32.3 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ O CEO της Airbus προτείνει συγχώνευση των δυο ευρωπαϊκών μαχητικών 6ης γενιάς

O CEO της Airbus προτείνει συγχώνευση των δυο ευρωπαϊκών μαχητικών 6ης γενιάς

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 92
  •  
  •  

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Airbus έκανε έκκληση για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών και προειδοποίησε ότι η ήπειρος πρέπει να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία.

Η παρέμβαση του κ. Guillaume Faury, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του αεροναυπηγικού κολοσσού τον Απρίλιο, έρχεται εν μέσω εντάσεων κατά του Brexit και της διατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η Faury, πρώην επικεφαλής του τμήματος εμπορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Airbus, δήλωσε ότι θα ήταν λογικό να συνδυαστούν τα δύο προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς της Ευρώπης – δηλαδή το Tempest, το οποίο είναι βρετανική πρωτοβουλία και στην οποία έχουν προσχωρήσει η Ιταλία και η Σουηδία καθώς και το FCAS, που είναι μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία στην οποία έχει προσχωρήσει κι η Ισπανία.

“Η Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό πρόγραμμα για την εξασφάλιση της αεροπορικής και διαστημικής κυριαρχίας της”, δήλωσε σε συνέντευξή του που παραχώρησε στους Times. “Μπορούμε να κάνουμε ένα τέτοιο έργο σήμερα την εποχή του Brexit; Πιθανώς όχι. Επομένως, είναι σημαντικό το FCAS [γαλλο-γερμανικό έργο] να συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός.

Πριν λίγο καιρό, η Airbus είχε παροτρύνει τις αντίστοιχες κυβερνήσεις να επιταχύνουν την χρηματοδότηση για το πρόγραμμα FCAS, καθώς υπήρχε μία σχετική κωλυσιεργία ως προς αυτό.

Dassault και Airbus καλούν τις κυβερνήσεις τους να υπογράψουν τα συμβόλαια για το νέο μαχητικό FCAS

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι είναι πρακτικά τρομερά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο και οι κυβερνήσεις τόσο πολλών χωρών να πειστούν να συμμετάσχουν σε ένα και μόνο πρόγραμμα στο οποίο κανείς δεν θα έχει την πρωτοκαθεδρία ή έστω ένα κυρίαρχο ρόλο.

Παραδοσιακά, όσα μαχητικά ή άλλα αεροσκάφη κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη ήταν σχεδόν όλα εμπορικές αποτυχίες όταν ήταν αποτέλεσμα κοινοπραξιών μεταξύ δυο ή περισσότερων χωρών. Αντίθετα, όσα ήταν καθαρά εθνικά προγράμματα, τα πήγαν πολύ καλύτερα τόσο σε πωλήσεις όσο και στα περιθώρια ανάπτυξης που είχαν.

Το πρόβλημα είναι με τις υπερβολικά πολλές διαφορετικές προδιαγραφές που πέφτουν στο τραπέζι, απαιτήσεις και δυνατότητες χρηματοδότησης από την κάθε χώρα, στοιχεία που όλα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή με π.χ. αλλαγή κυβέρνησης ή πολιτικής σε κάποια από τις συμμετέχουσες χώρες με αποτέλεσμα προβλήματα στον ρυθμό ανάπτυξης ή / και παραγωγής.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 92
  •  
  •  
- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

13 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stavrogin

Τα αυτονόητα

Genesis

Με πρόλαβες…
+1

Halo117Spartan

Μάλλον ο CEO της Airbus βλέπει ότι το FCAS θα συναντήσει εμπόδια στην ανάπτυξή του,μπορεί να είναι κοστοβόρο απ’ ότι αρχικά υπολογιζόταν,έτσι κατέληξε στην ιδέα να συνεργαστεί με την BAE SYSTEMS και με τους υπόλοιπους που συμμετέχουν στο έργο του Tempest.
Πιστεύω πως είναι δύσκολο να συγχωνευτούν γιατί θα πρέπει να ξαναπιάσουν χαρτί και μολύβι να ξανασχεδιάσουν καινούργιο μαχητικό(αν διαφωνούσαν ως προς τις απαιτήσεις) και ότι θα καθηστερήσουν,συν ότι παίζονται μεγάλα συμφέροντα και προβολή ισχύος πχ η Βρετανία ότι μπορεί να φτιάξει ένα ικανό μαχητικό.

LYK

Κύριοι. Απλά το στέλθ είναι πλέον βάρος καθώς ναι μεν ανιχνεύεται εύκολα από μεγάλες αποστάσεις μέσω της τρομακτικής αύξησης της εκπεμπόμενης ισχύος με νέο ραντάρ, αφετέρου έστω και σε μικρό βαθμό υποσκελίζει τις κινηματικές επιδόσεις. Πάει μάλλον η τεχνολογία ανίχνευσής στελθ σε μεγάλες αποστάσεις προς THALES οπότε βλέπω τους Γάλλους να έχουν το πάνω χέρι καθώς και οι νέες υπολογιστικές τεχνικές αεροδυναμικής πάνε στους Γάλλους. Αυτά ΜΑΛΛΟΝ |

Spyros

Too many cooks spoil the broth.

Trop de cuisiniers gâtent la sauce.

Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει.

Διαλέγετε και παίρνετε. Θα υπάρχει και Γερμανική εκδοχή αλλά δε τη ξέρω.

ilias1

Έχουμε δύο διαχρονικά λάθη και μια λύση που ακόμα δεν είναι διατεθειμένος κανείς να δώσει, γιατί πολύ απλά η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη. Λάθος 1. Η Εθνική ανάπτυξη προηγμένων μαχητικών από Ευρωπαϊκές χώρες, έχει δημιουργήσει κατά καιρούς αξιόλογα αεροσκάφη, κατά κανόνα όμως ακριβότερα και με λιγότερες αναβαθμίσεις από τα αντίστοιχα made in usa. Η βασική αιτία είναι το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και η αδυναμία επίτευξης οικονομιών κλίμακας, εξαιτίας των περιορισμένων ποσοτήτων Λαθος 2. Η σύμπραξη ευρωπαϊκών κρατών στην ανάπτυξη προηγμένων μαχητικών, αν και θα έπρεπε να είναι η λύση, στην πραγματικότητα ισχύει ότι αναφέρει το άρθρο. Διαφορετικές προδιαγραφές, διαφορετικά επίπεδα… Read more »

Μιχάλης

Η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο με τους εκσυγχρονισμούς των υπαρχόντων μαχητικών (F16 – Mirage) ακόμα και με την προμήθεια των Mirage 2000-5 της Ταιβάν και στο άμεσο μέλλον να επιλέξει το F35 και ταυτόχρονα να συμμετέχει ως έτερος στο νέο Ευρωπαικό μαχητικό έκτης γενιάς και να το προμηθευτεί και αυτό σε ανάλογους αριθμούς.

Το μέλλον πρέπει να είναι F35 και το FCAS.

Εύχομαι μόνο να μην χαθεί και τώρα όπως στο παρελθόν η ευκαιρία συμμετοχής μας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

LYK

Συμφωνώ Μιχάλη. F-16 σε άριστη κατάσταση και -5 από Ταιβάν. Οπότε έχουμε 210 αεροσκάφη πρώτης γραμμής και εγώ προσωπικά θέλω και τα F-4 ICE.

ίσως και 20-30 F-35 για να αναγκάσω τους Τούρκους να ξοδέψουν 10 δις σε ραντάρ έτσι όπως είναι το έδαφος της Μ. Ασίας.

Halo117Spartan

Γιατί όχι και το Tempest?

George

Τα 70 F-16 σε adv, τα adv σε V συν επιπλεον Μ-2000-5 και ομεγενοποίσή τους στη συνέχεια
2 τύποι, 3 υποτύποι κι όλα καλύτερα ή ισάξια των α/ε της TAF με σχετικά παρόμοιους αριθμούς κι όλα αυτά με μικρό budget
Μετά ανάλογα του τι θα κάνει η Τουρκία……

Nikolaos

Ο τσέο είναι πονηρός, κι αυτά που λέει μην τα τρως! Η ιστορία των ευρωπαϊκών διακρατικών συνεργασιών στα μαχητικά είναι μια ιστορία αφενός επαρκούς πλήρωσης των επιχειρησιακών απαιτήσεων των κατασκευαστριών χωρών, αφετέρου μεγάλης εμπορικής αποτυχίας, υπερβάσεων κόστους και διαβρωτικών ερίδων. Το Jaguar ήταν ένα ώριμο, συνειδητοποιημένο σχέδιο μονού ρόλου, που απέδωσε εκπληκτικά και με ήπιο κόστος χρήσεως σε ρόλους τόσο ΝΑΤΟ όσο και αποικιακούς, και σε συγκρούσεις υψηλής έντασης, με τεράστια επιβιωσιμότητα, αξιοπιστία, εξελιξιμότητα και επιχειρησιακή ευελιξία υπό τραγικές συνθήκες, εκεί όπου μόνο τα Landcruiser δεν χαλάνε. Εξαγωγές; Ένας σεβαστός αριθμός στην Ινδία, και από μια ντουζίνα σε Ομάν, Εκουαδόρ… Read more »

a3_mike

Δεν θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα!
Οι αμερικάνοι σχεδιάζουν συστήματα για να πολεμίσουν. Οι Ευρωπαίοι για να απασχολούν τις βιομηχανίες τους.

KEKW

 Nikolaos 1. Οι Αγγλοι και οι Ιταλοι εχουν αλλες προδιαγραφες για το μαχητικο τους, γιατι εχουν ηδη F-35. Θελουν δλδ ενα αντοιστοιχο F-22. Οι Γαλλοι και οι Γερμανοι θελουν ενα stealth πολλαπλων ρολων, οποτε εκ των πραγματων δεν μπορει να υπαρξει συνεργασια. 2. Καποιοι (οπως εσεις) φοβουνται οτι το FCAS θα εχει την ιδια τυχη με το MALE RPAS. Στο FCAS ομως οι Γαλλοι δε θα επιτρεψουν να γινουν τετοιες υποχωρησεις. Θεωρω επισης οτι θα καμφθουν οι οποιες δυσανεξιες των Γερμανων σε εξαγωγες. Δεν μπορεις να πουλας T214 σε Σουλτανους και να αρνεισαι να πουλησεις σε Σειχηδες και Εμιρηδες. 3.… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

255
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 3.99 $

Related News

Ειδική ομάδα έχει συγκροτήσει η Airbus για να διεκδικήσει το πρόγραμμα προμήθειας νέων ελικοπτέρων σε διαμόρφωση SOF

Με τα μάτια στο πρόγραμμα Land 2097 Phase 4 του Αυστραλιανού Υπουργείου Αμύνης για την προμήθεια έως 16 ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων, η Airbus συγκρότησε...

Ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των Apache και των Chinook στην Ινδία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας Boeing, τα τελευταία από τα 37 ελικόπτερα AH-64E Apache και CH-47F Chinook παραδόθηκαν στην Ινδική Πολεμική Αεροπορία και...

Νέο αυτοκινούμενο πυροβόλο στο κινεζικό 74ο Απόσπασμα Στρατιάς

Η Χερσαία Δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAGF) παρέλαβε πρόσφατα το νέο τροχοφόρο αυτοκινούμενο οβιδοβόλο των 155mm του οποίου η ονομασία λέγεται...

ΟΗΕ: Ο κόσμος εισέρχεται στην «Δεύτερη Εποχή των Drones»

Η ανεξέλεγκτη διάδοση των στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η παντελής έλλειψη κανόνων χρήσης τους χαρακτηρίζει την «δεύτερη Εποχή των Drones» προειδοποιεί η ειδική...

Βορειοκορεατικός Στρατός: «Σπιτικές» μέθοδοι βελτίωσης συσσιτίου!

Το φαγητό του στρατού είναι πηγή άπειρων ιστοριών και ανεκδότων αλλά στην Βόρειο Κορέα το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο. Διότι πίσω από τις...
- Advertisement -