Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού AW&ST στην ηλεκτρονική του έκδοση η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος του μήνα. Το, πολύ καλά συνήθως πληροφορημένο, αμερικανικό έντυπο που διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στην αμερικανική βιομηχανία αναφέρεται σε συμφωνία το ύψος της οποίας θα φτάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που παραπέμπει σε πρόγραμμα που μάλλον περιλαμβάνει το σύνολο των Fighting Falcon Block 50, Block 52+ και Block 52M.

Η «υπογραφή συμφωνίας» αναφέρεται προφανώς στην αποδοχή της επιστολής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σε συνέχεια του αιτήματος που είχε υποβάλει η ελληνική πλευρά στις αρχές του 2017.

Όπως είχαμε αναλύσει πρόσφατα στο τεύχος μας της Π&Δ ΙΟΥΛΙΟΥ η επιστολή προσφοράς-αποδοχής αναμενόταν να «επιστρέψει» στα μέσα Σεπτεμβρίου, κάτι που κατά τα φαινόμενα έγινε. Η αποδοχή της αμερικανικής πρότασης θα θεμελιώσει και το πρόγραμμα, που ως γνωστόν θα υλοποιηθεί μέσω της διαδικασίας FMS, με επιμέρους συμφωνίες να υπογράφονται στη συνέχεια ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Εκτίμηση αποτελεί ότι εάν η συμφωνία-πλαίσιο υπογραφεί στο τέλος του μήνα, τότε ίσως ανακοινωθεί στη διάρκεια του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι υψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον υπάρχει το θέμα της αμυντικής συνεργασίας. Ανοικτό παραμένει έτσι το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις να περιλαμβάνουν και κάποια μορφή αμερικανικής βοήθειας στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Όπως προαναφέραμε το 1,5 δις δολάρια (και με βάση τα στοιχεία παλαιότερων αναλύσεών μας) παραπέμπτουν στον εκσυγχρονισμό στο επίπεδο F-16V (GR) των 37 Block 50 (30 F-16C & 7 F-16D) Block 50 του προγράμματος Peace Xenia II (υπάρχει και το υβριδικό «1045» που δεν περιλαμβάνεται στον αριθμό αυτό), τα 55 Block 52+ (37 F-16C & 18 F-16D) του προγράμματος Peace Xenia IIΙ και τα 30 (20 F-16C & 10 F-16D) Block 52M Peace Xenia IV.

Πρόσφατες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΠΑ έδινε προτεραιότητα στα PXII και PXIII αφήνοντας εκτός προγράμματος τα PXIV. Παρόλα αυτά η Lockheed Martin σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, έχει συμπεριλάβει στην LOR (Letter Of Request) που υποβλήθηκε στις αρχές του χρόνου πρόταση για την δημιουργία πρωτοτύπων αεροσκαφών και για τα Block 52M αλλά κυρίως αιτήματα για P&A όλες τις εκδόσεις Viper σε ελληνική υπηρεσία. Να υπενθυμίσουμε ότι για κάθε Block παραγωγής σε ελληνική υπηρεσία που θα δρομολογηθεί για εκσυγχρονισμό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ζεύγος πρωτοτύπων αεροσκαφών (ενός μονοθεσίου και ενός διθεσίου) που θα υποστούν δοκιμές πιστοποίησης της διαμόρφωσης από το παλαιό στο νέο πρότυπο. Με την επιτυχή κατάληξή τους θα δημιουργηθούν οι συλλογές απαρτίων (kits) που θα τοποθετηθούν στη συνέχεια στα υπόλοιπα αεροπλάνα του ιδίου Block (πρακτικά σε επίπεδο «plug-an-play»). Στο πλαίσιο αυτό η Lockheed Martin προτείνει την εξ’ αρχής δημιουργία έξι πρωτοτύπων, ζευγών F-16C/D Block 50/52+/52M και την ολοκλήρωση των δοκιμών σε ένα «πακέτο» κάτι που δημιουργεί σημαντικά οφέλη: χαμηλότερο κόστος της διαδικασίας συγκριτικά με υλοποίηση εκ των υστέρων ενός μεμονωμένου σκέλους της (αν και ενέχει αρχικά υψηλότερη δαπάνη), ετοιμότητα για την ανά πάσα στιγμή επέκταση του προγράμματος χωρίς άλλες ενδιάμεσες καθυστερήσεις κ.ά.

Εάν το δημοσίευμα του AW&ST επιβεβαιωθεί αυτό θα σημαίνει ότι το σύνολο των F-16 θα ενταχθεί σε πρόγραμμα με ορίζοντα υλοποίησης 7,5 περίπου ετών από την υπογραφή της σύμβασης.

70 ΣΧΟΛΙΑ

 1. άντε σε καλή μεριά!!! Μάλλον το ανωτέρω πλαίσιο είναι το πιο λογικό από άποψη σχέσης κόστους/οφέλους. Τωρα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσει και το ζήτημα της προμήθειας Φ-35…..

  • Επειδή με αυτούς που έχουμε μπλέξει όλα τα περιμένω όντως άντε να μπουν οι υπογραφές γιατί περεταίρω καθυστέρηση είναι κάτι παραπάνω από υπερβολική σε κάτι που όλοι από τον πιο σχετικό άνθρωπο στην ΠΑ μέχρι τον πιο άσχετο φίλο της αεροπορίας συμφωνούν ότι είναι αναγκαίο.Από ότι φαίνεται με καλό μερίδιο της διαδικασίας στην ΕΑΒ.

   Τα F-35 αν τα προμηθευτούμε θα πρέπει να το κάνουμε όταν πραγματικά το αντέχουμε. (όλο το πακέτο τα αεροσκάφη + τα όπλα + την υποστήριξη και τα κόστη για τακτικές πτήσεις). Το ίδιο θα έλεγα και για την περίπτωση των κορυφαίων αεροσκαφών 4.5 γενιάς αν η ΠΑ αποφάσιζε υπέρ αυτών.
   Δεν έχει νόημα να πάρουμε ένα από τα καλύτερα αεροσκάφη αν το έχουμε να λιάζεται σε κάποια βάση για να αντέξουμε το κόστος ή αν ακόμα χειρότερα πρέπει να διοχετεύσουμε πόρους από όλα τα άλλα σε αυτό.

   • αν διαθέσουμε 10 δισ€ σε βάθος 10ετίας (να πω 1δισ/έτος; κατά μέσο όρο, δηλαδή 100€/πολίτη/έτος) μπορούμε και το στόλο αναβαθμισμένο να έχουμε και τα Φ-35 για το ρόλο που πραγματικά μπορούν να διαδραματίσουν και στο ΝΕΥΡΩΝ να μπούμε δυναμικά με την ΕΑΒ, αλλιώς απαξίωση και …..Ζητάω πολλά;;; Για την ανεξαρτησία της Ελλάδας θα είναι…100€ ο καθένας μας ανά έτος Χ 10.000.000 Έλληνες πολίτες.

    • Δηλ με το που γεννιεσαι θα πληρωνεις 100 ευρωπουλα και λιιιιιιιγο πριν πεθανεις αφηνεις προκαταβολη ενα 100αρικο για το φοβο των ιουδαιων μηπως και δε σε θαψουν?
     Οκ lol ….απλα…

     • Μπορει…αν πρεπει να αφησω μερικα κατοσταρικα πεθαινοντας για να τους αφησω και μια Πατριδα..ΧΑΛΑΛΙ….

      Αλλοι γελανε…και αλλοι κλαινε….

      υ.γ.
      Ασχετως αν συμφωνω με τις προτασεις φιλων αυτο το να βαζω στη ζυγαρια τα λεφτα που οταν πρεπει βρισκονται (P-3,ΔΥ χωρις πτυχια που ακομη να απολυθουνε και να επιστρεψουνε και τους μισθους που παιρνανε ως παρανομως διορισθεντες κτλ,κτλ)απο τη μια και απο την αλλη την επιβιωση της πατρισος μου, απλα με ξεπερναει

     • Lol?

      Είναι κάτι παραπάνω απο 27 λεπτά του ευρώ την ημέρα. Αν σκεφτείτε τι πληρώνουμε για άλλα, εντελώς βλακώδη πράγματα, τίποτα δεν είναι.

    • γιατί Lol τόσο υπερβολικό είναι; 100€ ο καθένας μας κάθε χρονιά για 10 χρόνια για να αποτρέψουμε την ανατροπή της αεροπορικής ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο…

    • Ή για να το πούμε απλούστερα: έστω πως η αναβάθμιση των F-16 σε V κοστίζει 2 δις, όχι 1μισι (βάζουμε δλδ μέσα και τα 52Μ, και αναβάθμιση των 30αριών με προσπορισμό, και αγοράζουμε και ε/ο ατρακτίδια, κι αν περισσέψει κάτι και κανένα SNIPER)

     Άρα έχουμε δαπάνη 2 δις σε βάθος 7μισι χρόνων, δηλαδή 266,67 εκατομμύρια το χρόνο. Δηλαδή 26,67€, το χρόνο, για κάθε Έλληνα, Ελληνίδα και παιδί. Ή 7,3 λεπτά του ευρώ την ημέρα, αν προτιμάτε.

     Δεν αξίζει αυτό για μια δαπάνη που θα δώσει μια βαθιά ανάσα στους αεροπόρους μας (μέχρι την έλευση των Τουρκικών F-35 τουλάχιστον);

     Για όσους είναι σκεπτικοί, μια παρατήρηση: αν υπήρχε μια τέτοια λογική απο την εποχή της αρχικής αγοράς των F-16 και των Mirage (μέσα του ’80), δηλαδή πες 30 ευρώ το χρόνο έξτρα ο καθείς για διαρκείς αναβαθμίσεις και γενικά διατήρηση του αξιόμαχου των μέσων της ΠΑ, σήμερα θα είχαμε έναν ομογενή στόλο F-16 που θα αναβαθμίζονταν σε V με πολύ χαμηλότερο κόστος (αφού προηγουμένως θα ήταν ΟΛΑ αντίστοιχα των 52Μ, άρα για να γίνουν V θα χρειάζονταν λογισμικό, νεο ραντάρ και μια pedestal display, μόνον!), με SNIPER, Link16, JHMCS & AIM2000 και Legion Pod ύπο παραγγελία (αν δεν τους είχαμε ήδη βάλει κάποιον άλλο ε/ο αισθητήρα αντίστοιχο αυτού των Blk60). Και φυσικά σε τέτοιο βάθος χρόνου θα ήταν απόλυτα εφικτή η αναβάθμιση όλων των Mirage σε -5, με πιστοποίηση σε αυτά και των Exocet (αν θυμάστε, μια δικαιολογία της διατήρησης των EGM/BGM ήταν η επιπλέον εξοικονόμηση πόρων από τη μη πιστοποίηση των Exocet στα -5).

     Αν υπήρχε μια τέτοια λογική, όλ’ αυτά.

     Αν πάμε στα 100€ ο καθένας το χρόνο (27 λεπτά την ημέρα) μια χαρά θα είναι, ειδικά αν μπει και ένας όρος τα δυο τρίτα (66.6%) εξ’ αυτών να πηγαίνουν απαραιτήτως σε Ελληνικές εταιρίες… πολύ μετριοπαθές ποσοστό, αν αναλογιστούμε τις εποχές των εξαγγελθέντων αντισταθμιστικών για 150% (!) της αξίας του κάθε προγράμματος…

   • Oσοι τα παρουν (το 1/3 απο αυτα που εχουμε) δεν θα μας αφησουν 2θεσιο..δεν ειναι κοροιδα…
    Μετα θα μας μεινουν τα ρεστα να τα κοιταζουμε….
    Θα μας χαλαγαν 32 F-16 52+…..
    A,ναι ξεχασα…η πολυτυπια….

  • Τα 30αρια μαζί με τα M2000 θα έχουν εξαντλήσει το ωφέλιμο της ζωής τους μέχρι να τελειώσει η αναβάθμιση των 50/52+.

   7-8 χρονια αναχαιτίσεις και ασκήσεις το Αιγαίο είναι τρομερή επιβάρυνση.

   • O στολος των F-16 ειναιπολυ μεγαλος και με σωστη κατανομη ωρων μπορουν να πετανε τα διπλασια χρονια απο αυτα που λετε.
    Για τα Μιραζ δεν υπαρχει θεμα δομικης κοπωσης ως γνωστον.
    Επισης οι αποστολες Α/Ε καταπονουν περισσοτερο τη δομη ενος Α/φους.

   • Μπα …. αυτά λύνονται …. μάλλον για Κροατία τα ετοιμάζουμε ……. για τα 30άρια μιλάω. Για τα τυροπιτάκια έληξε το ζητημα τη δεκαετία του 2000.

  • Ε, κάτι θα πρέπει να φέρει πίσω το δίδυμο Τσίπρα/Καμμένου από τις ΗΠΑ. Απ’ότι φαίνεται θα είναι αυτό το συμβόλαιο και μακάρι και κάτι άλλο. Να κάνουν όμως και πρόβλεψη και για κανά όπλο όμως και επίσης όσο περισσότερη εμπλοκή της ΕΑΒ είναι εννοείται και καλύτερη.

   Εξαιρετικό νέο πάντως, γιατί φαίνεται ότι κάτι προχωράει επιτέλους.

   Μακάρι να υπήρχε μια πρόβλεψη (σαν προαίρεση) για το πρόγραμμα των PXI, αλλά απ’ότι φαίνεται θα ακολουθήσουν τα M2000EGM/BGM κι αυτά.

   Ωπ, για μια στιγμή, δηλαδή μετά τον εκσυγχρονισμό η Π.Α. θα διαθέτει τον ίδιο ακριβώς τύπο α/φους σε πάνω από 2 Μοίρες; Απαράδεκτο…

 2. Ένα πράγμα δεν μπόρεσα να καταλάβω για τα 52Μ. Ο εκσυγχρονισμος αυτών των F-16 είναι πιο οικονομικός απ’ ότι άλλων Block λόγω πιο σύγχρονων απαρτίων. Γιατί υπήρξε σκέψη αποκλεισμού τους; Δυνητικά η πολυτυπία ανάμεσα στα F-16V και τα 52Μ δεν θα ήταν πιο κοστοβόρα απ’ ότι ο εκσυγχρονισμος και των δεύτερων; Δεν φοβίζει ένα σενάριο επαναληψης της ιστορίας των Mirage;

  • Για κάποιους, αφενός τα 52Μ είναι ‘αρκετά καλά’ ως έχουν (που είναι), αφετέρου το σημαντικότερο κομμάτι της αναβάθμισης αφορά το Link16, που ήδη έχουν.

   Προσωπικά συμφωνώ μαζί σας, ότι δηλαδή πρέπει να αναβαθμιστούν και αυτά, μόνο και μόνο γιατί τα V θα διαφοροποιηθούν αρκετά στο κόκπιτ, με την pedestal display και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται, κάτι που έχει αντίκτυπο όχι μόνον στην εκπαίδευση αλλά και στην εκμετάλλευση της δικτύωσης με το Link16, για να έχει ο χειριστής την καλύτερη δυνατή αντίληψη της τακτικής κατάστασης.

 3. Τα 30αρια εκτός πακέτου; Υπάρχει περίπτωση η LM να μεσολαβήσει για να δοθούν αλλού αφού αναβαθμιστούν από απάρτια των υπολοίπων; Γιατί κάτι γράφτηκε πρόσφατα για ενδιαφέρον για αυτά από το εξωτερικό.

 4. Το ιδανικό είναι με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των 122 εν λόγω αεροσκαφών, θυμίζω σε 7-8 χρόνια απο σήμερα, να καταστούν διαθέσιμα ως πλεονασματικά απο την USAF αεροσκάφη του Block 40 τα οποία θα παραχωρηθούν δωρεάν (πχ 40-60 αεροσκάφη) τα οποία να συνεχίσουν το πρόγραμμα αναβάθμισης σε Viper. Έτσι θα φτάσουμε με μια φυσιολογική φθορά λόγω ατυχημάτων να έχουμε σε 10 χρόνια απο σήμερα περί τα 170 μαχητικά 4,5+ γενιάς.

  Σε περίπου 2-3 χρόνια απο σήμερα (2020) πρέπει να τεθεί και η ελληνική παραγγελία για F-35 στο peak της παραγωγής, με την χαμηλότερη δυνατή τιμή και όσα περισσότερα βιομηχανικά οφέλη είναι δυνατό. Με έναρξη παραδόσεων γύρω στο 2022 και ρυθμό 10 αεροσκαφών το χρόνο θα μπορούσε σε μία πενταετία να υπάρχουν δύο ενισχυμένες μοίρες των 25 αεροσκαφών έκαστη σε ρόλο ΔΒ.

  Τα Μ2000-5 πρέπει να διατηρηθούν και να συμπληρωθούν αν είναι δυνατόν (και σε λογικό κόστος) με μία ακόμα μοίρα από τα γαλλικά αποθέματα ή απο τις χώρες του κόλπου (25+25).

  Τα Μ2000 και τα F-16 Block 30 σύνολο 49 αεροσκαφών (17+32) θα πρέπει να αναλάβουν όλους τους δευτερεύοντες ρόλους στην ΠΑ συμπεριλαμβανομένου του LIFT με έναν απλό εκσυγχρονισμό στα ηλεκτρονικά τους.

  Καταλήγουμε σε ΠΑ 270 μαχητικών πρώτης γραμμής, πολύ κοντά στις οροφές που πρέπει να έχει για να ανταποκριθεί στην αποστολή της. Ξέρω, είναι λίγο υπερβολικά όσα περιγράφω αλλά αν η οικονομία αρχίσει να ορθοποδεί, δεν είναι εξωπραγματικά… επίσης η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

  • Πολλά εύχεστε αγαπητέ. Μακάρι να γινόντουσαν έστω και τα μισά αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο σκληρή…

   Το 2020 που αναφέρετε δεν είναι ούτε 3 χρόνια μακρυά από τώρα. Με την τωρινή κατάσταση της οικονομίας αποκλείεται να είμαστε σε θέση να παραγγείλουμε F-35A. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν κι άλλα προγράμματα των Ε.Δ. που είναι επείγοντα (εκσυγχρονισμός αντιεροπορικών, φρεγατών κλπ).

   Ποιός σας υπογράφει ότι τα Blk 40 της USAF θα παραχωρηθούν δωρεάν; Και αν το κάνουν οι αμερικάνοι αυτό, ποιός μας εγγυάται ότι θα τα δώσουν σε εμάς; Υπάρχουν κι άλλοι εξίσου πολύτιμοι σύμμαχοι εκεί έξω και πολλοί από αυτούς θέλουν F-16, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πρόθυμοι να τα πληρώσουν κι όλας…

   Το να έχουμε για LIFT F-16 και M2000 είναι πολυτέλεια που δεν είμαστε σε θέση να έχουμε. Καμία αεροπορία στον κόσμο δεν το κάνει άλλωστε.

   Έχει αναλυθεί από την Π&Δ πολλές φορές το ενδεχόμενο απόκτησης μεταχειρισμένων Μ2000-5F και «-9». Αν θέλαμε να «φορτωθούμε» άλλον ένα τύπο, έχει καλώς. Ειδάλλως, δεν έχει νόημα.

   Η οροφή μαχητικών της Π.Α. θα μειωθεί μοιραία. Δεν είμαστε σε θέση να συντηρούμε τις ίδιες Ε.Δ. όπως είμασταν 10 χρόνια πριν. Πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβουμε αυτό.

   • Αν μείνει ως έχει η οικονομική κατάσταση όλα όσα γράφω είναι όνειρα θερινής νυκτός. Εξάλλου αποκλείεται οι αγαπημένοι μας εταίροι να μας αφήσουν να δαπανήσουμε αρκετά δις ευρώ σε μη ευρωπαϊκά όπλα ακόμα και αν τίθεται ζήτημα ασφάλειας της χώρας.

    Όλα όσα γράφω προϋποθέτουν, αλλαγή κυβέρνησης και επαναφορά στην κανονικότητα όσον αφορά την οικονομία… Σε μία τέτοια περίπτωση το κόστος σε βάθος δεκαετίας δεν είναι τόσο δυσβάσταχτο.

    Τα Μ2000 είναι το άγνωστο για τους αντίπαλους οπλικό σύστημα και με πολλούς οπαδούς στην ΠΑ (υποθέτω δικαιολογημένα) άρα ίσως αξίζει το επιπλέον κόστος υποστήριξης. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν επίσης απο εκσυγχρονισμένα Block 40. Το ιδανικό είναι να μας παραχωρήσουν τα Block 40 αλλά αν δεν συμβεί, θα μπορούσαμε και εμείς να τα αγοράσουμε. Γενικά οι αμερικάνοι είναι πολύ πιο λογικοί στις τιμές των μεταχειρισμένων σε σχέση με τους Γάλλους. Ειδικά αν πιέσει και η LM που θα συνεχίσει σε αυτά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σε συνεργασία με την ΕΑΒ.

  • Ωραια τα ειπατε,
   Αφαιρουμενων ομως των block 30 που θα πουληθουν.
   Τα Μ2000 θα γινουν τα phantom για οσο τα κρατησουμε.
   123 F-16V, 25 M2000-5 πρωτη γραμμη
   20 F-35, 17 Μ2000 αντι των F-4…(ΔΒ , Ναυτικη κρουση)

   Τωρα αν ευτυχησουμε οπως λετε να συμπληρωσουμε με μεταχειρισμενα F-16 & M2000-5, καλο θα ηταν.
   Ιδανικο επισης και η αποκτηση 20 περιπου Μ346 η AMX για εκπαιδευτικα, CAS…

 5. Tα 30άρια μάλλον θα μείνουν εκτός κατ’ αρχήν, και 7μισι χρόνια μετά, θα μπουν οι τεχνικοί τους σε ένα υπόστεγο στην ΕΑΒ, που θα βρίσκονται απλωμένα όλα τα καλούδια που έχουν ξηλωθεί απο τα νεώτερα αεροσκάφη, για να πάρουν ό,τι μπορούν.

  Το γράφω έτσι γιατί με προβληματίζει η διαδικασία ‘plug & play’ όπως περιγράφεται παραπάνω… ΟΚ καλό ακούγεται, ιδανικό όσον αφορά την απροβλημάτιστη υλοποίηση του προγράμματος… αλλά το αποτέλεσμα θεωρώ πως είναι ΜΗΔΕΝ (0) μεταφορά τεχνογνωσίας στην ΕΑΒ ή όποιον άλλο εμπλακεί! Οι τεχνικοί εδώ απλώς θα λάβουν οδηγίες να ‘ξεβισματώσουν’ τα παρελκόμενα Α Β και Γ, για να μπούν στη θέση τους τα Φ, Χ και Ψ. Θα μου πείτε, έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο; Όχι, εκτός απο το να εμπλακεί και η ίδια η ΕΑΒ (ή άλλες Ελληνικές εταιρίες) στη δημιουργία των πρωτοτύπων.

  Χωρίς τέτοια εμπλοκή εδώ, όταν έρθει η ώρα να πάρουν κατιτίς και τα 30άρια, ή θα ψάχνουν οι τεχνικοί της ΠΑ σχεδόν στα τυφλά τι πάει που και αν και πώς συνεργάζεται 100% με το υπόλοιπο α/φ, ή θα πρέπει να φτιαχτούν και επίσημα πλέον άλλα 2 πρωτότυπα για αυτά τα αεροσκάφη…

  Κάποιοι γράφουν πως τα 30άρια θα πουληθούν… όσο υπάρχει ακόμα ‘στοκ’ παλαιών F-16Α/Β ξεχάστε το… για εκείνα υπάρχει το πρόγραμμα MLU το οποίο (υπο όρους) τα κάνει ΙΚΑΝΟΤΕΡΑ των 30αριών μας, και με πολύ ευκολότερο follow-on support, αφού μετά απο ένα τέτοιο πρόγραμμα έχουν μεγάλη ομοτυπία με πολλά άλλα F-16 στην Ευρώπη.

  • Ξαναδιαβάζω τι έγραψα μόλις και γελάω με την ίδια μου την αφέλεια… χαζοί προβληματισμοί για ένα πρόγραμμα που κανείς δεν ξέρει αν όντως θα γίνει.

  • Βέβαια μετά απο τα 7μισι χρόνια που θα πάρει η αναβάθμιση των PXII-III-IV, θα είμαστε πια στο 2025, και η όποια αναβάθμισή των 30αριών, έστω και ‘στο πόδι’, θα πρέπει να εξεταστεί με γνώμονα τι υπόλοιπο ωρών πτήσης θα έχουν τότε… με δεδομένο και ότι σε αυτό το διάστημα θα έχουν σηκώσει επιπλέον βάρος στο Αιγαίο, όσο τα υπόλοιπα F-16 μπαινοβγαίνουν στην ΕΑΒ. Οπότε ίσως τότε το θέμα να έχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον.

 6. 12,295 εκ.$ ανά αεροσκάφος οπότε τί εάν μπει AESA δεν θα μπεις κάποιο pod..
  Αλλά δεν λέει άμα στο τελικό πόσο εμπεριέχεται και το κόστος εφ εμε οπότε πάμε συν ή μείον 50-60 εκ.$

 7. Αν δεν το δω δεν το πιστεύω οσο για τα 30αρια αν δεν τα αναβαθμίσουν έστω και με απαρτια απο τα αλλα θα ειναι τεραστιο λαθος, μικραίνει ο στολος και θα υστερουμε απεναντι των αλλων

  • Πιστευω οτι μια «απλη» τοποθετηση του ρανταρ v9 δεν θα απαιτησει εξτρα πιστοποιησεις στα οπλα κλπ των block 52+.
   Δεν ξερω αν ειναι ομως εφικτο να μπει αυτο με τους παλιους υπολογιστες αποστολης κ.α.
   Ο παλαιοτερος υπολογισμος αναβαθμισης των bl.30 ανερχονταν σε περιπου 12 εκατομμυρια το ενα και χωρις δομικη αναβαθμιση…

 8. Άντε μήπως δούμε και τίποτα καλό…..Μακάρι να συμπεριληφθούν στο πακέτο και κάποια σύγχρονα όπλα (AGM-158, GBU-39) και ατρακτίδια στόχευσης/αναγνώρισης. Επίσης θα αναμένουμε την απόφαση να δούμε αν υπάρχει πρόβλεψη για IRST…

 9. Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω οποιαδήποτε λογική εκποίησης των Bloack 30 αντί για αναβάθμιση τους σε 52+ Adv. με ενσωμάτωση Link-16. Πώληση ενός μικρού αριθμού μέχρι 10-12 αεροσκαφών με σκοπό τη συγκέντρωση των υπολοίπων σε μία μοίρα και τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης τους έχει μία λογική.

  Αυτό που δεν έχει λογική είναι το γεγονός ότι το 2025 η ΠΑ θα έχει αποσύρει τα F-4 PI2000, τα Μ2000BGM/EGM θα έχουν πολύ λίγα πράγματα να προσφέρουν (αν δεν έχουν αποσυρθεί ήδη), τα M-2000-5 δε θα διαθέτουν Link-16 και ταυτοχρόνως να διατηρεί μία δύναμη μόνο 155 F-16 απέναντι σε μία πολύ ισχυρή απειλή από την ΤΑ. Η οποία ΤΑ έχει μεγάλη ικανότητα ανεφοδιασμού στον αέρα η οποία θα ενισχυθεί με τα A-400 λειτουργώντας ως ένας ακόμα πολλαπλασιαστής ισχύος.

  • Μη ξεχνάτε πως το παραπάνω πρόγραμμα των PXII-III-IV θα πάρει 7μισι χρόνια να ολοκληρωθεί.

   Άρα τότε (το 2025) θα γίνουν διαθέσιμα τα απάρτια που χρειάζονται τα 30άρια για να γίνουν… 30+ ή (με επιπλέον Link16!) 30+Adv, ή 30M αν προτιμάτε.

   Εν τω μεταξύ, αυτά τα 7μισι χρόνια οι μοίρες με τα 30άρια θα είναι οι μόνες με F-16 που δεν θα πηγαινοφέρνουν αεροσκάφη στην πίστα της ΕΑΒ στη Τανάγρα. Οπότε, λογικά, αυτό το διάστημα θα αναλαμβάνουν ακόμα πιο αυξημένο έργο στις αναχαιτίσεις των ‘φίλων και συμμάχων’.

   Οπότε το 2025, όταν κάποια απο τα 30άρια θα ζυγώνουν τα 40 χρόνια στη πλάτη, η όποια αναβάθμιση (ακόμα και με ‘τσάμπα’ απάρτια) θα πρέπει να εξεταστεί με γνώμονα τις πόσες ώρες θα τους έχουν μείνει τότε.

   Μη ξεχνάτε πως αυτά τα αεροσκάφη δε τα έχουμε αμελήσει μόνο στον εξοπλισμό, αλλά ‘χρωστάνε’ και ένα πρόγραμμα δομικής επιθεώρησης/αναβάθμισης, που υποθέτω δεν είναι καθόλου τσάμπα…

   Αν η αναβάθμισή τους με απάρτια μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα (χωρίς ανάγκη δημιουργίας πρωτοτύπων δηλαδή) υποθέτω πως η ΠΑ θα την κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη (ξεχάστε το Link16). Αλλά και αυτό προϋποθέτει να έχουν τεχνογνωσία οι τεχνικοί της ΕΑΒ για κάτι τέτοιο, πράγμα καθόλου δεδομένο ακόμα και μετά την αναβάθμιση των άλλων F-16, αν τα πρωτότυπα εκείνων να έχει κάνει η LM και οι τεχνικοί της ΕΑΒ το μόνο που έχουν μάθει να κάνουν στην συνέχεια είναι να αλλάζουν απλώς LRUs…

   Το παραπάνω εξαρτάται απο τη μεταφορά τεχνογνωσίας που θα διαπραγματευθεί η σημερινή κυβέρνηση για την αναβάθμιση (μη γελάτε ρε, χανόμαστε).

 10. Δεν πιστεύω οτι υπάρχει κάποιος που να μην υποδέχεται θετικά την είδηση της αναβάθμισης περί των 90 μαχητικών της ΠΑ σε «οχιές». Επειδή όμως βλέπω συνομιλητές να «οραματίζονται» το επόμενο βήμα με F35, έχω να προσθέσω τα εξής. Τα επόμενα έτη, όταν πλεον και τα αναβαθμισμένα F16 θα οδεύουν προς το τέλος του βίου τους, θα προκύψει η ανάγκη ΝΜΑ με απαίτηση για μαζικές αγορές α/φών! Με 200 εκτομμύρια το κομμάτι περίπου, 100 μαχητικά F35 θα στοιχίσουν το εξωπραγματικό ποσό των…20 δισ!!! Ακόμη κι αν το κόστος τους πέσει μελλοντικά το απιτούμενο ποσό θα είναι ιλιγγιώδες! Και αυτό σε μια οικονομία που -μη γελιόμαστε- θα συνεχίσει να χειμάζεται υπο το βάρος μνημονιακών και μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που ορίζουν «στενούς κορσέδες» υψηλότατων πλεονασμάτων ακόμη και για προηγμένες οικονομίες. Η προσγείωση στην εφιαλτική πραγματικότητα και ο σεβασμός του μη-επιθετικού δόγματος της χώρας, ίσως πλεον υπαγορεύει τη στροφή σε αποτελεσματικό αντιαεροπορικό μεγάλου βεληνεκούς δικτυοκεντρικής λειτουργίας (πχ MEADS) με παράλληλη εμπλοκή εγχώριων εταιρειών, ως επόμενος «εφικτός» στόχος παρά στην αγορά α/φών 5ης γενεάς. Επίσης τα μη επανδρωμένα α/φη μπορούν να αποτελέσουν μια οικονομική λύση επιτήρησης-εντοπισμού απειλών στο χώρο της ΑΟΖ. Δεν είναι μόνο το κόστος κτήσης του F35 και των οπλικών του συστημάτων υψηλότατο, αλλα και το κόστος χρήσης. Το παιχνίδι της δυνητικής αντιπαράθεσης με τη γείτονα με έπαθλο την ΑΟΖ θα κριθεί ενδεχόμενα στην οικονομία του πολέμου, παρά στον πόλεμο. Αν μπορούμε να «απαντούμε» έστω με ελλείψεις αλλα με ασύγκριτα μικρότερο κόστος στις δυνητικές απειλές της γείτονος, η ΑΟΖ θα βαφτεί γαλάζια. Αν παρασυρθούμε σε μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις, κινδυνεύουμε με οικονομική και στρατιωτική συντριβή. Δεν υπάρχει «ισχυρή Ελλάδα». Ποτέ δεν υπήρξε. Μπορεί όμως να υπάρξει Συνετή Ελλάδα. Η άποψη της ΠκΔ θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη σε μια σύγκριση: «F35 ή ΜΕΑDS για την Ελλάδα την επόμενη 10ετία;», δεδομένους οτι το MEADS α) Πατά πάνω στην τεχνολογία Patriot PAC3 και χρησιμοποιεί τους ίδιους πυραύλους οπότε θα μπορούσαμε ίσως να μιλάμε για αναβάθμιση των υφιστάμενων μη δικτυοκεντρικά συνδεδεμένων Patriot. β) Το κόστος του συστήματος είναι ίσο με αυτό μιας μοίρας F35 (αν κάνω λάθος διορθώστε με). Δεν υποτιμώ σε καμία περίσταση το αεροσκάφος 5ης γενεάς. Θεωρώ όμως πιο εύκολο και πολιτικά διαχειρίσιμο την ενσωμάτωση της χώρας σε μια κατασκευαστική κξία στην οποία συμμετέχει και η εταίρος Γερμανία (και Ιταλία αν δεν κάνω λάθος) με έπαθλο αντιαροπορικό μεγάλου βεληνεκούς, παρά η έγκριση κονδυλίων δισ. απο τους Ευρωπαίους εταίρους για αγορά α/φους απο το οποίο οι ίδιοι δεν θα εισπράξουν σεντ! Καταλαβαίνω οτι ίσως τίθενται προς σύγκριση μη συγκρίσιμα πράγματα. Όμως ο στόχος είναι ένας και κοινός: Η προάσπιση της ΑΟΖ και των ουρανών μας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

 11. Ελπίζω πως θα έχουμε καλό τέλος αλλά σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Σε γενικές γραμμές είναι θετικό νέο αλλά νιώθω πως είναι νωρίς για πανηγυρισμούς. Μόλις υπογραφεί ο εκσυγχρονισμός πρέπει να παραγγείλουμε και όπλα τουλάχιστον κάποια που χρειάζονται σίγουρα : μερικά ακόμα AIM-2000 για να εξοπλιστούν τα Block 50, ένα σύστημα μακρού πλήγματος, HARM για να μην ψάχνουμε τελευταία στιγμή αντίμετρα για οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας αποκτήσουν οι Τούρκοι. Ίσως χρειαστούν και νέα AIM-120 αλλά το βλήμα αυτό πιθανότατα θα έχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση των F-35, οπότε κάποια στιγμή, όταν θα υπάρχουν οι ανάλογες επιλογές θα πρέπει να ψάξουμε για νέο βλήμα BVR. Μακάρι όπλα και ατρακτίδια να παραγγελθούν μαζί με τον εκσυγχρονισμό να είμαστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα καλυμμένοι σε αυτό το θέμα.
  Απίστευτη ανοησία θεωρώ οποιαδήποτε σκέψη για πώληση των Block 30 για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς στο κοντινό μέλλον θα έχουμε 122 F-16 τα περισσότερα στο επίπεδο Viper ( ίσως και όλα ) και 25 Mirage 2000-5 τα οποία όμως δεν θα έχουν ραντάρ AESA ούτε IRST, παραμένουν όμως χρήσιμα. Τα F-4 θα ήταν προς άμεση απόσυρση αλλά θα τα χρειαστούμε για λίγο ακόμα καθώς τα αναβαθμισμένα F-16 θα αργήσουν να αξιοποιηθούν πλήρως. Συνεπώς οι αριθμοί είναι πολύ μικροί μπροστά στην τεράστια τουρκική αεροπορία και αν τα αναβαθμισμένα F-16 θα αναλάβουν κυρίως ρόλο αέρος- αέρος ποια αεροσκάφη θα αναλάβουν αναγνώριση, CAS/ΒΑΙ, ναυτική κρούση και άλλες ανάλογες αποστολές. Και θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα υπάρχουν και απώλειες σε ατυχήματα και ίσως και προβλήματα διαθεσιμότητας που θα περιορίσουν το στόλο ακόμα περισσότερο. Επίσης όποιο οικονομικό όφελος υπάρξει από την πώληση των αεροσκαφών θα είναι πού μικρό μπροστά στην αξία των αεροσκαφών αυτών για την άμυνα της χώρας.
  Και δεν είναι απλό να πουληθούν μεταχειρισμένα αεροσκάφη για αρκετούς λόγους, καλύτερα να αναβαθμιστούν αφού θα έχουμε διαθέσιμα απάρτια.
  Το F-35 είναι μάλλον το επόμενο βήμα για την ΠΑ αλλά θα περάσουν ακόμη πολλά χρόνια μέχρι να είμαστε σε θέση να το αποκτήσουμε. Δεν πιστεύω πως μπορούμε να έχουμε στόλο μεγαλύτερο των 200 μαχητικών στο μέλλον, ελπίζω να είναι περίπου στα 180-200 μαχητικά. Και μην ξεχνάμε πως χρειαζόμαστε και 15-20 εκπαιδευτικά για αντικατάσταση των T-2, ίσως το νέο εκπαιδευτικό θα μπορούσε να αναλάβει και ρόλο CAS ή αναγνώρισης.

  • Συμφωνώ απόλυτα με τα περισσότερα σημεία, αν όχι όλα.

   Όσον αφορά την εκπαίδευση, υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από την Π.Α. για να συμμετέχουμε σε κοινό ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης, πιθανότατα στην Ιταλία. Ο ευσεβής πόθος βέβαια θα ήταν αυτό το πρόγραμμα να γινόταν στην Καλαμάτα, αλλά χρειάζονται κονδύλια για κάτι τέτοιο που δεν έχουμε προφανώς. Τα Τ-2Ε πάντως μάλλον θα αποσυρθούν χωρίς άμεσο αντικαταστάτη.

   Το ΝΜΑ της Π.Α. για πολλούς λόγους είναι πιθανότατα το F-35, αν και κανείς αυτή τη στιγμή δε μπορεί με βεβαιότητα να πει κάτι τέτοιο. Βάσει της κατάστασης της χώρας, αυτό θα μας απασχολήσει κάποια στιγμή την επόμενη δεκαετία, τότε που θα μας αποχαιρετούν τα F-4E PI, Μ2000 EGM/BGM και ίσως κάποια απ’τα Blk30.

   Συμφωνώ απόλυτα για τα Blk30, καθώς αυτά και τα Mirage θα είναι ο στηλοβάτης των αναχαιτήσεων στο Αιγαίο όσο οι Μοίρες με τα Blk5x αναβαθμίζουν τον στόλο τους. Πολύ πιθανό το ΥΠΕΘΑ να απάντησε στο ερώτημα της Κροατίας με την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε κάποια απ’τα Blk30 για να χρηματοδοτήσουμε κάποια απ’τα πολλά αναγκαία προγράμματα, αλλά η γνωμοδότηση της Π.Α. είναι ότι ακόμα και το τελευταίο Blk30 είναι αναγκαίο.

   Τέλος, θα πρέπει (δυστυχώς) να επισημαίνουμε την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί μέσα στη συμφωνία και πακέτο όπλων και λοιπού εξοπλισμού (ατρακτίδια, ανταλλακτικά κλπ) καθώς με αυτά που έχουν υπογράψει στο παρελθόν δεν είναι σίγουρο.

 12. Ο πρωθυπουργός διαβάζω πέταξε με F-16 Block 52 στην Λάρισα.
  Κύριε Τσίπρα βάλτε άλλη μια υπογραφή.Αυτή την φορα για την αναβάθμιση των F16.

 13. Αφού θα υπάρξουν «υλικά» από τα νεοτερα block ποιος κόπανος θα εκποιήσει τα block 30 της ΠΑ; Αντί να κοιτάξουμε να βρούμε από τις ΗΠΑ μια ή δύο μοίρες ακόμα πριν σκάσουμε το 1,5+ δισεκατομμύριο ώστε να αξιοποιηθούν μέρη των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν σε στην έκδοση «V» θα πετάξουμε και τα 30 άρια και τα υλικά που θα προκύψουν;;;; ο(

  • «Υλικά» για τα 30άρια θα έχουμε σε 7μισι χρόνια, όταν δηλαδή τελειώσει η αναβάθμιση των υπολοίπων.

   Δηλαδή το 2025, όταν τα 30άρια θα ζυγώνουν τα 40 χρόνια. Και αφού 7 χρόνια σηκώσουν την αναχαίτιση στο Αιγαίο, όσο τα άλλα μπαινοβγαίνουν στην ΕΑΒ.

   Αν τους έχουν μείνει καθόλου ώρες το 2025, θα δούμε τι θα τα κάνουμε. Προσωπικά, θεωρώ απίθανο να τα θέλει κανείς για αγορά, τότε ή τώρα.

  • Συμφωνώ απολύτως. Όταν βλέπουμε να τοποθετούνται ραντάρ AESA σε KFIR (!), ή να πωλούνται (ακόμα) Mirage F1 (!!) είναι σίγουρα παράλογο να αφήσουμε τα F-16 Block 30 ή / και τα Mirage 2000

 14. Καλή κίνηση, τόσα χρόνια παρακαλάμε για κάτι τέτοιο… Το υπογράφουν οι υπουργοί και από κάτω οι Ελληνάρες γκρινιάζουν που θα μείνουν τα 30αρια χωρίς αναβάθμιση. Μήπως να αναβαθμίσουμε και τα spitfire που μας είχαν δώσει στον Β’ ΠΠ σε πρότυπο Spitfire block 52+M adv Viper?

  • εχεις σκεφτεί πόσα θα απομείνουν όταν δεν θα υπάρχουν πλέον τα 30αρια ; η δύναμη μικραίνει απελπιστικά όταν απέναντι υπάρχει υπεροπλία σε όλα τα μέτωπα
   κάλο θα ήταν θα γίνει κάτι και για αυτά γιατί πάμε πάλι να κάνουμε το ίδιο λάθος όπως και μετά mirage ,γιατί νέο αεροσκάφος δεν φαίνεται στον ορίζοντα

 15. Και εγώ ρωτάω τα χρήματα για την προκαταβολή έχουν βρεθεί ;; Και από που ;; (Είναι περίπου 500 εκ.€, 35% του συνόλου του προγράμματος μέσω FMS)

 16. Ακόμα δεν καταλάβανε κάποιοι συμπολίτες μας σε ποια χωρα ζούνε.Ξεχάστε την ατμομηχανή της ανατολικής Μεσογείου όπως αυτοαποκαλούμασταν.Είμαστε μια καταχρεωμένη χωρα και μας δανείζει ακόμα και η Malta.Αν το 2025 έχουμε 90-100 F-16 και 20-30 F-35 θα είναι πολύ καλά για τα οικονομικά μας δεδομένα.

 17. Παιδιά από πού βγαίνουν αυτοί οι αριθμοί 250 F-16 και 100+ F-35 για τους τούρκους??

  Η Αεροπορία των τούρκων αυτή την στιγμή έχει 236 F-16 και έχει παραγγείλει 30 F-35. Άρα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είναι ότι η τουρκική αεροπορία το 2024 θα έχει 230 F-16 (μαζί με τις απώλειες) και 30 F-35= 260 αεροσκάφη.

  Η ΠΑ την ίδια περίοδο Θα έχει 198 μαχητικά 3ης γενεάς (εκ των οποίων τα 123 μαχητικά εκσυγχρονισμένα με ραντάρ AESA αν υλοποιηθεί τελικά το παραπάνω πρόγραμμα!!) – τις απώλειες = γύρω στα 192 μαχητικά 3ης γενεάς + 34 F-4E AUP ( τα οποία πολύ πιθανών να διατηρήσει σε υπηρεσία αφού και καλύτερο ραντάρ έχουν από το 80% των τουρκικών F-16, έχοντας καλύτερες δυνατότητες BVR, και μπορούν να μεταφέρουν και πληθώρα όπλων αέρος-εδάφους) = επομένως μία δύναμη γύρω στα 225 μαχητικά. Καθόλου άσχημη αναλογία.

  Ακόμη και σε 1 σενάριο που τα Μ2000 αποσυρθούν , όλα τα F-4E αποσυρθούν και πωληθούν όλα τα F-16 block30, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει μία δύναμη 145 μαχητικών (εκ των οποίων τα 123 με ραντάρ AESA) όταν οι τούρκοι θα έχουν 260 αεροσκάφη (με 30 αεροσκάφη με ραντάρ AESA).. δεν είναι τραγική η αναλογία αν σκεφτούμε ότι το δόγμα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι η αποτροπή.

  Επίσης να ξέρεται ότι αν παλιώνουν τα Ελληνικά F-16, η συντριπτική πλειοψηφία από τα τουρκικά 236 F-16 είναι πολύ παλαιότερα από τα Ελληνικά.

 18. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από βαριά βιομηχανία και όχι από τουριστική «βιομηχανία». Χρειαζόμαστε επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, την βιομηχανία ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών εφαρμογών, στην αεροναυπηγική και την ναυπηγική, στον ορυκτό πλούτο.
  Χρειαζόμαστε οργανωμένη βιομηχανία μηχανουργικών κατεργασιών.
  Ο οικονομικός πατριωτισμός είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη της Ελλάδος. Δουλειά στους Έλληνες εργαζομένους. Στηρίζω το κίνημα προτιμήσεως Ελληνικών προϊόντων.
  Επιβολή δασμών στα ξένα προϊόντα για να προστατευθεί η Ελληνική παραγωγή.
  Υποστηρίζω την μεικτή οικονομία, με έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα σε ένα εθνικό πλαίσιο.
  Εκβιομηχάνιση της χώρας με εξαγωγικό προσανατολισμό.

  • Δεν χρειάζεται επιβολή δασμών για αυτό που λες. Χώρια που κάτι τέτοιο θα ήταν ανήκουστο για μια χώρα που ανήκει στην Ευρώπη. Κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και φορολογική πολιτική που ΔΕΝ αλλάζει κάθε χρόνο και ΔΕΝ σε θεωρεί φοροφυγά από την μέρα που ανοίγεις μια ρημάδα επιχείρηση σε αυτόν τον τόπο, χρειάζεται.

  • Για να ορθοποδήσει η οικονομία δε φτάνει να αγοράζουμε εμείς αυτά που παράγονται εδώ, πρέπει τα προϊόντα μας ΝΑ ΕΞΆΓΟΝΤΑΙ.

   Όπερ σημαίνει, ΔΕΝ βάζουμε δασμούς. Δασμούς βάζεις για να ‘προστατεύσεις’ το προϊόν σου στην εγχώρια αγορά. Αυτό θα σου γλύτωνε κάποια λεφτά σε συνάλλαγμα στην αρχή, αλλά δεν θα έδινε κίνητρο σε αυτόν που παράγει εδώ να κάνει το προϊόν του καλύτερο. Οπότε με τους δασμούς χάνεις συνάλλαγμα, γιατί τελικά δεν κάνεις εξαγωγές, άρα κανείς δε σου δίνει συνάλλαγμα.

   Δε φτάνει να έχουμε βιομηχανία, πρέπει να έχουμε ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ βιομηχανία, που θα φτιαχνει πράγματα καλύτερα των άλλων. Αλλιώς πάμε στις εποχές που ιδιώτες έχουν εργοστάσια που φτιάχνουν τα ίδια παρωχημένα πράγματα, βάσει συμβολαίων με το κράτος.

   Ανταγωνιστική βιομηχανία πασχίζουν να χτίσουν οι Τούρκοι, χρόνια τώρα και σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει. Δεν έχουν πχ μόνο μια [κρατική] ΕΒΟ να φτιάχνει τυφέκια και άλλα καλούδια, έχουν τουλάχιστον ΤΡΕΙΣ ιδιωτικές εταιρίες όπλων, με τεχνογνωσία αποκτημένη με μακροχρόνιες συνεργασίες με ξένες εταιρίες. Οι τούρκικες εταιρίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για συμβόλαια με το κράτος, και επιπροσθέτως ΕΞΑΓΟΥΝ προϊόντα σε κάποιους εκει έξω που τα θέλουν (και στην Ελλάδα, ξέρετε πόσες καραμπίνες, αεροβόλα κτλ κτλ στην αγορά μας είναι μέιντ ιν τέρκι;).

   Μακάρι να αλλάξουμε μυαλά και να ακολουθήσουμε μια τέτοια λογική. Αλλά δεν είμαι αισιόδοξος για κάτι τέτοιο. Κυρίως γιατί τέτοιες στρατηγικές αποδίδουν καρπούς μετά απο δεκαετίες… και εμείς όταν αποφασίσουμε πως θέλουμε κάτι το θέλουμε σήμερα, γιατί «είναι επιτακτική ανάγκη». Λες και δεν φαινόταν η ανάγκη από χθες ή προχθές.

 19. Χωρίς αναδιοργάνωση της ΕΑΒ και επιστροφή των έμπειρων τεχνικών που έφυγαν ήτε με πρόωρη σύνταξη ήτε στο εξωτερικό, γιατί δεν άντεξαν την χρόνια κακοδιοίκηση με ευθύνη και του σωματείου, φως δεν υπάρχει.
  Το πολύ πολύ να μας δώσουν μαυρα κουτάκια , να τα βιδώσουμε και από εκεί και πέρα με ευχές να συνεχίσουν να πετάνε. Και όταν παρουσιάζεται πρόβλημα να παίρνουμε τον θείο Σαμ να μας το λύνει, όπως γινόταν πριν την λειτουργία της ΕΑΒ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here