Το πρώτο ανταλλακτικό από εκτυπωτή 3D τοποθετήθηκε σε F-22

5
A new metallic 3D printed part sits alongside the aluminum part it will replace inside the cockpit of an F-22 fighter jet during depot repair at Hill Air Force Base, Utah, Jan 11, 2016. The new titanium part will not corrode and can be procured faster and at less cost than the convententionally manufacture part. (U.S. Air Force photo by R. Nial Bradshaw)
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Οι εκτυπωτές 3D κάνουν ολοένα και συχνότερη την εμφάνισή τους στις σύγχρονες πολεμικές αεροπορίες.

 

Αυτό το χαρακτηριστικό υπενθυμίζει η ανακοίνωση της Αμερικανικής Αεροπορίας για την κατασκευή του πρώτου ανταλλακτικού της, με τη συγκεκριμένη τεχνική, για μαχητικό F-22. Πρόκειται για ένα μεταλλικό τμήμα που αντικαθιστά ένα μέρος κατασκευασμένο από αλουμίνιο.

Το μεταλλικό τμήμα τιτανίου δεν θα παρουσιάσει διάβρωση και θα μπορεί να παραχθεί φθηνότερα και γρηγορότερα από το εργοστασιακό.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
bc59
Guest
bc59

Ναι μόνο που αν το κάνουμε εμείς αυτό στα δικά μας F16,, θα μας κόψουν τη ροή ανταλλακτικών και θα μας βάλουν πρόστιμο.

vtheofilis
Member
vtheofilis

Εφόσον είναι ακόμα σε παραγωγή, και δεν έχουμε δικαίωμα παραγωγής του ανταλλακτικού, δικαίως μπορούν να το κάνουν. Αλλά το F-22 δεν έχει ανοικτή γραμμή παραγωγής. Και υποθέτω ότι τα σχετικά δικαιώματα, καθώς και ο εξοπλισμός περάσανε στα χέρια της USAF.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Τα πράγματα αυτά δεν είναι τόσο θέμα τεχνικής, όσο βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι προβλέπουν οι συμβάσεις του Πενταγώνου με τους προμηθευτές. Συνήθως, ο προμηθευτής έχει σηκώσει μόνος του διάφορες υπερβάσεις κόστους για να αποσοβήσει τη διακοπή του προγράμματος, τρέχει φυσικά και μόνος του R&D διαρκώς, χωρίς αναφορά σε ανατεθειμένο πρόγραμμα, ενδέχεται να μην έχει αποσβέσει την επένδυση πλήρως (ιδίως σε μη εξαγώγιμους τύπους) και ελπίζει να βγάλει κανένα φράγκο από τα ανταλλακτικά και τη συντήρηση (είναι σαν να πουλάς αυτοκίνητα των 8.000 ευρώ …). Αλλά αν βέβαια το Πεντάγωνο πήρε τον εξοπλισμό και τις πατέντες μετά… Read more »

perastikos2
Guest
perastikos2

Προφανώς για το παραπάνω ανταλλακτικό δεν χρειάζεται η συνεργασία της κατασκευάστριας εταιρείας. Όμως γενικά το μέλλον και στην υποστήριξη και τα ανταλλακτικά είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση. Ο κατασκευαστής πλέον ίσα ίσα θα κερδίζει περισσότερα, γιατί θα εισπράττει χρήμα, χωρίς να πρέπει να σου παρέχει ανταλλακτικό. Θα αγοράζεις το “σχέδιο” του ανταλλακτικού για πεπερασμένο αριθμό χρήσεων. Πληρώνεις και εκτυπώνεις. Ο κατασκευαστής εισπράττει το δικαίωμα, γλιτώνοντας, το να έχει στοκάρισμα ανταλλακτικών για να προλαβαίνει τη ζήτηση, τα έξοδα μεταφοράς κλπ. Αντίστοιχα και ο αγοραστής. Με άλλα λόγια λιγότερα πληρώνει ο αγοραστής, περισσότερα κερδίζει ο πωλητής. Το αν μπορείς να αντιγράψεις ανταλλακτικά και… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Ειναι επιβαλλομενη η κατασκευη και χρηση 3d printers, διοτι μονο ετσι θα μπορουσαμε να συναρμολογησουμε μιας δικης μας επινοησεως συνθεση σε γρηγοροτερο χρονο και αξιοποιοντας τις επιμερους σχεδιαστικες λυσεις που ηδη αλλοι εχουν χρησιμοποιησει, μεχρι να φθασουμε στο επιπεδο να σχεδιασουμε εξ αρχης κατι το εντελως διαφορετικο και πρωτοτυπο.