν τους S-400 (και κάποιο ευρωπαϊκό ή εγχώριο σύστημα) δεν είναι προτιμότερο να έχουμε ένα στελθ που ούτως ή άλλως έχει stand off όπλα αντί για κάποιο συμβατικό;
Επίσης το F-15 είναι της μισητής Boeing. Εμείς εδώ αγαπάμε Lockheed και σε όποιον αρέσει.

Nicolas (@nicolas)
2 years ago

Το f-15 εχει προοπτικη στο μελλον κατα κυριο λογο ως arsenal fighter δλδ υμπληρωνει με μεγαλο ογκο πυρος το περιορισμενο φορτιο των μαχητικων 5ης γενιας σε BVR πυραυλους. Το 2ο με τα χαρακτηριστικα στελθ διεισδυει στην εχθρικη αεραμυνα παρεχει στοιχεια στοχοποιησης στο f-15 το οποιο ειναι πιο πισω σε ασφαλη αποσταση. Ολα εξαρτωνται απο την μελλοντικη δομη της ΠΑ. Εαν εχουμε αποφασισει οτι με νυχια και με δοντια θα αποκτησουμε f-35 τοτε το αντιστοιχο bomb track μασ θα ειναι τα f-16V αρα f-15 δυσκολα θα χουν θεση τοσο σε επιπεδο ρολου οσο και σε κατανομη πορων . Αμα ομως f-35 δεν δουμε η δουμε το 2040 τοτε τα f-15 ειναι ενα καλο stop gap μετρο. Να δουμε στη τελικη τι θα αντιπαραταξπυν και οι Τουρκοι ως τοτε

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  nicolas

συμφωνώ

Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
2 years ago

Φυσικα και υπαρχει χώρος για το αγαπημένο F15! Θα ήταν ιδανική προσθήκη ειδικάκα με ραντάρ ΑΕSA!

Active Member
Gilan (@gilan)
2 years ago

Θεωρώ το F-15 εξαιρετική επιλογή όσων αφορά το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, καθώς και ως αποστολές περιπολίας (CAP) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα έχει κοινούς κινητήρες με τα F-16 και άρα ευκολότερη συντήρηση.
Το πρόβλημα είναι: τι πιθανότητες έχει απέναντι στο Τουρκικό F-35 και το κόστος συντήρησης-διαθεσιμότητα.

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Gilan

συμφωνώ

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Gilan

οι πιθανοτητες του φ15 απεναντι σε επιτιθεμένα τουρκικα φ35 ειναι οσες εχει το φ16 το ραφαλ και το ef2000 . ολα αυτα αλλαζουν οταν αναβαθμισουμε το δικτυο αεραμυνας μας με αναβαθμισεις με νεα συστηματα ρανταρ . σε αυτο πρεπει να συντελεσουν ολοι οι κλαδοι . ναυτικο αεροπορια στρατος . αλλιως ακομα και φ22 να παρεις παλι δεν θα μπορεις να αντιμετωπισεις τα φ35

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  aris32

Συμφωνώ, το είπε και ο κ. Ζικίδης σε άλλη ανάρτηση ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του δικτύου αεράμυνας αν θέλουμε στοιχειώδη αποτελέσματα κατά των Φ-35.

ivychris (@ivychris)
2 years ago
Reply to  aris32

καμμια σχέση τα αναβαθμισμένα F-15C & τα F-15E καθώς και τα F-15SA & F-15QA με το EPAWSS σε σχέση με τα EF & Rafale.
Ακόμη και με το προηγούμενο εξελιγμένο Digital Electronic Warfare System (DEWS) της Bae με όχι μόνο συνεχή σκανάρισμα όλου του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αλλά και δυνατότητα ψηφιακής μνήμης για παρεμβολές (και όχι μόνο συγκεκριμένης συχνότητας), είχαν τη δυνατότητα ανίχνευσης LPIs όπως το ρανταρ του F-35, πόσο δε μάλλον με το νέο τεχνολογικά EPAWSS, το οποίο λανσάρεται ως αντίστοιχο της σουϊτας ESM του F-22…από την οποία και προέρχεται.
Τα δεδομένα από το IRST AN/AAS-42, το 90 εκατοστών διαμέτρου APG 63(v)3 & το EPAWSS διοχετεύονται στον ADCP II (Advanced Display Core Processor II) τον οποίο η Boeing ισχυρίζεται ότι είναι ο ισχυρότερος υπολογιστής εν πτήσει…, θα δίνουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από τα συγκεκριμένα Ευρωπαϊκά Α/φη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντισταθμίζεται η δυνατότητα stealth του F-35, απλά το F-15 το βλέπει λίγο μακρύτερα.
Αλλά δεν είναι το ίδιο.
Και όσον αφορά το “στατικό” ΣΑΕ, το οποίο θα αποτελεί τον 1ο στόχο, ένα νέο Mobile δίκτυο πολλαπλών λειτουργιών θα ήταν το ζητούμενο

Γιαννης
2 years ago

Παρ ολη την αγαπη μου στον αετο πραγματικα πιστευω πως το μελλον βρισκεται σε καποια καινουρια σχεδιαση. Πιστευετε πως υπαρχει περιπτωση να ενσωματωθει η Ελλαδα στην ομαδα που θα σχεδιασει το νεο ευρωπαϊκο μαχητικο με επι κεφαλης τους γαλλους?

Member
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago
Reply to  Γιαννης

Tα καταριανα F-15 2040c κοστισαν 12δις!
36 +36 option… Τι λεμε τωρα… Θεμα ενσωματωσης ειναι?

Member
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago
Reply to  Γιαννης

Ναι υπάρχει και μακάρι να ξυπνήσει κάποιος και να το προτείνει στους Γαλλογερμανούς να μπούμε στο πρόγραμμα FCAS το οποίο δεν αφορά μόνο νέο μαχητικό.

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Γιαννης

το νεο αυτο μαχητικο που θα παραχθει θα ηταν ιδανικο για αντικατασταση μελλοντικα των φ16 και να γινει το δευτερο μαχητικο που θα χρειαστει τοτε η ΠΑ .

Fidei Defensor
2 years ago
Reply to  Γιαννης

Όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας σε κάτι Ευρωπαϊκό. Την ίδια εποχή που οι Ευρωπαίοι σχεδίαζαν Typhoon/Rafale, οι ΗΠΑ σχεδίαζαν το F-22 Τα γραφειοκρατικά προβλήματα σε παλαιότερα ευρωπαϊκά προγράμματα δείχνουν ότι όλοι αυτοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν σωστά μεταξύ τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πχ οι Βρετανοί βρίσκονται εξ αρχής στο άρμα του F-35, πηγαίνοντας στην 5η γενιά μαζί με τους πλέον αρμόδιους. Τέλος, είναι μαθηματικά βέβαιο πως το FCAS, όσο ποιοτικό α/φος και να είναι, θα παραχθεί σε πολύ λιγότερους αριθμούς σε σχέση με τα 2000+ F-35, κάνοντάς το ακριβότερο από το ήδη πανάκριβο F-35.

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Fidei Defensor

αυτην την φορα επικεφαλης του προτζεκτ ειναι η γαλλια . οι αγγλοι μπηκαν σε 2 προγραμματα στο εφ2000 και στο φ35 . στο εφ2000 γιατι ηθελαν ενα αεροπλανο εναεριας υπεροχης και στο φ35 γιατι ηθελαν ενα αεροπλαν να αντικαταστησει τορνειντο και χαριερ . !!!

Fidei Defensor
2 years ago
Reply to  aris32

Αγαπητέ, δεν έχει σημασία ποιος είναι επικεφαλής. Αγνοείς επιδεικτικά την ευρωπαϊκή ασυνεννοησία του παρελθόντος, την ευρωπαϊκή απειρία σε θέματα 5ης/6ης γενιάς και την ύπαρξη 5 ευρωπαϊκών χωρών στο πρόγραμμα JSF (οι 2 είναι της κοινοπραξίας Γιουροφάιτερ). Το FCAS δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία γαλλογερμανική απέλπιδα προσπάθεια για 5η/6η γενιά, νέες τεχνολογίες κλπ, ούτως ώστε να δουλέψει η εγχώρια αεροδιαστημική βιομηχανία (Dassault και Airbus) και να μην αγοραστούν off the shelf F-35 απ’τις ΗΠΑ. Ειδικά, δε, για τους Γάλλους, είναι και θέμα γοήτρου.
Για τις δικές μας ανάγκες, έχουμε δύο υποθετικές καταστάσεις. Στην πρώτη, η Ελλάδα εκσυγχρονίζει τα F-16, το σύστημα αεράμυνας κλπ, και μελλοντικά επιλέγει να συμμετάσχει στο FCAS, ελπίζοντας σε ένα εξαιρετικό advanced multirole(?) α/φος 5ης/6ης γενιάς, διαθέσιμο απ’το 2035-40 και μετά, και μια υποθετική τιμή €150-200 εκατ. (και λίγα λέω). Στη δεύτερη, η Ελλάδα εκσυγχρονίζει τα F-16, το σύστημα αεράμυνας κλπ, και περιμένει την κατάλληλη στιγμή να παραγγείλει F-35, σε τιμή €100 εκατ. ή και λιγότερο. Απ’όποια μεριά κι αν το δεις, η δεύτερη κατάσταση είναι γεωπολιτικά και οικονομικά πολύ πιο συμφέρουσα.

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Fidei Defensor

δεν ειμαι ειδικος για να ξερω αν θα ειναι 5ης ή 6ης γενιας . αλλα αυτο που γνωριζω ειναι οτι η ντασω εκανε μονη της το ραφαλ ενα υπεροχο αεροπλανο και τωρα ειναι επικεφαλης του αντικαταστατη του . δεν ξερω τι θα βγει αλλα αυτη την στιγμη καλο θα ειναι να μπουμε και εμεις σε αυτην την συνεργασια . αποψη μου ειναι το fcas θα ειναι ο αντικαταστατης των φ16 παρα για ΝΜΑ . το ΝΜΑ της ΠΑ θα δουμε ποιο θα ειναι

Παναγιωτης
2 years ago

Μακαρι να μπορουσαμε να εχουμε f15 αλλα δεν αντισταθμιζεται το προβλημα με το f35 η καλυτερη λυση θα ηταν μιας και μιλάμε υποθετικά τα βγαζαμε εκτος τα 30αρια τα mirage ebg και τα f4 κσι να εμπαιναν στην θεση τους f15 και φυσικα f35 τα οποια θα εκαναν την υπουλη δουλεια να ανταποδωσουν το υπουλο κτυπημα των κακων γειτονων που εχουμε
Βέβαια με τετοια ΠΑ μαλλον θα το σκεφτονταν δυο φορες
Ονειρα θα μου πειτε τι αλλο να κανουμε οταν δεν υπαρχει χρημα

xmmm
xmmm
2 years ago

Καινουρια σχεδιαση ή τελειως διαφορετικο παραδειγμα. Επιθεση μεσω swarm tactis απο drones χαμηλου κοστους – ακομα και οι πυραυλοι κρουζ οπως οι Scalp ισως σε πολυ λιγα χρονια να ειναι απαρχαιωμενοι.
Αντιστοιχα κατανεμημενα συστηματα για αμυνα, οπου τα μαχητικα ειναι μονο το ενα σκελος

Χρήστος
Χρήστος
2 years ago

Καλησπέρα σε όλους. Σίγουρα το F15 στις τελευταίες εκδόσεις του θα είναι ένα ικανότατο μαχητικό αλλά εάν υπάρχουν χρήματα για τόσο ακριβη αγορά γιατί να μην αγοράσουμε F35; Εκτός και εάν σύντομα δοκιμαστεί με επιτυχία τεχνική εξουδετέρωσης του stealth στα υπόλοιπα μαχητικά

CK
2 years ago

Όνειρα θερινής νυχτός
Σχεδόν πανσέληνος
θα έγγραφα εάν το F15 θα είναι aκόμα σε παραγωγή το 2040
αλλα το σωστό ερώτημα είναι;
Θα υπάρχει η Ελλάδα το 2040???

Doug Masters
Doug Masters
2 years ago
Reply to  CK

Ελλαδα υπαρχει εδω και 3000 χρονια. Οποτε ναι. Και το 2040 και το 3000.

Γιώργος
2 years ago
Reply to  Doug Masters

Ελληνικό Έθνος υπάρχει 3000 χρόνια. Ελλάδα υπάρχει για σχεδόν 190 χρόνια.
Υπήρχαμε ως έθνος και επί Τουρκοκρατίας αλλά Ελλάδα δεν υπήρχε. Αυτό ψάχνουμε να αποφύγουμε!

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  CK

βάσιμος ο προβληματισμός

KonTim (@kontim)
2 years ago

Μια παρατήρηση/διόρθωση απλώς:στον διαγωνισμό του 1999 προκρίθηκε ως γνωστόν η λύση αγοράς 60 F-16 Block 52+ και 15 Mirage-2000-5.Η εναλλακτική ήταν η αγορά 36+4 F-15 και όχι 25-30 όπως γράφετε.

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  KonTim

το 1999 γενικα αγοραζαν με μονο κριτήριο ποιος δινει την μεγαλυτερη μιζα .

Member
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago
Reply to  aris32

Μεγαλη αληθεια…

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
2 years ago
Reply to  aris32

Και το αν χωραγανε στα σελτερς…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

Xωράει στα σέλτερς με την προυπόθεση να γίνουν τροποποιήσεις σε αυτά.

aris32 (@aris32)
2 years ago

ε δεν νομιζω οτι θα ειχαμε θεμα στα σελτερς βρε παιδια . το θεμα κολλησε στη μιζα .

Μιχάλης Σκαλιωτης
Μιχάλης Σκαλιωτης
2 years ago

Εδώ παει ο νους σου κατευθείαν στο silent eagle… Αυτό θα ήταν κίνηση ματ,αν εμπαινε σε παραγωγή..!ολα τα παλια καλά του αεροσκάφους δηλ ακτινα δρασης και οπλικο φορτιο (σαφώς μικρότερο) συν τις όποιες νέες καινοτομίες τυπου στελθ η νεα ρανταρ και αισθητηρες. Βαλε το φονικο αυτο πακετο σε ενα καρα-δοκιμασμενο αεροσκαφος και πετυχες φλεβα χρυσου .Ειχα διαβασει ενα σχετικο αθρο στο pro news για αυτο το project. Κριμα που δεν επεισε το Ισραηλ για παραγωγη! Θα μου πεις και να ειχε βάση η “καραθεωρια”μου και να ανοιγε καμια γραμμή παραγωγής η Boeing για Ιαπωνια-Ισραηλ-Ελλαδα πόσο θα κόστιζε ??? Μάλλον κοντά στο F-35 οπότε !!!!!

ivychris (@ivychris)
2 years ago

Έχουμε πλάκα εμείς οι Έλληνες…
Δεν μας κάνει το F-15E γιατί είναι παλιό σκαρί
Τα F-15C/D είναι παλιάς τεχνολογίας
Δεν μπορεί να εξελιχθεί περεταίρω
Δεν είναι stealth.
Είναι να τρελαίνεται κανείς, όταν οι ίδιοι οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν τα δικά τους 178 F-15C της National Guard με νέα glass cokpits, CPDs, LightHud, JHMCS, CFTs, νέα Rails για διπλάσιους AMRAAM, IRST21, EPAWSS, APG-82 AESA ή αναβαθμιζοντας τα APG-63(V)3 , κλπ κλπ, και
όταν οι Ισραηλίτες σαρώνουν τα όποια λίγα αποθέματα σε διθέσια F-15D, πριν 2 χρόνια πήραν 9 δωρεάν, μετατρέποντας τα σε F-15 Baz (air superiority/ A2G)
Και όσον αφορά τους 12 ΑΙΜ-120 B/C/D AMRAAM που αναφέρει το άρθρο, αφορά τα F-15SA , γιατί τα F-15QA του Καταρ θα έχουν επανασχεδιασμένα φτερά με τα τετραπλά ολοκαίνουργια Rails τα λεγόμενα Advanced Missile and Bomb Ejection Racks (AMBER) which could end up nearly doubling its successors to a whopping 22 missiles in total…!!!
22 AMRAAM, το ξαναγράφω
Επίσης η Boeing προσφέρει δομική ενίσχυση των πτερύγων με $1Εκ/F-15C (https://www.flightglobal.com/news/articles/longeron-upgrade-would-keep-f-15cs-flying-437587/)
Για 55 F-15C στο budget του 2018 εχουν εγκριθεί $441Εκ για 105 CFTs ($3.7Eκ/καθένα) & 210 Multi rail missile launchers ($250Κ/καθένα)
Αν μας δίνονταν δωρεάν μαζί με προμήθεια JASSM-ER, JSM/NSM, AARGM & φυσικά Sniper & Legion Pods, θα μπορούσαμε να αποσύρουμε τα EGM, PHANTOM & Block-30 και προσωπικά παρότι αιρετικό, θα πουλούσα πακέτο και τα -5Μκ2 με τους SCALP και να γλιτώσω το €1Δισ της αναγκαίας αναβάθμισης…Α/φων & όπλων…
Για να μην αναφερθούμε στις οικονομίες λογιστικής υποστήριξης κινητήρων, αισθητήρων & όπλων…
Όσον αφορά τις δυνατότητες δεν χρειάζεται καν σχόλιο
Όποιος θέλει να μάθει, μπορεί να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του από άπειρες έγκυρες πηγές

Member
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago
Reply to  ivychris

Πραγματι εχουμε πλακα εμεις οι Ελληνες…
Μιλαμε για μαχητικα που εχουν κατασκευαστει μεταξυ 1979–85…
Εχουν μεταβιβαστει στην εθνοφρουρα στο συνολο τους και θα αρχισουν να αποσυρονται για μακροχρονια αποθηκευση… Απο αυτα εγινε μια επιλογη 178 (σε καλυτερη κατασταση, λεω εγω τωρα) για να εκσυγρονιστουν απο την μποινγκ αντι να αντικατασταθει ο ρολος τους απο βαιπερ (Λοκχιντ) που δεν την συμπαθει και ιδιαιτερα ο προεδρος των USA (λεω παλι εγω τωρα), ωστε να επεκταθει ο βιος τους για 20-25 χρονια…
Το καταρ ειπαμε πληρωσε 12δις για 36…
Το ισραηλ τωρα, εχει παρει μεταχειρισμενα F15… και σωστα τα ονομασε Baz… Δεν εχουν καμια σχεση με τα C/D που πηραν μια και τα πλακωσαν σε αναβαθμησεις εγχωριες, και θα χρησιμοποιησω τα δικα τους λογια: “Israelized” with indigenous avionics, munitions, sub-systems, and structural upgrades (με οτι αυτο σημαινει)… Καλο ειναι να μην συγκρινουμε την ελληνικη πραγματικοτητα με την ισραηλινη, γιατι τα F16block30 που πηραμε ειναι οπως τα πηραμε πριν 40χρονια…
Οπως και οτι για τα επομενα 10 χρονια εγκριθηκε βοηθεια σε εξοπλισμους για το Ισραηλ απο USA πανω απο 10δις…
Κατι αντιστοιχο για εμας δεν πηραν τα αυτια μου… Και οπως αναφέρει τακτικα η ενλογω σελιδα που μας φιλοξενει, “το τζαμπα εχει πεθανει…”
Τελος το κοστος ενος μαχητικου δεν εχει καμια σχεση με την τιμη καταλογου αν το παραγγείλεις για 1η φορα (μεταχειρισμενο ή μη) για καποιους λογους… 120 εκ λοιπον η τιμη του F15, 330εκ η αγορα απο το καταρ…
Φυσικα θα μπορουσαν οι αρμοδιοι να στειλουν μια προταση ενδιαφεροντος και να δουν τι θα τους πουν (μια και αυτο ειναι δωρεαν)… Μην ακουσουν ομως κατι αντιστοιχο με τα “δωρεαν” Abrams και αρχισουν τα υπογλωσσια…

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Shadowfax

η USAF εξετασε ολες τις επιλογες για την αναγκη της για αεροσκαφη εναεριας υπεροχης που προεκυψε απο την στιγμη που κινα και ρωσια φτιαχνουν αεροπλανα που μπορουν υπο περιπτωσεις να απειλησουν την υπεροχη στον αερα των ΗΠΑ . εξετασαν την επανεναρξη της παραγωγης των φ22 . εξετασαν την αναβαθμιση φ16 . εξετασαν την αγορα νεων φ15 και εξετασαν των εκσυχρονισμο υπαρχοντων φ15c . ολα αυτα μεχρι να μπει σε παραγωγη το νεο 6ης γενιας μαχητικο . η καλυτερη λυση που βρηκε η USAF ηταν η αναβαθμιση των φ15 μεχρι την ελευση των νεων μαχητικων που θα αντικαταστησει φ15 φ22 . η επιλογη εγινε για αναβαθμιση των φ15 απο τα μαχητικα που ηδη υπηρετουν και ειναι συνολο 167 . το ισραηλ θα επρεπε να ειναι παραδειγμα προς μίμηση για την ελλαδα . οσο για την οικονομικη βοηθεια απο την αμερικη , η αμερικη δεν την εδωσε ετσι την κερδισε αυτην την οικονομικη βοηθεια νικωντας σε πολλους πολεμους ολους τους γειτονες που ειχε και η Αμερικη αποφασισε τοτε να στηριξει το ισραηλ γιατι μεσω του ισραηλ καταφερνει να περναει η πολιτικη της στην περιοχη εκει . μην ξεχνας οτι η αμερικη για πολλα χρονια ειχε στο εμπαργκο το ισραηλ .

Member
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago
Reply to  aris32

H USAF ως καλυτερη λυση δεν ειχε την αναβαθμηση των F15 C/D…
Ηταν υπο σκεψεις ολα, δεδομενο οπως υποστηριζε, οτι ο συνδιασμος βαιπερ- F35 οσο οι αριθμοι στο 2ο θα αυξανονται θα ειναι πολυ πιο οικονομικο…
Οποιος γνωριζει πως λειτουργει η Αμερικανικη πολιτικη καταλαβαινει πως οι αποφασεις κρινονονται στους διαδρομους του κονγκρεσου και του λευκου οικου (αρωμα απο ελλαδα)…
Για το F22 ακομα τραβαν τα μαλλια τους για το πως εγκατελειψαν τον τυπο που τους στοιχισε 66δις σε ερευνα με το F35 που εστειλε τον λογαριασμο στο 1,5τρις…
Tωρα οσων αφορα το Ισραηλ, σαφως και πρεπει να ειναι παραδειγμα προς μιμηση αλλα ως ενα βαθμο μια και ειναι μεν σε πολυ χειροτερη θεση απο’τι η Ελλαδα, αλλα ειναι και στρατιωτικοκεντρικη η οικονομια του για τους ιδιους λογους…
Την οικονομικη βοηθεια δεν την πηρε λογω των πολεμων που κερδισε αλλα λογω της αδελφικης σχεδον σχεσης που εχει με την Αμερικη και των συμφεροντων (πεστο και να περναει την πολιτικη της στην περιοχη, δεκτο)…
Οσων αφορα το εμπαρκο, τελικα μαλλον εκανε καλο τοσο στην Τουρκια το 74 οσο και στο Ισραηλ (και γιατι οχι και στους περσες) γιατι αναπτυξαν την αμυντικη βιομηχανια τους… Η Ελλαδα αντιθετα με τον φοβο μονο του εμπαρκο, απλα προτημησε το ’80 2 τυπους μαχητικων…

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Shadowfax

δεν ειπα οτι ηταν η καλυτερη λυση . αλλα ηταν η βελτιστη οσον αφορα το κοστος και την προσφορα . το φ16 αναβαθμισμενο δεν ειχε τις επιδοσεις που εχει το φ15 . η αγορα νεων φ15 θα τραβουσε κονδυλια απο αλλα προγραμματα και η επανεκκινηση της παραγωγης των φ22 ηταν εκτος πραγματικοτητας εκτος και αν αφηναν να παραχθει για αυστραλια ιαπωνια και ισραηλ που το ειχαν ζητησει . μεχρι να μπει σε παραγωγη το νεο μαχητικο θα πετουν μαζι φ15 και φ22 .

ivychris (@ivychris)
2 years ago
Reply to  Shadowfax

Όντως μεγάλη πλάκα, ακόμη και με υπογλώσσια δεν σώνεται η κατάσταση…
για την αναβάθμιση των 178 F-15C & των radar των F-15E και το κατά πόσον τα “παλιά” F-15C τα θέλει ή όχι η USAirForce…
“…670131: Initial Operational Test and Evaluation$728.891M…
A. Mission Description and Budget Item Justification
The F-15 is the most versatile fighter in the world today.
The F-15C/D continues to provide air superiority with an undefeated and unmatched aerial combat record.
The F-15E retains this air superiority capability and adds systems, such as advanced imaging and targeting systems, to meet the requirement for all-weather, deep penetration, and night/under-the-weather, air-to-surface attack.
Configured with conformal fuel tanks (CFTs), the F-15E deploys worldwide with minimal tanker support and arrives combat-ready. A mainstay in operations both domestic and abroad, upgrades to the F-15 (avionics, armament, airframe, and engines) are critical to maintaining combat viability (lethality, survivability, and supportability).
Projected to remain in service past 2035, avionics modernization is key to long-term
weapon system viability.
This modernization is built on a foundation of technical and acquisition support studies (both internal to the Air Force and through outside
contractors), forestalling obsolescence, exploiting proven technological advances, and leveraging new technology.
Major avionics upgrades center around radar modernization (both hardware and software upgrades) and the exploitation of enhanced capability via precision timing, data delivery and processing technology, precision registration systems, cockpit Head Up Display (HUD), instrumentation digitization and modernization, central computer processing power increases, digital mission event recording systems and an infrared (IR) based fire control system. Funds are also used, as required, to resolve Diminishing Manufacturing Sources and Material Shortage (DMSMS) issues.
The proliferation of fourth generation enemy aircraft and sophisticated “double-digit” anti-aircraft missile systems pose a significant threat to F-15 survivability.
This includes development of the F-15E APG-82(V)1 Active Electronically Scanned Array (AESA) radar, the F-15C/D and F-15E Advanced Display Core Processor (ADCP) II and the F-15C/D and F-15E Eagle Passive/Active Warning Survivability System (EPAWSS) (FY13 and FY14 EPAWSS funds only in PEC 0207134F).
The APG-82(V)1 will supply the F-15E with a digital radar that will provide improved range and resolution, as well as a significant improvement in reliability. This AESA radar has the ability to provide electronic attack and protection capabilities.
The ADCP II will develop a common mission computer for the F-15C/D and F-15E. The current mission computers of both platforms have reached their limits of speed, memory and throughput. Additionally, digital systems have changed the security requirements of both platforms and the older mission computers cannot be upgraded to meet these new requirements. A common mission computer is expected to reduce overall development costs as well as long term maintenance costs.
The program will also develop a new F-15C/D cockpit display to replace an obsolete one.
EPAWSS will replace the obsolete Tactical Electronic Warfare System (TEWS), which will help the aircraft survive in high threat environments.
Τέλος τα $12Δισ του Καταρ περιέχουν όπλα & πυραύλους πέραν των Α/φων που είναι τα F-15QA, όπερ μεταφράζεται σε “Qatari Advanced”, δλδ εντελώς νέο Α/φος με διαφορετικές πτέρυγες από τα F-15SA & 2 επιπλέον rails/πτέρυγα και ενσωματωμένο IRST.
Για τα 36 Καταριανά υπολογίζεται διπλάσια τιμή σε flyaway cost από ενός F-35.
Είπαμε πως λέγεται, το να αλληθωρίζουμε στο παρελθόν?
Επειδή δεν έγινε με τα Block-30 δεν σημαίνει ότι είναι και μπούσουλας…
Για θύμησέ μου η Ταϊβάν με $5Δισ τι αναβαθμίζει σε Vipers???
Μήπως αναβαθμίζει Block-20???
Δωρεάν υπάρχει, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές, όπως πρόσφατα απέδειξε η Επιτροπή Γερουσίας εντάσσοντας την Ελλάδα σε χώρες λήψης δωρεάν βοήθειας $400Εκ, τα οποία φυσικά δεν χρειαζόμαστε για εντάσσονται στη λογική ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη…
Μπε…

Member
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago
Reply to  ivychris

Πρωτα απολα διακρινω μια επιθετικοτητα στα γραφωμενα σου που δεν την κατανοω…
Μπορεις να θεσεις τα επιχειρηματα σου χωρις copy-paste ολοκληρων κατεβατων που δυσκολευουν τους χρηστες αυτης της σελιδας, βαζοντας απλα το link… Φυσικα ενας πολιτισμενος διαλογος δεν περιλαμβανει βελασματα και αλλα παρομοια ηχητικα του ζωικου βασιλειου…
Πουθενα δεν εγραψα οτι το F15 δεν ειναι ικανοτατο μαχητικο… Και ναι τα C/D ειναι 40 χρονων αεροσκαφη που θα αποσυρθουν σε μακροχρονια αποθηκευση (οσα δεν αναβαθμιστουν)… Θα ηταν ανοησια να μπλεξουμε μια και περισσοτερα προβληματα θα δημιουργησουν παρα θα λυσουν… Οι λογοι που επισης επιλεχτηκε η αναβαθμηση ηταν πολιτικοι… Το γραφω και παραπανω…
Το αρθρο μιλαει για καινουργια F15 2040c (οι καταριανοι απλα τα ονομαζουν QA) στοιχισαν 12δις (που η Ελλαδα ΔΕΝ εχει) και περιλαμβανουν εκτος απο οπλα & πυραλους οπως λες, εκπαιδευση πιλοτων, τεχνικων, ανταλλακτικα, εξομοιωτες, FOS κλπ κλπ…
Αυτα θα τα εχεις και μεταχειρισμενα να τα παρεις, συν το κοστος αγορας, συν το κοστος αναβαθμισης, μια και ειναι αγνωστος τυπος στην Ελλαδα (εκτος αν πιστευεις οτι και αυτα θα τα κανουμε δωρεαν σαν ανασχεση της ρωσικης επιρροης οποτε δεν εχω σχολιο)…
Το ζητημα των block 30 σαφως και δεν πρεπει να ειναι σημειο αναφορας, αλλα δυστυχως ετσι συνεχιζουμε να λειτουργουμε σε ολα τα οπλικα συστηματα στην Ελλαδα…
Τωρα αν συγκρινεις την ΠΑ με την ταιβαν το αφηνω παλι χωρις σχολιο…
Τα 460εκ ακομα δεν τα πηραμε ξερεις, μια και χασαμε την διορια… και να δουμε αν θα ειναι το 2020 στον αμερικανικο προυπολογισμο…
Τωρα θα πρεπει να με βοηθησεις στο πως λεγεται να αλληθωρίζουμε στο παρελθόν…

ivychris (@ivychris)
2 years ago
Reply to  Shadowfax

Στα Α/φη σε όλες τις ΠΑ επικρατεί το “εν αρχή ην ο κινητήρας”
Σε κάθε περίπτωση, αν η Π.Α. επέμενε στους 2 κινητήρες, ειδικά για το Αιγαίο, η απόφαση για F-15 ήταν δεδομένη και όχι μόνο από οικονομικής άποψης.
Οι κινητήρες ίδιοι με τα F-16, τα όπλα ίδια, οι αισθητήρες παρόμοιας αν όχι ίδιας τεχνολογίας, τα pods κ.ο.κ.
Δεν θα σου βάλω Link, γιατί συμπεραίνω ότι δεν απαιτείται αφού γνωρίζεις ότι τα F-15QA (Qatari Advanced) είναι μια τυπολατρία των Καταριανών και είναι ίδια με τα υπόλοιπα…
Ψάξε να βρεις και να διαβάσεις, αν θέλεις φυσικά.
Συγκρίνω την ΠΑ ειδικά με την Ταϊβαν, η οποία δεν έχει τη δική μας “τέλεια” οικονομική ευημερία…, και παρόλα ταύτα εκσυγχρονίζει τα ήδη υπάρχοντα Block-20 αντί να αγοράσει απ΄ευθείας Block-70.
To ότι δεν πήρε F-15 δεν οφείλεται ότι δεν τα ήθελε, αν και στο παρελθόν είχε υπάρξει φημολογία για Leasing από τους Αμερικανούς, αλλά στο γεγονός της Κινεζικής παρέμβασης προς τους Αμερικανούς, με ευθεία απειλή για εισβολή.
Φώτισέ με σε παρακαλώ, για το πως επιλέγονται στις ΗΠΑ οι προμήθειες και οι αναβαθμίσεις.
Ειλικρινά θέλω να μάθω από αυτά που γνωρίζεις και το τρόπο που τα έχεις μάθει…
Κατά σειρά μεγαλύτερου κόστους & προβλημάτων σε πιθανή εισαγωγή δικινητήριων Α/φων στην Π.Α., πρώτα θα κατατάσσονταν τα EF-2000, δεύτερα τα Rafale, τρίτα τα Super Hornets & τελευταία τα F-15.
Και δεν είναι θέμα επιχειρημάτων και προσωπικών απόψεων
Αν αυτό δεν μπορείς να το αντιληφθείς έτσι στα γρήγορα, τότε τι συζητάμε

Member
panos (@panos)
2 years ago

Η Γερμανία με την Γαλλία ξεκινάνε μελέτη για το νέο μαχητικό…έμας δεν μας κόβει να χωθουμε..; έτσι και με τα f35…

Παλιουρας
2 years ago
Reply to  Panos

Για να “χωθεις” απο οτι λενε, πρεπει ΠΡΩΤΑ να αγορασεις Rafale ή Eurofighter.
Οποτε αν δεν αλλαξουν τα κριτηρια, ειμαστε out.
Και βεβαια θα ειναι λιγο κοροιδια να πεις “πληρωνω για να μπω ως partner” γιατι απλα θα τους δωσουμε πισω δικα τους λεφτα. Μονη λυση θα ηταν μεσω των Γερμανικων SΝP…(τα Γαλικα ειναι δεσμευμενα)

aris32 (@aris32)
2 years ago

αμα δωσεις λεφτα χωνεσαι . εχεις ;;;; να το πω καλυτερα . ποτε ειχαμε στρατηγικη βαθους 10ετιας για οτιδηποτε στην ελλαδα για να χωθουμε σε ενα προγραμμα που θα δημιουργησει ενα μαχητικο σε 15 χρονια στην καλυτερη λυση ;;

Member
Chris (@chris)
2 years ago
Reply to  Panos

Με γνώμονα το κόστος αγοράς και χρήσης/συντήρησης Ραφαλ και Γιουροφάιτερ αναρωτιέμαι αν το νέο μαχητικό που θα κατασκευάσουν θα είναι εναρμονισμένο με το πορτοφόλι της Ελλάδας.
Η πιο πιθανή λύση από οικονομική άποψη μου φαίνεται (όπως έχει αναφερθεί και σε άρθρα ή σχόλια σε άρθρα της παρούσας ιστοσελίδας) η αγορά/αναβάθμιση τύπων που ήδη υπάρχουν στην ΠΑ.
Εκτός και δοθεί κάποια στιγμή πολιτική λύση στο ζήτημα του χρέους.

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

νομίζω μια τέτοια επιλογή αξίζει μόνο αν οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας είναι για Α/Φ εναέριας υπεροχής, αλλιώς Φ-16 οχιά και ξερό ψωμί και λόγω κόστους/ώρα πτήσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ.Δ
ΓΙΩΡΓΟΣ.Δ
2 years ago

Η Αμερικη χρησιμοποιει το F-15E εχοντας επιλυσει το προβλημα της εναεριας υπεροχης πανω απο το πεδιο της μαχης με το F-22. Θα μπορουσε αν ηθελε να βομβαρδιζει με T-2 BUCKEYE (λεμε τωρα). Κατι παρομοιο εγινε στον 1ο πολεμο του Κολπου οπου βομβαρδιζαν buckaneer και jaguar. Η Ελλαδα πως εχει επιλυσει το προβλημα της εναεριας υπεροχης εχοντας αντιπαλο stealth μαχητικα?

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

σωστός προβληματισμός

Άγνωστος
Άγνωστος
2 years ago

Πριν σκεφτείτε αν το F15 εντοπίζει το F35 και αν γέρασε και αν μεταφέρει πολλά όπλα… μήπως να σκεφτούμε πού θα το παρκάρουμε;;; Γιατί από όσο θυμάμαι αγαπητέ κύριε αρθρογράφε που θα έπρεπε να γράφετε πιο στοιχειοθετημένα τα άρθρα σας (ακόμα και αυτά των συζητήσεων) η Ελλάδα δεν διαθέτει αεροσκάφη με δύο κάθετα σταθερά ή αλλιώς 20+μ. πλάτος! Σε ποιο hangar θα τα έχουμε; Μήπως θα χτίσουμε και νέα Α/Δ ή μήπως θα τα χτυπάνε οι Τούρκοι στο έδαφος;;;

ΠΤΗΣΗ
2 years ago

Προφανώς τώρα μας διαβάζετε πρώτη φορά. Το άρθρο δεν μεταφέρει άποψη του περιοδικού ή του “αρθρογράφου”, αλλά μια άποψη για συζήτηση με τους αναγνώστες.

Member
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago

Μπαίνουν, αλλά πρέπει να τροποποιηθούν οι πόρτες των καταφυγίων. Είναι ένα από τα κόστη που είχαν υπολογιστεί τότε το ’98 όταν εξεταζόταν η προμήθεια των F-15H.

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

εδώ μιλάμε για Α/Φ εναέριας υπεροχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται (κόστος / ώρα πτήσης) στα hangar θα κολλήσουμε;

aris32 (@aris32)
2 years ago

σε μια αεροπορια που εχει αναβαθμιση το συστημα προειδοποιησεις με αναβαθμιση των υφισταμενων στατικων ρανταρ – με αγορα νεων αυτοκινουμενων ρανταρ που μπορουν να μετακινηθουν απο σημειο σε σημειο – με αναβαθμιση των ασεπε – με αναβαθμιση του ΠΝ με πλοια που θα εχουν ως σκοπο της ΑΑ αμυνα – με αγορα καποιον συστηματων εντοπισμου αλλης τεχνολογιας ( δεν ειμαι ειδικος αλλα απο αρθρα διαβαζω οτι αναπτυσονται νεες τεχνολογιες εντοπισμου STELTH αεροσκαφων ) με αναβαθμιση των υφισταμενων μαχητικων αεροσκαφων – με αναβαθμιση των πατριοτ και χωκ με νεα ρανταρ και βληματα στην περιπτωση των χωκ – με αναβαθμιση των υποδομων των αεροδρομιων τοτε το ΝΜΑ θα μπορει να ειναι οποιοδηποτε μαχητικο αεροσκαφος τελευταιας γενιας ειτε λεγεται εφ2000 ειτε λεγεταιραφαλ ειτε λεγεται περισσοτερα φ16 ειτε λεγεται φ15 ειτε λεγεται φ35 .

Member
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago
Reply to  aris32

Καπως ετσι…

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  aris32

σωστός

2 years ago

Πριν από μερικους μήνες επαιξε μια ειδηση σχειτκα με την προθεση της Lockheed να προσφερει στην Ιαπωνια μια Ιβρυδικη εκδοση μεταξυ F22 και F35. Ένα τετοιο αεροσκάφος με εμφαση στην εναερια υπεροχη (αν μπορούμε να μιλαμε με τέτοιους ορους το 2040) μηπως θα ήταν η βελτιστη λυση για την Ελλάδα και μια ευκαιρια να μπει σε ένα πρόγραμμα αναπτυξης ενός αεροσκαφους με οριζοντα 20ετιας;
ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ.. Ένα τέτοιο αεροσκάφος με τα stealth χαρακτηριστικά του F-35, την τελευταία τεχνολογία του τελευταίου την ευελιξία του f-22 και την ακτίνα του καθώς και το μεγάλο εσωτερικό φορτίο του, θα καθιστούσαν το νέο υβριδικό αεροσκάφος την απόλυτη πλατφόρμα εναέριας υπεροχής για την επόμενη δεκαετεία.

Αίας
2 years ago

Η επιλογή viper είναι η σωστή απόφαση.
Η αεροπορία πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτή.
Μεταχειρισμένα f16 με upgrade σε viper ακόμα και με επιβάρυνση δομικής αναβάθμισης αν υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα.
Αγορά καινούργιων;
Ενταγμένα όπως σωστά είπατε σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αεραμυνας .
Πλέον viper σε ικανό αριθμό ,πλήρη υποστήριξη και όπλα.

tagg
2 years ago

Αναμενουμε και αρθο: F18 Growler vs F35 vs S400
Με σχεδον το μισο κοστος αγορας και υποτριπλασιο κοστος χρησης απο το F35, ισως αξιζει να εξεταστει
σε λιγα κομματια απο το επιτελειο της αεροποριας
Επισης να μαθουμε και περισσοτερα πως “τρελαινει” τα αντιπαλα ρανταρ
και αν εκτος απο τα επιγεια (S400, η οτι αλλο αντιαεροπορικο παρουν οι τουρκοι)
μπορει και αλλων αεροσκαφων (F35)
και σε τι αποστασεις?

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  tagg

ειναι μια περιπτωση που θα πρεπει να εξεταστει . το growler ειναι εξαιρετικο εργαλειο .

Member
Chris (@chris)
2 years ago
Reply to  tagg

Αυτό θα σήμαινε αποδέσμευση των F16 από αποστολές anti-radar?

Stmts
Stmts
2 years ago

Τα F15 θα μπορούσαν να έχουν το ρόλο των Corsair A7 για κρούση σε μεγάλη εμβέλεια. Στα πλαίσια της συνεργασίας με το Ισραηλ η ΠΑ θα μπορούσε να αντλήσει σημαντική γνώση και εμπειρία από την Ισραηλινή Αεροπορία. Χάρις στην μεγάλη αυτονομία του το F-15C/D Eagle (σχεδόν 2.000 χλμ,)θα μπορούσε αν χρειαστεί να παραμείνει για πολλές ώρες στο αέρα περιπολώντας την θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης σε συνεργασία με τα EMB-145H ERIEYE AEW&C.

ivychris (@ivychris)
2 years ago
Reply to  Stmts

τα F-15 C/D block40 έχουν
3,100 nm (3,570 miles; 5745 km) ferry range with CFTs and drop tanks
2,400 nm (2,765 miles; 4445 km) with drop tanks
1,000 nm (1,150 mi; 1,853 km) Max Combat Radius
685 nm (790 miles; 1270 km) combat radius

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  ivychris

εντυπωσιακό πράγματι

Γιωργος. Ε.
Γιωργος. Ε.
2 years ago

Δεν βλεπω ορεξη για su 37ας πουμε.
Δεν γινεται λογω ΝΑΤΟ μσλλον
Πολυ καλο κσι φτηνο

ΠΤΗΣΗ
2 years ago

Το “φθηνό” από που “βγαίνει”;

aris32 (@aris32)
2 years ago

οχι δεν υπαρχη ορεξη για οτιδηποτε εξωτικο φρουτο κατασκευαζουν οι ρωσσοι . υποδεεστερα αεροσκαφοι σε οτι αφορα την δικτυωση τα ρανταρ τα οπλα . ωραια αεροπλανα για την ομαδα ζευς για να κανουν αεροπορικα show ανα τον κοσμο . εμεις χρειαζομαστε αεροπλανο να μπορει να γινει κομματι της αλυσιδας σε δικτυο με ρανταρ – πατριοτ – χωκ – φρεγατες – λοιπα αεροσκαφοι . και ολα αυτα μαζι να μπορουν να κανουν πραγματα 10Χ καλυτερα απο οποιοδηποτε εξωτικο φρουτο

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  aris32

σωστός

2 years ago
Reply to  aris32

+1

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

To Su-37 δεν έχει μπει σε παραγωγή και ούτε θα μπει ενώ τα ,,φτηνά,, ρωσικά μαχητικά στην τελική θα μας κοστίσουν τα ίδια λεφτά με τα δυτικά μαχητικά. Επίσης, για πολιτικούς λόγους δεν γίνεται οι χώρες του ΝΑΤΟ να πάνε να αγοράσουν ρωσικά μαχητικά.

Member
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago

Αυτο αναμενουμε ακομα να το δουμε με ενδιαφερον…
Και οπως λεγαν οι παλαιοι, μεγαλη μπουκια φαε, μεγαλη κουβεντα μην λες…

Member
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago

Το ότι μια δύναμη σαν το Ισραήλ σκέφτεται πολύ σοβαρά να παραγγείλει νέα (και ικανότερα) F-15 πιστεύω λέει πολλά για τις δυνατότητές του σαν α/φος. Ακόμα και ένα F-15E να έρθει τα επόμενα 10 χρόνια στο Αιγαίο, το παιχνίδι αλλάζει. Πού να βάλουμε μέσα τις πιο προηγμένες εκδόσεις…
Το πρόβλημα στην περίπτωσή μας όμως (επειδή δεν είμαστε και δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ Ισραήλ) είναι όπως πάντα το κόστος. Ακόμα και όταν η οικονομία μας ανακάμψει και μπορούμε να επενδύουμε μεγαλύτερα ποσά στην Άμυνα, και πάλι τα κόστη του F-15 είναι απαγορευτικά για μια χώρα σαν τη δική μας. Και στο δίλλημα ποιότητα έναντι ποσότητας, ιστορικά πάντα διαλέγουμε το δεύτερο.
Το μυστικό στην περίπτωσή μας είναι λύσεις υψηλής τεχνολογίας σε όλους τους Κλάδους, που παρέχουν πλήρη συνδεσιμότητα, υψηλή φονικότητα και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε συνδυαστικά τη λύση και ένα “υπερμαχητικό” για εμάς είναι απαγορευτικό.

Ίωνας
2 years ago

Ολα ειναι θεμα σχεσης κοστους αποδοσης. Και επειδη το θεμα της αποδοσης και των δυνατοτητων των εν λογω αεροσκαφων εν γενει τα εχετε αναλυσει κατα καιρους, εχει σημασια να δουμε ποσο κοστιζουν 60 F-35 και ποσο 60 F-15. Και μαλιστα τι ανταλλαγματα μπορουμε να εχουμε σε περιπτωση επιλογης ενος εκ των δυο.

Παλιουρας
2 years ago

Το F-15 σαν καινουριο (δηλαδη αγορα full price) νομιζω πως ειναι πολυτελεια για την ΠΑ. Την ιδια πανω – κατω δουλεια με αυτο μπορει να κανει και το F-18 με τα μισα λεφτα, ενω και το Typhoon & Rafale ειναι στα ιδια κυβικα και μπορουν να κανουν και πολλα περισσοτερα σε αλλους ρολους.
Το F-15 σαν μεταχειρισμενο, φυσικα και εχει θεση. Επειδη εχει τα χαρακτηριστικα που μας λειπουν για την επιτηρηση ΑΟΖ, πιθανως θα μπορούσε η Ελλαδα να βρει απο τις ΗΠΑ κανα δυο μοιρες παλιοτερων α/φων και αγαπητοι Κυπριοι να συνεισφερουν την αναβαθμιση/ εξοδα λειτουργιας μια “κυπριακης” μοιρας στην Κρητη.
Οπως καταλαβαινετε, δεν εχω το “κολλημα” με την πολυτυπια..Αν ενα αεροσκαφος εχει χαρακτηριστικα που μας λειπουν, φυσικα και θα το ηθελα (το F-15 εχει το πλεονεκτημα του ιδιου κινητηρα με το F-16 αναφορικα με την συντηρηση). Πχ αν μας ελεγαν οι ΗΠΑ παρτε 20 F-35 απο το πρωτο batch, αναβαθμιστε τα και κρατηστε τα, θα λεγαμε οχι λογω πολυτυπιας?
Παρολα αυτα θεωρω πως επειδη το F-15 οντως εχει “παλια” σχεδιαση, θα προτιμουσα μεταχειρισμενα Typhoon (ιδιου ρολου), που υπαρχουν λιολας διαθεσιμα.
Το σιγουρο ειναι πως η Boeing θα τα “εδινε ολα” για να μπει στην Ελληνικη ΠΑ…
Θυμαμαι ακομα που επι ΓΑΠ (κριμα που δεν προχωρησε αυτο) μας εδιναν 50 F-18 E/F με το τοτε AESA με 2μιση δις
Ειχαν “κατεβασει” βρακια.

aris32 (@aris32)
2 years ago

αν συνεχισουμε την ιστορια της πολυτυπιας αεροσκαφων τοτε θα προτιμουσα την εξης διαταξη : 140 f16v 40 φ35 και 40typhoon ( με συμμορφες δεξαμενες ρανταρ αεσα αναβαθμισμενος irst και συστημα αυτοπροστασια βελτιωμενους κινητηρες και αναβαθμισμενο link16) ο λογος που το προτιμω απο το φ15 ; 1) παιρνει πολλα οπλα οπως και το φ15 2) εχει δυνατοτητα χωρις μετακαυση υπερηχητικης ταχυτητας και ελιγμων σε υπερηχητικη ταχυτητα 3) σχεδιαστηκε εξαρχης για αεροσκαφος εναεριας υπεροχης για να αντιμετωπισει πολυαριθμα ρωσικα αεροπλανα( στην περιπτωση μας πολυαριθμα τουρκικα αεροπλανα) και το κυριοτερο ειναι πιστοποιημενο για να βαλουν μετεορ και μια παρομοια εκδοση scalp . το ραφαλ το αφηνω απεξω γιατι το θεωρω πολλαπλων ρολων ανωτερο του φ18 . σε καμια περιπτωση δεν θα ηθελα μεταχειρισμενα αεροσκαφοι πλην μ2000 και φ16 .

2 years ago
Reply to  aris32

Σε τι ακριβως ειναι κορυφαια πλεονεκτηματα για την ελλαδα το supercruise και το …υπερηχητικο dogfight?

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Νικος

στο οτι μπορει να πεταξει ψηλα γρηγορα να εκτοξευσει τους αμρααμ ή τους μετεορ σε μεγαλη ταχυτητα και με την ιδια ταχυτητα να κανει ελιγμους διαφυγης με αυτην την ταχυτητα . οσο για το supercruise χωρις μετακαυση δεν χρειαζεται να το εξηγησουμε οτι απλα χωρις να σπαταλας καυσιμο πετας γρηγορα ενω αλλα αεροπλανα θα χρειαστουν μετακαυση για να σε προσεγγισουν . το typhoon φτιαχτηκε για να εξασφαλιζει την εναερια υπεροχη .

2 years ago
Reply to  aris32

good points

Active Member
Genesis (@genesis)
2 years ago

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το μόνο το ΝΜΑ ή F15 αντί για F35.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει για αυτού του είδους τις προμήθειες ένας μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, οπωσδήποτε υπερ-κομματικός, ο οποίος θα εφαρμόζεται με συνέπεια αλλά και με την απαραίτητη ευελιξία για αναθεώρηση / αναπροσαρμογή καθώς θα εξελίσσεται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα (παρά μόνο πολύ αποσπασματικά) και είναι καιρός να αρχίζουμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
Η Ελλάδα με τα πενιχρά (για το ορατό μέλλον) οικονομικά πρέπει παράλληλα με τις επιχειρησιακές της ανάγκες να “ενσωματώσει” κάθε τέτοιο σχεδιασμό στην οικονομική της πραγματικότητα και να προσπαθήσει να πάρει όση περισσότερη έμμεση αξία μπορεί.
Νομίζω ότι η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα ΝΜΑ που θα εμπλέξει την ΕΑΒ ουσιαστικά (και άλλους εγχώριους υποκατασκευαστές αν είναι δυνατόν) για συμμετοχή στην ανάπτυξη / παραγωγή ενός ΝΜΑ 5+ γενιάς, είναι μονόδρομος.
Παράλληλα το ίδιο για ανάπτυξη προηγμένου MEA τα οποία είναι προφανές ότι από ένα σημείο και μετά θα γεμίσουν τους ουρανούς.
Όλα όμως με προοπτική να μπορεί η Ελλάδα να καρπωθεί έμμεσα ή/και σταθερά οικονομικά οφέλη σε βάθος χρόνου (συντηρήσεις / παραγωγή για τρίτες χώρες κλπ.). Η απόκτηση τεχνογνωσίας είναι επίσης σημαντικό κεφάλαιο που θα πρέπει να δημιουργεί προστιθέμενη αξία.

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  genesis

σωστος

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  genesis

σωστός

ivychris (@ivychris)
2 years ago

Starwars Canyon…
*…ανεβάστε και τις άλλες φωτο

Σπύρος
2 years ago

Πόσο φθηνότερο σε αγορά (καινούργιο) είναι το F-15 απο το F-35;
(για το κόστος χρήσης έγραψα ήδη παραπάνω)

ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  Σπύρος

Ίσως ότι τόσο πολύ φθηνότερο. Για το κόστος χρήσης γράψαμε στο άρθρο. Λέμε “για δικινητήριο”

ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
2 years ago

Ας πάρουμε τους εκτοξευτές πυραύλων 1Χ8 Ασπίντ από της αποσυρόμενες φρεγάτες των Ιταλών για να τους βάλουμε επάνω από το υπόστεγο ελικοπτέρων των S και να έχουν 16 πυραύλους.
Το κόστος είναι ελάχιστο αλλά εμείς δεν έχουμε μυαλό να το κάνουμε κατά τα άλλα τα F-15 μας μάραναν!!!!!!!!!!
Μετά λέμε και γράφουμε κείμενα και άρθρα και έχουμε εκατοντάδες απαντήσεις για το ναυτικό που γερνάει αλλά λύσεις δεν δίνουμε καμία!
Οι φρεγάτες MAESTRALE και LUPO είναι αλλά εμείς……………..
Πυροβόλα των 76 χιλιοστών μεταχειρισμένα έχουν οι Ιταλοί εμείς γιατί δεν ζητάμε μερικά.

tsimuha
tsimuha
2 years ago

“Ας πάρουμε τους εκτοξευτές πυραύλων 1Χ8 Ασπίντ από της αποσυρόμενες φρεγάτες των Ιταλών για να τους βάλουμε επάνω από το υπόστεγο ελικοπτέρων των S και να έχουν 16 πυραύλους.”
Eτσι κι αλλιως 16 πυραυλους εχουν (8+8).
Μια τετοια μετατροπη θα ειχε νοημα αν εβαζες ενα ακομη STIR 1.8 ωστε ο δευτερος εκτοξευτης να ειναι ανεξαρτητος απο το τι κανει ο πρωτος και να εχεις αμεσα διαθεσιμους και τους 16 πυραυλους ( +8 για επαναγεμιση του προσθιου εκτοξευτη).Θα πρεπει να ειναι σε τετοια θεση ( το δευτερο stir ) ωστε να εχει απλετη θεα (οπως το μπροστινο stir τουλαχιστον προς τα πλαγια και εμπρος).Aναμεσα στο LW08 και στον δευτερο εξτοξευτη δεν υπαρχει αρκετος χωρος, αρα πρεπει να μπει πισω απο το LW08 , αναμεσα στο φουγαρο και στο LW08.To προβλημα ειναι ο ογκος που εχει το LW08, θα πρεπει να γινει ειδικη κατασκευη υπερυψωμενη , ωστε το LW08 να μην ειναι στην θεα του stir.
Χανεις ομως το πισω πυροβολο, στα πλοια που εχουν ενα και μοναδικο ciws στην θεση του πισω πυροβολου τι θα κανεις, θα θυσιασεις το μοναδικο ciws για εναν δευτερο εκτοξευτη;Θα βαλεις το ciws στην μια πλευρα μονο; θα παραγγειλεις δευτερο ωστε να βαλεις και στις δυο πλευρες;
Ολα αυτα εχουν κοστος,και το ναυτικο δεν εχει χρηματα.Προτιμοτερο ειναι να κανει (οταν θα εχει τα χρηματα) την αναβαθμιση των Phalanx στο τελευταιο επιπεδο παρα να βαλει εναν επιπλεον εκτοξευτη.

Panagiotis Karatasios
2 years ago

Γιατι οχι τα f 18 block 3 ; η μηπως ειναι μονο για αεροπλανοφορα ;

Stmts
Stmts
2 years ago

Μεγαλο πλεονεκτημα του το συγκριτικα χαμηλο κοστος χρησης του.Τι να τα κανουμε τα αεροπλανα αν δεν μπορουμε να τα πεταξουμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

Έχω φίλο που ήταν τότε στην επιτροπή αγορά των νέων μαχητικών. Η επιτροπή είχε προκρίνει το F-15H. Έχουμε κάνει ΤΙΣ συζητήσεις για τα F-15. (και όχι μόνο)
Μου λέει ότι έπρεπε να το είχαμε αγοράσει πάση θυσία γιατί αυτό το αεροπλάνο θα μας έδινε υπεροχή. Συμφωνώ. Αλλά. Του λέω ότι τα λεφτά έφταναν για 24 αεροπλάνα και η Π.Α δεν θέλει αγορά μαχητικών σε λιγότερα από 40 αεροπλάνα στον τύπο. Μου λέει πως αρκούσαν τα 24 αεροπλάνα. Μεταξύ των άλλων λέει πως με μόλις 4 αεροπλάνα σε αποστολή CAP θα σφραγίζαμε το Αιγαίο. Φέτος μετά την επιστροφή μου από τον Ηνίοχο η κουβέντα για τα F-15 αναζωπυρώθηκε.
Είναι πράγματι αεροπλανάρα…
Τώρα, από Αμερική πλευρά έχει ειπωθεί από κάπου (πολύ μέσα από τα πράγματα…) ότι το F-35 δεν θα μας σώσει και πως χρειαζόμαστε ένα ανώτερο μαχητικό για να αντισταθμίσουμε τα περισσότερα (διπλάσια και βάλε…) F-35 των τούρκων. Συμφωνώ πως η λύση δεν μπορεί να είναι 4-50 ελληνικά F-35 εναντίον 116-132 τουρκικών. Θέλουμε ένα ανώτερο μαχητικό που να είναι δικινητήριο και εναέριας υπεροχής.
Ρωτάω τον φίλο σμήναρχο αν το F-15 Silent Eagle μπορεί να είναι η λύση. Λέει ναι και επιμένει σε αυτό. Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός γιατί πρόκειται για ένα αεροπλάνο που πέταξε 1η φορά πριν 10άδες χρόνια και δεν έχει άλλα περιθώρια εξέλιξης. Έχει φτάσει στο μάξιμουμ της πορείας του…. Πως δεν είναι ένα καθαρόαιμο στελθ αλλά ένα ρετουσαρισμένο σχέδιο που είναι φέρνει κάπως (άραγε πόσο ?) σε στελθ. Πιστεύω πως είναι αργά να πάμε σε αγορά F-15 και ας είναι όχι το μοντέλο 2040 αλλά 2140. Το ιδανικό θα ήταν να είχαμε λεφτά και να υπήρχε διαθέσιμο ένα δικινητήριο στελθ εναέριας υπεροχής.
Πάντως είναι δεδομένο ότι θα αγοράσουμε τα F-35.
Που όμως αυτά δεν θα είναι τα αεροπλάνα που θα μας σώσουν…
Σε ότι αφορά την Π.Α μας γνωρίζει πράγματα για το F-35 και έχει ειπωθεί ότι δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή όσο λέγεται. (δεν θα μπω σε λεπτομέρειες..)

aris32 (@aris32)
2 years ago

κανενα αεροπλανο δεν θα μας σωσει . δεν υπαρχει αεροπλανο που θα κανει μαγικα και θα μας σωσει .υπαρχει σωστη αντιμετωπιση του θεματος . και αυτο ειναι η καλυτερη αναβαθμιση του ελεγχου της αεραμυνας . με νεα ρανταρ νεους τροπους εντοπισμου δικτυωση νεες φρεγατες αναβαθμιση ασεπε λινκ16 σε ολα τα υπαρχοντα αεροπλανα κτλ κτλ . αν γινουν ολα αυτα ακομα και ενα ‘παλιο’μιραζ2000-5 που παιρνει δεδομενα απο ολο αυτο το δικτυο θα ειναι καλυτερο απο οποιοδηποτε stand alone εξωτικο αεροσκαφος . δυστυχως η εποχη του topgun εχει περασει . η υποθεση για εμας για την αντιμετωπισει των φ35 ειναι το παραπανω . απο εκει και περα το θεμα ειναι τι θελει η αεροπορια . αν θελει αεροσκαφος επιθετικο πρωτου πληγματος multirole τοτε θα αγορασει φ35 . αν θελει ενα αεροσκαφος ανωτερο απο το φ16 που εχει τωρα τοτε θα παει σε φ18 ή ραφαλ που τα κανουν ολα . αν θελει αεροσκαφος εναεριας υπεροχης θα παει σε φ15 η typhoon . αν τωρα θελει ενα φθηνο μαχητικο πολλαπλων ρολων φθηνο σε χρηση που να τα κανει ολα καλα τοτε δεν χρειαζεται να διαλεξει μαχητικο το εχει ηδη ας αγορασει επιπλεον f16v .

Member
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago
Reply to  aris32

Κουραστικο, αλλα ακριβως ετσι…

Member
Chris (@chris)
2 years ago
Reply to  aris32

Θα ήταν ενδιαφέρουσα μια εκτίμηση του τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει μια τέτοια αναβάθμιση του δικτύου ραντάρ και ποιο το συνεπαγόμενο κόστος. Μάλλον κι αυτό υψηλό θα είναι.

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

καλά τα λέει ο Σμήναρχος, αλλά προφανώς με το Φ-15 δεν θα κυνηγάς τα Φ-35, τα τελευταία θα τα αναλάβουν τα Φ-16V, μαζί με ένα εξελιγμένο δίκτυο επίγειων ραντάρ + ΑΣΕΠΕ. Άλλα πράγματα θα κάνεις με to F-15….λέω εγώ τώρα προσβολή στόχων εδάφους υψηλής αξίας σε βάθος στην εχθρική ενδοχώρα, αφού και αυτό θα έχει εξελιγμένα συστήματα (ΑΕSA κλπ)

Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago

Εξαρτάται τι υπεροχή εννοούσε. Για ταξίδια μέχρι την Κύπρο ήταν πολύ καλό, δε λέω. Αλλά τι άλλο παραπάνω είχε;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago
Reply to  chikichiki

Ανώτερο ραντάρ από αυτό των τουρκικών F-16, μεταφορά πολλαπλάσιου αριθμού ΑΙΜ-120 (12-16) συγκριτικά με τα 4 των τουρκικών F-16, μία πλατφόρμα που μεταφέρει ένα σκασμό όπλα κάθε είδους, δικινητήριο, αυξημένη επιβιωσιμότητα, ανώτερα ηλεκτρονικά από αυτά των τουρκικών μαχητικών, μεγάλη εμβέλεια κ.α.

aris32 (@aris32)
2 years ago

οι λογοι που πηγαμε στην επιλογη των φ16 και μιραζ2000-5 ηταν οι εξης : 1)δεν εβγαιναν τα χρηματα για φ15 (ή δεν εβγαιναν οι μιζες) οποτε πηγαμε στην επιλογη αυτη 2) οι αμερικανοι δεν μας εδινες stand off οπλα και για αυτο επιλεξαμε τα μ2000-5 γιατι μας αποδεσμευσαν τον σκαλπ 3) επειδη οντως χρειαζομασταν και χρειαζομαστε ενα ανωτερο απο το φ16 αεροπλανο και επειδη επιλεξαμε τοτε το typhoon αφησαμε τα φ15 .

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago
Reply to  aris32

Moίρασμα της πίτας από τον Σημίτη ώστε ο κάθε σύμμαχος μας να πάρει από κάτι ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Σε ότι αφορά το F-15H τα λεφτά δεν έφταναν για 40 αεροπλάνα ενώ οι Αμερικάνοι δεν μας τα έδιναν με τα όπλα και τα ηλεκτρονικά που ζητούσαμε. (για να μην ανατραπεί η ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας που οι Αμερικάνοι θέλουν να την ελέγχουν)
Ο φίλος σμήναρχος λέει ότι η Λόκχιντ κατάφερε να επιβληθεί, ενώ τον πρόεδρο της επιτροπής που πρόκρινε το F-15, μετά τον αποστράτευσαν.

Alex (@alex)
2 years ago

Συγχαρητήρια για την εκπληκτική σας δουλειά. Θα ήθελα να ρώτησω αν θα υπάρξει ανάλογη ανάλυση για το F-18 block 3. Εχουν είπωθει αρκέτα ενδιαφέροντα πράγματα για το συγκεκριμένο αεροσκάφος

SKYHOOK47 (@skyhook47)
2 years ago

Αν μιλάμε για μεταχειρισμένα α/φ ούτε με σφαίρες…Αν μιλάμε για καινούργιες κατασκευές το συζητάμε…Ούτως ή άλλως η συζήτηση δεν έχει κόστος…

Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago

Θα είμαι συνοπτικός: Για μένα η λογική “παλιό σκαρί νέα σωθικά” έχει βάση μόνο για αναβαθμίσεις, όχι για ΝΜΑ. Μειώνεται η αποτελεσματικότητα των νέων συστημάτων για χάρη των παλιών υποδομών που προκαλούν εγγενείς αδυναμίες, και μειώνονται τα περιθώρια εξέλιξης. Επιπλέον, οι αγοραστές του (Strike) Eagle συνήθως δε το αγοράζουν ως κύριο μαχητικό, αλλά ως εξειδικευμένη πολυτέλεια για deep strike. Επίσης είναι ματσωμένοι. Πραγματικά δε μπορώ να το δω ως ραχοκοκαλιά της ΠΑ στο μέλλον.

Member
seb (@seb)
2 years ago

Αν υπάρξουν λεφτά για F 15 θα υπάρχουν και για F 35.
Κανένας λόγος να μην πας στο καινούργιο.
Στο καλύτερο σενάριο 120 F 16V – 40 F 35 – 40+ Grippen.
To Grippen το χρειαζόμαστε για να αντικαταστήσουμε τα μιραζ και για να βγάλουν την βρωμοδουλειά με χαμηλό πτητικό κόστος.

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  SEB

τα γκριπεν ξεχαστε τα . μελλοντικη αεροπορια 85f16v? 38φ16μπλοκ50+ 24μ2000-5 + ΝΜΑ? .διπλα απο ΝΜΑ καιf16v βαζω ερωτηματικο γιατι δεν θα μου κανει εκπληξη αν αγορασουμε αλλα 40 f16v αν η τουρκια τελικα δεν παρει φ35 . μιας και το φ35 αυτην την στιγμη η εκδοση που κατασκευαζεται θα απαιτησει μελλοντικη αναβαθμιση . προσωπικη μου αποψη σε λιγα χρονια αγορα αλλων 40 f16v μιας και θα αποσυρθουν φαντομ μπκλοκ30 και m2000 και μελλοντικα μετα το 2035 αγορα φ35

aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  SEB

2 τυπους μαχητικων θα εχουμε μελλοντικα φ16v και φ35 . !!! εκτος αν τα βρουμε τοσα κοιτασματα και γινουμε καταρ !!!!

Trusted Member
Thras (@thras)
2 years ago
Reply to  aris32

Αυτό πάντως είναι αρκετά πιθανό. Αρκεί μέχρι τότε να έχει ανακυρηχθεί ΑΟΖ και να έχουμε αντέξει την τουρκική επιθετικότητα…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago
Reply to  SEB

Δεν υπάρχει περίπτωση αγοράς σουηδικών μαχητικών και αγοράς 2 τύπων μαχητικών.

2 years ago

Εξω απο το χορο, η ταπεινη μου εντυπωση ειναι οτι οσον αφορα NMA, πρωτη μας επιλογη πρεπει να ειναι το F35 για μια σειρα κυριως πρακτικων και reality check λογων, και δευτερη υποψηφιοτητα Super Bug III / Silent Eagle, εχω την εντυπωση οτι εχουμε λιγοτερα πρακτικα ζητηματα, καλυτερη υποστηριξη και αξιοπιστια και καλυτερο value for money / πολιτικα και αλλα ΑΩ με τις αμερικανικες λυσεις. Και εγγυημενες επιδοσεις. Αν για καποιους λογους κριθει απο την ΠΑ και την πολιτικη ηγεσια απαραιτητη ξανα ευρωπαικη αγορα, τοτε club Rafale.

2 years ago

Δεν βλεπω απολυτως κανεναν λογο προσωπικα γιατι το Silent Eagle να μην ειναι υποψηφιοτητα ΝΜΑ. Η ΠΑ μονο μπορει να αξιολογησει τι ειναι καταλληλοτερη επιλογη, μετα βεβαια τα οικονομικο-πολιτικα φιλτρα (πχ επιστροφες ομολογων, ή στρατιωτικη βοηθεια Vs αγορα μετρητοις ή με αδεια πιστωτικη)

Αντώνης
2 years ago

Είναι γελοίο, να συζητιέται η αγορά ΝΜΑ σε αυτή τη φάση. Δεν υπάρχει σάλιο και ότι χρήματα υπάρχουν, θα έπρεπε να διατεθούν σε ΣΑΕ, ιπτάμενα radar, αύξηση διαθεσιμοτήτων, όπλα κλπ κλπ.
Όταν με το καλό, πάμε σε διαγωνισμό ΝΜΑ(μετά το ’22), θα πρέπει να λάβουμε επιτέλους σοβαρά τα εξής:
α) Το F-35 ΔΕΝ μας ταιριάζει, ούτε σαν δόγμα χρήσης(πρώτο πλήγμα), ούτε βιομηχανικά(αγοράζοντας το, δίνουμε έργο σε τουρκικές βιομηχανίες και ρίχνουμε τα κόστη των τουρκικών α/φων!), ούτε επιχειρησιακά(δεν αντιμετωπίζει τον εαυτό του, δεν έχει απαντηθεί το ζήτημα της συντήρησης του κινητήρα και των τουρκικών απαρτιών). Επίσης, αν δεν αλλάξει κάτι με την παράδοση των α/φων επί τουρκικού εδάφους, καλό είναι να δείξουμε για μια φορά κι’εμείς, τη δυσφορία μας, ρίχνοντας μια επική χυλόπιτα στη LM και στις Η.Π.Α(όχι πριμοδοτώντας τες!).
β) Άλλα αμερικάνικα μαχητικά(F/A-18 BLOCK III, F-15 2040), για να εξεταστούν, θα πρέπει πρώτον και κύριον, να έχουν έναν πύραυλο IIR για BVR και αντίστοιχο IRST, που θα κάνει τη διαφορά. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ακόμη λοιπόν και αν η Boeing, δίνει γη και ύδωρ και αν πχ το Growler τυφλώνει το σύμπαν, αν δεν καταθέσει μια πρόταση που να καταρρίπτει το F-35, πρέπει να φάει ΑΚΥΡΟ.
γ) Πρέπει να εξεταστεί το Rafale F4, όταν αυτό γίνει διαθέσιμο, σε ένα συνολικό πακέτο(γέφυρα για μελλοντικό α/φος 6ης γενιάς, φ/γ FTI κλπ). Αν το spectra κάνει παπάδες και στέλνει τα αμραμόπουλα/μετεορόπουλα στο ανάθεμα και αν ο συνδυασμός OSF-NG/MICA NG μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35, τότε θα πρέπει να αγοραστούν 40 α/φη. Πριν από αυτό(δηλαδή τώρα…), θα πρέπει να υπογραφεί κάποιο μνημόνιο με Γαλλία, που θα περιλαμβάνει τα 2000-5F(28), ΜΑΖΙ με συνολική αναβάθμιση στο πρότυπο Mk3 αυτών, των Mk2 και των διθέσιων BG.
δ) Η λύση της εξασφάλισης αποτροπής, θα πρέπει να είναι πολυσύνθετη. Μπορεί να μην έχουμε δόγμα πρώτου πλήγματος(κακώς), αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ικανότητα δεύτερου, πλήρως ανταποδοτικού πλήγματος. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με SRBM/MRBM/MRL/CRUISE. Καλό το F-35, αλλά ούτε μπορεί να αγοραστεί σε επαρκείς αριθμούς(ειδικά για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη Τουρκία), ούτε μπορεί να επιβιώσει σε ικανούς αριθμούς(που ούτως ή αλλιώς δεν θα υπάρξουν ποτέ) σε περίπτωση πρώτου πλήγματος από τη Τουρκία.
ε) Πρέπει επιτέλους, να δοκιμάσουμε τη τύχη μας, σε πιθανή αποτροπή πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Τουρκία. Τέτοιας έκτασης συμφωνίες πχ με Γαλλία, θα μπορούσαν να αποτρέψουν πώληση SAMP/T/METEOR στη Τουρκία; Εκεί θέλω να δω να πέφτουν οι μάσκες…

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Αντώνης

δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα χαρούν με το σχόλιο, αλλά έτσι πρέπει να ενεργήσουμε αν μας αδειάσουν……………αυτονόητο…..

agnostosependytis
agnostosependytis
2 years ago

Τελικά έχουμε πολύ πλάκα, μας τρολάρει και η αγαπητή πτήση, βγάζοντας στο καπάκι άρθρο ότι το αεροπλάνο πρωτοπέταξε το 1972! Δηλαδή πριν 46 χρόνια!
Σαν να λέμε ότι όταν ήταν η επιτροπή για την αγορά του αιώνα κάπου το 1986, οι υποψήφιοι να είναι το F-16, Miraz 2000 και το Spitfire του 1940. Και να γράφαμε σχόλια τότε για το πως ο γερόλυκος Spitfire ήταν σούπερ και combat proven στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και δεν έχασε μάχη, και πως με τις βελτιώσεις στην προπέλα του έχει παρόμοια ταχύτητα και με προσθήκη νέου ραντάρ είναι κατιτίς λιγότερο από τα άλλο δύο.
Εμένα, πέραν της πλάκας και του σχεδόν τρόλινγκ, με ξεπερνάει το γεγονός ότι το συζητάμε. Ναι αν μας δίνουν κανα μεταχειρισμένο σε πολύ καλή τιμή να βουλώσουμε καμιά τρύπα επί του παρόντος, αλλά τίποτα άλλο.
Λέμε ότι το έχουν και το θέλουν οι ισραηλινοί, αυτοί ξέρουν. Φυσικά για την δουλειά τους είναι ότι πρέπει, γιατί κανένας από τους αντιπάλους τους δεν έχει αεροπορία και γιατί ήδη έχουν τα μερικά f-35 που θέλουν για να ξεπαστρέψουν τα αντίπαλα αντιαεροπορικά.
Εμείς ε΄δω θα έχουμε ένα Αιγαίο που θα είναι τίγκα σε Πάτριος, Σ-300 και Σ-400. Ότι πετάει και φαίνεται (f-16, f-15, mirage f-4 κτλ) ή θα πέφτει ή θα πετά χαμηλά και δεν θα κάνει αερομαχία. Αν οι Τούρκοι έχουν πχ 24 F-35 θα έχουν απόλυτη αεροπορική κυριαρχία, 24-0 στον αέρα τις πρωτες ωρες και 300-0 όταν τα f-35 θα έχουν καταστρέψει τα ραντάρ και αντιαεροπορικά μας. Σε αυτή την συζήτηση τύπου f-15 συζητάμε απλά πόσα αεροπλάνα και τι είδους θα έχουμε παρκαρισμένα να μην τα ρίξουν οι άλλοι. Θέλουμε μερικά F-35 για τα δικά τους αντιαεροπορικά και ραντάρ για να είναι στον αέρα 300-200 και ότι γίνει.
Επίσης τι συζητάμε αν το F-15 μπορεί να πάρει 22 πυραύλους, πολύ περισσοτερους από ότι το f16, αφού εμείς δεν έχουμε τόσους και δεν θα αγοράσουμε, εδώ δεν παίρνουμε 45 τορπίλες και τι να τους κάνει 22 πυραύλους αφού κανένας δεν θα μπορεί να λοκάρει το f-35.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

Σε ότι αφορά το ΝΜΑ έχει αποφασιστεί ότι θέλουμε -μόνο- το F-35.
Από την Λόκχιντ τοποθετούν την ελληνική παραγγελία μεταξύ 2033-2035. (το είπε ο Ντένης Πλέσσας σε Έλληνες δημοσιογράφους σε μία παρουσίαση στο Ζάππειο)

Αντώνης
2 years ago

Καταρχάς, ουδόλως με ενδιαφέρει τι λέει ο κάθε Ντένις, ακόμη και αν είναι ο … τρομερός. Αν η LM, τοποθετεί μια ελληνική παραγγελία το 2033-5, σημαίνει πως στη καλύτερη, θα έχουμε επιχειρησιακά τα α/φη το 2040!!! Μέχρι τότε, τα ξεφτέρια της LM, τι πιστεύουν ότι θα έχει συμβεί στο (αν-)ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος Ελλάδος/Τουρκίας; Αν είναι να περιμένουμε μέχρι το 2035, γιατί να μην ασχοληθούμε με το υπό σχεδίαση Ευρωπαϊκό μαχητικό 6ης γενιάς; Επειδή δεν συμφέρει την LM και τους μιζαδόρους της; Μήπως, γιατί μέχρι τότε, πολύ πιθανόν η τεχνολογία stealth που ενσωματώνει το F-35, θα είναι από εύκολα αντιμετωπίσιμη έως παρωχημένη(βλέπε αγορά F-4, όταν το F-15 ήταν ήδη σε παραγωγή…). Εν συνεχεία, αντιλαμβάνεσαι το σχιζοφρενικό των απόψεων που μεταφέρεις; Με βάση όσα λες, η ΠΑ από τη μία δεν θεωρεί φοβερή απειλή το F-35, αλλά από την άλλη έχει καταλήξει ότι θέλει ΜΟΝΟ αυτό! Αφού δεν είναι τόσο φοβερή απειλή για εμάς, πως θα είναι τα λιγότερα δικά μας α/φη για τη Τουρκία; Λες ότι η αγορά F-35 δεν θα μας σώσει και χρειαζόμαστε ανώτερο δικινητήριο α/φος, αλλά από την άλλη, έχει λίγο-πολύ προαποφασιστεί η αγορά του και θεωρείται και αναγκαία! Αφήνεις να εννοηθεί, ότι ακόμη κάποιοι θεωρούν ‘λύση’, την αγορά F-15… Εγώ ρωτάω τότε, γιατί F-15 και όχι Rafale ή Typhoon…. Τέλος, τα F-16 μπορούν να φέρουν 6 ΑΙΜ-120. Όχι 4… Σιγά το πύραυλο βέβαια…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago
Reply to  Αντώνης

Με τι λεφτά θα ασχοληθούμε με τα ευρωπαικα μαχητικά 6ης γενιάς ??
Ποιος είπε ότι το ευρωπαικό μαχητικό 6ης γενιάς θα πετάει σε μερικά χρόνια ?? Ώστε αν είναι μια ενδιάμεση λύση για εμάς μέχρι το 2035 που θα παραλάβουμε τα πρώτα F-35.
Η αγορά του F-35 είναι μονόδρομος (στρατιωτικά αλλά και πολιτικά) για πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Τουρκία. Δεν θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε μονοκινητήριο στελθ μαχητικό που θα μπορεί να το αγοράσει κανείς. (από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ μέχρι την Δανία και το Βέλγιο…)
Πρέπει να είναι κανείς σχιζοφρενής για να ποντάρει σε σκίτσα ευρωπαικών μαχητικων 6ης γενιάς μέχρι να πάρουμε το F-35. Που και αύριο να είναι έτοιμο το ευρωπαικό 6ης γενιάς είναι πασιφανές ότι η χώρα δεν θα αγοράσει 2 τύπους μαχητικών αεροπλάνων. Η οικονομία δεν τα σηκώνει αυτά και ούτε θα τα σηκώσει για τα επόμενα 30+ χρόνια.
Σε ότι αφορά τους Αμερικάνους υπήρχε 3-4 χρόνια πριν γίνει η τελευταία αγορά των 30 F-16 υπήρχε εδώ η πληροφορία ότι οι Αμερικάνοι θα μας πάνε σε μία ακόμη αγορά F-16 και μετά στο F-35.
Τα σενάρια περί συμμετοχή μας σε ευρωπαικό μαχητικό 6ης γενιάς εγώ τα θεωρώ κουβέντες του καφενείου.

Αντώνης
2 years ago

Αν παραγγείλουμε f-35 το 2035 που ανέφερες, δεν θα παραλάβουμε ούτε το 2038… Το ευρωπαϊκό 6ης γενιάς, δεν το ανέφερα για ενδιάμεση λύση… Για ενδιάμεση λύση ανέφερα πχ rafale f4, έναντι f-15 ή f-16v όπως αφήνεις να εννοηθεί ότι θα γίνει στο ενδιάμεσο μέχρι το 2035+++. Επειδή το λέει η LM για να μη ξεχνιόμαστε… Εσύ πιστεύεις ότι το 2035 δεν θα είναι έτοιμο το ευρωπαϊκό ή ότι δεν θα υπάρχουν άλλες και καλύτερες πιθανόν επιλογές τότε από το f-35; Ξέρεις τι έτος έχουμε; 2018… Κουβέντες καφενείου είναι το να ισχυρίζεσαι ότι δεν έχουμε χρήματα για το ευρωπαϊκό ή οποιαδήποτε άλλη λύση και έχουμε για την αγαπητή σου LM… Επίσης καφενειακου επιπέδου είναι το επιχείρημα σου ότι το f-35 είναι μονόδρομος στρατιωτικά και πολιτικά… Είσαι μελλοντολογος για να ξέρεις ποια θα είναι η αξία του αεροσκάφους από στρατιωτικής πλευράς το 2035; Ακόμη και τώρα, γιατί είναι μονόδρομος; Ταιριάζει με το δόγμα μας; Προσφέρει κάτι εναντίον της Τουρκίας η οποία σχεδιάζεται να παραλάβει πάνω από 100; Είναι φθηνό σε αγορά ή χρήση; Επειδή δε, πετάς συχνά τη μπάλα στην εξέδρα, αν η Τουρκία δεν το παραλάβει, αλλάζουν πολλά, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Πολιτικά, γιατί είναι μονόδρομος; Επειδή οι Αμερικάνοι μας έχουν δροσίσει; Επειδή κρατάνε με νύχια και με δόντια την ισορροπία μεταξύ ημών και των Τούρκων; NOT!!! Μόνος σου είπες για την μη αποδέσμευση κρίσιμων ηλεκτρονικών και όπλων για το f-15h… Όπως και ισχυρότερου κινητήρα για τα f-16, όπλων cruise και πολλών ακόμη… Να τους πριμοδοτησουμε κιόλας επειδή τα έκαναν σκατα στη περιοχή ή επειδή άφησαν τη Τουρκία να γιγαντωθεί και να γίνει ανεξέλεγκτη; ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago
Reply to  Αντώνης

Όταν βρούμε λεφτά θα πάρουμε το F-35. Mέχρι τότε αν θέλεις ενδιάμεση λύση βρες τα λεφτά και αγόρασε ότι θέλεις.

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Αντώνης

πάντως καλά τα λες

Trusted Member
Thras (@thras)
2 years ago
Reply to  Αντώνης

Πολύ σωστά τα λες φίλε Αντώνη και είναι προφανές ότι ο ΓΙΑΝΝΗΣ (με δύο Ν) δεν έχει συνηθίσει να συζητά, αλλά να κάνει ανακοινώσεις. Λες και είναι όλοι υποχρεωμένοι να συμφωνούν μαζί του…

Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

έτσι βάσιμα λέγεται και όπου υπάρχει καπνός….

2 years ago

1. Οσον αφορα οτι κανενα ΝΜΑ απο μονο του δεν λυνει τα προβληματα των ΕΔ εναντι της Τουρκικης σπειλης, και οτι πρεπει να ειναι ενα κομματι μονο της συνολικης αναβαθμισης, εξελιξης και ολοκληρωσης ολοκληρης της αλυσιδας συστηματων, το υπονοεο η πτηση χωρις να χρειαζεται να το γραψει ηια πολλοστη φορα, και το γνωριζουμε επισης ολοι εδω, (πολλοι οπως εγω χαρη στην πτηση), οποτε δεν χρειαζεται να το επαναλαμβανουμε συνεχεια και εμεις στα ποστ μας: η πτηση θετει θεμα τι νομιζουμε για την πιθανη θεση του ταδε αφους στην εκσυγχρονισμενη, διευρυμενη και ολοκληρωμενη αλυσιδα της ΠΑ.
2. Για οσους αναφερουν την παλαιοτητα της σχεδιασης, η μονη διαφορα πρακτικα και περιληπτικα ειναι με τα F35 που εχει σε τελευταια προτεραιοτητα οτι ειχε σε πρωτη η σχεδιαση του αετου, και το αντιστροφο, για να πετυχουν διαφορετικα πραγματα.
Αν σαν ΠΑ κρινεις οτι χρειαζεσαι τις καλυτερες υπαρκτες στελθ επιδοσεις σαν προτεραιοτητα δεν κοιτας F15, αν ομως δεν ειναι προτεραιοτητα σου, το F15 πολλακις ιδιαιτερως σαν καινουρια εκδοση ειναι ενα πανισχυρο κορυφαιο αεροπορικο μεσο που μπορει να προσφερει μια ολοκληρη λιστα απο αλλης τελειως κλασης υπηρεσιες στην ΠΑ απο τα μεσα που διαθετει συμπερλαμβανομενου του Viper. Ηλεκτρονικα δεν θα εχει καμμια ιδιαιτερη υστερηση σε σχεση με πχ F35 ενω για τους ρολους που ειναι σχεδιασμενο, ενω τα ηλεκτρονικα εξελισσονται συνεχως, οι αεροδυναμικοι κανονες δεν εχουν αλλαξει τα τελευταια 40 χρονια ουτε προκειται … Και οι βελτιωμενοι νεοι κινητηρες ερχονται να βελτιωσουν και αλλο τις επιδοσεις σε αυτους τους ρολους.
3. Κανονικα, F15 και F35 ειναι συμπληρωματικα το ενα του αλλου, ιδιαιτερως για χωρες σαν εμας. Επειδη ομως βλεπω μαλλον το ΝΜΑ να ειναι στο τελος το F35, (με οποιον τροπο τελος παντων λυθει ο οικονομικος γριφος) ειναι μαθηματικα απολυτως αδυνατη πιθανοτητα η προμηθεια (οποιουδηποτε) δευτερου τυπου ΝΜΑ, ιδιως της κλασης του F15, το ρολο του οποιου θα εχουν τα Viper.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

42
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -

November 2020 #006

Αγορά 4.49
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά

Related News

Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν οπλισμένα drones στην Ταϊβάν, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη δυνητική πώληση οπλισμένων drones MQ-9B στην Ταϊβάν, με εκτιμώμενο κόστος $600 εκατομμύρια.Σύμφωνα...

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...

Επίσκεψη στον Ο.Λ.Α. αξιωματικών της Εθνικής Σχολής Άμυνας του Ισραήλ

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην Αλεξανδρούπολη και ειδικότερα τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, επισκέφθηκαν αξιωματικοί της Εθνικής Σχολής Άμυνας του Ισραήλ (Israeli National Defense College- IND), στο πλαίσιο ερευνητικού-εκπαιδευτικού...