False Canopy – Να γιατί βάφουν μια ψευδοκαλύπτρα στο κάτω μέρος των μαχητικών

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η πρακτική του “False Canopy”, το βάψιμο δηλαδή ενός ψεύτικου σχεδίου καλύπτρας στο κάτω μέρος του ρύγχους του αεροσκάφους, είναι μια κοινή πρακτική στις σύγχρονες αεροπορίες αλλά λίγοι κατανοούν τη σημασία της.

Για πρώτη φορά φαίνεται πως εφαρμόστηκε στη δεκαετία του 1970, όταν ο ζωγράφος Keith Ferris, καλλιτέχνης με ιδιαίτερη ειδίκευση στα αεροπορικά θέματα, ζωγράφισε μια ανεστραμμένη καλύπτρα στο εμπρός μέρος των μαχητικών αεροσκαφών, περίπου στο σημείο κάτω από την πραγματική. Ο λόγος που το έκανε ήταν για να προκαλεί σύγχιση στον εχθρό κατά την παρατήρηση, ώστε να μην ξέρει στα απειροελάχιστα δευτερόλεπτα που θα είχε οπτική επαφή με το αεροσκάφος, αν εκείνο ερχόταν ή έφευγε.

MiG 29 της Ουγγρικής Πολεμικής Αεροπορίας με το χαρακτηριστικό false canopy (πηγή: imgur)

Η ιδέα αποτελούσε έμπνευση από το ζωϊκό βασίλειο, αφού πολλά ψάρια, πτηνά ή άλλα ζώα, έχουν ψευδο-πρόσωπα ή μάτια στην αντίθετη πλευρά του σώματός τους, μπερδεύοντας τους θηρευτές. Πολλοί στην αεροπορία εξέφρασαν αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος, αντιπαραβάλοντας πως αν ο εχθρός είναι αρκετά κοντά ώστε να δει την καλύπτρα, θα είναι μάλλον απίθανο να μπερδευτεί για την πορεία του αεροσκάφους.

Ωστόσο, στις κλειστές αερομαχίες, η μικρή απόσταση μεταξύ των εχθρικών αεροσκαφών και οι εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες με τις οποίες κινούνται αφήνουν στους χειριστές πολύ λιγότερο χρόνο σκέψης κι αντίδρασης. Αποφάσεις λαμβάνονται εντός κλασμάτων του δευτερολέπτου και το ανθρώπινο μυαλό είναι εύκολο να λάβει λάθος αποφάσεις ακόμα κι αν τα μάτια είναι εκπαιδευμένα να αναγνωρίζουν το λάθος. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι πιθανό ένας χειριστής να μπερδέψει το άνω από το κάτω μέρος του μαχητικού ή ακόμα και την κατεύθυνση την οποία έχει ή πρόκειται να λάβει και να προβεί σε αντίστοιχα λάθος αντιδράσεις.

Gripen C της SAAF

Πρόκειται για την ίδια αρχή που εφαρμόζεται και στο κυνήγι στην άγρια φύση, με πολλά ζώα να έχουν αναπτύξει αυτά τα περίεργα χαρακτηριστικά για τους ίδιους λόγους. Όσο απαράδεκτο κι αν φαινόταν, το σκεπτικό του Ferris έδειχνε να δικαιώνεται από τη φύση. Στην περίπτωση των μαχητικών αεροσκαφών, αυτά χρησιμοποιούν σχεδόν από την αυγή της αεροπορικής ιδέας τεχνικές παραλλαγής και χρωματισμούς για να ξεγελάσουν το ανθρώπινο μάτι. Η ιδέα της ψευδοκαλύπτρας είναι η ίδια αλλά βασίζεται στην αυτομίμηση. Ενώ ένα μαχητικό αεροσκάφος παραλλάσσεται με πράσινα-καφέ για να μιμηθεί ένα δάσος, με μπεζ για να μιμηθεί μια έρημο ή με λευκά για να μιμηθεί το χιόνι, η ψεύτικη καλύπτρα μιμείται ουσιαστικά τον εαυτό του.

To 1980 o Keith Harris, ένας πενηντάχρονος βετεράνος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας διεκδίκησε επίσημα την πατέντα της ψευδοκαλύπτρας. Έκτοτε, το φαινόμενο της ψευδοκαλύπτρας έχει εμφανιστεί εκτός των ΗΠΑ, από τις πολεμικές αεροπορίες της Νότιας Αφρικής, του Καναδά, της Σουηδίας, της Βρετανίας και άλλες αεροπορίες κυρίως ως ένδειξη αεροπορικής τέχνης.

Ισπανικό F-18 Hornet με το χαρακτηριστικό σημείο της ψευδοκαλύπτρας. H πιθανότητα λάθους είναι μεγάλη ακόμα και με την εικόνα ακίνητη.

Πηγή: Figher jets world.com


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SpyrosFaethonpppppstpanosMy_name_is_Nobody Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Πάντα είχα την απορία αν η ΠΑ έκανε δοκιμές και γιατί δεν την υιοθέτησε.

Faethon
Member
Noble Member
Faethon

Θα έχουν collision κάθε μέρα με τους μπούφους, που θα παν αλλού για αλλού μπερδεμένοι.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Στο F-16 η εισαγωγή του κινητήρα είναι περίπου ευθυγραμμισμένη με το πίσω μέρος της καλύπτρας (κατακόρυφα). Οπότε δεν ξέρω πόσο ‘πειστική’ θα ήταν μια ψευδοκαλύπτρα, από πολλές γωνίες… αν τη βλέπεις από μπροστά, θα βλέπεις και την εισαγωγή. Αν είσαι διαγώνια πίσω, μέρος της ‘καλύπτρας’ θα κρύβεται από την εισαγωγή…

Στα Μιράζ ίσως θα δούλευε καλύτερα, μόνο που αυτά έχουν έτσι κι αλλιώς διαφορετικό βάψιμο στις άνω και κάτω επιφάνειες, οπότε θα χρειάζονταν και άλλες αλλαγές.

stpanos
Member
Active Member
stpanos

Καλές οι ψευδοκαλύπτρες αλλά εδώ στο συγκεκριμένο video δείτε το πόσο εύκολα μπορεί να εξαφανιστεί κάποιο αεροσκάφος με το σωστό καμουφλάζ.

https://www.youtube.com/watch?v=HlLA2gBEl9o

ppppp
Member
Trusted Member
ppppp

Αυτές οι τεχνικές δεν αποσκοπούν στο να μπερδέψουν καθολικά τον αντίπαλο και δεν πρέπει να κρίνεται έτσι η αποτελεσματικότητά τους.Αποσκοπούν στο να αλλοιώσουν τα αντανακλαστικά,να εισάγουν μια στιγμιαία αμφιβολία και να επηρεαστεί ο χρόνος αντίδρασης.Υπό αυτές τις συνθήκες στιγμιαία αμφιβολία σημαίνει καθυστέρηση απάντησης και μικρότερη ένταση απαντησης ωσότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην εικόνα.
300-500msec «αμφιβολίας» μπορει να σημαίνουν 150-250m αλλαγή θέσης και κατάστασης.