29.7 C
Athens
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΘΕΜΑ: F-15 2040 vs F-35. Αιρετική επιλογή ή υπαρκτή λύση;

- Advertisement -

Πριν λίγο καιρό είχαμε ξεκινήσει μια σειρά άρθρων που αφορούσαν την εξέταση διαφόρων antiF-35 λύσεων από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ανάμεσα σε αυτές είχαμε εξετάσει το Rafale, το Typhoon, το Gripen E, αλλά φυσικά και το ίδιο το F-35. Κοινή διαπίστωση σε όλες τις περιπτώσεις ήταν πως το F-35 δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα αεροσκάφος, αλλά από μια οργανωμένη άμυνα, που θα περιλαμβάνει και προηγμένα αεροσκάφη.

ΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ;


Η εξέταση διαφόρων λύσεων, ανάμεσα σε αυτές και των Rafale/Typhoon, είχαν να κάνουν όχι τόσο με τις antiF-35 δυνατότητές τους, αλλά με την ικανότητές τους να παρέχουν τόσο μεγάλο όγκο πυρός, και τόσο προηγμένες ικανότητες, που θα άλλαζαν την έκβαση του πολέμου ακόμη κι αν ο αντίπαλος είχε στην διάθεσή του αεροσκάφη όπως το F-35. Και είναι απόλυτα λογικό, καθώς για παράδειγμα 30 Rafale ή 30 Typhoon, θα μπορούσαν να πλήξουν 60 εχθρικούς στόχους με SCALP/Storm Shadow χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την εχθρική αεράμυνα.

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;


Φυσικά αντίστοιχες λύσεις μπορεί να παρέχει και το Gripen E, απλά το τελευταίο δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από το F-16V, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η επένδυση σε ένα εντελώς νέο μαχητικό αεροσκάφος. Αυτό δεν σημαίνει πως το Gripen E δεν είναι μια εξαιρετική επιλογή, αλλά η εποχή που μπορούσαμε να επιλέγουμε 2,3 ή 5 διαφορετικά μαχητικά έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

ΘΕΜΑ: Gripen E πάνω από το Αιγαίο, σε ρόλο κυνηγού F-35;


Η ανάγκη ενίσχυσης της ΠΑ παραμένει, και μάλιστα είναι εξαιρετικά πιεστική. Τα F-16V, είναι μια εξαιρετική λύση, που θα προσφέρει στην ΠΑ μαχητικά 4,75 γενιάς με ικανότητα Fusion, που θα μπορούν να πετούν μέχρι και το 2050. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ΠΑ δεν χρειάζεται νέο μαχητικό άμεσα, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει. Η ενίσχυσή της είναι κρίσιμη, καθώς το κατακερματισμένο μέτωπο με τα εκατοντάδες νησιά που πρέπει να προστατεύσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας απαιτούν μια πανίσχυρη Αεροπορία. Κάπου εδώ πρέπει να πούμε, για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την σειρά των άρθρων μας για το θέμα, πως στην Ελλάδα ζούμε, και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι “λεφτά δεν υπάρχουν”.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως είναι καιρός να ξεκινήσουμε διαδικασία για Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος;


Μιας και τα Rafale/Typhoon θα μπορούσαν πράγματι να είναι εξαιρετικές λύσεις ενίσχυσης, υψηλού κόστους όμως κτήσης και συντήρησης, θα πρέπει να εξετάσουμε και την λύση του F-15. Το τελευταίο ήταν για πολλά χρόνια το “καμάρι” της USAF, ένα εκπληκτικό μαχητικό, ο ορισμός της εναέριας υπεροχής. Το μαχητικό που η Δύση είχε να αντιτάξει απέναντι στα χιλιάδες σοβιετικά μαχητικά. Το κακό γιαυτό ήταν πως όντας εξαιρετικά προηγμένο δεν μπορούσε να πωληθεί σε όλους τους συμμάχους, ενώ κι όσοι μπορούσαν να το αγοράσουν δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά. Οι “πλούσιοι” Ευρωπαίοι αγόρασαν Tornado ADV οι Γάλλοι Mirage 2000 (και παραλίγο Mirage 4000), και ελάχιστες χώρες προσέθεσαν τους Αετούς στο οπλοστάσιό τους.

Super Mirage 4000: Tο αντίπαλο δέος των F-15 και Su-27


Τώρα, το F-16 είχε την τύχη να συνεχίσει να εξελίσσεται, ακόμη και στην σκιά του F-35. Το F-15 όμως, μετά την ανάπτυξη του F-22 έχασε την παλιά του “αίγλη”, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε ένα εξαιρετικό μαχητικό, που όχι απλά συμπλήρωνε, αλλά υποκαταστούσε το “σπάνιο” F-22. Οι χρήστες συνεχίζουν να “αγαπούν” τα F-15 τους, τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν πολύ χαμηλό κόστος χρήσης (για δικινητήριο μαχητικό πάντα μιλάμε). Οι ΗΠΑ το χρησιμοποιούν παντού και πάντα, και το  F-15E είναι το αεροσκάφος που έχει σηκώσει στις πλάτες του τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ένα πραγματικό bombs truck, που μπορεί να μένει πολλές ώρες στον αέρα, και να πλήττει κάθε είδους στόχο. Τις δε ικανότητές του τις απέκτησαν τα Rafale/Typhoon μόλις στις τελευταίες εκδόσεις τους.

Οι Ισραηλινοί εξετάζουν την αγορά βελτιωμένων F-15I αντί της αγοράς επιπλέον F-35I


Το 1999 η ΠΑ έφτασε πολύ κοντά στην απόκτηση αεροσκαφών τύπου F-15H ή ουσιαστικά F-15E. Τελικά αποφασίστηκε η αγορά των 60 F-16C/D Block 52+, αντί για ένα αριθμό 25-30 F-15H. Πολλοί έκτοτε κατακεραυνώνουν αυτή την απόφαση, αλλά δεν θα την κρίνουμε σήμερα. Τα F-15H δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, και η χώρα μας προχώρησε με τα νέα της F-16 τα οποία σημειωτέον ήρθαν με σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων (για αύξηση της ακτίνας δράσης).
Η Boeing, που θα μπορούσε να την κατηγορήσει κανείς πως έχει εγκαταλείψει το στρατιωτικό της σκέλος, συνέχισε υποτονικά να αναπτύσσει τα F-15. Οι παραγγελίες από Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη και προσφάτως, Κατάρ, της επιτρέπουν να βρίσκει πρόθυμους πελάτες που θα πληρώνουν για ένα προηγμένο F-15. Φυσικά δεν είναι μόνο οι Άραβες που “αγαπούν” το F-15, αλλά και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί φαίνεται να επιθυμούν την αγορά μιας προηγμένης έκδοσης του αμερικανικοί αεροσκάφους.

Ισραήλ: Και το όνομα αυτού… F-15I Advanced


Γυρίζοντας τώρα στην Ελλάδα, το F-15 θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο αντίστοιχο με αυτόν που θα έπαιζαν τα Rafale/Typhoon. Αεροσκάφη φορτωμένα με όπλα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, που θα περιπολούσαν πάνω από Αιγαίο, και θα δρούσαν όπου χρειάζονταν. Μια μικρή ομάδα αυτών των αεροσκαφών, φορτωμένα με 12 AIM-120C/D AMRAAM θα μπορούσαν να σκορπίζουν εχθρικές επιθέσεις κορεσμού πάνω από ελληνικά σημεία ενδιαφέροντος, όπως νησιά ή συγκεντρώσεις πλοίων του ΠΝ.
Ταυτόχρονα, το F-15E παραμένει αξεπέραστο στην διείσδυση σε χαμηλό ύψος, αν και θα πρέπει να πούμε πως αυτού του είδους η τακτική έχει πλέον ατονίσει, και καμία αεροπορία δεν θα διακινδύνευε πανάκριβα μαχητικά σε αποστολές διείσδυσης χαμηλού ύψους.

ΗΠΑ vs ISIS: Tα F-15E και τα A-10 «βγάζουν το φίδι από την τρύπα»


Τα F-15 που θα αγοράσει το Κατάρ θα είναι τα πλέον προηγμένα μαχητικά του τύπου, και θα υπερέχουν ακόμη και των Σαουδαραβικών. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα θα έχουν και μια τεράστια μονοκόμματη οθόνη σε στυλ F-35, όπου ο προηγμένος υπολογιστής του θα κάνει fusion τα δεδομένα από το προηγμένο AESA ραντάρ του, καθώς και τα σύστημα IRST που θα διαθέτει. Τα σαουσαραβικά F-15 μεταφέρουν ήδη φορτίο 12 BVR AIM-120C AMRAAM! Συνεπώς ο Αετός, δεν γέρασε, απλά έγινε πολύ πιο ώριμος και φυσικά μάχιμος και επικίνδυνος!
Συνεπώς, ποια είναι η άποψή σας επί του θέματος; υπάρχει χώρος στην Ελληνική ΠΑ για ένα αεροσκάφος σαν το F-15 2040; θα άλλαξε τα δεδομένα στο Αιγαίο;

Το Advanced F-15 2040 (video)


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο έχει κατηγοριοποιηθεί σαν ΘΕΜΑ. Σκοπός είναι να προάγουμε την διαδικτυακή συζήτηση μέσα από τα social media και το περιοδικό μας. Δεν έχει αλλάξει κάτι στον οικονομικό τομέα, η χώρα μας παραμένει στα Μνημόνια, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί περικόπτονται συνεχώς. Το ΘΕΜΑ είναι μια υπόθεση εργασίας, προκειμένου να «πυροδοτήσουμε έναν δημιουργικό διάλογο.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ξερουμε μηπως καποια προτιμηση της ΠΑ ως προς τον τυπο μαχητικου απο τους προαναφερομενους στο αρθρο;

ΓΙΩΡΓΟΣ.Δ

Αν το F-35 χρησιμοποιηθει σε ρολο εναεριας υπεροχης απο την Τουρκια, θεωρω οτι δεν υφισταται το F-15 ως λυση ακομη κι αν κουβαλαει 30 Amraam. Πρεπει να βρεθει λυση για τον εντοπισμο του F-35. Θεωρω οτι αφου η Αμερικη το πουλαει παντου θα εχει και την λυση του εντοπισμου του, αρα ειναι εντοπισιμο με καποιο τροπο. Το συμπερασμα αυτο ενισχυεται και απο την αντιδραση στους Τουρκικους S-400.

Ektoras

Πριν από μερικους μήνες επαιξε μια ειδηση σχειτκα με την προθεση της Lockheed να προσφερει στην Ιαπωνια μια Ιβρυδικη εκδοση μεταξυ F22 και F35. Ένα τετοιο αεροσκάφος με εμφαση στην εναερια υπεροχη (αν μπορούμε να μιλαμε με τέτοιους ορους το 2040) μηπως θα ήταν η βελτιστη λυση για την Ελλάδα και μια ευκαιρια να μπει σε ένα πρόγραμμα αναπτυξης ενός αεροσκαφους με οριζοντα 20ετιας;

Ellinokyprios

Εξαιρετική ιδέα, και κατά την γνώμη μου προτιμώτερη η αγορά άλλων εξελιγμένων εκδόσεων των αεροσκαφών αυτών απο το F-35!
Χωρίς να είμαι ειδικός, ούτε κατα προσέγγιση, θα ανάφερνα λόγους όπως η τιμή, που υποθέτω ότι θα εξακολουθούν να είναι φθηνότερα, επομένως περισσότερα αεροσκάφη, και χωρίς να τα χωρίζει ιδιαίτερα μεγάλο τεχνολογικό χάσμα!
Πιστεύω…

agnostosependytis

Νομίζω το ερώτημα δεν υφίσταται καθώς απαντήθηκε από την ΠΑ πριν 20 χρόνια… πριν 20 ΧΡΟΝΙΑ!
Τότε ήταν ένα αεροσκάφος με χρονάκια (είχαν βγει ήδη Eurofighter κτλ), τώρα πια είναι ένας συμπαθής και αρκετά ικανός γερόλυκος, αλλά τίποτε άλλο.
Αντικαταστάθηκε από το f-22 το οποίο σε λίγο θα είναι υπό αντικατάσταση, νι είναι καλό Bomb carrier, αλλά σε Αφγανιστάν και Ιράκ δεν υπήρχε αντίπαλος.
Μόνο αν το παίρναμε μεταχειρισμένο σε πολύ μικρή τιμή

Spyros

Έχουμε κάποια κατάσταση/ σύγκριση που να δείχνει το κόστος ανά ώρα πτήσης, σε τελευταίες εκδόσεις F-16 και F-15, F/Α-18 κτλ;
Με προβληματίζει η επισήμανση πως το F-15 είναι σχετικά οικονομικό σε χρήση, απλώς επειδή πρώτη φορά διαβάζω/ακούω κάτι τέτοιο.

Nikos Paraskevas

Όλα τα α/φη αυτά έχουν φτάσει στο όριο της εξελικτικής του πορείας. Να τα πούμε απλά μετά απο μερικά χρόνια ποιες αναβαθμίσεις θα έχει να μας προσφέρει ο κατασκευαστής τους και σε τι κόστος, και πόσο εύκολο θα είναι νέες τεχνολογίες να ενσωματωθούν σε ψυχροπολεμικής σχεδίασης σκαριά;
Αντιθέτως το F-35 είναι καινούργιο με ευρεία πελατειακή βάση και όλο το μέλλον δικό του.
Επίσης το F-15 είναι ακριβό.
Το μόνο θετικό είναι πως φτάνει Κύπρο με επάρκεια καυσίμου, αλλά τώρα εμείς με την ανισσοροπία που έχουμε με τους απέναντι πάμε να προστατεύσουμε τα Ελλαδίτικα εδάφη. Η Κύπρος είναι πολυτέλεια, όπως και η ΑΟΖ και ο μόνος τρόπος προστασίας τους είναι με το δόγμα αποτροπής “με χτυπάς Κύπρο σου ανταποδίδω αλλού”.
Επισης το F-15 δεν είναι στελθ. Aν τελικά οι Τούρκοι πάρουν τους S-400 (και κάποιο ευρωπαϊκό ή εγχώριο σύστημα) δεν είναι προτιμότερο να έχουμε ένα στελθ που ούτως ή άλλως έχει stand off όπλα αντί για κάποιο συμβατικό;
Επίσης το F-15 είναι της μισητής Boeing. Εμείς εδώ αγαπάμε Lockheed και σε όποιον αρέσει.

Το f-15 εχει προοπτικη στο μελλον κατα κυριο λογο ως arsenal fighter δλδ υμπληρωνει με μεγαλο ογκο πυρος το περιορισμενο φορτιο των μαχητικων 5ης γενιας σε BVR πυραυλους. Το 2ο με τα χαρακτηριστικα στελθ διεισδυει στην εχθρικη αεραμυνα παρεχει στοιχεια στοχοποιησης στο f-15 το οποιο ειναι πιο πισω σε ασφαλη αποσταση. Ολα εξαρτωνται απο την μελλοντικη δομη της ΠΑ. Εαν εχουμε αποφασισει οτι με νυχια και με δοντια θα αποκτησουμε f-35 τοτε το αντιστοιχο bomb track μασ θα ειναι τα f-16V αρα f-15 δυσκολα θα χουν θεση τοσο σε επιπεδο ρολου οσο και σε κατανομη πορων . Αμα ομως f-35 δεν δουμε η δουμε το 2040 τοτε τα f-15 ειναι ενα καλο stop gap μετρο. Να δουμε στη τελικη τι θα αντιπαραταξπυν και οι Τουρκοι ως τοτε

Fingolfin

Φυσικα και υπαρχει χώρος για το αγαπημένο F15! Θα ήταν ιδανική προσθήκη ειδικάκα με ραντάρ ΑΕSA!

Gilan

Θεωρώ το F-15 εξαιρετική επιλογή όσων αφορά το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, καθώς και ως αποστολές περιπολίας (CAP) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα έχει κοινούς κινητήρες με τα F-16 και άρα ευκολότερη συντήρηση.
Το πρόβλημα είναι: τι πιθανότητες έχει απέναντι στο Τουρκικό F-35 και το κόστος συντήρησης-διαθεσιμότητα.

Mirage

Παρ ολη την αγαπη μου στον αετο πραγματικα πιστευω πως το μελλον βρισκεται σε καποια καινουρια σχεδιαση. Πιστευετε πως υπαρχει περιπτωση να ενσωματωθει η Ελλαδα στην ομαδα που θα σχεδιασει το νεο ευρωπαϊκο μαχητικο με επι κεφαλης τους γαλλους?

p270

Μακαρι να μπορουσαμε να εχουμε f15 αλλα δεν αντισταθμιζεται το προβλημα με το f35 η καλυτερη λυση θα ηταν μιας και μιλάμε υποθετικά τα βγαζαμε εκτος τα 30αρια τα mirage ebg και τα f4 κσι να εμπαιναν στην θεση τους f15 και φυσικα f35 τα οποια θα εκαναν την υπουλη δουλεια να ανταποδωσουν το υπουλο κτυπημα των κακων γειτονων που εχουμε
Βέβαια με τετοια ΠΑ μαλλον θα το σκεφτονταν δυο φορες
Ονειρα θα μου πειτε τι αλλο να κανουμε οταν δεν υπαρχει χρημα

xmmm

Καινουρια σχεδιαση ή τελειως διαφορετικο παραδειγμα. Επιθεση μεσω swarm tactis απο drones χαμηλου κοστους – ακομα και οι πυραυλοι κρουζ οπως οι Scalp ισως σε πολυ λιγα χρονια να ειναι απαρχαιωμενοι.
Αντιστοιχα κατανεμημενα συστηματα για αμυνα, οπου τα μαχητικα ειναι μονο το ενα σκελος

Χρήστος

Καλησπέρα σε όλους. Σίγουρα το F15 στις τελευταίες εκδόσεις του θα είναι ένα ικανότατο μαχητικό αλλά εάν υπάρχουν χρήματα για τόσο ακριβη αγορά γιατί να μην αγοράσουμε F35; Εκτός και εάν σύντομα δοκιμαστεί με επιτυχία τεχνική εξουδετέρωσης του stealth στα υπόλοιπα μαχητικά

CKfurious

Όνειρα θερινής νυχτός
Σχεδόν πανσέληνος
θα έγγραφα εάν το F15 θα είναι aκόμα σε παραγωγή το 2040
αλλα το σωστό ερώτημα είναι;
Θα υπάρχει η Ελλάδα το 2040???

KonTim

Μια παρατήρηση/διόρθωση απλώς:στον διαγωνισμό του 1999 προκρίθηκε ως γνωστόν η λύση αγοράς 60 F-16 Block 52+ και 15 Mirage-2000-5.Η εναλλακτική ήταν η αγορά 36+4 F-15 και όχι 25-30 όπως γράφετε.

Μιχάλης Σκαλιωτης

Εδώ παει ο νους σου κατευθείαν στο silent eagle… Αυτό θα ήταν κίνηση ματ,αν εμπαινε σε παραγωγή..!ολα τα παλια καλά του αεροσκάφους δηλ ακτινα δρασης και οπλικο φορτιο (σαφώς μικρότερο) συν τις όποιες νέες καινοτομίες τυπου στελθ η νεα ρανταρ και αισθητηρες. Βαλε το φονικο αυτο πακετο σε ενα καρα-δοκιμασμενο αεροσκαφος και πετυχες φλεβα χρυσου .Ειχα διαβασει ενα σχετικο αθρο στο pro news για αυτο το project. Κριμα που δεν επεισε το Ισραηλ για παραγωγη! Θα μου πεις και να ειχε βάση η “καραθεωρια”μου και να ανοιγε καμια γραμμή παραγωγής η Boeing για Ιαπωνια-Ισραηλ-Ελλαδα πόσο θα κόστιζε ??? Μάλλον κοντά στο F-35 οπότε !!!!!

ivychris

Έχουμε πλάκα εμείς οι Έλληνες…
Δεν μας κάνει το F-15E γιατί είναι παλιό σκαρί
Τα F-15C/D είναι παλιάς τεχνολογίας
Δεν μπορεί να εξελιχθεί περεταίρω
Δεν είναι stealth.
Είναι να τρελαίνεται κανείς, όταν οι ίδιοι οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν τα δικά τους 178 F-15C της National Guard με νέα glass cokpits, CPDs, LightHud, JHMCS, CFTs, νέα Rails για διπλάσιους AMRAAM, IRST21, EPAWSS, APG-82 AESA ή αναβαθμιζοντας τα APG-63(V)3 , κλπ κλπ, και
όταν οι Ισραηλίτες σαρώνουν τα όποια λίγα αποθέματα σε διθέσια F-15D, πριν 2 χρόνια πήραν 9 δωρεάν, μετατρέποντας τα σε F-15 Baz (air superiority/ A2G)
Και όσον αφορά τους 12 ΑΙΜ-120 B/C/D AMRAAM που αναφέρει το άρθρο, αφορά τα F-15SA , γιατί τα F-15QA του Καταρ θα έχουν επανασχεδιασμένα φτερά με τα τετραπλά ολοκαίνουργια Rails τα λεγόμενα Advanced Missile and Bomb Ejection Racks (AMBER) which could end up nearly doubling its successors to a whopping 22 missiles in total…!!!
22 AMRAAM, το ξαναγράφω
Επίσης η Boeing προσφέρει δομική ενίσχυση των πτερύγων με $1Εκ/F-15C (https://www.flightglobal.com/news/articles/longeron-upgrade-would-keep-f-15cs-flying-437587/)
Για 55 F-15C στο budget του 2018 εχουν εγκριθεί $441Εκ για 105 CFTs ($3.7Eκ/καθένα) & 210 Multi rail missile launchers ($250Κ/καθένα)
Αν μας δίνονταν δωρεάν μαζί με προμήθεια JASSM-ER, JSM/NSM, AARGM & φυσικά Sniper & Legion Pods, θα μπορούσαμε να αποσύρουμε τα EGM, PHANTOM & Block-30 και προσωπικά παρότι αιρετικό, θα πουλούσα πακέτο και τα -5Μκ2 με τους SCALP και να γλιτώσω το €1Δισ της αναγκαίας αναβάθμισης…Α/φων & όπλων…
Για να μην αναφερθούμε στις οικονομίες λογιστικής υποστήριξης κινητήρων, αισθητήρων & όπλων…
Όσον αφορά τις δυνατότητες δεν χρειάζεται καν σχόλιο
Όποιος θέλει να μάθει, μπορεί να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του από άπειρες έγκυρες πηγές

panos

Η Γερμανία με την Γαλλία ξεκινάνε μελέτη για το νέο μαχητικό…έμας δεν μας κόβει να χωθουμε..; έτσι και με τα f35…

sotbak

νομίζω μια τέτοια επιλογή αξίζει μόνο αν οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας είναι για Α/Φ εναέριας υπεροχής, αλλιώς Φ-16 οχιά και ξερό ψωμί και λόγω κόστους/ώρα πτήσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ.Δ

Η Αμερικη χρησιμοποιει το F-15E εχοντας επιλυσει το προβλημα της εναεριας υπεροχης πανω απο το πεδιο της μαχης με το F-22. Θα μπορουσε αν ηθελε να βομβαρδιζει με T-2 BUCKEYE (λεμε τωρα). Κατι παρομοιο εγινε στον 1ο πολεμο του Κολπου οπου βομβαρδιζαν buckaneer και jaguar. Η Ελλαδα πως εχει επιλυσει το προβλημα της εναεριας υπεροχης εχοντας αντιπαλο stealth μαχητικα?

Άγνωστος

Πριν σκεφτείτε αν το F15 εντοπίζει το F35 και αν γέρασε και αν μεταφέρει πολλά όπλα… μήπως να σκεφτούμε πού θα το παρκάρουμε;;; Γιατί από όσο θυμάμαι αγαπητέ κύριε αρθρογράφε που θα έπρεπε να γράφετε πιο στοιχειοθετημένα τα άρθρα σας (ακόμα και αυτά των συζητήσεων) η Ελλάδα δεν διαθέτει αεροσκάφη με δύο κάθετα σταθερά ή αλλιώς 20+μ. πλάτος! Σε ποιο hangar θα τα έχουμε; Μήπως θα χτίσουμε και νέα Α/Δ ή μήπως θα τα χτυπάνε οι Τούρκοι στο έδαφος;;;

aris32

σε μια αεροπορια που εχει αναβαθμιση το συστημα προειδοποιησεις με αναβαθμιση των υφισταμενων στατικων ρανταρ – με αγορα νεων αυτοκινουμενων ρανταρ που μπορουν να μετακινηθουν απο σημειο σε σημειο – με αναβαθμιση των ασεπε – με αναβαθμιση του ΠΝ με πλοια που θα εχουν ως σκοπο της ΑΑ αμυνα – με αγορα καποιον συστηματων εντοπισμου αλλης τεχνολογιας ( δεν ειμαι ειδικος αλλα απο αρθρα διαβαζω οτι αναπτυσονται νεες τεχνολογιες εντοπισμου STELTH αεροσκαφων ) με αναβαθμιση των υφισταμενων μαχητικων αεροσκαφων – με αναβαθμιση των πατριοτ και χωκ με νεα ρανταρ και βληματα στην περιπτωση των χωκ – με αναβαθμιση των υποδομων των αεροδρομιων τοτε το ΝΜΑ θα μπορει να ειναι οποιοδηποτε μαχητικο αεροσκαφος τελευταιας γενιας ειτε λεγεται εφ2000 ειτε λεγεταιραφαλ ειτε λεγεται περισσοτερα φ16 ειτε λεγεται φ15 ειτε λεγεται φ35 .

Christos1974

Πριν από μερικους μήνες επαιξε μια ειδηση σχειτκα με την προθεση της Lockheed να προσφερει στην Ιαπωνια μια Ιβρυδικη εκδοση μεταξυ F22 και F35. Ένα τετοιο αεροσκάφος με εμφαση στην εναερια υπεροχη (αν μπορούμε να μιλαμε με τέτοιους ορους το 2040) μηπως θα ήταν η βελτιστη λυση για την Ελλάδα και μια ευκαιρια να μπει σε ένα πρόγραμμα αναπτυξης ενός αεροσκαφους με οριζοντα 20ετιας;
ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ.. Ένα τέτοιο αεροσκάφος με τα stealth χαρακτηριστικά του F-35, την τελευταία τεχνολογία του τελευταίου την ευελιξία του f-22 και την ακτίνα του καθώς και το μεγάλο εσωτερικό φορτίο του, θα καθιστούσαν το νέο υβριδικό αεροσκάφος την απόλυτη πλατφόρμα εναέριας υπεροχής για την επόμενη δεκαετεία.

Aias

Η επιλογή viper είναι η σωστή απόφαση.
Η αεροπορία πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτή.
Μεταχειρισμένα f16 με upgrade σε viper ακόμα και με επιβάρυνση δομικής αναβάθμισης αν υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα.
Αγορά καινούργιων;
Ενταγμένα όπως σωστά είπατε σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αεραμυνας .
Πλέον viper σε ικανό αριθμό ,πλήρη υποστήριξη και όπλα.

Scalp_eg

Αναμενουμε και αρθο: F18 Growler vs F35 vs S400
Με σχεδον το μισο κοστος αγορας και υποτριπλασιο κοστος χρησης απο το F35, ισως αξιζει να εξεταστει
σε λιγα κομματια απο το επιτελειο της αεροποριας
Επισης να μαθουμε και περισσοτερα πως “τρελαινει” τα αντιπαλα ρανταρ
και αν εκτος απο τα επιγεια (S400, η οτι αλλο αντιαεροπορικο παρουν οι τουρκοι)
μπορει και αλλων αεροσκαφων (F35)
και σε τι αποστασεις?

Stmts

Τα F15 θα μπορούσαν να έχουν το ρόλο των Corsair A7 για κρούση σε μεγάλη εμβέλεια. Στα πλαίσια της συνεργασίας με το Ισραηλ η ΠΑ θα μπορούσε να αντλήσει σημαντική γνώση και εμπειρία από την Ισραηλινή Αεροπορία. Χάρις στην μεγάλη αυτονομία του το F-15C/D Eagle (σχεδόν 2.000 χλμ,)θα μπορούσε αν χρειαστεί να παραμείνει για πολλές ώρες στο αέρα περιπολώντας την θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης σε συνεργασία με τα EMB-145H ERIEYE AEW&C.

Γιωργος. Ε.

Δεν βλεπω ορεξη για su 37ας πουμε.
Δεν γινεται λογω ΝΑΤΟ μσλλον
Πολυ καλο κσι φτηνο

Em.Ti

Το ότι μια δύναμη σαν το Ισραήλ σκέφτεται πολύ σοβαρά να παραγγείλει νέα (και ικανότερα) F-15 πιστεύω λέει πολλά για τις δυνατότητές του σαν α/φος. Ακόμα και ένα F-15E να έρθει τα επόμενα 10 χρόνια στο Αιγαίο, το παιχνίδι αλλάζει. Πού να βάλουμε μέσα τις πιο προηγμένες εκδόσεις…
Το πρόβλημα στην περίπτωσή μας όμως (επειδή δεν είμαστε και δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ Ισραήλ) είναι όπως πάντα το κόστος. Ακόμα και όταν η οικονομία μας ανακάμψει και μπορούμε να επενδύουμε μεγαλύτερα ποσά στην Άμυνα, και πάλι τα κόστη του F-15 είναι απαγορευτικά για μια χώρα σαν τη δική μας. Και στο δίλλημα ποιότητα έναντι ποσότητας, ιστορικά πάντα διαλέγουμε το δεύτερο.
Το μυστικό στην περίπτωσή μας είναι λύσεις υψηλής τεχνολογίας σε όλους τους Κλάδους, που παρέχουν πλήρη συνδεσιμότητα, υψηλή φονικότητα και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε συνδυαστικά τη λύση και ένα “υπερμαχητικό” για εμάς είναι απαγορευτικό.

Ionas

Ολα ειναι θεμα σχεσης κοστους αποδοσης. Και επειδη το θεμα της αποδοσης και των δυνατοτητων των εν λογω αεροσκαφων εν γενει τα εχετε αναλυσει κατα καιρους, εχει σημασια να δουμε ποσο κοστιζουν 60 F-35 και ποσο 60 F-15. Και μαλιστα τι ανταλλαγματα μπορουμε να εχουμε σε περιπτωση επιλογης ενος εκ των δυο.

Paliouras

Το F-15 σαν καινουριο (δηλαδη αγορα full price) νομιζω πως ειναι πολυτελεια για την ΠΑ. Την ιδια πανω – κατω δουλεια με αυτο μπορει να κανει και το F-18 με τα μισα λεφτα, ενω και το Typhoon & Rafale ειναι στα ιδια κυβικα και μπορουν να κανουν και πολλα περισσοτερα σε αλλους ρολους.
Το F-15 σαν μεταχειρισμενο, φυσικα και εχει θεση. Επειδη εχει τα χαρακτηριστικα που μας λειπουν για την επιτηρηση ΑΟΖ, πιθανως θα μπορούσε η Ελλαδα να βρει απο τις ΗΠΑ κανα δυο μοιρες παλιοτερων α/φων και αγαπητοι Κυπριοι να συνεισφερουν την αναβαθμιση/ εξοδα λειτουργιας μια “κυπριακης” μοιρας στην Κρητη.
Οπως καταλαβαινετε, δεν εχω το “κολλημα” με την πολυτυπια..Αν ενα αεροσκαφος εχει χαρακτηριστικα που μας λειπουν, φυσικα και θα το ηθελα (το F-15 εχει το πλεονεκτημα του ιδιου κινητηρα με το F-16 αναφορικα με την συντηρηση). Πχ αν μας ελεγαν οι ΗΠΑ παρτε 20 F-35 απο το πρωτο batch, αναβαθμιστε τα και κρατηστε τα, θα λεγαμε οχι λογω πολυτυπιας?
Παρολα αυτα θεωρω πως επειδη το F-15 οντως εχει “παλια” σχεδιαση, θα προτιμουσα μεταχειρισμενα Typhoon (ιδιου ρολου), που υπαρχουν λιολας διαθεσιμα.
Το σιγουρο ειναι πως η Boeing θα τα “εδινε ολα” για να μπει στην Ελληνικη ΠΑ…
Θυμαμαι ακομα που επι ΓΑΠ (κριμα που δεν προχωρησε αυτο) μας εδιναν 50 F-18 E/F με το τοτε AESA με 2μιση δις
Ειχαν “κατεβασει” βρακια.

Genesis

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το μόνο το ΝΜΑ ή F15 αντί για F35.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει για αυτού του είδους τις προμήθειες ένας μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, οπωσδήποτε υπερ-κομματικός, ο οποίος θα εφαρμόζεται με συνέπεια αλλά και με την απαραίτητη ευελιξία για αναθεώρηση / αναπροσαρμογή καθώς θα εξελίσσεται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα (παρά μόνο πολύ αποσπασματικά) και είναι καιρός να αρχίζουμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
Η Ελλάδα με τα πενιχρά (για το ορατό μέλλον) οικονομικά πρέπει παράλληλα με τις επιχειρησιακές της ανάγκες να “ενσωματώσει” κάθε τέτοιο σχεδιασμό στην οικονομική της πραγματικότητα και να προσπαθήσει να πάρει όση περισσότερη έμμεση αξία μπορεί.
Νομίζω ότι η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα ΝΜΑ που θα εμπλέξει την ΕΑΒ ουσιαστικά (και άλλους εγχώριους υποκατασκευαστές αν είναι δυνατόν) για συμμετοχή στην ανάπτυξη / παραγωγή ενός ΝΜΑ 5+ γενιάς, είναι μονόδρομος.
Παράλληλα το ίδιο για ανάπτυξη προηγμένου MEA τα οποία είναι προφανές ότι από ένα σημείο και μετά θα γεμίσουν τους ουρανούς.
Όλα όμως με προοπτική να μπορεί η Ελλάδα να καρπωθεί έμμεσα ή/και σταθερά οικονομικά οφέλη σε βάθος χρόνου (συντηρήσεις / παραγωγή για τρίτες χώρες κλπ.). Η απόκτηση τεχνογνωσίας είναι επίσης σημαντικό κεφάλαιο που θα πρέπει να δημιουργεί προστιθέμενη αξία.

ivychris

Starwars Canyon…
*…ανεβάστε και τις άλλες φωτο

Spyros

Πόσο φθηνότερο σε αγορά (καινούργιο) είναι το F-15 απο το F-35;
(για το κόστος χρήσης έγραψα ήδη παραπάνω)

GDIKEOS

Ας πάρουμε τους εκτοξευτές πυραύλων 1Χ8 Ασπίντ από της αποσυρόμενες φρεγάτες των Ιταλών για να τους βάλουμε επάνω από το υπόστεγο ελικοπτέρων των S και να έχουν 16 πυραύλους.
Το κόστος είναι ελάχιστο αλλά εμείς δεν έχουμε μυαλό να το κάνουμε κατά τα άλλα τα F-15 μας μάραναν!!!!!!!!!!
Μετά λέμε και γράφουμε κείμενα και άρθρα και έχουμε εκατοντάδες απαντήσεις για το ναυτικό που γερνάει αλλά λύσεις δεν δίνουμε καμία!
Οι φρεγάτες MAESTRALE και LUPO είναι αλλά εμείς……………..
Πυροβόλα των 76 χιλιοστών μεταχειρισμένα έχουν οι Ιταλοί εμείς γιατί δεν ζητάμε μερικά.

data

Γιατι οχι τα f 18 block 3 ; η μηπως ειναι μονο για αεροπλανοφορα ;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Έχω φίλο που ήταν τότε στην επιτροπή αγορά των νέων μαχητικών. Η επιτροπή είχε προκρίνει το F-15H. Έχουμε κάνει ΤΙΣ συζητήσεις για τα F-15. (και όχι μόνο)
Μου λέει ότι έπρεπε να το είχαμε αγοράσει πάση θυσία γιατί αυτό το αεροπλάνο θα μας έδινε υπεροχή. Συμφωνώ. Αλλά. Του λέω ότι τα λεφτά έφταναν για 24 αεροπλάνα και η Π.Α δεν θέλει αγορά μαχητικών σε λιγότερα από 40 αεροπλάνα στον τύπο. Μου λέει πως αρκούσαν τα 24 αεροπλάνα. Μεταξύ των άλλων λέει πως με μόλις 4 αεροπλάνα σε αποστολή CAP θα σφραγίζαμε το Αιγαίο. Φέτος μετά την επιστροφή μου από τον Ηνίοχο η κουβέντα για τα F-15 αναζωπυρώθηκε.
Είναι πράγματι αεροπλανάρα…
Τώρα, από Αμερική πλευρά έχει ειπωθεί από κάπου (πολύ μέσα από τα πράγματα…) ότι το F-35 δεν θα μας σώσει και πως χρειαζόμαστε ένα ανώτερο μαχητικό για να αντισταθμίσουμε τα περισσότερα (διπλάσια και βάλε…) F-35 των τούρκων. Συμφωνώ πως η λύση δεν μπορεί να είναι 4-50 ελληνικά F-35 εναντίον 116-132 τουρκικών. Θέλουμε ένα ανώτερο μαχητικό που να είναι δικινητήριο και εναέριας υπεροχής.
Ρωτάω τον φίλο σμήναρχο αν το F-15 Silent Eagle μπορεί να είναι η λύση. Λέει ναι και επιμένει σε αυτό. Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός γιατί πρόκειται για ένα αεροπλάνο που πέταξε 1η φορά πριν 10άδες χρόνια και δεν έχει άλλα περιθώρια εξέλιξης. Έχει φτάσει στο μάξιμουμ της πορείας του…. Πως δεν είναι ένα καθαρόαιμο στελθ αλλά ένα ρετουσαρισμένο σχέδιο που είναι φέρνει κάπως (άραγε πόσο ?) σε στελθ. Πιστεύω πως είναι αργά να πάμε σε αγορά F-15 και ας είναι όχι το μοντέλο 2040 αλλά 2140. Το ιδανικό θα ήταν να είχαμε λεφτά και να υπήρχε διαθέσιμο ένα δικινητήριο στελθ εναέριας υπεροχής.
Πάντως είναι δεδομένο ότι θα αγοράσουμε τα F-35.
Που όμως αυτά δεν θα είναι τα αεροπλάνα που θα μας σώσουν…
Σε ότι αφορά την Π.Α μας γνωρίζει πράγματα για το F-35 και έχει ειπωθεί ότι δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή όσο λέγεται. (δεν θα μπω σε λεπτομέρειες..)

Alex

Συγχαρητήρια για την εκπληκτική σας δουλειά. Θα ήθελα να ρώτησω αν θα υπάρξει ανάλογη ανάλυση για το F-18 block 3. Εχουν είπωθει αρκέτα ενδιαφέροντα πράγματα για το συγκεκριμένο αεροσκάφος

SKYHOOK47

Αν μιλάμε για μεταχειρισμένα α/φ ούτε με σφαίρες…Αν μιλάμε για καινούργιες κατασκευές το συζητάμε…Ούτως ή άλλως η συζήτηση δεν έχει κόστος…

chikichiki

Θα είμαι συνοπτικός: Για μένα η λογική “παλιό σκαρί νέα σωθικά” έχει βάση μόνο για αναβαθμίσεις, όχι για ΝΜΑ. Μειώνεται η αποτελεσματικότητα των νέων συστημάτων για χάρη των παλιών υποδομών που προκαλούν εγγενείς αδυναμίες, και μειώνονται τα περιθώρια εξέλιξης. Επιπλέον, οι αγοραστές του (Strike) Eagle συνήθως δε το αγοράζουν ως κύριο μαχητικό, αλλά ως εξειδικευμένη πολυτέλεια για deep strike. Επίσης είναι ματσωμένοι. Πραγματικά δε μπορώ να το δω ως ραχοκοκαλιά της ΠΑ στο μέλλον.

seb

Αν υπάρξουν λεφτά για F 15 θα υπάρχουν και για F 35.
Κανένας λόγος να μην πας στο καινούργιο.
Στο καλύτερο σενάριο 120 F 16V – 40 F 35 – 40+ Grippen.
To Grippen το χρειαζόμαστε για να αντικαταστήσουμε τα μιραζ και για να βγάλουν την βρωμοδουλειά με χαμηλό πτητικό κόστος.

photographix

Εξω απο το χορο, η ταπεινη μου εντυπωση ειναι οτι οσον αφορα NMA, πρωτη μας επιλογη πρεπει να ειναι το F35 για μια σειρα κυριως πρακτικων και reality check λογων, και δευτερη υποψηφιοτητα Super Bug III / Silent Eagle, εχω την εντυπωση οτι εχουμε λιγοτερα πρακτικα ζητηματα, καλυτερη υποστηριξη και αξιοπιστια και καλυτερο value for money / πολιτικα και αλλα ΑΩ με τις αμερικανικες λυσεις. Και εγγυημενες επιδοσεις. Αν για καποιους λογους κριθει απο την ΠΑ και την πολιτικη ηγεσια απαραιτητη ξανα ευρωπαικη αγορα, τοτε club Rafale.

photographix

Δεν βλεπω απολυτως κανεναν λογο προσωπικα γιατι το Silent Eagle να μην ειναι υποψηφιοτητα ΝΜΑ. Η ΠΑ μονο μπορει να αξιολογησει τι ειναι καταλληλοτερη επιλογη, μετα βεβαια τα οικονομικο-πολιτικα φιλτρα (πχ επιστροφες ομολογων, ή στρατιωτικη βοηθεια Vs αγορα μετρητοις ή με αδεια πιστωτικη)

Antonis_Loukas

Είναι γελοίο, να συζητιέται η αγορά ΝΜΑ σε αυτή τη φάση. Δεν υπάρχει σάλιο και ότι χρήματα υπάρχουν, θα έπρεπε να διατεθούν σε ΣΑΕ, ιπτάμενα radar, αύξηση διαθεσιμοτήτων, όπλα κλπ κλπ.
Όταν με το καλό, πάμε σε διαγωνισμό ΝΜΑ(μετά το ’22), θα πρέπει να λάβουμε επιτέλους σοβαρά τα εξής:
α) Το F-35 ΔΕΝ μας ταιριάζει, ούτε σαν δόγμα χρήσης(πρώτο πλήγμα), ούτε βιομηχανικά(αγοράζοντας το, δίνουμε έργο σε τουρκικές βιομηχανίες και ρίχνουμε τα κόστη των τουρκικών α/φων!), ούτε επιχειρησιακά(δεν αντιμετωπίζει τον εαυτό του, δεν έχει απαντηθεί το ζήτημα της συντήρησης του κινητήρα και των τουρκικών απαρτιών). Επίσης, αν δεν αλλάξει κάτι με την παράδοση των α/φων επί τουρκικού εδάφους, καλό είναι να δείξουμε για μια φορά κι’εμείς, τη δυσφορία μας, ρίχνοντας μια επική χυλόπιτα στη LM και στις Η.Π.Α(όχι πριμοδοτώντας τες!).
β) Άλλα αμερικάνικα μαχητικά(F/A-18 BLOCK III, F-15 2040), για να εξεταστούν, θα πρέπει πρώτον και κύριον, να έχουν έναν πύραυλο IIR για BVR και αντίστοιχο IRST, που θα κάνει τη διαφορά. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ακόμη λοιπόν και αν η Boeing, δίνει γη και ύδωρ και αν πχ το Growler τυφλώνει το σύμπαν, αν δεν καταθέσει μια πρόταση που να καταρρίπτει το F-35, πρέπει να φάει ΑΚΥΡΟ.
γ) Πρέπει να εξεταστεί το Rafale F4, όταν αυτό γίνει διαθέσιμο, σε ένα συνολικό πακέτο(γέφυρα για μελλοντικό α/φος 6ης γενιάς, φ/γ FTI κλπ). Αν το spectra κάνει παπάδες και στέλνει τα αμραμόπουλα/μετεορόπουλα στο ανάθεμα και αν ο συνδυασμός OSF-NG/MICA NG μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35, τότε θα πρέπει να αγοραστούν 40 α/φη. Πριν από αυτό(δηλαδή τώρα…), θα πρέπει να υπογραφεί κάποιο μνημόνιο με Γαλλία, που θα περιλαμβάνει τα 2000-5F(28), ΜΑΖΙ με συνολική αναβάθμιση στο πρότυπο Mk3 αυτών, των Mk2 και των διθέσιων BG.
δ) Η λύση της εξασφάλισης αποτροπής, θα πρέπει να είναι πολυσύνθετη. Μπορεί να μην έχουμε δόγμα πρώτου πλήγματος(κακώς), αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ικανότητα δεύτερου, πλήρως ανταποδοτικού πλήγματος. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με SRBM/MRBM/MRL/CRUISE. Καλό το F-35, αλλά ούτε μπορεί να αγοραστεί σε επαρκείς αριθμούς(ειδικά για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη Τουρκία), ούτε μπορεί να επιβιώσει σε ικανούς αριθμούς(που ούτως ή αλλιώς δεν θα υπάρξουν ποτέ) σε περίπτωση πρώτου πλήγματος από τη Τουρκία.
ε) Πρέπει επιτέλους, να δοκιμάσουμε τη τύχη μας, σε πιθανή αποτροπή πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Τουρκία. Τέτοιας έκτασης συμφωνίες πχ με Γαλλία, θα μπορούσαν να αποτρέψουν πώληση SAMP/T/METEOR στη Τουρκία; Εκεί θέλω να δω να πέφτουν οι μάσκες…

agnostosependytis

Τελικά έχουμε πολύ πλάκα, μας τρολάρει και η αγαπητή πτήση, βγάζοντας στο καπάκι άρθρο ότι το αεροπλάνο πρωτοπέταξε το 1972! Δηλαδή πριν 46 χρόνια!
Σαν να λέμε ότι όταν ήταν η επιτροπή για την αγορά του αιώνα κάπου το 1986, οι υποψήφιοι να είναι το F-16, Miraz 2000 και το Spitfire του 1940. Και να γράφαμε σχόλια τότε για το πως ο γερόλυκος Spitfire ήταν σούπερ και combat proven στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και δεν έχασε μάχη, και πως με τις βελτιώσεις στην προπέλα του έχει παρόμοια ταχύτητα και με προσθήκη νέου ραντάρ είναι κατιτίς λιγότερο από τα άλλο δύο.
Εμένα, πέραν της πλάκας και του σχεδόν τρόλινγκ, με ξεπερνάει το γεγονός ότι το συζητάμε. Ναι αν μας δίνουν κανα μεταχειρισμένο σε πολύ καλή τιμή να βουλώσουμε καμιά τρύπα επί του παρόντος, αλλά τίποτα άλλο.
Λέμε ότι το έχουν και το θέλουν οι ισραηλινοί, αυτοί ξέρουν. Φυσικά για την δουλειά τους είναι ότι πρέπει, γιατί κανένας από τους αντιπάλους τους δεν έχει αεροπορία και γιατί ήδη έχουν τα μερικά f-35 που θέλουν για να ξεπαστρέψουν τα αντίπαλα αντιαεροπορικά.
Εμείς ε΄δω θα έχουμε ένα Αιγαίο που θα είναι τίγκα σε Πάτριος, Σ-300 και Σ-400. Ότι πετάει και φαίνεται (f-16, f-15, mirage f-4 κτλ) ή θα πέφτει ή θα πετά χαμηλά και δεν θα κάνει αερομαχία. Αν οι Τούρκοι έχουν πχ 24 F-35 θα έχουν απόλυτη αεροπορική κυριαρχία, 24-0 στον αέρα τις πρωτες ωρες και 300-0 όταν τα f-35 θα έχουν καταστρέψει τα ραντάρ και αντιαεροπορικά μας. Σε αυτή την συζήτηση τύπου f-15 συζητάμε απλά πόσα αεροπλάνα και τι είδους θα έχουμε παρκαρισμένα να μην τα ρίξουν οι άλλοι. Θέλουμε μερικά F-35 για τα δικά τους αντιαεροπορικά και ραντάρ για να είναι στον αέρα 300-200 και ότι γίνει.
Επίσης τι συζητάμε αν το F-15 μπορεί να πάρει 22 πυραύλους, πολύ περισσοτερους από ότι το f16, αφού εμείς δεν έχουμε τόσους και δεν θα αγοράσουμε, εδώ δεν παίρνουμε 45 τορπίλες και τι να τους κάνει 22 πυραύλους αφού κανένας δεν θα μπορεί να λοκάρει το f-35.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά το ΝΜΑ έχει αποφασιστεί ότι θέλουμε -μόνο- το F-35.
Από την Λόκχιντ τοποθετούν την ελληνική παραγγελία μεταξύ 2033-2035. (το είπε ο Ντένης Πλέσσας σε Έλληνες δημοσιογράφους σε μία παρουσίαση στο Ζάππειο)

photographix

1. Οσον αφορα οτι κανενα ΝΜΑ απο μονο του δεν λυνει τα προβληματα των ΕΔ εναντι της Τουρκικης σπειλης, και οτι πρεπει να ειναι ενα κομματι μονο της συνολικης αναβαθμισης, εξελιξης και ολοκληρωσης ολοκληρης της αλυσιδας συστηματων, το υπονοεο η πτηση χωρις να χρειαζεται να το γραψει ηια πολλοστη φορα, και το γνωριζουμε επισης ολοι εδω, (πολλοι οπως εγω χαρη στην πτηση), οποτε δεν χρειαζεται να το επαναλαμβανουμε συνεχεια και εμεις στα ποστ μας: η πτηση θετει θεμα τι νομιζουμε για την πιθανη θεση του ταδε αφους στην εκσυγχρονισμενη, διευρυμενη και ολοκληρωμενη αλυσιδα της ΠΑ.
2. Για οσους αναφερουν την παλαιοτητα της σχεδιασης, η μονη διαφορα πρακτικα και περιληπτικα ειναι με τα F35 που εχει σε τελευταια προτεραιοτητα οτι ειχε σε πρωτη η σχεδιαση του αετου, και το αντιστροφο, για να πετυχουν διαφορετικα πραγματα.
Αν σαν ΠΑ κρινεις οτι χρειαζεσαι τις καλυτερες υπαρκτες στελθ επιδοσεις σαν προτεραιοτητα δεν κοιτας F15, αν ομως δεν ειναι προτεραιοτητα σου, το F15 πολλακις ιδιαιτερως σαν καινουρια εκδοση ειναι ενα πανισχυρο κορυφαιο αεροπορικο μεσο που μπορει να προσφερει μια ολοκληρη λιστα απο αλλης τελειως κλασης υπηρεσιες στην ΠΑ απο τα μεσα που διαθετει συμπερλαμβανομενου του Viper. Ηλεκτρονικα δεν θα εχει καμμια ιδιαιτερη υστερηση σε σχεση με πχ F35 ενω για τους ρολους που ειναι σχεδιασμενο, ενω τα ηλεκτρονικα εξελισσονται συνεχως, οι αεροδυναμικοι κανονες δεν εχουν αλλαξει τα τελευταια 40 χρονια ουτε προκειται … Και οι βελτιωμενοι νεοι κινητηρες ερχονται να βελτιωσουν και αλλο τις επιδοσεις σε αυτους τους ρολους.
3. Κανονικα, F15 και F35 ειναι συμπληρωματικα το ενα του αλλου, ιδιαιτερως για χωρες σαν εμας. Επειδη ομως βλεπω μαλλον το ΝΜΑ να ειναι στο τελος το F35, (με οποιον τροπο τελος παντων λυθει ο οικονομικος γριφος) ειναι μαθηματικα απολυτως αδυνατη πιθανοτητα η προμηθεια (οποιουδηποτε) δευτερου τυπου ΝΜΑ, ιδιως της κλασης του F15, το ρολο του οποιου θα εχουν τα Viper.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

Καλημέρα και καλή δύναμη!

Καλημέρα και καλή δύναμη στο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, στους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους ανθρώπους...

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...