28.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Live οι κινήσεις του "Πορθητή" στην Κυπριακή ΑΟΖ

Live οι κινήσεις του “Πορθητή” στην Κυπριακή ΑΟΖ

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Την Παρασκευή 4/5, η Τουρκία έστειλε ένα μήνυμα στο NAVTEX (το διεθνές ναυτιλιακό σύστημα τηλεγραφικής ναυσιπλοΐας), ανακοινώνοντας ότι τα πλοία της θα πραγματοποιούν εργασίες γεώτρησης στη Μεσόγειο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2019.

Δείτε LIVE την θέση του FATIH και πληροφορίες!

Τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν, ζητά με μήνυμα του το Ράδιο Κύπρος, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση για σύλληψη όλων όσοι εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειές του εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσω ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Το μήνυμα του Ράδιο Κύπρος προς το «Φατίχ» και τα υποστηρικτικά πλοία, το οποίο εξασφάλισε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) έχει ως ακολούθως:

«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας, θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς δικαίου και ένα Διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους.
Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας», καταλήγει το μήνυμα που στέλνει το Ράδιο Κύπρος στο «Φατίχ»

 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια αυτών που γίνονται από τουρκικής πλευράς με στόχο την επιβολή τετελεσμένων αλλά και εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων. Οι κινήσεις αυτές γίνονται τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους και εντάσσονται στον σχεδιασμό που καθορίζεται από τους άξονες αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Κυπριακής Δημοκρατίας, υπονόμευσή της, αναβάθμιση της παρουσίας της στο νησί και στην περιοχή

Κατά το ΚΥΠΕ, ο τουρκικός σχεδιασμός είναι ξεκάθαρος. Ο στρατηγικός έλεγχος της Κύπρου, που είναι έκπαλαι η επιδίωξη της Τουρκίας, με ή χωρίς συμφωνία στο Κυπριακό, προωθείται με βήματα και ενέργειες για υλοποίησή του.
Είναι προφανές πως ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο ο Ερντογάν, έστω κι εάν αφορά τον αδύνατο κρίκο της περιοχής, ενισχύει και τα υπόλοιπα, που έχουν να κάνουν με ισχυρούς παίκτες. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά από μια παράνομη τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Είναι σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα σηκώσει μόνη της το βάρος της όποιας τουρκικής πρόκλησης. Κανείς δεν αναμένεται να συγκρουστεί με την Τουρκία για χάριν της Λευκωσίας. Ωστόσο, είναι πρόδηλο πως εάν το καθεστώς Ερντογάν δεν βρει έντονες αντιδράσεις, τότε κανείς δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει στη συνέχεια. Και κάποιες μεγάλες χώρες έχουν συμφέροντα σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.
Πηγή: philenews.com / Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

22 ΣΧΟΛΙΑ

22 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Νικόλας

Ότι και να λέμε, η Ελλάδα κάνει την πάπια. Τόσο απλά. Όλα τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση. Πείτε το, κενό στρατηγικής, πείτε το πολιτική κατευνασμού, πείτε το πολιτική αυτοσυγκράτησης. Όπως και να το πείτε, είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΠΙΑΣ. Για άλλη μια φορά παραβιάζονται τα σύνορα της Κύπρου και η Ελλάδα έβγαλε βόλτα την πάπια της. Και μην αρχίσουν οι αριστεριστές-υπέρμαχοί της πολιτικής της πάπιας, τα σαχλά, “και τι θες να κάνουμε πόλεμο”? Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούν να γίνουν και αν δεν τελεσφορήσουν, ναι πόλεμο. Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε πολεμικές ενέργειες, ας καταργήσουμε και το… Read more »

adpanos

Η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κάτι, μιας και το Τουρκικό Γεωτρύπανο βρίσκεται στην Κυπριακή επικράτεια.
Οπότε τον πρώτο λόγο έχουν οι αδερφοί Κύπριοι. Ας αποφασίσουν αυτοί πρώτοι το πως θέλουν να διαχειριστούν το πρόβλημα και εμείς ας ακολουθήσουμε ….
Δεν μπορουμε να αποφασίσουμε εμείς για την Κύπρο.
Σίγουρα χωρίς να το γνωρίζουμε έχουν ήδη σχεδιαστεί διάφορες απαντήσεις από την πλευρά μας σε επίπεδο σεναρίων.
Νομίζω πως και οι Κύπριοι και οι Ελλαδίτες είχαν προδιαγεγραμμένη μια τέτοια κίνηση από τους Τούρκους και σίγουρα έχουν μελετήσει αρκετά τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν.

megisteas

Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να κάνει κάτι. Η Τουρκία δεν θέλει να κάνει γεώτρηση σε δική της ΑΟΖ αλλά στις Κύπρου. προσχημα η, και καλά, προστασία τον συμφερόντων των Τουρκοκυπριων. Όπως αυτή έτσι και εμείς. Τα γνωστά, σφυρίζω αδιάφορα αλλού. Αν τα καταφέρουν εκεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου είναι χαμένη. Αλλά να μου πεις με τι να πας εκεί κάτω και τι να κάνεις; αντε κάνα υποβρύχιο. Αεροπορία ξέχνα την. Μεγάλα πλοία….. Τρίχες.

NaturalKiller

There is no such thing as Kastelorizo EEZ lol. An island which is 12 km2 can not give you a right to claim an 40.000 km2 EEZ. Come back to reality. Turkey has the longest shore in this region

Fingolfin

Yes but it must be so depressing for you to be surrounded by Greek islands (Kastelorizo-Cyprus). It must also be depressing that you are surrounded by Greek islands dispersed in the Aegean. No much luck for you neighbor, blame the geography.

George_K

It is very simple neighbor with the silly name…
Start by signing the UNCLOS treaty, and then we can discuss who has the right to claim EEZ and which. Till then… stay on your eggs… 😉

NaturalKiller

Ahh dont get offended by my name dear neighbor..Its just a name of an immune cell in our body..Orr wait are you microbe?? lol

George_K

It seems it’s the best you can do, regarding your answer. It doesn’t surprises me, on the contrary I would say..
Anything to say about UNCLOS treaty?
Or maybe you can say something about the parody – elections in Constantinople.
Or about the demonstrations in its streets…
You can speak freely here, it’s a democratic free website…

MisCo

Ποια ειναι αυτα τα πολλα που θα κάνεις που δεν θα οδηγησουν σε πολεμο? Με ποιο δικαιωμα θα χωθεις σφηνα σε διαφορά τριτων ακάλεστος? Αν θες να χάσεις το οποιο δίκαιο έχεις αρπα το G-3 σου και όρμα. Αυτοι σε κάλεσαν στο δικο τους πάρτυ και σε περιμένουν. Αυτοι εχουν επιλεξει τον τοπο και τον χρονο για σενα. Αν υπάρχουν αλλοι προθυμοι πρωτοι (ΕΕ, Ισραηλ), γιατι να μπεις εσυ μπροστάρης? Πως είσαι σίγουρος οτι κάνουμε την πάπια και οχι το καρχαρινι? Εχεις εικονα απο τον θάλαμο επιχειρησεων? Τελος τελος, οι δεξιοι-υπερμαχοι της πολιτικης γερακιου, ποσες δυναμικες απαντησεις – πολέμους έχουν… Read more »

Νικόλας

Σε ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις μέχρι κεραίας το αρχικό μου σχόλιο. Απλά να γνωρίζεις πως εκτός του ότι είμαστε εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο,υπάρχει το Ενιαίο αμυντικό δόγμα και η εκφρασμένη στάση της ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, πως νέος ΑΤΤΙΛΑΣ σημαίνει και πόλεμο. Από τις ελληνικές κυβερνήσεις μέσα στο Κοινοβούλιο. Και πάλι σε ευχαριστώ που επιβεβαίωσες τα λεγόμενά μου. (Σε διαφορά τρίτων -λέει-ακάλεστος..χαχαχαχαχα!!!!). Ειδικά την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης επικαλέστηκε η Τουρκία και κατέλαβε την μισή νήσο!!! Οπότε έχουμε όχι μόνο την ηθική , αλλά και την νομική ευθύνη και υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας.. (Σε διαφορά τρίτων λέει και είναι… Read more »

adpanos

Αν αναφέρεσαι σε εμένα να σου πω πρώτα πως δεν είμαι αριστερός. Ειδικά με την έννοια που έχει πάρει ο όρος τελευταία … Δεύτερον, κανείς δεν είπε πως δεν θεωρούμε τους Κυπρίους Έλληνες ή πως δεν θέλουμε να συνδράμουμε στον αγώνα τους. Το θέμα είναι πως η Κύπρος πρέπει να λογίζεται σαν ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό κράτος με κυρίαρχα δικαιώματα. Αν θέλουμε να την σέβονται και να την λογίζουν ως τέτοια (ανεξάρτητη) στο διεθνές στερέωμα, πρέπει εμείς πρώτοι να το αναγνωρίζουμε και να το ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΩΣ . Δεν πρέπει να θεωρούν οι εταίροι μας πως η Κύπρος είναι προτεκτοράτο της Ελλάδας ….… Read more »

Fingolfin

Νικόλα υπάρχουν κάποια στάδια πριν πας σε πόλεμο. Υπάρχουν διαβήματα, κυρώσεις, εμπάργκο και λοιποί διπλωματικοί τρόποι. Σε επιθετικές ενέργειες (bloody business) πας σαν ύστατη επιλογή.

Νικόλας

Τι διαφορετικό είπα είπα εγώ?

Fingolfin

Απλά μίλησες για “πολιτική της πάπιας”. Εγώ θεωρώ πως θα δράσουμε αφού οι Τούρκοι κάνουν μονομερή ενέργεια ώστε να έχουμε την διεθνή κοινή γνώμη με το μέρος μας. Βέβαια χάνουμε τη δυνατότητα προληπτικού χτυπήματος αλλά αυτά είναι επιλογές. Επίσης αναμένω κυρώσεις τόσο από ΗΠΑ όσο και από ΕΕ αν τα πράγματα χειροτερέψουν.

milman

Προτείνω,κλείσιμο τον οδικών αρτηριών στον Εβρο για τα τούρκικα φορτηγά ,που κατά χιλιάδες περνούν καθημερινά,με κάποια δικαιολογία περί αναμενόμενης τρομοκρατικής επίθεσης,μέχρι να μετακινηθεί το πλοίο!
Όσο για το μεγάλο όπλο της Τουρκιάς ,που με αυτό εκβιάζει τους Ευρωπαίους ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες όποτε θέλει ,πρέπει έστω και ανεπίσημα να καταλάβει η Τουρκία ότι μια αντιδράσει της Ευρώπης μπορεί να είναι η επιστροφή μέρος απο τα 5-6 εκατομμύρια Τούρκων που ζουν και εργάζονται στην Ευρώπη πίσω στην πατρίδα τους !

Nestoras

Εδώ τελειώνουν τα ψέμματα!
Τώρα θα δούμε τη … δύναμη της διπλωματίς με μηδενική δύναμη αποτροπής!
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει κάποιοι σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι πως όταν ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ τα δικαιώματα σου, κάποιοι μπορεί να σε βοηθήσουν! Όταν ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ, επειδή τα δικαιώματά σου παραβιάζονται, τότε ΜΟΝΟ ΛΥΠΗΣΗ εισπράτεις!

adpanos

Πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι. Υπάρχει πολύ ψωμί ακόμα στο όλο θέμα. Μπορούν να άρουν τα προνόμια που απολαμβάνει η Τουρκία στις εμπορικές σχέσεις της με την Ε.Ε. Μπορούν να προβούν σε εμπάργκο εξαγωγών και εισαγωγών από αυτή. Μπορούν σε συνεννόηση να στείλουν δυνάμεις περιφρούρησης της ΑΟΖ. Επίσης να δούμε τι θα πει και ο ΟΗΕ σε συνδυασμό με το αν η Τουρκία απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ. Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως να δούμε επέμβαση και του ΝΑΤΟ με σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ. Τέλος υπάρχει η πιθανότητα να προβούμε και εμείς σε κάποιο αντίστοιχο τετελεσμένο. Γενικά πολλά… Read more »

Steve

Μακάρι να είναι όπως τα λές αλλα μου φαίνεσαι πολύ αισιόδοξος…
Πώς θα αντιδράσει η ΕΕ ενώ όλόκληρη κάνει business μαζί τους?

Από το ΝΑΤΟ πολυ δύσκολα θα βγεί!!! Δεν θέλουν να τους κανουν δώρο στην ρωσία οι αμερικάνοι… θα το είχαν κάνει ήδη….. εδώ με τα s400 και τους λένε απλά οτι δε θα τους δώσουν f35..

Άν θα ήταν να στείλουν δυναμεις περιφρουρηρης θα ε’ιχαν στείλει ήδη… αφού ήξεραν ότι θα κατέβει το πλοιο και ειναι εκει μια μέρα… ασχέτως αν μπορει η όχι να κάνει γεώτρηση.

Δημήτρης

Η πολιτική της Ελλάδας απέναντι σε κρίσεις είναι γνωστή. Δηλαδή κλάφτα Χαράλαμπε. Σχεδόν όλα τα κόματα έχουν περάσει από την θέση της κυβέρνησης. Η πολιτική είναι μία. Αυτή του κατευνασμού. Τώρα, στην περίπτωση του Πορθητή η Κύπρος έπρεπε να περιμένη αυτήν την εξέλιξη. Έπρεπε να παραχωρίσει με άδεια τα υπόλοιπα θαλασσοτεμάχεια σε μεγάλες εταιρείες για να μην μπορούν τα μεμέτια να κουνηθούν. Άν κάποια στιγμή ξεκινήσουν γεώτρηση, άντε βγάλτους. Ξαναλέω. Αυτήν την εκδοχή την ήξεραν οι Κύπριοι, τι περίμεναν;

MPAMPIS

Καλησπέρα ειμαι ο χαραλαμπος…… σωστά τα λες αλλα αν πρόσεξες το τρυπάνι ειναι γύρο στα 80-90km απο τις κυπριακές ακτές (εμβέλεια mm40 bl2-70km) τελικα μηπως η ΑΟΖ σου φτάνει μεχρι εκεί που φτάνουν οι πύραυλοι σου;

Babis_UK

Η περιπτωση τουρκικης γεωτρησης στην Κυπριακη ΑΟΖ ειναι μια τρομερη προκληση, η μεγαλυτερη απ το 74 για τον Ελληνισμο, καταφορη παραβιαση της Εθνικης κυριαρχιας της Κυπρου αλλα δεν ειναι αιτια πολεμου (ακομα). Θα ηταν μεγαλο λαθος σ αυτη τη φαση να παιξουμε το το παιχνιδι της τουρκιας επικαλουμενοι τα περι εγγυητριας δυναμης. Αυτα τα επικαλειται η τουρκια οταν απαιτει να μεινει στρατος κατοχης στο νησι ακομη και μετα απο πιθανη επανενωση. Η Κυπριακη δημοκρατια ειναι αρχικα ανεξαρτητο κρατος, δευτερον και παρα πολυ σημαντικό μελλος της ΕΕ ενω η Ελλαδα πρεπει να αποτελει την τελευταια γραμμη αμυνας σε περιπτωση που τα… Read more »

adpanos

Ακριβώς τα ίδια σκέφτηκα και εγώ.
Στην περίπτωση αυτή δεν θέλει γιαταγάνι και καριοφίλι, θέλει πονηριά.
Πρέπει να φανεί σε όλη την οικουμένη ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα.
Μετά όλα θα έρθουν μόνα τους.
Στην τελική θα υπάρχει και ο στρατός.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και...

7
Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 3.99 $

Related News

Top Secret: Το αναγκαίο εγχειρίδιο της CIA για τις αποστολές των U-2

Ένας πιλότος U-2 πηγαίνει σε πολλά μέρη αλλά στο μόνο που δεν μπορεί να πάει είναι το «μέρος». Αν και στις 8 με 12...

ΓΕΕΦ: Συνεκπαίδευση με Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στο άλμα στατικού ιμάντα στην οποία συμμετείχε...

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

PZL M18B: «Μυρωδιά 100LL, Καπνίλα και Ιδρώτας»

Τα «Πεζετέλ» είναι καταδικασμένα να δρουν στην «σκιά» των πυροσβεστικών Canadair. Στις φωτιές όμως είναι από τα πρώτα μέσα που στέλνουν για να περιορισθεί...

Η Διπλωματική Αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με δωρεές και ψηφιακά δρώμενα

Αθήνα - Ανταποκρινόμενοι στις ελληνικές κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές που περιορίζουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και ενθαρρύνουν τις κοινωνικές αποστάσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x