F-35 Lightning II καταστρέφει ταυτόχρονα 5 στόχους σε δοκιμή!

10
4262
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 163
  •  
  •  

Την ικανότητα ταυτόχρονης προσβολής στόχων εδάφους σε μια διέλευση, επέδειξε μαχητικό τύπου F-35 Lightning II της Αμερικανικής Αεροπορίας. Η δοκιμή αφορούσε την καταστροφή 5 διαφορετικών στόχων εκ των οποίων ο ένας βρισκόταν εν κινήσει με ταχύτητα άνω των 60km/hr.!

Οι λεπτομέρειες της δοκιμής δεν είναι γνωστές καθώς αυτή φαίνεται οτι πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2018 κατά πάσα πιθανότητα στο πεδίο δοκιμών της βάσης Nellis (Nevada Test and Training Range) στη Νεβάδα.

Σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο παρουσιάζεται ένα F-35 το οποίο εκτελεί άφεση πυρομαχικών (κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για GBU-39 SDB η GBU-54 Laser JDAM) και ακολουθούν επίγεια πλάνα που δείχνουν την καταστροφή των στόχων. Τόσο των σταθερών όσο και του κινούμενου που φαίνεται οτι είναι ένα όχημα Humvee διαμορφωμένο ως κινητός στόχος.

Στην εικόνα αν και χαμηλής ανάλυσης διακρίνεται οριακά οτι τα πυρομαχικά αφήνονται όχι από την εσωτερική αποθήκη οπλισμού αλλά από πτερυγικούς πυλώνες. Βεβαίως είναι γνωστό οτι το F-35 σχεδιάστηκε προκειμένου να εκτελεί επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενο τα χαρακτηριστικά Stealth που διαθέτει προκειμένου να παραμένει αθέατο από εχθρικά συστήματα αεράμυνας και μαχητικά.

Τη στιγμή της άφεσης των εσωτερικά μεταφερόμενων πυρομαχικών οι θύρες ανοίγουν στιγμιαία και εκτελείται άφεση του οπλισμού προτού κλείσουν και πάλι προκειμένου να μην αυξηθεί το ίχνος (RCS) στα εχθρικά ραντάρ.

Σε αυτό το βίντεο όμως απεικονίζεται ένα F-35 να εκτελεί άφεση όπλων που μεταφέρονται εξωτερικά σε μια διαμόρφωση μεταφοράς οπλισμού που αναμένεται να επιλεγεί σε θέατρα επιχειρήσεων όπως αυτό του Αφγανιστάν όπου η απειλή από εχθρικά μαχητικά και συστήματα αεράμυνας είναι από περιορισμένη μέχρι ανύπαρκτη.

Ακόμη μια τέτοια διαμόρφωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως είναι ήδη γνωστό από το F-35 σε μετέπειτα στάδια πολεμικών επιχειρήσεων, όταν έχει υποβαθμιστεί η εχθρική αεράμυνα απο τα συντριπτικά πλήγματα που θα έχουν επιτευχθεί τις πρώτες μέρες ενός πολέμου.

Σε αυτή τη φιλοσοφία εντάσσεται και η προτεινόμενη βαρέα διαμόρφωση γνωστή ως “beast mode” που περιλαμβάνει πλήρες φορτίο βομβών που μεταφέρονται σε πυλώνες εξωτερικά βάρους 22.000lbs . Βίντεο όπως αυτό είναι φανερό οτι αποσκοπεί στην επίδειξη δυνατότητας μαζικής προσβολής στόχων σε συμβατικά σενάρια επιτυγχάνοντας πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα από μαχητικά 3ης και 4ης γενιάς που επιχειρούν σήμερα με την Αμερικανική Αεροπορία.

Πάντως θα πρέπει να υπογραμμίσουμε οτι σε πραγματικές συνθήκες δεν είναι απαραίτητο οτι οι παράμετροι θέσης και κίνησης των στόχων θα είναι ίδιες με αυτές που βρίσκονται μέσα στο ελεγχόμενο περιβάλλον ενός πεδίου δοκιμών. Ο χρόνος και η εμπειρία από πραγματικές επιχειρήσεις θα δείξουν αν το F-35 όντως θα ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτές τις απαιτήσεις.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 163
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
flashg
Guest
flashg

Γι αυτές τις αποστολές δεν νομίζω ότι το αεροσκάφος θα έχει κάποιο πλεονέκτημα έναντι του f18 και κυρίως του f15. Ακόμα και το f16 μπορεί να ολοκληρώσει αυτές τις αποστολές.

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

+1
….και F-4…….
Εδώ την διαφορά την κανει το όπλο και οχι η πλατφόρμα……

Γιώργος
Guest

+1

sotbak
Guest
sotbak

σωστός

Ευστάθιος Παλαιολόγος
Guest
Ευστάθιος Παλαιολόγος

Στο βιντεο αναφερει οτι ειναι Paveway IV, και οντως ως τετοιες (500αρες LGB) φαινονται.
Οποταν οι 4 στοχοι κτυπηθηκαν μεσω καθοδηγησης GPS και ο κινουμενος μεσω καταδειξης LASER

Kostas
Guest
Kostas

φυσικα και δεν ειναι εφικτο αυτο με αεροσκαφη 4ης γενιας οπως εσφαλμενα αναφερεται παραπανω….

Houdini
Guest
Houdini

Καλησπέρα, αν όντως έριξε Paveway IV που είναι διπλής καθοδήγησης GPS/Laser τότε χαλαρά ένα F-16 μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά με GBU-38. Πριν την απογείωση ο χειριστής δείνει τις συντεταγμένες σε κάθε βόμβα μέσω steerpoints
και όταν έρθει η στιγμή γίνεται η άφεση. Δεν ξέρω όμως αν είναι δυνατόν η άφεση να γίνει τόσο γρήγορα όσο έγινε με το F-35 ( και σε μικρό ύψος!!). To F-35 δηλ. μπορεί να χρησιμοποιεί και άλλους αισθητήρες.. Επίσης δεν ξέρουμε αν η άφεση των όπλων έγινε μόνο με καθοδήγηση Laser σε όλους τους στόχους ή έγινε με 4 GPS και 1 Laser.

Τ Ch
Guest
Τ Ch

https://www.defensenews.com/industry/2019/01/17/japan-to-cease-in-country-assembly-of-f-35-jetsl/ Expensive toy… Η Lockheed μάλλον το έχει χάσει κάπως στο θεμα του κόστους. 612 εκατ για 6 αεροσκάφη =102 το ενα.. όντως δείχνει μειωμένη η τιμη απο τα 120 και 160 που ακούγαμε. . Παρακάτω βέβαια αναφέρονται και κάτι άλλα “other related costs” που φτάνουν τα 366 εκ. = 61 εκ εξτρα για το καθε ένα!!Δηλαδή. . 102+61=163 εκ. ! Ως δια μαγείας νατα πάλι μπροστα μας τα 160 + . “Κουφή” τιμή μονάδας για μια αποστολή που την κάνει και ενα F16 ..Αποστολή μη stealth εννοώ. Τι δουλειά μπορει να έχει ενα τέτοιο αεροσκάφος στο Αφγανιστάν οταν τα… Read more »

gdmast
Guest
gdmast

Ακόμα η μπίλια δεν έχει κάτσει κάπου όπως φαίνεται. Από την άλλη, ακούμε ότι για το Βέλγιο η τιμή είναι κάτω από 80 εκ (βέβαια δεν ξέρουμε τα κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση φαίνεται (ακόμα τουλάχιστον) πανάκριβο. Ο δίπλα μας, το “τύλιξέ μου τόσα”, δεν το έχει ακόμα κάνει παραγγελία στο χαρτί. Εδώ ακυρώνει 40 η Ιταλία, τι να λέμε τώρα.

jimdenin
Guest
jimdenin

Η κυρίως διαφορά έγκειται λογικά στο ότι το ο “Ιέραξ” την αποστολή θα μπορεί εξίσου να την εκτελέσει, αλλά γινόμενος ορατός από τα εχθρικά ραντάρ, επίγεια η εναέρια, κάτι που δεν θα ισχύσει για την “αστραπή”.