Τα όπλα και συστήματα του F-35 από την Raytheon

1
Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Η Raytheon Co. είναι ένας από τους μεγαλύτερους αμυντικούς κατασκευαστές παγκοσμίως και προμηθεύει το F-35 με πυρομαχικά υψηλής ισχύος, ένα σύστημα κατόπτευσης από έξι διαφορετικές κάμερες που συγκεντρώνουν πληροφορίες σε εικόνα που προβάλεται στο κράνος του χειριστή και το εξαιρετικά προηγμένο σύστημα προσγείωσης

Το F-35 μεταφέρει τα εξής όπλα της Raytheon:

 • Πύραυλος AIM-9X Sidewinder: ήταν ο πρώτος πύραλος αέρος-αέρος που πιστοποιήθηκε στο F-35. O πύραυλος AIM-9X Blk I έχει δοκιμαστεί ήδη από την αμερικανική Αεροπορία και Ναυτικό.
 • Πύραυλος AIM-120 AMRAAM: όλες οι εκδόσεις του F-35 είναι πιστοποιημένες με τον AMRAAM. Πρόκειται για τον μόνο πύραυλος αέρος-αέρος καθοδήγησης ραντάρ που μπορεί προς το παρόν να βληθεί από το F-35.
  Κάθε F-35 μπορεί να φέρει δύο πυραύλους AIM-9X στις πτέρυγες και τέσσερις AMRAAM σαν εσωτερικό φορτίο.
 • Joint Strike Missile: Ο JSM είναι ο μόνος πύραυλος cruise 5ης γενιάς που μπορεί να μεταφερθεί από το F-35 ως τώρα και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως όπλο Επιθετικών Αντι-Πλοϊκών Επιχειρήσεων (OASuW). Η σχεδίαση του πυραύλου επιτρέπει τη μεταφορά του στον εσωτερικό χώρο φορτίου, ενισχύοντας τις ικανότητες stealth του αεροσκάφους. Δύναται να χρησιμοποιηθεί από τις εκδόσεις -A και -C.
 • Βόμβα JSOW: Η βόμβα ανεμοπορίας JSOW είναι το νεώτερο όπλο ακριβείας, stand-off μέσης ακτίνος για 4ης και 5ης γενιάς αεροσκάφη. Η JSOW C είναι πιστοποιημένο από το Ναυτικό για την έκδοση -C, ολοκληρώνεται σύντομα ως εσωτερικός φόρτος στην έκδοση -A και σύντομα ως εξωτερικός στην έκδοση -B.
 • Βόμβα Paveway: H Enhanced Paveway II είναι μια βόμβα ακριβείας διπλής καθοδήγησης (GPS και Laser) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον ταχέως ελισσομένων στόχων.
 • Έξυπνο πυρομαχικό StormBreaker: Το StormBreaker αναμένεται να πιστοποιηθεί σε όλες τις εκδόσεις του F-35 ως το 2023. Κάθε F-35 μπορεί να φέρει 8 StormBreaker εσωτερικά και 8 επιπλέον σαν εξωτερικά αναρτώμενο φορτίο. Με αυτό θα μπορεί να εμπλέξει πολλούς κινούμενους στόχους σε δυσμενείς συνθήκες.

Η Raytheon ολοκλήρωσε τις δοκιμές ανάπτυξης της Βόμβας Μικρής Διαμέτρου II

Εκτός από πυρομαχικά, η Raytheon έχει αναπτύξει κι άλλες τεχνολογίες για το F-35.

To 2018, η Lockheed Martin ανέθεσε στην Raytheon να αναπτύξει το νέας γενιάς Σύστημα Διανεμημένου Διαφράγματος (Distributed Aperture System ή DAS). Το σύστημα συλλέγει εικόνες από 6 διαφορετικές κάμερες γύρω από το αεοσκάφος και προβάλει τα στοιχεία στο κράνους του χειριστή.

Πέραν αυτού, είναι και το Κοινό Σύστημα Προσέγγισης Προσγείωσης (Joint Precision Approach Landing System ή JPALS), στην ουσία ένα προηγμένο σύστημα προσγείωσης που επιτρέπει ασφαλείς και με ακρίβεια σημείου προσγειώσεις των μελλοντικών αεροσκαφών. Το F-35 θα είναι το πρώτο που θα φέρει το JPALS.

ATLANTIC OCEAN (Aug. 26, 2018) An F-35C Lightning II from the Rough Raiders of Strike Fighter Squadron (VFA) 125 prepares to make an arrested landing on the flight deck of the Nimitz-class aircraft carrier USS Abraham Lincoln (CVN 72). (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Jeff Sherman/Released)

To JPALS θα εξοπλίσει τα μελλοντικά αεροσκάφη του Ναυτικού και ίσως και της Αεροπορίας. Επιτρέπει την προσγείωση σε μη-προετοιμασμένο έδαφος ακόμα και με κακές συνθήκες ορατότητος. Η Raytheon έχει κάνει επίδειξη του συστήματος JPALS στην Αεροπορία, στο Ναυτικό και στην Αεροπορία Πεζοναυτών. Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την προσγείωση μαχητικών στην Αεροπορική Βάση του Σώματος Πεζοναυτών στη Yuma της Αριζόνα.

Καταρρίπτοντας βαλλιστικούς πυραύλους του Κιμ με συνδυασμό F-35 και AIM-120D

Πηγή:Defence-blog.com


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Nikolaos Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Το F-35C στη προσνήωση είναι συγκλονιστικό θέαμα, το μεγάλο εκπέτασμα πτερύγων αλλάζει πλήρως την όψη του. Έχει τα φόντα να γίνει ο επίγονος του Α-6 Intruder, προσδίδοντας στο αεροπλανοφόρο το “μακρύ χέρι” που του λείπει επί του παρόντος. Πολύ σημαντικό για το μέτωπο του Δυτικού Ειρηνικού …
Απορώ γιατί η έκδοση αυτή έχει υψηλότερο μοναδιαίο κόστος από το -Β των Πεζοναυτών, που έχει την περίπλοκη διάταξη κάθετης αποπροσγείωσης. Δεν μπορεί η πτέρυγα μεγαλύτερου εκπετάσματος και το heavy-duty σύστημα προσνήωσης να προσθέτει στο κόστος παραπάνω από όσο εξοικονομείται από την παράλειψη των διατάξεων κάθετης αποπροσγείωσης.