31.4 C
Athens
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα "ελληνικά Reaper" στη Λάρισα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα “ελληνικά Reaper” στη Λάρισα

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Έντονα διακινήθηκε σήμερα η φημολογία πως η Ελλάδα έχει αποκτήσει αμερικανικά UAV Reaper. Αν και ο ισχυρισμός έχει κάποια βάση, απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιβεβαιώνεται πλέον πως το ελληνικό ενδιαφέρον έχει προχωρήσει πέρα από το επίπεδο των προφορικών συζητήσεων.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας στην 110 Πτέρυγα Μάχης προκειμένου να ενημερωθεί για το MQ-9 αποκάλυψε με tweet του o Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, o οποίος και τους συνόδευε. Στην 110 ΠΜ βρέθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χριστοδούλου, ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Μπλιούμης και ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Τσιούνης.

Όπως είναι γνωστό η General Atomics έχει φέρει το ΜΕΑ MQ-9 που διαθέτει (N308HK) για επίδειξη η οποία είναι προγραμματισμένη στις 19 Δεκεμβρίου. Το μη επανδρωμένο αεροπλάνο, μαζί με παρελκόμενο σταθμό ελέγχου, που έφτασε στη χώρα μας πριν μερικές ημέρες έχει ήδη πραγματοποιήσει πτήσεις στις οποίες αξιολογείται από ειδική επιτροπή του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να γίνουν εισηγήσεις.

Αυτά είναι όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα.

Κάποια δημοσιεύματα, με γερές δόσεις υπερβολής, έκαναν λόγο για “ελληνικά Reaper”, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξουν πως έχουν ενταχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο. Για την ώρα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αυτό που ισχύει ωστόσο, και έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η επιβεβαιωμένη πληροφορία πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αρχικές – διερευνητικές διαπραγματεύσεις σε οικονομικό επίπεδο (δηλαδή κόστος απόκτησης), για την απόκτηση μη προσδιοριζόμενου για την ώρα αριθμού Reaper.

Την ανωτέρω πληροφορία μας επιβεβαίωσε ο Ακόλουθος Τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας, Bill Murad.

Οι διερευνητικές επαφές που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αφορούν πιθανότατα την αποστολή εκ μέρους της Ελλάδας ενός Letter for Price & Availability, που είναι ο επίσημος τρόπος για να ξεκινήσει μια διαδικασία αγοράς οπλικού συστήματος.

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της χώρας μας για το MQ-9, έτσι, δεν αποκλείεται οι δοκιμές που λαμβάνουν χώρα στη Λάρισα, να αφορούν μια ακόμη αξιολόγησή του, στο πλαίσιο του πιθανού προγράμματος απόκτησής του. Η χρήση των drones θα μπορούσε να δρα συμπληρωματικά των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion και να βοηθήσει στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, όπως έχει καταδείξει το μεταναστευτικό / προσφυγικό πρόβλημα στο Αιγαίο Πέλαγος, πέρα από τα πιθανά καθήκοντά τους προς όφελος της ΠΑ.

Τι θα προσφέρουν στην ΠΑ τα MQ-9

Εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να αποκτήσει τα MQ-9 Reaper, τότε είναι προφανείς οι ικανότητες που θα αποκτήσει τελικά η ΠΑ. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε οτι με τη χρήση Reaper, θα είναι εφικτή η διεξαγωγή αποστολών επιτήρησης αναγνώρισης σε ευαίσθητους τομείς σε όλο το μήκος της εθνικής επικράτειας αλλά και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμβάλλοντας καθοριστικά στη λήψη αποφάσεων από την ηγεσία.

Επιπλέον σε καθαρά τακτικό – επιχειρησιακό επίπεδο θα είναι εφικτός ο εντοπισμός «δύσκολων στόχων» που εμφανίζονται για περιορισμένο χρόνο (time sensitive targets) ενώ θα μπορεί να γίνει συνδυασμένη δράση με σχηματισμούς μαχητικών κρούσης, διευκολύνοντας τόσο στον έγκαιρο εντοπισμό στόχων όσο και στην διεξαγωγή εκτίμησης αποτελεσμάτων (BDA) μετά από προσβολή .

Διαβάστε επίσης

Οι Πεζοναύτες ζητούν την απόκτηση οπλισμένων ΜΕΑ MQ-9 Reaper

MQ-9 Reaper για την Ελλάδα; Η ΠΑ δοκιμάζει το προηγμένο UAV σε ελληνική “διαμόρφωση” στη Λάρισα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ!

Το πρώτο air to air kill για MQ-9 Reaper είναι γεγονός

RAF Reaper Ops: Παράσημα και στους πιλότους των drones;

Τα γαλλικά Reaper συμπλήρωσαν 20.000 ώρες πτήσης στην Αφρική

Η MBDA θέλει να εξοπλίσει το Reaper με το MMP


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

31 ΣΧΟΛΙΑ

31 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
hurin

Ο.Κ., δεν φτιάχνουμε δικά μας UAV, αλλά με τα Reaper περνάμε σε άλλο επίπεδο, έτη φωτός μπροστά από τους Τούρκους.
Παρόλα αυτά, να ευχηθούμε ότι η ανάπτυξη εγχώριων λύσεων δεν θα πάψει αλλά θα ενταθεί.

KAPGAN

I hope you are aware of Turkey’s military observation satellite.

So we don’t need a drone. We are able to observe all day without restrictions.

All Greece is like a “survivor island” for us

Aleko

Wow you are awesome then. Can you observe my balls right now? If so, share the pictures to all mongolians. Cheers

KAPGAN
President

We looked but there was nothing to see.

Captain_Kal

If you are able to observe all day without restrictions, then you are eligible for a Nobel prize in Physics!! I was never able to observe anything under a cloudscape!! By the way, I am aware of at least a dozen companies, that can provide me with very high resolution images of Turkey!!

KAPGAN

“all day” metaphorically

if you buy images from a company, creating an observation library is worth a fortune. If you’re so rich, my advice is to buy a satellite, it’s cheaper.
In a possible war scenario; Remember that your fate depends on the vital information a company provides, companies can be purchased. Again in a possible scenario wartime, instant information gains vital value.

Captain_Kal

No its not. And you need a whole train of them to get a usable product!! And getting instant information from satellites, well I will respectfully disagree!!

Chris

“ος τα πάντα ορά”. (Αυτός που βλέπει τα πάντα αλλά δεν αγοράζει τίποτα).

Xristoforos

..ή αυτός που μόνο αγορά(ζει) και δεν κατασκευά(ζει).

agnostosependytis

Δεν κατασκευάζει γιατί δεν συμφέρει. Αν για να μπορέσεις να φτάσεις να κατασκευάζεις ένα καλό και ανταγωνιστικό, χρειάζεσαι 1 δις, ενώ τα κορυφαία reaper κοστίζουν 12-15 εκατ το ένα, καλύτερα να πάρεις μια 10αριά από αυτά, να πάρεις και 15-20 δωρεάν predatorκαι με τα υπόλοιπα αγοράζεις μια Μπελάρα, τορπίλες, και MEKO up. Οι Τούρκοι έχουν ξοδέψει δισεκατομύρια για κάτι πολύ υποδεέστερο, και για να πέσει το κόστος ανά μονάδα παράγγειλαν εκατοντάδες, που θα έχουν να τα βλέπουν. Για να μην πω ότι τα Bayraktar είναι του επιπέδο του παλιού Predator, τα οποία οι ΗΠΑ τώρα πια τα δίνουν δωρεάν (αν… Read more »

ppppp

“ ος τα πάντα ορά” και ένα μεγάλο μάτι ζωγραφισμένο,αλλά είμαστε στην φάση letter of something πάλι??No,no,no….

ppppp

Ἔστι Δίκης ὀφθαλμός, ὅς τὰ πάνθ’ ὁρᾷ. – σε καλή μεριά…..

dimitrisx

Οπλισμένα μπορούμε να τα αποκτήσουμε, για κρούση ή μόνο για φωτογραφίες θα είναι η χρήση τους; Γιατί αν είναι μόνο για επιτήρηση καλύτερα να ζητούσαμε τα RQ-4. Εφόσον και η Γερμανία το παρήγγειλε ως Eurohawk(βέβαια με δικής της σχεδίασης αισθητήρες), άρα θα είναι και αποδεσμεύσιμο, λέμε τώρα! Το RQ-4 θα ήταν ιδανικό για την Ανατολική μεσόγειος θάλασσα, να αναλαμβάνει το κυριότερο έργο επιτήρησης , όπως η έκδοση για το Αμερικανικό ναυτικό και το P-3 για πιο περίπλοκα σενάρια και προσβολή στόχου. Βέβαια στη θέση των P-3 θα ήθελα ένα πιο γρήγορο και ευέλικτο δικινητήριο jet από την κατηγορία των επιχειρηματικών… Read more »

Ο ασχετος

Τα γιουροχωκ ειναι πιο ακριβα απο το φ35

Νικόλας

Κάτι μου λέει ότι θα τα πάρουμε χωρίς τα καλούδια τους…

Steve

Για κόστος δεν έχει αναφερθεί τίποτα….
Γιατί άν είναι για 2 άοπλα reaper να φύγουν καμιά 100+ μύρια και να συνεχίσουν τα 214 χωρίς τορπίλες- τα mirage χωρίς επαναπιστοποιημένα όπλα κτλ… αξίζουν?
ΠΤΗΣΗ έχετε κλείσει την στρόφιγγα των ειδήσεων τελευταία… 😛
Πού είναι κανένα νέο για 214/τορπίλες/αναβάθμιση f16/mirage/meko/[email protected] ???

Παῦλος Πιτσελᾶς

Ἔστι δίκης ὀφθαλμός ὅς τά πάνθ’ ὁρᾶ
comment image

Προσδοκοῦμε στήν κτήση του.

flashg

Προς το παρόν αυτά τα συστήματα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν φτηνότερα και τοπικής παραγωγής γιατί έχουν φτωχές επιδόσεις και καταρρίπτοντε εύκολα από μια οργανωμένη αεράμυνα. Χρειάζονται μεγάλοι αριθμοί με κόστος που δεν ξεπερνάει ένα αεροσκάφος γενικής αεροπορίας..

Scalp_eg

Τα οπλισμένα drones έχουν υπερεκτιμηθεί.

Nick

Σωστός, τι θα χτυπήσουν στο περιβάλλον του Αιγαίου, καμιά σκηνή ή κάνα κομβόι από Datsun.

Όταν δεις νωρίς, αντιδράς νωρίς και όπως πρέπει. Η αναγνώριση και έγκαιρος εντοπισμός, είναι το πιο σημαντικό.

NikolakiEfentis

Στην επιτήρηση όμως είναι απαραίτητα. Είναι κρίσιμο μέχρι να αρχίσουν να φεύγουν πύραυλοι (…) να έχουμε την καλύτερη δυνατή ενημερώτητα κατάστασης. Το ίδιο ισχύει περίπου και για τα οπλισμένα UAV. Μπορεί ο πρώτος πύραυλος να εκτοξευτεί από UAV και να κρίνει και την έκβαση…

Προϋπόθεση άλλωστε για καταρριφθεί ένα UAV είναι υπάρχει εκεί ένα μέσο να το καταρρίψει.

Diogenis

Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πάνθ’ ορά.

Μένανδρος,

Diogenis

γράφτηκαν πριν χιλιάδες χρόνια αλλά …ακόμα επίκαιρα ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Ἐπιτρέποντες Η διαιτησία Η κωμωδία Επιτρέποντες ανήκει πιθανώς στην όψιμη παραγωγή του Μενάνδρου και έχει σωθεί σε πάπυρο κατά το μεγαλύτερο μέρος της (περίπου τα 2/3 του έργου). Τον τίτλο έδωσε στο έργο η σκηνή της διαιτησίας στη δεύτερη πράξη. Δυο δούλοι, ο βοσκός Δάος, που βρήκε στο δάσος ένα έκθετο παιδί, και ο καρβουνιάρης Σύρος, στον οποίο ο βοσκός έδωσε το παιδί για να το αναθρέψει, ερίζουν για τα αντικείμενα που βρέθηκαν με το παιδί και είχαν τοποθετηθεί από τη μητέρα του, για να είναι δυνατή στο μέλλον η αναγνώριση (γνωρίσματα).… Read more »

Pedantic

Εύγε. Δεν ήξερα ότι συνάδελφοι (φιλόλογοι) διαβάζουν Π&Δ

Kopan

Εξαιρετικό !!! Ευχαριστούμε ….

NikolakiEfentis

Διογένη σ’ ευχαριστούμε πολύ! Πραγματικά, είναι ωραίο να ξεφεύγει το μυαλό και να παιδεύεται έστω και λίγο με τέτοιες αναγνώσεις.

Δυστυχώς όμως ο νεοέλληνας παιδεύει το μυαλό του με άλλα, πχ με το ποιά “barely legal model wanna be” θα αποχωρήσει απ’ το reality που «γουστάρει να παίρνει μάτι» έστω εξ αποστάσεως…

Και φυσικά, δεν είναι τυχαίο πως άνθρωποι με τέτοια ενδιαφέροντα τους απασχολούν και θέματα που διαβάζει κανείς στην Π&Δ! Αυτό λέει πολλά και για το επίπεδο της Π&Δ.

NikolakiEfentis

Τη φράση την επέλεξε Αμερικανός με κλασσικές σπουδές(!); Είμαι πολύ περίεργος!

Neilos

Αμέτρητες φωτογραφίες και εκφράσεις συμπαθιούλας και από έργα ΜΗΔΕΝ εις το πηλίκον. Παίζει ο ΠαΪατ να ειναι ο πιο πολυφωτογραφημένος πρέσβυς-τοποτηριτής στα χρονικά. Ο συμπαθής κυριούλης με τα ράσα 2ος από αριστερά είναι ο παπάς της μίρας ή της ενορίας. Διοτί αναμνηστική φωτογραφία χωρίς πρέσβη και παπά δεν γίνεται… Την ώρα που στην Τουρκία έχει συντελεστεί μια μίνι βιομηχανική επανάσταση με πάνω απο 600 προγράμματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος να τα τρέχει η εγχώρια βιομηχανία τους με ή χωρίς διεθνείς συμπαραγωγές, στους ιθαγενείς της Ελλαδιτσαινας γίνονται ακόμα επιδείξεις ιπτάμενων τελεκατευθυνόμενων αντικειμένων. Για την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων… των ποιών συνόρων δουλευόμαστε μεταξύ… Read more »

ΚωστήςΜ

Πόσα εκτιμάτε ότι χρειαζόμαστε και για τι ποσό, είναι εφικτή η αγορά τους ή θα τα περιμένουμε κοψοχρονιά κι αυτά σε λίγα χρόνια;

KAPGAN

These kind of weapons work like smartphones.
The manufacturing company cannot even move unintentionally.
Moreover, the price was very expensive.
With one unmanned aerial vehicle, you can only control an area the size of a football field.
For effective use, you need hundreds of unmanned aerial vehicles and a compatible military satellite.

Το Σχόλιο της Ημέρας

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

253
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
none
none
none

Related News

ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ: Οι Παλαιστίνιοι στηρίζουν την τουρκική απόφαση για την Αγία Σοφία. Αυταπάτες τέλος ή θα στηρίζουμε Ερντογάν και proxies;

Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως χώρου προσευχής είναι μια περήφανη στιγμή για κάθε μουσουλμάνο, λέει το γραφείο Τύπου της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.Η οργάνωση...

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Το Βιετνάμ καθελκύει τρίτο αρματαγωγό τοπικής ανάπτυξης

Το τρίτο αρματαγωγό εγχώριας ναυπήγησης για λογαριασμό του Λαϊκού Ναυτικού του Βιετνάμ καθελκύστηκε στις 22 Ιουνίου από τα ναυπηγεία Song Thu Corporation, στο Da...

Όλμους των 60 mm της Hirtenberger αγοράζει ο Γαλλικός Στρατός

Η αυστριακή εταιρεία Hirtenberger Defence Europe GmbH είναι ο νικητής του διαγωνισμού του Γαλλικού υπουργείου Αμύνης για την προμήθεια όλμων των 60 mm, ο...

Μια πρώτη προσέγγιση στο Εθνικό Τυφέκιο Μ21 ΑΟΡ

Μου ζητήθηκε από την ΠΤΗΣΗ, και ευχαριστώ γι αυτό, να κάνω ένα σύντομο σχολιασμό σχετικά με την «παρουσίαση στον ΓΕΣ του τυφεκίου Αορ».Εξ αρχής...
- Advertisement -