EKTAKTH ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Τέλος του μήνα η συμφωνία εκσυγχρονισμού των F-16;

70
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού AW&ST στην ηλεκτρονική του έκδοση η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος του μήνα. Το, πολύ καλά συνήθως πληροφορημένο, αμερικανικό έντυπο που διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στην αμερικανική βιομηχανία αναφέρεται σε συμφωνία το ύψος της οποίας θα φτάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που παραπέμπει σε πρόγραμμα που μάλλον περιλαμβάνει το σύνολο των Fighting Falcon Block 50, Block 52+ και Block 52M.

Η «υπογραφή συμφωνίας» αναφέρεται προφανώς στην αποδοχή της επιστολής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σε συνέχεια του αιτήματος που είχε υποβάλει η ελληνική πλευρά στις αρχές του 2017.

Όπως είχαμε αναλύσει πρόσφατα στο τεύχος μας της Π&Δ ΙΟΥΛΙΟΥ η επιστολή προσφοράς-αποδοχής αναμενόταν να «επιστρέψει» στα μέσα Σεπτεμβρίου, κάτι που κατά τα φαινόμενα έγινε. Η αποδοχή της αμερικανικής πρότασης θα θεμελιώσει και το πρόγραμμα, που ως γνωστόν θα υλοποιηθεί μέσω της διαδικασίας FMS, με επιμέρους συμφωνίες να υπογράφονται στη συνέχεια ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Εκτίμηση αποτελεί ότι εάν η συμφωνία-πλαίσιο υπογραφεί στο τέλος του μήνα, τότε ίσως ανακοινωθεί στη διάρκεια του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι υψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον υπάρχει το θέμα της αμυντικής συνεργασίας. Ανοικτό παραμένει έτσι το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις να περιλαμβάνουν και κάποια μορφή αμερικανικής βοήθειας στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Όπως προαναφέραμε το 1,5 δις δολάρια (και με βάση τα στοιχεία παλαιότερων αναλύσεών μας) παραπέμπτουν στον εκσυγχρονισμό στο επίπεδο F-16V (GR) των 37 Block 50 (30 F-16C & 7 F-16D) Block 50 του προγράμματος Peace Xenia II (υπάρχει και το υβριδικό «1045» που δεν περιλαμβάνεται στον αριθμό αυτό), τα 55 Block 52+ (37 F-16C & 18 F-16D) του προγράμματος Peace Xenia IIΙ και τα 30 (20 F-16C & 10 F-16D) Block 52M Peace Xenia IV.

Πρόσφατες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΠΑ έδινε προτεραιότητα στα PXII και PXIII αφήνοντας εκτός προγράμματος τα PXIV. Παρόλα αυτά η Lockheed Martin σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, έχει συμπεριλάβει στην LOR (Letter Of Request) που υποβλήθηκε στις αρχές του χρόνου πρόταση για την δημιουργία πρωτοτύπων αεροσκαφών και για τα Block 52M αλλά κυρίως αιτήματα για P&A όλες τις εκδόσεις Viper σε ελληνική υπηρεσία. Να υπενθυμίσουμε ότι για κάθε Block παραγωγής σε ελληνική υπηρεσία που θα δρομολογηθεί για εκσυγχρονισμό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ζεύγος πρωτοτύπων αεροσκαφών (ενός μονοθεσίου και ενός διθεσίου) που θα υποστούν δοκιμές πιστοποίησης της διαμόρφωσης από το παλαιό στο νέο πρότυπο. Με την επιτυχή κατάληξή τους θα δημιουργηθούν οι συλλογές απαρτίων (kits) που θα τοποθετηθούν στη συνέχεια στα υπόλοιπα αεροπλάνα του ιδίου Block (πρακτικά σε επίπεδο «plug-an-play»). Στο πλαίσιο αυτό η Lockheed Martin προτείνει την εξ’ αρχής δημιουργία έξι πρωτοτύπων, ζευγών F-16C/D Block 50/52+/52M και την ολοκλήρωση των δοκιμών σε ένα «πακέτο» κάτι που δημιουργεί σημαντικά οφέλη: χαμηλότερο κόστος της διαδικασίας συγκριτικά με υλοποίηση εκ των υστέρων ενός μεμονωμένου σκέλους της (αν και ενέχει αρχικά υψηλότερη δαπάνη), ετοιμότητα για την ανά πάσα στιγμή επέκταση του προγράμματος χωρίς άλλες ενδιάμεσες καθυστερήσεις κ.ά.

Εάν το δημοσίευμα του AW&ST επιβεβαιωθεί αυτό θα σημαίνει ότι το σύνολο των F-16 θα ενταχθεί σε πρόγραμμα με ορίζοντα υλοποίησης 7,5 περίπου ετών από την υπογραφή της σύμβασης.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Member
sotbak

άντε σε καλή μεριά!!! Μάλλον το ανωτέρω πλαίσιο είναι το πιο λογικό από άποψη σχέσης κόστους/οφέλους. Τωρα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσει και το ζήτημα της προμήθειας Φ-35…..

Άγγελος
Guest
Άγγελος

Επειδή με αυτούς που έχουμε μπλέξει όλα τα περιμένω όντως άντε να μπουν οι υπογραφές γιατί περεταίρω καθυστέρηση είναι κάτι παραπάνω από υπερβολική σε κάτι που όλοι από τον πιο σχετικό άνθρωπο στην ΠΑ μέχρι τον πιο άσχετο φίλο της αεροπορίας συμφωνούν ότι είναι αναγκαίο.Από ότι φαίνεται με καλό μερίδιο της διαδικασίας στην ΕΑΒ. Τα F-35 αν τα προμηθευτούμε θα πρέπει να το κάνουμε όταν πραγματικά το αντέχουμε. (όλο το πακέτο τα αεροσκάφη + τα όπλα + την υποστήριξη και τα κόστη για τακτικές πτήσεις). Το ίδιο θα έλεγα και για την περίπτωση των κορυφαίων αεροσκαφών 4.5 γενιάς αν η… Read more »

sotbak
Member
sotbak

αν διαθέσουμε 10 δισ€ σε βάθος 10ετίας (να πω 1δισ/έτος; κατά μέσο όρο, δηλαδή 100€/πολίτη/έτος) μπορούμε και το στόλο αναβαθμισμένο να έχουμε και τα Φ-35 για το ρόλο που πραγματικά μπορούν να διαδραματίσουν και στο ΝΕΥΡΩΝ να μπούμε δυναμικά με την ΕΑΒ, αλλιώς απαξίωση και …..Ζητάω πολλά;;; Για την ανεξαρτησία της Ελλάδας θα είναι…100€ ο καθένας μας ανά έτος Χ 10.000.000 Έλληνες πολίτες.

Π.Α
Guest
Π.Α

Δηλ με το που γεννιεσαι θα πληρωνεις 100 ευρωπουλα και λιιιιιιιγο πριν πεθανεις αφηνεις προκαταβολη ενα 100αρικο για το φοβο των ιουδαιων μηπως και δε σε θαψουν?
Οκ lol ….απλα…

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Μπορει…αν πρεπει να αφησω μερικα κατοσταρικα πεθαινοντας για να τους αφησω και μια Πατριδα..ΧΑΛΑΛΙ….

Αλλοι γελανε…και αλλοι κλαινε….

υ.γ.
Ασχετως αν συμφωνω με τις προτασεις φιλων αυτο το να βαζω στη ζυγαρια τα λεφτα που οταν πρεπει βρισκονται (P-3,ΔΥ χωρις πτυχια που ακομη να απολυθουνε και να επιστρεψουνε και τους μισθους που παιρνανε ως παρανομως διορισθεντες κτλ,κτλ)απο τη μια και απο την αλλη την επιβιωση της πατρισος μου, απλα με ξεπερναει

Spyros
Member
Spyros

Lol?

Είναι κάτι παραπάνω απο 27 λεπτά του ευρώ την ημέρα. Αν σκεφτείτε τι πληρώνουμε για άλλα, εντελώς βλακώδη πράγματα, τίποτα δεν είναι.

sotbak
Member
sotbak

γιατί Lol τόσο υπερβολικό είναι; 100€ ο καθένας μας κάθε χρονιά για 10 χρόνια για να αποτρέψουμε την ανατροπή της αεροπορικής ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο…

Spyros
Member
Spyros

Ή για να το πούμε απλούστερα: έστω πως η αναβάθμιση των F-16 σε V κοστίζει 2 δις, όχι 1μισι (βάζουμε δλδ μέσα και τα 52Μ, και αναβάθμιση των 30αριών με προσπορισμό, και αγοράζουμε και ε/ο ατρακτίδια, κι αν περισσέψει κάτι και κανένα SNIPER) Άρα έχουμε δαπάνη 2 δις σε βάθος 7μισι χρόνων, δηλαδή 266,67 εκατομμύρια το χρόνο. Δηλαδή 26,67€, το χρόνο, για κάθε Έλληνα, Ελληνίδα και παιδί. Ή 7,3 λεπτά του ευρώ την ημέρα, αν προτιμάτε. Δεν αξίζει αυτό για μια δαπάνη που θα δώσει μια βαθιά ανάσα στους αεροπόρους μας (μέχρι την έλευση των Τουρκικών F-35 τουλάχιστον); Για όσους… Read more »

sotbak
Member
sotbak

Με νιώθεις, ευχαριστώ.

Π.Α
Guest
Π.Α

Kαι καποια πραγματα για το κοστος του f 35 ως προς την συντηρηση γιατι εχετε φαγωθει.
http://www.viadiplomacy.gr/federal-business-opportunities-gia-f-35-gia-kathe-mia-ora-ptisis-apetounte-501-anthropoores-gia-tin-sintirisi-tou-aeroskafous/

dimitrov
Member
dimitrov

Τα 30άρια πέταμα?

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Ειμαστε large…

sotbak
Member
sotbak

εκπαιδευτικά

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Oσοι τα παρουν (το 1/3 απο αυτα που εχουμε) δεν θα μας αφησουν 2θεσιο..δεν ειναι κοροιδα…
Μετα θα μας μεινουν τα ρεστα να τα κοιταζουμε….
Θα μας χαλαγαν 32 F-16 52+…..
A,ναι ξεχασα…η πολυτυπια….

sotbak
Member
sotbak

εγώ μαζί σου, συμφωνώ, αλλά τα 30αρια συμφέρει οικονομοτεχνικά να αναβαθμιστούν;;;

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Τα 30αρια μαζί με τα M2000 θα έχουν εξαντλήσει το ωφέλιμο της ζωής τους μέχρι να τελειώσει η αναβάθμιση των 50/52+.

7-8 χρονια αναχαιτίσεις και ασκήσεις το Αιγαίο είναι τρομερή επιβάρυνση.

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

O στολος των F-16 ειναιπολυ μεγαλος και με σωστη κατανομη ωρων μπορουν να πετανε τα διπλασια χρονια απο αυτα που λετε.
Για τα Μιραζ δεν υπαρχει θεμα δομικης κοπωσης ως γνωστον.
Επισης οι αποστολες Α/Ε καταπονουν περισσοτερο τη δομη ενος Α/φους.

dimitrov
Member
dimitrov

Μπα …. αυτά λύνονται …. μάλλον για Κροατία τα ετοιμάζουμε ……. για τα 30άρια μιλάω. Για τα τυροπιτάκια έληξε το ζητημα τη δεκαετία του 2000.

DimitrisK
Member
DimitrisK

Μακαρι..

Kosyfi
Guest
Kosyfi

Οποτε τα 30αρια πώληση… ή θα μπορούσαν και να πάρουν απάρτια απο τα block 50 και να αναβαθμιστουν? Θα το ελεγε αυτο η συμβαση?

Κώστας
Guest
Κώστας

Μάλλον τα 30αρια πούλημα. Εχει υπάρξει σχετικό δημοσίευμα από χώρα που ενδιαφέρεται…

Em.Ti
Member
Em.Ti

Ε, κάτι θα πρέπει να φέρει πίσω το δίδυμο Τσίπρα/Καμμένου από τις ΗΠΑ. Απ’ότι φαίνεται θα είναι αυτό το συμβόλαιο και μακάρι και κάτι άλλο. Να κάνουν όμως και πρόβλεψη και για κανά όπλο όμως και επίσης όσο περισσότερη εμπλοκή της ΕΑΒ είναι εννοείται και καλύτερη.

Εξαιρετικό νέο πάντως, γιατί φαίνεται ότι κάτι προχωράει επιτέλους.

Μακάρι να υπήρχε μια πρόβλεψη (σαν προαίρεση) για το πρόγραμμα των PXI, αλλά απ’ότι φαίνεται θα ακολουθήσουν τα M2000EGM/BGM κι αυτά.

Ωπ, για μια στιγμή, δηλαδή μετά τον εκσυγχρονισμό η Π.Α. θα διαθέτει τον ίδιο ακριβώς τύπο α/φους σε πάνω από 2 Μοίρες; Απαράδεκτο…

Ikarus
Guest
Ikarus

Ένα πράγμα δεν μπόρεσα να καταλάβω για τα 52Μ. Ο εκσυγχρονισμος αυτών των F-16 είναι πιο οικονομικός απ’ ότι άλλων Block λόγω πιο σύγχρονων απαρτίων. Γιατί υπήρξε σκέψη αποκλεισμού τους; Δυνητικά η πολυτυπία ανάμεσα στα F-16V και τα 52Μ δεν θα ήταν πιο κοστοβόρα απ’ ότι ο εκσυγχρονισμος και των δεύτερων; Δεν φοβίζει ένα σενάριο επαναληψης της ιστορίας των Mirage;

Spyros
Member
Spyros

Για κάποιους, αφενός τα 52Μ είναι ‘αρκετά καλά’ ως έχουν (που είναι), αφετέρου το σημαντικότερο κομμάτι της αναβάθμισης αφορά το Link16, που ήδη έχουν.

Προσωπικά συμφωνώ μαζί σας, ότι δηλαδή πρέπει να αναβαθμιστούν και αυτά, μόνο και μόνο γιατί τα V θα διαφοροποιηθούν αρκετά στο κόκπιτ, με την pedestal display και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται, κάτι που έχει αντίκτυπο όχι μόνον στην εκπαίδευση αλλά και στην εκμετάλλευση της δικτύωσης με το Link16, για να έχει ο χειριστής την καλύτερη δυνατή αντίληψη της τακτικής κατάστασης.

Geo
Guest
Geo

Τα 30αρια εκτός πακέτου; Υπάρχει περίπτωση η LM να μεσολαβήσει για να δοθούν αλλού αφού αναβαθμιστούν από απάρτια των υπολοίπων; Γιατί κάτι γράφτηκε πρόσφατα για ενδιαφέρον για αυτά από το εξωτερικό.

Thras
Member
Thras

Το ιδανικό είναι με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των 122 εν λόγω αεροσκαφών, θυμίζω σε 7-8 χρόνια απο σήμερα, να καταστούν διαθέσιμα ως πλεονασματικά απο την USAF αεροσκάφη του Block 40 τα οποία θα παραχωρηθούν δωρεάν (πχ 40-60 αεροσκάφη) τα οποία να συνεχίσουν το πρόγραμμα αναβάθμισης σε Viper. Έτσι θα φτάσουμε με μια φυσιολογική φθορά λόγω ατυχημάτων να έχουμε σε 10 χρόνια απο σήμερα περί τα 170 μαχητικά 4,5+ γενιάς. Σε περίπου 2-3 χρόνια απο σήμερα (2020) πρέπει να τεθεί και η ελληνική παραγγελία για F-35 στο peak της παραγωγής, με την χαμηλότερη δυνατή τιμή και όσα περισσότερα βιομηχανικά… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Πολλά εύχεστε αγαπητέ. Μακάρι να γινόντουσαν έστω και τα μισά αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο σκληρή… Το 2020 που αναφέρετε δεν είναι ούτε 3 χρόνια μακρυά από τώρα. Με την τωρινή κατάσταση της οικονομίας αποκλείεται να είμαστε σε θέση να παραγγείλουμε F-35A. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν κι άλλα προγράμματα των Ε.Δ. που είναι επείγοντα (εκσυγχρονισμός αντιεροπορικών, φρεγατών κλπ). Ποιός σας υπογράφει ότι τα Blk 40 της USAF θα παραχωρηθούν δωρεάν; Και αν το κάνουν οι αμερικάνοι αυτό, ποιός μας εγγυάται ότι θα τα δώσουν σε εμάς; Υπάρχουν κι άλλοι εξίσου πολύτιμοι σύμμαχοι εκεί έξω και πολλοί από αυτούς θέλουν… Read more »

Thras
Member
Thras

Αν μείνει ως έχει η οικονομική κατάσταση όλα όσα γράφω είναι όνειρα θερινής νυκτός. Εξάλλου αποκλείεται οι αγαπημένοι μας εταίροι να μας αφήσουν να δαπανήσουμε αρκετά δις ευρώ σε μη ευρωπαϊκά όπλα ακόμα και αν τίθεται ζήτημα ασφάλειας της χώρας. Όλα όσα γράφω προϋποθέτουν, αλλαγή κυβέρνησης και επαναφορά στην κανονικότητα όσον αφορά την οικονομία… Σε μία τέτοια περίπτωση το κόστος σε βάθος δεκαετίας δεν είναι τόσο δυσβάσταχτο. Τα Μ2000 είναι το άγνωστο για τους αντίπαλους οπλικό σύστημα και με πολλούς οπαδούς στην ΠΑ (υποθέτω δικαιολογημένα) άρα ίσως αξίζει το επιπλέον κόστος υποστήριξης. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν επίσης απο εκσυγχρονισμένα… Read more »

sotbak
Member
sotbak

κάπου εκεί είμαστε καλά, συμφωνώ

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Όλα εξωπραγματικά….

Παλιουρας
Guest
Παλιουρας

Ωραια τα ειπατε,
Αφαιρουμενων ομως των block 30 που θα πουληθουν.
Τα Μ2000 θα γινουν τα phantom για οσο τα κρατησουμε.
123 F-16V, 25 M2000-5 πρωτη γραμμη
20 F-35, 17 Μ2000 αντι των F-4…(ΔΒ , Ναυτικη κρουση)

Τωρα αν ευτυχησουμε οπως λετε να συμπληρωσουμε με μεταχειρισμενα F-16 & M2000-5, καλο θα ηταν.
Ιδανικο επισης και η αποκτηση 20 περιπου Μ346 η AMX για εκπαιδευτικα, CAS…

Βασίλης Μπαλ.
Guest
Βασίλης Μπαλ.

Ελπίζω το αισιόδοξο σενάριό σας και το απαισιόδοξο του κυρίου Em.Ti όπως συναντηθούν στη μέση.

Spyros
Member
Spyros

Tα 30άρια μάλλον θα μείνουν εκτός κατ’ αρχήν, και 7μισι χρόνια μετά, θα μπουν οι τεχνικοί τους σε ένα υπόστεγο στην ΕΑΒ, που θα βρίσκονται απλωμένα όλα τα καλούδια που έχουν ξηλωθεί απο τα νεώτερα αεροσκάφη, για να πάρουν ό,τι μπορούν. Το γράφω έτσι γιατί με προβληματίζει η διαδικασία ‘plug & play’ όπως περιγράφεται παραπάνω… ΟΚ καλό ακούγεται, ιδανικό όσον αφορά την απροβλημάτιστη υλοποίηση του προγράμματος… αλλά το αποτέλεσμα θεωρώ πως είναι ΜΗΔΕΝ (0) μεταφορά τεχνογνωσίας στην ΕΑΒ ή όποιον άλλο εμπλακεί! Οι τεχνικοί εδώ απλώς θα λάβουν οδηγίες να ‘ξεβισματώσουν’ τα παρελκόμενα Α Β και Γ, για να μπούν… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Ξαναδιαβάζω τι έγραψα μόλις και γελάω με την ίδια μου την αφέλεια… χαζοί προβληματισμοί για ένα πρόγραμμα που κανείς δεν ξέρει αν όντως θα γίνει.

Spyros
Member
Spyros

Βέβαια μετά απο τα 7μισι χρόνια που θα πάρει η αναβάθμιση των PXII-III-IV, θα είμαστε πια στο 2025, και η όποια αναβάθμισή των 30αριών, έστω και ‘στο πόδι’, θα πρέπει να εξεταστεί με γνώμονα τι υπόλοιπο ωρών πτήσης θα έχουν τότε… με δεδομένο και ότι σε αυτό το διάστημα θα έχουν σηκώσει επιπλέον βάρος στο Αιγαίο, όσο τα υπόλοιπα F-16 μπαινοβγαίνουν στην ΕΑΒ. Οπότε ίσως τότε το θέμα να έχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον.

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

12,295 εκ.$ ανά αεροσκάφος οπότε τί εάν μπει AESA δεν θα μπεις κάποιο pod..
Αλλά δεν λέει άμα στο τελικό πόσο εμπεριέχεται και το κόστος εφ εμε οπότε πάμε συν ή μείον 50-60 εκ.$

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Καλό θα ήταν στη συμφωνία να περιλαμβάνονται τα / Sniper, καθώς και μερικά σύγχρονα όπλα, αλλιώς μισές δουλειές.

Παναγιωτης
Guest
Παναγιωτης

Αν δεν το δω δεν το πιστεύω οσο για τα 30αρια αν δεν τα αναβαθμίσουν έστω και με απαρτια απο τα αλλα θα ειναι τεραστιο λαθος, μικραίνει ο στολος και θα υστερουμε απεναντι των αλλων

Παλιουρας
Guest
Παλιουρας

Πιστευω οτι μια “απλη” τοποθετηση του ρανταρ v9 δεν θα απαιτησει εξτρα πιστοποιησεις στα οπλα κλπ των block 52+.
Δεν ξερω αν ειναι ομως εφικτο να μπει αυτο με τους παλιους υπολογιστες αποστολης κ.α.
Ο παλαιοτερος υπολογισμος αναβαθμισης των bl.30 ανερχονταν σε περιπου 12 εκατομμυρια το ενα και χωρις δομικη αναβαθμιση…

ariseagle
Member

Άντε μήπως δούμε και τίποτα καλό…..Μακάρι να συμπεριληφθούν στο πακέτο και κάποια σύγχρονα όπλα (AGM-158, GBU-39) και ατρακτίδια στόχευσης/αναγνώρισης. Επίσης θα αναμένουμε την απόφαση να δούμε αν υπάρχει πρόβλεψη για IRST…

kkalev
Member
kkalev

Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω οποιαδήποτε λογική εκποίησης των Bloack 30 αντί για αναβάθμιση τους σε 52+ Adv. με ενσωμάτωση Link-16. Πώληση ενός μικρού αριθμού μέχρι 10-12 αεροσκαφών με σκοπό τη συγκέντρωση των υπολοίπων σε μία μοίρα και τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης τους έχει μία λογική. Αυτό που δεν έχει λογική είναι το γεγονός ότι το 2025 η ΠΑ θα έχει αποσύρει τα F-4 PI2000, τα Μ2000BGM/EGM θα έχουν πολύ λίγα πράγματα να προσφέρουν (αν δεν έχουν αποσυρθεί ήδη), τα M-2000-5 δε θα διαθέτουν Link-16 και ταυτοχρόνως να διατηρεί μία δύναμη μόνο 155 F-16 απέναντι σε μία πολύ ισχυρή απειλή από… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Μη ξεχνάτε πως το παραπάνω πρόγραμμα των PXII-III-IV θα πάρει 7μισι χρόνια να ολοκληρωθεί. Άρα τότε (το 2025) θα γίνουν διαθέσιμα τα απάρτια που χρειάζονται τα 30άρια για να γίνουν… 30+ ή (με επιπλέον Link16!) 30+Adv, ή 30M αν προτιμάτε. Εν τω μεταξύ, αυτά τα 7μισι χρόνια οι μοίρες με τα 30άρια θα είναι οι μόνες με F-16 που δεν θα πηγαινοφέρνουν αεροσκάφη στην πίστα της ΕΑΒ στη Τανάγρα. Οπότε, λογικά, αυτό το διάστημα θα αναλαμβάνουν ακόμα πιο αυξημένο έργο στις αναχαιτίσεις των ‘φίλων και συμμάχων’. Οπότε το 2025, όταν κάποια απο τα 30άρια θα ζυγώνουν τα 40 χρόνια στη… Read more »

stefanos
Guest
stefanos

Δεν πιστεύω οτι υπάρχει κάποιος που να μην υποδέχεται θετικά την είδηση της αναβάθμισης περί των 90 μαχητικών της ΠΑ σε “οχιές”. Επειδή όμως βλέπω συνομιλητές να “οραματίζονται” το επόμενο βήμα με F35, έχω να προσθέσω τα εξής. Τα επόμενα έτη, όταν πλεον και τα αναβαθμισμένα F16 θα οδεύουν προς το τέλος του βίου τους, θα προκύψει η ανάγκη ΝΜΑ με απαίτηση για μαζικές αγορές α/φών! Με 200 εκτομμύρια το κομμάτι περίπου, 100 μαχητικά F35 θα στοιχίσουν το εξωπραγματικό ποσό των…20 δισ!!! Ακόμη κι αν το κόστος τους πέσει μελλοντικά το απιτούμενο ποσό θα είναι ιλιγγιώδες! Και αυτό σε μια… Read more »

GK_
Member
GK_

«Βιαζονται»!
Ασχημο «σημαδι»!

Em.Ti
Member
Em.Ti

Αν “βιάζονταν” θα είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Είμαστε ήδη πίσω.

GK_
Member
GK_

Σιγουρα ειναι σωστο αυτο που λες, αλλα εγω εννοω οτι «βιαζονται» σε σχεση με το αντιστοιχο προγραμμα της USAF που «τρεχει» σχεδον παραλληλα.

photographix
Member

Για αυτο σημερα πετουσε ο Αλεξης με F-16?

jim_97
Guest
jim_97

Ελπίζω πως θα έχουμε καλό τέλος αλλά σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Σε γενικές γραμμές είναι θετικό νέο αλλά νιώθω πως είναι νωρίς για πανηγυρισμούς. Μόλις υπογραφεί ο εκσυγχρονισμός πρέπει να παραγγείλουμε και όπλα τουλάχιστον κάποια που χρειάζονται σίγουρα : μερικά ακόμα AIM-2000 για να εξοπλιστούν τα Block 50, ένα σύστημα μακρού πλήγματος, HARM για να μην ψάχνουμε τελευταία στιγμή αντίμετρα για οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας αποκτήσουν οι Τούρκοι. Ίσως χρειαστούν και νέα AIM-120 αλλά το βλήμα αυτό πιθανότατα θα έχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση των F-35, οπότε κάποια στιγμή, όταν θα υπάρχουν οι ανάλογες επιλογές θα πρέπει να… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Συμφωνώ απόλυτα με τα περισσότερα σημεία, αν όχι όλα. Όσον αφορά την εκπαίδευση, υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από την Π.Α. για να συμμετέχουμε σε κοινό ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης, πιθανότατα στην Ιταλία. Ο ευσεβής πόθος βέβαια θα ήταν αυτό το πρόγραμμα να γινόταν στην Καλαμάτα, αλλά χρειάζονται κονδύλια για κάτι τέτοιο που δεν έχουμε προφανώς. Τα Τ-2Ε πάντως μάλλον θα αποσυρθούν χωρίς άμεσο αντικαταστάτη. Το ΝΜΑ της Π.Α. για πολλούς λόγους είναι πιθανότατα το F-35, αν και κανείς αυτή τη στιγμή δε μπορεί με βεβαιότητα να πει κάτι τέτοιο. Βάσει της κατάστασης της χώρας, αυτό θα μας απασχολήσει κάποια στιγμή την επόμενη… Read more »

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Ο πρωθυπουργός διαβάζω πέταξε με F-16 Block 52 στην Λάρισα.
Κύριε Τσίπρα βάλτε άλλη μια υπογραφή.Αυτή την φορα για την αναβάθμιση των F16.

Raptor
Guest
Raptor

Αφού θα υπάρξουν “υλικά” από τα νεοτερα block ποιος κόπανος θα εκποιήσει τα block 30 της ΠΑ; Αντί να κοιτάξουμε να βρούμε από τις ΗΠΑ μια ή δύο μοίρες ακόμα πριν σκάσουμε το 1,5+ δισεκατομμύριο ώστε να αξιοποιηθούν μέρη των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν σε στην έκδοση “V” θα πετάξουμε και τα 30 άρια και τα υλικά που θα προκύψουν;;;; ο(

Spyros
Member
Spyros

«Υλικά» για τα 30άρια θα έχουμε σε 7μισι χρόνια, όταν δηλαδή τελειώσει η αναβάθμιση των υπολοίπων.

Δηλαδή το 2025, όταν τα 30άρια θα ζυγώνουν τα 40 χρόνια. Και αφού 7 χρόνια σηκώσουν την αναχαίτιση στο Αιγαίο, όσο τα άλλα μπαινοβγαίνουν στην ΕΑΒ.

Αν τους έχουν μείνει καθόλου ώρες το 2025, θα δούμε τι θα τα κάνουμε. Προσωπικά, θεωρώ απίθανο να τα θέλει κανείς για αγορά, τότε ή τώρα.

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

+1

4Horsemen
Member
4Horsemen

Συμφωνώ απολύτως. Όταν βλέπουμε να τοποθετούνται ραντάρ AESA σε KFIR (!), ή να πωλούνται (ακόμα) Mirage F1 (!!) είναι σίγουρα παράλογο να αφήσουμε τα F-16 Block 30 ή / και τα Mirage 2000

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Σε 7 χρονια δλδ η αεροπορια μας θα ξεμεινει με 120 φ16 (40χρονα) απέναντι σε 100+ φ35 και 250 φ16

nik
Guest
nik

Καλή κίνηση, τόσα χρόνια παρακαλάμε για κάτι τέτοιο… Το υπογράφουν οι υπουργοί και από κάτω οι Ελληνάρες γκρινιάζουν που θα μείνουν τα 30αρια χωρίς αναβάθμιση. Μήπως να αναβαθμίσουμε και τα spitfire που μας είχαν δώσει στον Β’ ΠΠ σε πρότυπο Spitfire block 52+M adv Viper?

p270
Member
p270

εχεις σκεφτεί πόσα θα απομείνουν όταν δεν θα υπάρχουν πλέον τα 30αρια ; η δύναμη μικραίνει απελπιστικά όταν απέναντι υπάρχει υπεροπλία σε όλα τα μέτωπα
κάλο θα ήταν θα γίνει κάτι και για αυτά γιατί πάμε πάλι να κάνουμε το ίδιο λάθος όπως και μετά mirage ,γιατί νέο αεροσκάφος δεν φαίνεται στον ορίζοντα

William
Guest
William

Και εγώ ρωτάω τα χρήματα για την προκαταβολή έχουν βρεθεί ;; Και από που ;; (Είναι περίπου 500 εκ.€, 35% του συνόλου του προγράμματος μέσω FMS)

diman
Member
diman
Δημήτρης
Guest
Δημήτρης

https://m.youtube.com/watch?v=jIb8neM7_IA

Εδώ το έκαναν φορητό, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε μια πατέντα να το χρησιμοποίησουμε ´εστω και με τους περιορισμούς του

Spyros
Member
Spyros

+1.000.000

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Ακόμα δεν καταλάβανε κάποιοι συμπολίτες μας σε ποια χωρα ζούνε.Ξεχάστε την ατμομηχανή της ανατολικής Μεσογείου όπως αυτοαποκαλούμασταν.Είμαστε μια καταχρεωμένη χωρα και μας δανείζει ακόμα και η Malta.Αν το 2025 έχουμε 90-100 F-16 και 20-30 F-35 θα είναι πολύ καλά για τα οικονομικά μας δεδομένα.

STRATOS
Member
STRATOS

Παιδιά από πού βγαίνουν αυτοί οι αριθμοί 250 F-16 και 100+ F-35 για τους τούρκους?? Η Αεροπορία των τούρκων αυτή την στιγμή έχει 236 F-16 και έχει παραγγείλει 30 F-35. Άρα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είναι ότι η τουρκική αεροπορία το 2024 θα έχει 230 F-16 (μαζί με τις απώλειες) και 30 F-35= 260 αεροσκάφη. Η ΠΑ την ίδια περίοδο Θα έχει 198 μαχητικά 3ης γενεάς (εκ των οποίων τα 123 μαχητικά εκσυγχρονισμένα με ραντάρ AESA αν υλοποιηθεί τελικά το παραπάνω πρόγραμμα!!) – τις απώλειες = γύρω στα 192 μαχητικά 3ης γενεάς + 34 F-4E AUP ( τα οποία… Read more »

Ελεύθερος Έλληνας
Guest
Ελεύθερος Έλληνας

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από βαριά βιομηχανία και όχι από τουριστική «βιομηχανία». Χρειαζόμαστε επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, την βιομηχανία ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών εφαρμογών, στην αεροναυπηγική και την ναυπηγική, στον ορυκτό πλούτο.
Χρειαζόμαστε οργανωμένη βιομηχανία μηχανουργικών κατεργασιών.
Ο οικονομικός πατριωτισμός είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη της Ελλάδος. Δουλειά στους Έλληνες εργαζομένους. Στηρίζω το κίνημα προτιμήσεως Ελληνικών προϊόντων.
Επιβολή δασμών στα ξένα προϊόντα για να προστατευθεί η Ελληνική παραγωγή.
Υποστηρίζω την μεικτή οικονομία, με έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα σε ένα εθνικό πλαίσιο.
Εκβιομηχάνιση της χώρας με εξαγωγικό προσανατολισμό.

sotbak
Member
sotbak

το όνειρό μου είναι να δω ελληνικό εργοστάσιο αυτοκινήτου ή έστω την επιστροφή κάποιων που έκλεισαν….

Spyros
Member
Spyros

Pony?

sotbak
Member
sotbak

γιατί όχι;;;

Δημήτρης
Guest

Δεν χρειάζεται επιβολή δασμών για αυτό που λες. Χώρια που κάτι τέτοιο θα ήταν ανήκουστο για μια χώρα που ανήκει στην Ευρώπη. Κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και φορολογική πολιτική που ΔΕΝ αλλάζει κάθε χρόνο και ΔΕΝ σε θεωρεί φοροφυγά από την μέρα που ανοίγεις μια ρημάδα επιχείρηση σε αυτόν τον τόπο, χρειάζεται.

Spyros
Member
Spyros

Για να ορθοποδήσει η οικονομία δε φτάνει να αγοράζουμε εμείς αυτά που παράγονται εδώ, πρέπει τα προϊόντα μας ΝΑ ΕΞΆΓΟΝΤΑΙ. Όπερ σημαίνει, ΔΕΝ βάζουμε δασμούς. Δασμούς βάζεις για να ‘προστατεύσεις’ το προϊόν σου στην εγχώρια αγορά. Αυτό θα σου γλύτωνε κάποια λεφτά σε συνάλλαγμα στην αρχή, αλλά δεν θα έδινε κίνητρο σε αυτόν που παράγει εδώ να κάνει το προϊόν του καλύτερο. Οπότε με τους δασμούς χάνεις συνάλλαγμα, γιατί τελικά δεν κάνεις εξαγωγές, άρα κανείς δε σου δίνει συνάλλαγμα. Δε φτάνει να έχουμε βιομηχανία, πρέπει να έχουμε ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ βιομηχανία, που θα φτιαχνει πράγματα καλύτερα των άλλων. Αλλιώς πάμε στις εποχές… Read more »

John
Guest
John

Χωρίς αναδιοργάνωση της ΕΑΒ και επιστροφή των έμπειρων τεχνικών που έφυγαν ήτε με πρόωρη σύνταξη ήτε στο εξωτερικό, γιατί δεν άντεξαν την χρόνια κακοδιοίκηση με ευθύνη και του σωματείου, φως δεν υπάρχει.
Το πολύ πολύ να μας δώσουν μαυρα κουτάκια , να τα βιδώσουμε και από εκεί και πέρα με ευχές να συνεχίσουν να πετάνε. Και όταν παρουσιάζεται πρόβλημα να παίρνουμε τον θείο Σαμ να μας το λύνει, όπως γινόταν πριν την λειτουργία της ΕΑΒ.