9.5 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΟι FDI HN ήρθαν στη Βουλή, τι συμβαίνει με το σύστημα ηλεκτρονικού...

Οι FDI HN ήρθαν στη Βουλή, τι συμβαίνει με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και το STRALES;

- Advertisement -

Μας φαίνεται σαν… ψέμα! Το Πολεμικό μας Ναυτικό, το ΠΝ όλων των Ελλήνων, επιτέλους, μετά από 32 χρόνια αγοράζει εκ νέου καινούργιες φρεγάτες. Φρεγάτες, που κατά γενική ομολογία αποτελούν την επόμενη γενιά πλοίων της κατηγορίας, πλοία απολύτως δικτυωμένα (ή δικτυακά, ή ψηφιακά, όπως θέλετε πείτε τα), που θα σηκώσουν στις “πλάτες” τους τις επιχειρήσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού τις επόμενες δεκαετίες.

ThinkOutOfTheBox: Αντί για 6 επιπλέον Rafale, ας αγοράσουμε μία ακόμη FDI HN

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΠΝ, αν και πολλοί δεν την επιθυμούσαν, τελικά αποδείχτηκε υποδειγματική, ενώ ξέρουμε από πρώτο χέρι πως η επιλογή ήταν καθαρά του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς πολιτική παρέμβαση. Το ΠΝ, κατάφερε να αποκτήσει το ακριβότερο πλοίο της διαδικασίας, στην καλύτερη τιμή. Κι ένα πλοίο, με ραντάρ επιπέδου SeaFire, με 32 ASTER 30, μαζί με όπλα και FOS σε τιμή 1 δις, ναι, είναι ευκαιρία.

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

To SeaFire όπως θα είναι τοποθετημένο στις γαλλικές FDI

Τώρα, από το Σεπτέμβρη που είχε ανακοινωθεί η νίκη της Naval Group στην ελληνική διαδικασία, μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν αρκετές εβδομάδες. Το μεγαλύτερο όμως μέρος των διαπραγματεύσεων δεν αναλώθηκε φυσικά στη διαμόρφωση, αλλά στη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών. Όπως έχουμε ήδη γράψει, η Naval Group και η THALES, σαν έτοιμες από ποτέ, έδωσαν λύσεις στο θέμα των συμμετοχών (αν και πολύ δύσκολα, από τη στιγμή που τα πλοία θα φτιαχτούν στη Γαλλία… κι ευτυχώς για το ΠΝ). Προβλήματα υπήρξαν με την MBDA που ακόμη δεν ξέρουμε τι λύσεις προσέφερε. Τελικά όμως, κάτι πρέπει να έγινε, και η διαδικασία προχώρησε. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως τη λύση της έδωσε, πολύ ξεκάθαρα, με δυναμική παρέμβαση, η ίδια η Naval Group.

ΕΞΕΛΙΞΗ: “Σύννεφα” στις διαπραγματεύσεις για τις FDI HN λόγω MBDA και ASTER 30;

Από εκεί και πέρα, πολλά πρέπει να γίνουν. Καταρχάς, να μην μείνουμε στα 3 πλοία, και να ενεργοποιηθεί και η option για την 4η φρεγάτα. Κατά δεύτερο, θα πρέπει να αγοραστούν 4 ή 5 κορβέτες. Το ΠΝ θα αποφασίσει για το θέμα εντός των πρώτων μηνών του 2022, αλλά, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, για λόγους προφανούς ομοιοτυπίας, προηγούνται οι Gowind HN (που όλως τυχαίως, η Naval Group έχει προσφέρει ειλικρινά μια πολύ δυνατή τιμή). Και τέλος, θα πρέπει να κλείσουν επιτυχώς οι υποθέσεις αγοράς των 2 μεταχειρισμένων ολλανδικών φρεγατών κλάσης Μ, αλλά και ο μερικός εκσυγχρονισμός των 2 ή 3 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Τότε μπορούμε κι εμείς να “χαλαρώσουμε”, και να αρχίσουμε την “Ιλιάδα” (για τον Στρατό Ξηράς).

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το χρονοδιάγραμμα για τις FDI HN, υπογραφές και προκαταβολή πριν το τέλος του έτους (αυτό θέλει το ΥΠΕΘΑ)

Τώρα, ας γυρίσουμε στις φρεγάτες FDI HN. Καταρχάς, όπως η ΠΤΗΣΗ είχε γράψει, από την πρώτη στιγμή, το πλοίο δεν θα φέρει πυροβόλο STRALES. Όπως ενημερωθήκαμε επισήμως από πλευράς Naval Group, το ΠΝ δεν ζήτησε την τοποθέτηση του STRALES στις FDI HN. Αυτό ξένισε πολλούς αρχικά, καθώς το ΠΝ είχε ζητήσει, και είχε πάρει, το STRALES σε άλλα ανταγωνιστικά σχέδια, όπως η αμερικανική HF2 και η ολλανδική SIGMA 11515HN. H FREMM-IT έφερε ούτως ή άλλως το σύστημα.

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ στο ΠΝ, μετά τις FDI HN, τα MH-60R και τις τορπίλες, έρχονται M Class, Alkmaar και Gowind HN

Το ΠΝ όμως, για λόγους που θα εξηγήσουμε (ή θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε), δεν επέλεξε την τοποθέτηση STRALES μηχανισμού και υποσυστημάτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το πλοίο δεν έχει δυνατότητα για Close In Weapon System. Καταρχάς, οι ελληνικές FDI HN θα φέρουν σύστημα RAM 21cell, τοποθετημένο είτε εξαρχής είτε εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει πως σύστημα CIWS θα μπορεί να τοποθετηθεί ή θα είναι τοποθετημένο.

Συνεργατική εμπλοκή: Όταν οι φρεγάτες FDI θα κάνουν τον «μαέστρο» του στόλου

Επίσης, το “κλασικό” Super Rapido της Leonardo, θα είναι multi feed, συνεπώς θα μπορεί να δέχεται πολλά και εναλλακτικά πυρομαχικά. Επίσης, το πυροβόλο θα λαμβάνει πληροφορίες από το SeaFire, ενώ εναλλακτικά θα υπάρχει και το πολύ γνωστό μας STIR για την κατεύθυνσή του. Άρα, αντιαεροπορικές βολές ακριβείας, αλλά και αντιπυραυλικές, θα μπορεί να κάνει, αν χρειαστεί. Η τοποθέτηση του STRALES από το ΠΝ κρίθηκε σαν ένας μη απαραίτητος πλεονασμός. Το θέμα είναι πως μπορεί να δέχεται πολλά και διαφορετικά πυρομαχικά, από “απλά”, μέχρι με πυροσωλήνα προσέγγισης, ή ακόμη και Vulcano.

Πως έχασε η SIGMA 11515HN από την FDI HN; Πως τα κατάφεραν οι Γάλλοι έστω και την τελευταία στιγμή;

To γιατί το ΠΝ ήθελε επιτακτικά το STRALES στα άλλα πλοία της διαδικασίας, αυτό είναι κάτι που πλέον δεν μας ενδιαφέρει πλέον, η διαδικασία τελείωσε. Από τη στιγμή που επιλέχτηκε η FDI HN, σημαίνει πως η διαμόρφωση του πλοίου θα είναι απολύτως ικανοποιητική για το ΠΝ μας. Συνεπώς, αν είναι να υπάρξει κάποια “μουρμούρα”, ας υπάρξει π.χ. για το αν θα πάρουμε και 4ο πλοίο, όχι για το STRALES.

Multilayered Air Defence στις ελληνικές FDI HN. Υπάρχει τελικά μειονέκτημα στην κορυφαία μελλοντική φρεγάτα μας;

Πάμε τώρα στο θέμα του συστήματος EW, που αυτό χρήζει ανάλυσης και διευκρίνησης. Εδώ και αρκετό καιρό, η ΠΤΗΣΗ είχε γράψει πως οι γαλλικές φρεγάτες δεν θα φέρουν σύστημα ECM, παρά μόνο ESM. Άρα, η FDI στερείται της δυνατότητας ηλεκτρονικών παρεμβολών, τουλάχιστον στη γαλλική της έκδοση. Αυτό δεν μπορούμε να κρύψουμε πως είναι μεγάλη έλλειψη από το πλοίο.

EXOCET MM40 BLOCK 3c: Το έτερο υπερόπλο των FDI HN και οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει στο ΠΝ

Από όσο γνωρίζουμε, από δημοσιογραφικές πληροφορίες, το καλοκαίρι του 2020, όταν ετοιμαζόμασταν να αγοράσουμε δυο πλοία έναντι 3,4 δις ευρώ περίπου, το σύστημα EW θα έμπαινε αργότερα, και υπήρχε πρόβλεψη για τοποθέτησή εκ των υστέρων, όταν ένα νέο EW Suite για το πλοίο θα ήταν διαθέσιμο. Εδώ να πούμε πως οι Γάλλοι όταν φτιάχνουν σύστημα EW, φτιάχνουν τα κορυφαία στο είδος τους. Αυτό το ξέρουμε και από το ICMS2000Mk1 των Mirage 2000EGM, αλλά και το ICMS2000Mk2 των Mirage 2000-5Mk2. Και θυμίζουμε πως τα πρώτα Mirage παραδόθηκαν χωρίς EW suite.

Η Naval Group και το ΠΝ τα βρήκαν! Έρχεται αγορά 3 FDI που συνδυάζεται -επιτέλους- με Gowind;

Exocet MM40 B3 Firing

Τώρα, η Naval Group και το Γαλλικό Ναυτικό έχουν αναφέρει πως το πλοίο μπορεί να πάρει σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Και προφανώς μπορεί, αφού υπάρχει όχι μόνο χώρος, αλλά ολόκληρη υποδομή. Έτσι, υπάρχει προφανώς κλιματιζόμενη αίθουσα, απαραίτητη για το σύστημα και τους servers, αλλά και η απαραίτητη ισχύς από το ηλεκτρικό σύστημα και τις ηλεκτρογεννήτριες του πλοίου. Άρα, το σύστημα, μπορεί χωροταξικά, τεχνικά, ναυπηγικά, να μπει.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει την απόκτηση του STRALES

Οι ανταγωνιστές προσέφεραν…

Η συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

153 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
153 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για κορβέτες, αγορά 6 μεταχειρισμένων Type 23 και εκσυγχρονισμός μαζί με τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ

 Σήμερα η σελίδα μας θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο την “ατζέντα” της εξελισσόμενης “κορβετιάδας, και θα θέσει, τελείως θεωρητικά, στο τραπέζι μια άλλη “πρόταση”....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Αυτοκινούμενο πυροβόλο ELBIT SIGMA των 155 mm για τον Ελληνικό...

37
Πριν λίγες μέρες, η σελίδα μας άνοιξε για τα "καλά", το φάκελο του -άκρως απαραίτητου- εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πυροβολικού με νέα πυροβόλα. Τα νέα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Ιανουαρίου 1809: Μάχη της Λα Κορούνια, οι...

1
Καταδιωκόμενοι από το Σώμα του Γάλλου στρατηγού Σούλτ, στον ατέρμονο Ναπολεόντιο πόλεμο στην Ιβηρική χερσόνησο, οι Βρετανοί έφτασαν στην πόλη Κορούνια και άρχισαν να...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Δίκαννα πολεμικά τυφέκια; Ναι λέει ο στρατός της Τανζανίας

Η ισραηλινή Silver Shadow είναι μια από τις πολλές αμυντικές εταιρίες της χώρας, εξειδικευμένη στην παραγωγή μικρών όπλων και τυφεκίων πεζικού για ειδικές δυνάμεις,...

Nέα εκτόξευση πυραύλων “αγνώστου τύπου” από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην τέταρτη πυραυλική δοκιμή αυτόν τον μήνα, εκτοξεύοντας δύο πυραύλους «αγνώστου τύπου».«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους αγνώστου τύπου προς την...

ThinkOutOfTheBox: Αντί για κορβέτες, αγορά 6 μεταχειρισμένων Type 23 και εκσυγχρονισμός μαζί με τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ

 Σήμερα η σελίδα μας θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο την “ατζέντα” της εξελισσόμενης “κορβετιάδας, και θα θέσει, τελείως θεωρητικά, στο τραπέζι μια άλλη “πρόταση”....