Τουρκικές αυταπάτες και fake news για δημοσίευμα της Π&Δ

19
558

«Η Ελλάδα φοβάται τους Τούρκους«, «Τουρκικό όπλο τρομάζει τους Έλληνες«. Πρόκειται για πηχυαίους τίτλους που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες σε ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ. Αφορμή τους αποτέλεσε χθεσινό δημοσίευμα της Πτήσης & Διάστημα, σχετικά με το προπαγανδιστικό βίντεο των δυνατοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, και τον τρόπο που πολεμούν τους «τρομοκράτες» στο Αφρίν.

Αναδημοσίευση από factchecker.gr και ellinikahoaxes.gr

Όπως διαβάζουμε μεταξύ άλλων στη VATANHurriyetMilliyet κτλ, οι Έλληνες έχουν τρομάξει εξαιτίας του παρακάτω βίντεο. Στη Π&Δ έγινε αναφορά στο περιστατικό θίγοντας τις τεχνολογικές προόδους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, και πως οι πόλεμοι δεν κερδίζονται πλέον μόνο με με τη γενναιότητα των πολεμιστών και την υποτιθέμενη ανωτερότητά τους σε σχέση με τον αντίπαλο.

Η Πτήση & Διάστημα είναι από τα ελάχιστα έντυπα – ηλεκτρονικά μέσα που ουδέποτε έχει «επικαλεστεί» προφητείες γερόντων και αγίων και επεμβάσεις ξανθών και μη γενών για τη σωτηρία της χώρας. Η αντικειμενική παράθεση γεγονότων και καταστάσεων είναι αυτή που της έχει χαρίσει ένα μεγάλο αναγνωστικό κοινό, που δεν πείθεται από τη παρέμβαση διαφόρων Deus ex machina.

Όσον αφορά τα τουρκικά δημοσιεύματα, η χρήση του Google Translate μάλλον μπέρδεψε τους Τούρκους αρθρογράφους και ερμήνευσαν τη παράθεση ενός γεγονότος και το σχολιασμό της Π&Δ πάνω σε αυτό, ως… γενικευμένη πρόκληση πανικού!

Στο επίμαχο άρθρο της Πτήσης και Διάστημα, διαβάζουμε:

«Το παραπάνω βίντεο είναι περισσότερο προπαγανδιστικό των δυνατοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, και τον τρόπο που πολεμούν τους «τρομοκράτες» στο Αφρίν. Στο βίντεο φαίνεται μια ομάδα Κούρδων του YPG που προσπαθεί να πλήξει τουρκικούς στόχους με ένα ΠΑΟ επί οχήματος 4Χ4. Οι Κούρδοι πολεμούν έξυπνα, με μαχητικότητα. Βάλλουν ένα μόνο βλήμα, και αλλάζουν άμεσα θέση. Έτσι αποφεύγουν να εντοπιστούν, αν και οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ένα βλήμα των 106 mm, ριγμένο σχεδόν στην τύχη, είναι περιορισμένες.

Όμως, οι προσπάθειές τους, από την πρώτη ως την τελευταία τους στιγμή παρακολουθείται από ενάερια μέσα. Οι Τούρκοι ξέρουν μέχρι και τι χρώμα είναι ο προφυλακτήρας του οχήματός τους, ξέρουν πόσες βολίδες έπεσαν, και φυσικά ξέρουν την αποθήκη και που πάνε να κρυφτούν. Η αποθήκη δευτερόλεπτα μετά διαλύεται από απευθείας χτύπημα έξυπνου όπλου (συνδυασμός Bayraktar TB2 και UMTAS πιθανότατα, ή κάποιο άλλο κατευθυνόμενο όπλο).

Οι Κούρδοι δεν ήξεραν ότι τα εναέρια μέσα τους παρακολουθούσαν. Σίγουρα πολεμούσαν γενναία, με πάθος, είχαν σχέδιο, εκπαίδευση, και έκαναν ότι μπορούσαν με το απαρχαιωμένο όπλο τους. Το αποτέλεσμα φαίνεται στο τέλος. Χάθηκαν, χωρίς να καταλάβουν ίσως πως το τέλος τους έρχεται. Πέθαναν μαχόμενοι σαν ήρωες, αλλά δεν νίκησαν.

Το βίντεο είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία. «Τρομοκράτες» που εξαϋλώνονται από την τεχνολογικά ανώτερη τουρκική πολεμική μηχανή. Αυτοί που πολεμούν σαν «λιοντάρια» χάθηκαν χωρίς να καταφέρουν ούτε γρατζουνιά στον αντίπαλο. Ξέρουμε ότι θα κατηγορηθούμε πάλι για τουρκική «προπαγάνδα», αλλά νομίζουμε ότι είναι καιρός να «ξυπνήσουμε». Ας σταματήσουμε να βαυκαλιζόμαστε με την εθνική «ανωτερότητά» μας και τους «μπουνταλάδες» Τούρκους. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε έναν πόλεμο με ανώτερο DNA, μόνο με ανώτερα όπλα!

Πριν αρχίσουμε να κοροϊδεύουμε τους Τούρκους, μιλάμε για τα χαμένα Leopard 2 και τα καταρριφθέντα ελικόπτερά τους, ας δούμε τι όπλα έχουν, και πόσο αποτελεσματικά τα δοκιμάζουν. Ας δούμε αν έχουμε εμείς σαν χώρα αντίστοιχα μέσα, ή μέσα αντιμετώπισής τους. Ας δεν τα έχουμε, ας τα αποκτήσουμε πριν να είναι αργά. Και ας αφήσουμε επιτέλους τις ουτοπικές μας εθνικές αυταπάτες.»

Η τουρκική μονταζιέρα πήγε ένα βήμα παραπέρα με άρθρα που φέρουν τίτλους όπως «Ο Ελληνικός Στρατός φοβάται το Τουρκικό«, «Ελληνικός Τύπος: Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους» κτλ.

Με λίγα λόγια, οι τουρκικές ηλεκτρονικές εφημερίδες, έβγαλαν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει τρομοκρατηθεί από τα νέα τουρκικά όπλα. Το άρθρο της Π&Δ ωστόσο, ενώ θίγει ως οφείλει ως αξιόπιστο περιοδικό άμυνας τις προόδους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, σε κανένα σημείο δεν μεταδίδει «τρόμο» στους Έλληνες αναγνώστες της, αλλά εφιστά τη προσοχή στις εξελίξεις και προειδοποιεί κατά της επαναπαύσεως.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως και τα τρία μέσα που μετέδωσαν την «είδηση», ανήκουν στη κατηγορία των tabloids και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες βρετανικές, όπως η Mirror και η Daily Mail. Μόλις χθες μάλιστα, μια εξ αυτών (Milliyet), έκανε λόγο για κατασκευή αποβάθρας και στρατιωτικής εγκατάστασης στο νησάκι Cavus που βρίσκεται απέναντι από τα Ίμια, χωρίς να παραθέσουν καμία απόδειξη, κάτι που η Π&Δ έθιξε με αναλυτικό άρθρο της.

Σχόλιο Π&Δ: Το συμπέρασμα από όλα τα ανωτέρω είναι πως η τουρκική προπαγάνδα μέσω εγχώριων tabloids είναι γνωστή και εν πολλοίς αναμενόμενη. Τελικά κάποιοι στην απέναντι πλευρά έχουν τις δικές τους αυταπάτες. Μια συμβουλή, μην εμπιστεύεστε το Google Translate! Με ένα απλό mail, μπορούμε να σας πούμε ακριβώς τι λέει το κείμενό μας. Γιατί με το Google Translate βγαίνει γέλιο!

19 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Α,ρε μεγαλεία…. «Ptisi Diastima» dergisinde.. Μία φώτο των σ.Μπέρια και σ.Γενικού και φύγατε για Πούλιτζερ..
  Υ.γ.γιατί δεν βάζουν καμιά αναφορά για εμένα που τους εύχομαι συχνά πυκνά και ολόψυχα..?

 2. Το να μεταδίδεις την αντικειμενική πραγματικότητα αποτελεί ιερή υποχρέωση και βέβαια η Π&Δ το πράττει στο ακέραιο. Κάποιες φορές όμως καλό θα ήταν να παρατίθενται όχι μόνο σενάρια «απόκρουσης εισβολής» όπως εύστοχα πράξατε πρόσφατα με τα Kiowa, αλλα και σενάρια ισοδύναμου πλήγματος σε περίπτωση κλιμάκωσης, η οποία βέβαια δεν συμφέρει ούτε εμάς, ούτε τους γείτονες. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να γαλουχείται ο επίδοξος κατακτητής στη λογική οτι ο αντίπαλος τον τρέμει και δεν πρόκειται να προβάλει αντίσταση. Αφού λοιπόν τα μάτια και τα αφτιά κάποιων «φίλων» και γειτόνων μας είναι στραμμένα στην Π&Δ, ας διαβάσουν και ένα σενάριο…που να περιέχει ελληνικά MLRS σε νυχτερινή βολή, ή βολές αέρους-εδάφους απο 2000-5. Έτσι, για να καταλάβουν οι αφελείς πόσο κοντά βρίσκονται τα οικονομικά κέντρα τους και οι υποδομές τους στον Ελλαδικό χώρο, και πόσο εύκολα μπορούν να νιώσουν την καυτή ανάσα του Ελληνικού ΠΒ και της Ελληνικής ΠΑ. Κατανοώ απόλυτα το ύφος του δημοσιεύματος σας. Επιθυμείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ρεαλισμό και σας ζητώ ποτέ να μην υπαναχωρήσετε. Δεν επιθυμείτε να υπερπροβάλλετε τον αντίπαλο, αλλα να θίξετε το που οδηγεί ο αφοπλισμός της χώρας με τη διανομή «κοινωνικών μερισμάτων» σε στρατιές επίδοξων ψηφοφόρων και σε βάρος της άμυνας και της αποτρεπτικής μας δυνατότητας. Για χάρην όμως της ισορροπημένης προσέγγισης, ας δείξουμε στους «φίλους» μας τι μπορούν να πάθουν αν τραβήξουν το σχοινί. Γιατί ο φόβος δε σημαίνει κατ’ ανάγκη δειλία αλλα επίγνωση της κατάστασης.

   • Κάποιος αλλοεθνής που κάνει google translate αφού αναζητήσει άρθρα της Π&Δ και στη συνέχεια συνάγει το συμπέρασμα οτι τον «τρέμουν», μάλλον θέλει κάτι ποιό συγκεκριμένο και χειροπιαστό για να καταλάβει οτι η ισορροπία δυνάμεων δεν ανατράπηκε ακόμη.
    ΥΓ: Εν έτη 2018, η μαρτυρική μεγαλόνησος θα πρέπει επιτέλους και αυτή να κατανοήσει οτι θα πρέπει και αυτή να διαβεί τον ανηφορικό δρόμο των εξοπλισμών. ΑΟΖ με σκάφη έρευνας και διάσωσης -δυστυχώς- δεν περιφρουρείς. Έχει υπερεκτιμηθεί η διπλωματική ισχύς που απορρέει απο την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Προφανώς και έχει τη σημασία της, αλλα απο μόνη της δεν αρκεί. Μαζί με την Ελλάδα, ίσως μπορούσαν να πετύχουν καλύτερους οικονομικούς όρους.

 3. Μπράβο Πτήση και Διάστημα! Απ` ότι φαίνεται σας (μας) παρακολουθούν κάποιοι κολαούζοι του κ. Ερντογάν. Ένα μήνυμα κι από μένα για όλους τους υπηρέτες του Ερντογάν: δουλεύουν υπερωρίες για ψίχουλα ενώ οι αφέντες τους πάνε από κότερο σε 5άστερο και τούμπαλιν.

 4. ειστε εγκυρο site οντως,ισως το εγκυροτερο στη χωρα,παρολαυτα καμια φορα
  1) δειχνετε πιο φιλικοι στο νατο απο οτι οι ιδιοι οι αμερικανοι
  2)μια μιζερια και αρα διασπορα ηττοπαθειας τη βγαζετε¨

  • 1) Εντάξει, ανήκουμε στο ΝΑΤΟ, και σκεφτείτε να μην ανήκαμε… και να άνηκαν μόνο οι «άλλοι»
   2) Όπως το πάρει κανείς…

    • Συνονόματε, 1ον φίλος σου είναι αυτός που σε ενοχλεί λιγότερο απο τον εχθρό σου. 2ον, ένα συνώνυμο της λέξης «ηττοπάθεια» είναι «ρεαλισμός».

  • Παρά τό οτι κατά λάθος πάτησα like στό σχόλιο σου Σπύρο , έχω τήν εντύπωση ότι όσα άρθρα καί να να γράψει η Πτήση ( καί ή κάθε Πτήση ) , αρχίζουν να μού φαίνονται λογικές απόψεις πού μέχρι τώρα θεωρούσα υπερβολικές όπως » μνημόνια γιά πάντα » , » ζούμε ανάμεσα τους » , » δέν έχουμε σωσμό » , » μόνο άν καταστραφούμε θα διορθωθούμε » ……. με λίγα λόγια μάλλον συνολικά αξίζουμε αυτό πού ενδεχομένως μάς συμβεί . Τό θέμα είναι , τί φταίνε τά παιδιά μας πού δέν είχαν τούς προγόνους ( εμάς ) που τούς άξιζαν ….απογοήτευση …

 5. Πάντως – και διορθώστε με αν κάνω λάθος – αρκετοί εξ ανατολών μπαίνουν και σας διαβάζουν. Στην Τουρκία του νεοσουλτάνου η δημοσιογραφία αυτή είναι. Οι υπόλοιποι είναι φυλακή…

 6. άρα τα σχόλια που έπεφταν στα τουρκικά στο εν λόγω άρθρο ήταν κανονικά από τούρκους ή ήταν τρολλιές από Έλληνες? ( όταν τα είδα σκέφτηκα ότι ήταν τρολιές, τώρα με αυτό που γράφετε, παίζει να ήταν και όντως τούρκων αν το άρθρο πήρε τόσες διαστάσεις εκεί).

 7. Πτηση και Διαστημα, δεν βλεπω αλλη λυση απο το να βαλεις και τουρκικη μεταφραση στην ιστοσελιδα σου.

  • Απευθυνόμαστε σε ελληνικό κοινό! Όσο για το Google Translate, μπαίνει αυτόματα, αλλά όπως είδατε κάνει λάθη!

 8. ποιο google translate ? κάποιοι μισθωδοτούμενοι αντιγκιουλενιστές στην μειονότητα πώς βγάζουν τα εξτραδάκια τους νομίζεται ; υπάρχουν pronews και απο την απέναντι πλευρά, και φτιάχνουν τις εντυπώσεις τους, και ηθικό ανεβάζουν, και κλικ ψαρεύουν, τώρα θα πει κάποιος το να παραποιείς τα γραφόμενα κάποιου για δικά σου συμφέροντα δεν είναι ηθικό, και εγω πέφτω απο τα σύννεφα, ως γνωστόν οι τούρκοι εκατοντάδες χρόνια τώρα έχουν αγαστή σχέση με την ηθική ..

 9. Το να μας υποτιμά ο δυνητικός αντίπαλος,είναι πλεονέκτημα μας.
  Απλά βρήκαν το πεδίο ελεύθερο και ταΐζουν σανό το αναγνωστικό
  κοινό τους.
  Εάν είχαν λάβει την πρέπουσα απάντηση από μέρους μας,την στιγμή
  και με το τρόπο που έπρεπε,θα τους είχε κοπεί η όρεξη για αστειάκια
  και ψεματάκια.
  Επειδή μέχρι στιγμής η αντίδραση της Ελληνικής ηγεσίας στα αίσχη που
  διαπράττουν στο Αιγαίο οι τερκις αρμτν φορσις είναι μόνο λόγια και
  καθόλου έργα,δεν μας παίρνει πλέον κανείς στα σοβαρά.
  Ούτε εχθρός,ούτε φίλος.
  Και τα τρόλ ,τρολάρουν.
  Ας προσέχαμε….

 10. Είδες Πτήση,μέχρι και ο εχθρός σε εμπιστεύεται για την ενημέρωσή του.Φαντάζεσαι τι θα γίνει εαν γράψεις όπως κάποιοι άλλοι για ξανθά και εμπριμέ γέννη?Ο
  Κοτζιάς θα δουλεύει υπερωρίες μετά

Comments are closed.