Η Ελλάδα δυο βήματα «κοντύτερα» στην αγορά F-35!

89
13454
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 435
  •  
  •  

Δυο ουσιαστικά βήματα «κοντύτερα» στην δυνητική προμήθεια F-35 ως Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους της ΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αποκάλυψε ανάμεσα σε άλλα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χ. Χριστοδούλου στην πρώτη του συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη διάρκεια της οποίας υπήρξε μια ευρεία ενημέρωση για τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο αυτά που έχουν δρομολογηθεί όσο και στους άξονες που θα κινηθεί το ΓΕΕΘΑ προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων στόχων.

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινητικότητα;

Σε κάποια βέβαια από τα προγράμματα απλώς αναφέρθηκε η… στασιμότητα η οποία υφίσταται και η επίκληση… προθέσεων. Παρόλα αυτά σε κάποια αποκαλύφθηκαν  οι λεπτομέρειες του τρέχοντας καθεστώτος τους.

Ανάμεσα στα τελευταία και με μεγάλη διαφορά στην ουσία των εξελίξεων βρίσκεται η δημιουργία ενός πλαισίου που αφορά την δυνητική επιλογή και προμήθεια F-35 στο οποίο έχουν γίνει δυο σημαντικά βήματα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το JSF –και παρά τα όσα γράφονται σχετικά- βρίσκεται προ των πυλών της ΠΑ.

Το πρώτο και σημαντικότερο αφορά σύμβασης για μελέτη η οποία έχει ανατεθεί ήδη προ έτους στην Lockheed Martin, κατόπιν αδείας της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με το σύνολο των απαιτήσεων και προβλέψεων που πρέπει να υφίστανται ώστε το JSF να ενταχθεί στο στερέωμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η ανάθεση της μελέτης ακολούθησε επίσημης ενημέρωσης για τις απόρρητες δυνατότητες του  F-35 που πιστεύεται ότι έγινε στην ελληνική πλευρά στις ΗΠΑ, την περίοδο που το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16V δεν είχε «κλείσει» ακόμη.  Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα στην Π&Δ περί της προμήθειας του F-35 κάθε ενδιαφερόμενη χώρα πρέπει να περάσει από ορισμένα στάδια αξιολόγησης ως δυνητικός πελάτης, που δεν υπήρχαν στις απαιτήσεις πώλησης παλαιότερων αμερικανικών μαχητικών και οπλοσυστημάτων (ή τουλάχιστον όχι στην έκταση που υφίσταται για το F-35).

ΥΠΕΘΑ Ε. Αποστολάκης: Ναι, εξετάζουμε το F-35!

Γράφαμε τότε ότι τα στάδια αυτά περιλαμβάνουν και την αξιολόγηση των υποδομών, όχι μόνο της αεροπορίας της υποψήφιας χώρας αλλά και των ενόπλων της δυνάμεων γενικότερα και είναι πολυδιάστατη (η ύπαρξη οπλικών συστημάτων ή άλλων υποδομών που οι ΗΠΑ δεν θεωρούν συμβατά με την παρουσία των F-35 είναι μια από αυτές).  Σημειώναμε επίσης ότι η σύνταξη αυτής της μελέτης απαιτεί χρόνο που κυμαίνεται από αρκετούς μήνες έως και χρόνια. Στην ελληνική περίπτωση η ολοκλήρωσή της θα απαιτήσει δυο χρόνια και θα γίνει εντός του 2019 ή στην αρχές του 2020.

Με βάση αυτή την μελέτη και αφού έχει εξευρεθεί η παρελκόμενη «δαπάνη συμβατότητας» μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές κόστος ενός προγράμματος αγοράς του αμερικανικού μαχητικού στελθ. [Γράφαμε πρόσφατα στην ΠΤΗΣΗ Μαρτίου 2019 για τις επενδύσεις ύψους ενός περίπου δισεκατομμυρίου δολαρίων που απαιτήθηκαν στην περίπτωση της  RAAF στην Αυστραλία σε ασφάλεια υποδομών ώστε να αποκτηθεί  αυτή η «συμβατότητα»].

Η διαφορά Τουρκίας και Αυστραλίας: άφιξη στην χώρα των πρώτων F-35

Για να γίνει το δεύτερο, δηλαδή να υπολογιστεί το κόστος προμήθειας μιας Μοίρας F-35 απαιτείται το έτερο βήμα που είναι το αίτημα περί παροχής στοιχείων Τιμής και Διαθεσιμότητας  (Price & Availability). Αυτό γίνεται με επιστολή που απευθύνεται στην αμερικανική πλευρά LoR (Letter of Request), κάτι το οποίο έγινε από ελληνικής πλευράς στις αρχές Φεβρουαρίου.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι η προετοιμασία του πλαισίου που απαιτείται ώστε το F-35 να γίνει ουσιαστική υποψηφιότητα σε έναν μελλοντικό διαγωνισμό της ΠΑ για ΝΜΑ (Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος).

Θεωρητικά αλλά και πρακτικά η διαδικασία, όταν αυτή γίνει, μπορεί να είναι διαγωνιστική με πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όλους τους κατασκευαστές, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες (ακόμη και αυτές που μετέχουν στο πρόγραμμα JSF ως εταίροι), πιο πρόσφατα στο Βέλγιο (που κατέληξε υπέρ του F-35) ή την Ελβετία (στην οποία η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη).

(Και) το Βέλγιο επιλέγει το F-35 για να αντικαταστήσει τον στόλο των F-16 του

Το κατά πόσο βέβαια έχει νόημα μια διαγωνιστική διαδικασία  με το στελθ F-35 5ης γενιάς απέναντι σε μη στελθ μαχητικά 4ης (και 4,5) γενιάς, είναι θέμα προσέγγισης. Προφανώς το χαρακτηριστικό στελθ δεν θα μπορεί να μπει ως απαράβατος όρος.

Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον το πώς το έθεσε ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφερόμενος στο  θέμα, ο οποίος υπογράμμισε την μοναδικότητα του F-35 ως στελθ μαχητικού πέμπτης γενιάς και όχι 4ης  ή 4,5. Ουσιαστικά δηλαδή συμπαρατάχθηκε, έστω και εμμέσως, με την άποψη που εκφράζεται από πολλούς ότι «στο μέλλον θα υπάρχουν οι αεροπορίες που θα έχουν μαχητικά πέμπτης γενιάς και αυτές που ΔΕΝ ΘΑ έχουν». Φυσικά στην περίπτωσή μας, δεδομένης της απουσίας άλλου δυτικού μαχητικού πέμπτης γενιάς, αυτό σημαίνει  ότι το F-35 γίνεται μονόδρομος, έστω και εάν υπάρξει μια (τυπική) διαγωνιστική διαδικασία.

Πόσο «κοντά» όμως βρίσκεται η προμήθεια F-35;

Παρά τα όσα γράφτηκαν και συνεχίζουν γράφονται (ειδικά φαντασιώσεις περί… αγοράς κοψοχρονιά των τουρκικών F-35 τα οποία είναι απολύτως ανόητα) τα όσα προαναφέρθηκαν δεν φέρνουν χρονικά κοντύτερα την αγορά  JSF.

Αυτό που δημιουργούν τα δυο παραπάνω αλληλένδετα βήματα είναι η δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου για το όταν υπάρχει προοπτική εκκίνησης προγράμματος ΝΜΑ, όποτε και αν γίνει αυτό. Διότι, εάν οι παραπάνω διαδικασίες ξεκινούσαν ταυτόχρονα με την εκκίνηση του τελευταίου θα χρειαζόντουσαν δυο ή και περισσότερα χρόνια μόνο και μόνο ώστε το F-35 να αποκτήσει ουσιαστικό καθεστώς υποψηφιότητας. Περισσότερα όμως θα έχουμε στο τεύχος της Π&Δ ΜΑΙΟΥ.

“Η Ελλάδα πιθανός πελάτης για το F-35”

Προς το παρόν η ΠΑ εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμα των F-16V, ειδικά στο θέμα της χρηματοδότησής του που είναι και το μοναδικό για το οποίο υπάρχει προς το παρόν (αλλά και το ορατό μέλλον) δυνατότητα χρηματοδότησης.  Το F-16V βέβαια το οποίο θα γίνει πρωτότυπο στις ΗΠΑ δεν έχει αναχωρήσει ακόμη αλλά οι πληροφορίες λένε ότι αυτό δεν αντανακλά απολύτως τις εξελίξεις στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι η προετοιμασία συλλογών και οι εργαστηριακές δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζονται.  Χρόνος-κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι η αρχή του καλοκαιριού.

Παρεμπιπτόντως… «ξαναβρέθηκε» και το P-3B «ενδιάμεσης λύσης» για το οποίο το «νέο στοίχημα» είναι να πετάξει επιτέλους στις αρχές Μαΐου, να ακολουθήσουν δοκιμές και… κάποια στιγμή να βρει τον δρόμο προς την 353ΜΝΑΣ. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η υπόθεση του αεροσκάφους «ενδιάμεσης λύσης» δεν αντανακλά αντίστοιχες καθυστερήσεις στο κύριο πρόγραμμα της αναβάθμισης των τεσσάρων αεροσκαφών που αναφέρεται ότι συνεχίζεται κανονικά. ΦΓΚ


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 435
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
P.P.
Guest
P.P.

Θα…γεράσουμε πάντως!

Παλιουρας
Guest
Παλιουρας

Μακαρι να αποκτησει η Ελλαδα το F-35. Σιγουρα ειναι ενα καλο νεο.
Λογικα η Ελλαδα εχοντας αρκετες βασεις ΝΑΤΟικων προδιαγραφων δεν θα χρειαστει τοσα χρηματα για υποδομες.
Ομως τα σεναρια περι αντικαταστασης 1-1 με τα F-16 block 30 δεν ειναι το βελτιστο.
Με τις αφραγκιες που εχουμε θα χρειαστει συμβιβασμος.

Παραμενει το προβλημα με τα Μ-2000. Θα ηθελα να βρεθει ενας τροπος να γινουν ολα mk-3 με οριζοντα υπηρεσιας μια 20ετια ακομα.

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Τα σενάρια 1-1 αντικατάστασης με οποιοδήποτε τύπο της Π.Α. δεν είναι καν ρεαλιστικά δυστυχώς.

Απ’ότι φαίνεται υπάρχει κινητικότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των Μ-2000, για να δούμε…

dimitris l
Guest
dimitris l

ευτυχώς υπάρχει και η Μέρκελ που σε αυτή την περίπτωση θα κάνει ένα μεγάλο καλό και όταν έρθει η ώρα θα τραβήξει αυτάκια για να γλυτώσουμε από τον κουβά.

adpanos
Guest
adpanos

Η Μέρκελ να κοιτάξει τα του οίκου της …
Γιατί από την μια τείνει να κρατικοποιήσει τις Γερμανικές ιδιωτικές εταιρίες για να αποκόψει την διείσδυση των Κινέζων στην Ευρώπη , το ίδιο κάνει και ο Μακρόν και από την άλλη μας ζητάει να ιδιωτικοποιήσουμε τα πάντα .
Όταν όμως το πράττουμε και έρχεται η Κόσκο στον Πειραιά, βάζει φρένο στην επένδυση των Κινέζων για περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα ….

Το σύνθημά της είναι η Γερμανία να είναι καλά και όλοι οι άλλοι …..

Christosm48
Guest
Christosm48

Πάντως προσωπικά δεν είδα καμιά μερκελ να κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο τον μισό Πειραιά και δασική περιοχή το μισό Ελληνικό. Άλλωστε τα χουμε πει : go back κυρία μερκελ!

Gema33
Guest
Gema33

Ich gebe der Merkel Zeit bis Ende Mai 2019!!

Hercules
Guest
Hercules

Με 2 C130 εν ενέργεια είμαστε τουλάχιστον τραγικοι όταν κοιτάμε να πάρουμε f35

NikolakiEfentis
Member
Noble Member
NikolakiEfentis

Καλημέρα σε όλους.

Ερώτηση προς Π&Δ. Καλά, το F-35A είναι μονόδρομος και είναι λογικό αν (i) θέλουμε ένα stealth μαχητικό και (ii) να αξιολοφήσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής. Όταν όμως επιλέγαμε το Eurofighter κι όχι την συμμετοχή μας στο JSF τί το θεωρούσε η ΠΑ; Πραγματικά είμαι πολύ περίεργος. Το σίγουρο είνα ότι σχεδιασμός 0!

Όσο για διαγωνισμό ΝΜΑ, προφανώς θα είναι για γέλια αφού ήδη η ηγεσία έχει εκφραστεί απολύτως ανοιχτά υπέρ του F-35A.

Jerry
Guest
Jerry

Σημασία τελικά δεν έχει τί το θεωρούσε η ΠΑ αλλά ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός και ο θυσαυροφύλακάς του. Διότι άλλος ζητά και άλλος πληρώνει (εκδουλεύσεις και χρήμα)

adpanos
Guest
adpanos

Που θα βρεθούν τα χρήματα να μας πουν …. Ακόμα και αν είχαμε την δυνατότητα να δώσουμε κάποια χρήματα για την άμυνα, με τον νέο νόμο περί κόκκινων δανείων, τα χρήματα του δημοσίου θα καταλήξουν στις ιδιωτικές τράπεζες … Και μιλάμε για πολλά χρήματα. Για να καταλάβει ο αναγνώστης, μια ιδιωτική τράπεζα σύναψε στο παρελθόν δανειακή σύμβαση με έναν πελάτη της, εξετάζοντας την επικινδυνότητα του εγχειρήματος. Το δάνειο που έδωσε η τράπεζα το ασφάλισε για να είναι σίγουρη πως τα χρήματά της θα τα πάρει πίσω, σε άλλη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. Σήμερα το κράτος, δηλαδή εμείς, καλούμαστε να πληρώσουμε τα… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Τι δύο βήματα και 3-4 πιο κοντά εδώ ασθμαινουμε για τα f16v και δωρα δεν κάνουν οι αμερικανοί μακάρι να περνάμε τα τουρκικά αλλά χλωμό το βλέπω και αυτό το σενάριο αν δεν πάρουμε Ετοιμοπαράδοτα μας βλέπω για στελθ μαχητικά το 2050 όταν τα αποσοιρουν οι αμερικανοί από τη δικιά τους Π.Α!

SpaceMan
Member
Noble Member
SpaceMan

Η αίσθηση που έχω είναι πως ακόμα κι αν όλα πάνε κατ’ευχήν στις διαδικασίες, είμαστε σίγουρα μια πενταετία μακριά από οποιαδήποτε απόφαση.

sotbak
Guest
sotbak

2030

Digenis
Guest
Digenis

Το θεμα ειναι αλλου … οι αμερικανοι γνώριζαν οτι για να πάρουμε F-35 πρέπει η ΠΑ να προχωρήσει στη αναβάθμιση του υπόλοιπου στόλους της … Βημα 1 ..Βημα 2… Ειναι σαν να λεμε οτι η Ελληνικη ΠΑ ειναι προεκταση-παρακλαδι της Αμερικανικης και οι Αμερικανοι γνωρίζουν και εφαρμόζουν πολιτική διαχείρισης . Τρε Μπιεν …

sotbak
Guest
sotbak

δεν είναι προέκταση, μην υπερβάλλουμε. Λειτουργεί όμως σε πλήρη συνεργατική δομή, δεδομένων των γεωπολιτικών εξαρτήσεων της χώρας και της συμμετοχής στο δυτικό χώρο (ΝΑΤΟ, συμφωνίες με ΗΠΑ κλπ).

evaggelos
Member
Noble Member
evaggelos

καλημερα πτηση νομιζω οτι ο αρχηγος ειπε κατι για νεα βιβλιογραφια για τα μιραζ κ οτι περιμενουν την ντασω, τι σημαινει ακριβως αυτο?

adpanos
Guest
adpanos

Ίσως να θέλουν διαβεβαιώσεις για τις εναπομένουσες ώρες πτήσεις, για να δουν αν αξίζει η επένδυση, αναβάθμιση?, σε αυτά.
Δεν έχει άλλη λογική εξήγηση .

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Ε, είμαστε πολύ μακρυά ακόμα από την οποιαδήποτε προμήθεια F-35. Οι όποιες ανακοινώσεις σε αυτό το επίπεδο πιο πολύ επικοινωνιακό χαρακτήρα έχουν παρά αφορούν πραγματική είδηση.

Δεν είναι μυστικό ότι η Π.Α. εδώ και καιρό έχει ενημερωθεί για το μαχητικό, είτε λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στο πρόγραμμα είτε για τον ίδιο τον προγραμματισμό της.

Blue
Guest
Blue

Κάποιοι μονίμως βλέπουν το ποτήρι μισο-άδειο. Λίγη αισιοδοξία για καλύτερες μέρες δεν βλάπτει.

NikolakiEfentis
Member
Noble Member
NikolakiEfentis

Τί άλλο να δούμε αγαπητέ;

Να επαναλάβω, υπάρχεουν επιτακτικές ανάγκες 1 Δις όπως ενημερώθηκε πριν ένα χρόνο η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχει γίνει κάτι γι’ αυτές;

Roger joly
Guest

Καλημερα.θελω να ρωτησω δεν εχει αναρωτηθει κανεις ότι κάπου μπάζει ολο το παραμυθάκι αυτό??(κατ εμέ) εδω δεν υπαρχουν τα βασικα στις Ε.Δ οπως τα πολυ βασικα σιτηση στις μοναδες της ΑΔΤΕ δεν μιλαω και εξοπλισμό μαχης και αλλα που αμα αρχίσω δεν θα εχω σταματημο ταυτοχρονα θεκουμε και φ35.εδω εχουμε τα καημενα τα miraz και δεν ειχαμε τακακια για να πεταξουν.εδω δεν εχουν κάνει συγχρονισμό για τις ερμες τις φρεγάτες.δεν έχει γίνει κάτι για τις τορπιλες η μαλλον θα παρουμε φ35 καμια 10αρια και ακομα 2-3 για κανιβαλισμο και θα τα εξοπλιζουμε με τα απαρτια απ τα f4.γινομαι γραφικος και… Read more »

Dennis
Member
Active Member
Dennis

Αυτή τη στιγμή και για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια η αγορά F-35 δεν έχει νόημα. Η φιλοσοφία σχεδίασης του, ως οπλικού συστήματος είναι να λειτουργεί σε ένα δικτυοκεντρικό περιβάλλον. Στίς Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όπως είναι τώρα θα υπολειτουργεί. Όταν όλα τα άλλα αεροσκάφη μας, τα πλοία μας, ακόμα και τα άρματά μας, και το πεζικό θα μπορούν να δουλέψουν σε δίκτυο, όταν θα έχουμε τα κατάληλα όπλα, μόνο τότε θα έχει νόημα η αγορά του. Είναι το καλύτερο αεροσκάφος? Σαν αεροδυναμική πλατφόρμα μάλλον όχι, σαν οπλικό σύστημα μέσα στο πλαίσιο ενός στρατού που μπορεί να το εκμεταλευτεί, σίγουρα!… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

σωστές οι παρατηρήσεις, αλλά νομίζω ότι η γενική στόχευση είναι ακριβώς η αναβάθμιση των μέσων αυτών που θα συνεργαστούν με τα Φ-35Α όταν έρθουν (2030). Τότε – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα έχουμε Φ-16V, ΑΣΕΠΕ και επίγεια ραντάρ αναβαθμισμένα, τα P-3 θα επιχειρούν κανονικά και το ΠΝ θα έχει αρχίσει να παραλαμβάνει νέα πλοία (είτε LCS είτε Μπελάρες) + τις ΜΕΚΟ που υποτίθεται και αυτές θα είναι αναβαθμισμένες.

Chris
Guest
Chris

Κάπως πιο αισιόδοξη περιγραφή της κατάστασης. Μακάρι να έχετε δίκιο.

sotbak
Guest
sotbak

δες το στο χρόνο (δεκαετία 2030) και αμέσως συμπίπτουν οι διάφορες αναβαθμίσεις, δλδ συγκλίνουν σε ένα πιο ψηφιακό/ηλεκτρονικά προηγμένο/επικαιροποιημένο αμυντικό δυναμικό (οι όροι δικοί μου) και στα 3 όπλα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι καλυπτόμαστε 100%

Kostas Kladianos
Guest
Kostas Kladianos

Σοβαρά μιλάτε;……Μαλλον ξεχνάτε ότι εκτός από τα ”ταπεινά” ΒΜP-1 (που στην ουσια εχουν φυγει για αλλα εδάφη νοτια) , έχουμε και 2 πλήρως ψηφιοποιημένες ταξιαρχίες Leo2HEL…..Ειπαμε το ποτήρι μισογεμάτο!!!!!

Dennis
Guest
Dennis

Άλλο μισογεμάτο, και άλλο στον κόσμο μας.

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε περίπου στο Βιετνάμ, καλύτερα μια συντονισμένη προσπάθεια να έρθουν όλα τα όπλα πιο κοντά στο σήμερα και οι όποιοι πόροι να ξοδευτόυν έτσι, παρά για την αγορά ενός μπιμπελό που δεν μπορούμε να εκμεταλευτούμε στο 100%.

Kostas Kladianos
Guest
Kostas Kladianos

Έχουμε αρκετά έως πολύ προηγμένες ΕΔ ποιοτικα-τεχνολογικα (λόγου χάρη υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης, η και ΑΣΕΠΕ που ανταλλάσσουν, τα δεύτερα, εικόνα με μοντέρνα αντιπυραυλικά συστήματα, η δορυφορικές εφαρμογές κατόπτευσης, δες Helios), που ναι, συνυπάρχουν σε αυτές και παλαιότερα συστήματα, που εσείς τα ονομάζετε ”Βιετνάμ ερα” στην ουσία Fulda gap era 1989, που όμως στην παραδοξολογία αυτή, συνεισφέρουν ποσοτικά και με πολύ μεγάλη δύναμη πυρός (Μ-110, RM-70, M901ITV) στο ευρύτερο σύνολο, και αυτό μόνο ως αρνητικό δεν το λαμβάνω.

Dennis
Guest
Dennis

Οκ Κώστα θα δαγκώσω, και θα απαντήσω Λοιπόν τα όντως προηγμένα υποβρύχιά μας, τι τορπίλλες κουβαλάνε? Τα ΑΣΕΠΕ μας έχουν διαθεσιμότητες για round the clock πτήσεις, ή θα έχουμε κενά? Τα Μ-110, ΡΜ-70 και Μ901ITV τι συστήματα επικοινωνιών έχουν , πως μιλάνε με τους spotters και πόσο συχνα κάνουν εκπαιδευση, ώστε να μειώσουν όσo γίνεται τον κύκλο, Παρατηρώ-Στοχοποιώ-Πυροβολώ. Αυτά που αναφέρεις, είναι καταστάσεις (σε μικρογραφία) αυτόυ που προσπάθω να πω για τα F-35. Καλά εργαλεία, που δεν αξιοποιούνται λόγο έλλειψεις πυρομαχικών, υποστήριξης και ρεαλιστικής και σύχρονης εκπαίδευσης. Είμαστε τραγικοί? όχι, θα μπορούσαμε πολύ καλύτερα ακόμα και με τα μέσα που… Read more »

Kostas Kladianos
Guest
Kostas Kladianos

οκ μαζι σας, σας βαζω plus 1, από αυτή την οπτικη εχετε δικαιο αλλα θαρρω πρεπει να παμε παραπερα με το JSF.

Kostas Kladianos
Guest
Kostas Kladianos

Oσον αφορα την κατασταση τωρα που λετε στο τελος όμως, ειμεθα σε καλο επιπεδο αλλα μπορούμε και καλυτερα.

Kostas Kladianos
Guest
Kostas Kladianos

”Άλλο μισογεμάτο, και άλλο στον κόσμο μας.” Σαν στρατιωτικος ποτε δεν το πράττω αυτο, θαρρω είναι μη επιχειρησιακό, εσεις μηπως;

zipo's
Guest
zipo's

ουκ εν λάβεις παρά του μη έχοντος…

George_K
Member
Noble Member
george_k

Όλα καλά και ωραία.., με τα F-35 και όλα τα καλούδια… Σοβαρά τώρα.., πείτε μου…, αυτή η “συμβατότητα” πως διάολο μπορεί να επιτευχθεί…? Αν κοτζάμ Αυστραλία έδωσε 1 δις δολάρια για να μπορέσουν οι υποδομές της να αποκτήσουν συμβατότητα με το F-35, αυτή εδώ η ψωροκώσταινα πόσα θα πρέπει να δώσει…? Όταν απαξιώνεις τις υποδομές σου, ή τα οπλικά σου συστήματα που αγόρασες με πολύ πόνο και δάκρυ και τα παρατάς στο έλεος του θεού χωρίς καμιά αναβάθμιση? Εδώ δεν μπορούμε να κλείσουμε μερικές FOS οι οποίες είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΕΣ και ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για οπλικά συστήματα πρώτης γραμμής, εμείς συζητάμε για… Read more »

Kostas Kladianos
Guest
Kostas Kladianos

Η ”ψωροκώσταινα” κατά την ηττοπαθή αποψη, σας μονο ”ψωροκώσταινα” δεν είναι, είναι μελος του κλαμπ του ΟΟΣΑ, του οποιου μελος είναι και η Αυστραλια του Μπαζ Λουρμαν…..δηλ. του κλαμπ των πλεον πλουσιων κρατων.

George_K
Member
Noble Member
george_k

Τι λέτε κύριε Κλαδιανε? Σοβαρά? Κολλήσατε στη λέξη “ψωροκώσταινα”? Δεν σας αρέσει? Για τα υπόλοιπα στο σχόλιό μου έχετε να αναφέρετε κάτι?
Κάποια παρατήρηση?
Νομίζω οτι πιο πάνω σας απαντάνε καταλλήλως.

Μάθετε παρακαλώ να καταλαβαίνετε τι διαβάζετε και όχι να καταλαβαίνετε αυτά που εσείς θέλετε. Συγνώμη αν σας χαλάω το όνειρο…

Kostas Kladianos
Guest
Kostas Kladianos

”Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην ΠΑ υπάρχουν τα στελέχη και το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό ώστε να φέρει εις πέρας τέτοιο πρόγραμμα” αυτό ναι μου αρεσει και μην φοβαστε αγαπητε, όπως ειδατε παραπανω ξερω και εγω να απαντω, οπως και να μην ζω σε ονειρα…………….

George_K
Member
Noble Member
george_k

Συνεχίζετε να μην απαντάτε…, δεν έχει νόημα..
Σε καλή μεριά τα αναδρομικά..

George_K
Member
Noble Member
george_k
Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

1 Εάν έχω καταλάβει καλά προχωράει (θεωρητικά) πρόγραμμα προμήθειας F-35 και δεν είμαστε σε ένα απλό RfI. Letter Of Request for Letter of Offer and Acceptance for F-35 Studies and Analysis http://www.kathimerini.gr/884414/article/epikairothta/politikh/ta-f-35-anatrepoyn-tis-isorropies Αρα είμαστε μετά την πληρωμή της LoA και διανύουμε την “Phase 1” “F-35 Studies and Analysis” για μια μοίρα F-35 του προγράμματος προμήθειας F-35. Δλδ πάμε καλά.Βέβαια να πούμε S&A είναι και Feasibility Study γιατί μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις .. 2 Το καναδικό timeline προμήθειας ΝΜΑ Initial Operational Capability – 2026 (one Squadron) Full Operational Capability – 2031 Αρα θα έχουμε πολλά μελλοντικά θέματα για F-35. https://buyandsell.gc.ca/cds/public/2018/01/22/c222bba79a4fc4947e16a65dc48262da/ABES.PROD.PW_NGF.B002.E26574.ATTA02.PDF… Read more »

nikos
Guest
nikos

Η Π.Α. κάποια στιγμή θα χρειαστεί νεο μαχητικο για 30 χρόνια περίπου , τόση είναι η διάρκεια ζωής του jet σε υπηρεσία! Θα αποσυρθουν τα f 4 , mirage και f 16 block 30 κ 50 δηλαδή θα Θέλουμε σε βάθος χρόνου 150 jet : ήτοι 150 × 80 εκατομμύρια =12 δις άντε λίγο πιο κάτω για τι μας βοηθησανε γιατί είμαστε ωραίοι λεω τωρα . Αλλες λυσεις ειναι το gripen η f 16 block 70 για την Ελλάδα σε κόστος πιο προσιτό αλλά όταν έχεις την τοπ απειλή γιατί να πάρεις κατώτερο μαχητικό δεν υπάρχει νόημα! !!! Κλείνοντας η… Read more »

Stavros
Guest
Stavros

Ας αφήσουμε τις οποίες ίδιες για rafale και ef2000 δεν έχουν να προσφέρουν κάτι καλύτερο από τα F-16v που θα έχουμε. Φουλ για f-35. Και ας είναι και πρώην τουρκικά… Θα τους πονάει περισσότερο….

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c

Εδω θα διαφωνησω. Ειμαι υπερ του φ35 αλλα το ραφαλ θα το θελα. Μεγαλυτερο φορτιο οπλισμου, μεγαλυτερη ακτινα δρασης, καλυτερες επιδοσεις κ ολα τα γαλλικα οπλα συν μετεορ. Το ονειρο μου θα ηταν f16v ραφαλ κ φ35 για την μελλοντικη ΠΑ αλλα δυστυχως μαλλον θα παραμεινει ονειρο

MisCo
Guest
MisCo

Σταυρο, αν καθαρίζαμε καμια 60 μεταχειρα EF2000 και τα συνοδευαμε με καποιο εκσυγχρονισμο και όπλα που δεν μας διδουν οι ΗΠΑ αλλα κάνουν την διαφορα (βλεπε Meteor, κλπ) δεν θα ταν καλη ιδέα?

Το να πάμε σε F35, σημαίνει χαμηλοτερες οροφές, κινδυνο να εξαντληθουμε οικονομικα στην προσπαθεια μας για αυτα και να παραμεληθουν αλλες ανάγκες εξίσου σημαντικές και εξάρτηση αποκλειστικα απο τις ορέξεις των ΗΠΑ. Ειδικα αυτο το τελευταιο για μένα αποτελει πρόβλημα.

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Αν πραγματικά αντικαταστήσουν τα F16 bl30 μηπως εχουμε πάρει άδεια για πώληση σε εμιράτα ή Κροατία;

alexmark
Guest
Alex

Ενα δούλεμα την ημέρα (υπουργικό!) το γιατρό τον κάνει πέρα…

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Μακριά από αεροσκάφη της lockheed. Αρκετά.

recce
Member
Noble Member
recce

Όπως λένε και άλλοι σχολιαστές καλά όλα αυτά, αλλά μάλλον θα γεράσουμε μέχρι να δούμε f35 με ελληνικά εθνόσημα για πολλούς και διάφορους λόγους, κυριότερος των οποίων βέβαια είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Αυτό όμως σε ‘Κανονικές Συνθήκες’. Γιατί αν στο προσεχές μέλλον επισημοποιηθεί και οριστικοποιηθεί η ρήξη των γειτόνων με την δύση, τότε νομίζω ότι είναι εύλογο να περιμένουμε ότι θα υπάρξει μια πραγματική κοσμογονία στην ΠΑ και στις ΕΔ γενικότερα, με τεράστια υποστήριξη από τον θείο Σαμ, και σε σχετικά πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα όσο για τα f35 και την ενδεχόμενη απόκτησή τους, κάποιοι άλλοι ‘κακοπροαίρετοι’ θα υποστήριζαν… Read more »

Andreas
Guest
Ανδρέας

Για εμάς είναι επαρκές κέρδος να μην πάρει η Τουρκία το φτου 35. Έτσι δεννθα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αφος που δεν βλέπουμε και δεν απαξιώνεται το δίκτυο αεράμυνας. Πέραν αυτού δεν χρειάζεται να φορτωθούμε ένα τυπο πανάκριβο και αταίριαστο με το δογμα μας. Ας φέρουμε τις ώρες πτήσης εκεί που πρέπει και ας μη βιαζομαστε
Κάντε κάτι με τη ρημαδα τη διαφήμιση μπαίνει στην εικόνα και κάνει τι σχολιασμό απαγορευτικό από το κινητό. Η εταιρεία μπήκε ήδη στη μαύρη λίστα μου.

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

4 FTI ή 25 F-35 ?
Η Ελλάδα έχει ένδοξο ΠΝ με παράδοση απο αρχαιοτάτων χρόνων ομως οι καιροί αλλάζουν, η
Ανατολική Μεσογειος ειναι πολυ επικίνδυνη για πλοία επιφάνειας (στην πραγματικότητα ακόμα πιο επικίνδυνο το Αιγαίο), μηπως λοιπόν αεροπορία και υποβρύχια να ειναι η λύση;
Πέρα απο τον επιχειρησιακό ρόλο με πυραυλους, κελιά, πυροβόλα, σε ενα πλοίο στοιβάζονται άνθρωποι που διακινδυνεύουν την ζωή τους….
Μια S με διακόσιους ανθρώπους επάνω της τι πιθανότητες επιβιώσεις θα είχε σε ενα θερμό επεισόδιο στην Αν Μεσόγειο; Ακόμη και μια bellhara
με aster 30 και 120 ψυχές;

Mimis
Guest
Μιμης

Να και ένας που με καταλαβαίνει, επάνω που άρχισα να νιώθω ανόητος. Μπάμπη δες την ερώτηση μου ποιο κάτω!

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Φίλε Μιμη η απάντηση ήταν για εσένα και κατα λάθος την έβαλα στον Ανδρέα- γράφω απο κινητο.
Μόνον ανόητος δεν είσαι…….
Οταν βυθίσεις ενα πολεμικό πλοίο καταστρέφεις έναν στρατιωτικό στόχο μεγάλης αξίας και κανεις δεν θα σε κατηγορήσει οτι χτυπισες σχολείο, νοσοκομείο, εργατικές πολυκατοικίες…….
Στην πρόσφατη Ινδό πακιστανική κρίση ο πακιστανικος στόλος εγινε καπνός απο τους ναυσταθμους και λέγεται οτι ο ινδικός στολοσ (ετσι έγραψαν καποια κακά σάιτ) τον έψαξε αλλα η πακιστανική αεροπορική υπέροχη δεν άφησε πολλά περιθώρια……..
Ανατολική Μεσογειος για εμενα μόνον τικο-ΑΒ…
……και αυτά πάντα με αεροπορία…..

Mimis
Guest
Μιμης

Ερώτηση: εγκαθιστώντας παράκτιους αντιπλοικους πυραύλους σε Αιγαίο, Κρήτη και Κύπρο και αποκτώντας f35 με όπλα αέρος επιφανείας, χρειαζονται καινούριες φρεγάτες με δυνατότητα αεραμυνας? Ελπίζω η ερώτηση μου να μην είναι χαζή.

NikolakiEfentis
Member
Noble Member
NikolakiEfentis

Χρειάζονται, γιατί τα f35 θα είναι ελάχιστα και στη καλύτερη θα έρθουν σε 5 χρόνια…

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c

Για μενα ναι οπως κ να χει. Η αεραμυνα περιοχης δεν εχει σχεση με αντιπλοικους πυραυλους, χρειαζεται για την προστασια του εναεριου χωρου γυρω απο το πλοιο απο εχθρικα αεροσκαφη σε περιπτωση που δεν ειναι δυνατη η βοηθεια απο ελληνικα μαχητικα ή υποστηρικτικα σ αυτα. Ειδικα για την ανατολικη μεσογειο που πλεον εχει μετατοπιστει ολο το ενδιαφερον ειναι ακρως απαραιτητα για μενα

Mimis
Guest
Μιμης

Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν κάνουμε την πρόσβαση στα τουρκικά πλοία απαγορευτική (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι των ΑΟΖ Ελλάδας και κυπρου), ποιος ο λόγος να στείλουμε βαπόρια?? Παρόμοιο θεμα είχε εγείρει η Π&Δ για τις <> που θα φέρουν τα όπλα! Στην ανοιχτή θάλασσα τι τύχη έχει ενα ή περισσοτερα πολεμικα πλοία, απέναντι σε ένα stelth μαχητικό και πόσο μπορεί να πλησιάσει Κρήτη-Ροδο και Κυπρο όταν θα είναι αρματωμενα με συγχρονους αντιπλοικους?

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c

Μακαρι να ηταν φιλε μιμη οσο απλο το παρουσιαζεις. Ξεχνας την τουρκικη αεροπορια κ τους αριθμους της. Η ΠΑ τι θα πρωτοκανει ακομη κ με 20 f35; Θα εξασφαλισει εναερια υπεροχη; Θα βυθισει τα τουρκικα πλοια; Κ μιας κ δεν εχουμε ιπταμενα τανκερ οταν θα χρειαστουν τα αεροπλανα μας ανεφοδιασμο τι θα γινει; Χωρια που για να βυθισεις ενα πλοιο θα χρειαστεις επιθεση κορεσμου, δε θα ριξεις εναν exocet κ γεια σας.

Mimis
Guest
Dimitrios Kacoliris

νομιζω πως με f35 απλα τα βουλιαζεις χωρις να χρειαστει επιθεση κορεσμου (χωρις να γνωριζω λεπτομεριες για τις δυνατοτητες τους). ποσο ευκολο ειναι για ενα f35 με τεχνολογια stelth να βγαλει εκτος μαχης μια τουρκικη φρεγατα?

sotbak
Guest
sotbak

σωστό

AstirKeno
Member
Active Member
Astir Keno

Όπως είναι απαραίτητο το Πεζικό για να κατέχει έδαφος, το ίδιο απαραίτητο είναι και ένα πολεμικό πλοίο για να ελέγχει μια θάλασσα και να επιδεικνύει σημαία. Και φυσικά αναλόγως της περιοχής που επιχειρείς θέλεις και τα κατάλληλα εργαλεία.
Στον Έβρο χρειάζεσαι τα Leo 2 HEL , αν θέλεις να ξεμυτίσεις Αν. Μεσόγειο χρειάζεσαι πλοίο αεράμυνας περιοχής.
Η αεροπορική υπεροχή είναι καθοριστική σε κάθε διαμάχη αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει από μόνη της καμία έως και σήμερα,

SweetDreams
Member
Member
SweetDreams

Η ΠΑ μέχρι το 2030 θα πρέπει να αποτελείται από 125 F16V και 60 F35A.
Ναι μεν οροφή ελάχιστη κάτω από 200 μαχητικά, αλλά αεροπορική υπεροχή σε όλη την Μεσόγειο.

MisCo
Guest
MisCo

Πολυ λίγα αεροσκάφη. Αν λαβεις δε οτι δεν ειναι πάντα το σύνολο του στολου διαθέσιμο (συντηρησεις κλπ) τα νούμερα ειναι ακομα πιο τραγικα.

Δεν θα πρεπει να στοχευουμε σε καμια περιπτωση σε αεροπορια κάτω των 250 μαχητικων (και σε καθε περιπτωση οχι αναλογια κάτω απο 8:10 με τους μογγολους) και μια αεροπορία με αποκλειστικο προμηθευτη την LM.

sotbak
Guest
sotbak

νομίζω ότι για μια τόσο μεγάλη έκταση όπως η Αν. Μεσόγειος + την αναγκαία ετοιμοπόλεμη δύναμη αποτροπής και λαμβάνοντας υπόψη ότι με τους σημερινούς αριθμούς της Τουρκίας σε Α/Φ και προσθέτοντας ότι αν φύγουν από τη Δύση θα πάρουν σίγουρα αριθμό ΠΑΚ-ΦΑ, χρειαζόμαστε οροφή 300 μαχητικά, αλλιώς την αεροπορική υπεροχή ξέχνα τη.

Nikoss
Guest
Nikos

Με την απαιτηση για πρωτογενες πλεονασμα στο 3.5 τις εκατο μεχρι το 2022 και με δεδομενη την απροθυμια για επενδυσεις στο χωρο της αμυνας το f 35 μοιαζει με ονειρο μακρυνο..

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Να πω κι εγώ κάτι; Καλή η αγορά F-35, αλλά πάλι θα είμαστε απλοί αγοραστές και χρήστες και όχι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανάπτυξης και υλοποίησης του μαχητικού αυτού. Αυτόματα αυτό σημαίνει αποστέρηση ανάπτυξης εγχώριας τεχνογνωσίας και τεχνολογίας με την συμμετοχή ελληνικών εταιριών σε κάτι τόσο προηγμένο. Φυσικά έχουμε χάσει πλέον το τρένο τουλάχιστον από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, από ό,τι διαβάζω εδώ μέσα. Αυτό επίσης, για μένα, σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα κάνουμε το σ****ό μας παξιμάδι για να αποκτήσουμε εντέλει το F-35, δικαίως, αλλά θα στερηθούν κονδύλια για την συμμετοχή της Ελλάδας σε προγράμματα ανάπτυξης μαχητικών 6ης… Read more »

kostas2000
Guest
Kostas

Να κάνω μια αφελή ερώτηση. Σε περίπτωση που διώξουν τους Τούρκους απο το πρόγραμμα του f 35 δεν θα μπορούσαμε να τους αντικαταστήσουμε εμείς σε όση έκταση είναι δυνατόν; Μακροπρόθεσμα δε θα χαμε οικονομικό όφελος απο τις παραγγελίες διεθνώς;

apsa
Guest
PANAGIOTIS ANASTOPOULOS

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ [ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ ]…- ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Η ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ Κ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ Κ ΕΙΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΧΟΥΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΕΙΧΕ ΥΙΟΘΕΤΗΣEI ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ = F16 + F15+F35 ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ [ ΤΑ MIRAGE + F4 KAΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ] ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΩΣΤΟΣΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020-21 Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ F15 ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Κ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Κ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ… Read more »