17.5 C
Athens
Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

«Πονά» την Τουρκία η έκδοση ενταλμάτων για «Πορθητή», λένε διπλωματικές πηγές

- Advertisement -

Η έκδοση διψήφιου αριθμού διεθνών ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «πονά» την Τουρκία, σημείωσαν την Πέμπτη διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία.
Επεσήμαναν πως παρά το γεγονός ότι τα εντάλματα αυτά έχουν αποφέρει κάποια αποτελέσματα κατά των τουρκικών σχεδιασμών, στόχος της Αγκυρας είναι το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» (“Fatih”), που παραμένει, από τις 4 Μαΐου 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, να προχωρήσει σε γεώτρηση, για την οποία εν πάση περιπτώσει η Τουρκία χρειάζεται τη συνεργασία άλλων για να προχωρήσει. Για μια διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας, αναφέρεται.
Η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.
Βάσει της εθνικής νομοθεσίας, άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα, με ποινές άνω του 1 εκ. ευρώ και/ή 5 χρόνια φυλάκιση.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο.
Σε σχέση με το αν ο «Πορθητής» προχώρησε τελικά σε γεώτρηση, οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή ότι υπάρχει και δεν υπάρχει γεώτρηση σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική πληροφόρηση.
Για τα εντάλματα επεσήμαναν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους – Υπουργείο Εξωτερικών, Υπηρεσία Ενέργειας, Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία – λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και υπήρξαν αποτελέσματα με εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του “Fatih”. Eίχαν νορβηγικό προσωπικό, σταμάτησαν οι Νορβηγοί και τώρα έχουν Τούρκους, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα πιθανά μέτρα από πλευράς της ΕΕ, στο πλαίσιο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσαν πως η Κυπριακή Δημοκρατία πάει εκεί με στόχο να πετύχει το μάξιμουμ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν υποσχεθεί ότι θα δείξουν την  αλληλεγγύη τους. Περιμένουμε αυτά τα λόγια να μετατραπούν σε αποφάσεις, που να μεταφράζονται σε μέτρα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία εκτιμά ότι η παρουσία του «Πορθητή» εντός της κυπριακής υφαλοπρηπίδας/ΑΟΖ είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόκληση κλιμακώνεται με μια ενδεχόμενη γεώτρηση.
Υποδεικνύεται συναφώς και το οικονομικό κόστος της παρουσίας του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου, αν αναλογιστεί κανείς ότι το SAIPEM 12000, το γεωτρύπανο που είχε χρησιμοποιήσει η ENI για την γεώτρηση στο οικόπεδο 3, κόστιζε ημερησίως στην εταιρεία μισό εκ. δολάρια.
Σημείωσαν εξάλλου πως μη επαρκώς στοιχειοθετημένες διεκδικήσεις δεν μπορούν να στερήσουν από ένα παράκτιο κράτος τα δικαιώματά του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ή ν` απαιτήσουν την εγκατάλειψη της άσκησης αυτών των δικαιωμάτων και πως τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κύπρου στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της δεν δύνανται να καταργηθούν από μια ανακοίνωση ενός άλλου κράτους που υποστηρίζει ότι έχει διεκδικήσεις σε περιοχή στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της.
Προκειμένου να υπάρξει μια γνήσια διαφορά απαιτείται από το άλλο κράτος να παρουσιάσει μια εύλογη νομική διεκδίκηση στην υπό αμφισβήτηση περιοχή, πρόσθεσαν, επισημαίνοντας πως προς υποστήριξη των επιχειρημάτων της η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμβουλευτεί τον Βρετανό εμπειρογνώμονα σε θέματα διεθνούς δικαίου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Vaughan Lowe, έτσι ώστε οι θέσεις που εκφράζει είναι τεκμηριωμένες και βάσιμες, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομολογία και τη σωστή ερμηνεία του δικαίου.
Αναφερόμενες στη συμμετοχή του γαλλικού κολοσσού TOTAL καθώς και της ιταλικής ENI στις γεωτρητικές δραστηριότητες σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, οι ίδιες πηγές σημείωσαν την θωράκιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω των συνεργασιών εταιρειών σε ερευνητικά τεμάχια.
Υπογράμμισαν ιδιαίτερα τη βούληση της Γαλλίας να στηρίξει τις δραστηριότητες της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ και υπενθύμισαν πως φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού είχε διέλθει από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται το τεμάχιο 3 ενώ εκεί βρίσκονταν, τον Φεβρουάριο του 2018, τα τουρκικά πολεμικά σκάφη τα οποία παρεμπόδισαν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ να προχωρήσει σε γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά».
Πάντως, την ίδια μέρα που ο «Πορθητής» έφτανε στα ανοιχτά της Πάφου, στις 4 Μαΐου, η Λευκωσία φρόντισε να καταθέσει στον ΓΓ του ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες του βόρειου και βορειοδυτικού ορίου της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εξήγησαν ότι με την κίνηση αυτή καταδεικνύονται τα ακριβή όρια της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, δίνοντας το μήνυμα σε ξένες συνεργαζόμενες εταιρείες ότι η παραβίαση των ορίων συνεπάγεται παραβίαση της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφέρθηκε επίσης ότι η Κύπρος έχει κατ’ επανάληψη καλέσει την Τουρκία σε διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όμως η Άγκυρα απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες για ειρηνική διαπραγμάτευση. Μάλιστα, η πρόσκληση αυτή προς την Τουρκία επαναλήφθηκε με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 12 Δεκεμβρίου 2018.
Παράλληλα, οι ίδιες διπλωματικές πηγές εξήγησαν ότι δεν υπάρχει εύλογη βάση στο διεθνές δίκαιο για τις τουρκικές αξιώσεις στη δυτική θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, υποδεικνύοντας και τη γενική αποδοχή που υπάρχει από τη διεθνή κοινότητα και από τα κράτη της περιοχής για τη μέση γραμμή, ως τη σωστή προσέγγιση για την επίτευξη μιας δίκαιης οριοθέτησης.
Σημείωσαν περαιτέρω ότι θεωρείται εύλογη μια διεκδίκηση όταν αυτή γίνεται μέχρι τη μέση γραμμή, και πως ένα κράτος που κινείται πέραν της μέσης γραμμής θεωρείται ότι δεν ενεργεί καλόπιστα. Αυτό το βλέπουν τα άλλα κράτη και οι νομικές τους υπηρεσίες δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται εν αδίκω, πρόσθεσαν.
Υπέδειξαν παράλληλα ότι στη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για οριοθέτηση της ΑΟΖ γίνεται δύο φορές αναφορά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), αν και το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση ενώ και οι ΗΠΑ που δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS, δέχονται το εθιμικό δίκαιο.
Όσον αφορά την ενδεχόμενη προσφυγή σε διεθνή μηχανισμό επίλυσης διαφορών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Κύπρου και Τουρκίας, οι ίδιες πηγές υπέδειξαν ότι η Άγκυρα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην UNCLOS και δεν αποδέχεται την αναγκαστική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ η Τουρκία επέλεξε να κρατήσει τον εαυτό της εκτός του πλαισίου τέτοιων διαδικασιών επίλυσης διαφορών.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Koursaros312

1. Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλει στο συγκεκριμένο ένταλμα. (π.χ. η συμφωνία για το προσφυγικό) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στη χώρα.
ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΑΘΕΤΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
2. Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα
ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ…
3. Οι έρευνες να γίνουν με το πλοίο Yavuz στα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 τα οποία η Κύπρος θεωρεί δικά της και η Τουρκία δικά της
ΠΑΡΑΝΟΜΟ
4. Να υπάρξουν συνέπειες στα πλοία της Κύπρου που περνούν τα στενά των Δαρδανελίων
ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ
5. Να παρθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τα κυπριακά πλοία, ακόμη και στα επιβατικά για τα οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.
ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ
6. Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα του Ψευδοκράτους.
ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ

chikichiki

Our Turkish commenters are awfully silent…
Περί αυτού όμως, “και δεν αποδέχεται την αναγκαστική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης”, δεν έχουν υπάρξει υποθέσεις όπου σύρθηκαν στη Χάγη χώρες παρά τις αντιδράσεις τους (Νικαράγουα vs ΗΠΑ, Ισραήλ, κ.ά.), και τελικώς εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση εναντίον τους;

Thomas

Έχω την εντύπωση ότι το δικαστήριο της Χάγης δύσκολα θα ασχοληθεί με υπόθεση που δεν θα έχει την συγκατάθεση και των δύο πλευρών ότι θα αποδεχθούν την αρμοδιότητα του.
Όσον αφορά υποθέσεις σαν της Νικαράγουας υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. 1. Ο αντιδικος, στην προκειμένη περίπτωση οι ΗΠΑ, έχει τις δυνατότητες να επιβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου και 2. Το ότι το δικαστήριο αποφάσισε κάτι δεν σημαίνει ότι η Νικαράγουα θα το δεχθεί (όποτε ερχόμαστε πάλι στο 1)
Στο θέμα της Τουρκίας δεν θα είναι εύκολο (για να το πω ευγενικά) να επιβάλλουμε μια ικανοποιητική για εμάς απόφαση. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μέλος του διεθνούς συστήματος (τουλάχιστον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την Νικαράγουα) πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα ένα δικαστήριο θα κινηθεί μονομερώς και ερήμην εναντίον της.

chikichiki

Με συγχωράτε, μάλλον η κακή σύνταξη του σχολίου μου οδήγησε σε παρερμήνευση. Στην υπόθεση που ανέφερα, ενάγων δεν ήταν οι ΗΠΑ αλλά η Νικαράγουα: https://en.wikipedia.org/wiki/Nicaragua_v._United_States η οποία κέρδισε την υπόθεση παρά τις ωρυγές και τα κλάματα των ΗΠΑ. Φυσικά δεν υπήρξε επιβολή της απόφασης (πως θα μπορούσε, άλλωστε), το έφερα όμως σαν παράδειγμα γιατί ως νομικό ντουγάνι με μπερδεύει η ύπαρξη παραδειγμάτων κρατών που κερδίζουν αποφάσεις υπέρ τους παρά την απροθυμία των μηνυόμενων να συμμετάσχουν στις διαδικασίες αλλά εμείς μπλοκάρουμε στο ότι “αυτό το επιτραπέζιο δεν αρέσει στον Αλί”.

Epam Panos

Η Τουρκία για να πάει στο διεθνές δικαστήριο τη διαφορά πρέπει να δεχθεί τόσο την UNCLOS όσο και την πολιτική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για αυτό και έχει υποδείξει ως οδό λύσης τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Πονηρός ο Τούρκος παντα.

chikichiki

Ε νταξ, και η Λιβύη κάποτε αποφάσισε να μη δεχτεί τη UNCLOS αλλά δε της πολυβγήκε, και μάλιστα δεν της βγήκε λόγω γνωστής ομοσπονδίας πολιτειών η οποία “ενώ δεν έχει υπογράψει την UNCLOS, δέχεται το εθιμικό δίκαιο.”(!!)

G.164g ag-cat

Πονάν τα παλληκάρια;

Panos71

Ξέχασες το ” ορέ “,…γαμ& την πουτ@ν@ μου που ειναι ο Mustafa???

George_K

Σε προηγούμενη ανάρτηση και από ανταλλαγή σχολίων που είχα με τον φίλο γείτονα TurkishO, μου έδωσε ένα link του Cem Gurdeniz ναυάρχου (ε.α.) σε φόρουμ του Turkish Heritage Organization με τίτλο Turkey’s Maritime Geopolitics. Ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει αυτά που λέει! Απολαύστε τον…
https://www.youtube.com/watch?v=1jjvwryvM1o

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Απλές λύσεις εκσυγχρονισμού με μεγάλη απόδοση: Ψηφιοποίηση όλμων – A΄ Mέρος

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης – Πρώτο ΜέροςΑπό αμνημονεύτων χρόνων η διοίκηση στρατεύματος στη μάχη περιοριζόταν από τους παράγοντες της ισχύς των δυνάμεων, του χώρου...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Έρχεται η Παρλί! Πέφτουν υπογραφές και για τα Rafale, “έκπληκτοι” οι...

85
 Γύρω στις 25 Ιανουαρίου, θα έρθει στην Αθήνα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να παραστεί, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της στις...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά

Related News

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμάζεται να κινήσει διαδικασία παραπομπής του Τραμπ

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, έκανε γνωστό χθες Παρασκευή ότι έδωσε οδηγίες στην Επιτροπή Κανονισμών του σώματος να προετοιμαστεί...

Frontex: Σε χαμηλό 7ετιας η παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ- Πτώση 76% προς την Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο αριθμός των ανθρώπων που εντοπίστηκαν να διασχίζουν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε κατά 13% το 2020, φτάνοντας περίπου τους 124.000...

Χ .Μάας: Συνεργασία με τις ΗΠΑ για «Σχέδιο Μάρσαλ» για τη δημοκρατία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προτείνει στενή συνεργασία στη μάχη για τη δημοκρατία, μετά την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.«Δεν πρέπει...