21.7 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αγορά F-35 ή Rafale για την αντιμετώπιση των τουρκικών S-400;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αγορά F-35 ή Rafale για την αντιμετώπιση των τουρκικών S-400;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

H παράδοση των τουρκικών S-400 είναι πλέον γεγονός. Σύντομα, ίσως και μέσα στο έτος, οι S-400 θα έχουν αποκτήσει IOC (Initial Operational Capability), δημιουργώντας μια μεγάλη περιοχή πάνω από το τουρκικό έδαφος, όπου η πρόσβαση θα είναι απαγορευμένη. Η δυνατότητα αυτή, όπως έχουμε ξαναγράψει, αποκτάται για πρώτη φορά από την Τουρκία, και επίσης, είναι η πρώτη φορά που μπορεί να προστατεύσει επαρκώς ευαίσθητους στόχους, χωρίς την ανάγκη αεροσκαφών.

Σημειώνουμε πως μέχρι και σήμερα, η τουρκική αντιαεροπορική ικανότητα ήταν πραγματικά περιορισμένη, καθώς οι -εδώ και πολύ καιρό αποσυρθέντες- Nike-Hercules δεν θα μπορούσαν να καταρρίψουν κάτι μικρότερο από Tu-95, ενώ οι HAWK είναι ένα σχετικά πρόσφατο απόκτημα, που ήρθε την στιγμή μάλιστα που η ΠΑ απέκτησε όπλα stand off. Συνεπώς, ότι και να λέμε, οι Τούρκοι χρειάζονται ένα σοβαρό αντιαεροπορικό σύστημα, αντίστοιχο των ελληνικών Patriot.

ΑΠΟΨΗ: Κι όμως, αν είμασταν στην θέση της Τουρκίας θα διαλέγαμε τους S-400 αντί των F-35A

Αποτέλεσμα της ανεπαρκούς αντιαεροπορικής άμυνας από τουρκικής πλευράς, ήταν ο μόνιμος φόβος της γειτονικής μας χώρας σε περίοδο θερμού επεισοδίου ή πολεμικής σύγκρουσης. Οι Βάσεις της ΠΑ ήταν, και παραμένουν, καλά προστατευμένες, ενώ αντίθετα, οι βάσεις της ΤΗΚ ήταν πάντα προβληματικές στην προστασία τους. Η ΠΑ ήταν και παραμένει ένα βήμα μπροστά από την άμυνα των αεροδρομίων της ΤΗΚ. Θυμίζουμε την λύση των Rockeye στα Α-7Ε/Η για τα τουρκικά Rapier, αλλά και των AFDS στις μετέπειτα λύσεις, για να φτάσουμε σήμερα στα JSOW και τα SCALP EG. Λίγα στον αριθμό, αλλά όταν δεν ξέρεις που θα χτυπήσει ο αντίπαλος, δεν μπορείς να ηρεμήσεις.

Τα προβλήματα λοιπόν της Τουρκίας ήταν και παραμένουν, δυο:

  1. Η δυνατότητα προληπτικού πλήγματος εναντίον βάσεων της ΠΑ
  2. Η προστασία μεγάλων βάσεων της ΤΗΚ από ελληνική αντεπίθεση

 

Αξίζει για την Τουρκία να χάσει τα F-35A, προκειμένου να παραλάβει τους S-400;

 

Για το πρώτο, οι Τούρκοι λοιπόν έδρασαν μεθοδικά. Καταρχάς ανέπτυξαν και κατασκεύασαν/ζουν έναν μεγάλο αριθμό βαλλιστικών βλημάτων και βλημάτων cruise. Κατά δεύτερο, αγόρασαν το F-35, το ιδανικό αεροσκάφος που μπορεί να διεισδύσει σε μια εχθρική αεράμυνα και να την κάνει “καλοκαιρινή”.

Για το δεύτερο, έκαναν το διαγωνισμό T-LORAMIDS, που τελικά κατέληξε στο S-400. To S-400 είναι ίσως το ιδανικό σύστημα για τις τουρκικές απαιτήσεις, καθώς το Patriot έχει σχεδιαστεί να δρα διαφορετικά. Θεωρούμε πως το Patriot είναι ιδανικό για την Ελλάδα, με τους αλληλοκαλυπτόμενους τομείς (Patriot, I-HAWK, EMB-145AEW, άλλα μέσα), και το S-400 επίσης καλή λύση για την Τουρκία, με τις αχανείς εκτάσεις, και τον κίνδυνο να μπορεί να έρθει από … παντού.

Ο γείτονας, η κατσίκα του και η απόλυτη κατάντια μας

Το ότι το F-35 δεν είναι συμβατό με το S-400, το έχουμε γράψει πρώτοι, και προφανώς το ήξεραν και οι ίδιοι. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία, που την έχουμε γράψει, και μάλιστα πρώτοι. Το θέμα όμως είναι πως τα S-400 είναι στην Τουρκία, και καλώς ή κακώς, σε λίγο θα προσφέρουν στην τουρκική αεράμυνα.

Αργά ή γρήγορά, είτε ο Ερντογάν είτε κάποιος άλλος ηγέτης, θα μετακινήσει τα S-400 κοντά στο Αιγαίο ή κοντά στις νότιες ακτές, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα No-fly zone. Φυσικά οι αστειότητες που γράφουν κάποια τουρκικά μέσα, και αναμεταδίδουν οι γνωστοί πωλητές σανού, πως οι τουρκικοί S-400 θα καταρρίπτουν τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 μετά την απογείωσή τους από την Τανάγρα, είναι απίστευτες γελοιότητες. Εκτός βέβαια αν αυτοί που τα γράφουν είναι οπαδοί της Επίπεδης Γης ή flat earthers όπως -και- αυτοαποκαλούνται.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;

 

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως οι S-400 δεν θα εξοπλιστούν κατά 100% με το βλήμα που επιτυγχάνει εμβέλεια 400 χιλιομέτρων. Ακόμη κι αν υπάρξουν τέτοια βλήματα, θα βρίσκονται στα όρια του φακέλου εμπλοκής, συνεπώς δεν θα μπορούν να ρίξουν κάτι μικρότερο από ένα Airbus A320/ Boeing 737. Επίσης, το ανάγλυφο του εδάφους αλλά και η ύπαρξη των νησιωτικών όγκων στο Αρχιπέλαγος, θα δημιουργήσει όχι απλά ασφαλείς διαδρόμους, αλλά τεράστιες “πεδιάδες” όπου τα ελληνικά μαχητικά θα μπορούν να πλησιάζουν σε μεσαία ύψη.

Μια τοποθέτηση των S-400 κοντά στην γραμμή αντιπαράθεσης, θα έκανε τα υπερπολύτιμα συστήματα ευάλωτα σε πολλαπλές μορφές απειλών, από καταδρομικές επιχειρήσεις μέχρι βολές από συστήματα πυροβολικού, αλλά και όπλα stand off από ελληνικά μαχητικά που θα πλησιάζαν αρκετά καλυπτόμενα αρκετά από τους όγκους των ελληνικών νησιών. Συνεπώς, πύραυλοι HARM, JSOW, SCALP EG μπορούν να κάνουν την δουλειά που πρέπει.

“Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;”

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως τα S-400 είναι ένας εύκολος αντίπαλος. Συγκεντρώνουν δεκαετίες σοβιετικής  και ρωσικής τεχνογνωσίας στην αντιαεροπορική άμυνα. Η τελευταία ήταν ανέκαθεν ο μεγαλύτερος φόβος των δυτικών αεροποριών, και κυρίως των ΗΠΑ. Οι SAM πάνω από το Βιετνάμ ήταν το πρόβλημα χωρίς λύση, αν και η USAF/USN/USMC είχαν αναπτύξει τις δικές τους τακτικές για να αντιμετωπίζουν τις αντιαεροπορικές απειλές.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, τα πρώην σοβιετικά νυν ρωσικά συστήματα έχουν συγκεντρώσει γύρω τους πολλούς μύθους. Κάποτε, το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε την πρώην ΕΣΣΔ και τις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, προκαλούσε έξαψη της φαντασίας. Σήμερα, λίγο η προπαγάνδα, λίγο το μάρκετινγκ, λίγο (ή μάλλον πολύ) το “λιβάνισμα” από τα φιλορωσικά μέσα και η ρωσική προπαγάνδα, έχουν αναδείξει τα ρωσικά όπλα σαν τα απόλυτα υπερόπλα στο Α τεταρτημόριο του Γαλαξία μας.

 

ΘΕΜΑ: Τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τις επόμενες δεκαετίες;

 

Φτάνουμε στα καθ’ ημάς. Η ΠΑ πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει και μια ακόμη απειλή, κι αυτή είναι οι S-400. Στην περίπτωση των S-400 δεν έχει και πολλή σημασία ο ανθρώπινος παράγοντας. Δηλαδή, η Ελλάδα μπορεί να έχει μια κορυφαία αεροπορική κουλτούρα, μπορεί η Σχολή Ικάρων και το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης να παράγει εξαίρετους ιπτάμενους, αλλά στην περίπτωση αυτή ο ανθρώπινος παράγοντας δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Εννοούμε, πως δεν έχουμε πια αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, αλλά χειριστές αεροσκαφών και χειριστές Α/Α συστημάτων.

Και φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα. Μπορεί η ΠΑ να εκτελέσει τις αποστολές της, βάζοντας πλέον στην εξίσωση και τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους S-400;

 

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινητικότητα;

 

Η ΠΑ διεξάγει συνεχώς ασκήσεις εναντίον των πυροβολαρχιών των Patriot, των S-300 αλλά και των I-HAWK. Έχει μια τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση των όπλων αυτών, και υπάρχει μια ευγενής άμιλλα μεταξύ των εμπλεκομένων στις ασκήσεις. Ίσως σοκάρουμε κάποιους, αλλά δεν θεωρούμε τους S-400 ανώτερους των Patriot επιχειρησιακά (ή έστω κατά πολύ ανώτερους). Συνεπώς, η ΠΑ έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια επιχειρησιακή κουλτούρα αντιμετώπισης πυραύλων SAM, μεγάλου ή μέσου βεληνεκούς.

Το θέμα είναι πως οι S-400 έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, και προφανώς είναι μια καινούργια, ασύγκριτα μεγαλύτερη απειλή. Το σύστημα πολύ δύσκολα μπορεί να “κορεστεί”, ενώ η ανθεκτικότητά του σε αντίμετρα θεωρείται κορυφαία. Η Ρωσία έχει ενσωματώσει ότι καλύτερο υπάρχει στον τομέα, και πιστεύεται πως οι S-400 έχουν εξαιρετικές ικανότητες αντιμετώπισης προηγμένων απειλών.

Boeing προς USN: Τα μαχητικά 4,5 γενιάς είναι καλύτερη λύση από τα stealth. Ισχύει και για την Ελλάδα;

Δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε πως η ΠΑ, με τα σημερινά της μέσα, θα δυσκολευτεί αισθητά να εκτελέσει τις αποστολές της. Η ορθή και έξυπνη χρήση των S-400, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα F-16C/D της ΤΗΚ, θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο φόρτο στους χειριστές των ελληνικών μαχητικών, και θα ακυρώσει πολλά από τα πλεονεκτήματα της ΠΑ. Ακόμη κι αν προστεθούν νέα όπλα στα ελληνικά μαχητικά, δεν είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο η επιβιωσιμότητά τους. Είναι προφανές πως κάτι πρέπει να γίνει

Η ΠΑ χρειάζεται νέα μέσα. Η αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο, είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για επιτυχή έκβαση μιας “περιπέτειας”, από απλό θερμό επεισόδιο μέχρι γενικευμένη σύρραξη. Άλλωστε, ένα ΝΜΑ είναι αναγκαίο για να καλυφθούν τα κενά που θα αφήσουν τα F-4E Phantom AUP αλλά και τα Mirage 2000EGM/BGM. Το ιδανικό όμως θα ήταν το ΝΜΑ να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τους S-400, ένα όπλο που θα αποτελέσει τον κορμό της τουρκικής αεράμυνας για τις επόμενες δεκαετίες.

F-35 ή Rafale;

Πιστεύουμε πως το επόμενο ΝΜΑ, για διάφορους λόγους θα κριθεί ανάμεσα στα F-35A/B και στο Rafale F3/4. Οι υπόλοιποι “διεκδικητές” του θρόνου, είτε δεν θα έρθουν στον Διαγωνισμό, είτε δεν έχουν λόγο “ύπαρξης”. Η ΠΑ, το έχουμε ξαναγράψει, αν βρεθεί στην ευτυχή θέση να αποκτήσει ΝΜΑ, τότε ή θα επιλέξει την μόνη επιλογή 5ης γενιάς στο Δυτικό οπλοστάσιο, είτε θα διαπραγματευτεί για το πλέον εξελιγμένο αεροσκάφος 4,75 γενιάς, που στην περίπτωσή μας είναι το Rafale.

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;

To F-15X θα είχε κάποια αξία αν η ΠΑ είχε ήδη στην δύναμή της παλαιότερα μαχητικά F-15A/C/E. Αντίστοιχα, το Typhoon πιστεύουμε πως φτάνει πια στο τέλος της εξελιγκτικής του διαδρομής ενώ η ΠΑ δεν παρέλαβε ποτέ παλαιότερα μοντέλα, το F/A-18E/F μάλλον δεν είναι πια λύση, θα ήταν το 1985, ενώ το Gripen E δεν έχει τίποτε να προσφέρει περισσότερο από ότι το F-16V. Συνεπώς, making long story short, η επιλογή μάλλον θα είναι μεταξύ του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς και του γαλλικού υπερμαχητικού 4ης γενιάς.

Εκτός κι αν συμβεί κάποια “τεράστια” έκπληξη. Άλλωστε, με την κρίση, η Ελλάδα μέτρησε τους “φίλους” και τους φίλους. Και ότι κι αν λένε κάποιοι, η Γαλλία και οι ΗΠΑ στάθηκαν στο πλευρό κάθε κυβέρνησης της Ελλάδας μέσα στην κρίση.

ΘΕΜΑ: F-15 2040 vs F-35. Αιρετική επιλογή ή υπαρκτή λύση;

 

Τώρα, είναι αστείο να μην πούμε πως το φαβορί της όλης διαδικασίας είναι το F-35, είτε στην έκδοση -Α είτε στην έκδοση -Β. Δεν θα διστάσουμε να πούμε πως η -Β ταιριάζει γάντι στις ελληνικές ανάγκες, και τυχόν επιλογή του από την ΠΑ θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο κι όχι μόνο. Ο λόγος απλός, άλλο να επιχειρεί ένα αεροσκάφος από το Καστέλλι ή την Σούδα, κι άλλο να μπορεί να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στο Καστελόριζο!

Το F-35 έχει δημιουργηθεί για να καταστρέφει αντιαεροπορικά συστήματα όπως το S-400, είναι το αεροσκάφος της πρώτης μέρας του πολέμου, που θα καταστρέψει τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας, τα ραντάρ, τα κέντρα επιχειρήσεων και διοίκησης, τα έχει παραλύσει τις επικοινωνίες, και θα ανοίξει τον δρόμο στα υπόλοιπα αεροσκάφη, 4ης γενιάς, να “αποτελειώσουν” τον αντίπαλο.

 

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;

Με αυτή την οπτική, και με την οπτική της απόκτησης έστω και μικρού αριθμού αεροσκαφών της έκδοσης -Β, το F-35 μοιάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί. Άλλωστε, καθώς ο πρωταρχικός στόχος είναι η εξάλειξη της πρωτόγνωρης απειλής των S-400, το F-35 είναι η απόλυτη απάντηση, το όπλο που απαντά αποτελεσματικά και χωρίς “αστερίσκους” στην απειλή.

Σημαίνει όμως αυτό πως η ΠΑ θα πρέπει να ψηφίσει “μονοκούκι” το F-35; Δεν θα έπρεπε, έστω και για την τιμή των όπλων, να δοθεί μια ευκαιρία στο κορυφαίο, κατά την άποψη πολλών, ευρωπαϊκό μαχητικό; Προτείνουμε μάλιστα να διαβάσετε περισσότερα για το τελευταίο τεύχος του περιοδικού μας για να μάθετε περισσότερα για το Rafale F3R αλλά και το F4. Το τεύχος μπορείτε να το αγοράσετε εδώ.

Να F-35 κανείς, ή να μην F-35; Ιδού η απορία…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και η Γαλλική Αεροπορία έχει στα επιχειρησιακά της σχέδια αντιμετώπιση απειλών όπως προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα όπως το S-300 και το S-400. Πως μπορεί να γίνει αυτό με το Rafale; καταρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Rafale, και ειδικά τα F3R και F4 έχουν ειδικές “πινελιές” stealth, και πιστεύεται πως το ίχνος που δίνουν στα εχθρικά ραντάρ είναι εξαιρετικά μικρό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως έχει τις επιδόσεις ενός F-35 απέναντι σε “σκληρές” αεράμυνες, ούτε όμως πως δεν θα καταφέρει να επιτελέσει την αποστολή του.

Οι Γάλλοι έχουν φροντίσει να εφοδιάσουν το μαχητικό τους με ένα εξαιρετικά προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας, ενώ τα νεότερα F4 και F4.2 θα έχουν τόσες προβλέψεις για κατανίκηση εχθρικής αεράμυνας που πραγματικά θεωρείται αρκετά ικανό να “εισβάλει” σε “απαγορευμένες περιοχές” και να καταστρέφει είτε τους στόχους που του έχουν ανατεθεί, είτε τα συστήματα Α/Α. Επιγραμματικά και μόνο θα μιλήσουμε για mini drone, που θα παρεμβάλονται μεταξύ εισερχόμενων πυραύλων και του αεροσκάφους, για “δολώματα” ενεργά και παθητικά, αλλά και για ένα βελτιωμένο Spectre που θα μπορεί να παρεμβάλει αποτελεσματικά τα εχθρικά ραντάρ.

ΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ;

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις δυνατότητες ηλεκτρονικής κρούσης του ραντάρ RBE2, αλλά και τις συνολικές δυνατότητες διασυνδεσιμότητας του Rafale, που θα του επιτρέπει να εντοπίζει κάθε απειλή, και να την αντιμετωπίζει με τον βέλτιστο δυνατόν τρόπο.

Ας μην κατηγορηθούμε για την “ανάλυση” που κάναμε για το Rafale, σε βάρος του F-35. Απλά το τελευταίο έχει φτιαχτεί σαν stealth, είναι stealth, και σε κάθε άσκηση “ρίχνει πολύ ξύλο” σε όλα τα συστήματα αεράμυνας, καταστρέφοντάς τα όχι με ειδικούς πυραύλους αντι-ραντάρ (ex. HARM), αλλά με “απλά” κατευθυνόμενα όπλα. Ταυτόχρονα έχει κορυφαίες δυνατότητες Fusion, ενώ στην έκδοση -Β έχει την μοναδική ικανότητα κάθετης προσγείωσης (και προσνήωσης). Συνεπώς το F-35 δεν θέλει καμία ειδική “διαφήμιση”, όλοι σχεδόν οι αναγνώστες μας γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει το μαχητικό της Lockheed Martin, και αναμφίβολα θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα επόμενα 40 χρόνια.

Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα, τι πρέπει να επιλέξει η ΠΑ σε ότι αφορά σα ΝΜΑ, την στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει την υπεροπλία της Τουρκικής ΠΑ, ένα προηγμένο μαχητικό 4,75 γενιάς, που είναι ικανό να διευσδύει σε εχθρικές αεράμυνες αντιμετωπίζοντάς τις στα “ίσια”, ένα truck bomb, με εξαιρετικά προηγμένα συστήματα, ή το απόλυτο stealth μαχητικό, το μοναδικό του Δυτικού Οπλοστασίου, με όπλα και υποδομές συμβατές με τις λοιπές της ΠΑ (F-16V), φέρνοντας τα πάνω κάτω στην Ισορροπία Δυνάμεων στην περιοχή;

Ναι, υπάρχουν υπόνοιες πως το F-35 θα στέλνει δεδομένα στις ΗΠΑ, και θα απαιτεί την αγαστή συνεργασία των Αμερικανών για να έχει υψηλές διαθεσιμότητες. Αλλά ποιο νέο μαχητικό, αυτού του επιπέδου τεχνολογίας δεν απαιτεί την συνεργασία του κατασκευαστή για το σκοπό αυτό; επίσης, η τιμή του F-35 (fly away cost) πέφτει τόσο ραγδαία, που λίαν συντόμως θα βρίσκεται στα 75 εκ .δολάρια (F-35A), που σημαίνει ότι μπορεί να είναι φθηνότερο του 4ης γενιάς Rafale! 

ΑΠΟΨΗ: Μήπως είναι καιρός να ξεκινήσουμε διαδικασία για Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος;

Σε πάμπολλα παλαιότερα άρθρα μας, έχουμε κάνει μακροσκελείς αναλύσεις για το θέμα. Σήμερα όμως, θέλουμε να “πυροδοτήσουμε” μια υγιή συζήτηση γύρω από αυτό το ενδεχόμενο. Τον λόγο έχουν οι αναγνώστες μας!

 

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

254 ΣΧΟΛΙΑ

254 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nestoras

Πιστεύω ότι στη δύσκολη στιγμή οι Αμερικάνοι θα το αποδέσμευαν για επιθέσεις κατά των S400. Αυτό που εμένα με ανησυχεί δεν είναι πλέον το κόστος κτήσης του αλλά το κόστος χρήσης του, που είναι πολύ ανώτερο από εκείνο του Rafale (που μόλις υπερβαίνει το κόστος των προηγμένων Mirage & F 16) αλλά και χαμηλή οροφή σε συνολικές ώρες χρήσης.
Αν αυτά ανέλθουν σε ρεαλιστικά επίπεδα, η επιλογή του F 35 είναι μονόδρομος. Όπως είναι τώρα, είναι δύσκολη απόφαση για μια φτωχή χώρα όπως η δική μας!

Σωστος

Ενας εστω μικρος αριθμος φ35 θα στειλει στους απεναντι το μηνυμα! Μονο το φ35 αλλαζει τις ισορροπιες! Ευτυχως που δεν το παιρνουν οι Τουρκοι! Πρεπει να το παρουμε αμεσα! Ολα τα κονδυλια να πανε εκει, ειδικα τωρα που τα τουρκικα σλοτς μενουν ορφανα!

sotbak

είσαι σίγουρος ότι κόστος του Ραφάλ εγγίζει του Μιράζ; Μήπως ξεπερνά του Φ-35;

Nestoras

Ναι σίγουρος είμαι, βάσει αναφορών στο site. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι το κόστος ανά ώρα χρήσης του F 35 αγγίζει τις 44.000$, με στόχο να πέσει στις 25.000$ ως το 2025. Αντίστιχα για το Rafale έχει γραφτεί κόστος ανά ώρα χρήσης στις 13.000 με 14.000 $ όταν για τα Μιράζ και τα F 16 από 11.000 ως 12.000$. (Το απλό Gripen είναι στο ποσό ρεκόρ 6.500$ ανά ώρα)

Nestoras

Και εδώ ο σύνδεσμος. Το κόστος χρήσης λοιπόν αναφέρεται ως 44.000$ την ώρα.
Το συνολικό κόστος 24 F35 σε βάθος δεκαετίας κοστολογούνταν σε 5,04 δις δολάρια ενώ για 24 F15X στα 3,91 δις δολάρια!
https://www.ptisidiastima.com/f-15x-f-35-total-cost-drops-f-35-cost/

ivychris

Ασχέτως του σημερινού όντως υψηλού κόστους χρήσης των F-35, δεν μπορούμε παρά να πιστέψουμε την LM στην υπόσχεση μείωσης στα $22.000/ώρα, δεδομένου ότι έχει επιτύχει στη μείωση του flyaway cost όπως προβλεπόταν και ακόμη συντομότερα. Ιδανικό σενάριο θα ήταν η πώληση όλων των Γαλλικών -5 & EGM/BGM μετά των όπλων τους και ο καλύτερος πελάτης θα έπρεπε να είναι η Κύπρος… Με τα χρήματα θα αγοράζονταν μια ενισχυμένη μοίρα (25) F-15X με JASSM & AARGM και θα αποσύρονταν και τα F-4. Tα F-15X πέραν του φόρτου των 18-22 θέσεων, του τεραστίου APG-82(V)1 AESA, της παθητικής συνεργασίας με το F-35A/B και… Read more »

giannis

Καταρχας JASSM & AARGM μπορουν να ριξουν και τα φ16 και τα f16v… δεν υπαρχει λογος να μπεις σε νεο τυπο γι αυτο το λογο.
Η σοφη ερωτηση βεβαια ειναι γιατι τα ελληνικα f16 δεν εχουν τετοια οπλα….
Η ελλαδα χρειαζεται και γαλλικα και αμερικανικα αεροσκαφη. Δεν μπορει μια χωρα που δεν παραγει οπλα να εξαρτατε μονο απο εναν προμηθευτη. Αυτος που εσπασε την παραγγελια σε μιραζ και φ16 παλια πολυ σοφα επραξε.
Τα μιραζ αν το καλοσκεφτεις ειναι τα μονα αεροσκαφη σημερα που εχουν τοσο μεγαλες δυνατοτητες μακρυου πληγματος σε καραβια και στοχους υψηλης αξιας. Scalp & exocet

Piraulos

Άσχετος είμαι αλλά αυτό το κατάλαβα κ γω μετά από τόσα άρθρα είναι… Γαλλικά πλοία, Αμερικανικά αεροπλανα,ρώσικα αντιεαροπορικά και πεπόνια από το Άργος.

Lascaris

Και τα δύο φυσικά! Έχει κανείς πρόχειρα 10 δις;

Τώρα αφήνοντας την όχι πολύ πιθανή περίπτωση να βρούμε όντως λεφτά και για τα δύο, ας προσθέσουμε άλλη μια παράμετρο στην εξίσωση… ποιο μαχητικό θα πρέπει να αγοράσει η ΠΑ γύρω στο 2035;

Αν η Ελλάδα ενταχθεί στο FCAS, όπως πρέπει να κάνει, δίνει αυτό παραπάνω πόντους στο Rafale F4 για το ενδιάμεσο μαχητικό;

sotbak

αν η Ελλάδα ενταχθεί στο FCAS θα έχει απολέσει γεωπολιτική δύναμη/προοπτική αν δεχθούμε ως δεδομένο: 1) την επαναδραστηριοποίηση των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο και 2) αντίστοιχα την ανυπαρξία ευρωπαϊκής πολιτικής στην περιοχή (αναμφισβήτητο γεγονός,το βλέπουμε όλοι για να μην πω το βιώνουμε)

montif74

Δεν υπάρχει αεροσκάφος Ραφάλ. Η παραγωγή του θα σταματήσει σε λίγα χρόνια και οι χρήστες του είναι πλήν των Γάλλων, ελάχιστοι. Θα μας γδάρουν για την υποστήριξη του (βλέπε Μιράζ 2000) η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολη, παρά τις διαβεβαιώσεις τω Γάλλων, μετά το 2030.

CKfurious

Ακριβώς
Οι ίδιοι οι Γάλλοι μάλλον δεν θα θέλουν τα 2000 στην αεροπορία μας
Έει δημοσιευτεί η πληροφορία πως Ακόμα και αν υπογραφει η FOS θέλουν μήνες 70 για να παραδώσουν κάποια parts/services!
Η FOS έχει γραφτεί πως είναι 400 mill για 7 χρονια
Sorry δεν θα( ξανα) πάρουμε

sotbak

ακριβώς

Larisaios

400 εκ. για 42 αεροσκάφη για 7 χρόνια, μας κανει περίπου 1 εκ. ανα αεροσκάφος το χρόνο. Είναι πολλά; Μαχητικά αεροσκάφη είναι, όχι ποδήλατα.

CKfurious

Κατά το defencepoint η FOS με τα 410 mill αφορά μονο τα 24 -5

https://www.defence-point.gr/news/mirage-2000-5mk-2-zontani-apodeixi-oti-to-ellas-gallia-symmachia-isos-stereitai-periechomenoy

Κατά το παραπάνω δεν κάνουν επίσης καμια οικονομική διευκόλυνση

Οποτε τα EGM μας αποχαιρετάνε εκτος από ουσιαστικά και τυπικά very very soon!

sotbak

μήπως θέλουν να μας ωθήσουν σε μτχ ραφάλ. Δεν εξηγείται αλλιώς…τι να πω…

sotbak

απολύτως ορθό σχόλιο

Chris

Αν και τα επιχειρήματα σας στη συνέχεια έχουν τη βαρύτητα και την ορθότητα τους νομίζω η διατύπωση της πρώτης σας φράσης είναι υπερβολική. Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ορθολογικοί συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο από αυτό που λέτε. Αεροσκάφος F-35 δεν υπάρχει, τουλάχιστον δεν υπάρχει ακόμα. Αντίθετα το Rafale υπάρχει και είναι ένα ώριμο και ικανό αεροσκάφος. Ίσως κατώτερο σε δυνατότητες του F-35 όταν και αν αυτό αποκτήσει πλήρεις επιχειρησιακές ικανότητες, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο όταν και ένα μεγάλο αν.

AvoMelkonian

Προς το παρόν, ακόμα κ μετά την εγκατάσταση των S-400, προτεραιότητα των ΕΔ πρεπει να είναι το ΠΝ. Ως προς την αντιμετώπιση των S-400, φτηνότερη κ ταχύτερη λύση θα ήταν η πιστοποίηση όπλων όπως AARGM, JASSM-ER, JSOW-ER στα Viper. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για να περιμένουμε ένα οποιοδήποτε ΝΜΑ για να σχεδιαστεί η εξουδετέρωση των S-400. Πόσο μάλλον όταν το ΝΜΑ κ οι ΕΔ γενικά δεν διαφαίνεται να είναι στις προτεραιότητες ούτε αυτής της κυβέρνησης, αν κρίνουμε από την απουσία του θέματος από τις προγραμματικές δηλώσεις. Το ΝΜΑ θα πρέπει να είναι σίγουρα το F-35 για πολλούς λόγους… Read more »

NickKoliopoulos

Εκτός από αυτά τα υπέροχα αεροσκάφη μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε και άλλες λύσεις ίσως λίγο φτηνότερες όπως πχ σμήνη από φτηνά drones που θα αποτελούν δολώματα για τα αντιαεροπορικά σε συνδυασμό με loitering πυρομαχικά χαμηλού κόστους (π.x, Hero) τα οπού λόγω μεγάλου αριθμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον κορεσμό σε προηγμένα συστήματα αεράμυνας, επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση αεροσκαφών (4.5 γενεάς π.x F-16 V) Αξιοποίηση τέτοιων λύσεων επίσης για αντίπαλα προηγμένα συστήματα αεράμυνας πχ μελλοντικές φρεγάτες περιοχής TF2000 οι οποίες ίσως να έρθουν νωρίτερα από ότι περιμένουμε.

randomname

Έξυπνες, φτηνές, συγχρονες και πολύ πιθανόν εγχώρια κατασκευασμένες λύσεις; Τι ειπες τωρα;;;;;;;;;;; Παρ΄το πίσω αμέσως. Τέτοιες βλασφημίες μην τις ξαναγράψεις…

chikichiki

Το παιχνίδι των drones οι Αμερικάνοι το ξέρουν από παλιά (TALD). Αν και οι λόγοι δε μου είναι άμεσα προφανείς, για να πιστεύουν τόσο πολύ στα α/φη VLO προφανώς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα σμήνη δεν αποτελούν αξιόπιστη λύση ενάντια σε υψηλής φονικότητας SAMs.

ΙΤΑΛΟΣ

Και η LM με τι θα κανει λεφτά πουλώντας drones και TALD? Τόσος κόσμος στον δρόμο άνεργοι κλέφτες να γίνουν οι κατασκευαστές μαχητικών?

chikichiki

Εξαρτάται. Αν χρειάζεται να αγοραστούν 100000 TALD vs 2500 F-35, μπορεί οι απώλειες να μην είναι τόσο απώλειες για την LM.

Πάντως δε βλέπω και πολλούς άλλους να πιάνονται με την ιδέα. Υπάρχει σαν πρότυπο για το μέλλον (με AI μη επανδρωμένα, όμως, όχι “απλά” δολώματα) αλλά κάθε άλλη χώρα στον κόσμο κινείται προς τη λύση του στελθ. Δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι.

NickKoliopoulos

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι τα drone δεν είναι πανάκεια από μόνα τους. Η χρήση τους σε διάφορες επιχειρήσεις (καταιγίδα της ερήμου 1991, πόλεμος του Γιομ Κιπουρ 1973 έναντι της εξελιγμένης για την εποχή Αιγυπτιακής αεράμυνας) ήταν καταλυτική για την εξάντληση και εξουδετέρωση της αντίπαλης αεράμυνας. Kαθώς όμως έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα τα συστήματα αεράμυνας έχουν εξελιχθεί αντίστοιχα οι αντίστοιχοι ψευδοστόχοι. Συστήματα όπως τα TALD και mALD μπορούν να προσομοιώσουν το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος και το ίχνος πτήσης αεροσκαφών όπως τα f-16 καθιστώντας την διάκρισή τους από τα αληθινά αεροσκάφη ιδιαίτερα δυσχερή. Τα συστήματα αυτά δύνανται να εφοδιαστούν με πληθώρα φορτίων (παρεμβολείς, φορτία… Read more »

Πάνος

F-35 φυσικά.
Τον βλέπεις,δεν σε βλέπει,τον εξουδετερώνεις.Ούτε αερομαχίες ούτε τίποτα.Μέχρι να εμφανιστεί κάποια επόμενη τεχνολογία,το F-35 είναι μονόδρομος

mike

Έχετε απόλυτο δίκιο ότι το f35 είναι το κορυφαίο μαχητικό όχι μόνο του δυτικού κόσμου αλλά του κόσμου.
Πιστεύω ότι ένας συνδυασμός f15x και f35b το καλύτερο δυνατό σενάριο για την ΠΑ.
Το f15x μπορεί να λειτούργει ως κουβαλητής όπλων και να βρίσκετε σε ασφαλή από αντιαεροπορικά περιοχή και να λειτούργει ως κουβαλητής όπλων και να βρίσκετε σε ασφαλή από αντιαεροπορικά περιοχή με το f35 τα εξαπολύει.
Αυτός πιστεύω είναι ο καλύτερος συνδυασμός σε μικρές για αρχή ποσότητες

sotbak

Φοβερό αεροσκάφος από κάθε άποψη το Φ-15x, αλλά έχεις δει το κόστος ανά ώρα πτήσης του; Ποιο ΥΠΟΙΚ θα βάλει τα €;

Nestoras

Ναι. Όπως είδαμε είναι απείρως φθνήτερο του F35 το F15x σε κόστος χρήσης! Και το Rafale απείρως φθηνότερο του F15x σε αυτόν τον τομέα! Είστε πρόθυμοι να κατηγορήσετε τους Γάλλους για ακριβούς, την ίδια στιγμή που το F35 με χιλιάδες αεροσκάφη ήδη πουλημένα έχει τόσα προβλήματα που αν τα είχαν τα Γαλλικά θα τους σταυρώνατε. Με τα λεφτά από τις με το ζόρι πωλήσεις φτιάχνουν αυτό το αεροπλάνο. Αν πουλούσαν (απολογιστικά) οι Γάλλοι 3.000 αεροπλάνα και ήταν ακριβοί η σύγκρισή θα ήταν δίκαιη.

sotbak

σε κάποια άλλη ανάρτηση είχαν παρουσιάσει μεγάλη διαφορά με το Φ-15 με πολύ υψηλότερο κόστος, θα το βρω και θα τα αναρτήσω.

sotbak

καταρχήν κανείς που γράφει εδώ δεν θέλει να κατηγορήσει τη Γαλλία. Δεν υπάρχει Έλληνας μη γαλλόφιλος, αλλά υπάρχουν και όρια και δεδομένα: Όταν έχεις μια φιλική σου χώρα, μέλος της ΕΕ, που σε εξυπηρετεί γεωπολιτικά, που συντάσσεται μαζί σου, αλλά που έχει σοβαρή απειλή και περιμένει ένα σου νεύμα να συνδεθείτε αμυντικά πολύ περισσότερο από 2 ντουζίνες μιραζ με εξοσετ και παρακαλά να πάρει φρεγάτες, έστω και με ενοικίαση, ΦΤΙ με αγορά αλλά θέλει δυνατότητες χρηματοδότησης (γιατί πως να βγουν οικονομικά όλα αυτά μαζί;;;), γλυκοκοιτά τα ραφάλ και τα όπλα των ΦΡΕΜ/ΦΤΙ, τις τορπίλες σου (Φ21) κλπ. κλπ. και εσύ… Read more »

x-m

Σωστός !!

sotbak

thanks

EPR

Πριν ξεκινήσω να πω ότι το δίλημμα που θέτετε είναι ελαφρώς παραπλανητικό . Είναι γεγονός ότι η ΠΑ στα επόμενα χρόνια πρόκειται να έχει μια ελάχιστη οροφή μαχητικών αεροσκαφών ήτοι 84 F16 που είναι σε εκσυγχρονισμό με ελπίζω ακόμα 38 block 50 να παίρνουν σειρά , με 25μονο Μ 2000ΜΚ2 και με 32 F15 block 30, 36 F4AUP & 25 M2000 EGM/BGM να αποσύρονται . Άρα είμαστ μπροστά σε μια έλλειψη μαχητικών . Διαθέσιμη μεταχειρισμένα δεν υπάρχουν ειδικότερα F16, F18, F15 ( αν το αποφασίζαμε ) ενώ υπάρχουν λίγα Gripen A που μάλλον δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου . Αν πάμε… Read more »

Thras

Με την Τουρκία χωρίς F35, η πρότασή σου θα μπορούσε να προχωρήσει εφόσον τα EF2000 δίνονταν σε πραγματικά καλή τιμή.

Πάντως δεν απαντούν στο ερώτημα “πως αντιμετωπίζονται οι S400;”. Σε αυτό το επίπεδο, τα F35 έχουν απόλυτο πλεονέκτημα…

sotbak

Δεν πρόκειται να αγοράσουμε μτχ ΕΦ-2000 καθόσον: 1) προβληματικά/κοστοβόρα, 2) τα τρανς 1 δεν έχουν τα καλούδια που θέλει η ΠΑ, 3) η αγορά/προμήθειά τους παραγνωρίζει (το θέτω ευγενικά) τις γεωπολιτικές δεσμεύσεις της χώρας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Τι είπες τώρα γιουροφαιτερ καλά αυτή η αποτυχία δεν έσβησε από το χάρτη;

sotbak

xixixixixi!!! καλό!!!

evaggelos

εαν ειχαμε λεφτα και τα 2 μια μοιρα f35b για την θεση των φαντωμ και 2 ραφαλ για την θεση των μιραζ,ολα τα φ16 σε v και θα μαστε κουκλα.

dlj78

καλά τα λες. λένε τόσα χρόνια ότι πρέπει να έχουμε ομοιότυπα. Αλλά το πλεονέκτημα του να έχουμε διαφορετικούς τύπους ίσως μας έχει σώσει και δεν το γνωρίζουμε. ο αποτρεπτικός παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο.
Μπορεί τα γαλλικά να μας παίδεψαν με FOS κλπ αλλά μας έδωσαν και πράγματα που πολλοί δεν τα κατανοούν.

sotbak

ή το ένα ή το άλλο. Η ΠΑ δεν μπορεί να σηκώσει και τα δύο λαμβανομένου υπόψη ότι η πολυτυπία σε Α/Φ 4-5ης γενιάς συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος από παλαιότερες εποχές. Η ΠΑ έχει βασανιστεί από την πολυτυπία και στο παρελθόν…Νομίζω στο μέλλον, λαμβανομένης της απροθυμίας/σκληρότητας των Γάλλων στην FOS των Μιράζ 2000, θα έχουμε 2 είδη Α/Φ: Φ-16 viper + F-35A.

evaggelos

και ποιος θα μας δωσει αεροσκαφος για τα σκαλπ και τα εξοσετ που διαθετουμε? μονο το ραφαλ μπορει ποιο αεροσκαφος ειναι στελθ με χιλια καλουδια το φ35 και ποιο θα κανει την καθημερινη λατζα? το φ16,δυστυχως και τα 3 χρειαζονται τωρα βεβαια δεν εχουε χρημα εκει ειναι το προβλημα και δυστυχως το προβλημα λεγεται τελος εποχης μιραζ αρα η παιρνουμε ραφαλ η πεταμε και τα σκαλπ.

sotbak

είπαμε θα πιστοποιήσουμε τα όπλα στα Φ-35 και Φ-16

Digenis

Και τα 2 .. Ναι και τα 2 .Και οχι δεν κανω πλακα ουτε τρελάθηκα .Μετά από τόση παρατεταμένη μη αγορα σύγχρονων όπλων ,φορέων και κακής συντήρησεις(FOS) η ΠΑ πρεπει σχεδον να ξανα φτιαχτεί απο την αρχή σε θέματα υλικοί .Σε ολα τα παραπανω συνυπολογίζουμε εκτος αυτα που εχουν ήδη αποσυρθεί χωρίς αντικατάσταση αλλά και αυτα που θα αποσυρθούν στην επόμενη δεκαετία .Τα Α7 εχουν αποσυρθεί χωρις αντικατάσταση , τα F16 bl 30 ετοιμάζονται για άλλο ρόλο , τα Μ2000 ετοιμαζονται για το διαλυτηριο μαζι με τα F4 … Γιατι τα πετνοχιλιαρα δεν ειναι πετσετακια θα τραγουδαμε .

CKfurious

Επαναλαμβανόμαστε νομίζω ! Οι ADELAIDE οι S400/we need F35s /άντε να βγάλετε και καμια είδηση για γαλλική προσφορα των πολύ αγαπημένων μας Lafeytte!! Επί της ουσίας: Οι πληροφορίες συγκλίνουν πως οι γείτονες έχουν παραγγείλει ένα τάγμα S400 με option άλλο 1 Μιλάμε για 8 εκτοξευτές και 32 πυραυλους για αρχή Το σύστημα δεν είναι διασυνδεδεμένο με το υπόλοιπο c3/RADAR NETWORK θα έχει προβλHματα me to IFF και δεν βλέπει πίσω από τα βουνά η χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη αφοή η Γη είναι σφαίρα! Η Αεροπορία μας πρέπει να επενδύσει σε FOS για υπάρχοντα aεροπλανα / όπλα /συστήματα και σε νέα όπλα… Read more »

x-m

Κατά τον κ. Βλάσση μιλάμε για 1 σύνταγμα (2 τάγματα) με option άλλο ένα , ενώ οι γείτονες αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν παραγγείλει 2 συντάγματα.

CKfurious

https://doureios.com/o-thireos-tis-1is-moiras-s400-epiveveosi-oti-i-promithia-afora-ena-mono-systima/ Ελπίζω να έχει άδικο! Να μπερδεύει το σύνταγμα με το τάγμα! Δες εδώ: https://www.reuters.com/article/us-russia-turkey-missiles/turkey-russia-sign-deal-on-supply-of-s-400-missiles-idUSKBN1EN0T5 However, the SSM said Turkey would buy two S-400 batteries from Russia under the agreement, with one being optional, and added the systems would be used and managed “independently” by Turkish personnel, rather than Russian advisors αλλα και αυτό http://www.proelasi.org/who-is-afraid-of-turkeys-s-400/ Από τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα, η Τουρκία έχει παραγγείλει μόνο ένα τάγμα S-400, με προαίρεση για την παραγγελία ενός ακόμη, που αποτελείται από 8 εκτοξευτές που φέρουν συνολικά 32 βλήματα και ένα κινητό Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός Οι κατά καιρούς τουρκικές δηλώσεις και δημοσιεύματα, έχουν… Read more »

x-m

Έχει αναφερθεί δυνητικό κόστος 2,5 bn $. Αν δηλαδή μιλάμε για 1+1 τάγμα και όχι σύνταγμα ,το τάγμα τους στοιχίζει 1,25 bn έκαστο. Σας φαίνεται λογική τιμή;

CKfurious

Από ένα γρήγορο googlarisma:

https://www.defensenews.com/land/2017/12/29/turkey-russia-reportedly-sign-loan-deal-for-s-400-air-defense-system/
The procurement agency, the Undersecretariat for Defence Industries, or SSM, said in a statement that the contract involves the acquisition of one S-400 system with an option to purchase a second system

https://thediplomat.com/2018/04/russia-delivers-1st-s-400-missile-defense-regiment-to-china/
China placed an order for four to six Russian-made S-400 regimental units in 2014 for an estimated $3 billion.

https://www.defensenews.com/land/2018/09/28/india-approves-s-400-buy-from-russia-amid-expectations-for-more-bilateral-deals/

India has quietly approved a $5.43 billion program to buy five S-400 Triumf air defense systems from Russia

5.43 /5 =1bill$ +kati psila

x-m

Θα καταλήξουμε, αν συννενοηθούμε απο τι απαρτίζεται “ένα σύστημα” ή ” regimental unit ” στην περίπτωση της Κίνας. Κατά το πως το καταλαβαίνω εγω, ένα σύστημα δεν μπορεί να είναι ένα τάγμα , λογικά είναι δυο. Επίσης , regimental unit πιστεύω ότι εννοεί το τάγμα.(1 regiment = 2 battalions) . Οπότε οι Ινδοί αγόρασαν 10 τάγματα ( 540 εκ. έκαστο) και οι Κινέζοι 4-6 τάγματα πάλι με 500 περίπου εκ. το καθένα. Οπότε για 2,5 δισ. , αν υλοποιηθεί πλήρως η συμφωνία,αναμένεται οι τούρκοι να λάβουν όχι λιγότερα απο 4 τάγματα. Συμφωνείτε;

CKfurious

https://www.defensenews.com/land/2018/09/28/india-approves-s-400-buy-from-russia-amid-expectations-for-more-bilateral-deals/

Each S-400 unit comprises tracking and search radar systems, eight launchers, 112 guided missiles, and command and support vehicles

Το S400 unit όπως παραπάνω αντιστοιχεί στο τάγμα
Τα 2.5 bill $ των Τούρκων είναι μάλλον με την optionκαι μάλλον αφορά 2 τάγματα με το 1 σε option -see proelasi
Οι γείτονες ενδιαφέρονται και για μεταφορά τεχνολογίας σε δικό τους σύστημα
Εάν δεν τη πάρουν μάλλον δεν θα πληρώσουν για αλλα

sotbak

είμαστε σύμφωνοι

SpaceMan

Ε τι να λέμε τώρα…Μονοκούκι F-35 είναι το θέμα. Τώρα αν θα είναι -Α ή -Β είναι μια ευχάριστη λεπτομέρεια που είναι υπό συζήτηση. Γιατί όλα τα παραπάνω; Πρώτον, είναι stealth και όχι τύπου stealth. Δεύτερον είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς και όχι 4.75690 γενιάς. Τρίτον είναι φτιαγμένο για να συνεργάζεται και να συμπληρώνει με άψογο τρόπο τα άλλα αεροσκάφη που θα έχει η ΠΑ που δεν είναι άλλα από τα αναβαθμισμένα σε επίπεδο Viper F-16. Τέταρτον, θα έχουμε μία κάποια ομοιομορφία στον τύπο αεροσκαφών που χρησιμοποιούμε. Πέμπτον, οι Αμερικανοί κάνουν δόσεις Κωτσόβολου. Έκτον, το F-35 τώρα ξεκινάει την καριέρα του… Read more »

sotbak

απολύτως ορθός

Fingolfin

120 F-16V + 40 F-35 (με πιστοποίηση scalp/meteor/jsm).. και φυσικά καλές διαθεσιμότητες..

recce

Το συναίσθημα λέει Rafale, η λογική λέει μια μοίρα f35A και μία μοίρα f35B.

sotbak

συμφωνώ και για το συναίσθημα, αλλά δες και τον παρακάτω σύνδεσμο και πες οι Γάλλοι μας βλέπουν με το ίδιο συναίσθημα;

https://www.defence-point.gr/news/mirage-2000-5mk-2-zontani-apodeixi-oti-to-ellas-gallia-symmachia-isos-stereitai-periechomenoy

MPAMPIS

Πιστευω οτι το f-35b παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγο της αρχιπελαγικης δομής του χώρου που καλείται να υπερασπιστεί (συμπεριλαμβανομένης και Κύπρου λογω μικρού βάθους )…..
…..θελουμε ομως και μικρό αριθμό δικινητήριων για να αντικαταστήσουν τα f-4 και να μας δώσουν μια καβάτζα αν αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες…
Δαγκωτό F35……αλλα τι θα γινει αν «σβήσει»;;;

Dionysis

To επομενο NMA πρεπει να ειναι το F-35 και οχι το Rafale για ορισμενους λογους. Ειναι φτιαγμενο για καταστολη εχθρικης αεραμυνας, βομαρδισμο και το πιο σημαντικο δικτυοκεντρικο πολεμο ή αλλιως πολυχωρικο πολεμο, επομενως με την αγορα του δεν αγοραζουμε απλως μαχητικο αλλα asset προς αναβαθμιση συνολικα του στρατευματος. Επισης με την αγορα του δενομαστε στο αρμα της Δυσης η οποια δεν προκειται να αφησει αυτη την τεχνολογια να πεσει στα χερια του οποιουδηποτε οποτε με την αγορα του μπορει και να αναβαθμιζουμε γεωπολιτικα την θεση μας. Τελος οι πυραυλοι αερος-αερος πρεπει να ειναι συμβατοι με ολα τα μαχητικα μας ωστε… Read more »

Sousourada

Επίσης, με το F35 θα είμαστε η χώρα-σύνδεσμος με τον άλλο γειτονικό χρήστη του, το Ισραήλ. Θα πετάνε F35 από την Κέρκυρα μέχρι την Άκαμπα, με όλες τις δυνατότητές τους για επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών.

sotbak

ωραίο ακούγεται, μακάρι μια μέρα να το δούμε πραγματικότητα….

teo

Δαγκωτο 30-40 νεα f16 v για αντικατασταση παλαιων τύπων και διατηρηση οροφης αεροσκαφων… και 12-16 f35 …
ραφαλ ουτε για αστείο…

DangerJetExhaust

Ελπίζοντας ότι οι διαθεσιμότητες και το κόστος χρήσης του F-35 θα βελτιωθούν, πιστεύω ότι καλύτερη επιλογή είναι το F-35A (έξυπνη επιλογή το -Β, αλλά μεγάλο οικονομικό κόστος απόκτησης και χρήσης) σε έναν αριθμό 20 – 32 μαχητικά (για αρχή) μαζί με ένα πακέτο stand off όπλων (έστω λίγα και καλά επιλεγμένα). Το Rafale είναι εκπληκτικό και δοκιμασμένο, αλλά σε βάθος χρόνου το F-35 έχει περισσότερο μέλλον και καλύτερη υποστήριξη. Χωρίς κέντρα διοίκησης και ραντάρ το S-400 παύει να υφίσταται, ακόμα και αν μείνουν όλοι οι εκτοξευτές άθικτοι.

x-m

Λογικά , F-35. Ψυχολογικά , και τα δυο. “Αντέχουμε” όλη η αεροπορία μας να “είναι” Lockheed-Martin ; Επίσης , θα ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούν τα Viper να φέρουν JASSM-ER ;

sotbak
x-m

Σας ευχαριστώ , για τα πολωνικά το ήξερα. Για τα δικά μας δεν έχω διαβάσει κάτι . Μάλιστα σε παλιότερο άρθρο του κ. Καραϊωσιφίδη https://www.ptisidiastima.com/pos-tha-exsychronistoyn-ta-f16/ αναφέρεται πως είναι αδιευκρίνιστη η συμβατότητα με AGM-158 ή και SDB.

Chris

Πάντως πέρα από την κόντρα μεταξύ των δύο αεροσκαφών, νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει την ικανότητα ανταποδοτικού πλήγματος με όπλα μεγάλου βεληνεκούς/μακρού πλήγματος από διάφορες πλατφόρμες. Αποκατάσταση διαθεσιμοτήτων, εκσυγχρονισμό ή/και αγορά περισσότερων F16-V ή/και Μ2000-5, επαναπιστοποίηση όλων των όπλων τους και αγορά καινούριων, ειδικά standoff σε μεγάλους αριθμούς. Αγορά/εκσυγχροσνισμός MLRS και πλοίων με δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος. Νομίζω ότι με τα 6 περίπου δις που θα κοστίσει μια μοίρα από τα παραπάνω αεροσκάφη κάνουμε αρκετά από τα παραπάνω, αν όχι όλα.

Spyros

Ενδιαφέρουσα ανάλυση των 2 επιλογών, αλλά πιθανολογώ πως αν γίνει αγορά ΝΜΑ στα επόμενα 5-6 χρόνια, η πιθανότερη επιλογή για τον συνεχιστή της παράδοσης των F-16, θα είναι… το F-16 Block 72. Δε το λέω γιατί θα ήθελα κάτι τέτοιο, αλλά το θεωρώ εξαιρετικά πιθανό. Και αν συνοδεύονταν και με ένα σοβαρό πακέτο όπλων και αισθητήρων (Τι κάνουν τα LANTIRN, όλα καλά; Πάντα καλά εύχομαι), φυσικά και γι’αυτά και για τα ταυτόσημα αναβαθμισμένα 52+/52Adv, ίσως σαν επιλογή να μην υστερεί πολύ του Rafale. Το F-35 θεωρώ πως είναι άλλου Παπά Ευαγγέλιο, που λεν στο χωριό μου. Αλλά ακριβό στη χρήση…… Read more »

Ganesha_Mahesvari

Για αρχή η εισαγωγή που κάνετε στο άρθρο είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά. Παρουσιάζεται σαν να υπήρχε μια ισορροπία δυνάμεων στον αέρα ( για την ακρίβεια σαν να είχαμε εμείς την υπεροχή) πριν την έλευση των S-400 ενώ κάτι τέτοιο δυστυχώς αλλά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της τελευταίας δεκαετίας ( και βάλλε) . Ο αριθμός αεροσκαφών που θα μπορούσε να σηκώσει η Τουρκική αεροπορία ήταν και είναι τέτοιος που θα προκαλούσε άμεσο κορεσμό στο σύστημα αεράμυνας μας. Αν συνυπολογίσουμε την έλλειψη δόγματος προληπτικού πολέμου από την μεριά μας, αυτό σήμαινε μια ξεκάθαρη υπεροχή της Τουρκικής αεροπορίας με την πρωτοβουλία των… Read more »

Em.Ti

Μα, τα S-400 είναι φτιαγμένα και για να καταρρίπτουν βαλλιστικούς πυραύλους.

Ganesha_Mahesvari

σωστά τα λες, αλλά είναι πολύ ποιο εύκολο να υποστούν τοπικό κορεσμό από συντονισμένη επίθεση Κρουζ ή και βαλλιστικών πυραύλων παρά από το να επιτευχθεί κάτι τέτοιο από αεροσκάφη που πρέπει να προυποθέσουν προληπτικό και όχι ανταποδοτικό χτύπημα και να υπάρχει ταυτόχρονα και air-superiority από πλευράς μας. Πρακτικά δηλαδή και f-35 να έχουμε θα είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο να εκτελέσουν ανταποδοτικό χτύπημα καταστροφής των S-400. Αν μιλήσουμε για προληπτικό χτύπημα δικό μας τότε αλλάζουν υπέρ των f-35 οι πιθανότητες, αλλά λόγω του αμυντικού μας δόγματος και προσανατολισμού αυτά ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας των επιτελαρχών μας. Πρακτικά οι… Read more »

4Horsemen

“…Ο αριθμός αεροσκαφών που θα μπορούσε να σηκώσει η Τουρκική αεροπορία ήταν και είναι τέτοιος που θα προκαλούσε άμεσο κορεσμό στο σύστημα αεράμυνας μας…”

Βάλε μαζί και τα λεφούσια Bayraktar που θα στείλουν….

Sousourada

Αν αρχίσει να βαράει η ελληνική αεράμυνα και αρχίσουν να σηκώνονται και αναχαιτιστικά από παντού, τι νομίζεις θα μένει από τα “λεφούσια”;

Χώρια που οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή έχουν περισσότερα αεροσκάφη παρά πιλότους, και αν ξεκινήσει και ο χορός των κυρώσεων δεν θα έχουν ούτε αυτά.

“Άμεσο κορεσμό στο σύστημα αεράμυνάς μας”. Ώρες ώρες νοιώθω ότι δεν έχουμε όλοι τους ίδιους προγόνους ρε ξαδέρφια.

Thanos74

Σοβαρα? Θα σηκωναν τοσα που θα κορεζοταν η αεραμυνα? Τα δικα μας δηλαδη θα καθοταν στα αερδρομια και θα επειαζαν ταβλι ε? δεν θα σχολιασο αλλο για να μην γινω κακος

Ganesha_Mahesvari

γίνε κακός, αλλά να έχεις υπόψιν σου, ότι δεν έχουμε δόγμα προληπτικού πολέμου, την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν οι γείτονες. Εάν και εφόσον αλλάξει το αμυντικό μας δόγμα εδώ είμαστε να το ξανασυζητήσουμε.

Thanos74

Οχι παλι κανεις λαθος εκτως του οτι εχουμε μονιμως readiness 3-5 λεπτων συν τα QRA καθε μοιρας τα ΑΣΕΠΕ ειναι συνεχως στον αερα οποτε αιφνιδιασμος μαλλον αποκλειεται.Σε 5-10 λεπτα ολη Αεροπορια μας θα ειναι στον Αερα.
Ξερω τι λεω σε πολεμικη μοιρα υπηρετησα……Μπορω να σου πω και αλλα πολλα αλλα δεν πρεπει για ευνοητους λογους.

Sousourada

Απέναντι σε αντίπαλο όπως οι Κούρδοι που δεν έχουν ούτε MANPADS, ούτε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ούτε κέντρα επιχειρήσεων, ούτε αεροδρόμια, ούτε τίποτα, οι Τούρκοι σηκώνουν κανά-δυο ζεύγη F16 και δοξάζουν τον Αλλάχ. Η Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικό θέμα, και ο προληπτικός πόλεμος δεν είναι και τόσο εύκολος με την Αμερική, το Ισραήλ και τη Ρωσία να κοιτάνε από κάθε μεριά -χώρια που και τα δικά μας κέντρα δεν κοιμούνται. Επίσης, ένα προληπτικό πλήγμα θέλει μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων και υψηλές διαθεσιμότητες υλικού και προσωπικού. Οι Τούρκοι δεν έχουν πιλότους και ενδέχεται να έρθουν κάποια στιγμή σε διαθεσιμότητες Γερμανίας, αν δεν προσέξουν… Read more »

sotbak

καλό σχόλιο

zap

Η Ελλαδα χρειαζεται και αριθμους αεροσκαφων. 20-25 ΝΜΑ δεν κανουν τιποτα για τις αναγκες της.
Ισως ειμαι λιγο απλοικος στην σκεψη αλλα εγω θα εξεταζα εαν θα μπορουσαμε να αποκτησουμε οσα περισσοτερα F-18C (εχουν ηδη αποσυρθει) μπορουσαμε και μετα μια δομικη επεκταση ζωης και ενα AESA.
Οι αναγκες μας ειναι τωρα, οχι το 2030. Οι απεναντι περιμεναν δεκαετιες να βγαλουμε τα ματια μας μονοι μας και τα βγαλαμε. Τελικα δεν περιμεναν και πολυ, μονο 45 χρονια.

Επισης, πολιτικοι με ικανοτητα, θα εδεναν την προμηθεια Ραφαλ με ενδιαμεση παροχη φρεγατων.
Αλλα εμεις που….

zolotas

αν ζητούμενο είναι η αγορά ΝΜΑ μεσοπρόθεσμα, τότε είναι μάλλον προτιμότερο το Rafale ΚΑΙ η αναβάθμιση των Μ2000 ΟΛΩΝ σε Rafale mini… Το Lightning παραείναι ακριβό για 1,5 Αποστολή (DEAD/SEAD άντε και Data Fusion) για 32 ΑΦ και χωρίς πλήρη αναβάθμιση ΟΛΩΝ των F16… λέω εγώ τώρα…

Ilias_Skaltsiotis

Το 20-0 καταρίψεις στις red flag που έχει το f35 απέναντι σε όλα τα άλλα αμερικανικά αφη είναι στις 1,5 αποστολές ή οχι ??

Ganesha_Mahesvari

το 20-0 είναι παραμύθι της χαλιμάς αδελφέ. Μην δίνεις τόση σημασία σε διαφημίσεις με προώθηση προϊόντος. Είναι καλό το F-35 αλλά το 20-0 είναι πλασματικά φτιαγμένο, δεν απηχεί πραγματικές συνθήκες εμπλοκής.

Ilias_Skaltsiotis

Τόσο παραμύθι όσο οτι είναι πανάκριβο και με τεράστιο κόστος χρήσης παρά τις συνέχεις ανακοινώσεις από όλους τους χρήστες του.
https://theaviationist.com/2019/02/16/the-first-reports-of-how-the-f-35-strutted-its-stuff-in-dogfights-against-aggressors-at-red-flag-are-starting-to-emerge/
https://theaviationist.com/2017/02/28/red-flag-confirmed-f-35-dominance-with-a-201-kill-ratio-u-s-air-force-says/

zolotas

συγγνώμη, Κύριοι… αλλά 20-0 ratio χωρίς όπλα είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε… έστω ότι είμαι ζευγάρι με 2 jsm και 8 sdb II με 4 ολόκληρα αμρααμόπουλα για ΑΑ προστασία… μέχρι να φτάσω τα S400 μπας και τα κάνω να σωπάσουν πόσα Φου 16 turkce θα μας συναντήσουν?

Ilias_Skaltsiotis

Tα f35 που θα είναι σε διαμόρφωση αέρος εδάφους και θα έχουν μόνο 2 meteor, με no escape zone 70km, θα καταρρίψουν μόνο τα διπλάσια από αυτά f16 χωρίς να καταλάβουν τι έγινε. Τα f35 που θα τα συνοδεύουν για προστασία με 4 meteor θα καταρρίψουν τα 4πλάσια απο αυτά f16 χωρις να κινδυνεύουν. Πόσα Φου 16 turkce υπάρχουν??

sotbak

μένει να αποδειχθεί στην πράξη

Ganesha_Mahesvari

ακριβώς μέχρι να τα δούμε σε συνθήκες πολέμου απέναντι σε μα μέτρια τουλάχιστον αεράμυνα δεν έχουμε πραγματικά δεδομένα. Έτσι λέγαν και τα Φ-117 και καταρρίφθηκαν από συστήματα της δεκαετίας του εξήντα (S-125 Neva/Pechora)… Προσωπικά κρατάω επιφυλάξεις μέχρι να δω συστήματα να δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για τους πολυδιαφημιζόμενους S-400, δεν τους έχουμε δει εν δράσει ποτέ. Αναμένουμε για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα. Από την άλλη βρε αδελφέ δεν μπορώ να δεχθώ τα αποτελέσματα μια άσκησης red-flag ως ουσιώδη. Sorry δηλαδή αλλά τι περιμένεις να κάνει ο Αμερικάνος και ο κάθε Αμερικάνος όταν έχει επενδύσει τρισεκατομμύρια σε… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Οι red flag δεν είναι διαφημιστικο σόου, για τον απλό λόγω ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Πχ η boeing προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει ανοιχτή την γραμμή παραγωγής του f15, και θα χρησιμοποιούσε καθε ευκαιρία που θα το εδειχνε να υπερτερεί του f35

Ganesha_Mahesvari

Ποιος δημιουργεί τα σενάρια για την red flag? Ποιος καθορίζει τους κανόνες εμπλοκής; Αυτός που τα καθορίζει αυτά γνωρίζει εξαρχής της δυνατότητες και τις αδυναμίες των αεροπλάνων που συμμετέχουν στην κάθε άσκηση.

Yiorgos

USAF, determines the scenario and the parameters of the exercise. The objective of any exercise is to create ready and better trained troops to go fight and win the nation’s wars, not to advertise LM or Boeing’s products. Following your train of thought who does Ηνιοχος advertize? Does it offer an as realistic as possible environment or is it just a B.S gathering just to fly 800 sorties? Honestly, sometimes you (not necessary you personally) need to get off your conspiracy theory couch, and start critically evaluate information. The F35 is a stealth aircraft designed to destroy advanced ADA systems… Read more »

sotbak

very interesting statement

JohnnyB

To 20-0 ήταν σε συνεργεία με F-22.

Ilias_Skaltsiotis

Οχι δες τα link μου στο πιο πάνω σχόλιο

CKfurious

Μην σκοτίζεσαι!!!

Πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι game changer είναι το F35 σε αερομαχίες απέναντι σε συμβατικά μαχητικά
Εάν μπορεί να χρησIμοποιHθει ο ορος αερομαχία αφού θα τον τρώνε τον AMRAAM και δεν θα ξέρουν από που τους ήρθε

Νομίζω πως το ακόλουθο βιντεάκι είναι το πλέον εκπαιδευτικό για δαύτους

https://www.youtube.com/watch?v=kQKrmDLvijo

Ilias_Skaltsiotis

Αυτή είναι πραγματικά η αγαπημένη μου σκηνή ταινίας, και δεν είχα σκεφτεί πόσο πραγματικά περιγράφει το f35. Κάπως έτσι δεν πάει : αν φτάσεις σε αερομαχία τότε έχεις κάνει τα πάντα λάθος στα προηγούμενα 50 km

sotbak

ακριβώς, σωστός!!!

agnostosependytis

Παντως αν είναι να ξοδέψει κάποιος 320 εκατομμύρια να πάρει 4 F-35 και να τα στείλει να βγάλουν από την μέση όλα τα S-400, τότε έστω και μία αποστολή (ούτε καν 1,5) θα έχει βγάλει τα λεφτά της καθώς: 1) Σε μία αποστολή με επένδυση 320 εκατ, έχεις βγάλει από την μέση επένδυση 2,5 δις του αντίπαλου οπότε σαν επένδυση είναι πολύ καλή (θα είναι τα πιο αποδοτικά πεταμένα λεφτά ever) 2) Με το να βγάλεις τα S-400 νοκ άουτ και αν προωθήσει κάποιος τα Πάτριοτ και S-300 ποιο μπροστά από ότι είναι τώρα, έχει κάνει η Ελλάδα no-fly zone,… Read more »

4Horsemen

Συμφωνώ. Χρειάζεται ένα game changer, έστω και αν αυτό είναι 4 κομμάτια που γράφεις.
Ως παράδειγμα, φέρνω τα 70 Kiowa. Δεν βλέπω να σκιάχτηκε κανείς από τους απέναντι. Με (έστω και) 4xF-35 όμως…

x-m

Game changer 4 κομμάτια, υπερβολή δεν είναι ;

Shadowfax

μάλλον πρεπει να έχεις 5 για πεταει το 1…
για na petάνε 4 θέλεις 20 F35…
και φυσικα 320 εκ δεν υπαρχει ως κόστος προμήθειας για 4…
βάλε τα διπλά για να είσαι μέσα…

agnostosependytis

Game changer όχι όσον αφορά τον συνολικό αεροπορικό πόλεμο, αλλά στην εξουδετέρωση του μοναδικού παράγοντα που είναι game changer στο αντίπαλο στρατόπεδο. Είναι σαν να λέει κάποιος game changer μερικές συστοιχίες S-400? Μοιάζει υπερβολή? Ίσως, αλλά και εμείς τα F-35 δεν θα θέλουμε να σπέρνουν βόμβες παντού, αυτό θα το κάνουν τα F-16, M-2000, και ότι άλλο έχουμε, αφού βγουν από την μέση τα S-400. Οπότε θέλουμε όσα F-35 χρειαστούν για μία και μόνο αποστολή, να βγουν εκτός τα S-400.

Yiorgos

I agree with your train of thought and I will further support it that with 20 F35, $1.6B you can take out not just the S400, but every single radar, and air force base runaway there is within the first hour of the war without anyone knowing what hit them. The Turkish F16 will still be at their shelters and will be an easy target for the follow on waves of F16V, block 50, 30, M2000, F4, T6A, even biplanes will be able to operate. If any Turkish F16 are in the air, might as well land at any Greek… Read more »

Shadowfax

Καταλαβαίνεις ότι δεν υπαρχει καμια λογική…
1 f35 απο τα 5 που θα πετάει δεν προκειτε να αλλάξει τιποτα, πόσο μάλλον να βγάλει απο την μέση τα S-400 σε ένα περιβάλλον που θα χάνει η μάνα το παιδί…

ΙΤΑΛΟΣ

Ναι με 4 αφή δηλαδή 8 jdam θα κάνεις τρελή ζημιά , όλα τα s400 και βάλε…χαζο ήταν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι που έριχναν κάτι χιλιάδες τόνους jdam στο ιρακ και τη Σερβία και δεν είχαν ούτε αεροπορία ούτε s400 οι άλλοι ?

JohnyK

Πιστεύω πως πρέπει να δουν το ολοκληρωμένο πακέτο αγοράς, καθώς και τι αποδεσμεύεται. Ανέκαθεν οι Η.Π.Α. είτε αρνήθηκαν είτε προσπάθησαν να εμποδίσουν την αγορά ‘game changer’ όπλων. Αν π.χ. κάνουμε συμφωνία πακέτο με τους γάλλους για fcas, ucav τύπου neuron, που από ότι θυμάμαι έχουν ένα project με τους Βρετανούς, και μας αποδεσμεύσουν όπλα πχ perseus είναι εγκληματικό να μην πάμε. Οι Η.Π.Α. δεν νομίζω να αποδεσμεύσουν τέτοια όπλα ούτε στο Ισραήλ, πόσο δε σε εμάς. Συν οι γάλλοι καίγονταν να πουλήσουν rafale, αν δείτε τι πρόσφεραν στο Βέλγιο για την επιλογή του. Καθαρά face-to-face ναι το f-35 είναι καλύτερο,και… Read more »

sotbak

θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ να μην αποδεσμεύουν ενόψει Σ-400;

x-m

Εκτός απο αυτά τα δυο ,όπως γράψατε στις 5/11/2018, Deepstrike. 😎

F-117

Πτηση με τα λεφτα που εχουμε, ας παρουμε σαν πρωτη λυση τα Harpy απο ισραηλ και σε 5-6 χρονια μια μοιρα με f-35

darede

Ας αναφέρω και εγώ την two cents άποψη μου για αρχή λοιπόν κανένα απο τα δύο, ή τουλάχιστον όχι στο rafale. Αναφέρεται στο άρθρο για αγορά ΝΜΑ, αγορά που εκτιμώ οτι θα γίνει μετά το 2030 αφου προηγούνται τα άλλα 2 σώματα. Έίναι επίσης γνωστό οτι τα 36 F4AUP & τα 25 M2000 EGM/BGM θα πρέπει να αποσυρθούν, άρα πως θα πορευτούμε μέχρι το 2030; Λύση στο πρόβλημα νομίζω οτι μπορούν να προσφέρουν τα M-346FA με ραντάρ aesa GaN, IRST ενσωματωμένο στο αεροσκάφος, Ψηφιακό σύστημα αυτοπροστασίας και ισραηλινα pods Sky Shield. Μαζί με τα viper, δεν θα έχουν αντίπαλο στο… Read more »

A.T.

34 F4 και 17 EGM/BGM

Apomani

Ονειρεύομαι μια πολεμική αεροπορία με…20 F35A και 20 F35B .. 100 F16V και άλλα 100 F16 Block 50+.. 20 Mirage 2000-5 για ναυτική συνεργασία και άλλα 20 Mirage σε άριστη πτητική κατάσταση για τις τελευτάιες κλειστές καρπαζιές (αερομαχίες).. 2 ιπτάμενα τάνκερ και 60 Drones πάσης φύσεως..2 C130 σε διαμόρφωση gunchip για αποστολές τύπου ‘ιμίων’. Φυσικά με όλα τα παρελκόμενα/καλούδια!!!. Πάω για ύπνο τώρα..μήπως βρώ και αλλα..

TCH

Να δούμε τι μαχητικά αεροσκάφη θα στείλουμε να αντιμετωπίσουν τους ανατολικούς εισβολείς σε όλες τις βραχονησίδες έως τον 25ο παράλληλο, εάν έχουμε μόνο F35 και F16, όταν ο κάθε Ντόναλντ και ο κάθε Ταγίπ / ή η “λύκαινα” η αστεία Ασκενέρ (ποτέ δεν ξέρεις) αποφασίσουν να τα βρουν ξαφνικά. Ούτε μπροστά δεν θα μπορούμε να τα βάλουμε αμερικάνικα, ιδίως τα F35. Θα τα κάνει block το πεντάγωνο από την Ουάσινγκτον. Και για να μην πει κανείς – τι λές ρε μάστορα – δείτε παρακάτω : https://www.aa.com.tr/en/economy/sanctioning-nato-ally-turkey-terrible-precedent-expert/1536199 Επίσης (ΞΑΝΑ -υπενθυμίζω) έχει ήδη γίνει το 1974 στην Κύπρο, για τους έχοντες εξαιρετικά… Read more »

Mirage

F-35 B oχι το Α σε μικρους αριθμους. ΟΛΑ τα F-16 να γινουν V και FOS για Mirage. Oχι πεταμα στα EGM-BGM αλλα μια καποια λυση αναβαθμησης. Αξιοποιηση υπαρχοντος (πολυ καλου) υλικου και μικρη ενισχηση

Paan

Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα παραπάνω. Λόγω ομοιοτυπιας το φ35 και κύριος το -β, απλά νομίζω μακροπρόθεσμα θα χρειαστούμε αναβάθμιση και τον άλλων blocks των f16 γιατί πιθανών ο αριθμός των f35 θα είναι σχετικά μικρός λόγω κόστους.

THAN

Και αν δεν αγοράσουμε Ραφαέλ τους σκάλπ και εξοσέτ τι θα τους κάνουμε?
Αφού η μόνη πλατφόρμα είναι τα γαλλικά μαχητικά Μιράζ? Που δυστυχώς τα 2000 απαξιώνονται και μας μένουν μόνο τα 24 πλέον Μιράζ-5μκ2…
Αρα ίσως πρεπει να αγοράσουνε 40 ραφαέλ f4 εξοπλίζοντας 2 μοίρες και 25 F35 για μία ενισχυμένη μοίρα για συγκεκριμένες και ειδικές αποστολες….

sotbak

θα τα πιστοποιήσουμε στα Φ-16 & Φ-35 (….αστείο)

andreasmp412c

Για τους σκαλπ στα viper γιατι οχι;

Ilias_Skaltsiotis

Οι αμερικάνοι δεν πιστοποίησαν τους σκαλπ των ΗΑΕ στα φ16 γιατι ξεπερνουν τα 300km εμβελεια και παραβιαζαν την inf. Απο την στιγμή ποθ αποχώρησαν απο την συνθήκη δεν υπαρχει τετοιο προβλημα. Η mbda θα πιστοποιησει τους σκαλπ στο f35
https://www.defenseindustrydaily.com/the-uaes-f-16-block-60-desert-falcon-fleet-04538/
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mbda-systems.com/%3Faction%3Dforce-download-attachment%26attachment_id%3D5297&ved=2ahUKEwiZ5LWiycjjAhU54aYKHXFvAJ4QFjAUegQIBxAB&usg=AOvVaw2g2LsTRITRiKhsGzyw2UT5

sotbak

άρα αν οι Γάλλοι μας αφήσουν στη μοίρα μας ως προς τα Μ-2000, υπάρχει λύση.

Ilias_Skaltsiotis

Τουλάχιστον για τους σκαλπ φαινεται πως υπάρχουν λύσεις

A.T.

Τώρα σοβαρά; Η λύση για συνέχιση της αξιοποίησης των Scalp είναι τα πιστοποιήσουμε (για λογαριασμό μας δλδ η LM!) στα F16; Σε ποιο παράλληλο σύμπαν;;;

Ilias_Skaltsiotis

Η mbda (συμφωνα με το εντυπό της που ποσταρα το λινκ) θα τα πιστοποιήσει στα f35 όπως και τον meteor, γιατι το 50% ανήκει στους Αγγλους, που εχουν αγοράσει τα f35. H lm δεν το έκανε στα f16 των ηαε, σύμφωνα με δηλώσεις της, λόγω inf (βλεπε link) πλεον οι ηπα αποχώρησαν απο την συνθήκη. Tι από αυτά ανήκει σε άλλο σύμπαν ???????

A.T.

Για την -πιθανή έστω- πιστοποίηση στα F16 φαντάζομαι ότι ένα πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς το κόστος, εκτός κι αν αυτό έχει πάψει να αποτελεί πρόβλημα.

Στα F35 φαντάζομαι ότι ο Scalp μπορεί να μεταφερθεί μόνο εξωτερικά (μήκος 5,1m, βάρος 1300 κιλα), συνεπώς bye-bye stealth mode…

Ilias_Skaltsiotis

Εδώ θα πληρώσουμε τα ίδια λεφτά για να πιστοποιήσουμε 30 exocet σε 24 mk2 και τσιγκουνεύεσαι την πιστοποιήση 90 σκαλπ σε 155 f16 ?? Σίγουρα θα αυξηθεί το rca του f35 με έναν σκαλπ εξωτερικά, αλλά και πάλι θα είναι μικρότερο από αυτό του f16 και του mirage. Επίσης μόλις τον εκτοξέυσει θα επανέλθει, δεν νομίζω οτι θα το στιγματίσει ψυχολογικά για το υποόλοιπο της ζωής του

Ilias_Skaltsiotis

Οι Αγγλοι ονομάζουν τους σκαλπ τους storm shadow και στα ΗΑΕ black shaheen

sotbak

αν οι Γάλλοι δεν δίνουν FOS και γίνεται γιατί όχι;

George_K

Οι ικανότητες του οπλικού συστήματος F-35 σε data fusion και data sharing πάνε το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο. Όταν λέει η Lockheed Martin “game changer” δεν αναφέρει ακόμα έναν όρο μάρκετινγκ. Λέει την αλήθεια. https://www.aviationtoday.com/2018/09/04/f-35-data-fusion/ Επιπλέον, 8,5 σχεδόν τόννους εσωτερικό καύσιμο (Α), όπλα stand off και BVRAAM εσωτερικά, δύναται να στοχοποιεί και να μοιράζεται τις πληροφορίες του με οποιαδήποτε πλατφόρμα έχει link 16… Η συνεργασία F-35 και F-16V θα είναι σε άλλο επίπεδο, δίνοντας μια πρωτόγνωρη εικόνα τακτικής κατάστασης του πεδίου της μάχης που οι χειριστές της ΠΑ ούτε καν είχαν ονειρευτεί. Η ΠΑ με F-35 και με 120 περίπου… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Σε προηγούμενο σχόλιό μου εδώ, είχα εκτιμήσει ότι το ραντάρ του S-400 αποκαλύπτει το F-35 στα 56 ν.μ.: https://www.ptisidiastima.com/everything-about-s-400/#comment-138568 Με την ίδια λογική, το S-400 αποκαλύπτει το Rafale σε απόσταση μικρότερη από 100 ν.μ., εάν όμως αυτό πετάει σε μεσαία ή μεγάλα ύψη, ώστε να μην αποκρύπτεται από την καμπυλότητα της γης. Εάν όμως πετάει πολύ χαμηλά, πράγμα για το οποίο είναι άλλωστε σχεδιασμένο το Rafale, δεν νομίζω ότι επιτρέπει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αποκάλυψης από το F-35 (σε οποιοδήποτε ύψος). Αρκεί βέβαια να μην υπάρχουν ιπτάμενα ραντάρ MESA μέσα στην εξίσωση… πράγμα για το οποίο θα μπορούσαν να έχουν φροντίσει… Read more »

Γιώργος70

“MESA μέσα στην εξίσωση… εξοπλισμένα με μετεωρίτες ” Και πως θα επιβιώσουν τα rafale αυτου εδω για να προλαβουν να εκτοξεύσουν το meteor; https://bmpd.livejournal.com/3317512.html Ειναι το ρωσικο αντίστοιxο του sm6. Άπό το ελάχιστο ύψος εμπλοκής .01κμ (10μ) προκύπτει οτι εξάγουν και την έκδοση με active seeker. Θεωρητικά (λέμε τώρα) μπορεί να πετυχει το rafale πάνω απο τον αεροδιάδρομο στην προσγείωση στην Τανάγρα!! Γενικά όταν ο εχθρός έχει υπεροπλία πρέπει το επιχειρησιακό σχέδιο να έχει βάση το σουπράιζ. πχ να μην γνωρίζει ο εχθρός οτι διαθέτουμε meteor ή με “αόρατα¨ f-35 να κατασκευάσουμε -αξιοποιήσουμε το fog of war / να υπερκεράσουμε… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Κατ’ αρχάς, το άρθρο θέτει ως δεδομένο ότι δεν αναμένεται να παραδοθεί ο πύραυλος με εμβέλεια 400 km. Όμως, ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, η καμπυλότητα της γης παραμένει ανυπέρβλητο πρόβλημα για ένα α/α σύστημα, το οποίο μάλιστα δεν αναμένεται να είναι στο βουνό… Επομένως, είναι απλά αδύνατο να πετύχει αεροπλάνο στην Τανάγρα ή σε ανάλογη απόσταση, εκτός εάν αυτό πετά στα 30.000 πόδια και βάλε… Αυτό που ανέφερα δεν είναι σχέδιο επίθεσης αλλά ένα υποτυπώδες σενάριο για να αποδείξω ότι το S-400 δεν είναι απρόσβλητο, χωρίς να θεωρώ ότι αυτή είναι και η βέλτιστη προσέγγιση. Προφανώς η πραγματικότητα… Read more »

George_K

Δεν χρειαζόμαστε Rafale για βολή Scalp. Ακόμα και στην περίπτωση που οι αγαπημένοι γείτονες έχουν τον 40N6E η βολή Scalp μπορεί να γίνει από τα -5 εκτός μέγιστου βεληνεκούς του. Στοχοποίηση από το αεροσκάφος φορέα δεν χρειάζεται, καθώς η πορεία του Scalp είναι ήδη φορτωμένη στη μνήμη του*. Ναι μεν οι διαθεσιμότητες του F-35 είναι μικρές, αλλά είναι άδικο να το συγκρίνουμε με ένα ώριμο και αποδεδειγμένο στη μάχη μαχητικό αεροσκάφος. Έστω και αν το F-35 επιτεθεί στο S-400 με τον AGM-154 JSOW, η άφεση μπορεί να γίνει από το ανάλογο ύψος ώστε να του δίνει απόσταση ασφαλείας (μεγ. βεληνεκές… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ george_k, είμαι από τους πρώτους που έχουν αναδείξει, εντός και εκτός Υπηρεσίας, τις δυνατότητες του F-35 και τους κινδύνους που συνεπάγονται εάν αυτό έρθει σε υπηρεσία στην Τουρκία. Όμως, το γεγονός ότι ένα οπλικό σύστημα είναι πολύ καλό για έναν χρήστη, δεν το καθιστά αυτόματα κατάλληλο για έναν άλλον. Εν προκειμένω, ας μην ξεχνάμε ότι η γείτων έχει ως εκπεφρασμένο δόγμα το πρώτο πλήγμα, πράγμα το οποίον δεν ισχύει δι’ ημάς, ούτε ως δόγμα αλλά ούτε και στην πράξη. Αναφορικά με τα κόστη προμήθειας, προφανώς το αναφερόμενο flyaway cost του F-35 είναι πολύ χαμηλό. Όπως όμως έχω αναδείξει επανειλημμένως,… Read more »

CKfurious

Το πρόβλημα είναι πως οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα μηχανισμό τύπου FMS για τη χρηματοδότηση η για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης. Δεδομένων των περιορισμένων διαθεσιμων δεν μπορεί να προχωρήσει καμια συμφωνία με αυτούς Εάν θέλουν να μας κρατήσουν πελάτες πρέπει να προσφέρουν κάποιου είδους χρηματοδοτική διευκόλυνση Επιπλέον έχει γραφτεί πως aκόμα και αν προχωρήσει η ο χρόνος παράδοσης για κάποια η μπορεί να φτάσει και τους 90 μήνες! που πρακτικά σημαίνει game over για τα 2000! Δεν συζητάω καν τα τρελα ποσα που ακούγονται για τον εκσυχρονισμό των υπολοιπων EGM Εάν αληθεύουν τα ποσα οι μη διευκολύνσεις στη αποπληρωμή και… Read more »

sotbak

απολύτως ορθός

Konstantinos_Zikidis

Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχουν τόσο μεγάλοι χρόνοι παράδοσης. Όσο για τον Υστγο Κ. Φράγκο, που έγραψε το δεύτερο άρθρο που αναφέρετε, αν και τον διαβάζω εδώ και χρόνια, θεωρώ ότι μερικές φορές διακρίνεται από ένα αντιγαλλικό μένος (αν και έχει κάποιες σπουδές και στη Γαλλία)… Όσον αφορά τις συμβάσεις FMS, αυτές είναι όντως απλές και εύκολες στην σύναψή τους. Όμως, εκτιμώ ότι έχουν κατά κανόνα υψηλότερο κόστος από ανάλογες εμπορικές, διαφορά η οποία δεν οφείλεται μόνο στην γνωστή εκ των προτέρων επιβάρυνση της τάξης του 3,5% (ως εφαρμογή του “no profit, no loss”), όπως είχα σχολιάσει παλαιότερα εδώ: https://www.ptisidiastima.com/france-fms/#comment-84243 Αυτό… Read more »

Γιώργος70

“είναι απλά αδύνατο να πετύχει αεροπλάνο στην Τανάγρα”
δηλ αυτο το γραφημα δεν μπορεί να υπάρχει στην πραγματικότηταcomment image
σωστά καταλαβαίνω;

Konstantinos_Zikidis

Έχετε δίκιο, το γράφημα είναι πολύ κατατοπιστικό. Οι πύραυλοι με εμβέλεια έως τα 250 km έχουν τις συνήθεις δυνατότητες των α/α συστημάτων, ελεγχόμενοι απόλυτα από το ανάλογο κέντρο βολής, οπότε ισχύουν αυτά που έλεγα, όπως οι περιορισμοί του αναγλύφου του εδάφους. Όμως, ο πύραυλος των 400 km προφανώς διαθέτει δικό του ραντάρ και καθίσταται αυτόνομος, μετά την αρχική υπόδειξη και ίσως κάποια καθοδήγηση καθ’οδόν. Υπό αυτές τις συνθήκες, ναι, μπορεί να χτυπήσει μακριά και χαμηλά. Εκεί θα ζοριστούμε πολύ… (μ’αρέσει που κάποιοι το συγκρίνουν με το Patriot… καμμία σχέση…) Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τον πάρουν οι σύμμαχοι, όπως λέει… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Να συμπληρώσω ότι το πρόβλημα της πρώτης ανίχνευσης παραμένει: δεν είναι δυνατόν να εκτοξεύσεις πύραυλο εναντίον στόχου που δεν έχεις δει, γιατί πετάει χαμηλά… εκτός αν σε βοηθήσει ιπτάμενο ραντάρ και σου παρέχει στοιχεία μέσω link. Πράγμα δύσκολο αυτή την στιγμή για τη γείτονα. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, η οποία δεν θα πρέπει να αποκλείεται μεσο/μακροπρόθεσμα, έχουμε θέμα… Κι εμείς θα συνεχίσουμε να συζητάμε για F-35 λες και είναι πανάκεια…

x-m

Πάντα σαφέστατος !!!!

Spyros

Ωραίο διάγραμμα. Αυτό που μας λέει, μεταξύ άλλων, είναι πως πχ στα 250χλμ απόσταση (η κοντινότερη δυνατή απόσταση από Τανάγρα για κάπου στη Τουρκία, προς Σμύρνη μεριά) για να δει στόχο από την Τανάγρα το ραντάρ του S-400, αυτός πρέπει να πετάει σε ύψος περίπου 3,5 με 4 χιλιόμετρα, δηλαδή 11.500-13.000 πόδια.

Αυτά σε ιδανικές συνθήκες (συνεργάσιμος στόχος) πάντα, και αν αποφάσιζαν να αναπτύξουν το σύστημα σε αυτή τη θέση οι Τούρκοι, κάτι που μάλλον δε θα ήταν ιδιαίτερα έξυπνο από μέρους τους. Στα 300χλμ απόσταση το μίνιμουμ ύψος ανεβαίνει στα 16.500 πόδια. Εκτός αν έχουν δίκιο οι flat-earthers…

Γιώργος70

Για τον μη συνεργάσιμο στόχο η κρίσιμη παράμετρος ειναι το latency mesa-σαε-55K6E-92N6E να είναι πχ <3 sec
Ιδανικά στο τελευταίο mid course update του 40N6E το ρανταράκι του να βλέπει στόχο πχ στα 10km.

Spyros

Δεν αναφέρομαι στο ραντάρ του πυραύλου, για το ραντάρ στο έδαφος έγραψα, που εκτός αν έχει λειτουργία “εκτόξευσέ τον χωρίς στόχο και βλέπουμε”, πρακτικά δεν θα μπορεί να δει στόχο στην Τανάγρα (ελισσόμενο ή όχι) αν αυτός δεν είναι στα 15χιλ. πόδια.

Γιώργος70

Το mesa εινια διασυνδεδεμένο στο τουρκικο σαε και εχει εμβελεια tracking για στοχους rcs=2 300+km.

https://www.military.com/defensetech/2015/01/20/navy-expands-use-of-sm-6-missile
“It has capabilities to go over-the-horizon,”
“Active mode is not tied to radar,”

Fidei_Defensor

“Τι αντίστοιχο είπαμε φέρει το F-35;”

Οι Βρετανοί θα πιστοποιήσουν τον SCALP στα F-35 τους, που είναι το πρόβλημα; ή επειδή τον αποκαλούν Storm Shadow αλλάζει κάτι;

Κατά τ’άλλα εξαιρετική ανάλυση.

Kostas

16 Φ35Β Δεν χρειαζονται διθέσια για εκπαίδευση (που θα απαιτούσε 4 πρόσθετα διθέσια-20 σύνολο) Επίσης τα αεροσκάφη αυτά βγάζουν το διπλάσιο αριθμό εξόδων σε σχέση με συμβατικά αεροσκάφη αρα με βάση τα ανωτέρω 16 Φ35 ισοδυναμούν σε αριθμό εξόδων με 40 αεροσκάφη 4ης γενιάς Τώρα εάν υπολογίσεις ότι είναι τουλάχιστον 6 φορές πιο αποτελεσματικά σε σχέση με αεροσκάφη 4ης γενιάς, τότε σε μια (τραβηγμένη σίγουρα) ανάλυση ο αριθμός 16 Φ35Β ισοδυναμεί με μαχητική ικανότητα 240 συμβατικών μαχητικών Σίγουρα quantity has a quality of its own αλλά ανέφερα τα ανωτέρω επειδή πρέπει να ξεφύγουμε από λογικές αντικατάστασης 1 προς 1 των… Read more »

Ven

Πώληση των F-16 Blk 30 και 50 στις ΗΠΑ μαζί με τον ειδικό εξοπλισμό των εκδόσεων αυτών. Αγορά F-16 Block 72. Αγορά 25 F-35 και 25 Rafael. Τα παλιά Mirage-2000 EGB ανταλλακτικά για -5.

GK_

Οπως συμβαινει συχνα σε πολλες περιπτωσεις η αληθεια κρυβεται καπου στην μεση. Με τα δεδομενα του σημερα, η ΠΑ ειναι σε θεση να ξεπερασει το «τειχος» των τουρκικων ΑΑ οπλων επιπεδου Shordas/Vshorads χαρις στην αγορα μιας σειρας τεχνολογικα εξελιγμενων κατευθυνομενων οπλων. Απο εκει και περα, δεν πρεπει να ξεχναμε οτι η πτηση ενος μαχητικου σε χαμηλο εως πολυ χαμηλο προφιλ ανα την τουρκικη επικρατεια τινει να αποτελεσει ενα παρα πολυ επικινδυνο «σπορ» με απροβλεπτες εξελιξεις. Αυτη ειναι η αιτια που απο πολλα χρονια οι Δυτικες αεροποριες προτιμουν τα μεγαλα υψη ετσι ωστε τα μαχητικα τους να αποφυγουν απροβλεπτες συναντησεις. Απο… Read more »

agnostosependytis

Μεταξύ των δύο το F-35, και αρχικά σε μικρού έστω αριθμύς, 4-6 φτάνουν για να καταστείλουν του S-400.

Επίσης ναι λόγω ανάγλυφου το ραντάρ του S-400 δεν θα βλέπει χαμηλά ιπτάμενα αεροπλάνα πέραν των 100 χλμ, ωστόσο αν για μη στελθ αεροπλάνα η εικόνα των S-400 ενισχύεται από την εικόνα των ιπτάμενων ραντάρ, τους τότε μια χαρά θα ξεπερνούν το εμπόδιο του ανάγλυφου. Άρα F-35, κι αι πάντα θ έλεγα οταπόπαλά ονειρευόμουν Χάρριερ για την Ελλάδα για τη μοναδική δυνατότητα να χρησιμοποιούν τ νησιά σαν αεροπλανοφόρα ή για ανεφοδιασμό, οπότε ναι στην έκδοση Β

lakwn

Οι S 400είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν (κατασταλλούν) από οποιοδήποτε αεροσκάφος. Είναι highly modular με τά ραντάρ να έχουν ξεχωριστά πομπούς και δέκτες( σε διαφορετικά σημεία), ξεχωριστά τό σύστημα ελέγχου πυρός. Οι πομποί είναι σέ όλες τίς συχνότητες από πολύ χαμηλές μέχρι υψηλές και κυλιόμενες. Υπ’ όψιν με δύο η περισσότερους πομπούς χαμηλών συχνοτήτων μπορεί να αποκαλυφθεί ένα stealth και να καθοδηγηθεί ένας πύραυλος μέχρι του σημείου που θα αναλάβει ο υπέρυθρος αισθητήρας του. Το ΣΕΠ μπορεί να διαχειριστεί διαφορετικούς πυραύλους (S 400, S300, pantsir, Tor M1 ) γιά διφορετικές απειλές. http://www.ausairpower.net/APA-S-400-Triumf.html Εχουμε πρόβλημα αλλά τό καλό είναι ότι κάποιοι άλλοι… Read more »

JohnnyB

Δεν παίρνεις υπόψιν καθόλου παρεμβολές και γενικότερα Η/Π από την πλευρά των επιτιθέμενων.

elkarakas

Όταν εμείς πήραμε patriot , s300 ,tor m1 και άλλα παρόμοια οι Τούρκοι πήρανε harpy , Popeye , φτιάξανε bora και som , για να δημιουργήσουν με αυτόν τον τρόπο κορεσμό στην ελληνική αεράμυνα όπου πιο φτηνό είναι ένα βλήμα bora από ένα βλήμα patriot. Σίγουρα θα πάμε σε f35 όταν είναι καλύτερα τα οικονομικά λόγω της σχέσης που έχει δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ έτσι και αλλιώς αυτοί μας λένε τι εξοπλιστικά θα κάνουμε πχ τα p3 η τα romeo . Πάντως για ένα οπλικό σύστημα που κάνει 2,5 δις να πρέπει να ρίξεις παραπάνω λεφτά για να το καταστρέψεις… Read more »

George_K

Όχι.
Επενδύεις πάνω από 2,5 δις ευρώ για να τους στείλεις στη λίθινη εποχή. Νομίζω τα πιάνει τα λεφτά του…

Onair

Απορώ εγώ όπως και ορισμένοι παραπάνω πως βάζετε F35 & Rafale στο ίδιο καλάθι μελλοντικών αγορών και βάζω στη άκρη το τεράστιο χρέος που έχουμε και θα έχουμε αν δεν γίνει κανένα θαύμα τα επόμενα εξήντα χρόνια. Και ποια εμπιστοσύνη υπάρχει πλέον στους Γάλλους ότι δεν θα εγκαταλείψουν το Rafale όπως έκαναν με τα φίλτρα όταν βγει το FCAS. Εκτός και αν ψωνίσουμε αεροπλάνα με ορίζοντα δεκαετίας. Και στο τέλος βλέπουμε πάλι τα ίδια τρομοκρατικά σενάρια όπως εδώ και μήνες βλέπαμε αντίστοιχα που θεωρούσαν δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα παραλάβουν τα F35 (που ήδη έχουν χρυσοπληρώσει) χωρίς να υπολογίζουν τον… Read more »

Scalp_eg

34 F-35 για το βελγιο ειναι στα 6μιση δις $ και 36 ραφαλ για την ινδια στα 7 δις $. Και τα 2 θα τα χρειαζομασταν αλλα δεν θα παρουμε κανενα ΝΜΑ μεχρι το 2035-40. Περισσοτερα απο τα μισα μαχητικα μας ειναι 10-15 ετιας και θα εκσυχρονιστουνε εξαλλου οταν οι πιο νεες μας φρεγατες ειναι 23 ετων και οι παλαιοτερες ηδη 40, ειναι αυτονοητο οτι κυρια προτεραιοτητα ειναι το πόλεμικο ναυτικο για τα επομενα 15 χρονια τουλαχιστον. Τα 84 βαιπερ, τα 38 αντβανσιτ (μετα τις αναβαθμισεις) και τα 24 μιραζ 2000-5 μας κανουν εναν στολο απο 146 μαχητικα απο τα… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Όπως γράφω εδω και μήνες στα σχολιά μου το κόστος για τα 34 f35 του Βελγιού είναι 2,594 δις € για τα αφη και 1 δις € για υποδομές στις βάσεις.
http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/197056/us-applauds-belgian-decision-to-buy-f_35-fighters%2C-offers-record-low-price.html

Shadowfax

Με άλλα λόγια θα πάρει το Βέλγιο φου35 στην μιση τιμή που θα παρει η Βουλγαρία βάιπερ και χωρις όπλα…
Και μάλιστα στην έκδοση block 4 όπου ξεκινησαν απο 11 δις το πρόγραμα και πάει για 16 πλας… και αυτό τωρα το πιστεύεις, για μια χωρα που δεν ειναι καν παρτνερ στο πρόγραμμα…

Ilias_Skaltsiotis

Η Βουλγαρία με αυτα τα λεφτά αγοράζει υποδομή για δυτικά αφη, από τρέιλερ πυρομαχικών και βυτιοφόρα μεχρι κατσαβίδια. Αν εσύ θεωρείς οτι ο υπουργός άμυνας του Βελγίου είναι κανένας τριπούθενος που δεν ξέρει τι λέει, για να μην πιστεύεις τις δηλώσεις του, είναι δικό σου θέμα. Αν κάνεις παντώς και τον πολλαπλασιασμό με την fly away τιμή που ανακοίνωσε η LM (80 εκ $) αλλά όλοι ψάχνουν τα κρυμμένα κόστη του πανάκριβου αφους, τόσο βγαίνει

Shadowfax

Ενω το Βέγλιο πετουσε και χτες φου 35… Βέβαια εχουν και οι γειτονες τους φου35 οποτε ολο και κατι θα δανειστουν απο εκεινους, μια και απο κολλητηληκια τιποτα αλλο… Γενικα και ειδικα δεν πιστευω πολιτικούς, που σε ολες τις χωρες ιδιοι είναι, αλλά αυτο ειναι δικο μου θεμα… Βέβαια στο λινκ ουτε και ο δημοσιογραφος το πιστεύει… “Quoted price is implausible” και καταλήγει με το… “This makes the unit price of €76.3 million claimed by Belgium even less plausible.” Βέβαια υπαρχει και η περιπτωση χωρας του ΝΑΤΟ που αγοραζε φ16 και μιραζ χωρις κινητηρες, ΣΑ, θεματακια με τα ρανταρ, χωρις… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Η Βουλγαρία πρέπει να φτιάξει όλες τις υποδομές της από την αρχή, μιας και μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε τα υπερόπλα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Το Βέλγιο πρέπει να φτιάξει μόνο τις καινούργιες υποδομές που απαιτεί το f35 δλδ 1 δις €. Το συγκεκριμένο site και γιαυτό το έβαλα, αν τσεκάρεις την θεματολογία του, είναι ο ριζοσπάστης της γαλλικης αμυντικής βιομήχανιας

Shadowfax

Αρα απομενει να απαντησεις στην ακολουθη ερωτηση…
Αν αυριο η Ελλαδα παει σε διαγωνισμό (οπως το Βέλγιο)
για 34 αεροπλάνα, θα παρει τιμη 78εκ ευρω το κοματι, Block4, με FOS, οπλα, εκπαίδευση, εξομοιωτες, βιβλία κασαβίδια και ότι άλλο υποστηρίζουν οι Βέλγοι?

Υπόψιν οι Αμερικάνοι που το παράγουν κιόλας θα το πάρουν σύμφωνα με το FY2020 κάπου 110 εκ$ (κάπου 98εκ ευρώ φλαι εγουέι ετσι)…

sotbak

το 2030 που θα τα πάρουμε εμείς νομίζω τα 98εκ€ θα είναι 80€

Ilias_Skaltsiotis

Γιατί να πάρουμε διαφορετική προσφορά εμείς έχουν κανα βύσμα οι Βελγοι και γιαυτό την πήραν ???? Τα 110 εκ $ που τα είδες ????? Είναι στα 89 εκ $ και στο lot 13 θα πέσει κάτω απο 80. Το Βέλγιο θα πάρει απο το lot 14. Καλώς ο μυθος για το πανάκριβω μαχητικό αλλά ξέφτησε
https://www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN1TB27T

Ilias_Skaltsiotis

Καλός

Ilias_Skaltsiotis

Πανάκριβο, ξέφτισε. Μεθυσμένος έγραφα??

nn12

Δεν πρεπει να γινει αγορα νμα μεχρι το 2035. Δεν εχουμε τα χρηματα και οτι κυκλοφορει στην Δυτικη αγορα ειναι πανακριβο. Αναβαθμισεις f-16 και αγορα των φθηνοτερων πυραυλων μακριου πληγματος.

Πρεπει να βρεθει φθηνος κατασκευαστης για 8 φρεγατες με κοστος το πολυ 600εκ. η μια με οπλα , φρεγατα , ανταλλακτικα , εκπαιδευση.

Οπως επισης 4 υποβρυχια με κόστος 300εκ. το ενα μαζι με τορπιλες , ανταλλακτικα και εκπαιδευση.

Psixraimia

Στην άμυνά μας πρέπει να επενδύσουμε σε όσο το δυνατόν πιο φθηνές λύσεις. Ας ξεκινήσουμε με όσα προτείνει ο Γρίβας για παράδειγμα. Πυροβολικό και drones για τους s-400. Δεν είναι δυνατόν πλέον να θέλουμε ισχύ σαν αυτήν που είχαμε. Το ΝΜΑ το βλέπουμε στο μέλλον και ας μοιάζει αργά αυτό. Ίσως σε μια δεκαετία (αισιόδοξα).
Άμεση μείωση των οροφων (εκτός υποβρυχίων) στο ΠΝ για εξοικονόμηση χρημάτων.
Μεγάλη επένδυση όμως στο πυροβολικό. Αυτό θα απαγορεύσει την κίνηση στις αντίπαλες δυνάμεις και θα τους αναγκάσει να το ξανασκεφτούν.

Panagiotis

Λέτε οτι το S-400 είναι “μια καινούργια, ασύγκριτα μεγαλύτερη απειλή” .
Σε σχέση με ποιο σύστημα?

zap

Χωρις να θελω να γινω κακος, αλλα επειδη ο ελεγχος κανει κατι και καποιον καλυτερο, Εδω δεν παρατηρω την συνηθη ειρωνεια για τις δυνατοτητες ενος Ρωσικου συστηματος. Κατι το οποιο και εγω αλλα και αλλοι σχολιαστες εχουν εντοπισει αρκετες φορες. Εμεις σας καταλαβαινουμε γιατι ασχολουμαστε, πιο casual αναγνωστες ομως ισως μπερδευτουν απο κατι τετοιο. ΟΙ στιγμες ειναι κρισιμες και δεν θελουμε κατι τετοιο.

apsa

Το F35 ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ =1]- ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΑΝΤΑΡ 2]- ΣΤΕΛΘ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Κ ΜΕ ΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ 3]- ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΟΠΩΣ ΛΕΙΖΕΡ…ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ….ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΕΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ …- ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ F 16 ΑΡΓΟΤΕΡΑ ? – ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ..Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ = ΕΝΑ ΣΚΑΦΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ 1]- ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Κ ΧΡΗΣΗΣ 2]- ΕΥΚΟΛΙΑ ΕΥΡΕΣΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 3]-ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ….4]- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΕΣ….ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ… Read more »

antonios

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ και δεν είναι καμιά απο αυτές που αναφέρονται στο άρθρο. Είναι η ίδια που είχε επιλέξει η Τουρκία κατά των πυροβολαρχιών των Patriot όταν αυτοί έγιναν επιχειρησιακοί στην Ελλάδα. Σε ένα περιβάλλον όπως το Αιγαίο δεν στέλνεις ένα αεροπλάνο κατά μιας αντιαεροπορικής συστοιχίας. Στέλνεις βατραχανθρώπους αν είναι κοντά στην ακτή ή καταδρομείς περιπόλων μακράς ακτίνας αν είναι στην ενδοχώρα (όπως οι Έλληνες ΕΤΑ). Σας χάλασα την συζήτηση για τροφή σε όνειρα για σμήνη αεροσκαφών που ΠΟΤΕ δεν θα έρθουν ? Οι ΗΠΑ δεν θα αποδέσμευαν πότε το JASSM-ER γιατί κάποια στιγμή η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει… Read more »

chikichiki

Σενάριο -σχεδόν- Τζέιμς Μποντ.

antonios

Οχι απολυτα….Οταν ειχαν εγκατασταθει οι συστοιχιες των Πατριοτ αυτο το “προβλημα” ηρθε στην επιφανεια (δηλαδη της ασφαλειας τους απο το εδαφος). Μην ξεχνας οτι οι ειδικες δυναμεις “αρχιζουν” το εργο τους λιγο πριν την επισημη εναρξη ενος πολεμου. Δεν χρειαζονται πολλα… Μια ανατιναξη ενος ρανταρ κατευθηνσης και οι εκτοξευτες ειναι αχρηστοι. Αυτα τα σεναρια υπαρχουν σε ολους τους στρατους του κοσμου.

chikichiki

Το S-400 είναι ένα κινητό σύστημα ενάντια σε πεζή περίπολο, με ομπρέλα άρνησης περιοχής ~200χλμ για στόχους τύπου C-130 (δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αυτή είναι η μέγιστη εμβέλεια για τα τουρκικά συστήματα), δυσχεραίνοντας ή και αποκλείοντας διείσδυση μέσω αλμάτων HALO/HAHO (φαινομενικά η βολικότερη μέθοδος λόγω προσφερόμενης εγγύτητας στο στόχο). Επιλογή ε/π πιθανή, αλλά επίσης εμβριθής δυσκολιών (θορυβώδης, ευάλωτη σε πυρά). Η θαλάσσια οδός περιορίζεται από την ανάγκη προσέγγισης των ακτών σε μικρή σχετικά απόσταση και πιθανή απροθυμία της Τουρκίας να τοποθετήσει τα συστήματα σε “βολική” απόσταση από τις ακτές. Η προστασία ολιγάριθμων συστοιχιών βρισκόμενων στην τουρκική ενδοχώρα (και όχι σε νησί),… Read more »

apsa

ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ …ΚΑΤ ΕΜΕ ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ MADE IN FRANCE ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ MADE USA ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 20 -30 ΧΡΟΝΙΑ …ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΠΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ..ΒΛΕΠΕ ΙΜΙΑ ΟΠΟΥ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΣΩ ΠΗΓΕΣ ΕΜΑΘΑ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ..ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΟΠΛΑ ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΑΠΛΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΗ….ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΦΑΕΛ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ …ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΟΣΟ Κ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΚΙ ΟΧΙ… Read more »

Epam Papas

Πρώτα από όλα το γεγονός ότι η ελληνική επίγεια αεράμυνα είναι χτισμένη γύρω από το Patriot, ένα σύστημα που εδώ και δεκαετίες, όποτε κλήθηκε να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες εναντίον τριτοκοσμικών αντιπάλων, απέτυχε οικτρά με κάνει να τρομάζω τι θα συμβεί σε ένα πόλεμο με την γείτονα χώρα. Μας δίνει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας και θα μας προδώσει στην κρίσιμη στιγμή. Επίσης Rafale το ξεχνάμε. Και το ξεχνάμε για πολιτικούς λόγους. Μέσα στην κρίση οποιοδήποτε κύριο οπλικό σύστημα μη αμερικανικής προέλευσης έχει απαξιωθεί. Ρωσικό, γαλλικό, ευρωπαϊκό, οτίδηποτε υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο και είναι κύριο σύστημα, οδηγείται στο σιωπηλό αφανισμό. Κανείς δε… Read more »

Em.Ti

Νομίζω έχει περισσότερο φιλοσοφικό νόημα η κουβέντα καθώς η Π.Α. μάλλον την έχει κάνει την επιλογή της ήδη και αυτή είναι το F-35. Όχι γιατί είναι όντως το υπερόπλο που μας λύνει τα προβλήματα, αλλά γιατί όπως πολύ σωστά λένε οι επιτελείς της Π.Α. είναι το μοναδικό διαθέσιμο για εμάς α/φος 5ης γενιάς και ως γνωστόν πλέον οι αεροπορίες κρίνονται βάσει αυτών που έχουν 5ης γενιάς α/φη και αυτών που δεν έχουν. Αν δε συνδυαστεί με αγορά νέων F-16V προς συμπλήρωση των αριθμών από τα αποσυρόμενα α/φη, τότε η Π.Α. θα έχει έναν εξαιρετικά ομοιογενή και ικανό στόλο. Με τα… Read more »

MUSTAFA

όποιο όπλο παίρνετε …
ο πόλεμος θα διαρκέσει μόνο τρεις ημέρες …

Em.Ti

Να προσέχετε τί εύχεστε.

My_name_is_Nobody

…καὶ ἰδοὺ ἵππος λευκός, καὶ ὁ καθήμενος ἐπ’ αὐτὸν ἔχων τόξον· καὶ ἐδόθη αὐτῷ στέφανος, καὶ ἐξῆλθε νικῶν καὶ ἵνα νικήσῃ..Προφήτη Μουστάφα..

George_K

Άντε τώρα να το μεταφράσει στο google translate… τον έκαψες…. 😀

Thanos74

3 βασανιστικες μερες για εσας. Μια ματια στο kill ratio στις καθημερινες αερομαχιες στο Αιγαιο δεν βλαπτει……

x-m

Αφού είναι έτσι και δεδομένου ότι σας έχουμε πάρει και 18 νησιά μουσταφάκο όπως λένε τα αφεντικά σας, γιατί δεν έρχεστε να τα πάρετε πίσω ; 😉

Captain_Kal

Μπα! Ούτε αυτές χρειαζόμαστε. Τρείς ώρες κράτησε η Ναυμαχία της Λήμνου, και από τότε έχει να ξαναβγεί ο στόλος σας στο Αιγαίο!!!

JohnnyB

Μετά θα έχετε ξεμείνει από φέρετρα και θα ζητάτε ανακωχή.

Thrakiotis

Το άρθρο είναι ενδιαφέρον και κεντρίζει των αναγνώστη από εκεί και περα πρέπει να δούμε την οικονομική πραγματικότητα και αυτή δεν είναι ιδεατή. Υπάρχουν λύσεις οικονομικότερες. Ανάλογα την τοποθέτηση των Σ400. Αν τοποθετηθούν κοντά στα παραλία της Τουρκίας θα μπορούσαμε με πυροβολικό για παράδειγμα με μετατροπή τωνMLRS σε GMLRS ER με seeker να τα χυτπησουμε. Αν είναι στα ενδότερα θα μπορούσε ένα μείγμα μέτρον για παράδειγμα σμήνος UAV δικια μας παραγωγής να προκαλέσουν κορεσμό της αεράμυνας και με F16 με ενγκταστυμενο Skyshield 250 απο Rafael και ένα σύστημα δόλομα της Rafael που με διαφεύγει πάλι εφαρμοζόμενο στα F 16 να… Read more »

sotbak

έξυπνο

JohnnyB

Για να συνεχίσουμε να έχουμε πρόσβαση σε AM-39 Exocet, SCALP EG και MICA απαιτείται επειγόντως μια σύμβαση FOS μαζί με έναν light εκσυγχρονισμό των EGM/BGM αλλά και την πιστοποίηση των Exocet στα -5.

Επίσης ένας light εξυγχρονισμός πρέπει να γίνει στα Block 50 και με τη σειρά τους και στα Block 30 όσο θα γίνονται διαθέσιμα απάρτια από την αναβάθμιση σε F-16V αλλά και την επιτέλους απόσυρση των F-4E P.I.2000.

Για κάτι παραπάνω δεν είμαστε οικονομικά εκτός κι αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από ΗΠΑ ύψους σαν την φετινή των F-16V ή μεγαλύτερη.

agnostosependytis

Αν μιλούσαμε πριν 7-10 χρόνια, τότε υπήρχε ελπίδα να πούμε Rafale καθώς τα F-35 ακόμη δοκιμαζόταν. Τώρα πια τα Rafale έχουν περάσει το μέσον της ζωής τους και τα F-35 μόλις ξεκινάνε την κανονική (και όχι δοκιμαστική) ζωή τους, άρα F-35. Μπορεί λόγω ανάγλυφου και καμπυλότητας χωρίς κανέναν άλλο παράγοντα στην μέση να έχει διαδρόμους για ένα Rafale, αλλά αν βάλει κάποιος τα ιπτάμενα ραντάρ της Τουρκίας στην εξίσωση, και αν διασυνδεθούν με τα S-400 (σιγά μη δεν το κάνουν οι Τούρκοι) τότε τα νεκρά σημεία εξαφανίζονται, αφού ακόμη και στα 250-300 χλμ, θα αποκαλύπτονται τα Rafale από τα ιπτάμενα… Read more »

sotbak

ενδιαφέρουσα σύγκριση, αλλά έχω μια απορία. Να πάρουμε Ραφάλ για να πάθουμε τα ίδια και ίσως χειρότερα με όσα αναφέρονται στον κάτωθι σύνδεσμο;;;;
https://www.defence-point.gr/news/mirage-2000-5mk-2-zontani-apodeixi-oti-to-ellas-gallia-symmachia-isos-stereitai-periechomenoy

x-m

Αν αυτή η προσέγγιση είναι σωστή, η ίδια η ηγεσία της Π.Α. δεν θα πρέπει να πατήσει πόδι στην επόμενη επιλογή;

Thanos74

Ακομα και για πολιτικους λογους θεωρω οτι το Rafale δεν εχει ελπιδες. Δευτερον λογω τιμης το F35 B μαλλον δεν παιζει και φαβορι ειναι το F35 A. Επισης το Β εχει νομιζω ποιο πολλα προβληματα συν μικροτερο φορτιο οπλων λογω του χωρου που καταλαμβανει ο ανεμιστηρας και τα αλλα κομματια της καθετου απογειωσεως. Σιγουρα εχει πλεονεκτηματα αλλα ας μην ξεχναμε οτι φτιαχτηκε για να δινει εγγυ υπιστηριξη στα τμηματα των Marines. Εμας κατα την ταπεινη μου γνωμη οι αναγκες μας ειναι διαφορετικες. Τι θελουμε; Θελουμε ενα μαχητικο να λυσει το προβλημα των S400 και να σωσει στην Τουρκια να καταλαβει… Read more »

sotbak

θέλουμε 2 μοίρες Φ-35Α

ECG

Το F35B ειναι ΚΑΚΗ επιλογή για την Ελλαδα! Διαφωνώ με το παλιο αρθρο της Πτήσης. Το F35B: 1)ειναι πιο ακριβο 2) εχει ακριβότερη και πιο σύνθετη συντήρηση (με οτι συνεπάγεται αυτο και για τα μελλοντικα ποσοστα διαθεσιμότητας και τις εργασιας που πρεπει να γινουν σε βασεις κλπ) 3) εχει πολλους περιορισμους σε σχεση με την εκδοση Α (εμβελεια, οπλικο φορτίο, maneuverability) 4) δεν φερει εσωτερικο πυροβόλο. Φυσικα υπαρχει το debate της χρησιμότητας του στο σημερινο πεδιο μαχης ομως δυνητικα μπορει να φανει ακομα χρησιμο! Μην ξεχναμε και το προσφατο αρθρο για το stealth των Β και C μετα απο υπερηχητικες… Read more »

agnostosependytis

Πάντως ασχέτως του διλήμματος που τίθεται, αν ήμουν Γάλλος και διάβαζα τα σχόλια των αναγνωστών, θα σκεφτόμουν ότι το θέμα της υποστήριξης των Μ-2000 (και των τιμών) μοιάζει να έχει κάνει τεράστια ζημιά στο image της Γαλλίας ως πωλητή σημαντικών όπλων, πραγματικά όποιος θέλει να πει ένα επιχείρημα κατά Γαλλικών όπλων, φέρνει σαν παράδειγμα την εμπειρία του Μιράζ. Η ιστορία αυτή θα έπρεπε να διδάσκεται στα οικονομικά πανεπιστήμια ως παράδειγμα καταστροφικού μάρκετινγκ και after sales management και απορώ που δεν αποφασίζουν από μόνοι τους να προτείνουν κάτι να επιλύσουν αυτή την πληγή. Αν και οι αναγνώστες δεν είναι decision makers,… Read more »

sotbak

αυτά συμβαίνουν σήμερα. Αν ζούσε ο Ντε Γκολ ή ο Μιτεράν θα ήταν λυμένα με ένα τηλεφώνημα….και ο νοών…..

Nick

Γράφω με πόνο ψυχής πως πρέπει να διώξουμε τα 2λιτρα και αξιοποίηση του οπλοστασίου τους βλέπε Sculp , αντικατάσταση με Rafale F4 , 24+4 κομμάτια είναι καλά , ανακύκλωση τα Fantom F4 , Αγορά 12+2 F35B + τα 85 F16V σύνολο 127. Με την προϋπόθεση ότι και οι 3 τύποι θα φέρουν , Meteor 1) Σκοτώνεις την ψυχολογία των γειτόνων 2) Βάζεις τα Rafale να μπαινοβγαίνουν στην εχθρική αεράμυνα 3) Την καταστρέφεις γιατί κάπου εκεί κοντά θα πετάνε τα 35ρια 4) Κρατάς άμυνα με τα 16ρια και όταν θα ανοίγει ο δρόμος θα τελειώνουν με ευκολία ότι έχει απομείνει. 5)… Read more »

George_K

Ωραία… και να ανεβάσουμε το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας σε τέτοια επίπεδα που δεν θα πετάει σχεδόν τίποτα..

Nick

Αυτή την στιγμή έχουμε 7 τύπους αεροσκαφών , Block 30 , 50 , 52+ , 52Μ, 2000 , 2000-5 , Phantom F4 και θα μείνουμε με 3 , F16V , Rafale F4 , F35B εσένα τι σου φαίνεται καλύτερο ?

dimitrov

Αυτό με τη σφήκα δεν το πολυκαταλαβα αλλά τεσπά …. Η απάντηση είναι εφ35. Από στελθ, ηλεκτρονικά και τιμή αγοράς. Σαφώς. Το ραφαλιον έχει τα γούστα του, να τα δούμε και μπορεί να είναι καλύτερο σε κόστος χρήσης αν και δεν βάζω στοίχημα σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση η ΠΑ να κάνει πραγματικό διαγωνισμό με τα 2 , να πάρει πληροφορίες και για τα 2 , να τα δοκιμάσει και τα 2. Το λιγότερο που θα πετύχει είναι καλύτερο πακέτο. Κατά τα άλλα , μιας κι έχω μνήμες από παλαιότερα θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη. Αεροπλάνα από τους Αμερικανούς , πλοία… Read more »

aris32

προτιμω την λυση του rafale για τους εξης λογους 1) θα εχει μεγαλυτερη διαθεσιμοτητα ο στολος ( αν ειναι να στελνω το αεροπλανο για την ειδικη βαφη στην ιταλια ζητω που καηκαμε) 2) εχει μεγαλη εμβελεια και μπορει να μεταφερει ενα καρο οπλα ( εχει πιστοποιηθει για sniper + αλλα ωραια αμερικανικα οπλα αερος εδαφους ) 3) στις μεταγενεστερες εκδοσεις θα διαθετει καλυτερο ρανταρ , βελτιωμενο fusion , καλυτερες επιδοσεις ηλεκτρονικου πολεμου , καλυτερο συστημα αυτοπροστασιας , συμμορφες δεξαμενες κτλ που το κανει πιο ελκυστικο 4) δεν θα χασουμε απο το οπλοστασιο μας τα γαλλικα οπλα που ειναι game changer… Read more »

SozonLEV

Καλημέρα σε όλους. Θα ξεκινήσω από κάτι το οποίο – ειδικά στην άμυνα – θα πρέπει να είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού όλων. ΚΑΝΕΝΑ σύστημα (τουλάχιστον μέχρι στιγμής 😉 ) δεν είναι ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Ούτε το C-400 ούτε το F-35… Πέρα λοιπόν από το προφανές, πάμε να δούμε λίγο τα μειονεκτήματα του C-400. Καταρχήν οι Τούρκοι το αγοράζουν μόνο του… Τι σημαίνει αυτό? Ότι δεν υπάρχει άλλο σύστημα – μικρότερου βεληνεκούς – το οποίο να επικαλύπτει και να “προστατεύει” το κύριο. Αν δείτε την οργάνωση των συνταγμάτων Α/Α ΠΒ των Ρώσων θα καταλάβετε… Πέρα από τα C-400 τα οποία… Read more »

Epam Papas

Eπειδή F-35 θα πάρουμε σίγουρα δε θέλουμε το B, γιατί για εμάς έχει μόνο μειονεκτήματα. Δεν μπορεί να μεταφέρει τις bunker buster 2.000lb βόμβες εσωτερικά, σηκώνει μόνο 7g και με χαμηλότερη επιτάχυνση, δεν έχει εσωτερικά πυροβόλο κτλ. Το κυριότερο όμως είναι η μειωμένη ακτίνα δράσης με τα 2/3 του καυσίμου του A. Kαι τι κερδίζεις; Πόσες βάσεις διασποράς θα έχουμε για τα λίγα αντικειμενικά κομμάτια που θα μπορούμε να αγοράσουμε; Και πως θα τις προστατεύσουμε; Από ειδικές δυνάμεις, PGM, Bora, SOM κτλ; Γιατί τις ίδιες ανάγκες φύλαξης έχουν όλες οι βάσεις. Η σε κάθε ελικοδρόμιο θα κάνουμε υποδομές για το… Read more »

A.T.

Το Rafale πρέπει να βρει τη θέση του στην ΠΑ αντικαθιστώντας τόσο τα EGM/BGM όσο και τα -5. Θα είναι στρατηγικό λάθος κεφαλαιώδους σημασίας για εμάς να παραδώσουμε τα “κλειδιά” της ΠΑ στις ΗΠΑ και να στερήσουμε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έναν δεύτερο προμηθευτή αεροπλάνων και κυρίως των ΟΠΛΩΝ τους! Σε όσους λένε πως το Rafale είναι το 75% ενός F18, με το 75% των δυνατοτήτων του, θα τους παρακαλούσα να μας πουν ποια έκδοση του F18 μπορεί να βάλλει Mica, Exocet και Scalp… Και αν σήμερα η αποδέσμευση τέτοιων όπλων από μεριάς ΗΠΑ δείχνει -θεωρητικά- εύκολη, μπορούμε… Read more »

sotbak

η πρότασή σου δεν είναι καθόλου κακή, αλλά προϋποθέτει πολιτική βούληση από τη Γαλλία σοβαρή (χρηματοδότηση + FOS + όπλα….), κάτι για το οποί αμφιβάλλω αν υφίσταται…..

MPAMPIS

Κάπου εκεί το βλέπω …..
150 αεροπλάνα στην καλύτερη περίπτωση για την ΠΑ….
40 γαλλικά……οπως πάντα (εχουμε 24 mk2 αρα
16 rafal…..
110 αμερικανικά…… «εχουμε» 85 viper αρα 25 f-35
18 f-35a και 7 f-35b για χρήση απο νησιά ή πλοία…
(Τα παραπάνω για Ελλάδα ΚΑΙ Κύπρο)

antonios

Ολοι ωραιοι ειστε…Λεει η ΠΤΗΣΗ “ποιο αεροπλανο θελετε να αγορασουμε” λες και θα τα πληρωσει η ΙΔΙΑ! Και απαντατε ολοι σας το κοντο σας και το μακρυ σας για δεκαδες Ραφαλ ή F-35 λες και τα τα πληρωσει ο κουκος! Οταν ερχεται ο λογαριασμος της Εφοριας τρεχετε να βρητε κανενα “γατονι” εφοριακο να μην πληρωσετε φραγκο ή να πληρωσετε τα μισα! Αλλα να προτεινετε 100 Ραφαλ και 100 F-35 δεν κοστιζει τιποτα! “Να πληρωσουν τα κοροιδα” και εμεις να καμαρωνουμε τα εκαντονταδες αεροπλανα για να τρεφουμε το “εθνικο” μας αισθημα. Ουτε ενας δεν εγραψε στα τοσα αρθρα..”.Ρε παιδια γιατι δεν… Read more »

Thanos74

Εφυγες απο μετακλητος και ψαχνεις να περασεις την ωρα σου φανταζομαι ε?
ΑΝ προσεχες τα σχολια σχεδον ολοι λεμε για το χρηματοδοτικο προβλημα αρα μαλλον εισαι απο αλλο ανκδοτο…..

antonios

Εγω “εφυγα” απο το καλοκαιρι του ’89 που ενω ειχα περασει στη ΣΜΥ η Κυβερνηση Μητσοτακη που διαδεχτηκε την Οικουμενικη δεν μας επετρεψε να μπουμε στις Σχολες και αντι για 450 Υπαξ/κους εβγαλε λιστα ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ με μονο 211 ατομα! (4 Χρονια μετα οι Αστυνομικοι και οι Πυροσβεστες εκανα δικαστηριο και κερδισαν επειδη εκεινοι παρουσιαστικαν στις σχολες τους αρχες Σεπτεβριου ενω η ΣΜΥ ανοιγε Οκτωβριο).”Εφυγα” οταν εκανα Σχολειο Αναγνωρισεως σε Αξκους το 1996 που δεν μπορουσαν να ξεχωρισουν τα μοντελα του Μ-113! ΚΑΙ ενω ημουν απλος “φανταρος” !!!! “Εφυγα” πριν 12 χρονια οταν απολυθηκα και με τα μνημονια εμεινα 105… Read more »

x-m

Δίκαιος δεν ξέρω αν ήταν , αλλά ποιός δεν τον έχει ακουστά;;!!! ❗ ❗

Thanos74

Προς τιμης σου ολα αυτα που αναφερεις και απο καρδιας τις καλυτερες ευχες μου για την υγεια σου. Απο που ομως προκυπτει το δικαιομα σου να μας κρινεις γιατι και καλα δεν πληρωνουμε φορους (που φυσικα και πληρωνουμε) και συζηταμε περι αεροσκαφων κλπ. Αν κρινεις ανθρωπους που δεν ξερεις μην σου κανει εκπληξη αν λαβεις την ιδια αντιμετωπιση…….Τελος εχουμε και εμεις υπηρετησει και σε πολεμικη μοιρα μαλιστα οποτε τα περι ζορικου διοικητη και ταγματος δεν μας λενε και πολλα……

antonios

Φιλε Θανο…Οταν αναφερομαι σε πλυθηντικο δεν αναφερομαι σε συγκεκριμενα προσωπα ακομα και αν σε αυτα απευθυνομαι. Ουσιαστικα απευθυνομαι στον “ΕΛΛΗΝΑ” που τα θελει ολα αλλα χωρις να κουνισει τα δαχτυλακι του. Την νοοτροπια του Ελληνα προσπαθω να τονισω. ΑΝ και τα 10 εκ Ελληνες δεν πληρωναν τους φορους τους τοτε θα ημασταν σε ακομα χειροτερη μοιρα. Φιλε μου ομως δεν εχω δικιο οτι ερχεται καποια στιγμη που οταν πληρωνεις φορους νοιωθεις κοροιδο? Μηπως αυτοι τους οποιους ψηφισαμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ δεν μας κατακλεψαν και μαλιστα πολλες φορες? Για τον Θαλασσα η ΠΤΗΣΗ εκοψε το ποστ μου. Παντως ηταν ζορικος και τιμιος.… Read more »

Spyros

Λίγο αργότερα, οι υπόλοιποι στη Κομοτηνή, ή όσοι τελος πάντων είχαμε επαφή με αυτό το τάγμα, το λέγαμε “έξι σαρανταΤΡΕΞΕΙ”…

sotbak

για τον έρανο είμαι σύμφωνος, αλλά να ξέρουμε σίγουρα ότι τα φράγκα θα πάνε σε ΝΜΑ

antonios

Για ερανο ηταν συμφωνοι και οι ομογεννεις της Αυστραλιας αλλα με την προυποθεση ελεγχου των χρηματων…Ο ελεγχος ειναι ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ. Τα εκ ευρω που μαζευτηκαν για τις πυρκαγιες της πελλοπονησου και εκαναν “φτερα” οσο προσφατα τα 200 χιλ ευρω που μαζεψαν οι ομογεννεις για 2 χωρια που επαθαν ζημιες απο σεισμο στην Λεσβο (αν θυμαμαι καλα) και τα κρατησε ο τοπικος Μητροπολιτης για να κανει την μητροπολη του ποιο ωραια , ειναι χαρακτηριστικα παραδειγματα. Με τι μουτρα οποιοσδηποτε ομογεννης θα βαλει το χερι στην τσεπη ξεροντας οτι θα χασει αυτα που θα δωσει. Το ιδιο συμβαινει και με εμας…Ποιος μας… Read more »

chikichiki

Όλοι εδώ μέσα θα τα σκάγαμε υπέρ άμυνας, όσοι θα μπορούσαμε τουλάχιστον. Απλά κανείς μας δεν εμπιστεύεται τα ευρώ του στους φαταούλες που ανεβοκατεβαίνουν στην εξουσία.

G.164g ag-cat

@ Antonios
Δυστυχώς έχει γίνει αυτό που λες: σχολιαστές που υπεραγαπούσαν την πατρίδα δεν έδιναν ούτε 10€ στον έρανο ενός υπουργού. Κατά τα άλλα λές αλήθειες που πονάνε. Δεν πειράζει, άλλωστε πονάνε τα παλληκάρια;

Antonis

Η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε συνδυασμό και των δύο, σαν προμήθεια F16 & Μ2000 ως άλλοτε.
Τα μεν γαλλικά για να αντιμετωπίζουμε τα τουρκικά Su-35, τα δε F35 τους S-400.
Και τα πρώτα πρέπει να είναι διπλάσια σε αριθμό από τα δεύτερα.

Thanos74

Ομως και το F35 με το EOTS μια χαρα ειναι για ρολους air to air.
ΑΜRAAM με αγαπη χωρις να εχει παρει χαμπαρι τιποτα ο αλλος.

zap

Σε παραπανω σχολιο μου εγραψα οτι χρειαζομαστε αριθμους. Τα νησια ειναι πολλα και το Αιγαιο μεγαλο. Πρεπει να προστατεψει η ΠΑ την ενδοχωρα, τα νησια και τον στολο ενω ταυτοχρονα εκτελει προσβολες. Τωρα να μην λεμε τα αυτονοητα, με αεροπορια 85 αεροσκαφων αυτο δεν γινεται. Παραθετω μια προταση μου. Επαφες με Γαλλια για: 32 Μεταχειρισμενα Rafale (με υπογεγραμμενη συμβαση για option αναβαθμισης στην Ελλαδα) μονο αν παραχωρηθουν και Φρεγατες (αμεσα) Με προτιμηση 1 Fremm και το συνολο των LaFayette. Επαφες με ΗΠΑ για συμμετοχη στο προγραμμα F-35 (εαν εκδιωχθει η Τουρκια απο αυτο) με προταση αγορας καποιων εκ των slots… Read more »

sotbak

τους βάζεις δύσκολα, που να κουνηθούν να αναλάβουν το ρίσκο, κι αν θυμώσουν οι Γερμανοί;;;;;;;;;;;

Elric

Για το άμεσο μέλλον νομίζω κανένα από τα δύο. Έχουμε τον εκσυγχρονισμό των F-16 μπροστά μας και πολύ φυσιολογικά η ΠΑ θα επικεντρωθεί σ’ αυτόν. Κατόπιν αυτό που ενδιαφέρει άμεσα είναι η FOS για τα Μ-2000 και 2000-5 με ιδιαίτερο βάρος φυσικά στα δεύτερα μια και τα πρώτα νομοτελειακά μαζί με τα F-4E AUP θα είναι από τα πρώτα που θα πάνε για απόσυρση. Εκεί ναι υπάρχει ένα κενό ένα χάσμα μαχητικών το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί. Το θέμα κατ’ εμέ είναι και πολιτικό και οικονομικό αλλά και επιχειρησιακό. Μπορεί η εισαγωγή γαλλικών αεροσκαφών να επιβάρυνε το σύστημα λογιστικής… Read more »

Costas

Γνώμη μου είναι ότι είναι εντός δυνατοτήτων μας να αποκτήσουμε περίπου 10-20 αεροσκάφη F35 εντός της επόμενης δεκαετίας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αποκτήσουμε ένα στόλο κοντά στα 150 – 180 f16v. Θα πρέπει να αποκτήσουμε σημαντικό έργο παραγωγής στα f16v ως αντισταθμιστικά στην αγορά των δύο τύπων. Επίσης θα πρέπει να συμμετέχουμε σε κάποιο πρόγραμμα όπως στο FCAS. Δεν συμφωνώ με το άρθρο για τα f35B. Τα f35A μας ταιριάζει γάντι. Δεν υπάρχει αποστολή που μπορεί να εκτελεστεί από το Καστελλόριζο και δεν μπορεί από Ρόδο εκτός του ότι το θεωρώ επικίνδυνο. Το F35Α είναι φθηνότερο (άρα σημαίνει και μεγαλύτερο… Read more »

Nikoss

Το επομενο μαχητικο της ΠΑ εχει ηδη κλεισει και αυτο ειναι-και σωστα-το φ35,το μονο προβλημα για την αποκτηση του ειναι το οικονομικο,αν οι Αμερικανοτουρκικες σχεσεις συνεχισουν να επιδεινονωνται τοτε θα αποκτησουμε το μαχητικο νωριτερα,ειναι στο χερι των Αμερικανων,θα θελα να τονισω οτι το ΝΜΑ πρεπει να πλαισιωθει απο εναν βαλιστικο πυραυλο μεγαλου βελινεκους,πολλες φορες δεν χρειαζεται να στελνουμε και να διακιδυνευουμε πανακριβα μαχητικα και πιλοτους για την καταστροφη ενος στοχου,σ αυτο το θεμα πρεπει να παραδειγματιστουμε απο τους γειτονες..

adpanos

Το σωστότερο αν πούμε πως κοιτάμε για ΝΜΑ , είναι να επιλεγεί ένα αεροσκάφος το οποίο: α) Φέρει αποδεσμεύσιμα στρατηγικά όπλα. β) Μπορεί μέσω αυτού, να καλυφθεί οικονομικά και λειτουργικά η αναβάθμιση υπάρχοντος υλικού. γ) Μπορεί να μας δώσει συμπαραγωγικό έργο. Θεωρώ πως το RAFALE , αν επιλογόταν θα μας οδηγούσε σε οικονομική αναβάθμιση των Mirage 2000 με ηλεκτρονικά του RAFALE. Θεωρώ πως αν επιλεγόταν το RAFALE θα μας οδηγούσε σε έναν φορέα στρατηγικών όπλων σε αντίθεση με την ενδεχόμενη επιλογή του F35. Θεωρώ πως αν επιλεγόταν το Rafale θα μπορούσαμε να πάρουμε έργο στην Ελληνική βιομηχανία. Τέλος δεν θεωρώ… Read more »

aris32

στην περιπτωση επιλογης του rafale θα μπορουσαμε να πιεσουμε (το εχουμε ξανακανει ) να αναβαθμιστουν τα μ2000egm σε επιπεδο -5 με χαμηλο κοστος και ετσι να αντικατασταθουν τα φαντομ χωρις να χασουμε οροφες . δεν υπαρχει αναβαθμιση μ2000 με ηλεκτρονικα του ραφαλ και να το θεσω καλυτερα ενδεχομενος μπορει να υπαρξει αλλα ολη η μελετη οι δοκιμες και οι πιστοποιησεις οπλων θα πληρωθουν απο το Ελληνικο κρατος αρα δεν συμφερει .

Lefteris

Ευρωπαϊκό αεροσκάφος. Κανείς δεν σκέπτεται πως ζούμε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ήδη κάναμε στον Τραμπ το δώρο του 1+ δις με τα Viper ; Θα πάρουμε από τον κουρβανά της ΕΕ για να το δώσουμε στις ΗΠΑ ; Υπάρχει σοβαρότητα σ αυτό; Αν κι όχι απίθανο γιατί η δήλωση υποταγής θέλει θυσίες στην Δημοκρατία και στην λογική. Στο μέλλον, όταν φθηνήνουν τα F35 στα 75 εκατ. θα τα πάρουμε με βόμβες ελεύθερης πτώσης γιατί “τα F35 είναι αποτελεσματικά και με “απλά” κατευθυνόμενα όπλα”. Δηλαδή τα F35 θα μπαίνουν αόρατα στην τουρκική ενδοχώρα και θα χτυπάνε και στόχους με το πυροβόλο… Read more »

Evanos

Δεν νομίζω ότι ειναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι όλες οι διπλωματικές και στρατιωτικές συντεταγμένες της εποχής δείχνουν ότι πολυ γρήγορα η η χώρα μας θα παραγγείλει τουλάχιστον μια μοίρα F35 Mα ειναι η έξωση της Τουρκίας απο το πρόγραμμα,ή οι έντονες πολιτικές πιέσεις των Αμερικανών να διατεθούν τα ακυροθέντα Τουρκικά μαχητικά, αλλα βεβαια και οι πιεστικές ανάγκες της Π.Α. για ενα νέο υπέρ μαχητικό φόβητρο που θα εξισσοροπησει το εξοπλιστικό ισοζύγιο με τους ανήσυχους Τούρκους.. ΟΛΑ δειχνουν ότι πάμε για F35 και ΓΡΗΓΟΡΑ.. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να ειναι το F35 B καθώς με κάθετη απο προσγείωση με διασπορά π.χ.… Read more »

chikichiki

Ειλικρινά βάλατε μεγάλη σπαζοκεφαλιά. Επιφανειακά, το F-35 μοιάζει ανώτερο. Συνολικά και αναλυτικότερα, πραγματικά δεν ξέρω. Πάντως κάτι κοινό που έχουν και τα 2, δεν έχουν εξειδικευμένα όπλα SEAD 😛 ειδικά το Rafale, έχει αρκετά φτωχό μενού οπλισμού. Ίσως και να είναι αντιμετωπίσιμο από τα υφιστάμενα μέσα, λόγω της “λειψής” φύσης του (με Rapier/Stinger ως V/SHORAD), μοιάζει αρκετά τρωτό από χαμηλά. Δύσκολο ερώτημα, η απάντηση όποια και να είναι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς το σκεπτικό της.

Angelo

Διαβάζω τα σχόλια, αλλά δυσκολεύομαι να καταλάβω το δίλημμα. Έχουμε λεφτά να αγοράσουμε οτιδήποτε; Η προμήθεια 10 ή 20 αεροσκαφών, που ούτε αυτά έχουμε να πληρώσουμε, είναι απαράδεκτη, γιατί εδώ δε θα φτιάξουμε ούτε βίδα, ξανά. Για την Shelter queen F35, καταλαβαίνω τη χρησιμότητα του F35B, αν είχαμε κανένα Cavour, αφού είναι το μόνο STOVL σε παραγωγή στον πλανήτη. Θυμάμαι, όμως, ότι όταν ήταν να τα αγοράσουν οι Τούρκοι, λέγαμε για το πόσο κορεσμένο θα ήταν το Αιγαίο σε αεροπλάνα, AEW και ραντάρ και πόσο δύσκολα θα πέρναγαν. Τώρα εξαφανιστηκαν όλα αυτά; Για το πανάκριβα Rafale, εμπιστεύεται η ομήγυρη τους… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Καλά άτοπη συζήτηση το Ραφαήλ είναι κάτι σαν το φ15χ το οποίο το αντικαταστα το φ35 !!! Και εδώ κάπου κανονικά θα έπρεπε να λήξει η συζήτηση αλλά και αν πάρουμε το καθένα τομέα μεταξύ των 2 αεροσκαφών και τα συγκρίνουμε τμηματικά ειται είναι ραντάρ είτε είναι συστηματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ το φ35 υπάρχει τρομερά…!!!

Τακης Κουρακος

Η απαντηση είναι απλη:οι κατοχοι των F 35 πως γνωριζουν την θεση τους και πως συντονιζουν τις επιχειρησεις τους΄; εδώ βρισκεται η ‘αχιλειος πτερνα’ του F 35
Μηπως τα συνεργαζομενα,με το Rafale, drones είναι τα neron;;
H απαντηση είναι Rafale

DimitrisXr

Ως σχετικα νεος στην πτηση εχω καποιες αποριες. Σε παμπολα αρθρα σχετικα με την αεροπορια εχετε αναφερθει σε τυποποιηση του στολου για εξοικονομηση χρηματων, αυξηση διαθεσημοτητων και αλλες ευκολιες πολυ σημαντικες. Πανω σε αυτο εχω 2 ερωτησεις. 1) Εχουμε καποια εικονα στο ποσα χρηματα θα εξοικονομουνταν εαν σημερα ο στολος μας ηταν ενιαιος (f-16, καταλαβαινω οτι υπηρχαν δυσκολιες το σεναριο ειναι υποθετικο) και 2) Δεν ειναι αρνητικο στον μακροπροθεσμο σχεδιασμο της Ελλαδα να παρουμε λιγα αεροπλανα τωρα, λιγα μετα και λιγα αργοτερα ? Δεν θα κληθουμε στο μελλον να αντιμετωπισουμε τις ιδιες δυσκολες καταστασεις που αντιμετωπιζουμε και σημερα ?

x-m

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα σας, δεν νομίζω ότι κάποιος (εκτός απο την Πυθία) θα μπορούσε να σας απαντήσει. Δυστυχώς το Ελεγκτικό Συνέδριο απέχει έτη φωτός απο το να λειτουργεί όπως το Government Accountability Office (GAO ) στις ΗΠΑ . Αρκεί να μπει κάποιος στο site τους και στην αναζήτηση να γράψει π.χ. F-16 ή …….οτιδήποτε άλλο , για να αντιληφθεί πόσο πίσω είμαστε (Εδώ μια ανάλυση κόστους του 1972 για το F-14 https://www.gao.gov/assets/120/113248.pdf ) Δεν παραγνωρίζω βέβαια τη χαώδη διαφορά σε πόρους , ανθρώπινους και μη, που διατίθενται εκεί αλλά η ουσία είναι ότι πάμε στα τυφλά. Όσον αφορά… Read more »

G.164g ag-cat

ΚανενΑ απο τα δύο. Ακούγεται λίγο παρελκυστικο το δίλημμα. Η λύση στο Ελληνικό πρόβλημα είναι το πυροβολικό μακράς ακτίνας και τα drone. Τελικά υπάρχουν ρωσικά υπέρ όπλα; Και ποια είναι αυτα; Και επίσης, υπάρχουν ελληνικά χρηματα; Τι ειδους σχολη μάρκετινγκ είναι αυτή της ΛΜ, να πουλάει δλδ σε αφραγκους; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Thanos74

To μεγαλυτερο προβλημα περα απο τα λεφτα που δεν υπαρχουν για F35 (εκτος και αν κανουν κανα θαυμα οι Αμερικανοι που δεν το βλεπω) ειναι οτι οι S400 θα ειναι επιχειρησιακοι πολυ πριν παρουμε τα F16 V.
Αν ηταν πχ να περιμεναμε F35 μιλαμε χαλαρα για 5-6 χρονια και δεν νομιζω οι απεναντοι να περιμενουν ποτε θα εξοπλιστουμε εμεις για να δοκιμασουν την τυχη τους…..

Neilos

Όνειρα θερινής ραστώνης αγαπητή Πτήση…. Η πολλή ζέστη φέρνει οπτασίες (Μιράζ γαλλιστί) και φανταζόμαστε στο βάθος του ουρανού να ίπτανται F35 και Ραφάλ με ελληνικά χρώματα. Σε μια χώρα που το 32% των ΑΦΜ ανήκουν σε συνταξιούχους και όλες οι δημογραφικές μελέτες μιλούν οτι βαδίζουμε προς μια ελλαδίτσα γερόντων με πληθυσμό γύρω στα 7,5 μύρια μέχρι τα μέσα του αιώνα, είναι τουλάχιστον αστείο να ελπίζουμε οτι μπορεί αυτός ο πληθυσμός να κινήσει μια οικονομία που θα του επιτρέψει όχι μόνο το απαραίτητο παντεσπάνι αλλα και να αγοράσει, να συντηρήσει και να αντιπαρατάξει αεροπορία, στρατό και ναυτικό σε τέτοιους αριθμούς και… Read more »

dash5

Πωπω φιλε δυστυχως κανεις μια ωραια αναλυση Αλλα εγω εξακολουθω να πιστευω οτι δεν εχει χαθει το παιχνιδι. Μια ριζικη αναδιοργανωση στο στρατο χρειαζομαστε. 3 ημερες πολεμο λεει ο μουσταφα πιο πανω κ ισως συμφωνουμε κ εμεις κ εμενα μου θυμισε τοαναδιοργανωση ν πολεμο των εξι ημερων που εδωσε το ισραηλ κ διελυσε τους αραβες. αυτο ειναι η μονη λυση που βλεπω για εμας. να ακολουθησουμε το ποραδειγμα αυτου του κρατους. Πιστευω με λιγα περισοτερα κονδυλια αλλα με τεραστια θεληση για αναδιοργανωση δεν εχει χαθει τιποτα. Δεν θα τολμησει κανεις τιποτα. Η δευτερη λυση που εχω να πρωτεινω ειναι mirage… Read more »

LaM

Αγαπητε dash5 συμφωνω και με εσένα, και με τον Νειλο στην εξαιρετική ανάλυσή του. Δυστυχως ή ευτυχως, η κατασταση ως εχει δεν μπορει να μεινει ετσι για πολύ καιρο και συντομα θα εχουμε καποιο θερμό επεισόδιο, του οποιου την έκταση και την ενταση εξ ορισμου δεν μπορει κανεις να προβλέψει απο την φυση αλλωστε του πολέμου. Αυτο θα καταλήξει σε μια αλάγή της νοοτροπίας μας οπως έγινε και αλλες φορες στο παρελθόν μας, και θεωρώ πως η αναμόρφωση της Ελλαδας θα ειναι στο μοντέλο του Ισραήλ. Θα εχει κόστος σε χρήμα (δευτερευον) και αίμα (πρωτευον) αλλα η ιστορια διδάσκει και… Read more »

sotbak

έχεις απόλυτο δίκιο. Έτσι είναι τα πράγματα, αλλά πρέπει να αντιδράσουμε και να ασκήσουμε πίεση στις πολιτικές ηγεσίες, αλλιώς μόνο πόνο και κατήφεια στο διαδίκτυο μέχρι να έρθουν τα χειρότερα…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΛΛΟΣ

μια 20αδα και απο τα δυο θα ηταν το καλυτερο f 35 Stealth και rafale για scalp eg και αν θελλουν τα μεμετια ασ κανουν την αρχη

Παῦλος Πιτσελᾶς

Αν στο σεναριο της Πτησεως κανουμε μια υποθεση, οτι για λογους που εχουν με τα Αμερικανικα γεωπολιτικα συμφεροντα και τους υδρογονανθρακες και την ασφαλεια του Ισραηλ, μας προτεινονται απο ΗΠΑ οπλικα συστηματα. Αν οι Γαλλοι εχουν και αυτοι να προτεινουν εξεταζουμε κατα σειρα. Τι θα ηταν κατα την γνωμη μας ιδανικο. 1. Πρωτο απο ολα συμφωνω οτι πρωτα πρεπει να λειτουργουν αυτα που εχουμε, και να συμπληρωθουν με ανταλακτικα. (ειτε Γαλλικα ειτε Αμερικανικα ειτε Ρωσικα κλπ σημ–>οι ΗΠΑ επιτρεπουν συντηρηση υπαρχοντων Ρωσικων συστηματων κατα περιπτωση.) 2. Δευτερον συμφωνω με οσους στρεφονται πρωτιστα σε αγορα πυραυλικων συστηματων, και εκει σταματαμε. ——–>… Read more »

Chris Ain.

Απάντηση για τους S-400? Αναβαθμισμένα MLRS με iva στα νησιά!

Παῦλος Πιτσελᾶς

Θα προσθετα και αλλα Αμερικανικα κυριως πυραυλικα συστηματα μακρου βεληνεκους, την βελτιωση των πατριοτ που ηδη εχουμε και την αγορα τελευταιου τυπου ρωσικων (εξαιρουνται απο αμερικανικες κυρωσεις υπαρχοντα ρωσικα συστηματα) πυραυλικων στοιχειων μακρου βεληνεκους για τους s-300(+βελτιωση των s-300).
Με αυτον τον τροπο, βελτιωνεται η ομπρελα ασφαλειας της ΠΑ, αμεσα.

Thanos74

Ξερει κανεις τι εκδοση ειναι τα Patriot που εχουμε PAC2 η 3;Επισης θεωρητικα τουλαχιστον εχουν αντιβαλιστικες δυνατοτητες αρα θα μπορουν να εμπλεκσουν βαλιστικους αλλα και cruise πυραλους σωστα;