Πρόγραμμα FARA: Ο διάδοχος του OH-58D Kiowa Warrior θα είναι το 360 Invictus ή το Raider X

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Αμερικανικός Στρατός έχει επιλέξει τις εταιρείες Bell και Sikorsky να συνεχίσουν στην τελική φάση του προγράμματος «Future Attack Reconnaissance Program (FARA)».

Η επιλογή έγινε στις 25 Μαρτίου και δίνει χρόνο και χρήματα στις δύο εταιρείες να εργαστούν πάνω στα πρωτότυπά τους. Ο Αμερικανικός Στρατός ελπίζει να είναι σε θέση να αξιολογήσει τις δύο προτάσεις από το Οικονομικό Έτος 2022, ώστε να ακολουθήσει η ανάδειξη του νικητή το Οικονομικό Έτος 2024.

Bell 360 Invictus: Το επιθετικό ελικόπτερο νέας γενιάς ίσως να είναι σαν κι αυτό

Η Bell προτείνει το 360 Invictus, ένα ελικόπτερο που μοιάζει εξωτερικά στο RAH-66 και δανείζεται τεχνολογίες από το Bell 525. Το Bell 525 χρησιμοποιείται για μη στρατιωτικές εφαρμογές και έχει μεταφορική ικανότητα 19 ατόμων. Η Bell λέει πως το 360 Invictus πετυχαίνει ακτίνα δράσης 250km με τουλάχιστον 90 λεπτά παραμονής στον χώρο ενδιαφέροντος.

Raider X, η πρόταση της Sikorski για το διάδοχο των Kiowa Warrior

Η Sikorsky προωθεί το Raider X, μια μεγεθυμένη μίξη του πρωτοτύπου επίδειξης τεχνολογίας S-97 με το άκαμπτο στροφείο του compound ελικοπτέρου X2. Σύμφωνα με τη Sikorsky, η συγκεκριμένη διαμόρφωση προσφέρει αυξημένη ευελιξία, αλλά και μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς φορτίου.

Το πρόγραμμα FARA ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2018, στοχεύοντας στην κάλυψη του επιχειρησιακού κενού που άφησε η απόσυρση των εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior το 2014. Όπως σημειώνει το «Vertical», το FARA είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Αμερικανικού Στρατού και θα απαλλάξει τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 από τα καθήκοντα αναγνώρισης. Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα έδειξαν ακόμα η AVX Aircraft Co. μαζί με την L3, η Boeing και η Karem Aircraft.

Το FARA θα απαλλάξει τα αμερικανικά Apache από το ρόλο της ένοπλης αναγνώρισης

Από την πρόωρη απόσυρση των OH-58D βγήκε ωφελημένη η Ελλάδα, αφού πέτυχε να αποκτήσει 70 ελικόπτερα με ιδιαίτερα μικρό κόστος.

Πέντε μνηστήρες για τα μελλοντικά επιθετικά ελικόπτερα του Αμερικανικού Στρατού


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
P-S Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
P-S
Member
Trusted Member
P-S

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ένα πρόγραμμα που θα καταφέρει να ολοκληρωθεί και δεν θα ακυρωθεί το 2026 λόγο cost overruns κτλ. Τα τελευταία 20 χρόνια πόσα τέτοια παραδείγματα!

Θα τολμήσω μια πρόβλεψη και θα πω Invictus θα είναι ο νικητής αφού το Raider X με 2 στροφεία και push-propeller μάλλον θα φανεί πολύ τολμηρό. Πάλι ιστορικά αν το δούμε οι Αμερικανικές ΕΔ δεν είναι επιφυλακτικές σε πιο προχωριμένες σχεδιάσεις.