37.3 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

“Άνθρακες ο θησαυρός της διαρροής”, κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν τα fake news

- Advertisement -

Δελτίο Τύπου ΕΛΙΑΜΕΠ, 7 Απριλίου 2021: Απάντηση σε δημοσίευμα ιστοσελίδας για υποτιθέμενη «διαρροή» «απόρρητης έκθεσης» του ΕΛΙΑΜΕΠ το 2010

Σε απάντηση δημοσιεύματος που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα στις 7 Απριλίου 2021, με θέμα υποτιθέμενη «διαρροή» δήθεν «απόρρητης έκθεσης» του ΕΛΙΑΜΕΠ το 2010 από τον τότε γενικό διευθυντή και νυν Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού κ. Θάνο Ντόκο, το ΕΛΙΑΜΕΠ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Αποτελεί πάγια πρακτική του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως και όλων των ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εγγραφή στον κατάλογο των παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται πλέον με απλή συμπλήρωση του ονόματος και email, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η αποστολή προς όλους των δημοσιεύσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ συνοδευόταν στο παρελθόν από μια διαβιβαστική επιστολή γενικού περιεχομένου προς όλους τους παραλήπτες, με μια γενική εισαγωγή από τον τότε Γενικό Διευθυντή.

Η εν λόγω ‘απόρρητη έκθεση’ στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Working Paper No 8/2010, τον Απρίλιο 2010. Το Κείμενο Εργασίας μπορεί και μπορούσε πάντα ο καθένας να βρει και να διαβάσει στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να διαπιστώσει και ο ευφάνταστος συντάκτης του δημοσιεύματος, εάν έκανε τον κόπο να την αναζητήσει.
Καμία «απόρρητη έκθεση» λοιπόν, καμία «διαρροή» και καμία συνωμοσία, όπως κάποιοι επιμόνως αναζητούν εκεί που δεν υπάρχουν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

33 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
33 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stealth

H κατασταση σε ορισμενα ΜΜΕ που βγαζουν καθε μερα Fake News εχει ξεφυγει.

Πρεπει να επεμβει εισαγγελεας.

A.K.

Το γράφω εδώ λόγω της αναφοράς σε “fake news”.
Μόλις διάβασα ένα γράμμα του Στέφανου Μανου στην Καθημερινή με ημερομηνία 7/4 που αναφέρει σχετικά με την προμήθεια των φρεγατών συμμετοχή και της Ν. Κορέας. 😄 

Δεν το λες “fake news”, αλλά μάλλον το πρωταπριλιάτικο είχε μεγαλύτερη επιτυχία από την αναμενόμενη…

Andreas

Τι σημασία έχει; λέγε, λέγε, όλο και κάτι μένει.
Αύριο θα ακούτε: Ω προδώτοις ο Ντόκως που εδοσαι τιν απόρειτυ αικθεση στιν τουρκήα”

GrandTurkeyShoot

μια χαρα τοποθετηθηκε ο ντοκος στην ημεριδα, ηθελα να τον ακουσω περισσοτερο

Wisdom

Μα αν δεν κάνω λάθος, το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι μια ανεξάρτητη ΜΚΟ, ένα think tank που λένε και στο χωριό μου. Πώς θα μπορούσε να έχει εκπονήσει “απόρρητη έκθεση”; Υποτίθεται ότι τα διαβαθμισμένα έγγραφα εθνικής ασφάλειας τα διαχειρίζονται μόνο κρατικές υπηρεσίες και στελέχη.

dimitrisx

Το Σημιταριό ζει και βασιλεύει, μέσο αυτού του think tank. Αναμένω την ώρα που θα βρεθεί ένας πατριώτης να το κλείσει. Από πού άραγε χρηματοδοτείται; Μήπως στους χρηματοδότες συμπεριλαμβάνονται και πηγές από Τουρκία μεριά;

dimitrisx

Σας θίξαμε το ξυπνοπούλι γι’ αυτό οι αρνητικές ψήφοι.

GRakkas

Εδώ το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν μας τα λέει πολύ καλά, και επίσης, εδώ φαίνεται πως όλοι αυτοί που σπεύδουν να φωνάξουν για «διαρροή» περισσότερο δικαιώνουν, παρά εκθέτουν το Ίδρυμα για την αντιδεοντολογική του πρακτική.

Που συνίσταται αυτή; Πρώτον, ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Άμυνας & Εξωτερικής Πολιτικής διακινεί όχι απόρρητα, αλλά δημόσια έκθεση όπου υποστηρίζει… τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας, και το πως αυτές μπορούν να συνδυαστούν με την ενταξιακή της πορεία στην Ευρώπη.

Επίσης, το γιατί η τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες (άντε, της Ελλάδας, να το δεχθώ) βρίσκεται στην επίσημη λίστα αποδεκτών του Ιδρύματος είναι ακόμα ένα ερώτημα. Αναφορά τους δίνει το ΕΛΙΑΜΕΠ τι κάνει και τι όχι;

Ξέρετε κανένα άλλο Ινστιτούτο στον κόσμο, που να επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά;

Aegis-3

Επειδή και εγώ παρασύρθηκα από δημοσιεύματα που έλεγαν περί φιλοτουρκικού άρθρου που στάλθηκε στις τουρκικές αρχές, έκατσα και το διάβασα ολόκληρο (στα αγγλικά 12σελίδες).

Ουσιαστικά είναι μια παρουσίαση του δόγματος Νταβούτογλου σε σχέση με την τουρκική εξωτερική πολιτική και την μετεξέλιξη του τουρκικού κράτους.
Κάνει αναφορές στο τι έλεγε και τι από αυτά εφαρμόστηκε μέχρι που ο Ερντογάν έκανε πέρα τον Νταβούτογλου. Ουσιαστικά είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να μετατραπεί από περιφερειακή δύναμη σε παγκόσμιο γεωπολιτικό παίκτη.
Ο Γρηγοριάδης αναφέρει ότι ο Νταβούτογλου ήθελε να το πετύχει αυτό η Τουρκία με ειρηνικό τρόπο μέσω της οικονομίας, των πολιτικών και θρησκευτικών δεσμών. Θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση να επιλυθούν οι διαφορές με τις γειτονικές χώρες για να αποδεσμεύσει δυνάμεις και να κοιτάξει πιο μακριά.
Κάνει αναφορά στην βελτίωση των σχέσεων που υπήρξε με όλες τις γειτονικές χώρες μέχρι το 2005 με εξαίρεση το Ισραήλ και την Ελλάδα-Κύπρο. Για την Κύπρο αναφέρει ότι η συμφωνία Ανάν ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά μετά την απόρριψη της άλλαξε η στρατηγική της Τουρκίας. Με την Ελλάδα δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση, απλά ένα πάγωμα της έντασης.
Καταλήγει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που αποτελούσε βασικό πυλώνα της στρατηγικής του Νταβούτογλου, είναι ο μοναδικός τρόπος να λύσει τα δύο βασικότερα εσωτερικά της προβλήματα που είναι το κουρδικό και ο κοσμικός χαρακτήρας μερίδας του κράτους και της κοινωνίας. Η ευρωπαϊκή πορεία σε συνδυασμό με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα δώσει τα κατάλληλα εργαλεία για να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις στην τουρκική κοινωνία. Επίσης αναφέρει ότι η Τουρκία με έναν πιο παγκόσμιο ρόλο σε πολλές περιοχές θα αποτελούσε πιο θελκτικό εταίρο για την ΕΕ.

Το συμπέρασμα μου για το συγκεκριμένο σύγγραμμα είναι ότι αποτελεί μια προσπάθεια επαναφοράς μιας συζήτησης που δεν έχει νόημα μετά το πραξικόπημα και την ολοκληρωτική στροφή της Τουρκίας προς τον ολοκληρωτισμό και την απόσυρση από τη θεωρία περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες της.
Ο Νταβούτογλου επηρέασε το AKP και τον Ερντογάν στο να υιοθετήσουν το όραμα της Τουρκίας παγκόσμιας δύναμης, αλλά αυτό προσαρμόστηκε στα ιδεώδη της μουσουλμανικής αδελφότητας με στοιχεία από την παρεμβατική πολιτική Πούτιν στον “ζωτικό” χώρο της Ρωσίας.
Αυτοί που μιλάνε για προδότες κλπ μάλλον δεν έκατσαν να το διαβάσουν ή δεν ξέρουν καλά αγγλικά. Για το newsletter μάλλον μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Η προσπάθεια ήταν να προκαλέσουν μια συζήτηση στο εσωτερικό της Τουρκίας για να ξαναγυρίσει στο δόγμα Νταβούτογλου περί μηδενικών εντάσεων με τους γείτονες. Wishful thinking το λένε οι Αμερικάνοι, αλλά δεν το λες προδοσία.

Apostolis_X

Οπότε:

  • Άνθρακες ο θησαυρός
  • Όπου υπάρχει καπνός δεν υπάρχει φωτιά
  • Beggars can be choosers
  • Οι MMSC είναι καλό πλοίο
  • Το ΕΛΙΑΜΕΠ κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας
  • Ο κος Ντόκος, είναι κατάλληλος για να συμβουλεύσει προς αυτή την κατεύθυνση

Check! εγώ προσωπικά πείστηκα!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 November 2014 #342

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

EKTAKTO: Με δομική αναβάθμιση τα ελληνικά F-16C/D Block 50 σε 50+Adv, υποστήριξη (και εκσυγχρονισμός;) των LANTIRN και των DB-110

Τα νέα είναι γενικότερα καλά για τα ελληνικά F-16C/D Block 50+Adv, καθώς σε χτεσινή της ανακοίνωση η DSCA αποκαλύπτει πώληση ύψους 270 εκ. δολαρίων...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...