28.2 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ Το F-35 ως "στρατηγικό" όπλο στην Ανατολική Μεσόγειο (και την ευρύτερη περιοχή)

Το F-35 ως “στρατηγικό” όπλο στην Ανατολική Μεσόγειο (και την ευρύτερη περιοχή)

Μοιραστείτε το άρθρο
 • 406
 •  
 •  

Toυ Γιώργου Μαραγκόπουλου.

Το F-35 είναι αυτή την στιγμή το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Στην Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αγοραστεί μονάχα από δύο χώρες, την Τουρκία και το Ισραήλ, ενώ προωθείται και στην Ελλάδα. Οι παραδόσεις όμως στην Τουρκία βαίνουν ξεκάθαρα προς ακύρωση. Για να καταλάβουμε όμως τι ακριβώς γίνεται θα πρέπει να δούμε πως διαμορφώνεται η γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γεωπολιτικό υπόβαθρο:

Την προηγούμενη δεκαετία η Τουρκιά ήταν ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός κυρίαρχος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως τον Γενάρη του 2011 τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης άρχισαν να συμβαίνουν σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Ήταν γεγονότα που ήταν αναμενόμενα, καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις είχαν αρχίσει να συμβαίνουν πολύ καιρό πριν.

Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι οι ΗΠΑ, με την συνεπικουρία του Ισραήλ, είναι αυτοί που αρχικά υποκίνησαν την Αραβική Άνοιξη. Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι αυταπόδεικτο υπάρχουν πολλές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι όντως κάτι τέτοιο συνέβη. Άλλωστε τα συμφέροντα και των δύο χωρών ήταν να ανατραπεί το κατεστημένο στις Αραβικές χώρες, προς όφελος ενός νέου πιο φιλοδυτικού. Κάποια πράγματα όμως δεν έγιναν όπως τα περίμεναν

Πρώτος και κυρίως αστάθμητος παράγοντας ήταν η Τουρκία. ΗΠΑ και Ισραήλ γνώριζαν καλά ότι από την εποχή που η εξουσία πέρασε στα χέρια του Ερντογάν και του κόμματος του, ο προσανατολισμός της Τουρκίας άλλαξε. Εγκατέλειψε την παραδοσιακή γραμμή του Κεμαλικού κόμματος που οδηγούσε στην δυτικοποίησης της Τουρκιάς και επέλεξαν επεκτατισμό προς τα ανατολικά, με άρμα τον νεοοθωμανισμό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Τουρκία είδε την αραβική άνοιξη σαν ευκαιρία να αυξήσει την επιρροή της σε αυτές τις χώρες και έτσι αναμίχθηκε ενεργά, πολλές φορές με παρέμβαση των μυστικών της υπηρεσιών της. Άλλες φορές επέλεξε να αναμιχθεί πιο άμεσα με το να εξοπλίσει και να υποστηρίξει επαναστατικές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Οι δε επίγειες εισβολές της με μονάδες του τακτικού στρατού στην Συρία, αποτέλεσαν κόκκινο πανί για τους Συμμάχους.

Αυτά βεβαίως είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου, καθώς έχουν συμβεί άλλα γεγονότα, επίσης πολύ σημαντικά. Καταρχάς η Τουρκία υποστήριξε με έμμεσο τρόπο το Ισλαμικό Κράτος και την τρομοκρατία του. Έπειτα επενέβη με ουσιαστικό τρόπο στην Αίγυπτο βοηθώντας να πάρουν την εξουσία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ένα κίνημα με το οποίο η άρχουσα τάξη της Τουρκίας έχει πολλές ιδεολογικές ομοιότητες, και που επίσης είναι αρκετά εχθρικό απέναντι στο Ισραήλ και τους Αμερικανούς. Οι ζυμώσεις που ακολούθησαν ήταν άμεσες και έτσι στην Αίγυπτο έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα που εγκατέστησε κυβέρνηση θετικά προσκείμενη και προς τις ΗΠΑ αλλά και προς το Ισραήλ.

Στον εμφύλιο που μαίνεται ακόμη και τώρα στην Συρία, Η Τουρκία πάλι αναμίχθηκε με τα σχέδια των Αμερικανών και του Ισραήλ που συμπεριλάμβαναν συν των άλλων την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, από όπου θα περνούσαν και πολλοί αγωγοί πετρελαίου προς τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου. Η ύπαρξη και μόνο Κουρδικού κράτους δημιουργεί άμεση απειλή για τις ανατολικές επαρχίες την Τουρκίας που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους. Αν κάποιος λάβει υπόψη του την λεγόμενη “Διπλωματία των αγωγών” κατανοεί ότι η Τουρκία θα αποκλείονταν πλήρως από το Ενεργειακό παιχνίδι της Μέσης Ανατολής και μάλιστα από τους Κούρδους.

Βεβαίως ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την χώρα μας. Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, αμφισβητεί θαλάσσια και επίγεια σύνορα, αμφισβητεί και την ίδια την Συνθήκη της Λωζάνης, Απειλεί την Κύπρο, περιορίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορα της στα 12 ναυτικά μίλια με απειλή πολέμου (το γνωστό Casus Belli), εμποδίζει την Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ βάζοντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας μας και την βιωσιμότητα της οικονομίας μας, μας ανταγωνίζεται σκληρά στην αλιεία του Αιγαίου, επιτρέποντας την υπεραλίευση, βάζοντας βόμβα στον οικονομικό αυτό τομέα, αλλά και συγχρόνως συντελώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στο Αιγαίο.

Στον Περσικό κόλπο η Τουρκία έχει αυξήσει κάθετα την επιρροή της, δημιουργώντας μεγάλη στρατιωτική βάση στο Κατάρ και ερίζοντας με την Σαουδική Αραβία για την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή, και την ίδια στιγμή δημιουργεί ανάχωμα προστασίας στο φίλιο προς αυτή Ιράν. Κατάρ και Ιράν δεν είναι βεβαίως και η μόνες Μουσουλμανικές χώρες που η Τουρκική επιρροή επεκτείνεται. Το Πακιστάν αποτελεί εδώ και καιρό κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ, μιας και που αποτελεί χώρο στρατολόγησης και εκπαίδευσης Ισλαμιστών τρομοκρατών. Έτσι έχει μπει κάτω από ένα άτυπο εμπάργκο όπλων. Εναλλακτικός προμηθευτής οπλισμού για το Πακιστάν αποδείχθηκε η Τουρκιά. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί και η Τουρκική βάση και παρουσία στην Σομαλία.

Βεβαίως η Τουρκία έχει εδώ και καιρό ανακηρύξει σαν μεγάλο αντίπαλο της το Ισραήλ. Αυτό γιατί εφόσον η Τουρκία θέλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο πρέπει να εκμεταλλευτεί τον αντισημιτισμό και το μίσος των μουσουλμανικών πληθυσμών εναντίον του Ισραήλ. Για αυτό και η σχέση αντιπαλότητας μεταξύ Τουρκιάς και Ισραήλ εξελίχθηκε σε πολλά επεισόδια, και μάλιστα με πολύ δημοσιότητα στο καθένα, έτσι ώστε να παρουσιαστεί η Τουρκία και ο Ερντογάν στο παγκόσμιο κοινό, σαν ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων και πρωτίστως των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας.

Η τελευταία εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη είναι η συνεχώς εντεινόμενη και στενότερη φιλιά μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Αυτό το τελευταίο πρόβλημα είναι πολυδιάστατο. Όχι μόνο η Ρωσία καταφέρνει να αποσπάσει μια χώρα από το ΝΑΤΟ αλλά και της δίνει πυρηνική τεχνογνωσία μέσω της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα συνεπικουρούμενη βεβαίως από την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει το Ιράν σε αυτόν τον τομέα.

Γεωστρατηγική αξία:


Τα χαρακτηριστικά του F-35 το καθιστούν ένα όπλο πρώτου πλήγματος και επίσης ένα όπλο το οποίο μπορεί να δώσει την πρωτοβουλία κινήσεων όχι μονάχα σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και σε στρατηγικό. Η απειλές λοιπόν που δημιουργήσει στα χέρια της Τουρκίας είναι πολλαπλές.

Πρώτον και κύριο μπορεί να επιφέρει αιφνιδιαστικό χτύπημα στην Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που θα παραλύσει όχι μονάχα την Ελληνική αεράμυνα αλλά και άλλες κρίσιμες υποδομές. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας απειλή και για τις Ελληνικές και Κυπριακές ένοπλες δυνάμεις άλλα και για τις συμμαχικές, και μάλιστα χωρίς αυτές οι δυνάμεις να γνωρίζουν ότι απειλούνται.

Η απειλή που μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο όπλο σε συνδυασμό με ένα ατομικό όπλο είναι όχι απλώς τεράστια αλλά και τρομακτική. Είναι άλλο απλώς να έχει κανείς πυρηνικά όπλα και τελείως άλλο να έχει τον τρόπο να χρησιμοποιήσει όπου και όταν θέλει χωρίς να μπορεί ο αντίπαλος να έχει κάποια προειδοποίηση ώστε να μπορέσει να αντιδράσει και να αμυνθεί. Αυτό σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκιά του Ερντογάν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για όλες τις χώρες τις περιοχής που δεν θα θέλουν να υποταχθούν στα συμφέροντα της Τουρκίας.

Το F-35 μάλιστα δεν αποτελεί απειλή μονάχα για την Ελλάδα, το Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο αλλά πρώτα και κύρια για το Ισραήλ. Εφόσον η Τουρκία είναι ταγμένη να παριστάνει τον προστάτη των Παλαιστινίων και το κορυφαίο μουσουλμανικό κράτος, τότε θα έρχεται πάντοτε σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ. Ένα όπλο σαν το F-35 που μπορεί να παρακάμψει την Ισραηλινή αεράμυνα αποτελεί τεράστια απειλή για ένα κράτος που έχει μηδενικό αμυντικό βάθος. Αν σκεφτεί κανείς ότι κάποια στιγμή στο μέλλον (μάλλον μεσοπρόθεσμο) η Τουρκία θα μπορεί να χτυπήσει ακόμη και με πυρηνικό μικρής ισχύος τότε μπορεί να κατανοήσει ότι θα μπορέσει να εκβιάσει το Ισραήλ να κάνει οτιδήποτε θέλει αυτή.

Βεβαίως πολλοί από εμάς δεν αντιλαμβάνονται την αξία της Τουρκικής βάσης στο Κατάρ. Εάν Τουρκικά F-35 μετασταθμεύουν στο Κατάρ τότε η Άγκυρα θα μπορεί όχι μόνο να απειλεί το Ριάντ κατά το δοκούν αλλά και να ελέγχει την περιοχή του Περσικού κόλπου, απειλώντας ακόμη και αμερικανικές ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων.

Πέραν όλων αυτών υπάρχει κίνδυνος διαρροής αμερικανικής τεχνολογίας προς τους Ρώσους, κάτι που μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για να κλείσει η τεχνολογική ψαλίδα μεταξύ του F-35 και του Su-57.

Φυσικά βεβαίως το πρόβλημα δεν σταμάτα εδώ. Η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει και αριθμό αεροσκαφών F-35 της έκδοσης Β και να εξοπλίσει με αυτά το πλοίο “Anadolu”. Αυτό σε συνδυασμό με το τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει αρχίσει θα τις δώσει την ικανότητα να κάνει προβολή ισχύος οπουδήποτε στην Μεσόγειο αλλά και στον πλανήτη, όπως για παράδειγμα στην Ανατολική μεσόγειο απειλώντας το Ισραήλ σε περίπτωση ταραχών στην Λωρίδα της Γάζας, στον Περσικό κόλπο προς υποστήριξη του Κατάρ αλλά και του Ιράν, άλλα ακόμη και στον Ινδικό ωκεανό έτσι ώστε να παρέχει υποστήριξη εάν χρειαστεί προς το Πακιστάν.

Πραγματικά οι τρόποι που μπορεί να προβάλλει την ισχύ της η Τουρκία, με την απόκτηση F-35B, για να εξασφαλίσει την ηγεμονία της στον Μουσουλμανικό κόσμο δεν έχουν τέλος.

Η λύση του προβλήματος:

Βεβαίως όλα τα παραπάνω είναι πολύ γνωστά στους γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς αναλυτές τόσο στις ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία, την Ελλάδα και την Κύπρο που έχουν από καιρό κατανοήσει ότι τα F-35 στην Τουρκία του Ερντογάν είναι μια τεράστια απειλή για όλους.

Πριν από μερικά χρόνια λοιπόν άρχισε μια καμπάνια από την Ελληνοαμερικανική αλλά και την Αρμενοαμερικανική κοινότητα αλλά κυρίως το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ έτσι ώστε να μην παραδοθούν τα αεροσκάφη ποτέ στην Τουρκία. Πρόφαση για όλο αυτό αποτελεί το σύστημα S-400. Οι Ισραηλινοί σαφώς και γνωρίζουν πολύ καλά την απειλή από το F-35 όπως και οι Αμερικανοί αλλά και οι Τούρκοι.

Οι τελευταίες πληροφορίες που φέρονται να λένε ότι Αμερικάνοι και Τούρκοι σχηματίζουν ομάδα για να δουν πως μπορεί το αεροσκάφος να λειτουργήσει παράλληλα με το σύστημα S400 πρέπει να θεωρηθούν σαν ένα είδος εκβιασμού από την κυβέρνηση Τραμπ απέναντι στο Ισραήλ του Νετανιάχου ή ακόμη και την Σαουδική Αραβία. Ας μην ξεχνάμε ότι τελικά αυτοί που έχουν τον τελικό λόγο για το θέμα είναι το Κογκρέσο των ΗΠΑ, που επιβάλλει όλο και πιο πολλούς περιορισμούς στο θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία και εκεί τον έλεγχο τον έχουν τα λόμπι.

Δεν είναι λοιπόν θέμα το τι θέλει ο Πρόεδρος Τραμπ, και το πώς χρησιμοποιεί την “προσωπική διπλωματία”. Είναι θέμα τι θέλει πρωτίστως το Ισραηλινό λόμπι, και έπειτα το Ελληνοαμερικανικό και το Αρμενικό. Από την στιγμή δε που το Ριάντ κατανοήσει τι απειλή μπορεί να αποτελέσουν για αυτό τα Τουρκικά F-35, σίγουρα θα κουνήσει τα δεκάδες των δισεκατομμυρίων πετροδολάρια που έχει ξοδέψει τώρα τελευταία για αγορά εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, κάνοντας έτσι το θέμα “Τουρκικά F-35“ μια για πάντα παρελθόν.

F-35 και Ελλάδα.

Η Τουρκία έχει αγοράσει και θα παραλάβει πολύ σύντομα το σύστημα S-400 που ουσιαστικά θα απειλεί κάθε αεροσκάφος που πετά πάνω από το Αιγαίο. Αυτό ουσιαστικά θα ακυρώνει την Ελληνική προβολή εναέριας ισχύος πάνω από το Αιγαίο, κάνοντας τις όποιες μονάδες του Στράτου βρίσκονται στα νησιά, άλλα και τις μονάδες του Στόλου ευπρόσβλητες στην εναέρια ισχύ των Τούρκων. Επιπλέον καθιστά τον εναέριο χώρο της Τουρκίας μη προσπελάσιμο κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα και που μπορούσε να εκμεταλλευτεί η ΠΑ στο έπακρο στην σχεδιαζόμενη αντεπίθεση της.

 1. Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει το θέμα, για την ΠΑ, του νέου μαχητικού αεροσκάφους (ΝΜΑ). Το ΝΜΑ είναι απαραίτητο καθώς θα απαιτηθεί σε διάστημα πέντε χρόνων η αντικατάσταση των αεροσκαφών F-4E PI2000. Αυτή η αντικατάσταση είναι απαραίτητη έτσι ώστε να μπορέσει η ΠΑ να διατηρήσει ικανό αριθμό μαχητικών

 2. Έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση αριθμού αεροσκαφών (84) F-16 στο επίπεδο F-16V και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η αναβάθμισης θα επεκταθεί μελλοντικά στα 120 αεροσκάφη. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση έχει σχεδιαστεί όχι μόνο σαν την απόλυτη έκδοση του F-16 αλλά και και για να μπορεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος να συνεργαστεί πλήρως με το F-35 σε ένα δικτυοκεντρικό περιβάλλον ανταλλαγής δεδομένων Fusion.

 3. Το F-35 είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει απέναντι σε κινδύνους όπως το S-400, και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπορέσει να τους καταστρέψει κιόλας. Με το να αγοράσει η Ελλάδα F-35 σημαίνει ότι η τουρκική αεράμυνα, σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής σύρραξης, θα γίνει ξανά πλήρως προσπελάσιμη, επιτρέποντας ξανά στην ΠΑ να πετύχει συντριπτικά ανταποδοτικά πλήγματα και δημιουργώντας ξανά συνθήκες αποτροπής

 4. Η φύση του F-35 θα επιτρέψει τον έλεγχο όχι μόνο του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας μερική εναλλακτική λύση στην ανάγκη για νέες μονάδες στόλου με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Με ελληνικά F-35 να παρέχουν προστασία στον Ελληνικό στόλο πάνω από την Ανατολική μεσόγειο τα F-16 της THK δεν θα αποτελούν απειλή. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η χρήση των F-35 στον συγκεκριμένο ρόλο απλώς μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα της απόκτησης νέων μονάδων στόλου.

 5. Το F-35 με τις δυνατότητες του θα επιτρέψει την πλήρη επικράτηση της ΠΑ απέναντι στην THK στο Αιγαίο, επιβάλλοντας ουσιαστικά αποτροπή, και επιτρέποντας μας να αυξήσουμε τα θαλάσσια σύνορα μας, να κηρύξουμε ΑΟΖ και να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό μας πλούτο προς όφελος του ρυθμού ανάπτυξης και της οικονομίας μας.

 6. Τα Ελληνικά F-35 είναι επίσης η μόνη λύση για την ανάπτυξη και εγκατάσταση τουρκικών S-400 απέναντι από την Κύπρο, μια εξέλιξη που θα κάνει αδύνατο, οι σύμμαχοι μας να υποστηρίξουν το αδελφό κράτος απέναντι στην Τουρκιά.

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για τους οποίους το F-35 πρέπει να αποκτηθεί το δυνατόν συντομότερο από την ΠΑ. Μια τέτοια αγορά θα έδινε το μήνυμα ότι η περιοχή της Ανατολικής μεσογείου θα είναι σταθερή και ασφαλής και θα αύξανε την εμπιστοσύνη των συμμάχων μας απέναντι στην Ελλάδα.


Μοιραστείτε το άρθρο
 • 406
 •  
 •  
- Advertisement -

33 ΣΧΟΛΙΑ

33 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious

Oλα τα χαμέ τα F35 μας λείπανε!! Για βάλτε κάτω σωστά τις εξοπλιστικές προτεραιότηες για πολεμική αεροπορία και να δούμε που θα βρεθεί το F35 Η θα κάνουμε τα ίδια χαλια με το ναυτικό και τα P-3 επειδή αυτό εξυπηρετεί τη LM για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους???? Έχουμε και λέμε: MIRAGE 2000: Apokastash διαθεσιμότητας αεροσκαφών και οπλων Αλλιώς η επένδυση που έχει γίνει πάει στο βρόντο F-16 Το πρόγραμμα εκσυχρονισμού από άποψης κόστους και χρόνου ολοκλήρωσης δεν εξυπηρετεί τη αεροπορία Έχει ήδη καθυστερήσει και έχει ρίσκο με το σύστημα αυτοπροστασίας τα B50 και τα B30 τα… Read more »

MPAMPIS

Συγχαρητήρια στον συντάκτη εξαίρετο άρθρο πραγματικά facts τα αριθμημένα επιχειρήματα….
Απλα θα αναφέρω κατι που το εχω θίξει και σε προηγούμενα σχόλια μου, ειναι πολυ δύσκολο να καταλάβεις ποιος σου έριξε μια ευρέως διαδεδομένη αμερικανική βόμβα οταν πέσει απο f35…….ειναι άραγε Έλληνες μηπως αμερικανοί μηπως Ισραηλινοί ή μηπως Ιταλοί……
Ένας μικρός αριθμός αυτού του πανάκριβου αεροπλάνου αρκεί…..( και φυσικα πιστοί σύμμαχοι)…..

STAVROS DENELAVAS

Με 25-30 F-35A αποκτούμε συντριπτική ποιοτική υπεροχή. Πρέπει να είναι η Νο1 επιλογή και μάλιστα άμεση ειδικά σε περίπτωση που οι Τούρκοι φάνε άκυρο. Όποιες σκέψεις του τύπου EF2000 πρέπει να απορρίπτονται συνοπτικά !!! (για μεταχειρισμένα το συζητάμε προς αντικατάσταση F-4E,M2000EGM/BGM)

evaggelos

ωραιο αρθρο κατανοητο αλλα τι να το κανω το φ-35 οταν δεν εχω στολο κυριολεκτικα ομως?
πρωτα φρεγατες κ πυραυλακια κ μετα αναβαθμιση των υπολοιπων αεροσκαφων και κατα το 25-27 κανουμε κινηση για φ-35.
Το ναυτικο πρεπει να χει φρεγατες κ μιας και μετεχειρα δεν βρισκωνται (εκτος αν παρει νεες φρεγατες η πορτογαλια κ παρουμε τις 2 ντουρμαν κ 2 μεκο που εχει συν ολλανδοβελγικες) αλλιως νεο πλοιο.

XAROS

12 Φ35 ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΩΡΑ, ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ “ΣΥΜΜΑΧΟ”, ΜΕΓΑΛΟ ΑΒΑΝΤΑΖ.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ Μ2000 ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟΥ. ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΟΠΤΙΚΑ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΕΝΑ GLASS COCKPIΤ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ/ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΜΑΣ. ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΤΛ.

KaizerAmstelVonLagerS

Το αρθρο αυτο ειναι της Πτησης; Γιατι δεν μοιαζει με κανενα αρθρο της Πτησης.
Τα επιχειρηματα ειναι παιδικα εως τραγελαφικα…η Τουρκια να απειλει Αμερικανικα αεροπλανοφορα με Αμερικανικο αεροσκαφος(!!!!)
Περισσοτερο μοιαζει με κακιστατη προωθητικη ενεργεια ενος αχρηστου τμηματος marketing καποιας εταιριας που δεν εχει διαβασει ουτε τα βασικα…παρα για σοβαρο αρθρο.Κατι μεταξυ φυλλαδιου και διαφημισης που στοχευει σε ασχετους με το ειδος για να καλλιεργησει κλιμα.
Οτι τιποτα αλλο…αλλα ερχεται και σε συγκρουση με τα ιδια τα σοβαροτατα αρθρα της Πτησης. Ποτε δεν εχτε δημοσιευσει τετοιες μπαρουφες.Προσεξτε λιγο ρε παιδια…

Flight

Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε

Agnostosependytis

Απολαυστικό! 🙂

Flight

Το άρθρο δεν έχει γράφει από την συντακτική μας ομάδα, αλλά από ανεξάρτητο συντάκτη και το δημοσιεύουμε με την ανάλογη σήμανση…

KaizerAmstelVonLagerS

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας.Αυτο σκεφτηκα και εγω αλλα επρεπε να ρωτησω.Ισως ημουν ακομψος αλλα μου εκανε εξαιρετικα αρνητικη εντυπωση συγκρινομενο με τα δικα σας αναλογα θεματα.
Ευχαριστω και παλι για την διευκρινηση.

KaizerAmstelVonLagerS

Αν ειστε ο συντακτης… Καλε μου φιλε δεν υπαρχει κατι προσωπικο.Καλο ειναι να εχει ο καθενας τις αποψεις του.Εχετε ομως απο οτι καταλαβαινω μια δυνατοτητα να συνεργαζεστε με ανθρωπους του χωρου,των οποιων οι γνωσεις ειναι δεδομενες και σαφως ανωτερες απο τις δικες σας οπως αποδυκνυει το κειμενο σας. Στην θεση σας το λιγοτερο που θα εκανα θα ηταν να ζητησω την γνωμη τους.Οτι εχουν γραψει και οσα εχουν αναρτησει οι συνεργατες σας δεν αναφερει τιποτα απο οσα εσεις αναφερετε ειδικα στο κομματι Γεωστρατηγική αξία… Απλο παραδειγμα… Λετε οτι το συγκεκριμενο αεροσκαφος μπορει να χρησιμοποιηθει εναντιων των Αμερικανων οταν ειναι γνωστο… Read more »

RedDevils

Να ζητούσε από τους συντάκτες που το δημοσιευσαν καθοδήγηση και διόρθωση; για ξανασκεψου αυτά που λες. Θα μπορούσες να διαφωνείς με άλλο τρόπο αλλά είσαι αγενής και ικανοποιεισαι να το δείχνεις. Τα σχόλια σου είναι χλευαστικά και προσβλητικά.

Mitsos_Mantzos

Χαχαχαχαχαχα α ρε Πτήση.

Psixraimia

Φίλε, KaizerAmstelVonLagerSKaizerAmstelVonLagerS ακριβώς τα ίδια σκεφτόμουν. Ακόμα και τα ελληνικά σε πολλά σημεία του άρθρου είναι κακά.

Fingolfin

F-35 με JSM ή/και δυνατότητα να φέρουν Scalp (storm shadow) δε νομίζω πως θα είχαν αντίπαλο στην ευρύτερη περιοχή.

Thras

Πάντως αναφορικά με την γεωστρατηγιθκή ανάλυση, η τοποθέτηση του άρθρου είνια πολύ ρεαλιστική.
Σαφώς και έχει τα θέματα που αναφέρεις με το Alis και τον θεωρητικό έλεγχο από τις ΗΠΑ, αλλάσε όλα τα άλλα (περιλαμβανομένου πλήγματος κατά του Ισραήλ) δεν είναι λάθος…

Προφανώς ο συντάκτης είναι σχετικός με θέματα διεθνών σχέσεων, αλλά όχι με τεχνικά θέματα όσον αφορά τα προηγμένα μαχητικά. Όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, το άρθρο στέκεται με μεγάλη επιτυχία και πολλές πιθανότητες να βγεί αληθινό στο μέλλον.

ΥΓ: Μερικά εξόφθαλμα ορθογραφικά λάθη, υποβαθμίζουν πολύ την στάση του αναγνώστη ως προς το περιεχόμενο…

Αντρεας Δημητριου

F-35 χθες…η υπεροχη της Ε.Α θα εξασφαλιζε την απαραιτητη ΑΣΦΑΛΕΙΑ που χρειαζεται για την Εξορυξη των πλουσιων κοιτασματων στην Ελληνικη και Κυπριακη ΑΟΖ…επισης η Κυπρος πρεπει να επωμιστει μερος της χρηματοδοτησης του εξοπλιστικου προγραμματος τωνF-35 …και τα εξοδα συντηρησης μιας μοιρας Ελληνικων F-35 στην Κυπρο.
Μονο απο το κοιτασμα Αφροδιτη η Κυπρος θα εχει εσοδα 550 εκατ…τον χρονο για 20 χρονια.

Mak

Αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν ότι η Ελλάδα πρέπει να εξοπλιστεί με F35 σαν στρατηγικό αντίβαρο στις ηγεμονικές τάσεις της Τουρκίας και για να προστατευτεί το Ισραήλ έμμεσα (να αναγκαστεί η Τουρκία να έχει στραμμένη την προσοχή της στο Αιγαίο), θα τα πάρουμε. Το πώς είναι δευτερεύων, αν και το πιθανότερο είναι να ενταχθούν σε κάποιο αμυντικό πρόγραμμα ενίσχυσης χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να μειωθεί το κόστος. Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε rogue state που απειλεί την σταθερότητα σε όλη την περιοχή. Ακόμα και αν ελπίζουν ότι θα την επαναφέρουν στο προηγούμενο φιλοδυτικό κοσμικό καθεστώς, ετοιμάζονται για τα… Read more »

Chris

Το πως δεν είναι καθόλου δευτερεύον ζήτημα. Αν αγοραστούν από ίδιους πόρους (πολύ πιθανό) μπορούν να εξοντώσουν οικονομικά τις ΕΔ απορροφώντας όλον τον αμυντικό προϋπολογισμό. Η Ρωσία με τον προσεταιρισμό της Τουρκίας διασπά το ΝΑΤΟ και κερδίζει χρόνο στα μέτωπα Συρίας και Ουκρανίας όπου οι ΗΠΑ της ετοίμαζαν τελειωτικά χτυπήματα. Επίσης επειδή “σλαβικής” προέλευσης και ορθόδοξης ομολογίας πρώην σύμμαχοι μετακόμισαν στη Δύση (π.χ. Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία) η διέξοδος προς τις θερμές θάλασσες μπορεί να έρθει μέσα από συμμαχίες με μουσουλμανικές χώρες Τουρκία, Συρια (εντάξει είναι ιδιαίτερη περίπτωση) και Ιράν. Ειρωνικό αλλά σε κάποιο βαθμό οι δύο αντίπαλοι ανταλλάσουν εχθρούς, συμμάχους… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

‘…Τα Ελληνικά F-35 είναι επίσης η μόνη λύση για την ανάπτυξη και εγκατάσταση τουρκικών S-400 απέναντι από την Κύπρο, μια εξέλιξη που θα κάνει αδύνατο, οι σύμμαχοι μας να υποστηρίξουν το αδελφό κράτος απέναντι στην Τουρκιά…’ Πρωτα να διευκρινισω, οτι δεν πρεπει να περιμενουμε απο τους συμμαχους, αλλα να κανουμε οτιδηποτε πρεπει για να ειμαστε αυτοτελεις και ετοιμοι, επειτα οτι προτεραιοτητα μας βεβαιως ειναι η καλη λειτουργια των υπαρχοντων οπλικων συστηματων, η επαναπιστοποιηση τους οπου απαιτειται, η αγορα ανταλακτικων οπου χρειαζεται, η αγορα συχρονων τορπιλων, η αναβαθμιση των αντιαεροπορικων συστηματων οπου ειναι εφικτο, των ERIYE , η οπωσδηποτε προμηθεια ucav… Read more »

Fingolfin

Ευχαριστούμε για το εξαιρετικό άρθρο το οποίο αναφέρει τα αυτονόητα. O κορμός της Π.Α. θα είναι 120 F-16V + 40 F-35 (+ 40 Mirage;;;). Η αεράμυνα θα πρέπει να αναβαθμιστεί (Patriot AESA).

Μεταχειρισμένο υλικό για στρατό ξηράς αναμένουμε (μακάρι!!) ενώ ο μεγάλος ασθενής το Π.Ν. θέλει πολλή συζήτηση (άμεσα 2 Ρούσεν και μεσοπρόθεσμα 2+2 Type 214). Ελπίζω το θέμα των ναυπηγείων να έχει ευτυχή κατάληξη.

sotbak

δεκτό το άρθρο, συμφωνούμε, αλλά πρέπει και το ΠΝ να ενισχυθεί ανάλογα.

Flight

Το άρθρο έχει γράφει από αναγνώστη μας, και το δημοσιεύουμε σαν Άποψη Αναγνωστών

CKfurious

Ναι τώρα το πρόσεξα και εγώ
Όταν πρωτοβγήκε δεν έγραφε ομάδα σύνταξης η κάτι τέτοιο??
Η μας διέφυγε??
👿
Τζάμπα ετοίμασα πίσσα και πούπουλα δηλαδή??
😡

Flight

Ανέβηκε από τον λογαριασμό της Ομάδας Σύνταξης, αλλά υπογράφεται από κάποιον φίλο μας, δεν είναι το πρώτο άρθρο που ανεβάζουμε έτσι. Γιατί πίσσα και πούπουλα;

MPAMPIS

Θεωρώ πολυ απίθανο το ΠΝ να ενισχυθεί «Ανάλογα» απο την στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα…….επισης ειμαι θερμός υποστηρικτής της άποψης οτι η αεράμυνα περιοχής για το στόλο θα πρεπει να ερθει απο αέρος……
Το άρθρο εστιάζει στο γιατι το f35 ειναι απαραίτητη για την Ελλάδα οχι στο γιατι δεν το προτιμά η Τουρκία……οπως πολλάκις έχει λεχθεί το αεροπλάνο ειναι πάντα on line και το «σβήνει» η ΗΠΑ οποτε θελήσει……

Παῦλος Πιτσελᾶς

Φιλε MPAMPIS Οι Ισραηλινοι εχουν κατορθωσει να κανουν την εκδοση του δικου τους F-35 στα συστήματα ἐλέγχου (hardware & software) ὥστε να εἶναι ὅσο τό δυνατόν αὐτόνομο καἰ ἄν ἐπιλεγεῖ ὡς χώρα πρῶτης γραμμῆς ἄμυνας πλέων, πρέπει νά αἰτηθοῦμε (καἰ ἔχουμε καί λόγους γιά) ἴδια (μέ διπλό firewall απο μερους του κατασκευαστη και απο μερους του χρηστη κλπ) ἤ καί πρόσθετη αὐτονομία. https://www.mro-network.com/maintenance-repair-overhaul/israel-seeks-changes-its-f-35-version Τό Ισραηλινό μοντέλο πάντως ὅσο ἀφορᾶ τόν ἔλεγχο πρέπει νά εἶναι ὁδηγός. Στά περί χρηματοδοτήσεως ὅταν θέλουν άμφότερα τἀ μέρη βρίσκονται λύσεις. Βεβαίως οἱ ἀνάγκες μας ἄμεσα εἶναι στό νά ἀναδείξουμε πρῶτα τά ὑπάρχοντα ὁπλικά συστήματα. Προσωπικά… Read more »

MPAMPIS

Δεν νομιζω να ειναι εύκολο κατι τέτοιο, να μην ξεχνάμε οτι το Ισραήλ ειναι ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ και μια πυρηνική δύναμη.
Ποσο ομως μας πειράζει να ελέγχει η ΗΠΑ τα f35 που θα εχουμε;θα κάναμε ποτε μια επιθετική ενέργεια χωρίς την έγκριση της;
Πιστευω οτι μια συμπληρωματική παραγγελία rafal θα μετριαζε τις φοβίες μας.
Το f35 ειναι μονόδρομος αλλα ενα δικινητήριο ειναι επισης απαραίτητο……(δεν ξερω πως θα βρεθούν Λευτα για μεγάλα σκάφη επιφάνειας)
Η μόνη ρεαλιστική λύση για ενα επιθετικό απόλυτος ανεξάρτητο όπλο κατα την γνώμη μου ειναι ένας ελληνικοσ κρουζ των 1000km (όνειρα..)

Δημήτρης

Κάπου διάβασα για πισσαρίσματα και ξεπουπουλιάσματα. Βρε παιδιά, μιά άποψη αποτυπόνει ο καλιτέχνης πως κάνετε έτσι;

George_K

Κύριε Μαραγκόπουλε συμφωνούμε απόλυτα σχετικά με τα συμφέροντα της γείτονος στην περιοχή, διαφωνούμε όμως στο οπλικο σύστημα F-35 και Τουρκία. Κατά την γνώμη μου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία πόνταρε σε λάθος οπλικο σύστημα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Κατάλαβαν ότι δεν είναι F-16 και ότι δεν θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του οπλικου συστήματος F-35. Όλα τα αεροσκάφη όλων των πελατών τελούν – θα τελούν – υπό τον τελικό έλεγχο των αμερικανών μέσω του συστήματος ALIS. Οι αμερικανοί θα έχουν την δυνατότητα να κλειδώνουν τα αεροσκάφη εάν καταλάβουν ότι κάποιος χρήστης πρόκειται να το χρησιμοποιήσει με τρόπο “μη… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Ας ξεκαθαρισουμε μερικα πραγματα και ας μιλησουμε λιγο λογικα και προσγειωμενα στην πραγματικοτητα(και ισως η Πτηση θα μπορουσε να κανει καποιο θεμα πανω σε αυτο). Διαβαζω καποια σχολια και αναρωτιεμαι αν αυτοι που τα γραφουν εχουν επαφη με την κατασταση. 1)Καποιοι λενε για F-35 αλα Ισραηλα.Ξεχνουν να πουν οτι αλλο το Ισραηλ και αλλο η Ελλαδα.Το Ισραηλ εχει και την θεληση και την ικανοτητα να χρησιμοποιησει τα μεσα του για να επιβαλει αυτο που θελει το ιδιο και οι Αμερικανοι συμμαχοι του.Επισης εχει την τεχνογνωσια και την κατασκευαστικη ικανοτητα να “προσαρμοζει” τα μεσα του στις αναγκες του καθως και την… Read more »

MPAMPIS

Αρα η Τουρκία πάει για πόλεμο…….
Ευτυχώς που δεν είμαστε μόνοι…….(και εννοώ κυριωσ το Ισραήλ)
Όλοι εχουμε παίξει παιχνίδια στρατηγικής, ξέρουμε την σημασία των resources….
Πάντα υπαρχει η ασύμμετρη αντιμετώπιση…….εναέρια υπέροχη εκμηδενίζει πολλά απο τα τουρκικά καλούδια……(τα s400 δεν τα περνούν για πλάκα)……και υποβρύχια υπέροχη……
Να μην ξεχνάμε και το τι μπορει να κανει μια βολίδα των 20mm στο κεφάλι του RTE…… (ειμαι πολυ κακός)

Μπραβο στην Π&Δ

Εκπληκτικη αναλυση και παρουσιαση της πραγματικοτητας την τελευταια δεκαετια στην περιοχη. Οντως το F35 ειναι η μονη λυση αυτη τη στιγμη για τις Ελληνικες ενοπλες δυναμεις που μπορουν να καταστρεψουν τους Σ400 και μετα να μπουν τα F16V για να τους μπουμπουνισουνε.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

260
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99 $

Related News

Το ΑΟΡ και ποιοι δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει αμυντική βιομηχανία;

Πρόσφατα έγινε παρουσίαση των σχεδίων του ελληνικής σχεδίασης τυφεκίου ΑΟΡ. Μια κίνηση που συνοδεύτηκε από ενθουσιασμό τόσο από τον ειδικό τύπο όσο και στα...

Οι στρατιωτικοί συντάκτες εκφράζουν την υποστήριξη τους στον Ιβάν Σαφρόνοφ που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία

Οι συντάκτες των ρωσικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που καλύπτουν θέματα που σχετίζονται με την δραστηριότητα του στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος και του διαστημικού τομέα, με ένα...

Το μέλλον του ΠΝ βασισμένο στις Sa’ar 72 και τις LCS; Κι όμως, γίνεται!

Του Ηρακλή ΜαρδύρηΠρώτα από όλα να ξεκινήσουμε με την διευκρίνηση ότι ο υπογράφον δεν έχει καμία σχέση με το ΠΝ, ούτε με προμηθευτές του...

To USS Bonhomme Richard υποκύπτει στις φλόγες – οριστική απώλεια;

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα πάνω στη ροή της ειδησεογραφίας, η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα γύρω στις 20:30 τοπική ώρα...

Φωτογραφίες: Πυρκαγιά μαίνεται στο αμερικανικό LHD USS Bonhomme Richard

Πυρκαγιά ξέσπασε στο αμερικανικό αμφίβιο ελικοπτεροφόρο δεξαμενής κλάσης WASP, USS Bonhomme Richard, καθώς αυτό βρισκόταν στο ναύσταθμο του Σαν Ντιέγκο για προγραμματισμένες επισκευές.Μέχρι στιγμής...
- Advertisement -