11.9 C
Athens
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αγορά F-35 ή Rafale για την αντιμετώπιση των τουρκικών S-400;

- Advertisement -

 
H παράδοση των τουρκικών S-400 είναι πλέον γεγονός. Σύντομα, ίσως και μέσα στο έτος, οι S-400 θα έχουν αποκτήσει IOC (Initial Operational Capability), δημιουργώντας μια μεγάλη περιοχή πάνω από το τουρκικό έδαφος, όπου η πρόσβαση θα είναι απαγορευμένη. Η δυνατότητα αυτή, όπως έχουμε ξαναγράψει, αποκτάται για πρώτη φορά από την Τουρκία, και επίσης, είναι η πρώτη φορά που μπορεί να προστατεύσει επαρκώς ευαίσθητους στόχους, χωρίς την ανάγκη αεροσκαφών.
Σημειώνουμε πως μέχρι και σήμερα, η τουρκική αντιαεροπορική ικανότητα ήταν πραγματικά περιορισμένη, καθώς οι -εδώ και πολύ καιρό αποσυρθέντες- Nike-Hercules δεν θα μπορούσαν να καταρρίψουν κάτι μικρότερο από Tu-95, ενώ οι HAWK είναι ένα σχετικά πρόσφατο απόκτημα, που ήρθε την στιγμή μάλιστα που η ΠΑ απέκτησε όπλα stand off. Συνεπώς, ότι και να λέμε, οι Τούρκοι χρειάζονται ένα σοβαρό αντιαεροπορικό σύστημα, αντίστοιχο των ελληνικών Patriot.

ΑΠΟΨΗ: Κι όμως, αν είμασταν στην θέση της Τουρκίας θα διαλέγαμε τους S-400 αντί των F-35A


Αποτέλεσμα της ανεπαρκούς αντιαεροπορικής άμυνας από τουρκικής πλευράς, ήταν ο μόνιμος φόβος της γειτονικής μας χώρας σε περίοδο θερμού επεισοδίου ή πολεμικής σύγκρουσης. Οι Βάσεις της ΠΑ ήταν, και παραμένουν, καλά προστατευμένες, ενώ αντίθετα, οι βάσεις της ΤΗΚ ήταν πάντα προβληματικές στην προστασία τους. Η ΠΑ ήταν και παραμένει ένα βήμα μπροστά από την άμυνα των αεροδρομίων της ΤΗΚ. Θυμίζουμε την λύση των Rockeye στα Α-7Ε/Η για τα τουρκικά Rapier, αλλά και των AFDS στις μετέπειτα λύσεις, για να φτάσουμε σήμερα στα JSOW και τα SCALP EG. Λίγα στον αριθμό, αλλά όταν δεν ξέρεις που θα χτυπήσει ο αντίπαλος, δεν μπορείς να ηρεμήσεις.
Τα προβλήματα λοιπόν της Τουρκίας ήταν και παραμένουν, δυο:

  1. Η δυνατότητα προληπτικού πλήγματος εναντίον βάσεων της ΠΑ
  2. Η προστασία μεγάλων βάσεων της ΤΗΚ από ελληνική αντεπίθεση

 

Αξίζει για την Τουρκία να χάσει τα F-35A, προκειμένου να παραλάβει τους S-400;


 
Για το πρώτο, οι Τούρκοι λοιπόν έδρασαν μεθοδικά. Καταρχάς ανέπτυξαν και κατασκεύασαν/ζουν έναν μεγάλο αριθμό βαλλιστικών βλημάτων και βλημάτων cruise. Κατά δεύτερο, αγόρασαν το F-35, το ιδανικό αεροσκάφος που μπορεί να διεισδύσει σε μια εχθρική αεράμυνα και να την κάνει “καλοκαιρινή”.
Για το δεύτερο, έκαναν το διαγωνισμό T-LORAMIDS, που τελικά κατέληξε στο S-400. To S-400 είναι ίσως το ιδανικό σύστημα για τις τουρκικές απαιτήσεις, καθώς το Patriot έχει σχεδιαστεί να δρα διαφορετικά. Θεωρούμε πως το Patriot είναι ιδανικό για την Ελλάδα, με τους αλληλοκαλυπτόμενους τομείς (Patriot, I-HAWK, EMB-145AEW, άλλα μέσα), και το S-400 επίσης καλή λύση για την Τουρκία, με τις αχανείς εκτάσεις, και τον κίνδυνο να μπορεί να έρθει από … παντού.

Ο γείτονας, η κατσίκα του και η απόλυτη κατάντια μας


Το ότι το F-35 δεν είναι συμβατό με το S-400, το έχουμε γράψει πρώτοι, και προφανώς το ήξεραν και οι ίδιοι. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία, που την έχουμε γράψει, και μάλιστα πρώτοι. Το θέμα όμως είναι πως τα S-400 είναι στην Τουρκία, και καλώς ή κακώς, σε λίγο θα προσφέρουν στην τουρκική αεράμυνα.
Αργά ή γρήγορά, είτε ο Ερντογάν είτε κάποιος άλλος ηγέτης, θα μετακινήσει τα S-400 κοντά στο Αιγαίο ή κοντά στις νότιες ακτές, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα No-fly zone. Φυσικά οι αστειότητες που γράφουν κάποια τουρκικά μέσα, και αναμεταδίδουν οι γνωστοί πωλητές σανού, πως οι τουρκικοί S-400 θα καταρρίπτουν τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 μετά την απογείωσή τους από την Τανάγρα, είναι απίστευτες γελοιότητες. Εκτός βέβαια αν αυτοί που τα γράφουν είναι οπαδοί της Επίπεδης Γης ή flat earthers όπως -και- αυτοαποκαλούνται.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;


 
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως οι S-400 δεν θα εξοπλιστούν κατά 100% με το βλήμα που επιτυγχάνει εμβέλεια 400 χιλιομέτρων. Ακόμη κι αν υπάρξουν τέτοια βλήματα, θα βρίσκονται στα όρια του φακέλου εμπλοκής, συνεπώς δεν θα μπορούν να ρίξουν κάτι μικρότερο από ένα Airbus A320/ Boeing 737. Επίσης, το ανάγλυφο του εδάφους αλλά και η ύπαρξη των νησιωτικών όγκων στο Αρχιπέλαγος, θα δημιουργήσει όχι απλά ασφαλείς διαδρόμους, αλλά τεράστιες “πεδιάδες” όπου τα ελληνικά μαχητικά θα μπορούν να πλησιάζουν σε μεσαία ύψη.
Μια τοποθέτηση των S-400 κοντά στην γραμμή αντιπαράθεσης, θα έκανε τα υπερπολύτιμα συστήματα ευάλωτα σε πολλαπλές μορφές απειλών, από καταδρομικές επιχειρήσεις μέχρι βολές από συστήματα πυροβολικού, αλλά και όπλα stand off από ελληνικά μαχητικά που θα πλησιάζαν αρκετά καλυπτόμενα αρκετά από τους όγκους των ελληνικών νησιών. Συνεπώς, πύραυλοι HARM, JSOW, SCALP EG μπορούν να κάνουν την δουλειά που πρέπει.

“Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;”


Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως τα S-400 είναι ένας εύκολος αντίπαλος. Συγκεντρώνουν δεκαετίες σοβιετικής  και ρωσικής τεχνογνωσίας στην αντιαεροπορική άμυνα. Η τελευταία ήταν ανέκαθεν ο μεγαλύτερος φόβος των δυτικών αεροποριών, και κυρίως των ΗΠΑ. Οι SAM πάνω από το Βιετνάμ ήταν το πρόβλημα χωρίς λύση, αν και η USAF/USN/USMC είχαν αναπτύξει τις δικές τους τακτικές για να αντιμετωπίζουν τις αντιαεροπορικές απειλές.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, τα πρώην σοβιετικά νυν ρωσικά συστήματα έχουν συγκεντρώσει γύρω τους πολλούς μύθους. Κάποτε, το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε την πρώην ΕΣΣΔ και τις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, προκαλούσε έξαψη της φαντασίας. Σήμερα, λίγο η προπαγάνδα, λίγο το μάρκετινγκ, λίγο (ή μάλλον πολύ) το “λιβάνισμα” από τα φιλορωσικά μέσα και η ρωσική προπαγάνδα, έχουν αναδείξει τα ρωσικά όπλα σαν τα απόλυτα υπερόπλα στο Α τεταρτημόριο του Γαλαξία μας.
 

ΘΕΜΑ: Τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τις επόμενες δεκαετίες;


 
Φτάνουμε στα καθ’ ημάς. Η ΠΑ πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει και μια ακόμη απειλή, κι αυτή είναι οι S-400. Στην περίπτωση των S-400 δεν έχει και πολλή σημασία ο ανθρώπινος παράγοντας. Δηλαδή, η Ελλάδα μπορεί να έχει μια κορυφαία αεροπορική κουλτούρα, μπορεί η Σχολή Ικάρων και το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης να παράγει εξαίρετους ιπτάμενους, αλλά στην περίπτωση αυτή ο ανθρώπινος παράγοντας δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Εννοούμε, πως δεν έχουμε πια αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, αλλά χειριστές αεροσκαφών και χειριστές Α/Α συστημάτων.
Και φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα. Μπορεί η ΠΑ να εκτελέσει τις αποστολές της, βάζοντας πλέον στην εξίσωση και τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους S-400;
 

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινητικότητα;


 
Η ΠΑ διεξάγει συνεχώς ασκήσεις εναντίον των πυροβολαρχιών των Patriot, των S-300 αλλά και των I-HAWK. Έχει μια τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση των όπλων αυτών, και υπάρχει μια ευγενής άμιλλα μεταξύ των εμπλεκομένων στις ασκήσεις. Ίσως σοκάρουμε κάποιους, αλλά δεν θεωρούμε τους S-400 ανώτερους των Patriot επιχειρησιακά (ή έστω κατά πολύ ανώτερους). Συνεπώς, η ΠΑ έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια επιχειρησιακή κουλτούρα αντιμετώπισης πυραύλων SAM, μεγάλου ή μέσου βεληνεκούς.
Το θέμα είναι πως οι S-400 έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, και προφανώς είναι μια καινούργια, ασύγκριτα μεγαλύτερη απειλή. Το σύστημα πολύ δύσκολα μπορεί να “κορεστεί”, ενώ η ανθεκτικότητά του σε αντίμετρα θεωρείται κορυφαία. Η Ρωσία έχει ενσωματώσει ότι καλύτερο υπάρχει στον τομέα, και πιστεύεται πως οι S-400 έχουν εξαιρετικές ικανότητες αντιμετώπισης προηγμένων απειλών.

Boeing προς USN: Τα μαχητικά 4,5 γενιάς είναι καλύτερη λύση από τα stealth. Ισχύει και για την Ελλάδα;


Δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε πως η ΠΑ, με τα σημερινά της μέσα, θα δυσκολευτεί αισθητά να εκτελέσει τις αποστολές της. Η ορθή και έξυπνη χρήση των S-400, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα F-16C/D της ΤΗΚ, θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο φόρτο στους χειριστές των ελληνικών μαχητικών, και θα ακυρώσει πολλά από τα πλεονεκτήματα της ΠΑ. Ακόμη κι αν προστεθούν νέα όπλα στα ελληνικά μαχητικά, δεν είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο η επιβιωσιμότητά τους. Είναι προφανές πως κάτι πρέπει να γίνει
Η ΠΑ χρειάζεται νέα μέσα. Η αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο, είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για επιτυχή έκβαση μιας “περιπέτειας”, από απλό θερμό επεισόδιο μέχρι γενικευμένη σύρραξη. Άλλωστε, ένα ΝΜΑ είναι αναγκαίο για να καλυφθούν τα κενά που θα αφήσουν τα F-4E Phantom AUP αλλά και τα Mirage 2000EGM/BGM. Το ιδανικό όμως θα ήταν το ΝΜΑ να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τους S-400, ένα όπλο που θα αποτελέσει τον κορμό της τουρκικής αεράμυνας για τις επόμενες δεκαετίες.
F-35 ή Rafale;
Πιστεύουμε πως το επόμενο ΝΜΑ, για διάφορους λόγους θα κριθεί ανάμεσα στα F-35A/B και στο Rafale F3/4. Οι υπόλοιποι “διεκδικητές” του θρόνου, είτε δεν θα έρθουν στον Διαγωνισμό, είτε δεν έχουν λόγο “ύπαρξης”. Η ΠΑ, το έχουμε ξαναγράψει, αν βρεθεί στην ευτυχή θέση να αποκτήσει ΝΜΑ, τότε ή θα επιλέξει την μόνη επιλογή 5ης γενιάς στο Δυτικό οπλοστάσιο, είτε θα διαπραγματευτεί για το πλέον εξελιγμένο αεροσκάφος 4,75 γενιάς, που στην περίπτωσή μας είναι το Rafale.

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;


To F-15X θα είχε κάποια αξία αν η ΠΑ είχε ήδη στην δύναμή της παλαιότερα μαχητικά F-15A/C/E. Αντίστοιχα, το Typhoon πιστεύουμε πως φτάνει πια στο τέλος της εξελιγκτικής του διαδρομής ενώ η ΠΑ δεν παρέλαβε ποτέ παλαιότερα μοντέλα, το F/A-18E/F μάλλον δεν είναι πια λύση, θα ήταν το 1985, ενώ το Gripen E δεν έχει τίποτε να προσφέρει περισσότερο από ότι το F-16V. Συνεπώς, making long story short, η επιλογή μάλλον θα είναι μεταξύ του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς και του γαλλικού υπερμαχητικού 4ης γενιάς.
Εκτός κι αν συμβεί κάποια “τεράστια” έκπληξη. Άλλωστε, με την κρίση, η Ελλάδα μέτρησε τους “φίλους” και τους φίλους. Και ότι κι αν λένε κάποιοι, η Γαλλία και οι ΗΠΑ στάθηκαν στο πλευρό κάθε κυβέρνησης της Ελλάδας μέσα στην κρίση.

ΘΕΜΑ: F-15 2040 vs F-35. Αιρετική επιλογή ή υπαρκτή λύση;


 
Τώρα, είναι αστείο να μην πούμε πως το φαβορί της όλης διαδικασίας είναι το F-35, είτε στην έκδοση -Α είτε στην έκδοση -Β. Δεν θα διστάσουμε να πούμε πως η -Β ταιριάζει γάντι στις ελληνικές ανάγκες, και τυχόν επιλογή του από την ΠΑ θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο κι όχι μόνο. Ο λόγος απλός, άλλο να επιχειρεί ένα αεροσκάφος από το Καστέλλι ή την Σούδα, κι άλλο να μπορεί να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στο Καστελόριζο!
Το F-35 έχει δημιουργηθεί για να καταστρέφει αντιαεροπορικά συστήματα όπως το S-400, είναι το αεροσκάφος της πρώτης μέρας του πολέμου, που θα καταστρέψει τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας, τα ραντάρ, τα κέντρα επιχειρήσεων και διοίκησης, τα έχει παραλύσει τις επικοινωνίες, και θα ανοίξει τον δρόμο στα υπόλοιπα αεροσκάφη, 4ης γενιάς, να “αποτελειώσουν” τον αντίπαλο.
 

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;


Με αυτή την οπτική, και με την οπτική της απόκτησης έστω και μικρού αριθμού αεροσκαφών της έκδοσης -Β, το F-35 μοιάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί. Άλλωστε, καθώς ο πρωταρχικός στόχος είναι η εξάλειξη της πρωτόγνωρης απειλής των S-400, το F-35 είναι η απόλυτη απάντηση, το όπλο που απαντά αποτελεσματικά και χωρίς “αστερίσκους” στην απειλή.
Σημαίνει όμως αυτό πως η ΠΑ θα πρέπει να ψηφίσει “μονοκούκι” το F-35; Δεν θα έπρεπε, έστω και για την τιμή των όπλων, να δοθεί μια ευκαιρία στο κορυφαίο, κατά την άποψη πολλών, ευρωπαϊκό μαχητικό; Προτείνουμε μάλιστα να διαβάσετε περισσότερα για το τελευταίο τεύχος του περιοδικού μας για να μάθετε περισσότερα για το Rafale F3R αλλά και το F4. Το τεύχος μπορείτε να το αγοράσετε εδώ.

Να F-35 κανείς, ή να μην F-35; Ιδού η απορία…


Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και η Γαλλική Αεροπορία έχει στα επιχειρησιακά της σχέδια αντιμετώπιση απειλών όπως προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα όπως το S-300 και το S-400. Πως μπορεί να γίνει αυτό με το Rafale; καταρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Rafale, και ειδικά τα F3R και F4 έχουν ειδικές “πινελιές” stealth, και πιστεύεται πως το ίχνος που δίνουν στα εχθρικά ραντάρ είναι εξαιρετικά μικρό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως έχει τις επιδόσεις ενός F-35 απέναντι σε “σκληρές” αεράμυνες, ούτε όμως πως δεν θα καταφέρει να επιτελέσει την αποστολή του.
Οι Γάλλοι έχουν φροντίσει να εφοδιάσουν το μαχητικό τους με ένα εξαιρετικά προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας, ενώ τα νεότερα F4 και F4.2 θα έχουν τόσες προβλέψεις για κατανίκηση εχθρικής αεράμυνας που πραγματικά θεωρείται αρκετά ικανό να “εισβάλει” σε “απαγορευμένες περιοχές” και να καταστρέφει είτε τους στόχους που του έχουν ανατεθεί, είτε τα συστήματα Α/Α. Επιγραμματικά και μόνο θα μιλήσουμε για mini drone, που θα παρεμβάλονται μεταξύ εισερχόμενων πυραύλων και του αεροσκάφους, για “δολώματα” ενεργά και παθητικά, αλλά και για ένα βελτιωμένο Spectre που θα μπορεί να παρεμβάλει αποτελεσματικά τα εχθρικά ραντάρ.

ΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ;


Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις δυνατότητες ηλεκτρονικής κρούσης του ραντάρ RBE2, αλλά και τις συνολικές δυνατότητες διασυνδεσιμότητας του Rafale, που θα του επιτρέπει να εντοπίζει κάθε απειλή, και να την αντιμετωπίζει με τον βέλτιστο δυνατόν τρόπο.
Ας μην κατηγορηθούμε για την “ανάλυση” που κάναμε για το Rafale, σε βάρος του F-35. Απλά το τελευταίο έχει φτιαχτεί σαν stealth, είναι stealth, και σε κάθε άσκηση “ρίχνει πολύ ξύλο” σε όλα τα συστήματα αεράμυνας, καταστρέφοντάς τα όχι με ειδικούς πυραύλους αντι-ραντάρ (ex. HARM), αλλά με “απλά” κατευθυνόμενα όπλα. Ταυτόχρονα έχει κορυφαίες δυνατότητες Fusion, ενώ στην έκδοση -Β έχει την μοναδική ικανότητα κάθετης προσγείωσης (και προσνήωσης). Συνεπώς το F-35 δεν θέλει καμία ειδική “διαφήμιση”, όλοι σχεδόν οι αναγνώστες μας γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει το μαχητικό της Lockheed Martin, και αναμφίβολα θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα επόμενα 40 χρόνια.

Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί


Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα, τι πρέπει να επιλέξει η ΠΑ σε ότι αφορά σα ΝΜΑ, την στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει την υπεροπλία της Τουρκικής ΠΑ, ένα προηγμένο μαχητικό 4,75 γενιάς, που είναι ικανό να διευσδύει σε εχθρικές αεράμυνες αντιμετωπίζοντάς τις στα “ίσια”, ένα truck bomb, με εξαιρετικά προηγμένα συστήματα, ή το απόλυτο stealth μαχητικό, το μοναδικό του Δυτικού Οπλοστασίου, με όπλα και υποδομές συμβατές με τις λοιπές της ΠΑ (F-16V), φέρνοντας τα πάνω κάτω στην Ισορροπία Δυνάμεων στην περιοχή;
Ναι, υπάρχουν υπόνοιες πως το F-35 θα στέλνει δεδομένα στις ΗΠΑ, και θα απαιτεί την αγαστή συνεργασία των Αμερικανών για να έχει υψηλές διαθεσιμότητες. Αλλά ποιο νέο μαχητικό, αυτού του επιπέδου τεχνολογίας δεν απαιτεί την συνεργασία του κατασκευαστή για το σκοπό αυτό; επίσης, η τιμή του F-35 (fly away cost) πέφτει τόσο ραγδαία, που λίαν συντόμως θα βρίσκεται στα 75 εκ .δολάρια (F-35A), που σημαίνει ότι μπορεί να είναι φθηνότερο του 4ης γενιάς Rafale! 

ΑΠΟΨΗ: Μήπως είναι καιρός να ξεκινήσουμε διαδικασία για Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος;


Σε πάμπολλα παλαιότερα άρθρα μας, έχουμε κάνει μακροσκελείς αναλύσεις για το θέμα. Σήμερα όμως, θέλουμε να “πυροδοτήσουμε” μια υγιή συζήτηση γύρω από αυτό το ενδεχόμενο. Τον λόγο έχουν οι αναγνώστες μας!
 
 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nestoras

Πιστεύω ότι στη δύσκολη στιγμή οι Αμερικάνοι θα το αποδέσμευαν για επιθέσεις κατά των S400. Αυτό που εμένα με ανησυχεί δεν είναι πλέον το κόστος κτήσης του αλλά το κόστος χρήσης του, που είναι πολύ ανώτερο από εκείνο του Rafale (που μόλις υπερβαίνει το κόστος των προηγμένων Mirage & F 16) αλλά και χαμηλή οροφή σε συνολικές ώρες χρήσης.
Αν αυτά ανέλθουν σε ρεαλιστικά επίπεδα, η επιλογή του F 35 είναι μονόδρομος. Όπως είναι τώρα, είναι δύσκολη απόφαση για μια φτωχή χώρα όπως η δική μας!

Σωστος

Ενας εστω μικρος αριθμος φ35 θα στειλει στους απεναντι το μηνυμα! Μονο το φ35 αλλαζει τις ισορροπιες! Ευτυχως που δεν το παιρνουν οι Τουρκοι! Πρεπει να το παρουμε αμεσα! Ολα τα κονδυλια να πανε εκει, ειδικα τωρα που τα τουρκικα σλοτς μενουν ορφανα!

sotbak

είσαι σίγουρος ότι κόστος του Ραφάλ εγγίζει του Μιράζ; Μήπως ξεπερνά του Φ-35;

Nestoras

Ναι σίγουρος είμαι, βάσει αναφορών στο site. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι το κόστος ανά ώρα χρήσης του F 35 αγγίζει τις 44.000$, με στόχο να πέσει στις 25.000$ ως το 2025. Αντίστιχα για το Rafale έχει γραφτεί κόστος ανά ώρα χρήσης στις 13.000 με 14.000 $ όταν για τα Μιράζ και τα F 16 από 11.000 ως 12.000$. (Το απλό Gripen είναι στο ποσό ρεκόρ 6.500$ ανά ώρα)

Nestoras

Και εδώ ο σύνδεσμος. Το κόστος χρήσης λοιπόν αναφέρεται ως 44.000$ την ώρα.
Το συνολικό κόστος 24 F35 σε βάθος δεκαετίας κοστολογούνταν σε 5,04 δις δολάρια ενώ για 24 F15X στα 3,91 δις δολάρια!
https://www.ptisidiastima.com/f-15x-f-35-total-cost-drops-f-35-cost/

ivychris

Ασχέτως του σημερινού όντως υψηλού κόστους χρήσης των F-35, δεν μπορούμε παρά να πιστέψουμε την LM στην υπόσχεση μείωσης στα $22.000/ώρα, δεδομένου ότι έχει επιτύχει στη μείωση του flyaway cost όπως προβλεπόταν και ακόμη συντομότερα.
Ιδανικό σενάριο θα ήταν η πώληση όλων των Γαλλικών -5 & EGM/BGM μετά των όπλων τους και ο καλύτερος πελάτης θα έπρεπε να είναι η Κύπρος…
Με τα χρήματα θα αγοράζονταν μια ενισχυμένη μοίρα (25) F-15X με JASSM & AARGM και θα αποσύρονταν και τα F-4.
Tα F-15X πέραν του φόρτου των 18-22 θέσεων, του τεραστίου APG-82(V)1 AESA, της παθητικής συνεργασίας με το F-35A/B και της κάλυψης όλης της ΝΑ Μεσογείου (Κύπρου), θα ήταν σε θέση να αντιπαρατεθούν με τα “υποτιθέμενα” Su-35TR…στο Αιγαίο, γιατί έχουν το ταχύτερο & μεγαλύτερο υπολογιστή σε Α/φος στο κόσμο και το αναβαθμισμένο σύστημα EPAWSS της Bae το 2021.
Μετά έρχονται και τα F-35A ή Β…
Φυσικά η άδεια μεταπώλησης των Mirage στους Κυπρίους, εφ’ όσον ενδιαφέρονται, πρέπει να ζητηθεί από τους Γάλλους πριν μπει η αίτηση για [email protected], για ευνόητους λόγους…, ή ως προαπαιτούμενο αν θέλετε.

Giannis

Καταρχας JASSM & AARGM μπορουν να ριξουν και τα φ16 και τα f16v… δεν υπαρχει λογος να μπεις σε νεο τυπο γι αυτο το λογο.
Η σοφη ερωτηση βεβαια ειναι γιατι τα ελληνικα f16 δεν εχουν τετοια οπλα….
Η ελλαδα χρειαζεται και γαλλικα και αμερικανικα αεροσκαφη. Δεν μπορει μια χωρα που δεν παραγει οπλα να εξαρτατε μονο απο εναν προμηθευτη. Αυτος που εσπασε την παραγγελια σε μιραζ και φ16 παλια πολυ σοφα επραξε.
Τα μιραζ αν το καλοσκεφτεις ειναι τα μονα αεροσκαφη σημερα που εχουν τοσο μεγαλες δυνατοτητες μακρυου πληγματος σε καραβια και στοχους υψηλης αξιας. Scalp & exocet

Piraulos

Άσχετος είμαι αλλά αυτό το κατάλαβα κ γω μετά από τόσα άρθρα είναι… Γαλλικά πλοία, Αμερικανικά αεροπλανα,ρώσικα αντιεαροπορικά και πεπόνια από το Άργος.

Lascaris

Και τα δύο φυσικά! Έχει κανείς πρόχειρα 10 δις;
Τώρα αφήνοντας την όχι πολύ πιθανή περίπτωση να βρούμε όντως λεφτά και για τα δύο, ας προσθέσουμε άλλη μια παράμετρο στην εξίσωση… ποιο μαχητικό θα πρέπει να αγοράσει η ΠΑ γύρω στο 2035;
Αν η Ελλάδα ενταχθεί στο FCAS, όπως πρέπει να κάνει, δίνει αυτό παραπάνω πόντους στο Rafale F4 για το ενδιάμεσο μαχητικό;

sotbak

αν η Ελλάδα ενταχθεί στο FCAS θα έχει απολέσει γεωπολιτική δύναμη/προοπτική αν δεχθούμε ως δεδομένο: 1) την επαναδραστηριοποίηση των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο και 2) αντίστοιχα την ανυπαρξία ευρωπαϊκής πολιτικής στην περιοχή (αναμφισβήτητο γεγονός,το βλέπουμε όλοι για να μην πω το βιώνουμε)

montif74

Δεν υπάρχει αεροσκάφος Ραφάλ. Η παραγωγή του θα σταματήσει σε λίγα χρόνια και οι χρήστες του είναι πλήν των Γάλλων, ελάχιστοι. Θα μας γδάρουν για την υποστήριξη του (βλέπε Μιράζ 2000) η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολη, παρά τις διαβεβαιώσεις τω Γάλλων, μετά το 2030.

CKfurious

Ακριβώς
Οι ίδιοι οι Γάλλοι μάλλον δεν θα θέλουν τα 2000 στην αεροπορία μας
Έει δημοσιευτεί η πληροφορία πως Ακόμα και αν υπογραφει η FOS θέλουν μήνες 70 για να παραδώσουν κάποια parts/services!
Η FOS έχει γραφτεί πως είναι 400 mill για 7 χρονια
Sorry δεν θα( ξανα) πάρουμε

sotbak

ακριβώς

Larisaios

400 εκ. για 42 αεροσκάφη για 7 χρόνια, μας κανει περίπου 1 εκ. ανα αεροσκάφος το χρόνο. Είναι πολλά; Μαχητικά αεροσκάφη είναι, όχι ποδήλατα.

CKfurious

Κατά το defencepoint η FOS με τα 410 mill αφορά μονο τα 24 -5
https://www.defence-point.gr/news/mirage-2000-5mk-2-zontani-apodeixi-oti-to-ellas-gallia-symmachia-isos-stereitai-periechomenoy
Κατά το παραπάνω δεν κάνουν επίσης καμια οικονομική διευκόλυνση
Οποτε τα EGM μας αποχαιρετάνε εκτος από ουσιαστικά και τυπικά very very soon!

sotbak

μήπως θέλουν να μας ωθήσουν σε μτχ ραφάλ. Δεν εξηγείται αλλιώς…τι να πω…

sotbak

απολύτως ορθό σχόλιο

Chris

Αν και τα επιχειρήματα σας στη συνέχεια έχουν τη βαρύτητα και την ορθότητα τους νομίζω η διατύπωση της πρώτης σας φράσης είναι υπερβολική. Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ορθολογικοί συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο από αυτό που λέτε. Αεροσκάφος F-35 δεν υπάρχει, τουλάχιστον δεν υπάρχει ακόμα. Αντίθετα το Rafale υπάρχει και είναι ένα ώριμο και ικανό αεροσκάφος. Ίσως κατώτερο σε δυνατότητες του F-35 όταν και αν αυτό αποκτήσει πλήρεις επιχειρησιακές ικανότητες, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο όταν και ένα μεγάλο αν.

AvoMelkonian

Προς το παρόν, ακόμα κ μετά την εγκατάσταση των S-400, προτεραιότητα των ΕΔ πρεπει να είναι το ΠΝ.
Ως προς την αντιμετώπιση των S-400, φτηνότερη κ ταχύτερη λύση θα ήταν η πιστοποίηση όπλων όπως AARGM, JASSM-ER, JSOW-ER στα Viper. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για να περιμένουμε ένα οποιοδήποτε ΝΜΑ για να σχεδιαστεί η εξουδετέρωση των S-400. Πόσο μάλλον όταν το ΝΜΑ κ οι ΕΔ γενικά δεν διαφαίνεται να είναι στις προτεραιότητες ούτε αυτής της κυβέρνησης, αν κρίνουμε από την απουσία του θέματος από τις προγραμματικές δηλώσεις.
Το ΝΜΑ θα πρέπει να είναι σίγουρα το F-35 για πολλούς λόγους (ανώτερο τεχνολογικά, ποικιλία όπλων, μελλοντικές αναβαθμίσεις, stealth, αποφυγή «γαλλικών προβλημάτων» κλπ κλπ) που δεν έχουν να κάνουν με τους S-400.

NickKoliopoulos

Εκτός από αυτά τα υπέροχα αεροσκάφη μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε και άλλες λύσεις ίσως λίγο φτηνότερες όπως πχ σμήνη από φτηνά drones που θα αποτελούν δολώματα για τα αντιαεροπορικά σε συνδυασμό με loitering πυρομαχικά χαμηλού κόστους (π.x, Hero) τα οπού λόγω μεγάλου αριθμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον κορεσμό σε προηγμένα συστήματα αεράμυνας, επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση αεροσκαφών (4.5 γενεάς π.x F-16 V) Αξιοποίηση τέτοιων λύσεων επίσης για αντίπαλα προηγμένα συστήματα αεράμυνας πχ μελλοντικές φρεγάτες περιοχής TF2000 οι οποίες ίσως να έρθουν νωρίτερα από ότι περιμένουμε.

randomname

Έξυπνες, φτηνές, συγχρονες και πολύ πιθανόν εγχώρια κατασκευασμένες λύσεις; Τι ειπες τωρα;;;;;;;;;;; Παρ΄το πίσω αμέσως. Τέτοιες βλασφημίες μην τις ξαναγράψεις…

chikichiki

Το παιχνίδι των drones οι Αμερικάνοι το ξέρουν από παλιά (TALD). Αν και οι λόγοι δε μου είναι άμεσα προφανείς, για να πιστεύουν τόσο πολύ στα α/φη VLO προφανώς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα σμήνη δεν αποτελούν αξιόπιστη λύση ενάντια σε υψηλής φονικότητας SAMs.

ΙΤΑΛΟΣ

Και η LM με τι θα κανει λεφτά πουλώντας drones και TALD? Τόσος κόσμος στον δρόμο άνεργοι κλέφτες να γίνουν οι κατασκευαστές μαχητικών?

chikichiki

Εξαρτάται. Αν χρειάζεται να αγοραστούν 100000 TALD vs 2500 F-35, μπορεί οι απώλειες να μην είναι τόσο απώλειες για την LM.
Πάντως δε βλέπω και πολλούς άλλους να πιάνονται με την ιδέα. Υπάρχει σαν πρότυπο για το μέλλον (με AI μη επανδρωμένα, όμως, όχι “απλά” δολώματα) αλλά κάθε άλλη χώρα στον κόσμο κινείται προς τη λύση του στελθ. Δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι.

NickKoliopoulos

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι τα drone δεν είναι πανάκεια από μόνα τους. Η χρήση τους σε διάφορες επιχειρήσεις (καταιγίδα της ερήμου 1991, πόλεμος του Γιομ Κιπουρ 1973 έναντι της εξελιγμένης για την εποχή Αιγυπτιακής αεράμυνας) ήταν καταλυτική για την εξάντληση και εξουδετέρωση της αντίπαλης αεράμυνας. Kαθώς όμως έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα τα συστήματα αεράμυνας έχουν εξελιχθεί αντίστοιχα οι αντίστοιχοι ψευδοστόχοι. Συστήματα όπως τα TALD και mALD μπορούν να προσομοιώσουν το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος και το ίχνος πτήσης αεροσκαφών όπως τα f-16 καθιστώντας την διάκρισή τους από τα αληθινά αεροσκάφη ιδιαίτερα δυσχερή. Τα συστήματα αυτά δύνανται να εφοδιαστούν με πληθώρα φορτίων (παρεμβολείς, φορτία αισθητήρων, πολεμικές κεφαλές, να προσομοιώσουν ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές ραντάρ)), καθιστώντας τα πολυεργαλεία με το ανάλογο κόστος. Η σημασία που δίνουν οι αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις στα συστήματα αυτά φαίνεται επίσης και από την συνεχή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη εξελιγμένων μορφών ψευδοστόχων (MALD-X, MALD-N).
Φυσικά τα εργαλεία αυτά είναι αποδοτικότερο να μην χρησιμοποιηθούν από μόνα τους αλλά σε συνδυασμό με εξελιγμένα συστήματα παρεμβολών και εξοπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη τα οποία θα εκμεταλευθούν την αρχική σύγχυση και τον κορεσμό στα συστήματα αεράμυνας για να καταφέρουν τα αντίστοιχα πλήγματα. Η τακτική αυτή είναι οικονομικά πιο ανεκτή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι πληθώρας στόχων. Ο δε συνδυασμός τους με χαμηλού κόστους περιφερόμενα πυρομαχικά (loitering munitions) αυξάνει δυσανάλογα τον βαθμό δυσκολίας σε ότι αφορά την έγκαιρη και οικονομικά αποδοτική αντιμετώπιση τους (το να αναγκάζεις κάποιον να χρησιμοποιήσει ένα αντιαεροπορικό πύραυλο κόστους 1-2 εκατομμυρίων ευρώ για να εξουδετερώσει ένα drone ή περιφερόμενο πυρομαχικό κόστους 70-150.000 ευρώ είναι επιτυχία, όσο επίσης και το να αναγκάζεις κάποιον να σηκώνει f-16 για να αναχαιτήσει ένα uav bayraktar…)
Η λύση αγοράς μαχητικών 5ης γενεάς με εξελιγμένα χαρακτηριστικά stealth (f-35) αν και αρκετά ακριβότερη είναι πιο ολοκληρωμένη λόγω των εγγενών πλεονεκτημάτων των αεροσκαφών αυτών στην καταστολή εξελιγμένης αεράμυνας (stealth, πληθώρα αισθητήρων με σύντηξη δεδομένων , αυξημένη επίγνωση επιχειρησιακής κατάστασης κτλ). Η έλευση των αεροσκαφών 5ης γενεάς ουσιαστικά απλοποίησε τα πακέτα αποστολών για καταστολή αεράμυνας καθώς πολλά συνοδευτικά αεροσκάφη (π.χ παρεμβολείς κτλ) δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητα για την επιβιωσιμότητα των αεροσκαφών που συμμετέχουν στη καταστολή αεράμυνας.
Το κόστος απόκτησης και χρήσης των αεροσκαφών αυτών είναι πολύ μεγαλύτερο ενώ ήδη αναπτύσσονται τεχνολογίες για την έγκαιρη ανίχνευσή τους και εξουδετέρωσή τους. Σε κράτη με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες όπως οι ΗΠΑ η απόκτηση του ενός οπλικού συστήματος δεν αποκλείει την απόκτηση του άλλου (μέχρι το 2018 είχαν παραδοθεί στην αμερικάνικη αεροπορία πάνω από 2000 συστήματα MALD). Σε κράτη με περιορισμένο βαλάντιο θα πρέπει να επιλεγεί αυτό που είναι οικονομικά εφικτό ανά πάσα χρονική στιγμή

Πάνος

F-35 φυσικά.
Τον βλέπεις,δεν σε βλέπει,τον εξουδετερώνεις.Ούτε αερομαχίες ούτε τίποτα.Μέχρι να εμφανιστεί κάποια επόμενη τεχνολογία,το F-35 είναι μονόδρομος

Mike

Έχετε απόλυτο δίκιο ότι το f35 είναι το κορυφαίο μαχητικό όχι μόνο του δυτικού κόσμου αλλά του κόσμου.
Πιστεύω ότι ένας συνδυασμός f15x και f35b το καλύτερο δυνατό σενάριο για την ΠΑ.
Το f15x μπορεί να λειτούργει ως κουβαλητής όπλων και να βρίσκετε σε ασφαλή από αντιαεροπορικά περιοχή και να λειτούργει ως κουβαλητής όπλων και να βρίσκετε σε ασφαλή από αντιαεροπορικά περιοχή με το f35 τα εξαπολύει.
Αυτός πιστεύω είναι ο καλύτερος συνδυασμός σε μικρές για αρχή ποσότητες

sotbak

Φοβερό αεροσκάφος από κάθε άποψη το Φ-15x, αλλά έχεις δει το κόστος ανά ώρα πτήσης του; Ποιο ΥΠΟΙΚ θα βάλει τα €;

Nestoras

Ναι. Όπως είδαμε είναι απείρως φθνήτερο του F35 το F15x σε κόστος χρήσης! Και το Rafale απείρως φθηνότερο του F15x σε αυτόν τον τομέα! Είστε πρόθυμοι να κατηγορήσετε τους Γάλλους για ακριβούς, την ίδια στιγμή που το F35 με χιλιάδες αεροσκάφη ήδη πουλημένα έχει τόσα προβλήματα που αν τα είχαν τα Γαλλικά θα τους σταυρώνατε. Με τα λεφτά από τις με το ζόρι πωλήσεις φτιάχνουν αυτό το αεροπλάνο. Αν πουλούσαν (απολογιστικά) οι Γάλλοι 3.000 αεροπλάνα και ήταν ακριβοί η σύγκρισή θα ήταν δίκαιη.

sotbak

σε κάποια άλλη ανάρτηση είχαν παρουσιάσει μεγάλη διαφορά με το Φ-15 με πολύ υψηλότερο κόστος, θα το βρω και θα τα αναρτήσω.

sotbak

καταρχήν κανείς που γράφει εδώ δεν θέλει να κατηγορήσει τη Γαλλία. Δεν υπάρχει Έλληνας μη γαλλόφιλος, αλλά υπάρχουν και όρια και δεδομένα: Όταν έχεις μια φιλική σου χώρα, μέλος της ΕΕ, που σε εξυπηρετεί γεωπολιτικά, που συντάσσεται μαζί σου, αλλά που έχει σοβαρή απειλή και περιμένει ένα σου νεύμα να συνδεθείτε αμυντικά πολύ περισσότερο από 2 ντουζίνες μιραζ με εξοσετ και παρακαλά να πάρει φρεγάτες, έστω και με ενοικίαση, ΦΤΙ με αγορά αλλά θέλει δυνατότητες χρηματοδότησης (γιατί πως να βγουν οικονομικά όλα αυτά μαζί;;;), γλυκοκοιτά τα ραφάλ και τα όπλα των ΦΡΕΜ/ΦΤΙ, τις τορπίλες σου (Φ21) κλπ. κλπ. και εσύ δεν αναλαμβάνεις την πολιτική πρωτοβουλία να “καθαρίσεις το παιχνίδι” και να συνδεθείς με τη χώρα αυτή σε βάθος 20ετίας, ενώ γνωρίζεις ότι δεν θα χάσεις ούτε ένα ΕΥΡΩ από τη χρηματοδότηση (δεν φεσώσαμε ποτέ κανένα, πάντα πληρώναμε τις υποχρεώσεις μας από συμβάσεις), πως χαρακτηρίζεσαι στα ….γαλλικά….;;;;;;;;;;

x-m

Σωστός !!

sotbak

thanks

EPR

Πριν ξεκινήσω να πω ότι το δίλημμα που θέτετε είναι ελαφρώς παραπλανητικό . Είναι γεγονός ότι η ΠΑ στα επόμενα χρόνια πρόκειται να έχει μια ελάχιστη οροφή μαχητικών αεροσκαφών ήτοι 84 F16 που είναι σε εκσυγχρονισμό με ελπίζω ακόμα 38 block 50 να παίρνουν σειρά , με 25μονο Μ 2000ΜΚ2 και με 32 F15 block 30, 36 F4AUP & 25 M2000 EGM/BGM να αποσύρονται . Άρα είμαστ μπροστά σε μια έλλειψη μαχητικών . Διαθέσιμη μεταχειρισμένα δεν υπάρχουν ειδικότερα F16, F18, F15 ( αν το αποφασίζαμε ) ενώ υπάρχουν λίγα Gripen A που μάλλον δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου .
Αν πάμε τώρα σε μαχητικά 4’75 γενιάς όπως λέτε αυτά είναι είδος ένα ανεπάρκεια καθώς Γάλλοι δεν μπορούν να σταυρώσουν πώληση ενώ το Gripen E δεν έχει αρχίσει και η ένα σειρά παραγωγή του . Μένει ένα μόνο το EF 2000 με διαθέσιμη προς άμεση πώληση τα ιταλικά και τα γερμανικά Tranche 1 ίσως και τα 15 της Αυστρίας σύνολο ~75 μαχητικά .
Αν πάμε τώρα στα δυο που θέτετε ως δίλλημα το F35 όλοι ξέρουμε τι κάνει ενώ το Rafale έστω και στην τελευταία έκδοση του παραμένει ένα F18 σε κλίμακα 75% που κάνει το 75% από ότι κάνει ένα F 18 δηλαδή όχι κάτι το οποίο έχουμε άμεσα ανάγκη .
Θεωρώντας απόλυτα σίγουρη τη δέσμευση μας στην αγορά F35 έστω σε ~ 32 με 36 μαχητικά για αρχή ( αισιόδοξο σενάριο ) παραμένει το πρόβλημα των τουρκικών F 16 τα οποία χρειάζονται αντιμετώπιση . Εδώ ιδανικά θα θέλαμε ένα αεροσκάφος αεροπορικής υπέροχης αντίστοιχο του F 15 αφού οι ανάγκες σε κρούση και multirole έχουν ήδη καλυφθεί με τα F16 .
Ακριβώς αυτό θα μπορούσαν να προσφέρουν τα Ef 2000 όντας ένας δεινόσαυρος του ψυχρού πολέμου σχεδιασμένος όμως από την αρχή για αεροπορική υπέροχη ( έστω και αν απέκτησε αναγκαστικά και άλλες δυνατότητες σε μεταγενέστερα Tranche ) .
Όποτε θα μπορούσαμε υπό προϋποθέσεις να αγοράσουμε μεταχειρισμένα EF 2000 χωρίς να υποστούν εκσυγχρονισμό εξοπλισμένα αποκλειστικά για ρόλους Α/Α με όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο αποδεσμεύονται τα F16 για αποστολές κρούσης και την αντιμετώπιση των S400 φέροντας βέβαια σύγχρονα όπλα και αισθητήρες , ατρακτιδια σκόπευσης ( sniper Litening etc) και ατρακτιδια αναγνώρισης ( DB 110 reccelite etc) . Με τα Μ 2000 δυστυχώς δεν πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο αφού η ίδια η Dassault τα έχει απαξιώσει πλήρως ουσιαστικά απαγορεύοντας στο χρήστη να επενδύσει περισσότερο σε αυτά .
Συγγνώμη αν σας κούρασα

Thras

Με την Τουρκία χωρίς F35, η πρότασή σου θα μπορούσε να προχωρήσει εφόσον τα EF2000 δίνονταν σε πραγματικά καλή τιμή.
Πάντως δεν απαντούν στο ερώτημα “πως αντιμετωπίζονται οι S400;”. Σε αυτό το επίπεδο, τα F35 έχουν απόλυτο πλεονέκτημα…

sotbak

Δεν πρόκειται να αγοράσουμε μτχ ΕΦ-2000 καθόσον: 1) προβληματικά/κοστοβόρα, 2) τα τρανς 1 δεν έχουν τα καλούδια που θέλει η ΠΑ, 3) η αγορά/προμήθειά τους παραγνωρίζει (το θέτω ευγενικά) τις γεωπολιτικές δεσμεύσεις της χώρας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Τι είπες τώρα γιουροφαιτερ καλά αυτή η αποτυχία δεν έσβησε από το χάρτη;

sotbak

xixixixixi!!! καλό!!!

evaggelos

εαν ειχαμε λεφτα και τα 2 μια μοιρα f35b για την θεση των φαντωμ και 2 ραφαλ για την θεση των μιραζ,ολα τα φ16 σε v και θα μαστε κουκλα.

dlj78

καλά τα λες. λένε τόσα χρόνια ότι πρέπει να έχουμε ομοιότυπα. Αλλά το πλεονέκτημα του να έχουμε διαφορετικούς τύπους ίσως μας έχει σώσει και δεν το γνωρίζουμε. ο αποτρεπτικός παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο.
Μπορεί τα γαλλικά να μας παίδεψαν με FOS κλπ αλλά μας έδωσαν και πράγματα που πολλοί δεν τα κατανοούν.

sotbak

ή το ένα ή το άλλο. Η ΠΑ δεν μπορεί να σηκώσει και τα δύο λαμβανομένου υπόψη ότι η πολυτυπία σε Α/Φ 4-5ης γενιάς συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος από παλαιότερες εποχές. Η ΠΑ έχει βασανιστεί από την πολυτυπία και στο παρελθόν…Νομίζω στο μέλλον, λαμβανομένης της απροθυμίας/σκληρότητας των Γάλλων στην FOS των Μιράζ 2000, θα έχουμε 2 είδη Α/Φ: Φ-16 viper + F-35A.

evaggelos

και ποιος θα μας δωσει αεροσκαφος για τα σκαλπ και τα εξοσετ που διαθετουμε? μονο το ραφαλ μπορει ποιο αεροσκαφος ειναι στελθ με χιλια καλουδια το φ35 και ποιο θα κανει την καθημερινη λατζα? το φ16,δυστυχως και τα 3 χρειαζονται τωρα βεβαια δεν εχουε χρημα εκει ειναι το προβλημα και δυστυχως το προβλημα λεγεται τελος εποχης μιραζ αρα η παιρνουμε ραφαλ η πεταμε και τα σκαλπ.

sotbak

είπαμε θα πιστοποιήσουμε τα όπλα στα Φ-35 και Φ-16

Digenis

Και τα 2 .. Ναι και τα 2 .Και οχι δεν κανω πλακα ουτε τρελάθηκα .Μετά από τόση παρατεταμένη μη αγορα σύγχρονων όπλων ,φορέων και κακής συντήρησεις(FOS) η ΠΑ πρεπει σχεδον να ξανα φτιαχτεί απο την αρχή σε θέματα υλικοί .Σε ολα τα παραπανω συνυπολογίζουμε εκτος αυτα που εχουν ήδη αποσυρθεί χωρίς αντικατάσταση αλλά και αυτα που θα αποσυρθούν στην επόμενη δεκαετία .Τα Α7 εχουν αποσυρθεί χωρις αντικατάσταση , τα F16 bl 30 ετοιμάζονται για άλλο ρόλο , τα Μ2000 ετοιμαζονται για το διαλυτηριο μαζι με τα F4 … Γιατι τα πετνοχιλιαρα δεν ειναι πετσετακια θα τραγουδαμε .

CKfurious

Επαναλαμβανόμαστε νομίζω !
Οι ADELAIDE οι S400/we need F35s /άντε να βγάλετε και καμια είδηση για γαλλική προσφορα των πολύ αγαπημένων μας Lafeytte!!
Επί της ουσίας:
Οι πληροφορίες συγκλίνουν πως οι γείτονες έχουν παραγγείλει ένα τάγμα S400 με option άλλο 1
Μιλάμε για 8 εκτοξευτές και 32 πυραυλους για αρχή
Το σύστημα δεν είναι διασυνδεδεμένο με το υπόλοιπο c3/RADAR NETWORK
θα έχει προβλHματα me to IFF και δεν βλέπει πίσω από τα βουνά η χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη αφοή η Γη είναι σφαίρα!
Η Αεροπορία μας πρέπει να επενδύσει σε FOS για υπάρχοντα aεροπλανα / όπλα /συστήματα και σε νέα όπλα αέρος εδάφους για τα f16!!
Δεν μπορούμε να περιμένουμε το 2028+eab για τα vIPER
πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την επειχηριασιακή αξια του στόλου τώρα!
Νέα όπλα αέρος εδάφους τώρα!
Μια αγορά έστω και μισής μοίρας F35 θα σακάτεψε ότι έχει απομείνει και στους κλάδους
Το RAFAKE to ξεχνάμε για πολλούς λόγους δείτε σxόλιο Παυλίδη πιο πάνω

x-m

Κατά τον κ. Βλάσση μιλάμε για 1 σύνταγμα (2 τάγματα) με option άλλο ένα , ενώ οι γείτονες αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν παραγγείλει 2 συντάγματα.

CKfurious

https://doureios.com/o-thireos-tis-1is-moiras-s400-epiveveosi-oti-i-promithia-afora-ena-mono-systima/
Ελπίζω να έχει άδικο! Να μπερδεύει το σύνταγμα με το τάγμα!
Δες εδώ:
https://www.reuters.com/article/us-russia-turkey-missiles/turkey-russia-sign-deal-on-supply-of-s-400-missiles-idUSKBN1EN0T5
However, the SSM said Turkey would buy two S-400 batteries from Russia under the agreement, with one being optional, and added the systems would be used and managed “independently” by Turkish personnel, rather than Russian advisors
αλλα και αυτό
http://www.proelasi.org/who-is-afraid-of-turkeys-s-400/
Από τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα, η Τουρκία έχει παραγγείλει μόνο ένα τάγμα S-400, με προαίρεση για την παραγγελία ενός ακόμη, που αποτελείται από 8 εκτοξευτές που φέρουν συνολικά 32 βλήματα και ένα κινητό Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός
Οι κατά καιρούς τουρκικές δηλώσεις και δημοσιεύματα, έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη στην προμήθεια ενός μόνο τάγματος από την Τουρκία, με πιο πρόσφατο δημοσίευμα της Milliyet, που ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει ως προαίρεση την προμήθεια και ενός δευτέρου
https://www.tarafsizhaberajansi.com/2019/07/20/s-400ler-icin-tsk-ilkini-kurdu-zafer-1inci-s-400-filo/

x-m

Έχει αναφερθεί δυνητικό κόστος 2,5 bn $. Αν δηλαδή μιλάμε για 1+1 τάγμα και όχι σύνταγμα ,το τάγμα τους στοιχίζει 1,25 bn έκαστο. Σας φαίνεται λογική τιμή;

CKfurious

Από ένα γρήγορο googlarisma:
https://www.defensenews.com/land/2017/12/29/turkey-russia-reportedly-sign-loan-deal-for-s-400-air-defense-system/
The procurement agency, the Undersecretariat for Defence Industries, or SSM, said in a statement that the contract involves the acquisition of one S-400 system with an option to purchase a second system
https://thediplomat.com/2018/04/russia-delivers-1st-s-400-missile-defense-regiment-to-china/
China placed an order for four to six Russian-made S-400 regimental units in 2014 for an estimated $3 billion.
https://www.defensenews.com/land/2018/09/28/india-approves-s-400-buy-from-russia-amid-expectations-for-more-bilateral-deals/
India has quietly approved a $5.43 billion program to buy five S-400 Triumf air defense systems from Russia
5.43 /5 =1bill$ +kati psila

x-m

Θα καταλήξουμε, αν συννενοηθούμε απο τι απαρτίζεται “ένα σύστημα” ή ” regimental unit ” στην περίπτωση της Κίνας. Κατά το πως το καταλαβαίνω εγω, ένα σύστημα δεν μπορεί να είναι ένα τάγμα , λογικά είναι δυο. Επίσης , regimental unit πιστεύω ότι εννοεί το τάγμα.(1 regiment = 2 battalions) . Οπότε οι Ινδοί αγόρασαν 10 τάγματα ( 540 εκ. έκαστο) και οι Κινέζοι 4-6 τάγματα πάλι με 500 περίπου εκ. το καθένα. Οπότε για 2,5 δισ. , αν υλοποιηθεί πλήρως η συμφωνία,αναμένεται οι τούρκοι να λάβουν όχι λιγότερα απο 4 τάγματα. Συμφωνείτε;

CKfurious

https://www.defensenews.com/land/2018/09/28/india-approves-s-400-buy-from-russia-amid-expectations-for-more-bilateral-deals/
Each S-400 unit comprises tracking and search radar systems, eight launchers, 112 guided missiles, and command and support vehicles
Το S400 unit όπως παραπάνω αντιστοιχεί στο τάγμα
Τα 2.5 bill $ των Τούρκων είναι μάλλον με την optionκαι μάλλον αφορά 2 τάγματα με το 1 σε option -see proelasi
Οι γείτονες ενδιαφέρονται και για μεταφορά τεχνολογίας σε δικό τους σύστημα
Εάν δεν τη πάρουν μάλλον δεν θα πληρώσουν για αλλα

sotbak

είμαστε σύμφωνοι

SpaceMan

Ε τι να λέμε τώρα…Μονοκούκι F-35 είναι το θέμα. Τώρα αν θα είναι -Α ή -Β είναι μια ευχάριστη λεπτομέρεια που είναι υπό συζήτηση.
Γιατί όλα τα παραπάνω; Πρώτον, είναι stealth και όχι τύπου stealth. Δεύτερον είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς και όχι 4.75690 γενιάς. Τρίτον είναι φτιαγμένο για να συνεργάζεται και να συμπληρώνει με άψογο τρόπο τα άλλα αεροσκάφη που θα έχει η ΠΑ που δεν είναι άλλα από τα αναβαθμισμένα σε επίπεδο Viper F-16. Τέταρτον, θα έχουμε μία κάποια ομοιομορφία στον τύπο αεροσκαφών που χρησιμοποιούμε. Πέμπτον, οι Αμερικανοί κάνουν δόσεις Κωτσόβολου. Έκτον, το F-35 τώρα ξεκινάει την καριέρα του σαν αεροσκάφος ενώ το Rafale μάλλον πλησιάζει το τέλος της ανάπτυξής του.
Το μόνο μειονέκτημα που μπορώ να βρω είναι πως οι Αμερικανοί ίσως είναι φειδωλοί σχετικά με τα όπλα που θα αποδεσμεύσουν για το F-35 συγκριτικά με το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Γάλλοι για το Rafale

sotbak

απολύτως ορθός

Fingolfin

120 F-16V + 40 F-35 (με πιστοποίηση scalp/meteor/jsm).. και φυσικά καλές διαθεσιμότητες..

recce

Το συναίσθημα λέει Rafale, η λογική λέει μια μοίρα f35A και μία μοίρα f35B.

sotbak

συμφωνώ και για το συναίσθημα, αλλά δες και τον παρακάτω σύνδεσμο και πες οι Γάλλοι μας βλέπουν με το ίδιο συναίσθημα;
https://www.defence-point.gr/news/mirage-2000-5mk-2-zontani-apodeixi-oti-to-ellas-gallia-symmachia-isos-stereitai-periechomenoy

MPAMPIS

Πιστευω οτι το f-35b παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγο της αρχιπελαγικης δομής του χώρου που καλείται να υπερασπιστεί (συμπεριλαμβανομένης και Κύπρου λογω μικρού βάθους )…..
…..θελουμε ομως και μικρό αριθμό δικινητήριων για να αντικαταστήσουν τα f-4 και να μας δώσουν μια καβάτζα αν αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες…
Δαγκωτό F35……αλλα τι θα γινει αν «σβήσει»;;;

Dennis

To επομενο NMA πρεπει να ειναι το F-35 και οχι το Rafale για ορισμενους λογους. Ειναι φτιαγμενο για καταστολη εχθρικης αεραμυνας, βομαρδισμο και το πιο σημαντικο δικτυοκεντρικο πολεμο ή αλλιως πολυχωρικο πολεμο, επομενως με την αγορα του δεν αγοραζουμε απλως μαχητικο αλλα asset προς αναβαθμιση συνολικα του στρατευματος. Επισης με την αγορα του δενομαστε στο αρμα της Δυσης η οποια δεν προκειται να αφησει αυτη την τεχνολογια να πεσει στα χερια του οποιουδηποτε οποτε με την αγορα του μπορει και να αναβαθμιζουμε γεωπολιτικα την θεση μας. Τελος οι πυραυλοι αερος-αερος πρεπει να ειναι συμβατοι με ολα τα μαχητικα μας ωστε να μην υπαρχουν προβληματα στους ανεφοδιασμους που ειναι καιριας σημασιας. Η μονη ενσταση που εχω στην αγορα του ειναι οτι θα πρεπει να συνοδευεται με αγορα HAARM-ER και JASSM-ER ή και LRASM αλλιως κινδυνευουμε να απολεσουμε την επενδυση που εχουμε κανει στα SCALP τα οποια δινουν δυνατοτητες στρατηγικου πληγματος (και μην μου πειτε οτι τα JSOW ειναι εφαμιλλα των SCAlP γιατι θα φριξω). Τωρα για τους Γαλλους που τους χρειαζομαστε διπλωματικα γιατι ανηκουμε στην Ε.Ε και Ευρωζονη ας αγορασουμε πλοια με δυνατοτητα αεραμυνας περιοχης, οι [email protected] ειναι εξαιρετικο σχεδιο απο οποια μερια και αν τις κοιταξεις και επισης βρισκομαστε σε διαπραγματευσεις εδω και 8 μηνες μαζι τους οποτε ισως και να ειναι κλεισμενη η υποθεση αλλα να ανακοινωθει το 2021, ισως και λιγο αργοτερα η αγορα τους.

Sousourada

Επίσης, με το F35 θα είμαστε η χώρα-σύνδεσμος με τον άλλο γειτονικό χρήστη του, το Ισραήλ. Θα πετάνε F35 από την Κέρκυρα μέχρι την Άκαμπα, με όλες τις δυνατότητές τους για επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών.

sotbak

ωραίο ακούγεται, μακάρι μια μέρα να το δούμε πραγματικότητα….

teo

Δαγκωτο 30-40 νεα f16 v για αντικατασταση παλαιων τύπων και διατηρηση οροφης αεροσκαφων… και 12-16 f35 …
ραφαλ ουτε για αστείο…

DangerJetExhaust

Ελπίζοντας ότι οι διαθεσιμότητες και το κόστος χρήσης του F-35 θα βελτιωθούν, πιστεύω ότι καλύτερη επιλογή είναι το F-35A (έξυπνη επιλογή το -Β, αλλά μεγάλο οικονομικό κόστος απόκτησης και χρήσης) σε έναν αριθμό 20 – 32 μαχητικά (για αρχή) μαζί με ένα πακέτο stand off όπλων (έστω λίγα και καλά επιλεγμένα). Το Rafale είναι εκπληκτικό και δοκιμασμένο, αλλά σε βάθος χρόνου το F-35 έχει περισσότερο μέλλον και καλύτερη υποστήριξη. Χωρίς κέντρα διοίκησης και ραντάρ το S-400 παύει να υφίσταται, ακόμα και αν μείνουν όλοι οι εκτοξευτές άθικτοι.

x-m

Λογικά , F-35. Ψυχολογικά , και τα δυο. “Αντέχουμε” όλη η αεροπορία μας να “είναι” Lockheed-Martin ; Επίσης , θα ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούν τα Viper να φέρουν JASSM-ER ;

sotbak
x-m

Σας ευχαριστώ , για τα πολωνικά το ήξερα. Για τα δικά μας δεν έχω διαβάσει κάτι . Μάλιστα σε παλιότερο άρθρο του κ. Καραϊωσιφίδη https://www.ptisidiastima.com/pos-tha-exsychronistoyn-ta-f16/ αναφέρεται πως είναι αδιευκρίνιστη η συμβατότητα με AGM-158 ή και SDB.

Chris

Πάντως πέρα από την κόντρα μεταξύ των δύο αεροσκαφών, νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει την ικανότητα ανταποδοτικού πλήγματος με όπλα μεγάλου βεληνεκούς/μακρού πλήγματος από διάφορες πλατφόρμες. Αποκατάσταση διαθεσιμοτήτων, εκσυγχρονισμό ή/και αγορά περισσότερων F16-V ή/και Μ2000-5, επαναπιστοποίηση όλων των όπλων τους και αγορά καινούριων, ειδικά standoff σε μεγάλους αριθμούς. Αγορά/εκσυγχροσνισμός MLRS και πλοίων με δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος. Νομίζω ότι με τα 6 περίπου δις που θα κοστίσει μια μοίρα από τα παραπάνω αεροσκάφη κάνουμε αρκετά από τα παραπάνω, αν όχι όλα.

Spyros

Ενδιαφέρουσα ανάλυση των 2 επιλογών, αλλά πιθανολογώ πως αν γίνει αγορά ΝΜΑ στα επόμενα 5-6 χρόνια, η πιθανότερη επιλογή για τον συνεχιστή της παράδοσης των F-16, θα είναι… το F-16 Block 72. Δε το λέω γιατί θα ήθελα κάτι τέτοιο, αλλά το θεωρώ εξαιρετικά πιθανό.
Και αν συνοδεύονταν και με ένα σοβαρό πακέτο όπλων και αισθητήρων (Τι κάνουν τα LANTIRN, όλα καλά; Πάντα καλά εύχομαι), φυσικά και γι’αυτά και για τα ταυτόσημα αναβαθμισμένα 52+/52Adv, ίσως σαν επιλογή να μην υστερεί πολύ του Rafale. Το F-35 θεωρώ πως είναι άλλου Παπά Ευαγγέλιο, που λεν στο χωριό μου. Αλλά ακριβό στη χρήση…
Κατά τ’ άλλα, ανησυχώ μη δούμε τη ΤΗΚ ξαφνικά με κανένα Eurofighter, ένεκα των φίλων μας των Βρετανών ή/και Γερμανών. Γιατί δεν ξέρουμε μόνο ποιοί είναι οι σύμμαχοί μας όπως πολύ σωστά γράφετε, ξέρουμε και ποιοί δεν είναι.

Ganesha_Mahesvari

Για αρχή η εισαγωγή που κάνετε στο άρθρο είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά. Παρουσιάζεται σαν να υπήρχε μια ισορροπία δυνάμεων στον αέρα ( για την ακρίβεια σαν να είχαμε εμείς την υπεροχή) πριν την έλευση των S-400 ενώ κάτι τέτοιο δυστυχώς αλλά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της τελευταίας δεκαετίας ( και βάλλε) . Ο αριθμός αεροσκαφών που θα μπορούσε να σηκώσει η Τουρκική αεροπορία ήταν και είναι τέτοιος που θα προκαλούσε άμεσο κορεσμό στο σύστημα αεράμυνας μας. Αν συνυπολογίσουμε την έλλειψη δόγματος προληπτικού πολέμου από την μεριά μας, αυτό σήμαινε μια ξεκάθαρη υπεροχή της Τουρκικής αεροπορίας με την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτή.
Σε αυτό το σκηνικό έρχονται οι S-400 δεν έρχονται σε σκηνικό που εμείς έχουμε την υπεροχή όπως αφήνεται να εννοηθεί στην εισαγωγή του άρθρου (όσο και να με στεναχωρεί αυτή η διαπίστωση, είναι η ψυχρή λογική και οι αριθμοί που την επιτάσσουν).
Επί της ερωτήσεως τώρα και αν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην καταστροφή της απειλής των S-400 θα απαντήσω κανένα από τα δύο μαχητικά δεν βρίσκεται στην επιλογή μου. Θα προτιμούσα η καταστροφή να γίνει με πυραύλους Κρουζ ή και βαλλιστικούς. Αυτή η επιλογή αποτελεί την καλύτερη λύση εναντίων των S-400 για μένα και η επιλογή του ΝΜΑ να μην έχει να κάνει με την καταστολή των S-400 αλλά να ληφθεί υπόψιν το συνολικό πλαίσιο αναγκών της ΠΑ.

Em.Ti

Μα, τα S-400 είναι φτιαγμένα και για να καταρρίπτουν βαλλιστικούς πυραύλους.

Ganesha_Mahesvari

σωστά τα λες, αλλά είναι πολύ ποιο εύκολο να υποστούν τοπικό κορεσμό από συντονισμένη επίθεση Κρουζ ή και βαλλιστικών πυραύλων παρά από το να επιτευχθεί κάτι τέτοιο από αεροσκάφη που πρέπει να προυποθέσουν προληπτικό και όχι ανταποδοτικό χτύπημα και να υπάρχει ταυτόχρονα και air-superiority από πλευράς μας. Πρακτικά δηλαδή και f-35 να έχουμε θα είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο να εκτελέσουν ανταποδοτικό χτύπημα καταστροφής των S-400. Αν μιλήσουμε για προληπτικό χτύπημα δικό μας τότε αλλάζουν υπέρ των f-35 οι πιθανότητες, αλλά λόγω του αμυντικού μας δόγματος και προσανατολισμού αυτά ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας των επιτελαρχών μας. Πρακτικά οι πολιτικοί προϊστάμενοι ποτέ δεν θα δώσουν εντολή προληπτικού κτυπήματος. Οπότε ως ανταποδοτική λύση στο δικό μου φτωχό μυαλό μοιάζει ως η μόνη σοβαρή πρόταση το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίων συστοιχιών S-400 για την επίτευξη κορεσμού και καταστροφής τους.

4Horsemen

“…Ο αριθμός αεροσκαφών που θα μπορούσε να σηκώσει η Τουρκική αεροπορία ήταν και είναι τέτοιος που θα προκαλούσε άμεσο κορεσμό στο σύστημα αεράμυνας μας…”
Βάλε μαζί και τα λεφούσια Bayraktar που θα στείλουν….

Sousourada

Αν αρχίσει να βαράει η ελληνική αεράμυνα και αρχίσουν να σηκώνονται και αναχαιτιστικά από παντού, τι νομίζεις θα μένει από τα “λεφούσια”;
Χώρια που οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή έχουν περισσότερα αεροσκάφη παρά πιλότους, και αν ξεκινήσει και ο χορός των κυρώσεων δεν θα έχουν ούτε αυτά.
“Άμεσο κορεσμό στο σύστημα αεράμυνάς μας”. Ώρες ώρες νοιώθω ότι δεν έχουμε όλοι τους ίδιους προγόνους ρε ξαδέρφια.

Thanos74

Σοβαρα? Θα σηκωναν τοσα που θα κορεζοταν η αεραμυνα? Τα δικα μας δηλαδη θα καθοταν στα αερδρομια και θα επειαζαν ταβλι ε? δεν θα σχολιασο αλλο για να μην γινω κακος

Ganesha_Mahesvari

γίνε κακός, αλλά να έχεις υπόψιν σου, ότι δεν έχουμε δόγμα προληπτικού πολέμου, την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν οι γείτονες. Εάν και εφόσον αλλάξει το αμυντικό μας δόγμα εδώ είμαστε να το ξανασυζητήσουμε.

Thanos74

Οχι παλι κανεις λαθος εκτως του οτι εχουμε μονιμως readiness 3-5 λεπτων συν τα QRA καθε μοιρας τα ΑΣΕΠΕ ειναι συνεχως στον αερα οποτε αιφνιδιασμος μαλλον αποκλειεται.Σε 5-10 λεπτα ολη Αεροπορια μας θα ειναι στον Αερα.
Ξερω τι λεω σε πολεμικη μοιρα υπηρετησα……Μπορω να σου πω και αλλα πολλα αλλα δεν πρεπει για ευνοητους λογους.

Sousourada

Απέναντι σε αντίπαλο όπως οι Κούρδοι που δεν έχουν ούτε MANPADS, ούτε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ούτε κέντρα επιχειρήσεων, ούτε αεροδρόμια, ούτε τίποτα, οι Τούρκοι σηκώνουν κανά-δυο ζεύγη F16 και δοξάζουν τον Αλλάχ. Η Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικό θέμα, και ο προληπτικός πόλεμος δεν είναι και τόσο εύκολος με την Αμερική, το Ισραήλ και τη Ρωσία να κοιτάνε από κάθε μεριά -χώρια που και τα δικά μας κέντρα δεν κοιμούνται. Επίσης, ένα προληπτικό πλήγμα θέλει μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων και υψηλές διαθεσιμότητες υλικού και προσωπικού. Οι Τούρκοι δεν έχουν πιλότους και ενδέχεται να έρθουν κάποια στιγμή σε διαθεσιμότητες Γερμανίας, αν δεν προσέξουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ένας προληπτικός πόλεμος χρειάζεται επίσης νομιμοποίηση, πράγμα δύσκολο όταν όλοι σε έχουν στη μπούκα.
Συνοπτικά: κοιμισμένο και αδύναμο αντίπαλο, μεγάλη ίδια ισχύ, αποπροσανατολισμένο διεθνή παράγοντα και νομιμοποίηση. Τι από αυτά έχουν σήμερα;

sotbak

καλό σχόλιο

zap

Η Ελλαδα χρειαζεται και αριθμους αεροσκαφων. 20-25 ΝΜΑ δεν κανουν τιποτα για τις αναγκες της.
Ισως ειμαι λιγο απλοικος στην σκεψη αλλα εγω θα εξεταζα εαν θα μπορουσαμε να αποκτησουμε οσα περισσοτερα F-18C (εχουν ηδη αποσυρθει) μπορουσαμε και μετα μια δομικη επεκταση ζωης και ενα AESA.
Οι αναγκες μας ειναι τωρα, οχι το 2030. Οι απεναντι περιμεναν δεκαετιες να βγαλουμε τα ματια μας μονοι μας και τα βγαλαμε. Τελικα δεν περιμεναν και πολυ, μονο 45 χρονια.
Επισης, πολιτικοι με ικανοτητα, θα εδεναν την προμηθεια Ραφαλ με ενδιαμεση παροχη φρεγατων.
Αλλα εμεις που….

zolotas

αν ζητούμενο είναι η αγορά ΝΜΑ μεσοπρόθεσμα, τότε είναι μάλλον προτιμότερο το Rafale ΚΑΙ η αναβάθμιση των Μ2000 ΟΛΩΝ σε Rafale mini… Το Lightning παραείναι ακριβό για 1,5 Αποστολή (DEAD/SEAD άντε και Data Fusion) για 32 ΑΦ και χωρίς πλήρη αναβάθμιση ΟΛΩΝ των F16… λέω εγώ τώρα…

Ilias_Skaltsiotis

Το 20-0 καταρίψεις στις red flag που έχει το f35 απέναντι σε όλα τα άλλα αμερικανικά αφη είναι στις 1,5 αποστολές ή οχι ??

Ganesha_Mahesvari

το 20-0 είναι παραμύθι της χαλιμάς αδελφέ. Μην δίνεις τόση σημασία σε διαφημίσεις με προώθηση προϊόντος. Είναι καλό το F-35 αλλά το 20-0 είναι πλασματικά φτιαγμένο, δεν απηχεί πραγματικές συνθήκες εμπλοκής.

Ilias_Skaltsiotis

Τόσο παραμύθι όσο οτι είναι πανάκριβο και με τεράστιο κόστος χρήσης παρά τις συνέχεις ανακοινώσεις από όλους τους χρήστες του.
https://theaviationist.com/2019/02/16/the-first-reports-of-how-the-f-35-strutted-its-stuff-in-dogfights-against-aggressors-at-red-flag-are-starting-to-emerge/
https://theaviationist.com/2017/02/28/red-flag-confirmed-f-35-dominance-with-a-201-kill-ratio-u-s-air-force-says/

zolotas

συγγνώμη, Κύριοι… αλλά 20-0 ratio χωρίς όπλα είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε… έστω ότι είμαι ζευγάρι με 2 jsm και 8 sdb II με 4 ολόκληρα αμρααμόπουλα για ΑΑ προστασία… μέχρι να φτάσω τα S400 μπας και τα κάνω να σωπάσουν πόσα Φου 16 turkce θα μας συναντήσουν?

Ilias_Skaltsiotis

Tα f35 που θα είναι σε διαμόρφωση αέρος εδάφους και θα έχουν μόνο 2 meteor, με no escape zone 70km, θα καταρρίψουν μόνο τα διπλάσια από αυτά f16 χωρίς να καταλάβουν τι έγινε. Τα f35 που θα τα συνοδεύουν για προστασία με 4 meteor θα καταρρίψουν τα 4πλάσια απο αυτά f16 χωρις να κινδυνεύουν. Πόσα Φου 16 turkce υπάρχουν??

sotbak

μένει να αποδειχθεί στην πράξη

Ganesha_Mahesvari

ακριβώς μέχρι να τα δούμε σε συνθήκες πολέμου απέναντι σε μα μέτρια τουλάχιστον αεράμυνα δεν έχουμε πραγματικά δεδομένα. Έτσι λέγαν και τα Φ-117 και καταρρίφθηκαν από συστήματα της δεκαετίας του εξήντα (S-125 Neva/Pechora)… Προσωπικά κρατάω επιφυλάξεις μέχρι να δω συστήματα να δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για τους πολυδιαφημιζόμενους S-400, δεν τους έχουμε δει εν δράσει ποτέ. Αναμένουμε για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα. Από την άλλη βρε αδελφέ δεν μπορώ να δεχθώ τα αποτελέσματα μια άσκησης red-flag ως ουσιώδη. Sorry δηλαδή αλλά τι περιμένεις να κάνει ο Αμερικάνος και ο κάθε Αμερικάνος όταν έχει επενδύσει τρισεκατομμύρια σε ένα asset? Λογικό είναι να το διαφημίζει και να δημιουργεί σενάρια που να το δείχνουν ως ανίκητο. Μπορεί να είναι δεν λέω, αλλά μέχρι να το δούμε σε πραγματικές συνθήκες μόνο συμπεράσματα από μπροσούρες, διαφημιστικές επιδείξεις και φιλικούς αγώνες μπορούμε να έχουμε.

Ilias_Skaltsiotis

Οι red flag δεν είναι διαφημιστικο σόου, για τον απλό λόγω ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Πχ η boeing προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει ανοιχτή την γραμμή παραγωγής του f15, και θα χρησιμοποιούσε καθε ευκαιρία που θα το εδειχνε να υπερτερεί του f35

Ganesha_Mahesvari

Ποιος δημιουργεί τα σενάρια για την red flag? Ποιος καθορίζει τους κανόνες εμπλοκής; Αυτός που τα καθορίζει αυτά γνωρίζει εξαρχής της δυνατότητες και τις αδυναμίες των αεροπλάνων που συμμετέχουν στην κάθε άσκηση.

Yiorgos

USAF, determines the scenario and the parameters of the exercise. The objective of any exercise is to create ready and better trained troops to go fight and win the nation’s wars, not to advertise LM or Boeing’s products. Following your train of thought who does Ηνιοχος advertize? Does it offer an as realistic as possible environment or is it just a B.S gathering just to fly 800 sorties?
Honestly, sometimes you (not necessary you personally) need to get off your conspiracy theory couch, and start critically evaluate information. The F35 is a stealth aircraft designed to destroy advanced ADA systems and to allow USAF to obtain air superiority and dominate in the air. If you think the U.S and partners will spend trillion of dollars and not achieve that, I guess there is nothing else to talk about.
As for the dilemma of F35 or Rafale, to suppress ADA, the winner is the F35 hands down only because it is a stealth aircraft. The Turkish air defense will have no clue what hit them, nor will any Turkish F16 will know where they are due to their RCS signature. I wonder how the Turkish AF will fight when in few hours their ADA, radar and every major AFB iare hit while their F16s are either on the ground or flying around looking to visually identify the F35. A little difficult task.
Respectfully,
From a frustrated ex ADA officer that has served and deployed with a Patriot BN to Saudi Arabia for 6 months in ’96-’97 and speaks from wartime experience.
P.S 1.
A Battery in artillery language is a company in infantry/armor language, κοινος λοχος. The battery is the lowest level unit for a Patriot unit to indepedently fight as it has a radar, ECS, launchers and antenna mast systems to communicate between the Radar, ECS and launchers and can conduct autonomous operations. Usually a U.S Patriot BN can have from 4-6 Patriot batteries under its mission command. Theoretically a Patriot battery is capable to have up to 8x4x4x2=356 PAC 3 missiles, for 2 combat loads for ass many targets. Obviously, that is not the mix of missiles the U.S Army currently uses.
If the Russian’s call their lowest unit a Battalion, then 2 systems are 2 Battalions which means 2 radar, 2 control stations and 16 launchers with 128 missiles (8 launchers X 4 missiles X 2 loads per launcher X 2 battery =128 missiles). Considering the Russian doctrine is to fire 2 missiles per target, we have the capability to engage max 64 targets. You could theoretically overload the systems even now. If they are stationed at Ankara, they don’t even play in the equation.
Again Respectfully,
Yiorgos

sotbak

very interesting statement

JohnnyB

To 20-0 ήταν σε συνεργεία με F-22.

Ilias_Skaltsiotis

Οχι δες τα link μου στο πιο πάνω σχόλιο

CKfurious

Μην σκοτίζεσαι!!!
Πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι game changer είναι το F35 σε αερομαχίες απέναντι σε συμβατικά μαχητικά
Εάν μπορεί να χρησIμοποιHθει ο ορος αερομαχία αφού θα τον τρώνε τον AMRAAM και δεν θα ξέρουν από που τους ήρθε
Νομίζω πως το ακόλουθο βιντεάκι είναι το πλέον εκπαιδευτικό για δαύτους
https://www.youtube.com/watch?v=kQKrmDLvijo

Ilias_Skaltsiotis

Αυτή είναι πραγματικά η αγαπημένη μου σκηνή ταινίας, και δεν είχα σκεφτεί πόσο πραγματικά περιγράφει το f35. Κάπως έτσι δεν πάει : αν φτάσεις σε αερομαχία τότε έχεις κάνει τα πάντα λάθος στα προηγούμενα 50 km

sotbak

ακριβώς, σωστός!!!

agnostosependytis

Παντως αν είναι να ξοδέψει κάποιος 320 εκατομμύρια να πάρει 4 F-35 και να τα στείλει να βγάλουν από την μέση όλα τα S-400, τότε έστω και μία αποστολή (ούτε καν 1,5) θα έχει βγάλει τα λεφτά της καθώς:
1) Σε μία αποστολή με επένδυση 320 εκατ, έχεις βγάλει από την μέση επένδυση 2,5 δις του αντίπαλου οπότε σαν επένδυση είναι πολύ καλή (θα είναι τα πιο αποδοτικά πεταμένα λεφτά ever)
2) Με το να βγάλεις τα S-400 νοκ άουτ και αν προωθήσει κάποιος τα Πάτριοτ και S-300 ποιο μπροστά από ότι είναι τώρα, έχει κάνει η Ελλάδα no-fly zone, έχει καταργήσει την Τουρκική και κυριαρχεί παντού στον αέρα, χρησιμοποιώντας τα πάντα όλα από τα F-16, M-2000, Embraer κτλ ελεύθερα, κάτι που όσο υπάρχουν οι S-400 δεν γίνεται και που αυτοί μπορούν να βγουν από την μέση μόνο με F-35.

4Horsemen

Συμφωνώ. Χρειάζεται ένα game changer, έστω και αν αυτό είναι 4 κομμάτια που γράφεις.
Ως παράδειγμα, φέρνω τα 70 Kiowa. Δεν βλέπω να σκιάχτηκε κανείς από τους απέναντι. Με (έστω και) 4xF-35 όμως…

x-m

Game changer 4 κομμάτια, υπερβολή δεν είναι ;

Shadowfax

μάλλον πρεπει να έχεις 5 για πεταει το 1…
για na petάνε 4 θέλεις 20 F35…
και φυσικα 320 εκ δεν υπαρχει ως κόστος προμήθειας για 4…
βάλε τα διπλά για να είσαι μέσα…

agnostosependytis

Game changer όχι όσον αφορά τον συνολικό αεροπορικό πόλεμο, αλλά στην εξουδετέρωση του μοναδικού παράγοντα που είναι game changer στο αντίπαλο στρατόπεδο. Είναι σαν να λέει κάποιος game changer μερικές συστοιχίες S-400? Μοιάζει υπερβολή? Ίσως, αλλά και εμείς τα F-35 δεν θα θέλουμε να σπέρνουν βόμβες παντού, αυτό θα το κάνουν τα F-16, M-2000, και ότι άλλο έχουμε, αφού βγουν από την μέση τα S-400. Οπότε θέλουμε όσα F-35 χρειαστούν για μία και μόνο αποστολή, να βγουν εκτός τα S-400.

Yiorgos

I agree with your train of thought and I will further support it that with 20 F35, $1.6B you can take out not just the S400, but every single radar, and air force base runaway there is within the first hour of the war without anyone knowing what hit them. The Turkish F16 will still be at their shelters and will be an easy target for the follow on waves of F16V, block 50, 30, M2000, F4, T6A, even biplanes will be able to operate. If any Turkish F16 are in the air, might as well land at any Greek AFB as theirs will be gone.
I call this the greatest return of investment ever, $1.5B against the whole Turkish AF infrastructure and planes. THAT IS WHAT I CALL A GAME CHANGER.
As about all the unsubstantiated discussion about EOS to track the F35 from 50km away, etc. My reply is that by that time you are dead as the F35, if the pilot wants to, has killed you as he/she has seeing you way earlier, has engaged you and is moving on with the mission.
I really appreciated your comments as it is based on logic and not wishful thinking.
Very Respectfully,
Yiorgos

Shadowfax

Καταλαβαίνεις ότι δεν υπαρχει καμια λογική…
1 f35 απο τα 5 που θα πετάει δεν προκειτε να αλλάξει τιποτα, πόσο μάλλον να βγάλει απο την μέση τα S-400 σε ένα περιβάλλον που θα χάνει η μάνα το παιδί…

ΙΤΑΛΟΣ

Ναι με 4 αφή δηλαδή 8 jdam θα κάνεις τρελή ζημιά , όλα τα s400 και βάλε…χαζο ήταν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι που έριχναν κάτι χιλιάδες τόνους jdam στο ιρακ και τη Σερβία και δεν είχαν ούτε αεροπορία ούτε s400 οι άλλοι ?

JohnyK

Πιστεύω πως πρέπει να δουν το ολοκληρωμένο πακέτο αγοράς, καθώς και τι αποδεσμεύεται. Ανέκαθεν οι Η.Π.Α. είτε αρνήθηκαν είτε προσπάθησαν να εμποδίσουν την αγορά ‘game changer’ όπλων. Αν π.χ. κάνουμε συμφωνία πακέτο με τους γάλλους για fcas, ucav τύπου neuron, που από ότι θυμάμαι έχουν ένα project με τους Βρετανούς, και μας αποδεσμεύσουν όπλα πχ perseus είναι εγκληματικό να μην πάμε. Οι Η.Π.Α. δεν νομίζω να αποδεσμεύσουν τέτοια όπλα ούτε στο Ισραήλ, πόσο δε σε εμάς. Συν οι γάλλοι καίγονταν να πουλήσουν rafale, αν δείτε τι πρόσφεραν στο Βέλγιο για την επιλογή του. Καθαρά face-to-face ναι το f-35 είναι καλύτερο,και όπως δείχνει και σύντομα φτηνότερο,τουλάχιστον στην απόκτηση, αλλά τα όπλα και εξασφάλιση μελλοντικής συμπαραγωγής σε 2-3 κορυφαία δυτικά συστήματα πέρα από τα τρομερά επιχειρησιακά οφέλη, μπορεί να έρθει πιο φθηνά με τα κέρδη από την συμπαραγωγή + ανάπτυξη και εξασφάλιση υποκατασκευαστικού έργου. Προϋποθέτει σκληρή διαπραγμάτευση όμως.

sotbak

θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ να μην αποδεσμεύουν ενόψει Σ-400;

x-m

Εκτός απο αυτά τα δυο ,όπως γράψατε στις 5/11/2018, Deepstrike. 😎

F-117

Πτηση με τα λεφτα που εχουμε, ας παρουμε σαν πρωτη λυση τα Harpy απο ισραηλ και σε 5-6 χρονια μια μοιρα με f-35

darede

Ας αναφέρω και εγώ την two cents άποψη μου για αρχή λοιπόν κανένα απο τα δύο, ή τουλάχιστον όχι στο rafale. Αναφέρεται στο άρθρο για αγορά ΝΜΑ, αγορά που εκτιμώ οτι θα γίνει μετά το 2030 αφου προηγούνται τα άλλα 2 σώματα. Έίναι επίσης γνωστό οτι τα 36 F4AUP & τα 25 M2000 EGM/BGM θα πρέπει να αποσυρθούν, άρα πως θα πορευτούμε μέχρι το 2030; Λύση στο πρόβλημα νομίζω οτι μπορούν να προσφέρουν τα M-346FA με ραντάρ aesa GaN, IRST ενσωματωμένο στο αεροσκάφος, Ψηφιακό σύστημα αυτοπροστασίας και ισραηλινα pods Sky Shield. Μαζί με τα viper, δεν θα έχουν αντίπαλο στο Αιγαίο. Άσε που δεν υπάρχει και περιορισμός και για συμμετοχή της κύπρου. Επίσης η αγορά νέων αισθητήρων και όπλων για τα f-16 είναι εκ του ουκ ανευ

A.T.

34 F4 και 17 EGM/BGM

Apomani

Ονειρεύομαι μια πολεμική αεροπορία με…20 F35A και 20 F35B .. 100 F16V και άλλα 100 F16 Block 50+.. 20 Mirage 2000-5 για ναυτική συνεργασία και άλλα 20 Mirage σε άριστη πτητική κατάσταση για τις τελευτάιες κλειστές καρπαζιές (αερομαχίες).. 2 ιπτάμενα τάνκερ και 60 Drones πάσης φύσεως..2 C130 σε διαμόρφωση gunchip για αποστολές τύπου ‘ιμίων’. Φυσικά με όλα τα παρελκόμενα/καλούδια!!!. Πάω για ύπνο τώρα..μήπως βρώ και αλλα..

TCH

Να δούμε τι μαχητικά αεροσκάφη θα στείλουμε να αντιμετωπίσουν τους ανατολικούς εισβολείς σε όλες τις βραχονησίδες έως τον 25ο παράλληλο, εάν έχουμε μόνο F35 και F16, όταν ο κάθε Ντόναλντ και ο κάθε Ταγίπ / ή η “λύκαινα” η αστεία Ασκενέρ (ποτέ δεν ξέρεις) αποφασίσουν να τα βρουν ξαφνικά.
Ούτε μπροστά δεν θα μπορούμε να τα βάλουμε αμερικάνικα, ιδίως τα F35. Θα τα κάνει block το πεντάγωνο από την Ουάσινγκτον.
Και για να μην πει κανείς – τι λές ρε μάστορα – δείτε παρακάτω :
https://www.aa.com.tr/en/economy/sanctioning-nato-ally-turkey-terrible-precedent-expert/1536199
Επίσης (ΞΑΝΑ -υπενθυμίζω) έχει ήδη γίνει το 1974 στην Κύπρο, για τους έχοντες εξαιρετικά “κοντή” μνήμη (και είστε ΠΟΛΛΟΙ). Οι χάρτινοι φιλο-Αμερικάνοι συνταγματάρχες κρεμάστηκαν στα μανταλάκια προς χάριν του εξ Ανατολών “συμμάχου” σε μια νύχτα (άντε μερικές νύχτες).
Τα F100 με τις ναπάλμ που βομβάρδισαν την Αμμόχωστο και την ΕΛΔΥΚ ποιας χώρας κατασκευές ήταν; (αν και νομίζω, όλος ο ΑΤΤΙΛΑΣ έφερε αποκλειστικά made in the USA εξοπλισμό).
https://www.sigmalive.com/news/kypriako/574207/anevasan-vinteo-apo-tin-epomeni-ton-vomvardismon-tis-ammoxostou
https://www.mixanitouxronou.com.cy/i-istoria-mias-fotografias/i-fotografia-pou-egine-synonymo-tis-varvarotitas-tou-attila-pos-echase-ti-zoi-tou-o-nearos-ellinokyprios-ston-vomvardismo-tis-ammochostou/
Μέχρι που έφτασαν τα F4 μας; Θυμάται κανείς;
https://www.militaire.gr/%CF%84%CE%B1-f-4-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%80%CE%AE%CE%B3%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1/
Για να μην παίρνουν τηλέφωνα στην Ελλάδα σε διάφορους τυχάρπαστους , βάλανε τώρα το ALIS, ποιο καλά, για σιγουριά.
Λοιπών σε ένα τέτοιο σενάριο (απόλυτα πιθανό) ΕΚΤΙΜΩ ότι τα μόνα μας όπλα που μπορεί να λειτουργήσουν θα είναι τα G3 , κανένα ZSU 23, τα OSA τα TORM1, τα Crotale, οι s300 (καλά, δέχομαι ότι δεν θα καταρρίψουν ούτε χάρτινο αεροπλανάκι τα Ρωσικά αλλά λέμε ποια θα λειτουργήσουν), και μάλλον τα Γαλλικά μας Mirage και τα ΑUP . Όσο για τα Patriot; Τα έχουμε πόσα χρόνια, είκοσι (;) είδατε κανένα Τούρκο να ιδρώνει για την παρουσία τους στην Σκύρο ; Σαν να μην υπάρχουν … Ίσως γι αυτό να πήρανε αυτοί τα S400.
Δαγκωτό RAFALE αν και οι Γάλλοι γνωρίζουν και αυτοί και μας τα χρεώνουν ΧΡΥΣΑΦΙ όλα.
Αυτά
Περαστικά μας – αφού δεν καταφέραμε τόσα χρόνια να φτιάχνουμε τα δικά μας όπλα όπως π.χ. το Ισραήλ που ξέρουν και αυτοί την Α-Β της γεωπολιτικής.
Check:
https://www.israeldefense.co.il/en/content/future-fighting-without-gps

Mirage

F-35 B oχι το Α σε μικρους αριθμους. ΟΛΑ τα F-16 να γινουν V και FOS για Mirage. Oχι πεταμα στα EGM-BGM αλλα μια καποια λυση αναβαθμησης. Αξιοποιηση υπαρχοντος (πολυ καλου) υλικου και μικρη ενισχηση

Paan

Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα παραπάνω. Λόγω ομοιοτυπιας το φ35 και κύριος το -β, απλά νομίζω μακροπρόθεσμα θα χρειαστούμε αναβάθμιση και τον άλλων blocks των f16 γιατί πιθανών ο αριθμός των f35 θα είναι σχετικά μικρός λόγω κόστους.

THAN

Και αν δεν αγοράσουμε Ραφαέλ τους σκάλπ και εξοσέτ τι θα τους κάνουμε?
Αφού η μόνη πλατφόρμα είναι τα γαλλικά μαχητικά Μιράζ? Που δυστυχώς τα 2000 απαξιώνονται και μας μένουν μόνο τα 24 πλέον Μιράζ-5μκ2…
Αρα ίσως πρεπει να αγοράσουνε 40 ραφαέλ f4 εξοπλίζοντας 2 μοίρες και 25 F35 για μία ενισχυμένη μοίρα για συγκεκριμένες και ειδικές αποστολες….

sotbak

θα τα πιστοποιήσουμε στα Φ-16 & Φ-35 (….αστείο)

andreasmp412c

Για τους σκαλπ στα viper γιατι οχι;

Ilias_Skaltsiotis

Οι αμερικάνοι δεν πιστοποίησαν τους σκαλπ των ΗΑΕ στα φ16 γιατι ξεπερνουν τα 300km εμβελεια και παραβιαζαν την inf. Απο την στιγμή ποθ αποχώρησαν απο την συνθήκη δεν υπαρχει τετοιο προβλημα. Η mbda θα πιστοποιησει τους σκαλπ στο f35
https://www.defenseindustrydaily.com/the-uaes-f-16-block-60-desert-falcon-fleet-04538/
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mbda-systems.com/%3Faction%3Dforce-download-attachment%26attachment_id%3D5297&ved=2ahUKEwiZ5LWiycjjAhU54aYKHXFvAJ4QFjAUegQIBxAB&usg=AOvVaw2g2LsTRITRiKhsGzyw2UT5

sotbak

άρα αν οι Γάλλοι μας αφήσουν στη μοίρα μας ως προς τα Μ-2000, υπάρχει λύση.

Ilias_Skaltsiotis

Τουλάχιστον για τους σκαλπ φαινεται πως υπάρχουν λύσεις

A.T.

Τώρα σοβαρά; Η λύση για συνέχιση της αξιοποίησης των Scalp είναι τα πιστοποιήσουμε (για λογαριασμό μας δλδ η LM!) στα F16; Σε ποιο παράλληλο σύμπαν;;;

Ilias_Skaltsiotis

Η mbda (συμφωνα με το εντυπό της που ποσταρα το λινκ) θα τα πιστοποιήσει στα f35 όπως και τον meteor, γιατι το 50% ανήκει στους Αγγλους, που εχουν αγοράσει τα f35. H lm δεν το έκανε στα f16 των ηαε, σύμφωνα με δηλώσεις της, λόγω inf (βλεπε link) πλεον οι ηπα αποχώρησαν απο την συνθήκη. Tι από αυτά ανήκει σε άλλο σύμπαν ???????

A.T.

Για την -πιθανή έστω- πιστοποίηση στα F16 φαντάζομαι ότι ένα πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς το κόστος, εκτός κι αν αυτό έχει πάψει να αποτελεί πρόβλημα.
Στα F35 φαντάζομαι ότι ο Scalp μπορεί να μεταφερθεί μόνο εξωτερικά (μήκος 5,1m, βάρος 1300 κιλα), συνεπώς bye-bye stealth mode…

Ilias_Skaltsiotis

Εδώ θα πληρώσουμε τα ίδια λεφτά για να πιστοποιήσουμε 30 exocet σε 24 mk2 και τσιγκουνεύεσαι την πιστοποιήση 90 σκαλπ σε 155 f16 ?? Σίγουρα θα αυξηθεί το rca του f35 με έναν σκαλπ εξωτερικά, αλλά και πάλι θα είναι μικρότερο από αυτό του f16 και του mirage. Επίσης μόλις τον εκτοξέυσει θα επανέλθει, δεν νομίζω οτι θα το στιγματίσει ψυχολογικά για το υποόλοιπο της ζωής του

Ilias_Skaltsiotis

Οι Αγγλοι ονομάζουν τους σκαλπ τους storm shadow και στα ΗΑΕ black shaheen

sotbak

αν οι Γάλλοι δεν δίνουν FOS και γίνεται γιατί όχι;

George_K

Οι ικανότητες του οπλικού συστήματος F-35 σε data fusion και data sharing πάνε το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο. Όταν λέει η Lockheed Martin “game changer” δεν αναφέρει ακόμα έναν όρο μάρκετινγκ. Λέει την αλήθεια.
https://www.aviationtoday.com/2018/09/04/f-35-data-fusion/
Επιπλέον, 8,5 σχεδόν τόννους εσωτερικό καύσιμο (Α), όπλα stand off και BVRAAM εσωτερικά, δύναται να στοχοποιεί και να μοιράζεται τις πληροφορίες του με οποιαδήποτε πλατφόρμα έχει link 16…
Η συνεργασία F-35 και F-16V θα είναι σε άλλο επίπεδο, δίνοντας μια πρωτόγνωρη εικόνα τακτικής κατάστασης του πεδίου της μάχης που οι χειριστές της ΠΑ ούτε καν είχαν ονειρευτεί.
Η ΠΑ με F-35 και με 120 περίπου F-16V, block 50+ adv, 25 Μirage 2000-5 Mk2 θα είναι η πιο ισχυρή της Ευρώπης με τις ανάλογες προσθήκες σε κατάλληλο οπλισμό.
Θέλετε κι άλλα…?

Konstantinos_Zikidis

Σε προηγούμενο σχόλιό μου εδώ, είχα εκτιμήσει ότι το ραντάρ του S-400 αποκαλύπτει το F-35 στα 56 ν.μ.: https://www.ptisidiastima.com/everything-about-s-400/#comment-138568
Με την ίδια λογική, το S-400 αποκαλύπτει το Rafale σε απόσταση μικρότερη από 100 ν.μ., εάν όμως αυτό πετάει σε μεσαία ή μεγάλα ύψη, ώστε να μην αποκρύπτεται από την καμπυλότητα της γης. Εάν όμως πετάει πολύ χαμηλά, πράγμα για το οποίο είναι άλλωστε σχεδιασμένο το Rafale, δεν νομίζω ότι επιτρέπει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αποκάλυψης από το F-35 (σε οποιοδήποτε ύψος). Αρκεί βέβαια να μην υπάρχουν ιπτάμενα ραντάρ MESA μέσα στην εξίσωση… πράγμα για το οποίο θα μπορούσαν να έχουν φροντίσει μερικά προπορευόμενα Rafale, σε μεγάλα ύψη, εξοπλισμένα με μετεωρίτες (Meteor)… Οι οποίοι μάλιστα θα μπορούσαν να εξαπολυθούν ακόμα και χωρίς εκπομπή του ραντάρ του Rafale, με στοχοποίηση μέσω του συστήματος αυτοπροστασίας. Τα υπόλοιπα θα τα βρουν καθ’ οδόν…
Το Rafale βέβαια θα μπορούσε να πλήξει το S-400 με δύο αυτόνομα συμβατικά συστήματα πλεύσης μεγάλης εμβελείας, γενικής χρήσης (Système de croisière conventionnel autonome à longue portée – Emploi général, κοινώς SCALP EG), από τουλάχιστον 250 km ή 135 ν.μ.
Τι αντίστοιχο είπαμε φέρει το F-35; Σήμερα, όχι κάποτε, στο απώτερο μέλλον και όταν επιτρέψουν οι συνθήκες να πιστοποιηθεί. Για λόγους σύγκρισης, ο JSM την έχει μικρότερη (την εμβέλεια… ίσως και την κεφαλή… την πολεμική), ενώ επίσης δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμα. Εκτός εάν πείσουμε τους γείτονες να μας πουλήσουν τον SOM-J… Αφού τον πιστοποιήσουν βέβαια (εξαιρετικά χλωμό, πλέον). Όσο για το ικανότατο κατά τα άλλα JSOW, να θυμίσω ότι δεν είναι καν πύραυλος αλλά κατευθυνόμενη βόμβα, με πολύ μικρότερη εμβέλεια.
Επίσης, για όσους το έχουν ξεχάσει, το F-35 απλά δεν είναι ετοιμοπόλεμο ακόμα. Προς το παρόν έχει πιστοποιηθεί ως IOC, και στις τρεις εκδόσεις. Κάποτε, στο απώτερο μέλλον, θα επιτύχει το FOC. Προφανώς, για να μην έχει γίνει ακόμα, κάτι του λείπει…
Βεβαίως, ας μην ανοίξουμε κουβέντα για διαθεσιμότητες https://www.ptisidiastima.com/will-we-see-greek-f35-2/#comment-137343 ή για κόστος υποστήριξης https://www.ptisidiastima.com/f-35a-price-drop-to-80mil/#comment-142271
Τέλος, επειδή βλέπω πολλούς φίλους να κάνουν λόγο για ακριβή υποστήριξη σχετικά με τα Μ2000, θα ήθελα να μου έλεγαν που βρήκαν τα ανάλογα στοιχεία, τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία. Για όσους μάλιστα θεωρούν ότι οι Γάλλοι είναι υπεράνω των χρημάτων μας και δεν θέλουν να μας πουλήσουν υποστήριξη, θα επιθυμούσα να μου πουν για ποιο άλλο οπλικό σύστημα έχουμε συνάψει σύμβαση υποστήριξης τα τελευταία έτη, πέραν όσων υποστηρίζονται από FMS ή άλλη διακρατική σύμβαση.
Α, ξέχασα: με 500 εκ. ευρώ το χρόνο που προϋπολογίζονται τα τελευταία έτη για όλες τις ΕΔ (όχι ότι δαπανώνται βέβαια…), ούτε τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα δεν μπορούμε να συντηρήσουμε. Ο καθένας λοιπόν ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Γιώργος70

“MESA μέσα στην εξίσωση… εξοπλισμένα με μετεωρίτες ”
Και πως θα επιβιώσουν τα rafale αυτου εδω για να προλαβουν να εκτοξεύσουν το meteor;
https://bmpd.livejournal.com/3317512.html
Ειναι το ρωσικο αντίστοιxο του sm6.
Άπό το ελάχιστο ύψος εμπλοκής .01κμ (10μ) προκύπτει οτι εξάγουν και την έκδοση με active seeker.
Θεωρητικά (λέμε τώρα) μπορεί να πετυχει το rafale πάνω απο τον αεροδιάδρομο στην προσγείωση στην Τανάγρα!!
Γενικά όταν ο εχθρός έχει υπεροπλία πρέπει το επιχειρησιακό σχέδιο να έχει βάση το σουπράιζ.
πχ να μην γνωρίζει ο εχθρός οτι διαθέτουμε meteor
ή με “αόρατα¨ f-35 να κατασκευάσουμε -αξιοποιήσουμε το fog of war / να υπερκεράσουμε το b737 και να του επιτεθούμε απο δυτικά προς ανατολικά.
Είναι πολύ προβλέψιμο το σχέδιο σας.

Konstantinos_Zikidis

Κατ’ αρχάς, το άρθρο θέτει ως δεδομένο ότι δεν αναμένεται να παραδοθεί ο πύραυλος με εμβέλεια 400 km. Όμως, ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, η καμπυλότητα της γης παραμένει ανυπέρβλητο πρόβλημα για ένα α/α σύστημα, το οποίο μάλιστα δεν αναμένεται να είναι στο βουνό… Επομένως, είναι απλά αδύνατο να πετύχει αεροπλάνο στην Τανάγρα ή σε ανάλογη απόσταση, εκτός εάν αυτό πετά στα 30.000 πόδια και βάλε…
Αυτό που ανέφερα δεν είναι σχέδιο επίθεσης αλλά ένα υποτυπώδες σενάριο για να αποδείξω ότι το S-400 δεν είναι απρόσβλητο, χωρίς να θεωρώ ότι αυτή είναι και η βέλτιστη προσέγγιση. Προφανώς η πραγματικότητα εμπεριέχει πολύ θόρυβο και τα πράγματα δεν εξελίσσονται γραμμικά, ενώ δεν θα είναι μόνο το ραντάρ του S-400 στην εξίσωση, καθώς θα υπάρχουν κι άλλα ραντάρ. Στην συνήθη περίπτωση επίθεσης από χαμηλό ύψος, αυτό που είναι επίφοβο είναι το ιπτάμενο ραντάρ, το οποίο μπορεί να “δει” και να διακρίνει το στόχο λόγω συνιστώσας ντόπλερ. Όμως, συνεχίζοντας το υποθετικό σενάριο, η γνώση από τον αντίπαλο ότι η ΠΑ διαθέτει Rafale με Meteor, τον αναγκάζει να “κρατάει αποστάσεις” για τα (πολύτιμα) ιπτάμενα ραντάρ του, ακόμα κι αν δεν μπορεί να διακρίνει εάν όντως είναι Rafale και φυσικά εάν αυτό όντως φέρει Meteor… Ας μην ξεχνάμε ότι ένας τέτοιος στόχος είναι η “χαρά” οπουδήποτε πυραύλου αέρος-αέρος… Η απώθηση λοιπόν του MESA θα επέτρεπε σε ένα Α/Φ (θα μπορούσε να είναι και Μ2000-5, όπως υπέδειξε και ο george_k) να πλησιάσει σε απόσταση ασφαλείας, που του επιτρέπει το ανάγλυφο, να ανέβει λίγο και να αφήσει έναν όμορφο SCALP. Όχι ότι αυτό είναι τόσο απλό, ούτε ότι η καταστροφή του S-400 είναι σίγουρη. Όμως, αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν είναι απρόσβλητο.

George_K

Δεν χρειαζόμαστε Rafale για βολή Scalp. Ακόμα και στην περίπτωση που οι αγαπημένοι γείτονες έχουν τον 40N6E η βολή Scalp μπορεί να γίνει από τα -5 εκτός μέγιστου βεληνεκούς του. Στοχοποίηση από το αεροσκάφος φορέα δεν χρειάζεται, καθώς η πορεία του Scalp είναι ήδη φορτωμένη στη μνήμη του*.
Ναι μεν οι διαθεσιμότητες του F-35 είναι μικρές, αλλά είναι άδικο να το συγκρίνουμε με ένα ώριμο και αποδεδειγμένο στη μάχη μαχητικό αεροσκάφος.
Έστω και αν το F-35 επιτεθεί στο S-400 με τον AGM-154 JSOW, η άφεση μπορεί να γίνει από το ανάλογο ύψος ώστε να του δίνει απόσταση ασφαλείας (μεγ. βεληνεκές JSOW 70νμ από μεγάλο υψόμετρο, εάν και εφόσον ισχύουν τα δεδομένα σας).
Η τιμή του Rafale F3R ή F4 ποια προβλέπεται να είναι? Μήπως θα είναι αρκετά πιο ακριβό από το F-35?
Είναι ξεκάθαρο οτι η μόνη περίπτωση που θα πετάνε τα F-35 χωρίς τους lunenburg lenses θα είναι μόνο σε πολεμικές επιχειρήσεις. Μόλις το RWR των S-400 ή οποιουδήποτε μέσου πιάσει ανοιχτό το APG-81 απο 1 ή 2 ή 3 αεροσκάφη να πετάνε κάπου πάνω στο Αιγαίο, θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά να κάνουν το οτιδήποτε.
Και γω οπαδός του Rafale είμαι, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τα μοναδικά προτερήματα που έχει το οπλικό σύστημα F-35…
* Η πορεία του όπλου στον στόχο είναι προκαθορισμένη με waypoints εκμεταλλευόμενο το εδαφικό ανάγλυφο, μέσω ψηφιακών χαρτών απο το Helios 2…
Βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε τη θέση των στόχων εκ των προτέρων (Helios 2). Το S-400 δεν έχει την ευελιξία του TOR- M1 ! Οι θέσεις του θα είναι σταθερές. Άλλωστε σε καιρό πολέμου η Ελλάδα θα έχει προτεραιότητα έναντι των εταίρων στην άμεση τηλεπισκόπηση (ελπίζω…).

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ george_k, είμαι από τους πρώτους που έχουν αναδείξει, εντός και εκτός Υπηρεσίας, τις δυνατότητες του F-35 και τους κινδύνους που συνεπάγονται εάν αυτό έρθει σε υπηρεσία στην Τουρκία. Όμως, το γεγονός ότι ένα οπλικό σύστημα είναι πολύ καλό για έναν χρήστη, δεν το καθιστά αυτόματα κατάλληλο για έναν άλλον. Εν προκειμένω, ας μην ξεχνάμε ότι η γείτων έχει ως εκπεφρασμένο δόγμα το πρώτο πλήγμα, πράγμα το οποίον δεν ισχύει δι’ ημάς, ούτε ως δόγμα αλλά ούτε και στην πράξη.
Αναφορικά με τα κόστη προμήθειας, προφανώς το αναφερόμενο flyaway cost του F-35 είναι πολύ χαμηλό. Όπως όμως έχω αναδείξει επανειλημμένως, αυτό αποτελεί ένα τμήμα του συνολικού κόστους, ενώ το κόστος χρήσης παραμένει πολύ υψηλό, χωρίς να αναμένεται να μειωθεί μεσοπρόθεσμα.

CKfurious

Το πρόβλημα είναι πως οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα μηχανισμό τύπου FMS για τη χρηματοδότηση η για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης.
Δεδομένων των περιορισμένων διαθεσιμων δεν μπορεί να προχωρήσει καμια συμφωνία με αυτούς
Εάν θέλουν να μας κρατήσουν πελάτες πρέπει να προσφέρουν κάποιου είδους χρηματοδοτική διευκόλυνση
Επιπλέον έχει γραφτεί πως aκόμα και αν προχωρήσει η ο χρόνος παράδοσης για κάποια η μπορεί να φτάσει και τους 90 μήνες!
που πρακτικά σημαίνει game over για τα 2000!
Δεν συζητάω καν τα τρελα ποσα που ακούγονται για τον εκσυχρονισμό των υπολοιπων EGM
Εάν αληθεύουν τα ποσα οι μη διευκολύνσεις στη αποπληρωμή και οι χρόνοι παράδοσης για FOS τότε λογικό είναι να υποθέσουμε πως ούτε οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για να κρατήσει η αεροπορία τα 2000!
https://www.defence-point.gr/news/mirage-2000-5mk-2-zontani-apodeixi-oti-to-ellas-gallia-symmachia-isos-stereitai-periechomenoy
https://www.militaire.gr/quot-giati-i-epilogi-stefani-sti-thesi-toy-yfetha-einai-lathos-quot-o-k-fragkos-grafei-stoys-diaxifismoys/
#Η Υπηρεσία Προμηθειών της Γαλλικής ΠΑ μας ανακοίνωσε ότι η παράδοση υλικών για τα MIRAGE μας θα γίνει 90, ναι ενενήντα μήνες, μετά την τοποθέτηση παραγγελίας!! Επειδή η πληροφορία μου φαίνεται τραγική ας την διαψεύσει ή επιβεβαιώσει το ΥΕΘΑ.#
Περί RAFALE: Όταν λογικά θα είμαστε σε θέση να παραγγείλουμε νέο μαχητικό (>2025?)θα είναι στο τέλος της παραγωγής του σε μερικές εκαντοντάδες
Το κόστος χρήσης και υποστήριξης του θα είναι πολύ μεγαλύτερo από το ώριμο τότε FTOU35 που θα παραχθεί σε μερικές χιλιάδες

sotbak

απολύτως ορθός

Konstantinos_Zikidis

Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχουν τόσο μεγάλοι χρόνοι παράδοσης. Όσο για τον Υστγο Κ. Φράγκο, που έγραψε το δεύτερο άρθρο που αναφέρετε, αν και τον διαβάζω εδώ και χρόνια, θεωρώ ότι μερικές φορές διακρίνεται από ένα αντιγαλλικό μένος (αν και έχει κάποιες σπουδές και στη Γαλλία)…
Όσον αφορά τις συμβάσεις FMS, αυτές είναι όντως απλές και εύκολες στην σύναψή τους. Όμως, εκτιμώ ότι έχουν κατά κανόνα υψηλότερο κόστος από ανάλογες εμπορικές, διαφορά η οποία δεν οφείλεται μόνο στην γνωστή εκ των προτέρων επιβάρυνση της τάξης του 3,5% (ως εφαρμογή του “no profit, no loss”), όπως είχα σχολιάσει παλαιότερα εδώ: https://www.ptisidiastima.com/france-fms/#comment-84243
Αυτό το πνεύμα επιβεβαιώνεται και από το άρθρο 73 παρ. 1στ του ΠΔ 284/89, βάσει του οποίου επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση “με την προϋπόθεση ότι η προσφερόμενη τιμή από τον Oίκο είναι τουλάχιστον κατά 10% μικρότερη και ταυτόχρονα προσφέρονται και Αντισταθμιστικά Ωφελήματα…” Αν και το μυαλό όλων μας πάει στο πονηρό με το ΠΔ 284/89 (Άκης, Γιάννος και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις…), θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο νόμος δεν είναι γραμμένος εκ προοιμίου για ρεμούλα… Λαμβάνει υπόψη διεθνείς εμπορικές πρακτικές. Επαναλαμβάνω ότι δεν κατέχω το αλάθητο, δίνω μία εκτίμηση βάσει εμπειρίας.
Τέλος, να σημειώσω ότι αμφιβάλλω εάν κατά το 2025 το F-35 θα είναι και θα θεωρείται ώριμο… όπως επίσης το εάν θα έχει παραχθεί κατά χιλιάδες… Ίδωμεν.

Γιώργος70

“είναι απλά αδύνατο να πετύχει αεροπλάνο στην Τανάγρα”
δηλ αυτο το γραφημα δεν μπορεί να υπάρχει στην πραγματικότηταcomment image
σωστά καταλαβαίνω;

Konstantinos_Zikidis

Έχετε δίκιο, το γράφημα είναι πολύ κατατοπιστικό. Οι πύραυλοι με εμβέλεια έως τα 250 km έχουν τις συνήθεις δυνατότητες των α/α συστημάτων, ελεγχόμενοι απόλυτα από το ανάλογο κέντρο βολής, οπότε ισχύουν αυτά που έλεγα, όπως οι περιορισμοί του αναγλύφου του εδάφους. Όμως, ο πύραυλος των 400 km προφανώς διαθέτει δικό του ραντάρ και καθίσταται αυτόνομος, μετά την αρχική υπόδειξη και ίσως κάποια καθοδήγηση καθ’οδόν. Υπό αυτές τις συνθήκες, ναι, μπορεί να χτυπήσει μακριά και χαμηλά. Εκεί θα ζοριστούμε πολύ… (μ’αρέσει που κάποιοι το συγκρίνουν με το Patriot… καμμία σχέση…)
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τον πάρουν οι σύμμαχοι, όπως λέει το άρθρο…

Konstantinos_Zikidis

Να συμπληρώσω ότι το πρόβλημα της πρώτης ανίχνευσης παραμένει: δεν είναι δυνατόν να εκτοξεύσεις πύραυλο εναντίον στόχου που δεν έχεις δει, γιατί πετάει χαμηλά… εκτός αν σε βοηθήσει ιπτάμενο ραντάρ και σου παρέχει στοιχεία μέσω link. Πράγμα δύσκολο αυτή την στιγμή για τη γείτονα. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, η οποία δεν θα πρέπει να αποκλείεται μεσο/μακροπρόθεσμα, έχουμε θέμα… Κι εμείς θα συνεχίσουμε να συζητάμε για F-35 λες και είναι πανάκεια…

x-m

Πάντα σαφέστατος !!!!

Spyros

Ωραίο διάγραμμα. Αυτό που μας λέει, μεταξύ άλλων, είναι πως πχ στα 250χλμ απόσταση (η κοντινότερη δυνατή απόσταση από Τανάγρα για κάπου στη Τουρκία, προς Σμύρνη μεριά) για να δει στόχο από την Τανάγρα το ραντάρ του S-400, αυτός πρέπει να πετάει σε ύψος περίπου 3,5 με 4 χιλιόμετρα, δηλαδή 11.500-13.000 πόδια.
Αυτά σε ιδανικές συνθήκες (συνεργάσιμος στόχος) πάντα, και αν αποφάσιζαν να αναπτύξουν το σύστημα σε αυτή τη θέση οι Τούρκοι, κάτι που μάλλον δε θα ήταν ιδιαίτερα έξυπνο από μέρους τους. Στα 300χλμ απόσταση το μίνιμουμ ύψος ανεβαίνει στα 16.500 πόδια. Εκτός αν έχουν δίκιο οι flat-earthers…

Γιώργος70

Για τον μη συνεργάσιμο στόχο η κρίσιμη παράμετρος ειναι το latency mesa-σαε-55K6E-92N6E να είναι πχ <3 sec
Ιδανικά στο τελευταίο mid course update του 40N6E το ρανταράκι του να βλέπει στόχο πχ στα 10km.

Spyros

Δεν αναφέρομαι στο ραντάρ του πυραύλου, για το ραντάρ στο έδαφος έγραψα, που εκτός αν έχει λειτουργία “εκτόξευσέ τον χωρίς στόχο και βλέπουμε”, πρακτικά δεν θα μπορεί να δει στόχο στην Τανάγρα (ελισσόμενο ή όχι) αν αυτός δεν είναι στα 15χιλ. πόδια.

Γιώργος70

Το mesa εινια διασυνδεδεμένο στο τουρκικο σαε και εχει εμβελεια tracking για στοχους rcs=2 300+km.
https://www.military.com/defensetech/2015/01/20/navy-expands-use-of-sm-6-missile
“It has capabilities to go over-the-horizon,”
“Active mode is not tied to radar,”

Fidei_Defensor

“Τι αντίστοιχο είπαμε φέρει το F-35;”
Οι Βρετανοί θα πιστοποιήσουν τον SCALP στα F-35 τους, που είναι το πρόβλημα; ή επειδή τον αποκαλούν Storm Shadow αλλάζει κάτι;
Κατά τ’άλλα εξαιρετική ανάλυση.

Kostas

16 Φ35Β
Δεν χρειαζονται διθέσια για εκπαίδευση (που θα απαιτούσε 4 πρόσθετα διθέσια-20 σύνολο)
Επίσης τα αεροσκάφη αυτά βγάζουν το διπλάσιο αριθμό εξόδων σε σχέση με συμβατικά αεροσκάφη
αρα με βάση τα ανωτέρω 16 Φ35 ισοδυναμούν σε αριθμό εξόδων με 40 αεροσκάφη 4ης γενιάς
Τώρα εάν υπολογίσεις ότι είναι τουλάχιστον 6 φορές πιο αποτελεσματικά σε σχέση με αεροσκάφη 4ης γενιάς, τότε σε μια (τραβηγμένη σίγουρα) ανάλυση ο αριθμός 16 Φ35Β ισοδυναμεί με μαχητική ικανότητα 240 συμβατικών μαχητικών
Σίγουρα quantity has a quality of its own αλλά ανέφερα τα ανωτέρω επειδή πρέπει να ξεφύγουμε από λογικές αντικατάστασης 1 προς 1 των μαχητικών προηγούμενων γενιών από μαχητικά 5ης γενιάς
Άποψη μου είναι ότι μια αεροπορία 70 εκσυγχρονισμένων Φ16 και 48 Φ35 το 2025 θα είναι μικρότερη σε ποσότητα από τη σημερινή αλλά έτη φωτός πιο αποτελεσματική

Ven

Πώληση των F-16 Blk 30 και 50 στις ΗΠΑ μαζί με τον ειδικό εξοπλισμό των εκδόσεων αυτών. Αγορά F-16 Block 72. Αγορά 25 F-35 και 25 Rafael. Τα παλιά Mirage-2000 EGB ανταλλακτικά για -5.

GK_

Οπως συμβαινει συχνα σε πολλες περιπτωσεις η αληθεια κρυβεται καπου στην μεση. Με τα δεδομενα του σημερα, η ΠΑ ειναι σε θεση να ξεπερασει το «τειχος» των τουρκικων ΑΑ οπλων επιπεδου Shordas/Vshorads χαρις στην αγορα μιας σειρας τεχνολογικα εξελιγμενων κατευθυνομενων οπλων. Απο εκει και περα, δεν πρεπει να ξεχναμε οτι η πτηση ενος μαχητικου σε χαμηλο εως πολυ χαμηλο προφιλ ανα την τουρκικη επικρατεια τινει να αποτελεσει ενα παρα πολυ επικινδυνο «σπορ» με απροβλεπτες εξελιξεις. Αυτη ειναι η αιτια που απο πολλα χρονια οι Δυτικες αεροποριες προτιμουν τα μεγαλα υψη ετσι ωστε τα μαχητικα τους να αποφυγουν απροβλεπτες συναντησεις.
Απο εκει και περα μεχρι σημερα για τα μεσαια και μεγαλα υψη η Τουρκια διεθετε επιχειρησιακα αξια λογου τα I-Hawk με βληματα των ποιο εξελιγμενων εκδοσεων που διαθετουν και αντιβαλλιστικες ικανοτητες. Αυτο σημαινει οτι η προσβολη ενος τουρκικου αεροδρομιου απο καποιο αντιγραφο της γνωστης “V2” (μεχρι και Scud) ή/και βλημα τυπου Cruise ειναι εξαιρετικα μια πολυπλοκη υποθεση.
Με την εισοδο σε υπηρεσια των S-400 η Τουρκια πηγαινει και καλυπτει εκεινο το επιχειρησιακο κενο που τα παρωχημενα Νικη – Ηρακλης δεν ειναι πλεον σε θεση να καλυψουν.
Το προβλημα με εκεινα τα συστηματα ειναι οτι σε μεγαλο βαθμο αναιρουν το προφιλ “High – High – High” που συνηθιζουν να χρησιμοποιουν τα συμβατικα μαχητικα εφοδιασμενα με κατευθυνομενα οπλα και που εγινε γνωστο με την Desert Storm αλλα και αργοτερα με τις επιχειρησεις στην βαλκανικη και αλλου.
Η εξισωση που βγαινει αρνητικη για τα συμβατικα μαχητικα, μπορει να «διορθωθει» με δυο ξεχωριστους τροπους. Ειτε με επιθεσεις κορεσμου με νεας γενιας κατευθυνομενα οπλα απο μεγαλη αποσταση, οπως συμβαινει με την περιπτωση του τουρκικου σχετικα φτηνου JSOM, ειτε αποκτοντας μαχητικα στεαλθ που μπορουν να διεισδυσουν στην αντιπαλη ΑΑ αμυνα και να την καταστρεψουν (S400, I-Hawk) πριν απο το κυριο κυμα επιθεσης απο συμβατικα μαχητικα, ειτε συνδιαστικα. Επειδη η ΠΑ μεχρι σημερα, δεν εχει κτισει ενα αριθμητικα μεγαλο αποθεμα απο βληματα κατηγοριας cruise για να τα ξοδεψει περιπου ασειστολα, η ποιο λογικη επιλογη ειναι να αποκτησει 1 ή ακομη καλυτερα 2 Μρ απο τα F35A τα οποια σε συνδιασμο με SDB ή καποιο αλλο οπλο να εκτελεσουν επιχειρησεις SEAD/DEAD με σκοπο τη καταστροφη του Τουρκικου IADS, ανοιγοντας τον δρομο στον υπολοιπο στολο των μαχητικων της ΠΑ για την φυσικη καταστροφη των τουρκικων αεροδρομιων οπως επισης και των αλλων σημαντικων εγκαταστασεων και υποδομων.
Υπο το πρισμα των οσο ανεφερα το γαλλικο Rafale δεν νομιζω οτι μπορει να προσφερει πολλα περισσοτερα απο τα F-16V και Μ2000-5Mk.2. Θα επιστησω την προσοχη στο οτι τα Scalp δεν ειναι ενας «ελβετικος σουγιας» για ολες τις δουλειές, αλλα εχουν μονο μια αποστολη. Την καταστροφη των υπογειων εγκαταστασεων και αποθηκων και τιποτα αλλο.

agnostosependytis

Μεταξύ των δύο το F-35, και αρχικά σε μικρού έστω αριθμύς, 4-6 φτάνουν για να καταστείλουν του S-400.
Επίσης ναι λόγω ανάγλυφου το ραντάρ του S-400 δεν θα βλέπει χαμηλά ιπτάμενα αεροπλάνα πέραν των 100 χλμ, ωστόσο αν για μη στελθ αεροπλάνα η εικόνα των S-400 ενισχύεται από την εικόνα των ιπτάμενων ραντάρ, τους τότε μια χαρά θα ξεπερνούν το εμπόδιο του ανάγλυφου. Άρα F-35, κι αι πάντα θ έλεγα οταπόπαλά ονειρευόμουν Χάρριερ για την Ελλάδα για τη μοναδική δυνατότητα να χρησιμοποιούν τ νησιά σαν αεροπλανοφόρα ή για ανεφοδιασμό, οπότε ναι στην έκδοση Β

lakwn

Οι S 400είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν (κατασταλλούν) από οποιοδήποτε αεροσκάφος.
Είναι highly modular με τά ραντάρ να έχουν ξεχωριστά πομπούς και δέκτες( σε διαφορετικά σημεία), ξεχωριστά τό σύστημα ελέγχου πυρός.
Οι πομποί είναι σέ όλες τίς συχνότητες από πολύ χαμηλές μέχρι υψηλές και κυλιόμενες.
Υπ’ όψιν με δύο η περισσότερους πομπούς χαμηλών συχνοτήτων μπορεί να αποκαλυφθεί ένα stealth και να καθοδηγηθεί ένας πύραυλος μέχρι του σημείου που θα αναλάβει ο υπέρυθρος αισθητήρας του.
Το ΣΕΠ μπορεί να διαχειριστεί διαφορετικούς πυραύλους (S 400, S300, pantsir, Tor M1 ) γιά διφορετικές απειλές.
http://www.ausairpower.net/APA-S-400-Triumf.html
Εχουμε πρόβλημα αλλά τό καλό είναι ότι κάποιοι άλλοι έχουν μεγαλύτερο από εμάς.
Φανταστείτε τήν Ρωσία να εγκαθιστά τρείς συστοιχίες στό νότιο τμήμα τής Τουρκίας.
Κάποιοι έχουν αρχίσει να έχουν εφιάλτες.
Προσωπικά γιά το F35 πιστεύω ότι άργησε πολύ να βγεί στήν αγορά και έχει χάσει τό πλεονέκτημα του stealth, είναι όμως κορυφαίο στό fusion.

JohnnyB

Δεν παίρνεις υπόψιν καθόλου παρεμβολές και γενικότερα Η/Π από την πλευρά των επιτιθέμενων.

Christos1982chow

Όταν εμείς πήραμε patriot , s300 ,tor m1 και άλλα παρόμοια οι Τούρκοι πήρανε harpy , Popeye , φτιάξανε bora και som , για να δημιουργήσουν με αυτόν τον τρόπο κορεσμό στην ελληνική αεράμυνα όπου πιο φτηνό είναι ένα βλήμα bora από ένα βλήμα patriot. Σίγουρα θα πάμε σε f35 όταν είναι καλύτερα τα οικονομικά λόγω της σχέσης που έχει δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ έτσι και αλλιώς αυτοί μας λένε τι εξοπλιστικά θα κάνουμε πχ τα p3 η τα romeo . Πάντως για ένα οπλικό σύστημα που κάνει 2,5 δις να πρέπει να ρίξεις παραπάνω λεφτά για να το καταστρέψεις δεν το θεωρώ καλή ιδέα και δεν ξέρουμε ακόμη τι γίνεται με το f35 και το s400 εάν το s400 το έχει για πλάκα το f35 και την πατήσουμε με τα f35, οι Αμερικάνοι δεν είναι βλάκες αλλά ούτε και οι Ρώσοι πιστεύω.

George_K

Όχι.
Επενδύεις πάνω από 2,5 δις ευρώ για να τους στείλεις στη λίθινη εποχή. Νομίζω τα πιάνει τα λεφτά του…

Onair

Απορώ εγώ όπως και ορισμένοι παραπάνω πως βάζετε F35 & Rafale στο ίδιο καλάθι μελλοντικών αγορών και βάζω στη άκρη το τεράστιο χρέος που έχουμε και θα έχουμε αν δεν γίνει κανένα θαύμα τα επόμενα εξήντα χρόνια.
Και ποια εμπιστοσύνη υπάρχει πλέον στους Γάλλους ότι δεν θα εγκαταλείψουν το Rafale όπως έκαναν με τα φίλτρα όταν βγει το FCAS.
Εκτός και αν ψωνίσουμε αεροπλάνα με ορίζοντα δεκαετίας.
Και στο τέλος βλέπουμε πάλι τα ίδια τρομοκρατικά σενάρια όπως εδώ και μήνες βλέπαμε αντίστοιχα που θεωρούσαν δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα παραλάβουν τα F35 (που ήδη έχουν χρυσοπληρώσει) χωρίς να υπολογίζουν τον απρόβλεπτο παράγοντα Ερντογάν.
Αν καταφέρουν να βγάλουν από την μέση τον Ερντογάν στο τέλος θα είναι ίδιες οι σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας όχι φυσικά.
Και η υποστήριξη των S400 από τους Ρώσους θα συνεχίσει μετά την αλλαγή καθεστώτος ή θα έχουμε τα ίδια όπως και με τα F35.

Scalp_eg

34 F-35 για το βελγιο ειναι στα 6μιση δις $ και 36 ραφαλ για την ινδια στα 7 δις $.
Και τα 2 θα τα χρειαζομασταν αλλα δεν θα παρουμε κανενα ΝΜΑ μεχρι το 2035-40.
Περισσοτερα απο τα μισα μαχητικα μας ειναι 10-15 ετιας και θα εκσυχρονιστουνε εξαλλου
οταν οι πιο νεες μας φρεγατες ειναι 23 ετων και οι παλαιοτερες ηδη 40, ειναι αυτονοητο
οτι κυρια προτεραιοτητα ειναι το πόλεμικο ναυτικο για τα επομενα 15 χρονια τουλαχιστον.
Τα 84 βαιπερ, τα 38 αντβανσιτ (μετα τις αναβαθμισεις) και τα 24 μιραζ 2000-5 μας
κανουν εναν στολο απο 146 μαχητικα απο τα ικανοτερα στο κοσμο που τα 200+ τουρκικα
τα εχουν ευκολα ακομα και σ αυτη την αναλογια 7,5/10.
Τα φαντομ φυσικα μεχρι το 2030 θα αποσυρθουν ολα, Τα 16? απλα μιραζ 2000 μπορουν να παρουν απαρτια απο τα αποσυρομενα γαλλικα 2000-5 φ, με ελαχιστο κοστος
και να πιστοποιηθουν και σε σκαλπ, οποτε να εχουμε 40 φορεις σκαλπ, (και μικα, εξοσετ)
Τα φ-16 μπλοκ 30 ισως να μπορουν να “επιστραφουν” στη λοκχιτ για να μας δωσει στο ιδιο κοστος 150-200 JASSM-ER, οποτε αυτη θα ειναι η κυρια απαντηση στα τουρκικα S-400.
Θελουμε και ενα δικινητηριο ομως καθως η αοζ του καστελοριζου και φυσικα η κυπρος
ειναι πολυ μακρια απο τις βασεις μας. Μονη λυση ισως ειναι τα 33 γερμανικα ταιφουν
πρωτης παραγωφης 2002-2004 που ειχε γραφτει οτι υπαρχουν σκεψεις να αποσυρθουν, αν με πιστοποιηση μικα νεας γενιας και σκαπλ (οχι με εκσυχρονισμο ρανταρ υπολογιστων συστηματος αυτοπροστασιας) + την αγορα παμε λιγο πανω απο το 1 δις τοτε αξιζουν για
αντικαταστατες των φαντομ. Φυσικα με αυτα τα 195 αεροσκαφη δε τιθετε θεμα κυριαρχιας
της ελληνικης εναντι στη τουρκικη αεροπορια με τα φ-16 της που θα παλιωνουν, και εφοσον
ολα θα ειναι φορεις οπλων κρουσης μεγαλου πληγματος με τους 300-400 JASSM-ER, και SCALP EG συνολικα καμια συστοιχια S-400 δεν θα ειναι στο απυροβλητο.

Ilias_Skaltsiotis

Όπως γράφω εδω και μήνες στα σχολιά μου το κόστος για τα 34 f35 του Βελγιού είναι 2,594 δις € για τα αφη και 1 δις € για υποδομές στις βάσεις.
http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/197056/us-applauds-belgian-decision-to-buy-f_35-fighters%2C-offers-record-low-price.html

Shadowfax

Με άλλα λόγια θα πάρει το Βέλγιο φου35 στην μιση τιμή που θα παρει η Βουλγαρία βάιπερ και χωρις όπλα…
Και μάλιστα στην έκδοση block 4 όπου ξεκινησαν απο 11 δις το πρόγραμα και πάει για 16 πλας… και αυτό τωρα το πιστεύεις, για μια χωρα που δεν ειναι καν παρτνερ στο πρόγραμμα…

Ilias_Skaltsiotis

Η Βουλγαρία με αυτα τα λεφτά αγοράζει υποδομή για δυτικά αφη, από τρέιλερ πυρομαχικών και βυτιοφόρα μεχρι κατσαβίδια. Αν εσύ θεωρείς οτι ο υπουργός άμυνας του Βελγίου είναι κανένας τριπούθενος που δεν ξέρει τι λέει, για να μην πιστεύεις τις δηλώσεις του, είναι δικό σου θέμα. Αν κάνεις παντώς και τον πολλαπλασιασμό με την fly away τιμή που ανακοίνωσε η LM (80 εκ $) αλλά όλοι ψάχνουν τα κρυμμένα κόστη του πανάκριβου αφους, τόσο βγαίνει

Shadowfax

Ενω το Βέγλιο πετουσε και χτες φου 35…
Βέβαια εχουν και οι γειτονες τους φου35 οποτε ολο και κατι θα δανειστουν απο εκεινους, μια και απο κολλητηληκια τιποτα αλλο…
Γενικα και ειδικα δεν πιστευω πολιτικούς, που σε ολες τις χωρες ιδιοι είναι, αλλά αυτο ειναι δικο μου θεμα…
Βέβαια στο λινκ ουτε και ο δημοσιογραφος το πιστεύει…
“Quoted price is implausible” και καταλήγει με το…
“This makes the unit price of €76.3 million claimed by Belgium even less plausible.”
Βέβαια υπαρχει και η περιπτωση χωρας του ΝΑΤΟ που αγοραζε φ16 και μιραζ χωρις κινητηρες, ΣΑ, θεματακια με τα ρανταρ, χωρις όπλα, υποστηριξη, οποτε και βγαινουν τα νουμερα…

Ilias_Skaltsiotis

Η Βουλγαρία πρέπει να φτιάξει όλες τις υποδομές της από την αρχή, μιας και μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε τα υπερόπλα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Το Βέλγιο πρέπει να φτιάξει μόνο τις καινούργιες υποδομές που απαιτεί το f35 δλδ 1 δις €. Το συγκεκριμένο site και γιαυτό το έβαλα, αν τσεκάρεις την θεματολογία του, είναι ο ριζοσπάστης της γαλλικης αμυντικής βιομήχανιας

Shadowfax

Αρα απομενει να απαντησεις στην ακολουθη ερωτηση…
Αν αυριο η Ελλαδα παει σε διαγωνισμό (οπως το Βέλγιο)
για 34 αεροπλάνα, θα παρει τιμη 78εκ ευρω το κοματι, Block4, με FOS, οπλα, εκπαίδευση, εξομοιωτες, βιβλία κασαβίδια και ότι άλλο υποστηρίζουν οι Βέλγοι?
Υπόψιν οι Αμερικάνοι που το παράγουν κιόλας θα το πάρουν σύμφωνα με το FY2020 κάπου 110 εκ$ (κάπου 98εκ ευρώ φλαι εγουέι ετσι)…

sotbak

το 2030 που θα τα πάρουμε εμείς νομίζω τα 98εκ€ θα είναι 80€

Ilias_Skaltsiotis

Γιατί να πάρουμε διαφορετική προσφορά εμείς έχουν κανα βύσμα οι Βελγοι και γιαυτό την πήραν ???? Τα 110 εκ $ που τα είδες ????? Είναι στα 89 εκ $ και στο lot 13 θα πέσει κάτω απο 80. Το Βέλγιο θα πάρει απο το lot 14. Καλώς ο μυθος για το πανάκριβω μαχητικό αλλά ξέφτησε
https://www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN1TB27T

Ilias_Skaltsiotis

Καλός

Ilias_Skaltsiotis

Πανάκριβο, ξέφτισε. Μεθυσμένος έγραφα??

nn12

Δεν πρεπει να γινει αγορα νμα μεχρι το 2035. Δεν εχουμε τα χρηματα και οτι κυκλοφορει στην Δυτικη αγορα ειναι πανακριβο. Αναβαθμισεις f-16 και αγορα των φθηνοτερων πυραυλων μακριου πληγματος.
Πρεπει να βρεθει φθηνος κατασκευαστης για 8 φρεγατες με κοστος το πολυ 600εκ. η μια με οπλα , φρεγατα , ανταλλακτικα , εκπαιδευση.
Οπως επισης 4 υποβρυχια με κόστος 300εκ. το ενα μαζι με τορπιλες , ανταλλακτικα και εκπαιδευση.

Psixraimia

Στην άμυνά μας πρέπει να επενδύσουμε σε όσο το δυνατόν πιο φθηνές λύσεις. Ας ξεκινήσουμε με όσα προτείνει ο Γρίβας για παράδειγμα. Πυροβολικό και drones για τους s-400. Δεν είναι δυνατόν πλέον να θέλουμε ισχύ σαν αυτήν που είχαμε. Το ΝΜΑ το βλέπουμε στο μέλλον και ας μοιάζει αργά αυτό. Ίσως σε μια δεκαετία (αισιόδοξα).
Άμεση μείωση των οροφων (εκτός υποβρυχίων) στο ΠΝ για εξοικονόμηση χρημάτων.
Μεγάλη επένδυση όμως στο πυροβολικό. Αυτό θα απαγορεύσει την κίνηση στις αντίπαλες δυνάμεις και θα τους αναγκάσει να το ξανασκεφτούν.

Panagiotis

Λέτε οτι το S-400 είναι “μια καινούργια, ασύγκριτα μεγαλύτερη απειλή” .
Σε σχέση με ποιο σύστημα?

ptisidiastima

Σε σχέση με τις απειλές που αντιμετωπίζει η ΠΑ

zap

Χωρις να θελω να γινω κακος, αλλα επειδη ο ελεγχος κανει κατι και καποιον καλυτερο, Εδω δεν παρατηρω την συνηθη ειρωνεια για τις δυνατοτητες ενος Ρωσικου συστηματος. Κατι το οποιο και εγω αλλα και αλλοι σχολιαστες εχουν εντοπισει αρκετες φορες. Εμεις σας καταλαβαινουμε γιατι ασχολουμαστε, πιο casual αναγνωστες ομως ισως μπερδευτουν απο κατι τετοιο. ΟΙ στιγμες ειναι κρισιμες και δεν θελουμε κατι τετοιο.

apsa

Το F35 ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ =1]- ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΑΝΤΑΡ 2]- ΣΤΕΛΘ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Κ ΜΕ ΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ 3]- ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΟΠΩΣ ΛΕΙΖΕΡ…ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ….ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΕΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ …- ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ F 16 ΑΡΓΟΤΕΡΑ ? – ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ..Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ = ΕΝΑ ΣΚΑΦΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ 1]- ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Κ ΧΡΗΣΗΣ 2]- ΕΥΚΟΛΙΑ ΕΥΡΕΣΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 3]-ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ….4]- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΕΣ….ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ [ εννοω πολεμικου ναυτικου – στρατου ξηρας – και αεροποριας συνολικα ] ΩΣΤΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 4 ΤΥΠΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ 2-3 ΤΟ ΠΟΛΥ….Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ Κ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ..ΘΑ ΗΤΑΝ = 1] -ΚΟΡΜΟΣ F 16 = 100 ΜΟΝΑΔΕΣ – 2]-F 35 =60 ΜΟΝΑΔΕΣ 3]- ΜΙRAGE = 40 MONADES… ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΡΑGE STO ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕ F 15 NEAΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΜΕ 22000 ΩΡΕΣ ΠΤΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ 8000 ΤΟΥ F 35 ΣΥΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΡΑΦΑΕΛ….ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ MIRAGE EKEINH THN EΠOXH ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ NEΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ 5-6 ΓΕΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ… ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ…

antonios

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ και δεν είναι καμιά απο αυτές που αναφέρονται στο άρθρο. Είναι η ίδια που είχε επιλέξει η Τουρκία κατά των πυροβολαρχιών των Patriot όταν αυτοί έγιναν επιχειρησιακοί στην Ελλάδα. Σε ένα περιβάλλον όπως το Αιγαίο δεν στέλνεις ένα αεροπλάνο κατά μιας αντιαεροπορικής συστοιχίας. Στέλνεις βατραχανθρώπους αν είναι κοντά στην ακτή ή καταδρομείς περιπόλων μακράς ακτίνας αν είναι στην ενδοχώρα (όπως οι Έλληνες ΕΤΑ). Σας χάλασα την συζήτηση για τροφή σε όνειρα για σμήνη αεροσκαφών που ΠΟΤΕ δεν θα έρθουν ? Οι ΗΠΑ δεν θα αποδέσμευαν πότε το JASSM-ER γιατί κάποια στιγμή η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει το πιστό σκυλάκι της συμμαχίας, οι Γάλλοι ως συνήθως θα άφηναν χωρίς ανταλλακτικά τα Rafale μετά από λίγα χρόνια για να μας εκβιάσουν να αγοράσουμε το 6ης γενιάς αεροπλάνο τους. Σας χάλασα τα όνειρα ε?

chikichiki

Σενάριο -σχεδόν- Τζέιμς Μποντ.

antonios

Οχι απολυτα….Οταν ειχαν εγκατασταθει οι συστοιχιες των Πατριοτ αυτο το “προβλημα” ηρθε στην επιφανεια (δηλαδη της ασφαλειας τους απο το εδαφος). Μην ξεχνας οτι οι ειδικες δυναμεις “αρχιζουν” το εργο τους λιγο πριν την επισημη εναρξη ενος πολεμου. Δεν χρειαζονται πολλα… Μια ανατιναξη ενος ρανταρ κατευθηνσης και οι εκτοξευτες ειναι αχρηστοι. Αυτα τα σεναρια υπαρχουν σε ολους τους στρατους του κοσμου.

chikichiki

Το S-400 είναι ένα κινητό σύστημα ενάντια σε πεζή περίπολο, με ομπρέλα άρνησης περιοχής ~200χλμ για στόχους τύπου C-130 (δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αυτή είναι η μέγιστη εμβέλεια για τα τουρκικά συστήματα), δυσχεραίνοντας ή και αποκλείοντας διείσδυση μέσω αλμάτων HALO/HAHO (φαινομενικά η βολικότερη μέθοδος λόγω προσφερόμενης εγγύτητας στο στόχο). Επιλογή ε/π πιθανή, αλλά επίσης εμβριθής δυσκολιών (θορυβώδης, ευάλωτη σε πυρά). Η θαλάσσια οδός περιορίζεται από την ανάγκη προσέγγισης των ακτών σε μικρή σχετικά απόσταση και πιθανή απροθυμία της Τουρκίας να τοποθετήσει τα συστήματα σε “βολική” απόσταση από τις ακτές. Η προστασία ολιγάριθμων συστοιχιών βρισκόμενων στην τουρκική ενδοχώρα (και όχι σε νησί), πιθανότατα σε σεβαστή απόσταση από την ακτή, είναι στόχος εφικτός, και στα μάτια των Τούρκων απαραίτητος. Από ελαφρύ ΠΖ και θερμικές κάμερες μέχρι αντιαεροπορικά πυροβόλα σε ρόλο υποστήριξης εδάφους, ΔΥΚ ή ΕΤΑ θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, αν φυσικά δεν αποκαλυφθούν στη διαδρομή (αν και δε θα έλεγα ότι χρειάζονται εκρηκτικά – διάτρηση των σωληνών των πυραύλων από εμπρηστικά .50άρια από M82/M95 ίσως βόλευαν περισσότερο). Δεν είναι ασύλληπτη η πιθανότητα επιτυχίας, όμως επιχείρηση βαθιά πίσω από το μέτωπο με υποστηρικτικά μέσα ελάχιστα έως ανύπαρκτα κατά προστατευόμενου στόχου υψηλής αξίας είναι ένα εγχείρημα παράτολμο, αν όχι θρασύ, και διαφέρει παρασάγγας από τις αποστολές με τις οποίες οι μονάδες ΕΔ έχουν χτίσει ανά τα χρόνια τη φήμη τους (κυρίως εναντίον κατώτερων αντιπάλων και σε αντάρτικα). Ρισκάροντας να ακουστώ λίγο “αντι-SOF”, όπως φημολογείται να είπε και ο Στρατηγός Σβάρτσκωφ, “τι μπορούν να κάνουν αυτοί που δε μπορεί ένας πύραυλος κρουζ;”.

apsa

ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ …ΚΑΤ ΕΜΕ ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ MADE IN FRANCE ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ MADE USA ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 20 -30 ΧΡΟΝΙΑ …ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΠΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ..ΒΛΕΠΕ ΙΜΙΑ ΟΠΟΥ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΣΩ ΠΗΓΕΣ ΕΜΑΘΑ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ..ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΟΠΛΑ ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΑΠΛΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΗ….ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΦΑΕΛ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ …ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΟΣΟ Κ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ…

Epam Papas

Πρώτα από όλα το γεγονός ότι η ελληνική επίγεια αεράμυνα είναι χτισμένη γύρω από το Patriot, ένα σύστημα που εδώ και δεκαετίες, όποτε κλήθηκε να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες εναντίον τριτοκοσμικών αντιπάλων, απέτυχε οικτρά με κάνει να τρομάζω τι θα συμβεί σε ένα πόλεμο με την γείτονα χώρα. Μας δίνει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας και θα μας προδώσει στην κρίσιμη στιγμή.
Επίσης Rafale το ξεχνάμε. Και το ξεχνάμε για πολιτικούς λόγους. Μέσα στην κρίση οποιοδήποτε κύριο οπλικό σύστημα μη αμερικανικής προέλευσης έχει απαξιωθεί. Ρωσικό, γαλλικό, ευρωπαϊκό, οτίδηποτε υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο και είναι κύριο σύστημα, οδηγείται στο σιωπηλό αφανισμό. Κανείς δε μιλάει, κανείς δεν αντιδράει. Στα πλαίσια της στενής αμυντικής συνεργασίας και γεωπολιτικής κάλυψης από τις ΗΠΑ θεωρούμε λογικά σαν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να οδηγηθούμε σε αμερικανικό μονοπώλιο εξοπλισμών ακόμα και αναδρομικά, απαξιώνοντας οτιδήποτε σημαντικό υπηρετεί ήδη στις ένοπλες δυνάμεις και έχει διαφορετική προέλευση.
Οπότε οι πιθανότητες σε περίπτωση νέας προμήθειας οποιουδήποτε νέου κύριου οπλικού συστήματος αυτό να μην είναι αμερικανικό είναι no bet που λένε και στο στοίχημα.
Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιες οι πιθανότητες το επόμενο κύριο οπλικό σύστημα που θα προμηθευτεί η Ελλάδα να είναι της Lockheed ή κάποιας άλλης εταιρίας (μιλάμε κυρίως για NMA και φρεγάτες). Εκεί πάλι η επιλογή για το που θα βάζαμε τα λεφτά μας είναι εύκολη θα έλεγα.

Em.Ti

Νομίζω έχει περισσότερο φιλοσοφικό νόημα η κουβέντα καθώς η Π.Α. μάλλον την έχει κάνει την επιλογή της ήδη και αυτή είναι το F-35. Όχι γιατί είναι όντως το υπερόπλο που μας λύνει τα προβλήματα, αλλά γιατί όπως πολύ σωστά λένε οι επιτελείς της Π.Α. είναι το μοναδικό διαθέσιμο για εμάς α/φος 5ης γενιάς και ως γνωστόν πλέον οι αεροπορίες κρίνονται βάσει αυτών που έχουν 5ης γενιάς α/φη και αυτών που δεν έχουν.
Αν δε συνδυαστεί με αγορά νέων F-16V προς συμπλήρωση των αριθμών από τα αποσυρόμενα α/φη, τότε η Π.Α. θα έχει έναν εξαιρετικά ομοιογενή και ικανό στόλο. Με τα F-35 να ανοίγουν τον δρόμο και τα F-16V σαν mini bomb trucks να ακολουθούν οι πονοκέφαλοι της άλλης πλευράς πολλαπλασιάζονται.
Από την άλλη, το Rafale έχει μοναδικές δυνατότητες και μπορεί να συνδυαστεί με όπλα που υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιό μας. Είναι δε σίγουρα φτηνότερο σε υποστήριξη από το F-35, όσο και να κατέβουν τα κόστη χρήσης του δεύτερου.
Και το καλύτερο: με την απόκτηση Rafale θα μπορούσαμε ιδανικά να διαπραγματευτούμε είσοδο στο FCAS ώστε και να αποσβέσουμε την επένδυση της συμμετοχής στο nEUROn αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους (επιτέλους) και επιχειρησιακά και βιομηχανικά.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Το πρώτο F-16V ανοίγει φτερά και έπεται άμεση συνέχεια στα Viper!

31
Για πολλούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 Peace Xenia III και IV σε F-16V δεν είναι -ακόμη- κάτι το χειροπιαστό. Eντούτοις η διαδικασία...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 2.29

Related News

ΥΕΘΑ: Τα Rafale θα σκεπάσουν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τα φτερά και τα όπλα τους!

ΑΠΕ-ΜΠΕ.«Το πρώτο Rafale σε μικρό διάστημα θα προσγειωθεί στην Τανάγρα και αυτά τα αεροσκάφη που ονομάζονται ως "οι ριπές ανέμου", με ελληνικά διακριτικά στα...

Κ. Τασούλας: «Οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία»

ΑΠΕ-ΜΠΕ.«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δικαιούνται να νιώθουν πολύ πιο ήσυχες και δικαιωμένες», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ο πρόεδρος...

Ν. Δένδιας: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία κενού σταθερότητας στην περιοχή

ΑΠΕ-ΜΠΕ."Δεν μπορούμε επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή" των Δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον...