Πρόγραμμα F-16V: μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018

29
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως τα όσα γράφουμε στο τρέχον τεύχος μας για το επικείμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16V των μαχητικών της ΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέκυψαν από άτυπη ενημέρωση της Lockheed Martin χθες.

Σύμφωνα με αυτές το τελικό σχέδιο LOA (Letter of Offer and Acceptance) μετά από τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει από ελληνικής πλευράς στο προηγούμενο προσχέδιο έφτασε στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου και πάνω σε αυτό γίνεται πλέον η σχετική διαπραγμάτευση που πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε αποδοχή της πρότασης της αμερικανικής κυβέρνησης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η διαπραγμάτευση αφορά 84 (πλέον) F-16 Block 52+ και Block 52M επί τη βάση του προτεινόμενου ποσού των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων [δυστυχώς για την ΠΑ το μείζον περιστατικό που εξελίχθηκε στις 2 Νοεμβρίου στην 115ΠΜ την αποστέρησε από ένα F-16. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο αεροπλάνο ξέσπασε φωτιά ενώ προετοιμαζόταν για αποστολή, έχοντας τροχοδρομήσει από το καταφύγιο και καθ’ οδόν για τον διάδρομο. Στο περιστατικό, στο οποίο υπήρξε και τραυματισμός του πιλότου, είχαν αρχικά αναφερθεί ζημιές. Τελικά όμως προκύπτει ότι αυτές ήταν σοβαρότερες από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί και το αεροσκάφος κρίνεται πλέον μη επισκευάσιμο].

Το τελικό κόστος στο οποίο θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα είναι το κύριο θέμα της διαπραγμάτευσης με προσπάθεια συμπίεσης να γίνεται από πολλές πλευρές. Όπως όμως σημειώνεται η αμερικανική πλευρά (αμερικανική κυβέρνηση) προτάσσει το πλαίσιο «re-scoping» και όχι «εκπτώσεις», δηλαδή τον «επαναπροσδιορισμό» του. Αυτό σημαίνει ότι επικεντρώνει την συρρίκνωση του κόστους σε περικοπή κάποιων χαρακτηριστικών του, που μπορεί να σημαίνει ότι κάποιες από τις επιλογές που υφίστανται δεν θα συμπεριληφθούν. Επίσης υπάρχει η εντύπωση ότι το, υπό συζήτηση, πρόγραμμα είναι ένα «πακέτο» που πέραν του «πυρήνα» («core») του (δηλαδή τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών) περιέχονται και ορισμένα άλλα πράγματα (πιθανότατα αρχικά ανταλλακτικά ή παρελκόμενα) που μπορούν να συμπιεστούν περαιτέρω. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το τελικό κόστος να κυμανθεί ανάμεσα στα 1,4 και 1,45 δις δολάρια (1,18 -1,22 δις ευρώ).

Το άλλο, εξ’ ίσου σημαντικό πρόβλημα που υφίσταται και αναζητείται λύση είναι οι χρηματοροές. Ποιο συγκεκριμένα απατούνται 130 εκατομμύρια δολάρια περίπου ως προκαταβολή για την ενεργοποίηση της σύμβασης και άλλα 300-350 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022, επειδή το πρόγραμμα είναι άκρως εμπροσθοβαρές (λόγω της ανάγκης παραγγελίας απαρτίων νωρίς στην εκτέλεσή του) που δυσκολεύουν τον ελληνικό προγραμματισμό. Από εκεί και πέρα όμως τα απαιτούμενα ποσά είναι πολύ μικρότερα κάθε χρόνο.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος δυο περίπου χρόνια μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης θα απαιτηθούν για την μηχανολογική σχεδίαση (engineering) του ελληνικού προτύπου, με τροποποίηση του «μοντέλου» που υφίσταται ήδη για άλλους πελάτες F-16V. Ένας επιπλέον χρόνος θα χρειαστεί για δοκιμές, αν και στο μεσοδιάστημα θα ξεκινήσει παράλληλα και η τροποποίηση των πρώτων ελληνικών Viper, τα πρώτα από τα οποία θα παραδοθούν τέσσερα περίπου χρόνια από την ενεργοποίηση της σύμβασης Στη συνέχεια ο στόχος είναι για 12 τουλάχιστον αεροπλάνα τον χρόνο.

Πολλά περισσότερα στο θέμα, στο τρέχον τεύχος μας ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (ΕΔΩ)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

10€ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος 4μηνου και στο άψε σβήσε έχουμε περίπου 40εκ.€ κασαδούρα.Αλλά στα F-16V…να γίνει σωστή δουλειά και όχι δουλεία…

George
Member
George

Από τα 180 δις που βγάζει η χώρα κάθε χρόνο το κράτος δαπανά 100 δις και από αυτά 0,5 δις για εξοπλισμούς. Με πια λογική τα 40 εκ που θες πρέπει να έρθουν από τα 80 δις (με τα οποία πρέπει να τραφεί ο πληθυσμός της χώρας) κι όχι από τα 100 δις των δημοσίων δαπανών? Το λάθος είναι όντως στο ότι η δαπάνη για εξοπλισμούς είναι μόνο στο ~0,3% του ΑΕΠ ενώ υποτίθεται ότι η Άμυνα ενός κράτους είναι η πρώτη αποστολή του (κι όχι με διαφορά η τελευταία. όπως στην Ελλάδα) Αλλά αφού το κράτος ήδη δαπανά το… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Βάζεις στο ίδιο καλάθι διαφορετικής προέλευσης χρηματικά αγαθά.
Η λύση που αναφέρω δεν σχετίζεται ούτε κατά διάνοια με αυτό που περιγράφεις ορθά μεν αλλά δίχως να έχει εφαρμογή (άμεση τουλάχιστον..) σε αυτό που προτείνω ώστε σε 3-5 χρόνια, να συμπληρωθεί το ποσό που απαιτείται για το full pack του εγχειρήματος το οποίο ελπίζω να μην κρύβει δράματα..

Κωνσταντινος
Guest
Κωνσταντινος

Στο τέλος θα επαναφέρουμε τα Α7 σε υπηρεσία,δεν έχει μείνει αεροπλάνο για αεροπλάνο,άλλος το βγάζει εκτός πίστας άλλο πέρνει φωτιά άλλο το βάλαμε για σκιάχτρο και το άλλο θα το πάμε σε κάνα πρωινή εκπομπή μέχρι να τελειώσει το θέμα της αναβάθμισης για να χουμε θέματα προς συζητηση

Κωνσταντινος
Guest
Κωνσταντινος

Και χαλάμε και τα καλά ρε φούστη μου

Guardian
Member
Guardian
Paliouras
Member
Paliouras

Κριμα για το 55ο….

Agnostosependytis
Guest
Agnostosependytis

Τα πρώτα θα παραδοθούν τέσσερα χρόνια μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης (δηλαδή περίπου 2022)…

Η Τουρκία παραλαμβάνει F-35 και S-400 το 2019, άρα εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό 3 ετών, ελπίζω οι δικοί μας να έχουν και άλλες ιδέες.

Paliouras
Member
Paliouras

Προεχει η εξαγορα ψηφων των γυφτων συμπατριωτων μας…
Με συγχωρειτε για την πολιτικη χροια αλλα ειναι γεγονος…

dimitrov
Guest
dimitrov

Όλως τυχαίως …. από τα F-16 1) Του Α.Παπανδρέου έχουν μείνει 32 από 40 μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες εντατικής(90ς) χρήσης. 2) Του Κ.Μητσοτάκη έχουν μείνει 38 από 40 μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες έντονης χρήσης θα έλεγα χρήσης. 3) Των Σημίτη-Άκη έχουν μείνει 54 από 60 μετά από 15 περίπου χρόνια λογικής χρήσης. 4) Του Κ.Καραμανλή δεν έχουμε απώλειες μετά από μια σχεδόν δεκαετία. Δεν έχει κλείσει δλδ ακόμα αλλά πόσο θέλει? Όσον αφορά τα Μ2000 αξίζει να πούμε πως δεν χάσαμε μετά από 10 έτη κανένα -5μκ2(νέα κι εκσυγχρονισμένα) ενώ οι απώλειες συνεχίζονται για την αρχική αγορά άνευ… Read more »

Paliouras
Member
Paliouras

Το φιασκο τελικα με την αναβαθμιση “καποιων” F-16 ειναι τεραστιο…. 84 αεροσκαφη επι συνολου 154…54% δλδ του στολου…. Τα φαντομ φευγατα εδω και χρονια, τα μισα μιραζ το ιδιο…. Κατα τα αλλα ο Α/ΓΕΑ ΔΕΝ θελει αλλα α/φη γιατι δεν εχουμε λεφτα… Πραγματικα ειναι να απορει κανεις…ΘΕΛΟΥΝ τελικα οι κυριοι της κυβερνησης να υπερασπιστουν την Εθνικη κυριαρχια αν προκυψει αναγκη? Για 10 χρονια δλδ μεχρι να τελειωσει ο “εκσυγχρονισμος ΚΑΠΟΙΩΝ F-16” ετσι -και χειροτερα καθως θα προστιθενται τα χρονια και οι ωρες χρησης στον υπαρχοντα εξοπλισμο- η Αεροπορια μας θα παραμεινει ΕΤΣΙ ??? Και παει “για την ΝΙΚΗ” οπως ελεγε… Read more »

G
Guest
G

ακριβως
επισης καλο ειναι να μας πει καποιος πως η ταιβαν με 1.8 δις δολ αναβαθμιζει 145 μπλοκ 20!!!!! και εμει με 1.6 μονο 84 και μαλιστα μπλοκ 50?52 που θελουμ σαφως λιγοτερα συστηματα
το δε κοστος ανα μοναδα μας ερχετε περιπου 19 εκ ανα τεμαχιο !!!!!!!!!!!!!!

Lockheed Martin received a $1.85bn contract from the US Government to upgrade 145 Block 20 F-16A/B aircraft for the Republic of China (Taiwan) Air Force, in October 2012. The upgrades are based on the F-16V version!

Spyros
Member
Spyros

Βρε λύσσα κακιά με τη Ταϊβάν… για να τελειώνουμε, τα Ταϊβανέζικα block20 είναι:
1ον ΠΟΛΥ νεώτερα των block 30 μας
2ον πρακτικά είναι ‘εργοστασιακά’ Α/Β MLU. Ή αν θέλετε, είναι ΑΜ/ΒΜ.

Ο μόνος λόγος που τα Ταϊβανέζικα F-16 δεν λέγονται Block 52 (γιατί μέσες-άκρες, αυτό είναι) είναι για να μη βάλει τις φωνές η Κίνα. Έχουν υπολογιστή MMC5 ή 7, το κόκπιτ ουσιαστικά είναι κάπου ανάμεσα στα 50 και στα 52+ μας, και σε ικανότητες μάλλον είναι κοντύτερα στα δεύτερα. Ακόμα και το APG-66(v)2 είναι ανώτερο των πρώιμων APG-68.

G...
Member
G...

Ακομα και να ισχυουν ολα αυτα δικαιολογουν την τεραστια διαφορα κοστους? Οχι φυσικα
85 εμεις 145 αυτοι (παρομοια αεροσκαφη)
ΥΓ. για λογους κινας δεν τα λενε μπλοκ 50 αλλα δεν εχουν προβλημα να τα κανουν και τα τα λενε viper?
Μαλλον δεν πολυ στεκει το επιχείρημα.

Spyros
Member
Spyros

Μια χαρά δικαιολογείται, ειδικά αν αναβαθμίζονται περιοδικά τα α/φ με λογισμικό και εξοπλισμό για να αποτραπεί η απαξίωσή τους (όπως δηλαδή κάνουν όλοι εκτός ημών, δείτε την σημερινή είδηση δαπάνης 200 εκ $ απο τη Πολωνία). Υπενθυμίζω πως ο εκσυγχρονισμός των Ταϊβανέζικων F-16 ανακοινώθηκε πως ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ στο πρόγραμμα V, δεν ειπώθηκε ρητά πως θα μετατραπούν σε V… Οπότε λόγω Κίνας, προφανώς, μάλλον λείπουν κάποια πράγματα απο το πρόγραμμα. Πιθανών να μην έχουν κάποιο εξοπλισμό, πχ Link16. Αν είναι έτσι, μάλλον δε χρειάζονται ούτε νέο MMC (ΑΝ δεν τον έχουν αναβαθμίσει ήδη). Άρα το κόστος των 1,85δις $ ενδεχομένως να είναι… Read more »

Spyros
Member
Spyros

ΥΓ σχετικά με το δικό σας ΥΓ: Για λόγους Κίνας δεν τα ΕΛΕΓΑΝ block 50 τότε, που τα αγόρασαν. Μετά οι Κινέζοι απέκτησαν στελθ με δικό τους AESA… οπότε τώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να… μετονομαστούν σε block52 (P&W, άρα όχι 50), και μάλλον και V, όπως πάνε τα πράγματα.

STRATOS
Member
STRATOS

Ο ΑΓΕΑ (με 4500 ώρες πτήσης, οι 3000 στα F-16) πιθανώς να ξέρει καλύτερα από εμάς τι συμβαίνει στο ΑΙΓΑΙΟ?, σε τι κατάσταση βρίσκεται η ΠΑ? και τι χρειάζεται να γίνει , για να μείνει αξιόμαχη τα επόμενα 10 χρόνια..

George
Member
George

Φυσικά και ξέρει! Να γίνουν όλα -V! Αυτό θα έλεγε κάθε ιπτάμενος. Οταν money no object…..Εγώ, το ομολογώ, θα ζητούσα F-22!! Κι ο ΑΓΕΝ θα έλεγε να εκσυγχρονισθούν οι ΜΕΚΟ κι ο ΑΓΕΣ τα Leo-2Α4 να γίνουν HEL, να πάρουμε άλλα 20 ΝΗ-90, τα Apache να είχαν ήδη γίνει upgrade κτλ Λογικά όλα αυτά. Δεν πάει έτσι όμως….. Πέρα από αυτό ποιος αποφάσισε να μπει AIP στα 209 των 70s? Με κόστος 3/4α ενός καινούργιου 214? Κάποιος ΑΓΕΝ προφανώς το αποφάσισε (κι όχι εμείς εδώ!) Aλλά δεν έβαλε στη ζυγαριά cost/benefit αλλά μόνο benefit! Το ίδιο με τα P-3. Υπάρχει… Read more »

George
Member
George

Προσγείωση (αναγκαστική -) )στη πραγματικότητα! Τελικά η επιλογή δεν είναι 123 F-16V ούτε 85 αλλά όπως πάει το πράμα 54. Και εντάξει τα 30 F-16Adv είναι μια χαρά (τα ίδια έχει και η TAF) αλλά μένουν τα F-165-50 όπως είναι (νέες ΜΕΚΟ) τα F-16-30 εκτός, τα αρχικά Μ-2000 στη τύχη τους όπως και τα -5 θα μείνουν Mk2 και δεν θα γίνουν πχ όπως των ΗΑΕ. Μιλάμε για α/ε δεύτερης γραμμής σε σχέση με τα F-16Adv της TAF. Μια δραματική συρρίκνωση της ΠΑ. Άρα 84 F-16 vs 198. Αφαιρώντας 30 από κάθε πλευρά μια και είναι ίδια σε δυνατότητες, 54… Read more »

STRATOS
Member
STRATOS

Τα έχετε μπερδέψει μου φαίνεται Η Ελλάδα θα έχει στο τέλος του προγράμματος: 1) 84 x F-16V (AESA radar) ενώ η Τουρκία 0 x F-16V 2) 38 x F-16C/D block 50/52 advanced ενώ η τουρκία 198 x F-16C/D block 50/52 advanced 3) 25 x Μ2000-5 (για πολλούς καλύτερα από τα F-16 advanced) ενώ η τουρκία 0 x M2000-5 4) 18 x Μ2000 σε ρόλο ναυτικής κρούσης ενώ η τουρκία 0 x M2000 5) 32 x F-16 C/D block 30/32 ενώ η τουρκία 37 x F-16 C/D block 30/32 6) 0 x F-35 ενώ η τουρκία 30 x F-35 (αν της… Read more »

George
Member
George

Καταρχήν τα -30άρια θα έχουν είτε πωληθεί, είτε μείνει όπως είναι. Το ίδιο και τα -Μκ2. Όλα αυτά δεν προβλέπεται να εκσυγχρονισθούν. Το ίδιο και τα -50άρια όμως! Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να τρέχει για αυτά. Είναι όνειρο! Πρόθεση! Αλλά όχι πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν τα λεφτά. Που είναι και η βασική μου αντίρρηση για τα AESA μια και πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για να καταστήσουν α’ γραμμής όσα περισσότερα α/ε γίνεται με αντιστάθμισμα ένα χαμηλότερο upgrade. (Δεν μπορείς να τα έχεις όλα!) Και είναι β γραμμής όλα αυτά τα α/ε που θα μείνουν όπως… Read more »

sixxer
Guest
sixxer

αναρωτιεμαι αν θα συνεφερε ενας πιο light εκσυγχρονισμος.
ολα εκτος απο τα 30αρια σε +adv
με πληρη ομογενοποιηση (εκτος απο κινητηρες)
Δλδ με 123+ adv κ τα 25 m2k-5mk2 πιστευω αντιμετωπιζουμε τα 200 50αρια+adv τησ ΤΗΚ μια χαρα
και αναμονη για το ΝΜΑ

STRATOS
Member
STRATOS

Δεν συμφέρει γιατί ξεχνάς να βάλεις και τα 30 x F-35 που πιθανός να αποκτήσει η ΤΑ μέχρι να αποφασίσουμε εμείς για ΝΜΑ (??)
Αν εννοείς να εξοικονομήσαμε χρήματα (από έναν light εκσυγχρονισμό) για το ΝΜΑ? αυτά θα πάνε σε κοινωνική πολιτική την παραμονή των επόμενων εκλογών.

Theo
Guest
Theo

Δεν μπορεί να διατηρηθεί η πολυτυπία των F16 για πολύ ακόμα, ειδικά ο δεύτερος κινητήρας, γι` αυτό και τα block 30 αποσύρονται σιγά-σιγά. Σε ότι αφορά τα block 50 μάλλον θεωρούν ότι δεν μπορούν να αποσυρθούν τώρα (κρίμα από το Θεό που λένε) οπότε με τσόντα αναβάθμιση από τα πλεονάζοντα απάρτια θα τα διατηρήσουν σε υπηρεσία μέχρι να αποσυρθούν (εξαϋλωθούν).
Άρα, φτιάχνεται ένας πυρήνας 80+ αεροσκαφών που θα αποτελεί τον κορμό της ΠΑ για μετά το 2025 και προφανώς θα ενισχυθεί με νέο μαχητικό όταν και αν σοβαρευτεί πολιτικό προσωπικό, ψηφοφόροι, ελληνικό δημόσιο και λοιποί ανευθυνοϋπεύθυνοι.

STRATOS
Member
STRATOS

Τα έχετε μπερδέψει μου φαίνεται Η Ελλάδα θα έχει στο τέλος του προγράμματος: 1) 84 x F-16V (AESA radar) ενώ η Τουρκία 0 x F-16V 2) 38 x F-16C/D block 50/52 advanced ενώ η τουρκία 198 x F-16C/D block 50/52 advanced 3) 25 x Μ2000-5 (για πολλούς καλύτερα από τα F-16 advanced) ενώ η τουρκία 0 x M2000-5 4) 18 x Μ2000 σε ρόλο ναυτικής κρούσης ενώ η τουρκία 0 x M2000 5) 32 x F-16 C/D block 30/32 ενώ η τουρκία 37 x F-16 C/D block 30/32 6) 0 x F-35 ενώ η τουρκία 30 x F-35 (αν της… Read more »

Theo
Guest
Theo

Δε νομίζω οτι διαφωνούμε πάρα πολύ για το 2025. Αλλά για το 2030+ πόσα από τα σημερινά θα πετάνε;

Νείλος
Guest
Νείλος

Η αεροπορία φυλλορροεί ή καλύτερα πτερορροεί… πούπουλο πούπουλο μαδάει και στο τέλος θα μείνουμε με τις ουρές και τα κορσαίρ που λιάζονται… Αν εμφανιστεί ποτέ Φου-16 Βαϊπερ στον ουρανό πείτε το μας να βγούμε στα μπαλκόνια να το φωτογραφίσουμε. Με αυτούς τους ρυθμούς και το προγραμμα φυσαρμόνικα που όλο συμπιέζεται προς τα κάτω η εθνική αμυνα οδηγείται σε κατάρρευση χωρίς να χρειάζεται να πέσει πιστολιά! Το 2022 όταν ακόμα θα αλλάζουμε αμορτισέρ στην πρώτη παρτίδα τα εξοπλιστικά προγράμματα των γειτόνων θα ωριμάζουν επικίνδυνα σε βαθμό που θα τους καθιστούν απόλυτους κυρίαρχους σε στεριά, βουνό, αέρα, παραλίες, θάλασσα… Όσο η χώρα… Read more »

Sepul
Guest
Sepul

Μεγάλο λάθος που που μένουν εκτος τα block 50 απο το πρότυπο V μια και φαίνεται οτι με ένα παρα πολυ μικρότερο κόστος τα F-16V θα ειναι πολυ κοντά σε ικανότητες με ολα τα μαχητικά 4,5 γενιάς.Θα είχαμε ετσι ένα στόλο 122 F-16V που θα αποτελούσαν εναν πανίσχυρο κορμό και ποσοτικά και ποιοτικά αναμενωντας την πλαισίωση τους με εναν αριθμό F-35 στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.Οι υπόλοιπες λύσεις τύπου RAFALE TYPHOON GRIPEN δεν νομίζω οτι υπαρχει νόημα να εξεταστούν αφού η σχεση τιμής-απόδοσης συγκριτικά με τα F-16V ειναι αστεία.Η έλλειψη IRST του F-16 μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί με άτρακτιδια όπως πολυ εύστοχα… Read more »

gm
Guest
gm

φσσσσστ μποινγκ. στην τελική το F-16 η General Dynamics το φτιαξε , όχι η Lockheed smile