30.8 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Η Ελλάδα δυο βήματα «κοντύτερα» στην αγορά F-35!

- Advertisement -

Δυο ουσιαστικά βήματα «κοντύτερα» στην δυνητική προμήθεια F-35 ως Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους της ΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αποκάλυψε ανάμεσα σε άλλα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χ. Χριστοδούλου στην πρώτη του συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη διάρκεια της οποίας υπήρξε μια ευρεία ενημέρωση για τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο αυτά που έχουν δρομολογηθεί όσο και στους άξονες που θα κινηθεί το ΓΕΕΘΑ προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων στόχων.

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινητικότητα;


Σε κάποια βέβαια από τα προγράμματα απλώς αναφέρθηκε η… στασιμότητα η οποία υφίσταται και η επίκληση… προθέσεων. Παρόλα αυτά σε κάποια αποκαλύφθηκαν  οι λεπτομέρειες του τρέχοντας καθεστώτος τους.
Ανάμεσα στα τελευταία και με μεγάλη διαφορά στην ουσία των εξελίξεων βρίσκεται η δημιουργία ενός πλαισίου που αφορά την δυνητική επιλογή και προμήθεια F-35 στο οποίο έχουν γίνει δυο σημαντικά βήματα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το JSF –και παρά τα όσα γράφονται σχετικά- βρίσκεται προ των πυλών της ΠΑ.
Το πρώτο και σημαντικότερο αφορά σύμβασης για μελέτη η οποία έχει ανατεθεί ήδη προ έτους στην Lockheed Martin, κατόπιν αδείας της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με το σύνολο των απαιτήσεων και προβλέψεων που πρέπει να υφίστανται ώστε το JSF να ενταχθεί στο στερέωμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η ανάθεση της μελέτης ακολούθησε επίσημης ενημέρωσης για τις απόρρητες δυνατότητες του  F-35 που πιστεύεται ότι έγινε στην ελληνική πλευρά στις ΗΠΑ, την περίοδο που το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16V δεν είχε «κλείσει» ακόμη.  Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα στην Π&Δ περί της προμήθειας του F-35 κάθε ενδιαφερόμενη χώρα πρέπει να περάσει από ορισμένα στάδια αξιολόγησης ως δυνητικός πελάτης, που δεν υπήρχαν στις απαιτήσεις πώλησης παλαιότερων αμερικανικών μαχητικών και οπλοσυστημάτων (ή τουλάχιστον όχι στην έκταση που υφίσταται για το F-35).

ΥΠΕΘΑ Ε. Αποστολάκης: Ναι, εξετάζουμε το F-35!


Γράφαμε τότε ότι τα στάδια αυτά περιλαμβάνουν και την αξιολόγηση των υποδομών, όχι μόνο της αεροπορίας της υποψήφιας χώρας αλλά και των ενόπλων της δυνάμεων γενικότερα και είναι πολυδιάστατη (η ύπαρξη οπλικών συστημάτων ή άλλων υποδομών που οι ΗΠΑ δεν θεωρούν συμβατά με την παρουσία των F-35 είναι μια από αυτές).  Σημειώναμε επίσης ότι η σύνταξη αυτής της μελέτης απαιτεί χρόνο που κυμαίνεται από αρκετούς μήνες έως και χρόνια. Στην ελληνική περίπτωση η ολοκλήρωσή της θα απαιτήσει δυο χρόνια και θα γίνει εντός του 2019 ή στην αρχές του 2020.
Με βάση αυτή την μελέτη και αφού έχει εξευρεθεί η παρελκόμενη «δαπάνη συμβατότητας» μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές κόστος ενός προγράμματος αγοράς του αμερικανικού μαχητικού στελθ. [Γράφαμε πρόσφατα στην ΠΤΗΣΗ Μαρτίου 2019 για τις επενδύσεις ύψους ενός περίπου δισεκατομμυρίου δολαρίων που απαιτήθηκαν στην περίπτωση της  RAAF στην Αυστραλία σε ασφάλεια υποδομών ώστε να αποκτηθεί  αυτή η «συμβατότητα»].

Η διαφορά Τουρκίας και Αυστραλίας: άφιξη στην χώρα των πρώτων F-35


Για να γίνει το δεύτερο, δηλαδή να υπολογιστεί το κόστος προμήθειας μιας Μοίρας F-35 απαιτείται το έτερο βήμα που είναι το αίτημα περί παροχής στοιχείων Τιμής και Διαθεσιμότητας  (Price & Availability). Αυτό γίνεται με επιστολή που απευθύνεται στην αμερικανική πλευρά LoR (Letter of Request), κάτι το οποίο έγινε από ελληνικής πλευράς στις αρχές Φεβρουαρίου.
Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι η προετοιμασία του πλαισίου που απαιτείται ώστε το F-35 να γίνει ουσιαστική υποψηφιότητα σε έναν μελλοντικό διαγωνισμό της ΠΑ για ΝΜΑ (Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος).
Θεωρητικά αλλά και πρακτικά η διαδικασία, όταν αυτή γίνει, μπορεί να είναι διαγωνιστική με πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όλους τους κατασκευαστές, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες (ακόμη και αυτές που μετέχουν στο πρόγραμμα JSF ως εταίροι), πιο πρόσφατα στο Βέλγιο (που κατέληξε υπέρ του F-35) ή την Ελβετία (στην οποία η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη).

(Και) το Βέλγιο επιλέγει το F-35 για να αντικαταστήσει τον στόλο των F-16 του


Το κατά πόσο βέβαια έχει νόημα μια διαγωνιστική διαδικασία  με το στελθ F-35 5ης γενιάς απέναντι σε μη στελθ μαχητικά 4ης (και 4,5) γενιάς, είναι θέμα προσέγγισης. Προφανώς το χαρακτηριστικό στελθ δεν θα μπορεί να μπει ως απαράβατος όρος.
Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον το πώς το έθεσε ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφερόμενος στο  θέμα, ο οποίος υπογράμμισε την μοναδικότητα του F-35 ως στελθ μαχητικού πέμπτης γενιάς και όχι 4ης  ή 4,5. Ουσιαστικά δηλαδή συμπαρατάχθηκε, έστω και εμμέσως, με την άποψη που εκφράζεται από πολλούς ότι «στο μέλλον θα υπάρχουν οι αεροπορίες που θα έχουν μαχητικά πέμπτης γενιάς και αυτές που ΔΕΝ ΘΑ έχουν». Φυσικά στην περίπτωσή μας, δεδομένης της απουσίας άλλου δυτικού μαχητικού πέμπτης γενιάς, αυτό σημαίνει  ότι το F-35 γίνεται μονόδρομος, έστω και εάν υπάρξει μια (τυπική) διαγωνιστική διαδικασία.
Πόσο «κοντά» όμως βρίσκεται η προμήθεια F-35;
Παρά τα όσα γράφτηκαν και συνεχίζουν γράφονται (ειδικά φαντασιώσεις περί… αγοράς κοψοχρονιά των τουρκικών F-35 τα οποία είναι απολύτως ανόητα) τα όσα προαναφέρθηκαν δεν φέρνουν χρονικά κοντύτερα την αγορά  JSF.
Αυτό που δημιουργούν τα δυο παραπάνω αλληλένδετα βήματα είναι η δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου για το όταν υπάρχει προοπτική εκκίνησης προγράμματος ΝΜΑ, όποτε και αν γίνει αυτό. Διότι, εάν οι παραπάνω διαδικασίες ξεκινούσαν ταυτόχρονα με την εκκίνηση του τελευταίου θα χρειαζόντουσαν δυο ή και περισσότερα χρόνια μόνο και μόνο ώστε το F-35 να αποκτήσει ουσιαστικό καθεστώς υποψηφιότητας. Περισσότερα όμως θα έχουμε στο τεύχος της Π&Δ ΜΑΙΟΥ.

“Η Ελλάδα πιθανός πελάτης για το F-35”


Προς το παρόν η ΠΑ εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμα των F-16V, ειδικά στο θέμα της χρηματοδότησής του που είναι και το μοναδικό για το οποίο υπάρχει προς το παρόν (αλλά και το ορατό μέλλον) δυνατότητα χρηματοδότησης.  Το F-16V βέβαια το οποίο θα γίνει πρωτότυπο στις ΗΠΑ δεν έχει αναχωρήσει ακόμη αλλά οι πληροφορίες λένε ότι αυτό δεν αντανακλά απολύτως τις εξελίξεις στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι η προετοιμασία συλλογών και οι εργαστηριακές δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζονται.  Χρόνος-κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι η αρχή του καλοκαιριού.
Παρεμπιπτόντως… «ξαναβρέθηκε» και το P-3B «ενδιάμεσης λύσης» για το οποίο το «νέο στοίχημα» είναι να πετάξει επιτέλους στις αρχές Μαΐου, να ακολουθήσουν δοκιμές και… κάποια στιγμή να βρει τον δρόμο προς την 353ΜΝΑΣ. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η υπόθεση του αεροσκάφους «ενδιάμεσης λύσης» δεν αντανακλά αντίστοιχες καθυστερήσεις στο κύριο πρόγραμμα της αναβάθμισης των τεσσάρων αεροσκαφών που αναφέρεται ότι συνεχίζεται κανονικά. ΦΓΚ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

89 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
89 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ushakaron

Θα…γεράσουμε πάντως!

Paliouras

Μακαρι να αποκτησει η Ελλαδα το F-35. Σιγουρα ειναι ενα καλο νεο.
Λογικα η Ελλαδα εχοντας αρκετες βασεις ΝΑΤΟικων προδιαγραφων δεν θα χρειαστει τοσα χρηματα για υποδομες.
Ομως τα σεναρια περι αντικαταστασης 1-1 με τα F-16 block 30 δεν ειναι το βελτιστο.
Με τις αφραγκιες που εχουμε θα χρειαστει συμβιβασμος.
Παραμενει το προβλημα με τα Μ-2000. Θα ηθελα να βρεθει ενας τροπος να γινουν ολα mk-3 με οριζοντα υπηρεσιας μια 20ετια ακομα.

dimitris l

ευτυχώς υπάρχει και η Μέρκελ που σε αυτή την περίπτωση θα κάνει ένα μεγάλο καλό και όταν έρθει η ώρα θα τραβήξει αυτάκια για να γλυτώσουμε από τον κουβά.

Hercules

Με 2 C130 εν ενέργεια είμαστε τουλάχιστον τραγικοι όταν κοιτάμε να πάρουμε f35

NikolakiEfentis

Καλημέρα σε όλους.
Ερώτηση προς Π&Δ. Καλά, το F-35A είναι μονόδρομος και είναι λογικό αν (i) θέλουμε ένα stealth μαχητικό και (ii) να αξιολοφήσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής. Όταν όμως επιλέγαμε το Eurofighter κι όχι την συμμετοχή μας στο JSF τί το θεωρούσε η ΠΑ; Πραγματικά είμαι πολύ περίεργος. Το σίγουρο είνα ότι σχεδιασμός 0!
Όσο για διαγωνισμό ΝΜΑ, προφανώς θα είναι για γέλια αφού ήδη η ηγεσία έχει εκφραστεί απολύτως ανοιχτά υπέρ του F-35A.

adpanos

Που θα βρεθούν τα χρήματα να μας πουν ….
Ακόμα και αν είχαμε την δυνατότητα να δώσουμε κάποια χρήματα για την άμυνα, με τον νέο νόμο περί κόκκινων δανείων, τα χρήματα του δημοσίου θα καταλήξουν στις ιδιωτικές τράπεζες …
Και μιλάμε για πολλά χρήματα.
Για να καταλάβει ο αναγνώστης, μια ιδιωτική τράπεζα σύναψε στο παρελθόν δανειακή σύμβαση με έναν πελάτη της, εξετάζοντας την επικινδυνότητα του εγχειρήματος.
Το δάνειο που έδωσε η τράπεζα το ασφάλισε για να είναι σίγουρη πως τα χρήματά της θα τα πάρει πίσω, σε άλλη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία.
Σήμερα το κράτος, δηλαδή εμείς, καλούμαστε να πληρώσουμε τα κόκκινα δάνεια που ήδη είναι ασφαλισμένα σε ιδιωτικές εταιρίες, έτσι ώστε οι τραπεζίτες και οι ασφαλιστικές να μην χρεωθούν το κόστος της επένδυσης που οι ίδιες έκαναν …. δίνοντας το δάνειο στον πολίτη, επιχειρηματία….
Αυτός λοιπόν ο νέος νόμος που κατατέθηκε στην βουλή και ψηφίστηκε, τον οποίο δεν έκατσε κανείς πέραν ελαχίστων να αναλύσουν, είναι ένα ακόμα τροχοπέδη για την χρηματοδότηση όλων των δημοσίων επενδύσεων, είτε αυτών αφορούν την άμυνα, είτε την υγεία, είτε την παιδεία ….
Αν βέβαια ίσχυε πως οι τράπεζες έχουν κρατικοποιηθεί και η ενίσχυσή τους με αυτό το μέτρο θα αποσκοπούσε στην αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας, ώστε να πωληθούν σε υψηλή τιμή στο μέλλον φέρνοντας πίσω τα χρήματα μελλοντικά στο Ελληνικό δημόσιο, θα έλεγε κανείς πως είναι μια δικαιολογημένη κίνηση ….
Τώρα είναι απλά μια επιπλέον επιβάρυνση του Ελληνικού δημοσίου, για χάρη των φανς …
Αναφέρω όλα τα παραπάνω ώστε να έχετε μια εικόνα του τι θα επακολουθήσει στα εξοπλιστικά και στην χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων από εδώ και στο εξής ….
Μην περιμένετε χρήματα να πέσουν στην άμυνα. Έχει δρομολογηθεί να πάρει το Ελληνικό δημόσιο στις πλάτες του την αποπληρωμή ΚΑΙ των ιδιωτικών δανείων ….. ώστε οι τράπεζες να μην χρεωθούν τα κόκκινα δάνεια και τα φανς που βρίσκονται πίσω από αυτές, να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Καλημέρα σας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Τι δύο βήματα και 3-4 πιο κοντά εδώ ασθμαινουμε για τα f16v και δωρα δεν κάνουν οι αμερικανοί μακάρι να περνάμε τα τουρκικά αλλά χλωμό το βλέπω και αυτό το σενάριο αν δεν πάρουμε Ετοιμοπαράδοτα μας βλέπω για στελθ μαχητικά το 2050 όταν τα αποσοιρουν οι αμερικανοί από τη δικιά τους Π.Α!

SpaceMan

Η αίσθηση που έχω είναι πως ακόμα κι αν όλα πάνε κατ’ευχήν στις διαδικασίες, είμαστε σίγουρα μια πενταετία μακριά από οποιαδήποτε απόφαση.

Digenis

Το θεμα ειναι αλλου … οι αμερικανοι γνώριζαν οτι για να πάρουμε F-35 πρέπει η ΠΑ να προχωρήσει στη αναβάθμιση του υπόλοιπου στόλους της … Βημα 1 ..Βημα 2… Ειναι σαν να λεμε οτι η Ελληνικη ΠΑ ειναι προεκταση-παρακλαδι της Αμερικανικης και οι Αμερικανοι γνωρίζουν και εφαρμόζουν πολιτική διαχείρισης . Τρε Μπιεν …

evaggelos

καλημερα πτηση νομιζω οτι ο αρχηγος ειπε κατι για νεα βιβλιογραφια για τα μιραζ κ οτι περιμενουν την ντασω, τι σημαινει ακριβως αυτο?

Em.Ti

Ε, είμαστε πολύ μακρυά ακόμα από την οποιαδήποτε προμήθεια F-35. Οι όποιες ανακοινώσεις σε αυτό το επίπεδο πιο πολύ επικοινωνιακό χαρακτήρα έχουν παρά αφορούν πραγματική είδηση.
Δεν είναι μυστικό ότι η Π.Α. εδώ και καιρό έχει ενημερωθεί για το μαχητικό, είτε λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στο πρόγραμμα είτε για τον ίδιο τον προγραμματισμό της.

blue

Κάποιοι μονίμως βλέπουν το ποτήρι μισο-άδειο. Λίγη αισιοδοξία για καλύτερες μέρες δεν βλάπτει.

Roger joly

Καλημερα.θελω να ρωτησω δεν εχει αναρωτηθει κανεις ότι κάπου μπάζει ολο το παραμυθάκι αυτό??(κατ εμέ) εδω δεν υπαρχουν τα βασικα στις Ε.Δ οπως τα πολυ βασικα σιτηση στις μοναδες της ΑΔΤΕ δεν μιλαω και εξοπλισμό μαχης και αλλα που αμα αρχίσω δεν θα εχω σταματημο ταυτοχρονα θεκουμε και φ35.εδω εχουμε τα καημενα τα miraz και δεν ειχαμε τακακια για να πεταξουν.εδω δεν εχουν κάνει συγχρονισμό για τις ερμες τις φρεγάτες.δεν έχει γίνει κάτι για τις τορπιλες η μαλλον θα παρουμε φ35 καμια 10αρια και ακομα 2-3 για κανιβαλισμο και θα τα εξοπλιζουμε με τα απαρτια απ τα f4.γινομαι γραφικος και μπορει να εκνευριζω κάποιους εδω εκνευριζω το ίδιο μου το ευατο αλλα δυστηχως αυτη είναι η αλήθεια.ΔΥΣΤΗΧΩΣ

Dennis

Αυτή τη στιγμή και για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια η αγορά F-35 δεν έχει νόημα. Η φιλοσοφία σχεδίασης του, ως οπλικού συστήματος είναι να λειτουργεί σε ένα δικτυοκεντρικό περιβάλλον.
Στίς Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όπως είναι τώρα θα υπολειτουργεί.
Όταν όλα τα άλλα αεροσκάφη μας, τα πλοία μας, ακόμα και τα άρματά μας, και το πεζικό θα μπορούν να δουλέψουν σε δίκτυο, όταν θα έχουμε τα κατάληλα όπλα, μόνο τότε θα έχει νόημα η αγορά του.
Είναι το καλύτερο αεροσκάφος?
Σαν αεροδυναμική πλατφόρμα μάλλον όχι, σαν οπλικό σύστημα μέσα στο πλαίσιο ενός στρατού που μπορεί να το εκμεταλευτεί, σίγουρα!
Είμαστε έτοιμοι εμείς? Όχι! Και η ετοιμότητα αυτή δεν αγοράζεται, θέλει αλλάγή εκπαίδευσης, έμφαση στην διακλαδικότητα, και εκσυγχρονισμό όλων των όπλων, δεν έχει νόημα το F-35 όταν έχεις BMP-1, ή ακόμα και φρεγάτες που δεν θα μπορούν να μοιράσουν δεδομένα.

zipo's

ουκ εν λάβεις παρά του μη έχοντος…

George_K

Όλα καλά και ωραία.., με τα F-35 και όλα τα καλούδια…
Σοβαρά τώρα.., πείτε μου…, αυτή η “συμβατότητα” πως διάολο μπορεί να επιτευχθεί…?
Αν κοτζάμ Αυστραλία έδωσε 1 δις δολάρια για να μπορέσουν οι υποδομές της να αποκτήσουν συμβατότητα με το F-35, αυτή εδώ η ψωροκώσταινα πόσα θα πρέπει να δώσει…?
Όταν απαξιώνεις τις υποδομές σου, ή τα οπλικά σου συστήματα που αγόρασες με πολύ πόνο και δάκρυ και τα παρατάς στο έλεος του θεού χωρίς καμιά αναβάθμιση?
Εδώ δεν μπορούμε να κλείσουμε μερικές FOS οι οποίες είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΕΣ και ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για οπλικά συστήματα πρώτης γραμμής, εμείς συζητάμε για πιθανή ένταξη F-35 στο οπλοστάσιό μας.
Αυτές οι δουλειές θέλουν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, προγραμματισμό, τήρηση χρονοδιαγράμματος, κονδύλια, και φυσικά προσήλωση.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην ΠΑ υπάρχουν τα στελέχη και το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό ώστε να φέρει εις πέρας τέτοιο πρόγραμμα, αλλά…
Το παρελθόν δυστυχώς μας έχει διδάξει άλλα πράγματα.

Γιώργος70

1 Εάν έχω καταλάβει καλά προχωράει (θεωρητικά) πρόγραμμα προμήθειας F-35 και δεν είμαστε σε ένα απλό RfI.
Letter Of Request for Letter of Offer and Acceptance for F-35 Studies and Analysis
http://www.kathimerini.gr/884414/article/epikairothta/politikh/ta-f-35-anatrepoyn-tis-isorropies
Αρα είμαστε μετά την πληρωμή της LoA και διανύουμε την “Phase 1” “F-35 Studies and Analysis” για μια μοίρα F-35 του προγράμματος προμήθειας F-35.
Δλδ πάμε καλά.Βέβαια να πούμε S&A είναι και Feasibility Study γιατί μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις ..
2 Το καναδικό timeline προμήθειας ΝΜΑ
Initial Operational Capability – 2026 (one Squadron)
Full Operational Capability – 2031
Αρα θα έχουμε πολλά μελλοντικά θέματα για F-35.
https://buyandsell.gc.ca/cds/public/2018/01/22/c222bba79a4fc4947e16a65dc48262da/ABES.PROD.PW_NGF.B002.E26574.ATTA02.PDF
3 Για τους Νορβηγούς 52 F-35A κόστος € 8 δις και foc το 2025.
Δλδ χρειαζόμαστε μια μεγάλη ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογοναναθράκων για κάθε σμήνος F-35A .
http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/196312/three-additional-f_35s-land-in-norway%2C-bring-total-to-nine.html

NIKOS

Η Π.Α. κάποια στιγμή θα χρειαστεί νεο μαχητικο για 30 χρόνια περίπου , τόση είναι η διάρκεια ζωής του jet σε υπηρεσία! Θα αποσυρθουν τα f 4 , mirage και f 16 block 30 κ 50 δηλαδή θα Θέλουμε σε βάθος χρόνου 150 jet : ήτοι 150 × 80 εκατομμύρια =12 δις άντε λίγο πιο κάτω για τι μας βοηθησανε γιατί είμαστε ωραίοι λεω τωρα . Αλλες λυσεις ειναι το gripen η f 16 block 70 για την Ελλάδα σε κόστος πιο προσιτό αλλά όταν έχεις την τοπ απειλή γιατί να πάρεις κατώτερο μαχητικό δεν υπάρχει νόημα! !!! Κλείνοντας η θα αγοράσουμε 100 jet να μας έρθει οικονομικά η ……

Stavros

Ας αφήσουμε τις οποίες ίδιες για rafale και ef2000 δεν έχουν να προσφέρουν κάτι καλύτερο από τα F-16v που θα έχουμε. Φουλ για f-35. Και ας είναι και πρώην τουρκικά… Θα τους πονάει περισσότερο….

MPAMPIS

Αν πραγματικά αντικαταστήσουν τα F16 bl30 μηπως εχουμε πάρει άδεια για πώληση σε εμιράτα ή Κροατία;

Alex

Ενα δούλεμα την ημέρα (υπουργικό!) το γιατρό τον κάνει πέρα…

Epam Papas

Μακριά από αεροσκάφη της lockheed. Αρκετά.

recce

Όπως λένε και άλλοι σχολιαστές καλά όλα αυτά, αλλά μάλλον θα γεράσουμε μέχρι να δούμε f35 με ελληνικά εθνόσημα για πολλούς και διάφορους λόγους, κυριότερος των οποίων βέβαια είναι η έλλειψη χρηματοδότησης.
Αυτό όμως σε ‘Κανονικές Συνθήκες’. Γιατί αν στο προσεχές μέλλον επισημοποιηθεί και οριστικοποιηθεί η ρήξη των γειτόνων με την δύση, τότε νομίζω ότι είναι εύλογο να περιμένουμε ότι θα υπάρξει μια πραγματική κοσμογονία στην ΠΑ και στις ΕΔ γενικότερα, με τεράστια υποστήριξη από τον θείο Σαμ, και σε σχετικά πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Τώρα όσο για τα f35 και την ενδεχόμενη απόκτησή τους, κάποιοι άλλοι ‘κακοπροαίρετοι’ θα υποστήριζαν ως εναλλακτική ας πούμε, να ‘γεμίσουμε’ τα νησιά με DeepStrike για το ‘πρώτο πλήγμα’ αντί του f35 που θα είχε αυτό τον ρόλο, και από εκεί και πέρα να πάρουμε ένα ικανό α/φος εναέριας υπεροχής (rafale/f15)…

Andreas

Για εμάς είναι επαρκές κέρδος να μην πάρει η Τουρκία το φτου 35. Έτσι δεννθα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αφος που δεν βλέπουμε και δεν απαξιώνεται το δίκτυο αεράμυνας. Πέραν αυτού δεν χρειάζεται να φορτωθούμε ένα τυπο πανάκριβο και αταίριαστο με το δογμα μας. Ας φέρουμε τις ώρες πτήσης εκεί που πρέπει και ας μη βιαζομαστε
Κάντε κάτι με τη ρημαδα τη διαφήμιση μπαίνει στην εικόνα και κάνει τι σχολιασμό απαγορευτικό από το κινητό. Η εταιρεία μπήκε ήδη στη μαύρη λίστα μου.

Mimis

Ερώτηση: εγκαθιστώντας παράκτιους αντιπλοικους πυραύλους σε Αιγαίο, Κρήτη και Κύπρο και αποκτώντας f35 με όπλα αέρος επιφανείας, χρειαζονται καινούριες φρεγάτες με δυνατότητα αεραμυνας? Ελπίζω η ερώτηση μου να μην είναι χαζή.

SweetDreams

Η ΠΑ μέχρι το 2030 θα πρέπει να αποτελείται από 125 F16V και 60 F35A.
Ναι μεν οροφή ελάχιστη κάτω από 200 μαχητικά, αλλά αεροπορική υπεροχή σε όλη την Μεσόγειο.

NIKOS

Με την απαιτηση για πρωτογενες πλεονασμα στο 3.5 τις εκατο μεχρι το 2022 και με δεδομενη την απροθυμια για επενδυσεις στο χωρο της αμυνας το f 35 μοιαζει με ονειρο μακρυνο..

Nikolas K

Να πω κι εγώ κάτι; Καλή η αγορά F-35, αλλά πάλι θα είμαστε απλοί αγοραστές και χρήστες και όχι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανάπτυξης και υλοποίησης του μαχητικού αυτού. Αυτόματα αυτό σημαίνει αποστέρηση ανάπτυξης εγχώριας τεχνογνωσίας και τεχνολογίας με την συμμετοχή ελληνικών εταιριών σε κάτι τόσο προηγμένο. Φυσικά έχουμε χάσει πλέον το τρένο τουλάχιστον από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, από ό,τι διαβάζω εδώ μέσα.
Αυτό επίσης, για μένα, σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα κάνουμε το σ****ό μας παξιμάδι για να αποκτήσουμε εντέλει το F-35, δικαίως, αλλά θα στερηθούν κονδύλια για την συμμετοχή της Ελλάδας σε προγράμματα ανάπτυξης μαχητικών 6ης γενιάς, είτε ευρωπαικών, είτε αμερικανικών, με συνέπεια να χάνουμε και τα επόμενα τρένα!

Kostas

Να κάνω μια αφελή ερώτηση. Σε περίπτωση που διώξουν τους Τούρκους απο το πρόγραμμα του f 35 δεν θα μπορούσαμε να τους αντικαταστήσουμε εμείς σε όση έκταση είναι δυνατόν; Μακροπρόθεσμα δε θα χαμε οικονομικό όφελος απο τις παραγγελίες διεθνώς;

apsa

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ [ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ ]…- ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Η ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ Κ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ Κ ΕΙΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΧΟΥΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΕΙΧΕ ΥΙΟΘΕΤΗΣEI ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ = F16 + F15+F35 ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ [ ΤΑ MIRAGE + F4 KAΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ] ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΩΣΤΟΣΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020-21 Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ F15 ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Κ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Κ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ Κ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ Κ ΙΟΝΙΟ Κ ΙΣΩΣ ΒΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΩΝ Ε.ΛΠΕ .ΣYN AN MESOFEIOS ΔHL ΚΥΠΡΟΣ ΟΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟ F15 ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ..ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΗ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΔΙΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑΤΟΙΚΟ ΣΥΝΟΡΟ ΕΝΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΛΕΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΟΡΟ [ S-400] – ΚΥΡΙΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ = Η ΚΟΝΤΡΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΑΤΟ Κ ΡΩΣΙΑΣ – ΕΞ ΟΥ Κ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ[ ΝΑΤΟΙΚΟ ΠΛΕΟΝ ] ΧΩΡΟ ….[ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ? ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ… ΑΡΑ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΩΡΑ? Η ΣΚΑΚΙΕΡΑ… ΝΑΤΟ ΕΝΑΝΤΙ ΡΩΣΙΑΣ….ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Κ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ Κ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΝ ΜΕΡΗ ΘΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ Κ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΞΑΝΑΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ….ΑΥΤΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ…..

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

94
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

May #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 2.29

Related News

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Και η Αστυνομία διαψεύδει το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Αναφορικά με το "περιστατικό" στον Έβρο, όπου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, Έλληνες σκότωσαν έναν Τούρκο πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία διέψευσε τον ισχυρισμό μέσω ανακοίνωσης...

ΥΠΕΞ: Κατηγορηματική διάψευση για το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο...