32.1 C
Athens
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αγορά F-35 ή Rafale για την αντιμετώπιση των τουρκικών S-400;

- Advertisement -

 
H παράδοση των τουρκικών S-400 είναι πλέον γεγονός. Σύντομα, ίσως και μέσα στο έτος, οι S-400 θα έχουν αποκτήσει IOC (Initial Operational Capability), δημιουργώντας μια μεγάλη περιοχή πάνω από το τουρκικό έδαφος, όπου η πρόσβαση θα είναι απαγορευμένη. Η δυνατότητα αυτή, όπως έχουμε ξαναγράψει, αποκτάται για πρώτη φορά από την Τουρκία, και επίσης, είναι η πρώτη φορά που μπορεί να προστατεύσει επαρκώς ευαίσθητους στόχους, χωρίς την ανάγκη αεροσκαφών.
Σημειώνουμε πως μέχρι και σήμερα, η τουρκική αντιαεροπορική ικανότητα ήταν πραγματικά περιορισμένη, καθώς οι -εδώ και πολύ καιρό αποσυρθέντες- Nike-Hercules δεν θα μπορούσαν να καταρρίψουν κάτι μικρότερο από Tu-95, ενώ οι HAWK είναι ένα σχετικά πρόσφατο απόκτημα, που ήρθε την στιγμή μάλιστα που η ΠΑ απέκτησε όπλα stand off. Συνεπώς, ότι και να λέμε, οι Τούρκοι χρειάζονται ένα σοβαρό αντιαεροπορικό σύστημα, αντίστοιχο των ελληνικών Patriot.

ΑΠΟΨΗ: Κι όμως, αν είμασταν στην θέση της Τουρκίας θα διαλέγαμε τους S-400 αντί των F-35A


Αποτέλεσμα της ανεπαρκούς αντιαεροπορικής άμυνας από τουρκικής πλευράς, ήταν ο μόνιμος φόβος της γειτονικής μας χώρας σε περίοδο θερμού επεισοδίου ή πολεμικής σύγκρουσης. Οι Βάσεις της ΠΑ ήταν, και παραμένουν, καλά προστατευμένες, ενώ αντίθετα, οι βάσεις της ΤΗΚ ήταν πάντα προβληματικές στην προστασία τους. Η ΠΑ ήταν και παραμένει ένα βήμα μπροστά από την άμυνα των αεροδρομίων της ΤΗΚ. Θυμίζουμε την λύση των Rockeye στα Α-7Ε/Η για τα τουρκικά Rapier, αλλά και των AFDS στις μετέπειτα λύσεις, για να φτάσουμε σήμερα στα JSOW και τα SCALP EG. Λίγα στον αριθμό, αλλά όταν δεν ξέρεις που θα χτυπήσει ο αντίπαλος, δεν μπορείς να ηρεμήσεις.
Τα προβλήματα λοιπόν της Τουρκίας ήταν και παραμένουν, δυο:

  1. Η δυνατότητα προληπτικού πλήγματος εναντίον βάσεων της ΠΑ
  2. Η προστασία μεγάλων βάσεων της ΤΗΚ από ελληνική αντεπίθεση

 

Αξίζει για την Τουρκία να χάσει τα F-35A, προκειμένου να παραλάβει τους S-400;


 
Για το πρώτο, οι Τούρκοι λοιπόν έδρασαν μεθοδικά. Καταρχάς ανέπτυξαν και κατασκεύασαν/ζουν έναν μεγάλο αριθμό βαλλιστικών βλημάτων και βλημάτων cruise. Κατά δεύτερο, αγόρασαν το F-35, το ιδανικό αεροσκάφος που μπορεί να διεισδύσει σε μια εχθρική αεράμυνα και να την κάνει “καλοκαιρινή”.
Για το δεύτερο, έκαναν το διαγωνισμό T-LORAMIDS, που τελικά κατέληξε στο S-400. To S-400 είναι ίσως το ιδανικό σύστημα για τις τουρκικές απαιτήσεις, καθώς το Patriot έχει σχεδιαστεί να δρα διαφορετικά. Θεωρούμε πως το Patriot είναι ιδανικό για την Ελλάδα, με τους αλληλοκαλυπτόμενους τομείς (Patriot, I-HAWK, EMB-145AEW, άλλα μέσα), και το S-400 επίσης καλή λύση για την Τουρκία, με τις αχανείς εκτάσεις, και τον κίνδυνο να μπορεί να έρθει από … παντού.

Ο γείτονας, η κατσίκα του και η απόλυτη κατάντια μας


Το ότι το F-35 δεν είναι συμβατό με το S-400, το έχουμε γράψει πρώτοι, και προφανώς το ήξεραν και οι ίδιοι. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία, που την έχουμε γράψει, και μάλιστα πρώτοι. Το θέμα όμως είναι πως τα S-400 είναι στην Τουρκία, και καλώς ή κακώς, σε λίγο θα προσφέρουν στην τουρκική αεράμυνα.
Αργά ή γρήγορά, είτε ο Ερντογάν είτε κάποιος άλλος ηγέτης, θα μετακινήσει τα S-400 κοντά στο Αιγαίο ή κοντά στις νότιες ακτές, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα No-fly zone. Φυσικά οι αστειότητες που γράφουν κάποια τουρκικά μέσα, και αναμεταδίδουν οι γνωστοί πωλητές σανού, πως οι τουρκικοί S-400 θα καταρρίπτουν τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 μετά την απογείωσή τους από την Τανάγρα, είναι απίστευτες γελοιότητες. Εκτός βέβαια αν αυτοί που τα γράφουν είναι οπαδοί της Επίπεδης Γης ή flat earthers όπως -και- αυτοαποκαλούνται.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;


 
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως οι S-400 δεν θα εξοπλιστούν κατά 100% με το βλήμα που επιτυγχάνει εμβέλεια 400 χιλιομέτρων. Ακόμη κι αν υπάρξουν τέτοια βλήματα, θα βρίσκονται στα όρια του φακέλου εμπλοκής, συνεπώς δεν θα μπορούν να ρίξουν κάτι μικρότερο από ένα Airbus A320/ Boeing 737. Επίσης, το ανάγλυφο του εδάφους αλλά και η ύπαρξη των νησιωτικών όγκων στο Αρχιπέλαγος, θα δημιουργήσει όχι απλά ασφαλείς διαδρόμους, αλλά τεράστιες “πεδιάδες” όπου τα ελληνικά μαχητικά θα μπορούν να πλησιάζουν σε μεσαία ύψη.
Μια τοποθέτηση των S-400 κοντά στην γραμμή αντιπαράθεσης, θα έκανε τα υπερπολύτιμα συστήματα ευάλωτα σε πολλαπλές μορφές απειλών, από καταδρομικές επιχειρήσεις μέχρι βολές από συστήματα πυροβολικού, αλλά και όπλα stand off από ελληνικά μαχητικά που θα πλησιάζαν αρκετά καλυπτόμενα αρκετά από τους όγκους των ελληνικών νησιών. Συνεπώς, πύραυλοι HARM, JSOW, SCALP EG μπορούν να κάνουν την δουλειά που πρέπει.

“Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;”


Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως τα S-400 είναι ένας εύκολος αντίπαλος. Συγκεντρώνουν δεκαετίες σοβιετικής  και ρωσικής τεχνογνωσίας στην αντιαεροπορική άμυνα. Η τελευταία ήταν ανέκαθεν ο μεγαλύτερος φόβος των δυτικών αεροποριών, και κυρίως των ΗΠΑ. Οι SAM πάνω από το Βιετνάμ ήταν το πρόβλημα χωρίς λύση, αν και η USAF/USN/USMC είχαν αναπτύξει τις δικές τους τακτικές για να αντιμετωπίζουν τις αντιαεροπορικές απειλές.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, τα πρώην σοβιετικά νυν ρωσικά συστήματα έχουν συγκεντρώσει γύρω τους πολλούς μύθους. Κάποτε, το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε την πρώην ΕΣΣΔ και τις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, προκαλούσε έξαψη της φαντασίας. Σήμερα, λίγο η προπαγάνδα, λίγο το μάρκετινγκ, λίγο (ή μάλλον πολύ) το “λιβάνισμα” από τα φιλορωσικά μέσα και η ρωσική προπαγάνδα, έχουν αναδείξει τα ρωσικά όπλα σαν τα απόλυτα υπερόπλα στο Α τεταρτημόριο του Γαλαξία μας.
 

ΘΕΜΑ: Τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τις επόμενες δεκαετίες;


 
Φτάνουμε στα καθ’ ημάς. Η ΠΑ πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει και μια ακόμη απειλή, κι αυτή είναι οι S-400. Στην περίπτωση των S-400 δεν έχει και πολλή σημασία ο ανθρώπινος παράγοντας. Δηλαδή, η Ελλάδα μπορεί να έχει μια κορυφαία αεροπορική κουλτούρα, μπορεί η Σχολή Ικάρων και το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης να παράγει εξαίρετους ιπτάμενους, αλλά στην περίπτωση αυτή ο ανθρώπινος παράγοντας δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Εννοούμε, πως δεν έχουμε πια αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, αλλά χειριστές αεροσκαφών και χειριστές Α/Α συστημάτων.
Και φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα. Μπορεί η ΠΑ να εκτελέσει τις αποστολές της, βάζοντας πλέον στην εξίσωση και τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους S-400;
 

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινητικότητα;


 
Η ΠΑ διεξάγει συνεχώς ασκήσεις εναντίον των πυροβολαρχιών των Patriot, των S-300 αλλά και των I-HAWK. Έχει μια τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση των όπλων αυτών, και υπάρχει μια ευγενής άμιλλα μεταξύ των εμπλεκομένων στις ασκήσεις. Ίσως σοκάρουμε κάποιους, αλλά δεν θεωρούμε τους S-400 ανώτερους των Patriot επιχειρησιακά (ή έστω κατά πολύ ανώτερους). Συνεπώς, η ΠΑ έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια επιχειρησιακή κουλτούρα αντιμετώπισης πυραύλων SAM, μεγάλου ή μέσου βεληνεκούς.
Το θέμα είναι πως οι S-400 έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, και προφανώς είναι μια καινούργια, ασύγκριτα μεγαλύτερη απειλή. Το σύστημα πολύ δύσκολα μπορεί να “κορεστεί”, ενώ η ανθεκτικότητά του σε αντίμετρα θεωρείται κορυφαία. Η Ρωσία έχει ενσωματώσει ότι καλύτερο υπάρχει στον τομέα, και πιστεύεται πως οι S-400 έχουν εξαιρετικές ικανότητες αντιμετώπισης προηγμένων απειλών.

Boeing προς USN: Τα μαχητικά 4,5 γενιάς είναι καλύτερη λύση από τα stealth. Ισχύει και για την Ελλάδα;


Δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε πως η ΠΑ, με τα σημερινά της μέσα, θα δυσκολευτεί αισθητά να εκτελέσει τις αποστολές της. Η ορθή και έξυπνη χρήση των S-400, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα F-16C/D της ΤΗΚ, θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο φόρτο στους χειριστές των ελληνικών μαχητικών, και θα ακυρώσει πολλά από τα πλεονεκτήματα της ΠΑ. Ακόμη κι αν προστεθούν νέα όπλα στα ελληνικά μαχητικά, δεν είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο η επιβιωσιμότητά τους. Είναι προφανές πως κάτι πρέπει να γίνει
Η ΠΑ χρειάζεται νέα μέσα. Η αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο, είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για επιτυχή έκβαση μιας “περιπέτειας”, από απλό θερμό επεισόδιο μέχρι γενικευμένη σύρραξη. Άλλωστε, ένα ΝΜΑ είναι αναγκαίο για να καλυφθούν τα κενά που θα αφήσουν τα F-4E Phantom AUP αλλά και τα Mirage 2000EGM/BGM. Το ιδανικό όμως θα ήταν το ΝΜΑ να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τους S-400, ένα όπλο που θα αποτελέσει τον κορμό της τουρκικής αεράμυνας για τις επόμενες δεκαετίες.
F-35 ή Rafale;
Πιστεύουμε πως το επόμενο ΝΜΑ, για διάφορους λόγους θα κριθεί ανάμεσα στα F-35A/B και στο Rafale F3/4. Οι υπόλοιποι “διεκδικητές” του θρόνου, είτε δεν θα έρθουν στον Διαγωνισμό, είτε δεν έχουν λόγο “ύπαρξης”. Η ΠΑ, το έχουμε ξαναγράψει, αν βρεθεί στην ευτυχή θέση να αποκτήσει ΝΜΑ, τότε ή θα επιλέξει την μόνη επιλογή 5ης γενιάς στο Δυτικό οπλοστάσιο, είτε θα διαπραγματευτεί για το πλέον εξελιγμένο αεροσκάφος 4,75 γενιάς, που στην περίπτωσή μας είναι το Rafale.

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;


To F-15X θα είχε κάποια αξία αν η ΠΑ είχε ήδη στην δύναμή της παλαιότερα μαχητικά F-15A/C/E. Αντίστοιχα, το Typhoon πιστεύουμε πως φτάνει πια στο τέλος της εξελιγκτικής του διαδρομής ενώ η ΠΑ δεν παρέλαβε ποτέ παλαιότερα μοντέλα, το F/A-18E/F μάλλον δεν είναι πια λύση, θα ήταν το 1985, ενώ το Gripen E δεν έχει τίποτε να προσφέρει περισσότερο από ότι το F-16V. Συνεπώς, making long story short, η επιλογή μάλλον θα είναι μεταξύ του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς και του γαλλικού υπερμαχητικού 4ης γενιάς.
Εκτός κι αν συμβεί κάποια “τεράστια” έκπληξη. Άλλωστε, με την κρίση, η Ελλάδα μέτρησε τους “φίλους” και τους φίλους. Και ότι κι αν λένε κάποιοι, η Γαλλία και οι ΗΠΑ στάθηκαν στο πλευρό κάθε κυβέρνησης της Ελλάδας μέσα στην κρίση.

ΘΕΜΑ: F-15 2040 vs F-35. Αιρετική επιλογή ή υπαρκτή λύση;


 
Τώρα, είναι αστείο να μην πούμε πως το φαβορί της όλης διαδικασίας είναι το F-35, είτε στην έκδοση -Α είτε στην έκδοση -Β. Δεν θα διστάσουμε να πούμε πως η -Β ταιριάζει γάντι στις ελληνικές ανάγκες, και τυχόν επιλογή του από την ΠΑ θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο κι όχι μόνο. Ο λόγος απλός, άλλο να επιχειρεί ένα αεροσκάφος από το Καστέλλι ή την Σούδα, κι άλλο να μπορεί να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στο Καστελόριζο!
Το F-35 έχει δημιουργηθεί για να καταστρέφει αντιαεροπορικά συστήματα όπως το S-400, είναι το αεροσκάφος της πρώτης μέρας του πολέμου, που θα καταστρέψει τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας, τα ραντάρ, τα κέντρα επιχειρήσεων και διοίκησης, τα έχει παραλύσει τις επικοινωνίες, και θα ανοίξει τον δρόμο στα υπόλοιπα αεροσκάφη, 4ης γενιάς, να “αποτελειώσουν” τον αντίπαλο.
 

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;


Με αυτή την οπτική, και με την οπτική της απόκτησης έστω και μικρού αριθμού αεροσκαφών της έκδοσης -Β, το F-35 μοιάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί. Άλλωστε, καθώς ο πρωταρχικός στόχος είναι η εξάλειξη της πρωτόγνωρης απειλής των S-400, το F-35 είναι η απόλυτη απάντηση, το όπλο που απαντά αποτελεσματικά και χωρίς “αστερίσκους” στην απειλή.
Σημαίνει όμως αυτό πως η ΠΑ θα πρέπει να ψηφίσει “μονοκούκι” το F-35; Δεν θα έπρεπε, έστω και για την τιμή των όπλων, να δοθεί μια ευκαιρία στο κορυφαίο, κατά την άποψη πολλών, ευρωπαϊκό μαχητικό; Προτείνουμε μάλιστα να διαβάσετε περισσότερα για το τελευταίο τεύχος του περιοδικού μας για να μάθετε περισσότερα για το Rafale F3R αλλά και το F4. Το τεύχος μπορείτε να το αγοράσετε εδώ.

Να F-35 κανείς, ή να μην F-35; Ιδού η απορία…


Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και η Γαλλική Αεροπορία έχει στα επιχειρησιακά της σχέδια αντιμετώπιση απειλών όπως προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα όπως το S-300 και το S-400. Πως μπορεί να γίνει αυτό με το Rafale; καταρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Rafale, και ειδικά τα F3R και F4 έχουν ειδικές “πινελιές” stealth, και πιστεύεται πως το ίχνος που δίνουν στα εχθρικά ραντάρ είναι εξαιρετικά μικρό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως έχει τις επιδόσεις ενός F-35 απέναντι σε “σκληρές” αεράμυνες, ούτε όμως πως δεν θα καταφέρει να επιτελέσει την αποστολή του.
Οι Γάλλοι έχουν φροντίσει να εφοδιάσουν το μαχητικό τους με ένα εξαιρετικά προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας, ενώ τα νεότερα F4 και F4.2 θα έχουν τόσες προβλέψεις για κατανίκηση εχθρικής αεράμυνας που πραγματικά θεωρείται αρκετά ικανό να “εισβάλει” σε “απαγορευμένες περιοχές” και να καταστρέφει είτε τους στόχους που του έχουν ανατεθεί, είτε τα συστήματα Α/Α. Επιγραμματικά και μόνο θα μιλήσουμε για mini drone, που θα παρεμβάλονται μεταξύ εισερχόμενων πυραύλων και του αεροσκάφους, για “δολώματα” ενεργά και παθητικά, αλλά και για ένα βελτιωμένο Spectre που θα μπορεί να παρεμβάλει αποτελεσματικά τα εχθρικά ραντάρ.

ΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ;


Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις δυνατότητες ηλεκτρονικής κρούσης του ραντάρ RBE2, αλλά και τις συνολικές δυνατότητες διασυνδεσιμότητας του Rafale, που θα του επιτρέπει να εντοπίζει κάθε απειλή, και να την αντιμετωπίζει με τον βέλτιστο δυνατόν τρόπο.
Ας μην κατηγορηθούμε για την “ανάλυση” που κάναμε για το Rafale, σε βάρος του F-35. Απλά το τελευταίο έχει φτιαχτεί σαν stealth, είναι stealth, και σε κάθε άσκηση “ρίχνει πολύ ξύλο” σε όλα τα συστήματα αεράμυνας, καταστρέφοντάς τα όχι με ειδικούς πυραύλους αντι-ραντάρ (ex. HARM), αλλά με “απλά” κατευθυνόμενα όπλα. Ταυτόχρονα έχει κορυφαίες δυνατότητες Fusion, ενώ στην έκδοση -Β έχει την μοναδική ικανότητα κάθετης προσγείωσης (και προσνήωσης). Συνεπώς το F-35 δεν θέλει καμία ειδική “διαφήμιση”, όλοι σχεδόν οι αναγνώστες μας γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει το μαχητικό της Lockheed Martin, και αναμφίβολα θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα επόμενα 40 χρόνια.

Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί


Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα, τι πρέπει να επιλέξει η ΠΑ σε ότι αφορά σα ΝΜΑ, την στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει την υπεροπλία της Τουρκικής ΠΑ, ένα προηγμένο μαχητικό 4,75 γενιάς, που είναι ικανό να διευσδύει σε εχθρικές αεράμυνες αντιμετωπίζοντάς τις στα “ίσια”, ένα truck bomb, με εξαιρετικά προηγμένα συστήματα, ή το απόλυτο stealth μαχητικό, το μοναδικό του Δυτικού Οπλοστασίου, με όπλα και υποδομές συμβατές με τις λοιπές της ΠΑ (F-16V), φέρνοντας τα πάνω κάτω στην Ισορροπία Δυνάμεων στην περιοχή;
Ναι, υπάρχουν υπόνοιες πως το F-35 θα στέλνει δεδομένα στις ΗΠΑ, και θα απαιτεί την αγαστή συνεργασία των Αμερικανών για να έχει υψηλές διαθεσιμότητες. Αλλά ποιο νέο μαχητικό, αυτού του επιπέδου τεχνολογίας δεν απαιτεί την συνεργασία του κατασκευαστή για το σκοπό αυτό; επίσης, η τιμή του F-35 (fly away cost) πέφτει τόσο ραγδαία, που λίαν συντόμως θα βρίσκεται στα 75 εκ .δολάρια (F-35A), που σημαίνει ότι μπορεί να είναι φθηνότερο του 4ης γενιάς Rafale! 

ΑΠΟΨΗ: Μήπως είναι καιρός να ξεκινήσουμε διαδικασία για Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος;


Σε πάμπολλα παλαιότερα άρθρα μας, έχουμε κάνει μακροσκελείς αναλύσεις για το θέμα. Σήμερα όμως, θέλουμε να “πυροδοτήσουμε” μια υγιή συζήτηση γύρω από αυτό το ενδεχόμενο. Τον λόγο έχουν οι αναγνώστες μας!
 
 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nestoras

Πιστεύω ότι στη δύσκολη στιγμή οι Αμερικάνοι θα το αποδέσμευαν για επιθέσεις κατά των S400. Αυτό που εμένα με ανησυχεί δεν είναι πλέον το κόστος κτήσης του αλλά το κόστος χρήσης του, που είναι πολύ ανώτερο από εκείνο του Rafale (που μόλις υπερβαίνει το κόστος των προηγμένων Mirage & F 16) αλλά και χαμηλή οροφή σε συνολικές ώρες χρήσης.
Αν αυτά ανέλθουν σε ρεαλιστικά επίπεδα, η επιλογή του F 35 είναι μονόδρομος. Όπως είναι τώρα, είναι δύσκολη απόφαση για μια φτωχή χώρα όπως η δική μας!

Piraulos

Άσχετος είμαι αλλά αυτό το κατάλαβα κ γω μετά από τόσα άρθρα είναι… Γαλλικά πλοία, Αμερικανικά αεροπλανα,ρώσικα αντιεαροπορικά και πεπόνια από το Άργος.

Lascaris

Και τα δύο φυσικά! Έχει κανείς πρόχειρα 10 δις;
Τώρα αφήνοντας την όχι πολύ πιθανή περίπτωση να βρούμε όντως λεφτά και για τα δύο, ας προσθέσουμε άλλη μια παράμετρο στην εξίσωση… ποιο μαχητικό θα πρέπει να αγοράσει η ΠΑ γύρω στο 2035;
Αν η Ελλάδα ενταχθεί στο FCAS, όπως πρέπει να κάνει, δίνει αυτό παραπάνω πόντους στο Rafale F4 για το ενδιάμεσο μαχητικό;

montif74

Δεν υπάρχει αεροσκάφος Ραφάλ. Η παραγωγή του θα σταματήσει σε λίγα χρόνια και οι χρήστες του είναι πλήν των Γάλλων, ελάχιστοι. Θα μας γδάρουν για την υποστήριξη του (βλέπε Μιράζ 2000) η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολη, παρά τις διαβεβαιώσεις τω Γάλλων, μετά το 2030.

AvoMelkonian

Προς το παρόν, ακόμα κ μετά την εγκατάσταση των S-400, προτεραιότητα των ΕΔ πρεπει να είναι το ΠΝ.
Ως προς την αντιμετώπιση των S-400, φτηνότερη κ ταχύτερη λύση θα ήταν η πιστοποίηση όπλων όπως AARGM, JASSM-ER, JSOW-ER στα Viper. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για να περιμένουμε ένα οποιοδήποτε ΝΜΑ για να σχεδιαστεί η εξουδετέρωση των S-400. Πόσο μάλλον όταν το ΝΜΑ κ οι ΕΔ γενικά δεν διαφαίνεται να είναι στις προτεραιότητες ούτε αυτής της κυβέρνησης, αν κρίνουμε από την απουσία του θέματος από τις προγραμματικές δηλώσεις.
Το ΝΜΑ θα πρέπει να είναι σίγουρα το F-35 για πολλούς λόγους (ανώτερο τεχνολογικά, ποικιλία όπλων, μελλοντικές αναβαθμίσεις, stealth, αποφυγή «γαλλικών προβλημάτων» κλπ κλπ) που δεν έχουν να κάνουν με τους S-400.

NickKoliopoulos

Εκτός από αυτά τα υπέροχα αεροσκάφη μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε και άλλες λύσεις ίσως λίγο φτηνότερες όπως πχ σμήνη από φτηνά drones που θα αποτελούν δολώματα για τα αντιαεροπορικά σε συνδυασμό με loitering πυρομαχικά χαμηλού κόστους (π.x, Hero) τα οπού λόγω μεγάλου αριθμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον κορεσμό σε προηγμένα συστήματα αεράμυνας, επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση αεροσκαφών (4.5 γενεάς π.x F-16 V) Αξιοποίηση τέτοιων λύσεων επίσης για αντίπαλα προηγμένα συστήματα αεράμυνας πχ μελλοντικές φρεγάτες περιοχής TF2000 οι οποίες ίσως να έρθουν νωρίτερα από ότι περιμένουμε.

trakterman

F-35 φυσικά.
Τον βλέπεις,δεν σε βλέπει,τον εξουδετερώνεις.Ούτε αερομαχίες ούτε τίποτα.Μέχρι να εμφανιστεί κάποια επόμενη τεχνολογία,το F-35 είναι μονόδρομος

Mike

Έχετε απόλυτο δίκιο ότι το f35 είναι το κορυφαίο μαχητικό όχι μόνο του δυτικού κόσμου αλλά του κόσμου.
Πιστεύω ότι ένας συνδυασμός f15x και f35b το καλύτερο δυνατό σενάριο για την ΠΑ.
Το f15x μπορεί να λειτούργει ως κουβαλητής όπλων και να βρίσκετε σε ασφαλή από αντιαεροπορικά περιοχή και να λειτούργει ως κουβαλητής όπλων και να βρίσκετε σε ασφαλή από αντιαεροπορικά περιοχή με το f35 τα εξαπολύει.
Αυτός πιστεύω είναι ο καλύτερος συνδυασμός σε μικρές για αρχή ποσότητες

EPR

Πριν ξεκινήσω να πω ότι το δίλημμα που θέτετε είναι ελαφρώς παραπλανητικό . Είναι γεγονός ότι η ΠΑ στα επόμενα χρόνια πρόκειται να έχει μια ελάχιστη οροφή μαχητικών αεροσκαφών ήτοι 84 F16 που είναι σε εκσυγχρονισμό με ελπίζω ακόμα 38 block 50 να παίρνουν σειρά , με 25μονο Μ 2000ΜΚ2 και με 32 F15 block 30, 36 F4AUP & 25 M2000 EGM/BGM να αποσύρονται . Άρα είμαστ μπροστά σε μια έλλειψη μαχητικών . Διαθέσιμη μεταχειρισμένα δεν υπάρχουν ειδικότερα F16, F18, F15 ( αν το αποφασίζαμε ) ενώ υπάρχουν λίγα Gripen A που μάλλον δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου .
Αν πάμε τώρα σε μαχητικά 4’75 γενιάς όπως λέτε αυτά είναι είδος ένα ανεπάρκεια καθώς Γάλλοι δεν μπορούν να σταυρώσουν πώληση ενώ το Gripen E δεν έχει αρχίσει και η ένα σειρά παραγωγή του . Μένει ένα μόνο το EF 2000 με διαθέσιμη προς άμεση πώληση τα ιταλικά και τα γερμανικά Tranche 1 ίσως και τα 15 της Αυστρίας σύνολο ~75 μαχητικά .
Αν πάμε τώρα στα δυο που θέτετε ως δίλλημα το F35 όλοι ξέρουμε τι κάνει ενώ το Rafale έστω και στην τελευταία έκδοση του παραμένει ένα F18 σε κλίμακα 75% που κάνει το 75% από ότι κάνει ένα F 18 δηλαδή όχι κάτι το οποίο έχουμε άμεσα ανάγκη .
Θεωρώντας απόλυτα σίγουρη τη δέσμευση μας στην αγορά F35 έστω σε ~ 32 με 36 μαχητικά για αρχή ( αισιόδοξο σενάριο ) παραμένει το πρόβλημα των τουρκικών F 16 τα οποία χρειάζονται αντιμετώπιση . Εδώ ιδανικά θα θέλαμε ένα αεροσκάφος αεροπορικής υπέροχης αντίστοιχο του F 15 αφού οι ανάγκες σε κρούση και multirole έχουν ήδη καλυφθεί με τα F16 .
Ακριβώς αυτό θα μπορούσαν να προσφέρουν τα Ef 2000 όντας ένας δεινόσαυρος του ψυχρού πολέμου σχεδιασμένος όμως από την αρχή για αεροπορική υπέροχη ( έστω και αν απέκτησε αναγκαστικά και άλλες δυνατότητες σε μεταγενέστερα Tranche ) .
Όποτε θα μπορούσαμε υπό προϋποθέσεις να αγοράσουμε μεταχειρισμένα EF 2000 χωρίς να υποστούν εκσυγχρονισμό εξοπλισμένα αποκλειστικά για ρόλους Α/Α με όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο αποδεσμεύονται τα F16 για αποστολές κρούσης και την αντιμετώπιση των S400 φέροντας βέβαια σύγχρονα όπλα και αισθητήρες , ατρακτιδια σκόπευσης ( sniper Litening etc) και ατρακτιδια αναγνώρισης ( DB 110 reccelite etc) . Με τα Μ 2000 δυστυχώς δεν πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο αφού η ίδια η Dassault τα έχει απαξιώσει πλήρως ουσιαστικά απαγορεύοντας στο χρήστη να επενδύσει περισσότερο σε αυτά .
Συγγνώμη αν σας κούρασα

evaggelos

εαν ειχαμε λεφτα και τα 2 μια μοιρα f35b για την θεση των φαντωμ και 2 ραφαλ για την θεση των μιραζ,ολα τα φ16 σε v και θα μαστε κουκλα.

Digenis

Και τα 2 .. Ναι και τα 2 .Και οχι δεν κανω πλακα ουτε τρελάθηκα .Μετά από τόση παρατεταμένη μη αγορα σύγχρονων όπλων ,φορέων και κακής συντήρησεις(FOS) η ΠΑ πρεπει σχεδον να ξανα φτιαχτεί απο την αρχή σε θέματα υλικοί .Σε ολα τα παραπανω συνυπολογίζουμε εκτος αυτα που εχουν ήδη αποσυρθεί χωρίς αντικατάσταση αλλά και αυτα που θα αποσυρθούν στην επόμενη δεκαετία .Τα Α7 εχουν αποσυρθεί χωρις αντικατάσταση , τα F16 bl 30 ετοιμάζονται για άλλο ρόλο , τα Μ2000 ετοιμαζονται για το διαλυτηριο μαζι με τα F4 … Γιατι τα πετνοχιλιαρα δεν ειναι πετσετακια θα τραγουδαμε .

CKfurious

Επαναλαμβανόμαστε νομίζω !
Οι ADELAIDE οι S400/we need F35s /άντε να βγάλετε και καμια είδηση για γαλλική προσφορα των πολύ αγαπημένων μας Lafeytte!!
Επί της ουσίας:
Οι πληροφορίες συγκλίνουν πως οι γείτονες έχουν παραγγείλει ένα τάγμα S400 με option άλλο 1
Μιλάμε για 8 εκτοξευτές και 32 πυραυλους για αρχή
Το σύστημα δεν είναι διασυνδεδεμένο με το υπόλοιπο c3/RADAR NETWORK
θα έχει προβλHματα me to IFF και δεν βλέπει πίσω από τα βουνά η χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη αφοή η Γη είναι σφαίρα!
Η Αεροπορία μας πρέπει να επενδύσει σε FOS για υπάρχοντα aεροπλανα / όπλα /συστήματα και σε νέα όπλα αέρος εδάφους για τα f16!!
Δεν μπορούμε να περιμένουμε το 2028+eab για τα vIPER
πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την επειχηριασιακή αξια του στόλου τώρα!
Νέα όπλα αέρος εδάφους τώρα!
Μια αγορά έστω και μισής μοίρας F35 θα σακάτεψε ότι έχει απομείνει και στους κλάδους
Το RAFAKE to ξεχνάμε για πολλούς λόγους δείτε σxόλιο Παυλίδη πιο πάνω

SpaceMan

Ε τι να λέμε τώρα…Μονοκούκι F-35 είναι το θέμα. Τώρα αν θα είναι -Α ή -Β είναι μια ευχάριστη λεπτομέρεια που είναι υπό συζήτηση.
Γιατί όλα τα παραπάνω; Πρώτον, είναι stealth και όχι τύπου stealth. Δεύτερον είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς και όχι 4.75690 γενιάς. Τρίτον είναι φτιαγμένο για να συνεργάζεται και να συμπληρώνει με άψογο τρόπο τα άλλα αεροσκάφη που θα έχει η ΠΑ που δεν είναι άλλα από τα αναβαθμισμένα σε επίπεδο Viper F-16. Τέταρτον, θα έχουμε μία κάποια ομοιομορφία στον τύπο αεροσκαφών που χρησιμοποιούμε. Πέμπτον, οι Αμερικανοί κάνουν δόσεις Κωτσόβολου. Έκτον, το F-35 τώρα ξεκινάει την καριέρα του σαν αεροσκάφος ενώ το Rafale μάλλον πλησιάζει το τέλος της ανάπτυξής του.
Το μόνο μειονέκτημα που μπορώ να βρω είναι πως οι Αμερικανοί ίσως είναι φειδωλοί σχετικά με τα όπλα που θα αποδεσμεύσουν για το F-35 συγκριτικά με το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Γάλλοι για το Rafale

recce

Το συναίσθημα λέει Rafale, η λογική λέει μια μοίρα f35A και μία μοίρα f35B.

MPAMPIS

Πιστευω οτι το f-35b παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγο της αρχιπελαγικης δομής του χώρου που καλείται να υπερασπιστεί (συμπεριλαμβανομένης και Κύπρου λογω μικρού βάθους )…..
…..θελουμε ομως και μικρό αριθμό δικινητήριων για να αντικαταστήσουν τα f-4 και να μας δώσουν μια καβάτζα αν αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες…
Δαγκωτό F35……αλλα τι θα γινει αν «σβήσει»;;;

Dennis

To επομενο NMA πρεπει να ειναι το F-35 και οχι το Rafale για ορισμενους λογους. Ειναι φτιαγμενο για καταστολη εχθρικης αεραμυνας, βομαρδισμο και το πιο σημαντικο δικτυοκεντρικο πολεμο ή αλλιως πολυχωρικο πολεμο, επομενως με την αγορα του δεν αγοραζουμε απλως μαχητικο αλλα asset προς αναβαθμιση συνολικα του στρατευματος. Επισης με την αγορα του δενομαστε στο αρμα της Δυσης η οποια δεν προκειται να αφησει αυτη την τεχνολογια να πεσει στα χερια του οποιουδηποτε οποτε με την αγορα του μπορει και να αναβαθμιζουμε γεωπολιτικα την θεση μας. Τελος οι πυραυλοι αερος-αερος πρεπει να ειναι συμβατοι με ολα τα μαχητικα μας ωστε να μην υπαρχουν προβληματα στους ανεφοδιασμους που ειναι καιριας σημασιας. Η μονη ενσταση που εχω στην αγορα του ειναι οτι θα πρεπει να συνοδευεται με αγορα HAARM-ER και JASSM-ER ή και LRASM αλλιως κινδυνευουμε να απολεσουμε την επενδυση που εχουμε κανει στα SCALP τα οποια δινουν δυνατοτητες στρατηγικου πληγματος (και μην μου πειτε οτι τα JSOW ειναι εφαμιλλα των SCAlP γιατι θα φριξω). Τωρα για τους Γαλλους που τους χρειαζομαστε διπλωματικα γιατι ανηκουμε στην Ε.Ε και Ευρωζονη ας αγορασουμε πλοια με δυνατοτητα αεραμυνας περιοχης, οι [email protected] ειναι εξαιρετικο σχεδιο απο οποια μερια και αν τις κοιταξεις και επισης βρισκομαστε σε διαπραγματευσεις εδω και 8 μηνες μαζι τους οποτε ισως και να ειναι κλεισμενη η υποθεση αλλα να ανακοινωθει το 2021, ισως και λιγο αργοτερα η αγορα τους.

teo

Δαγκωτο 30-40 νεα f16 v για αντικατασταση παλαιων τύπων και διατηρηση οροφης αεροσκαφων… και 12-16 f35 …
ραφαλ ουτε για αστείο…

DangerJetExhaust

Ελπίζοντας ότι οι διαθεσιμότητες και το κόστος χρήσης του F-35 θα βελτιωθούν, πιστεύω ότι καλύτερη επιλογή είναι το F-35A (έξυπνη επιλογή το -Β, αλλά μεγάλο οικονομικό κόστος απόκτησης και χρήσης) σε έναν αριθμό 20 – 32 μαχητικά (για αρχή) μαζί με ένα πακέτο stand off όπλων (έστω λίγα και καλά επιλεγμένα). Το Rafale είναι εκπληκτικό και δοκιμασμένο, αλλά σε βάθος χρόνου το F-35 έχει περισσότερο μέλλον και καλύτερη υποστήριξη. Χωρίς κέντρα διοίκησης και ραντάρ το S-400 παύει να υφίσταται, ακόμα και αν μείνουν όλοι οι εκτοξευτές άθικτοι.

x-m

Λογικά , F-35. Ψυχολογικά , και τα δυο. “Αντέχουμε” όλη η αεροπορία μας να “είναι” Lockheed-Martin ; Επίσης , θα ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούν τα Viper να φέρουν JASSM-ER ;

Chris

Πάντως πέρα από την κόντρα μεταξύ των δύο αεροσκαφών, νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει την ικανότητα ανταποδοτικού πλήγματος με όπλα μεγάλου βεληνεκούς/μακρού πλήγματος από διάφορες πλατφόρμες. Αποκατάσταση διαθεσιμοτήτων, εκσυγχρονισμό ή/και αγορά περισσότερων F16-V ή/και Μ2000-5, επαναπιστοποίηση όλων των όπλων τους και αγορά καινούριων, ειδικά standoff σε μεγάλους αριθμούς. Αγορά/εκσυγχροσνισμός MLRS και πλοίων με δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος. Νομίζω ότι με τα 6 περίπου δις που θα κοστίσει μια μοίρα από τα παραπάνω αεροσκάφη κάνουμε αρκετά από τα παραπάνω, αν όχι όλα.

Spyros

Ενδιαφέρουσα ανάλυση των 2 επιλογών, αλλά πιθανολογώ πως αν γίνει αγορά ΝΜΑ στα επόμενα 5-6 χρόνια, η πιθανότερη επιλογή για τον συνεχιστή της παράδοσης των F-16, θα είναι… το F-16 Block 72. Δε το λέω γιατί θα ήθελα κάτι τέτοιο, αλλά το θεωρώ εξαιρετικά πιθανό.
Και αν συνοδεύονταν και με ένα σοβαρό πακέτο όπλων και αισθητήρων (Τι κάνουν τα LANTIRN, όλα καλά; Πάντα καλά εύχομαι), φυσικά και γι’αυτά και για τα ταυτόσημα αναβαθμισμένα 52+/52Adv, ίσως σαν επιλογή να μην υστερεί πολύ του Rafale. Το F-35 θεωρώ πως είναι άλλου Παπά Ευαγγέλιο, που λεν στο χωριό μου. Αλλά ακριβό στη χρήση…
Κατά τ’ άλλα, ανησυχώ μη δούμε τη ΤΗΚ ξαφνικά με κανένα Eurofighter, ένεκα των φίλων μας των Βρετανών ή/και Γερμανών. Γιατί δεν ξέρουμε μόνο ποιοί είναι οι σύμμαχοί μας όπως πολύ σωστά γράφετε, ξέρουμε και ποιοί δεν είναι.

Ganesha_Mahesvari

Για αρχή η εισαγωγή που κάνετε στο άρθρο είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά. Παρουσιάζεται σαν να υπήρχε μια ισορροπία δυνάμεων στον αέρα ( για την ακρίβεια σαν να είχαμε εμείς την υπεροχή) πριν την έλευση των S-400 ενώ κάτι τέτοιο δυστυχώς αλλά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της τελευταίας δεκαετίας ( και βάλλε) . Ο αριθμός αεροσκαφών που θα μπορούσε να σηκώσει η Τουρκική αεροπορία ήταν και είναι τέτοιος που θα προκαλούσε άμεσο κορεσμό στο σύστημα αεράμυνας μας. Αν συνυπολογίσουμε την έλλειψη δόγματος προληπτικού πολέμου από την μεριά μας, αυτό σήμαινε μια ξεκάθαρη υπεροχή της Τουρκικής αεροπορίας με την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτή.
Σε αυτό το σκηνικό έρχονται οι S-400 δεν έρχονται σε σκηνικό που εμείς έχουμε την υπεροχή όπως αφήνεται να εννοηθεί στην εισαγωγή του άρθρου (όσο και να με στεναχωρεί αυτή η διαπίστωση, είναι η ψυχρή λογική και οι αριθμοί που την επιτάσσουν).
Επί της ερωτήσεως τώρα και αν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην καταστροφή της απειλής των S-400 θα απαντήσω κανένα από τα δύο μαχητικά δεν βρίσκεται στην επιλογή μου. Θα προτιμούσα η καταστροφή να γίνει με πυραύλους Κρουζ ή και βαλλιστικούς. Αυτή η επιλογή αποτελεί την καλύτερη λύση εναντίων των S-400 για μένα και η επιλογή του ΝΜΑ να μην έχει να κάνει με την καταστολή των S-400 αλλά να ληφθεί υπόψιν το συνολικό πλαίσιο αναγκών της ΠΑ.

zap

Η Ελλαδα χρειαζεται και αριθμους αεροσκαφων. 20-25 ΝΜΑ δεν κανουν τιποτα για τις αναγκες της.
Ισως ειμαι λιγο απλοικος στην σκεψη αλλα εγω θα εξεταζα εαν θα μπορουσαμε να αποκτησουμε οσα περισσοτερα F-18C (εχουν ηδη αποσυρθει) μπορουσαμε και μετα μια δομικη επεκταση ζωης και ενα AESA.
Οι αναγκες μας ειναι τωρα, οχι το 2030. Οι απεναντι περιμεναν δεκαετιες να βγαλουμε τα ματια μας μονοι μας και τα βγαλαμε. Τελικα δεν περιμεναν και πολυ, μονο 45 χρονια.
Επισης, πολιτικοι με ικανοτητα, θα εδεναν την προμηθεια Ραφαλ με ενδιαμεση παροχη φρεγατων.
Αλλα εμεις που….

zolotas

αν ζητούμενο είναι η αγορά ΝΜΑ μεσοπρόθεσμα, τότε είναι μάλλον προτιμότερο το Rafale ΚΑΙ η αναβάθμιση των Μ2000 ΟΛΩΝ σε Rafale mini… Το Lightning παραείναι ακριβό για 1,5 Αποστολή (DEAD/SEAD άντε και Data Fusion) για 32 ΑΦ και χωρίς πλήρη αναβάθμιση ΟΛΩΝ των F16… λέω εγώ τώρα…

JohnyK

Πιστεύω πως πρέπει να δουν το ολοκληρωμένο πακέτο αγοράς, καθώς και τι αποδεσμεύεται. Ανέκαθεν οι Η.Π.Α. είτε αρνήθηκαν είτε προσπάθησαν να εμποδίσουν την αγορά ‘game changer’ όπλων. Αν π.χ. κάνουμε συμφωνία πακέτο με τους γάλλους για fcas, ucav τύπου neuron, που από ότι θυμάμαι έχουν ένα project με τους Βρετανούς, και μας αποδεσμεύσουν όπλα πχ perseus είναι εγκληματικό να μην πάμε. Οι Η.Π.Α. δεν νομίζω να αποδεσμεύσουν τέτοια όπλα ούτε στο Ισραήλ, πόσο δε σε εμάς. Συν οι γάλλοι καίγονταν να πουλήσουν rafale, αν δείτε τι πρόσφεραν στο Βέλγιο για την επιλογή του. Καθαρά face-to-face ναι το f-35 είναι καλύτερο,και όπως δείχνει και σύντομα φτηνότερο,τουλάχιστον στην απόκτηση, αλλά τα όπλα και εξασφάλιση μελλοντικής συμπαραγωγής σε 2-3 κορυφαία δυτικά συστήματα πέρα από τα τρομερά επιχειρησιακά οφέλη, μπορεί να έρθει πιο φθηνά με τα κέρδη από την συμπαραγωγή + ανάπτυξη και εξασφάλιση υποκατασκευαστικού έργου. Προϋποθέτει σκληρή διαπραγμάτευση όμως.

x-m

Εκτός απο αυτά τα δυο ,όπως γράψατε στις 5/11/2018, Deepstrike. 😎

F-117

Πτηση με τα λεφτα που εχουμε, ας παρουμε σαν πρωτη λυση τα Harpy απο ισραηλ και σε 5-6 χρονια μια μοιρα με f-35

darede

Ας αναφέρω και εγώ την two cents άποψη μου για αρχή λοιπόν κανένα απο τα δύο, ή τουλάχιστον όχι στο rafale. Αναφέρεται στο άρθρο για αγορά ΝΜΑ, αγορά που εκτιμώ οτι θα γίνει μετά το 2030 αφου προηγούνται τα άλλα 2 σώματα. Έίναι επίσης γνωστό οτι τα 36 F4AUP & τα 25 M2000 EGM/BGM θα πρέπει να αποσυρθούν, άρα πως θα πορευτούμε μέχρι το 2030; Λύση στο πρόβλημα νομίζω οτι μπορούν να προσφέρουν τα M-346FA με ραντάρ aesa GaN, IRST ενσωματωμένο στο αεροσκάφος, Ψηφιακό σύστημα αυτοπροστασίας και ισραηλινα pods Sky Shield. Μαζί με τα viper, δεν θα έχουν αντίπαλο στο Αιγαίο. Άσε που δεν υπάρχει και περιορισμός και για συμμετοχή της κύπρου. Επίσης η αγορά νέων αισθητήρων και όπλων για τα f-16 είναι εκ του ουκ ανευ

Apomani

Ονειρεύομαι μια πολεμική αεροπορία με…20 F35A και 20 F35B .. 100 F16V και άλλα 100 F16 Block 50+.. 20 Mirage 2000-5 για ναυτική συνεργασία και άλλα 20 Mirage σε άριστη πτητική κατάσταση για τις τελευτάιες κλειστές καρπαζιές (αερομαχίες).. 2 ιπτάμενα τάνκερ και 60 Drones πάσης φύσεως..2 C130 σε διαμόρφωση gunchip για αποστολές τύπου ‘ιμίων’. Φυσικά με όλα τα παρελκόμενα/καλούδια!!!. Πάω για ύπνο τώρα..μήπως βρώ και αλλα..

TCH

Να δούμε τι μαχητικά αεροσκάφη θα στείλουμε να αντιμετωπίσουν τους ανατολικούς εισβολείς σε όλες τις βραχονησίδες έως τον 25ο παράλληλο, εάν έχουμε μόνο F35 και F16, όταν ο κάθε Ντόναλντ και ο κάθε Ταγίπ / ή η “λύκαινα” η αστεία Ασκενέρ (ποτέ δεν ξέρεις) αποφασίσουν να τα βρουν ξαφνικά.
Ούτε μπροστά δεν θα μπορούμε να τα βάλουμε αμερικάνικα, ιδίως τα F35. Θα τα κάνει block το πεντάγωνο από την Ουάσινγκτον.
Και για να μην πει κανείς – τι λές ρε μάστορα – δείτε παρακάτω :
https://www.aa.com.tr/en/economy/sanctioning-nato-ally-turkey-terrible-precedent-expert/1536199
Επίσης (ΞΑΝΑ -υπενθυμίζω) έχει ήδη γίνει το 1974 στην Κύπρο, για τους έχοντες εξαιρετικά “κοντή” μνήμη (και είστε ΠΟΛΛΟΙ). Οι χάρτινοι φιλο-Αμερικάνοι συνταγματάρχες κρεμάστηκαν στα μανταλάκια προς χάριν του εξ Ανατολών “συμμάχου” σε μια νύχτα (άντε μερικές νύχτες).
Τα F100 με τις ναπάλμ που βομβάρδισαν την Αμμόχωστο και την ΕΛΔΥΚ ποιας χώρας κατασκευές ήταν; (αν και νομίζω, όλος ο ΑΤΤΙΛΑΣ έφερε αποκλειστικά made in the USA εξοπλισμό).
https://www.sigmalive.com/news/kypriako/574207/anevasan-vinteo-apo-tin-epomeni-ton-vomvardismon-tis-ammoxostou
https://www.mixanitouxronou.com.cy/i-istoria-mias-fotografias/i-fotografia-pou-egine-synonymo-tis-varvarotitas-tou-attila-pos-echase-ti-zoi-tou-o-nearos-ellinokyprios-ston-vomvardismo-tis-ammochostou/
Μέχρι που έφτασαν τα F4 μας; Θυμάται κανείς;
https://www.militaire.gr/%CF%84%CE%B1-f-4-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%80%CE%AE%CE%B3%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1/
Για να μην παίρνουν τηλέφωνα στην Ελλάδα σε διάφορους τυχάρπαστους , βάλανε τώρα το ALIS, ποιο καλά, για σιγουριά.
Λοιπών σε ένα τέτοιο σενάριο (απόλυτα πιθανό) ΕΚΤΙΜΩ ότι τα μόνα μας όπλα που μπορεί να λειτουργήσουν θα είναι τα G3 , κανένα ZSU 23, τα OSA τα TORM1, τα Crotale, οι s300 (καλά, δέχομαι ότι δεν θα καταρρίψουν ούτε χάρτινο αεροπλανάκι τα Ρωσικά αλλά λέμε ποια θα λειτουργήσουν), και μάλλον τα Γαλλικά μας Mirage και τα ΑUP . Όσο για τα Patriot; Τα έχουμε πόσα χρόνια, είκοσι (;) είδατε κανένα Τούρκο να ιδρώνει για την παρουσία τους στην Σκύρο ; Σαν να μην υπάρχουν … Ίσως γι αυτό να πήρανε αυτοί τα S400.
Δαγκωτό RAFALE αν και οι Γάλλοι γνωρίζουν και αυτοί και μας τα χρεώνουν ΧΡΥΣΑΦΙ όλα.
Αυτά
Περαστικά μας – αφού δεν καταφέραμε τόσα χρόνια να φτιάχνουμε τα δικά μας όπλα όπως π.χ. το Ισραήλ που ξέρουν και αυτοί την Α-Β της γεωπολιτικής.
Check:
https://www.israeldefense.co.il/en/content/future-fighting-without-gps

Mirage

F-35 B oχι το Α σε μικρους αριθμους. ΟΛΑ τα F-16 να γινουν V και FOS για Mirage. Oχι πεταμα στα EGM-BGM αλλα μια καποια λυση αναβαθμησης. Αξιοποιηση υπαρχοντος (πολυ καλου) υλικου και μικρη ενισχηση

Paan

Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα παραπάνω. Λόγω ομοιοτυπιας το φ35 και κύριος το -β, απλά νομίζω μακροπρόθεσμα θα χρειαστούμε αναβάθμιση και τον άλλων blocks των f16 γιατί πιθανών ο αριθμός των f35 θα είναι σχετικά μικρός λόγω κόστους.

THAN

Και αν δεν αγοράσουμε Ραφαέλ τους σκάλπ και εξοσέτ τι θα τους κάνουμε?
Αφού η μόνη πλατφόρμα είναι τα γαλλικά μαχητικά Μιράζ? Που δυστυχώς τα 2000 απαξιώνονται και μας μένουν μόνο τα 24 πλέον Μιράζ-5μκ2…
Αρα ίσως πρεπει να αγοράσουνε 40 ραφαέλ f4 εξοπλίζοντας 2 μοίρες και 25 F35 για μία ενισχυμένη μοίρα για συγκεκριμένες και ειδικές αποστολες….

George_K

Οι ικανότητες του οπλικού συστήματος F-35 σε data fusion και data sharing πάνε το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο. Όταν λέει η Lockheed Martin “game changer” δεν αναφέρει ακόμα έναν όρο μάρκετινγκ. Λέει την αλήθεια.
https://www.aviationtoday.com/2018/09/04/f-35-data-fusion/
Επιπλέον, 8,5 σχεδόν τόννους εσωτερικό καύσιμο (Α), όπλα stand off και BVRAAM εσωτερικά, δύναται να στοχοποιεί και να μοιράζεται τις πληροφορίες του με οποιαδήποτε πλατφόρμα έχει link 16…
Η συνεργασία F-35 και F-16V θα είναι σε άλλο επίπεδο, δίνοντας μια πρωτόγνωρη εικόνα τακτικής κατάστασης του πεδίου της μάχης που οι χειριστές της ΠΑ ούτε καν είχαν ονειρευτεί.
Η ΠΑ με F-35 και με 120 περίπου F-16V, block 50+ adv, 25 Μirage 2000-5 Mk2 θα είναι η πιο ισχυρή της Ευρώπης με τις ανάλογες προσθήκες σε κατάλληλο οπλισμό.
Θέλετε κι άλλα…?

Konstantinos_Zikidis

Σε προηγούμενο σχόλιό μου εδώ, είχα εκτιμήσει ότι το ραντάρ του S-400 αποκαλύπτει το F-35 στα 56 ν.μ.: https://www.ptisidiastima.com/everything-about-s-400/#comment-138568
Με την ίδια λογική, το S-400 αποκαλύπτει το Rafale σε απόσταση μικρότερη από 100 ν.μ., εάν όμως αυτό πετάει σε μεσαία ή μεγάλα ύψη, ώστε να μην αποκρύπτεται από την καμπυλότητα της γης. Εάν όμως πετάει πολύ χαμηλά, πράγμα για το οποίο είναι άλλωστε σχεδιασμένο το Rafale, δεν νομίζω ότι επιτρέπει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αποκάλυψης από το F-35 (σε οποιοδήποτε ύψος). Αρκεί βέβαια να μην υπάρχουν ιπτάμενα ραντάρ MESA μέσα στην εξίσωση… πράγμα για το οποίο θα μπορούσαν να έχουν φροντίσει μερικά προπορευόμενα Rafale, σε μεγάλα ύψη, εξοπλισμένα με μετεωρίτες (Meteor)… Οι οποίοι μάλιστα θα μπορούσαν να εξαπολυθούν ακόμα και χωρίς εκπομπή του ραντάρ του Rafale, με στοχοποίηση μέσω του συστήματος αυτοπροστασίας. Τα υπόλοιπα θα τα βρουν καθ’ οδόν…
Το Rafale βέβαια θα μπορούσε να πλήξει το S-400 με δύο αυτόνομα συμβατικά συστήματα πλεύσης μεγάλης εμβελείας, γενικής χρήσης (Système de croisière conventionnel autonome à longue portée – Emploi général, κοινώς SCALP EG), από τουλάχιστον 250 km ή 135 ν.μ.
Τι αντίστοιχο είπαμε φέρει το F-35; Σήμερα, όχι κάποτε, στο απώτερο μέλλον και όταν επιτρέψουν οι συνθήκες να πιστοποιηθεί. Για λόγους σύγκρισης, ο JSM την έχει μικρότερη (την εμβέλεια… ίσως και την κεφαλή… την πολεμική), ενώ επίσης δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμα. Εκτός εάν πείσουμε τους γείτονες να μας πουλήσουν τον SOM-J… Αφού τον πιστοποιήσουν βέβαια (εξαιρετικά χλωμό, πλέον). Όσο για το ικανότατο κατά τα άλλα JSOW, να θυμίσω ότι δεν είναι καν πύραυλος αλλά κατευθυνόμενη βόμβα, με πολύ μικρότερη εμβέλεια.
Επίσης, για όσους το έχουν ξεχάσει, το F-35 απλά δεν είναι ετοιμοπόλεμο ακόμα. Προς το παρόν έχει πιστοποιηθεί ως IOC, και στις τρεις εκδόσεις. Κάποτε, στο απώτερο μέλλον, θα επιτύχει το FOC. Προφανώς, για να μην έχει γίνει ακόμα, κάτι του λείπει…
Βεβαίως, ας μην ανοίξουμε κουβέντα για διαθεσιμότητες https://www.ptisidiastima.com/will-we-see-greek-f35-2/#comment-137343 ή για κόστος υποστήριξης https://www.ptisidiastima.com/f-35a-price-drop-to-80mil/#comment-142271
Τέλος, επειδή βλέπω πολλούς φίλους να κάνουν λόγο για ακριβή υποστήριξη σχετικά με τα Μ2000, θα ήθελα να μου έλεγαν που βρήκαν τα ανάλογα στοιχεία, τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία. Για όσους μάλιστα θεωρούν ότι οι Γάλλοι είναι υπεράνω των χρημάτων μας και δεν θέλουν να μας πουλήσουν υποστήριξη, θα επιθυμούσα να μου πουν για ποιο άλλο οπλικό σύστημα έχουμε συνάψει σύμβαση υποστήριξης τα τελευταία έτη, πέραν όσων υποστηρίζονται από FMS ή άλλη διακρατική σύμβαση.
Α, ξέχασα: με 500 εκ. ευρώ το χρόνο που προϋπολογίζονται τα τελευταία έτη για όλες τις ΕΔ (όχι ότι δαπανώνται βέβαια…), ούτε τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα δεν μπορούμε να συντηρήσουμε. Ο καθένας λοιπόν ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Kostas

16 Φ35Β
Δεν χρειαζονται διθέσια για εκπαίδευση (που θα απαιτούσε 4 πρόσθετα διθέσια-20 σύνολο)
Επίσης τα αεροσκάφη αυτά βγάζουν το διπλάσιο αριθμό εξόδων σε σχέση με συμβατικά αεροσκάφη
αρα με βάση τα ανωτέρω 16 Φ35 ισοδυναμούν σε αριθμό εξόδων με 40 αεροσκάφη 4ης γενιάς
Τώρα εάν υπολογίσεις ότι είναι τουλάχιστον 6 φορές πιο αποτελεσματικά σε σχέση με αεροσκάφη 4ης γενιάς, τότε σε μια (τραβηγμένη σίγουρα) ανάλυση ο αριθμός 16 Φ35Β ισοδυναμεί με μαχητική ικανότητα 240 συμβατικών μαχητικών
Σίγουρα quantity has a quality of its own αλλά ανέφερα τα ανωτέρω επειδή πρέπει να ξεφύγουμε από λογικές αντικατάστασης 1 προς 1 των μαχητικών προηγούμενων γενιών από μαχητικά 5ης γενιάς
Άποψη μου είναι ότι μια αεροπορία 70 εκσυγχρονισμένων Φ16 και 48 Φ35 το 2025 θα είναι μικρότερη σε ποσότητα από τη σημερινή αλλά έτη φωτός πιο αποτελεσματική

Ven

Πώληση των F-16 Blk 30 και 50 στις ΗΠΑ μαζί με τον ειδικό εξοπλισμό των εκδόσεων αυτών. Αγορά F-16 Block 72. Αγορά 25 F-35 και 25 Rafael. Τα παλιά Mirage-2000 EGB ανταλλακτικά για -5.

GK_

Οπως συμβαινει συχνα σε πολλες περιπτωσεις η αληθεια κρυβεται καπου στην μεση. Με τα δεδομενα του σημερα, η ΠΑ ειναι σε θεση να ξεπερασει το «τειχος» των τουρκικων ΑΑ οπλων επιπεδου Shordas/Vshorads χαρις στην αγορα μιας σειρας τεχνολογικα εξελιγμενων κατευθυνομενων οπλων. Απο εκει και περα, δεν πρεπει να ξεχναμε οτι η πτηση ενος μαχητικου σε χαμηλο εως πολυ χαμηλο προφιλ ανα την τουρκικη επικρατεια τινει να αποτελεσει ενα παρα πολυ επικινδυνο «σπορ» με απροβλεπτες εξελιξεις. Αυτη ειναι η αιτια που απο πολλα χρονια οι Δυτικες αεροποριες προτιμουν τα μεγαλα υψη ετσι ωστε τα μαχητικα τους να αποφυγουν απροβλεπτες συναντησεις.
Απο εκει και περα μεχρι σημερα για τα μεσαια και μεγαλα υψη η Τουρκια διεθετε επιχειρησιακα αξια λογου τα I-Hawk με βληματα των ποιο εξελιγμενων εκδοσεων που διαθετουν και αντιβαλλιστικες ικανοτητες. Αυτο σημαινει οτι η προσβολη ενος τουρκικου αεροδρομιου απο καποιο αντιγραφο της γνωστης “V2” (μεχρι και Scud) ή/και βλημα τυπου Cruise ειναι εξαιρετικα μια πολυπλοκη υποθεση.
Με την εισοδο σε υπηρεσια των S-400 η Τουρκια πηγαινει και καλυπτει εκεινο το επιχειρησιακο κενο που τα παρωχημενα Νικη – Ηρακλης δεν ειναι πλεον σε θεση να καλυψουν.
Το προβλημα με εκεινα τα συστηματα ειναι οτι σε μεγαλο βαθμο αναιρουν το προφιλ “High – High – High” που συνηθιζουν να χρησιμοποιουν τα συμβατικα μαχητικα εφοδιασμενα με κατευθυνομενα οπλα και που εγινε γνωστο με την Desert Storm αλλα και αργοτερα με τις επιχειρησεις στην βαλκανικη και αλλου.
Η εξισωση που βγαινει αρνητικη για τα συμβατικα μαχητικα, μπορει να «διορθωθει» με δυο ξεχωριστους τροπους. Ειτε με επιθεσεις κορεσμου με νεας γενιας κατευθυνομενα οπλα απο μεγαλη αποσταση, οπως συμβαινει με την περιπτωση του τουρκικου σχετικα φτηνου JSOM, ειτε αποκτοντας μαχητικα στεαλθ που μπορουν να διεισδυσουν στην αντιπαλη ΑΑ αμυνα και να την καταστρεψουν (S400, I-Hawk) πριν απο το κυριο κυμα επιθεσης απο συμβατικα μαχητικα, ειτε συνδιαστικα. Επειδη η ΠΑ μεχρι σημερα, δεν εχει κτισει ενα αριθμητικα μεγαλο αποθεμα απο βληματα κατηγοριας cruise για να τα ξοδεψει περιπου ασειστολα, η ποιο λογικη επιλογη ειναι να αποκτησει 1 ή ακομη καλυτερα 2 Μρ απο τα F35A τα οποια σε συνδιασμο με SDB ή καποιο αλλο οπλο να εκτελεσουν επιχειρησεις SEAD/DEAD με σκοπο τη καταστροφη του Τουρκικου IADS, ανοιγοντας τον δρομο στον υπολοιπο στολο των μαχητικων της ΠΑ για την φυσικη καταστροφη των τουρκικων αεροδρομιων οπως επισης και των αλλων σημαντικων εγκαταστασεων και υποδομων.
Υπο το πρισμα των οσο ανεφερα το γαλλικο Rafale δεν νομιζω οτι μπορει να προσφερει πολλα περισσοτερα απο τα F-16V και Μ2000-5Mk.2. Θα επιστησω την προσοχη στο οτι τα Scalp δεν ειναι ενας «ελβετικος σουγιας» για ολες τις δουλειές, αλλα εχουν μονο μια αποστολη. Την καταστροφη των υπογειων εγκαταστασεων και αποθηκων και τιποτα αλλο.

agnostosependytis

Μεταξύ των δύο το F-35, και αρχικά σε μικρού έστω αριθμύς, 4-6 φτάνουν για να καταστείλουν του S-400.
Επίσης ναι λόγω ανάγλυφου το ραντάρ του S-400 δεν θα βλέπει χαμηλά ιπτάμενα αεροπλάνα πέραν των 100 χλμ, ωστόσο αν για μη στελθ αεροπλάνα η εικόνα των S-400 ενισχύεται από την εικόνα των ιπτάμενων ραντάρ, τους τότε μια χαρά θα ξεπερνούν το εμπόδιο του ανάγλυφου. Άρα F-35, κι αι πάντα θ έλεγα οταπόπαλά ονειρευόμουν Χάρριερ για την Ελλάδα για τη μοναδική δυνατότητα να χρησιμοποιούν τ νησιά σαν αεροπλανοφόρα ή για ανεφοδιασμό, οπότε ναι στην έκδοση Β

lakwn

Οι S 400είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν (κατασταλλούν) από οποιοδήποτε αεροσκάφος.
Είναι highly modular με τά ραντάρ να έχουν ξεχωριστά πομπούς και δέκτες( σε διαφορετικά σημεία), ξεχωριστά τό σύστημα ελέγχου πυρός.
Οι πομποί είναι σέ όλες τίς συχνότητες από πολύ χαμηλές μέχρι υψηλές και κυλιόμενες.
Υπ’ όψιν με δύο η περισσότερους πομπούς χαμηλών συχνοτήτων μπορεί να αποκαλυφθεί ένα stealth και να καθοδηγηθεί ένας πύραυλος μέχρι του σημείου που θα αναλάβει ο υπέρυθρος αισθητήρας του.
Το ΣΕΠ μπορεί να διαχειριστεί διαφορετικούς πυραύλους (S 400, S300, pantsir, Tor M1 ) γιά διφορετικές απειλές.
http://www.ausairpower.net/APA-S-400-Triumf.html
Εχουμε πρόβλημα αλλά τό καλό είναι ότι κάποιοι άλλοι έχουν μεγαλύτερο από εμάς.
Φανταστείτε τήν Ρωσία να εγκαθιστά τρείς συστοιχίες στό νότιο τμήμα τής Τουρκίας.
Κάποιοι έχουν αρχίσει να έχουν εφιάλτες.
Προσωπικά γιά το F35 πιστεύω ότι άργησε πολύ να βγεί στήν αγορά και έχει χάσει τό πλεονέκτημα του stealth, είναι όμως κορυφαίο στό fusion.

Christos1982chow

Όταν εμείς πήραμε patriot , s300 ,tor m1 και άλλα παρόμοια οι Τούρκοι πήρανε harpy , Popeye , φτιάξανε bora και som , για να δημιουργήσουν με αυτόν τον τρόπο κορεσμό στην ελληνική αεράμυνα όπου πιο φτηνό είναι ένα βλήμα bora από ένα βλήμα patriot. Σίγουρα θα πάμε σε f35 όταν είναι καλύτερα τα οικονομικά λόγω της σχέσης που έχει δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ έτσι και αλλιώς αυτοί μας λένε τι εξοπλιστικά θα κάνουμε πχ τα p3 η τα romeo . Πάντως για ένα οπλικό σύστημα που κάνει 2,5 δις να πρέπει να ρίξεις παραπάνω λεφτά για να το καταστρέψεις δεν το θεωρώ καλή ιδέα και δεν ξέρουμε ακόμη τι γίνεται με το f35 και το s400 εάν το s400 το έχει για πλάκα το f35 και την πατήσουμε με τα f35, οι Αμερικάνοι δεν είναι βλάκες αλλά ούτε και οι Ρώσοι πιστεύω.

Onair

Απορώ εγώ όπως και ορισμένοι παραπάνω πως βάζετε F35 & Rafale στο ίδιο καλάθι μελλοντικών αγορών και βάζω στη άκρη το τεράστιο χρέος που έχουμε και θα έχουμε αν δεν γίνει κανένα θαύμα τα επόμενα εξήντα χρόνια.
Και ποια εμπιστοσύνη υπάρχει πλέον στους Γάλλους ότι δεν θα εγκαταλείψουν το Rafale όπως έκαναν με τα φίλτρα όταν βγει το FCAS.
Εκτός και αν ψωνίσουμε αεροπλάνα με ορίζοντα δεκαετίας.
Και στο τέλος βλέπουμε πάλι τα ίδια τρομοκρατικά σενάρια όπως εδώ και μήνες βλέπαμε αντίστοιχα που θεωρούσαν δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα παραλάβουν τα F35 (που ήδη έχουν χρυσοπληρώσει) χωρίς να υπολογίζουν τον απρόβλεπτο παράγοντα Ερντογάν.
Αν καταφέρουν να βγάλουν από την μέση τον Ερντογάν στο τέλος θα είναι ίδιες οι σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας όχι φυσικά.
Και η υποστήριξη των S400 από τους Ρώσους θα συνεχίσει μετά την αλλαγή καθεστώτος ή θα έχουμε τα ίδια όπως και με τα F35.

Scalp_eg

34 F-35 για το βελγιο ειναι στα 6μιση δις $ και 36 ραφαλ για την ινδια στα 7 δις $.
Και τα 2 θα τα χρειαζομασταν αλλα δεν θα παρουμε κανενα ΝΜΑ μεχρι το 2035-40.
Περισσοτερα απο τα μισα μαχητικα μας ειναι 10-15 ετιας και θα εκσυχρονιστουνε εξαλλου
οταν οι πιο νεες μας φρεγατες ειναι 23 ετων και οι παλαιοτερες ηδη 40, ειναι αυτονοητο
οτι κυρια προτεραιοτητα ειναι το πόλεμικο ναυτικο για τα επομενα 15 χρονια τουλαχιστον.
Τα 84 βαιπερ, τα 38 αντβανσιτ (μετα τις αναβαθμισεις) και τα 24 μιραζ 2000-5 μας
κανουν εναν στολο απο 146 μαχητικα απο τα ικανοτερα στο κοσμο που τα 200+ τουρκικα
τα εχουν ευκολα ακομα και σ αυτη την αναλογια 7,5/10.
Τα φαντομ φυσικα μεχρι το 2030 θα αποσυρθουν ολα, Τα 16? απλα μιραζ 2000 μπορουν να παρουν απαρτια απο τα αποσυρομενα γαλλικα 2000-5 φ, με ελαχιστο κοστος
και να πιστοποιηθουν και σε σκαλπ, οποτε να εχουμε 40 φορεις σκαλπ, (και μικα, εξοσετ)
Τα φ-16 μπλοκ 30 ισως να μπορουν να “επιστραφουν” στη λοκχιτ για να μας δωσει στο ιδιο κοστος 150-200 JASSM-ER, οποτε αυτη θα ειναι η κυρια απαντηση στα τουρκικα S-400.
Θελουμε και ενα δικινητηριο ομως καθως η αοζ του καστελοριζου και φυσικα η κυπρος
ειναι πολυ μακρια απο τις βασεις μας. Μονη λυση ισως ειναι τα 33 γερμανικα ταιφουν
πρωτης παραγωφης 2002-2004 που ειχε γραφτει οτι υπαρχουν σκεψεις να αποσυρθουν, αν με πιστοποιηση μικα νεας γενιας και σκαπλ (οχι με εκσυχρονισμο ρανταρ υπολογιστων συστηματος αυτοπροστασιας) + την αγορα παμε λιγο πανω απο το 1 δις τοτε αξιζουν για
αντικαταστατες των φαντομ. Φυσικα με αυτα τα 195 αεροσκαφη δε τιθετε θεμα κυριαρχιας
της ελληνικης εναντι στη τουρκικη αεροπορια με τα φ-16 της που θα παλιωνουν, και εφοσον
ολα θα ειναι φορεις οπλων κρουσης μεγαλου πληγματος με τους 300-400 JASSM-ER, και SCALP EG συνολικα καμια συστοιχια S-400 δεν θα ειναι στο απυροβλητο.

nn12

Δεν πρεπει να γινει αγορα νμα μεχρι το 2035. Δεν εχουμε τα χρηματα και οτι κυκλοφορει στην Δυτικη αγορα ειναι πανακριβο. Αναβαθμισεις f-16 και αγορα των φθηνοτερων πυραυλων μακριου πληγματος.
Πρεπει να βρεθει φθηνος κατασκευαστης για 8 φρεγατες με κοστος το πολυ 600εκ. η μια με οπλα , φρεγατα , ανταλλακτικα , εκπαιδευση.
Οπως επισης 4 υποβρυχια με κόστος 300εκ. το ενα μαζι με τορπιλες , ανταλλακτικα και εκπαιδευση.

Psixraimia

Στην άμυνά μας πρέπει να επενδύσουμε σε όσο το δυνατόν πιο φθηνές λύσεις. Ας ξεκινήσουμε με όσα προτείνει ο Γρίβας για παράδειγμα. Πυροβολικό και drones για τους s-400. Δεν είναι δυνατόν πλέον να θέλουμε ισχύ σαν αυτήν που είχαμε. Το ΝΜΑ το βλέπουμε στο μέλλον και ας μοιάζει αργά αυτό. Ίσως σε μια δεκαετία (αισιόδοξα).
Άμεση μείωση των οροφων (εκτός υποβρυχίων) στο ΠΝ για εξοικονόμηση χρημάτων.
Μεγάλη επένδυση όμως στο πυροβολικό. Αυτό θα απαγορεύσει την κίνηση στις αντίπαλες δυνάμεις και θα τους αναγκάσει να το ξανασκεφτούν.

Panagiotis

Λέτε οτι το S-400 είναι “μια καινούργια, ασύγκριτα μεγαλύτερη απειλή” .
Σε σχέση με ποιο σύστημα?

apsa

Το F35 ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ =1]- ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΑΝΤΑΡ 2]- ΣΤΕΛΘ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Κ ΜΕ ΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ 3]- ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΟΠΩΣ ΛΕΙΖΕΡ…ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ….ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΕΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ …- ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ F 16 ΑΡΓΟΤΕΡΑ ? – ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ..Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ = ΕΝΑ ΣΚΑΦΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ 1]- ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Κ ΧΡΗΣΗΣ 2]- ΕΥΚΟΛΙΑ ΕΥΡΕΣΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 3]-ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ….4]- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΕΣ….ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ [ εννοω πολεμικου ναυτικου – στρατου ξηρας – και αεροποριας συνολικα ] ΩΣΤΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 4 ΤΥΠΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ 2-3 ΤΟ ΠΟΛΥ….Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ Κ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ..ΘΑ ΗΤΑΝ = 1] -ΚΟΡΜΟΣ F 16 = 100 ΜΟΝΑΔΕΣ – 2]-F 35 =60 ΜΟΝΑΔΕΣ 3]- ΜΙRAGE = 40 MONADES… ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΡΑGE STO ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕ F 15 NEAΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΜΕ 22000 ΩΡΕΣ ΠΤΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ 8000 ΤΟΥ F 35 ΣΥΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΡΑΦΑΕΛ….ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ MIRAGE EKEINH THN EΠOXH ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ NEΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ 5-6 ΓΕΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ… ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ…

antonios

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ και δεν είναι καμιά απο αυτές που αναφέρονται στο άρθρο. Είναι η ίδια που είχε επιλέξει η Τουρκία κατά των πυροβολαρχιών των Patriot όταν αυτοί έγιναν επιχειρησιακοί στην Ελλάδα. Σε ένα περιβάλλον όπως το Αιγαίο δεν στέλνεις ένα αεροπλάνο κατά μιας αντιαεροπορικής συστοιχίας. Στέλνεις βατραχανθρώπους αν είναι κοντά στην ακτή ή καταδρομείς περιπόλων μακράς ακτίνας αν είναι στην ενδοχώρα (όπως οι Έλληνες ΕΤΑ). Σας χάλασα την συζήτηση για τροφή σε όνειρα για σμήνη αεροσκαφών που ΠΟΤΕ δεν θα έρθουν ? Οι ΗΠΑ δεν θα αποδέσμευαν πότε το JASSM-ER γιατί κάποια στιγμή η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει το πιστό σκυλάκι της συμμαχίας, οι Γάλλοι ως συνήθως θα άφηναν χωρίς ανταλλακτικά τα Rafale μετά από λίγα χρόνια για να μας εκβιάσουν να αγοράσουμε το 6ης γενιάς αεροπλάνο τους. Σας χάλασα τα όνειρα ε?

Epam Papas

Πρώτα από όλα το γεγονός ότι η ελληνική επίγεια αεράμυνα είναι χτισμένη γύρω από το Patriot, ένα σύστημα που εδώ και δεκαετίες, όποτε κλήθηκε να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες εναντίον τριτοκοσμικών αντιπάλων, απέτυχε οικτρά με κάνει να τρομάζω τι θα συμβεί σε ένα πόλεμο με την γείτονα χώρα. Μας δίνει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας και θα μας προδώσει στην κρίσιμη στιγμή.
Επίσης Rafale το ξεχνάμε. Και το ξεχνάμε για πολιτικούς λόγους. Μέσα στην κρίση οποιοδήποτε κύριο οπλικό σύστημα μη αμερικανικής προέλευσης έχει απαξιωθεί. Ρωσικό, γαλλικό, ευρωπαϊκό, οτίδηποτε υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο και είναι κύριο σύστημα, οδηγείται στο σιωπηλό αφανισμό. Κανείς δε μιλάει, κανείς δεν αντιδράει. Στα πλαίσια της στενής αμυντικής συνεργασίας και γεωπολιτικής κάλυψης από τις ΗΠΑ θεωρούμε λογικά σαν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να οδηγηθούμε σε αμερικανικό μονοπώλιο εξοπλισμών ακόμα και αναδρομικά, απαξιώνοντας οτιδήποτε σημαντικό υπηρετεί ήδη στις ένοπλες δυνάμεις και έχει διαφορετική προέλευση.
Οπότε οι πιθανότητες σε περίπτωση νέας προμήθειας οποιουδήποτε νέου κύριου οπλικού συστήματος αυτό να μην είναι αμερικανικό είναι no bet που λένε και στο στοίχημα.
Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιες οι πιθανότητες το επόμενο κύριο οπλικό σύστημα που θα προμηθευτεί η Ελλάδα να είναι της Lockheed ή κάποιας άλλης εταιρίας (μιλάμε κυρίως για NMA και φρεγάτες). Εκεί πάλι η επιλογή για το που θα βάζαμε τα λεφτά μας είναι εύκολη θα έλεγα.

Em.Ti

Νομίζω έχει περισσότερο φιλοσοφικό νόημα η κουβέντα καθώς η Π.Α. μάλλον την έχει κάνει την επιλογή της ήδη και αυτή είναι το F-35. Όχι γιατί είναι όντως το υπερόπλο που μας λύνει τα προβλήματα, αλλά γιατί όπως πολύ σωστά λένε οι επιτελείς της Π.Α. είναι το μοναδικό διαθέσιμο για εμάς α/φος 5ης γενιάς και ως γνωστόν πλέον οι αεροπορίες κρίνονται βάσει αυτών που έχουν 5ης γενιάς α/φη και αυτών που δεν έχουν.
Αν δε συνδυαστεί με αγορά νέων F-16V προς συμπλήρωση των αριθμών από τα αποσυρόμενα α/φη, τότε η Π.Α. θα έχει έναν εξαιρετικά ομοιογενή και ικανό στόλο. Με τα F-35 να ανοίγουν τον δρόμο και τα F-16V σαν mini bomb trucks να ακολουθούν οι πονοκέφαλοι της άλλης πλευράς πολλαπλασιάζονται.
Από την άλλη, το Rafale έχει μοναδικές δυνατότητες και μπορεί να συνδυαστεί με όπλα που υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιό μας. Είναι δε σίγουρα φτηνότερο σε υποστήριξη από το F-35, όσο και να κατέβουν τα κόστη χρήσης του δεύτερου.
Και το καλύτερο: με την απόκτηση Rafale θα μπορούσαμε ιδανικά να διαπραγματευτούμε είσοδο στο FCAS ώστε και να αποσβέσουμε την επένδυση της συμμετοχής στο nEUROn αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους (επιτέλους) και επιχειρησιακά και βιομηχανικά.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φρεγάτες κλάσης “ΥΔΡΑ”: Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 

Αν και ο ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμός Μέσου Ζωής) των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ 200HN έχει περάσει στη σκιά του κυρίου προγράμματος προμήθειας νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Αμερικανικό Κονγκρέσο ετοιμάζει εμπάργκο στην Τουρκία σχετικά με εξαρτήματα...

11
 Οι Αντιπρόσωποι της Κάτω Βουλής των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων) Cicilline και Bilirakis, ετοιμάζουν ένα σχέδιο Νόμου, που αφορά και τα δυο κόμματα (διακομματικό...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 2.29

Related News

Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη αύριο στην Αθήνα

Αύριο και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.Η επίσκεψη του...

Τέταρτη κορβέτα Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία

Στις 24 Ιουλίου έγινε στις εγκαταστάσεις της Navantia η καθέλκυση της τέταρτης κορβέτας Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία.Σύμφωνα με το «Monch», η τέταρτη...

Δοκιμές του αντιαεροπορικού πυραύλου Akash-NG από την Ινδία

Το σύστημα των αντιαεροπορικών πυραύλων εδάφους-αέρος Akash είναι μια ινδική σχεδίαση σε συνεργασία του κρατικού Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και του αμυντικού...