FCAS, θα μπορούσε να είναι το ελληνικό GF-X* ή θα τρέχουμε πάλι στο +5 να παρακαλάμε για … δανεικά αεροσκάφη;

36
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

 

Η υπογραφή μεταξύ Airbus και Dassault την περασμένη εβδομάδα για την ανάπτυξη του FCAS ήταν αναμενόμενη. Οι κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών της Ευρώπης συνασπίζονται προκειμένου Η Γηραιά Ήπειρος να συνεχίσει να έχει την αμυντική της αυτονομία. Κι όταν λέμε για την Ευρώπη, μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξαίρεση της Βρετανίας μάλλον έχει “θορυβήσει” την BAe Systems, που θα ήθελε να συμμετάσχει σε ένα Project σαν αυτό του FCAS. Η αποχώρηση όμως της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, και η απόλυτη σύμπλευσή της με τις ΗΠΑ, δείχνει πως δεν επιθυμεί και “πολλά πολλά” με τους Ευρωπαιοενωσίτες. Η BAe Systems, λίγους μήνες νωρίτερα, σε μια εξέλιξη που πέρασε στα πολύ “ψιλά” γράμματα, δια του διευθύνοντος συμβούλου, είχε δηλώσει πως “η εταιρεία ήδη συμμετέχει σε ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς”, και μιλούσε για το τουρκικό TF-X! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Βρετανοί διατηρούν εξαίρετες σχέσεις με την Τουρκία.

Γυρνώντας τώρα στο FCAS, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι η συνέχεια του nEUROn από γαλλικής πλευράς, μαζί με αρκετές μελέτες της Airbus για ένα μελλοντικό πεδίο μάχης και τα όπλα που θα απαιτηθούν. Πρέπει να τονίσουμε ότι το FCAS δεν είναι ένα αεροσκάφος, ή ένα UCAV, είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εναέριας μάχης που ενσωματώνει υπάρχουσες και μελλοντικές πλατφόρμες, και τις ενσωματώνει σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο που συνεργάζεται με δεκάδες συστήματα (δείτε το επισυναπτόμενο βίντεο).

Για παράδειγμα, μια αποστολή κρούσης μπορεί να γίνεται από μαχητικά FCAS, που δέχονται δεδομένα από προωθημένα UAV μεγάλου υψόμετρου, οι στόχοι βομβαρδίζονται από πυραύλους cruise που εξαπέλυσαν μεταγωγικά, οι δευτερεύοντες στόχοι από έξυπνες βόμβες που έριξαν μαχητικά 4,5 γενιάς (Rafale, Typhoon, F-16V κλπ), ενώ η αεροπορική υπεροχή εξασφαλίζεται με την κατάρριψη των εχθρικών μαχητικών από UCAV τύπου nEUROn! Όλα αυτά με την κάλυψη ιπτάμενων ραντάρ και δορυφόρων. Η όλη εικόνα είναι πολύ δύσκολο να μπει στο κεφάλι κάποιου που έχει μείνει στον Πόλεμο της Κορέας και σκέφτεται F-86 vs MiG-15, αλλά τα πράγματα στο μέλλον θα είναι κάπως έτσι.

Η Ελλάδα, ειδικά μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ευαίσθητες περιοχές, και με ευθύνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χρειάζεται για πρώτη φορά να κοιτάξει μπροστά. Δεν γίνεται να είμαστε μια ζωή ιστορικά ουραγοί των γεγονότων. Χρειάστηκε να χαθεί η μισή Κύπρος για να αγοράσουμε εσπευσμένα Mirage F-1. Χρειάστηκε να αμφισθητηθούν τα Ίμια για να καταλάβουμε πως τα νησιά μας και οι βραχονησίδες είναι χωρίς επαρκή άμυνα, καθώς βασίζονταν σε οπλικά συστήματα εποχής πολέμου Κορέας.

Τότε, τελείως βιαστικά, αγοράσαμε ότι αγοράζονταν, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, ενώ οι ικανοί έκαναν και το “κουμάντο” τους, βάζοντας μερικές δεκάδες εκατομύρια την “πάντα” για τα γεράματα. Ευτυχώς η Ελληνική Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της, αλλά τα προγράμματα ενίσχυσαν την άμυνά μας τόσο ετεροβαρώς, που τελικά δημιούργησαν πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν. Για περισσότερα σας παραπέμπουμε σε σειρά άρθρων της έντυπης ΠΤΗΣΗΣ. Ας γυρίσουμε τώρα στο θέμα της δημοσίευσης.

Μιας και δεν προβλέπεται εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων τα επόμενα χρόνια, η χώρα μας θα παραμείνει αναγκασμένη να εξοπλίζεται στο διηνεκές. Καθώς οι αμυντικές μας ανάγκες είναι καθορισμένες, ξέρουμε τι έχουμε να προστατεύσουμε, και ξέρουμε τι έκανε, τι κάνει και τι σκοπεύει να κάνει ο αντίπαλος, ίσως είναι καιρός για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία μας να δράσουμε προληπτικά.

Η ιστορία με τις FREMM ήταν ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Βλέπαμε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ και τις Kortenaer να γερνούν, τους Τούρκους να ρίχνουν συνεχώς νέα πλοία στην θάλασσα, να εκσυγχρονίζουν τα δικά τους, και κάθε φορά που οι επιτελείς του Ναυτικού χτυπούσαν την καμπάνα, το πολιτικό προσωπικό αδιαφορούσε. Όταν η αγορά των 6 FREMM HN θα μας έδινε λύση, θα φτιάχνονταν στην Ελλάδα και θα ήταν μικρά καταδρομικά από πλευράς οπλισμού, η σημερινή κυβέρνηση κατακεραύνωνε την προμήθεια και μιλούσε ανοιχτά για “σκάνδαλο”. Σήμερα όμως αναγκαστικά ζητάμε ενίσχυση με δυο από αυτά τα “άχρηστα” πλοία, γιατί η Τουρκία το μόνο που δεν έχει ζητήσει από νησιά είναι ο Σκορπιός στο … Ιόνιο. Δεν είναι αντιπολίτευση, άλλωστε τα ίδια σχεδόν κάνει κάθε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ιστορικά στην Ελλάδα.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή που πρέπει η κυβέρνηση, μαζί με σύσσωμη την αντιπολίτευση να σκεφτούν ΕΘΝΙΚΑ, με γνώμονα την Ελλάδα και το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα FCAS είναι εκ των ων ουκ άνευ, και πρέπει άμεσα η Ελλάδα να συμμετέχει με την EAB. Η ΕΑΒ έχει ήδη εργαστεί για το nEUROn, και θα μπορέσει να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην Κοινοπραξία του FCAS. To μόνο που χρειάζεται, αντί να παρακαλάμε για φρεγάτες που τις θέλουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, να γίνει μια συνεννόηση με τους Μακρόν και Μέρκελ, και να μπούμε άμεσα, σαν ιδρυτικό μέλος στο FCAS.

Μάριος Δημητρίου

 

GF-X (Greek Fighter)

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ellinokyprios
Member
Ellinokyprios

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο προγραμμα FCAS θα έπρεπε να είναι εκ των πραγμάτων αυτονόητη!
Πιστεύω επίσης ότι και η Κύπρος πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για την Άμυνα, και να συμμετέχει στην Έθνική αμυνα γενικά!
Διερωτούμαι αν θα μπορούσε συμμετέχει και η Κύπρος, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σαν κι’αυτό, με κάποιο τρόπο, αν μη τι άλλο ενισχυτικό στην συμμετιχή της Ελλάδας;

Π. Ν. Β
Guest
Π. Ν. Β

“Ευτυχώς η Ελληνική Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της”

Εδώ γελάμε…

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)
Guest

ακόμα γελάω…

hal9000
Guest
hal9000

Εγώ δεν γελάω γιατί με κάτι τέτοια σχόλια “ξεπλένονται” οι υπόλοιποι που ΔΕΝ πηγαν φυλακή αν και θα ‘πρέπε.

dimitrov
Member
dimitrov

Όποιος έχει στοιχεία τα πάει εκεί που πρέπει και τελειώνει το θέμα. Κυβέρνηση έχουμε, δημοκρατία έχουμε (ελπίζω) οπότε ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Ο μόνος που ξεπλένει κάτι είναι η αδιαφορία ή η ανικανότητα ή σκοπιμότητα κάθε κυβέρνησης. Δικαστές δεν είμαστε εμείς. Σε κάθε περίπτωση οι πραγματικοί δικαστές θελουν στοιχεία. Σχόλια κάνουμε εμείς εδώ για κάτι σημαντικό κι εξειδικευμένο. Αν δεν μας αρέσει η δικαιοσύνη υπάρχουν τα κατάλληλα όργανα να το εκφράσουμε.

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)
Guest

Στοιχεία; Μιλάμε για παραγεγραμμενα εγκλήματα με τον νόμο Βενιζέλου. Στοιχεία υπάρχουν άπειρα. Άλλωστε σε άλλες χώρες έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί άνθρωποι για μίζες που δώσανε σε Έλληνες πολιτικούς και κόμματα.

Αλλά εδώ υπάρχει αυτή η σκανδαλώδης ασυλία και διαφθορά στους κόλπους της δικαιοσύνης, ίσως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Απλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι η δικαιοσύνη είναι νησίδα ποιότητας σε ένα κράτος που έχει τόσο χαμηλή απόδοση. Ας μη ξεχνάμε ότι η τρόικα θεωρεί ότι η δικαιοσύνη είναι τομέας με πολλά προβλήματα. Αρα το ότι δεν υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις μάλλον κάτι αλλο σημαίνει κι όχι ότι όλα είναι καλά.

dimitrov
Member
dimitrov

Τους νόμους αγαπητοί φίλοι οι πολιτικοί τους ψηφίζουν και οι ιδίοι τους καταψηφίζουν η τους αναιρούν. Οπότε το πρόβλημα το βάζουν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις. Και αυτοί το διατηρουν. Όχι οι δικαστές. Τα περί παραγραφής και ανευθυνοτητας υπουργών οι κυβερνήσεις μπορούν να το αλλάξουν. Να το θυμομαστε στην καλπη. Αν θέλουν βέβαια. Κατά τα άλλα είπαμε … Όποιος έχει άφθονα στοιχεία τα καταθέτει …. Και ναι η δικαιοσύνη μπορεί να είναι νησίδα ποιότητας σε ένα κράτος σαν το δικό μας όπως πχ αλλωστε και η ΠΑ. Φτανει και τους 2 να τους αφήσουν να κανουν τη δουλειά τους. Και… Read more »

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

dimitrov
Θερμά συγχαρητήρια για την νηφάλια κι εμπεριστατωμένη προσέγγιση!!!

Spyros
Member
Spyros

Ανοησίες. Εγώ λέω να συναρμολογήσουμε το Spitfire που έχει σε κούτες το Μουσειο της ΠΑ και να το αναβαθμίσουμε με Link-16 και είτε Iris-T ειτε με Mica — ο,τι είναι ευκολότερο, δε θα τα χαλάσουμε…

Σοβαρολογωντας (προσπαθώ, ειλικρινά), ελπίζω να έχουν επιτελείς κλπ την ίδια γνώμη με εσάς. Προσωπικά θα θεωρούσα πιο πρόσφορο να διατεθεί μέρος των κερδών από τα επιτόκια των δανειστών μας σε ένα τέτοιο προγραμμα ενεργού R&D εντός της ΕΕ, από τις [οριακά αν όχι εξόφθαλμα] σπασμωδικές κινήσεις τύπου «δώσε κι εμένα μπάρμπα [Φώτη]».

desperadonik
Member
desperadonik

Κατι τετοιο επρεπε και μπορουσε να γινει με το Eurofighter. Ας ελπισουμε να γινει τωρα που παρουσιαζεται αλλη μια ευκαιρία με πολλαπλα βιομηχανικα, οικονομικα, κοινωνικα, αναπτυξιακα και τεχνολογικα οφελη αλλα και μια ευκαιρια να δειξει σε ολους η Ελλαδα πως εννοειται η ευρωπαικη αλληλεγγύη και αμυντικη ολοκληρωση με πραξεις οταν αλλοι υψώνουν φραχτες ή ξεζουμίζουν τους εταιρους τους. Αρκει οι ιδεοληψιες, οι μικροκοματισμοι και οι κοντοφθαλμοι πολιτικοι να μην κανουν την δουλεια τους. Οχι τσιγγουνιες παιδια!!

Aias
Member
Aias

Αγαπητέ φίλε δεν νομίζω να τέθηκε ποτέ θέμα συμμετοχής μας στο πρόγραμμα του τυφώνα.
Χωρίς να θέλω να πατήσω σε στερεότυπα ,νομίζω πως η χώρα μας είχε περισσότερη αξία ως πελάτης παρά ως εταίρος.
Ρόλος που μας δόθηκε τελικά και παράλληλα αιτία που μας απαγόρευσε την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του f35.

Thras
Member
Thras

η προσφορά για τη συμμετοχή στο Eurofighter έγινε, αλλά δεν την αποδεχτήκαμε. Ίσως και καλύτερα με την τελική εξέλιξη του προγράμματος και την περιορισμένη επιτυχία που σημείωσε το Typhoon.

Σίγουρα ήταν λάθος η απουσία μας από το JSF!
Σίγουρα θα είναι λάθος η απουσία μας απο το FCAS. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί…

Aias
Member
Aias

Πρόταση για συμμετοχή και συμπαραγωγή εκείνη την εποχή έκαναν οι γάλλοι για το ραφαλ έστω και διερευνητική, αν θυμάμαι καλά .
Είχε και το περιοδικό νομίζω εκείνη την εποχή μια αναφορά.
Δεν γνωρίζω ειλικρινά ανάλογη πρόταση της κοινοπραξίας.

Aias
Member
Aias

Δύσκολα η Γερμανία/Γαλλία θα δεχτεί την Βρετανία σε παρόμοιο πρόγραμμα.
Το εγχείρημα είναι κυρίως εμπορικό.
Η Βρετανία θα διεκδικούσε το λογικό μερίδιο/χώρες για να πουλήσει.
Μάλλον θα το κρατήσουν οι δύο για τον εαυτό τους παρά την ομολογουμένως τεράστια βοήθεια των βρετανών στο εγχείρημα.

kinisis
Guest
kinisis

Από την πένα σας και στου Θεού το αυτί!

ivychris
Member
ivychris

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή χώρα από αυτές που παραδοσιακά έχουν αμυντική βιομηχανία που δεν θα ήθελε να συμμετάσχει στο FCAS, ειδικά όσες πήραν μέρος στο nEURON (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία) της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης.
Αυτό κανονικά πρέπει να ονομαστεί “EuCAS”.
Βλέπουμε όμως πόσο κατακερματισμένη και εθνικα περιορισμένη είναι η Ευρωπαίκή αμυντική βιομηχανία, όταν απαιτείται να εμπλακούν 10 αμυντικές βιομηχανίες (Airbus, Leonardo, Saab, Dasault, Safran, Thales, EADS France, EADS-CASA, RUAG, HAI), όταν για την ίδια δουλειά μια Northrop Grumman ή Lockheed Martin ειναι αρκετή

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Πολυ σωστα!!

ivychris
Member
ivychris

Να μη ξεχνάμε και ότι η AIRBUS δοκίμασε με επιτυχία, πέρυσι το UAS “Sagitta” (βέλος, λατινικά) σε σχήμα πτέρυγας στη βάση Overberg στη Ν.Αφρική.
Προφανώς δεν θα είναι καθαρό nEURON το προϊόν.

http://www.unmannedsystemstechnology.com/2017/07/airbus-jet-propelled-uav-demonstrator-completes-first-test-flight/

Γιώργος Γιολδάσης
Guest
Γιώργος Γιολδάσης

“Να σκεφτούν Εθνικά”….
“Εθνικό συμβουλιο ασφαλείας”
Όνειρα…

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member

Eιθε η ηγεσια της Ελληνικης Πολεμικης Αεροπριας κανει τις αμεσες ενεργειες, ωστε να ανακινηθει το θεμα της συμπαραγωγης και κατασκευης μεγαλου μεγεθους Ucav (εξελιξη nEuron) και επισης να συμετασχουμε στην οργανωση και παραγωγη στο πρόγραμμα FCAS. Οσο αφορα το προγραμμα παραγωγης της εξελιξεως του neuron, με γνωμονα οτι η Dasault ειχε υπολογισει οτι το μονοκινητηριο παραγωγης θα κοστισει 25 εκαττομυρια ευρω, και με δεδομενο οτι θα καναμε συμπαραγωγη, θα ηταν καλο να οργανωσουμε μαζι με τις λοιπες χωρες (Γαλλια κυριως) μια δικινητηρια επανδρωμενη εκδοση, ετσι ωστε να υπαρχουν κοινα ανταλακτικα με την μη επανδρωμενη. Η Dasault ειχε ανακοινωσει οτι το… Read more »

p270
Member
p270

για να πω την αληθεια ειμαι κατα με κυριοτερο λογο οτι κατι τετοιες συνεργασιες βγαζουν θεματα τυπου Eurofighter δηλάδη μη ολοκληρωμενο μαχητικο για τον λογο οτι η καθε χωρα εχει τις δικες αναγκες που φυσικα πανε πισω παντα την ολοκληρωση του project σε κατι ας πουμε ενιαιο Ασ θυμηθουμε οτι το Eurofighter μολις πριν απο κανα δυο χρονια εγινε ενα multiroll μαχητικο κατι που το f16 το προσφερει δεκαετιες πισω αν παλι δεν συμβουν αυτα τα γνωστα θα ηταν μεγαλη τεραστια ευκαιρια για εμας ( δεν πιστευω οτι δεν θα συμβουν τα ιδια με το Eurofighter) αν υπαρχουν βεβαια τα… Read more »

aris32
Guest
aris32

το eurofighter ξεκινησε σαν μαχητικος εναεριας υπεροχης . ο λογος που εφυγε και η γαλλια απο τον συνεταιρισμο και εκανε το ραφαλ (ηθελε αεροσκαφος πολλαπλων ρολων) . μετα τα γεγονοτα με την καταρρευση της ΕΣΣΔ η αναγκη για αεροσκαφος εναεριας υπεροχης δεν υπηρχε αλλα το προτζεκτ ηταν τοσο προχωρημενο που απλα δεν μπορουσε να σταματησει . οποτε ξεκινησαν για να το κανουν πολλαπλων ρολων . μην ξεχνας οτι ειναι μαζι με το φ22 και το φ15 τα μοναδικα καθαροαιμα μαχητικα εναεριας υπεροχης . με πολλες δυνατοτητες σε αυτο τον τομεα . υγ το αεροσκαφος αυτο ειναι ακριβο γιατι σχεδιαστηκε σε… Read more »

Gunner
Member
Gunner

Δεν πρέπει να μπλεκόμαστε σε προγράμματα μαύρες τρύπες όπως έχουν αποδειχτεί ΟΛΑ τα κοινά προγράμματα παραγωγής οπλισμού στην Ευρώπη. Δεν έχουμε χρήματα για πέταμα όπως οι μεγάλοι της Ευρώπης. Έχουμε πραγματικές ανάγκες και όχι κατασκευασμένες (Πουτιν και άλλα αστεία) για να δουλεύουν οι βιομηχανίες για να κονομάνε συγκεκριμένοι και να δουλεύουν οι ψηφοφόροι.

Aron
Member
Aron

Προγράμματα για ανάπτυξη οπλικών συστημάτων πάντα υπάρχουν είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ. Η Ιταλία για παράδειγμα, είναι μια χώρα που έχει συνεργασία με τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη όπλων. Το θέμα είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση για συμμετοχή. Το πρόβλημα όμως είναι πως τα προγράμματα αυτά απαιτούν χρόνια ανάπτυξης και τα οφέλη δεν είναι άμεσα, συνεπώς η κάθε κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά μια επένδυση που θα αποδώσει μετά από χρόνια. Εξάλλου, είναι ελάχιστοι οι Έλληνες πολιτικοί που έχουν στοιχειώδη γνώση για τα θέματα της άμυνας, πολύ περισσότερο για συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα…

ivychris
Member
ivychris

“…συνεπώς η κάθε κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά μια επένδυση που θα αποδώσει μετά από χρόνια…” Πρδ, λοιπόν Ανεξάρτητη Αρχή η ΓΔΑΕΕ της οποίας ο Εκτελεστικός Πρόεδρος εκλέγεται διακομματικά με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και του οποίου το CV θα πρέπει να περιέχει προϋπηρεσία απαραιτήτως στον Ιδιωτικό τομέα πέραν του Δημοσίου, να έχει παρουσιάσει συγγραφικό έργο, κάτοχος PhD σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Ασφάλειας ή Άμυνας και η διάρκεια της θητείας του 7ετής… Τα υπόλοιπα εκτελεστικά μέλη του Συμβουλίου αναλόγων προσόντων, εκ των οποίων 3 στρατιωτικοί επιστήμονες με μεταπτυχιακά & 2 καθηγητές Παν/μίου σε ανάλογους τομείς. Ο Προϋπολογισμός της ΓΔΑΕΕ… Read more »

IliasSkaltsas
Member

Ήλθε η στιγμή να τα πείτε ντόπρα και σταράτα. Εκτός από τα στελέχη της ΠΑ και γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων που παίρνουν εύσημα για την επιμονή τους στην έναρξη του προγράμματος F16V GR, παίρνετε εύσημα και εσείς για τις συνεχείς προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού. Επαναλαμβάνω ότι τέτοια προγράμματα δεν υλοποιούνται χωρίς κοινωνική συναίνεση. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που έγκριτο μέσο ενημέρωσης σχολίαζε τις επιδείξεις της ομάδας Ζευς με ειρωνικό τρόπο. Το ίδιο έγκριτο μέσο τώρα συναίνεσε στο πρόγραμμα με ευνοϊκά σχόλια, μάλιστα με συμμετοχή του κ. Καραϊωσιφίδη σε διευκρινιστικές απαντήσεις επί του θέματος. Αυτό το άνοιγμα έφερε αποτελέσματα. Το… Read more »

Mtsak
Member
Mtsak

Το πρόγραμμα FCAS σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων θα αποφέρει προϊόν την περίοδο 2035-2040. Με βάση την εμπειρία του nEUROn πότε αναμένεται να ανοίξει και να κλείσει το παράθυρο για άλλες συμμετοχές στο project;

sotbak
Member

αυτονόητη η συμμετοχή μας, αλλά αυτό απαιτεί πολιτική βούληση…

photographix
Member
photographix

Tσαμπα ξοδευεστε, η απαντηση ειναι στον τιτλο, θα τρέχουμε πάλι στο +5 να παρακαλάμε για δανεικά αεροσκάφη. Αν θελετε να με κανετε πλουσιο κανενα προβλημα ολα τα στοιχηματα ευπροσδεκτα.

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Μακαρι να συμμετεχουμε σε, τετοια προγραμματα,δυναμικα, ενεργα και λοιπα…..
Αλλα, υπαρχει ενα μεγαλο αλλα: ο,που λαλουν πολ λοι κοκκοροι, αργει να ξημερωσει. Δυσκολα μπορουν να ταυτιστουν συμφεροντα, στοχοι, επιθυμιες σε οποιοδηποτε πεδιο μεταξυ τοσων διαφορετικων λαων. Συμμετοχη της Ελλαδας, μηπως την καπελωνε και την κρατουσε δεσμια προς αποκτηση συστηματων που θα εξυπηρετουσαν τις μεγαλυτερες χωρες; Κοινως, κατα ποσο οι αναγκες της Π.Α. θα εισακουγονταν απο την Γερμανια π.χ.;

Glastra
Guest
Glastra

Αφού δεν έχουμε τεχνογνωσία να βάλουμε στο τραπέζι ως τι να μπούμε ; Ως διακοσμητικό στοιχείο ;

Πρέπει πρώτα να συμμετάσχουμε σε ένα ώριμο πρότζεκτ βάζοντας χρήμα και αντλώντας τεχνογνωσία και μετά από μια 10ετια το λιγότερο βλέπουμε…

Spirit
Guest
Spirit

Προγραμματισμός και Ελλάδα είναι έννοιες ασύμβατες…

Em.Ti
Member
Em.Ti

Αν και το ότι στην Κρίση των Ιμίων είχαμε οπλικά συστήματα επιπέδου Κορέας είναι υπερβολή, η αλήθεια ότι ο κορμός ήταν εποχής…Βιετνάμ δεν την κάνει και πολύ καλύτερη. Εν πάσει περιπτώσει, είχα γράψει σε άλλο σχόλιο για το FCAS ότι απ’ότι φαίνεται είναι σπονδυλωτό πρόγραμμα και αυτό έχει για την περίπτωσή μας πολλαπλά οφέλη: Είσοδος σε προγράμματα που μας ενδιαφέρουν άμεσα (π.χ. UCAV και ΝΜΑ) Είσοδος σε προγράμματα που μπορούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία χωρίς αστρονομικές επενδύσεις Ακόμα κι αν δε μπούμε σε όλο το φάσμα του προγράμματος (κοινώς, να αγοράσουμε το πλήρες πακέτο) πολύ πιθανό να μπορούμε να εντάσσουμε τμηματικά… Read more »

tallyhogr
Guest

Στα πλαισια της Ευρωαμυνας που πολυδιαφημιζουν οι φιλοι μας οι Ευρωπαιοι, θεωρω αυτονοητο οτι θα πρεπει να μας προσκαλέσουν αλλα και να αυτοπροσκληθουμε στην αναπτυξη του FCAS. Θεωρω επισης αυτονοητο οτι η Τουρκία δεν θα εχει δυνατοτητα συμμετοχης στο προγραμμα… οντας μη Ευρωπαική αλλα και εχθρική χώρα. Αεροπλάνα μαχητικά μπορει να μην μπορούμε φτιάξουμε, αλλα ενα ποσοστό απο ενα σύγχρονο drone σίγουρα μπορουμε να το αναλάβουμε με επιτυχια. Η στρατιωτική ηγεσία θα πρεπει να ανοιξει τα μάτια στην πολιτική ηγεσία και να πεισει για την αναγκη συμμετοχής σε αναλογα προγραμματα. Οχι τιποτε αλλο, αλλα με μια ΠΑ με ολοενα μειουμενους… Read more »

GK_
Member
GK_

Οι Αγγλοι για την ωρα πανε «μοναχικά». Δεν μπορει να αποκλειστει οτι το τουρκικο TF-X και η εμπειρια που θα αποκομηθει απο αυτο να βρει για την BaE μια περαιτερω διεξοδο σε κατι ακομη ποιο εξελιγμενο. Υπαρχει ομως ο προβληματισμος την χρηματοοικονομικης επενδυσης. Δεν μποριε να αποκλειστει η προσκοληση στο Αμερικανικο «αρμα» και η προσβαση σε τενολογιες που ειναι ακομη αγνωστες στους περισσοτερους. Στο προσφατο παρελθον η ελλειψη χρηματων οδηγησε σε διεθνη προγραμματα σαν τα Tornado/EF-2000 που ειχαν βασιστει και σε βρετανικες «ιδεες». Η προηγουμενη εμπειρια με τα Tornado/EF-2000 μαλλον τους εχει προβληματισει τοσο αυτους οσο και τους γαλλους για… Read more »