21.2 C
Athens
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021
- Advertisement -

Γιατί εξετάζουμε τις MMSC από τις ΗΠΑ, κι όχι τις FFG(X) Constellation ή τα DDG Areigh Burke; απαντάμε για τους αναγνώστες μας

- Advertisement -

 

Το ΠΝ όπως γνωρίζουμε έχει ενδιαφερθεί για τις φρεγάτες αμερικανικής κατασκευής MMSC, που βασίζονται στα Littoral Combat Ships (LCS) Freedom Class. Δεν θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο για τα πλοία, αλλά με μια βάσιμη απορία πολλών αναγνωστών μας, είτε εδώ στην ιστοσελίδα, είτε στο Facebook και το Twitter. Γιατί οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν, και το ΠΝ δεν ενδιαφέρεται για τις νέες φρεγάτες FFG(X), ή έστω, για τα αντιτορπιλικά DDG Arleigh Burke, καινούργιες κατασκευές, πάντα; Είναι μια λογική απορία, που θα απαντήσουμε στο σημερινό μας άρθρο.

ThinkOfTheBox: [email protected] ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;

Ας ξεκινήσουμε με τον τελευταίο τύπο, τον αγαπημένο μάλλον τύπο του ΠΝ, τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke. Πριν λίγες μέρες δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με την περιγραφή της κλάσης Arleigh Burke, και πως διαμορφώθηκε αυτή κατασκευαστικά τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Πράγματι, τα DDG Arleigh Burke είναι το απόλυτο πλοίο, με ισορροπημένες δυνατότητες αντιαεροπορικής, ανθυποβρυχιακής, μέχρι και αντιβαλλιστικής άμυνας. Στις τελευταίες του εκδόσεις, που μπορούν να φιλοξενήσουν και ελικόπτερα MH-60R, το πλοίο είναι ίσως το απόλυτο ναυτικό όπλο, από τα λίγα πλοία που μπορούν να δράσουν αυτόνομα στους ωκεανούς, σε κλειστές θάλασσες, να προστατεύσουν νησιά, νηοπομπές, αεροπλανοφόρα. Δεν μιλάμε για ένα πολυεργαλείο, αλλά για το ΑΠΟΛΥΤΟ εργαλείο. Γιατί λοιπόν να μην ενδιαφερθεί το ΠΝ;

Tο USN αποκτά ιταλικές FREMM σαν FFG(X), ποιες οι πιθανότητες να δούμε μια ελληνική FFG(X) HEL;

Θα φανεί παράξενο, αλλά το ΠΝ έχει ενδιαφερθεί για το Arleigh Burke, σαν νέα κατασκευή, ήδη από το 2017. Αν και έχει αρκετά “μειονεκτήματα” για χώρες όπως η Ελλάδα, εντούτοις η απόλυτη ισχύς πυρός του, το κάνει μια εξαιρετική λύση. Έχουν κυκλοφορήσει πολλές απόψεις για το συνολικό κόστος του πλοίου, πάντως για να είμαστε ειλικρινείς, ένα οπλισμένο Arleigh Burke Flight IIA/III, με SM-2 και ESSM, με τους απαραίτητους SeaRam, δεν θα μπορούσε επ’ουδενί να κοστίσει λιγότερο από 2,5 δις ευρώ. Προσέξτε, ευρώ, όχι δολάρια. Κι αυτό το κόστος είναι χωρίς φυσικά υποστήριξη ή το λεγόμενο Follow On Support, που το ΠΝ έχει ζητήσει από όλους τους υποψηφίους αναδόχους, όπως για παράδειγμα η Naval Group. Σημειώνουμε πως το κόστος των 2 [email protected] Helleniques εκτοξεύτηκε διότι στην προσφορά οι Γάλλοι είχαν, κατά απαίτηση του ΠΝ, ενσωματώσει και πολυετή υποστήριξη/συντήρηση/ανταλλακτικά.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορεί η γαλλική [email protected] να αποτελέσει λύση για το ΠΝ στο 1 δις/πλοίο; Κι όμως έχει ελπίδες!

Συνεπώς, θα είναι λάθος να πει κάποιος “η [email protected] Helleniques κοστίζει 1,6 δις ευρώ, ας δώσουμε 2,5 δις να πάρουμε ΑΒ”. Είναι λάθος σύγκριση, δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα κόστιζε ένα ΑΒ με ένα σοβαρό πακέτο υποστήριξης. Δεν είναι τυχαίο πως μόνο χώρες σαν την Ιαπωνία μπορούν και αγοράζουν ΑΒ καινούργια. Συνεπώς, η δημοσιονομική χαλάρωση λόγω COVID-19 δεν σημαίνει πως γίναμε Ιαπωνία. Συνεχίζουμε να είμαστε Ελλάδα, που χρωστάει 200% του ΑΕΠ της, απλά το χρεός μας είναι πλέον βιώσιμο.

Γιατί ναυάγησαν οι [email protected]; Ποιος θα έδινε 3 δις έτσι «εύκολα» σήμερα; Ποιες οι εναλλακτικές;

Θα αφήσουμε κατά μέρος τα υπόλοιπα “μειονεκτήματα” του ΑΒ για χώρες μεγέθους Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το πλήρωμα, το μέγεθος που σημαίνει πως θα έχει βάση μόνο τη Σούδα, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες συντήρησης. Ένα Ναυτικό σαν το ΠΝ δεν μπορεί να βασιστεί σε λίγα και μεγάλα πλοία. Αντίθετα, η τακτική της διανομής της ισχύος σε πολλές μικρότερες φρεγάτες έχει λόγο και λογική. Λογική δεν θα είχε για παράδειγμα η αντικατάσταση των 10 φρεγατών S με 3 Arleigh Burke καινούργια. Θα είχε όμως η αντικατάσταση των 2 ή 3 μη εκσυγχρονισμένων με 2 μεταχειρισμένα ΑΒ. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΝ προσπαθεί να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο μεταχειρισμένα πλοία. Αν θα το καταφέρει ή όχι, θα το μάθουμε σε δεύτερο χρόνο. Και δεν είναι και δουλειά του σημερινού μας άρθρου.

«La Tribune»: Ματαιώνεται η πώληση των [email protected] γιατί τη Γαλλία και την Ελλάδα χωρίζουν €1,1 δις!

Πάμε στην αμέσως επόμενη λογική επιλογή, την Νέα Φρεγάτα του USN,  την Constellation Class ή FFG(X) όπως την έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Καθώς η φρεγάτα προέρχεται από το βασικό σχεδιασμό της FREMM, ενισχυμένη κατά τις αμερικανικές απαιτήσεις, πολλοί φίλοι μας αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα δεν πάει απευθείας στις Constellation και ενδιαφέρεται για τις LCS(MMSC). Ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά τι συμβαίνει.

Η FFG(X) είναι πράγματι η ιταλική έκδοση της FREMM, αλλά συνεχίζει να έχει ένα προωστήριο σκεύος που οι ΗΠΑ δεν το γνωρίζουν. Οι κινητήρες του πλοίου τροφοδοτούν ηλεκτροκινητήρες που αυτοί περνούν την ισχύ στις προπέλες. Αυτός ο “περίεργος” τρόπος πρόωσης, είναι “νέος” για τις ΗΠΑ, αλλά αρκετά διαδεδομένος στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, όμοιο τρόπο πρόωσης έχουν και οι βρετανικές Type 23 αλλά και οι Type 45. Καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν μεγαλύτερο “άγχος” στον ανθυποβρυχιακό αγώνα, κατασκευάζουν και πιο αθόρυβα πλοία. Έτσι, οι επιδόσεις των Type 23/45 ή των FREMM είναι ανώτερες άλλων πλοίων στον ανθυποβρυχιακό αγώνα. Οι Γάλλοι βέβαια, για να μειώσουν το κόστος των [email protected], επέστρεψαν στους diesel, σε ειδικές αντικραδασμικές βάσεις, λύση που είχαμε δει στη LaFayette. Για να προλάβουμε σχόλια, θα πούμε πως η αμερικανική έκδοση θα “μοιάζει” αρκετά με την ιταλική, αλλά θα έχει αρκετά αλλαγμένα τμήματα και μηχανολογικά μέρη, συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί “ώριμη” για ένα Ναυτικό όπως το USN.

LCS και FFG(X): όποιος έχει καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι

Τώρα, οι ΗΠΑ και το Κονγκρέσο, έχουν ήδη μια “κακή” εμπειρία από καινοτόμα συστήματα πρόωσης πλοίων, και μιλάμε για τις δυο κλάσεις LCS, Freedom & Independence. Έτσι, θέλουν να είναι σίγουροι στο USN πως τα πλοία δεν θα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Θεωρούμε πως δεν θα έχουν, αλλά σε κάθε περίπτωση, η FGG Constellation θα είναι το πλοίο πάνω στο οποίο θα δοκιμαστούν τα νέα συστήματα πρόωσης. Αν λοιπόν υποθέσουμε πως το USN θα παραλάβει το 2027 την FFG 62 Constellation, τότε θα περάσουν αρκετοί μήνες ή χρόνια μέχρι να δούμε την FFG 63 Congress. Η τελευταία θα έχει μεν αρχίσει να κατασκευάζεται, αλλά με τρόπο τέτοιο που θα επιτρέπονται μεγάλες ναυπηγικές αλλαγές αν απαιτηθεί κάτι τέτοιο μετά τις δοκιμές του Constellation.

Ακόμη λοιπόν κι αν μια “ελληνική” παραγγελία για FFG(X) ξεκινούσε μέσα στο 2021, τότε το συντομότερο που θα περιμέναμε το πρώτο πλοίο θα ήταν το 2030. Για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα κάποια στιγμή μέχρι το 2035 ή και περισσότερο. Αυτό σημαίνει πως το ΠΝ θα πρέπει να βγάλει όλη την τρέχουσα δεκαετία με τις S, και φυσικά οι Τούρκοι, να κρατήσουν το fair play και να περιμένουν να παραλάβουμε τις πρώτες μας FFG(X) πριν ξεκινήσουν πάλι τα “δικά τους”.

Έτσι, σήμερα που μιλάμε, οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν δυο “ναυπηγικές” λύσεις, είτε την LCS Freedom aka MMSC, είτε την LCS Independence. Αν υποθέσουμε πως η LCS Independence δεν έχει ακόμη έκδοση με οπλισμό φρεγάτας, αλλά είναι και κατασκευασμένη εξολοκλήρου από αλουμίνιο, είναι λογικό να βλέπουμε την άλλη λύση, να έρθει με τις MMSC. Είτε μας αρέσουν, είτε όχι, οι επιλογές μας για πλοίο της κλάσης φρεγάτας από τις ΗΠΑ, είναι περιορισμένες. Το αν είναι καλό ή κακό πλοίο η MMSC, το έχουμε εξετάσει, και θα επιστρέψουμε φυσικά.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της κλάσης Arleigh Burke, ποιο είναι το αντιτορπιλικό που επιζητά το ΠΝ σαν Ενδιάμεση Λύση

H Ελλάδα, στην διαπραγμάτευση με το USN, επέλεξε να βρει έναν τρόπο να “τρυπώσει” στο πρόγραμμα της FFG(X). Αν υποθέσουμε πως το USN μας παραδώσει κάποιο από τα πρώτα Arleigh Burke, ή κάποιο από τα Ticonderoga, η διάρκεια ωφέλιμης ζωής τους θα είναι περίπου άλλα 15 χρόνια. Λογικό είναι, ένα πλοίο σαν τα Tico ή τα ΑΒ να θέλουν ένα εξίσου ικανό πλοίο σαν αντικαταστάτη. Αν η Ελλάδα, τα Ναυπηγεία της, και το ΠΝ είναι μέσα στις FFG Constellation, τότε, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα μπορούμε χωρίς άγχος, να αγοράσουμε ένα πλοίο που δεν θα έχει πλέον καμία “παιδική” ασθένεια, και μάλιστα να τους μεταφέρουμε και τα όπλα από τα ελληνικά ΑΒ ή Tico στις ελληνικές FFG(X). Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως για πρώτη φορά το ΠΝ σχεδιάζει με προοπτική εικοσαετίας, κι αυτό μάλλον δεν αρέσει σε κάποιους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δεν έχει να κάνει με τις LCS/MMSC. Έχει να κάνει με την απάντηση στην ερώτηση του τίτλου. Σχόλια υβριστικά, χλευαστικά, ή που δεν προσφέρουν κάτι στη συζήτηση, δεν θα εγκρίνονται. Σχόλια που προσβάλουν απευθείας την ΠΤΗΣΗ, τους Συντάκτες ή το Περιοδικό, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του λογαριασμού του χρήστη. Κοινώς, δεν μπορεί κάποιος να λέει “τα παίρνετε”, “σανό”, “τράτες” κλπ και να περιμένει πως θα γίνει δεκτό το σχόλιο εδώ. Οι δε κατηγορίες για χρηματισμό, με προσοχή, καθώς εκτός της απενεργοποίησης του χρήστη, θα μελετηθούν περαιτέρω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Καθώς το θέμα MMSC έχει πολλές απορίες, σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να κάνουμε ένα βράδυ ένα άρθρο, με αρκετές απαντήσεις των αναγνωστών μας. Θα θέλαμε να δούμε κάποιες ερωτήσεις, που θα θέλαν κάποιοι αναγνώστες μας απαντήσεις. Και ίσως, ένα από τα επόμενα βράδια, δώσουμε περισσότερες απαντήσεις, μέσα από τα σχόλια. Θα θέλαμε να ξέραμε πως θα βλέπατε σαν αναγνώστες μας μια τέτοια προοπτική.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

470 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
470 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί η Ελλάδα να νικήσει σε έναν πόλεμο, με χρήση -κυρίως- Γαλλικών όπλων; Τι μας διδάσκει η Ιστορία;

Η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά των Γαλλικών προηγμένων φρεγατών κλάσης FDI ή [email protected] HN, σηματοδοτεί την απόλυτη στροφή του Πολεμικού...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Σας ευχαριστούμε! Είμαστε στην κορυφή, νέο ρεκόρ από το ptisidiastima.com

8
Το ptisidiastima.com σπάει κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας και ταυτόχρονα σκαρφαλώνει και στην πανελλήνια και παγκόσμια κατάταξη. Έτσι, είναι το πρώτο, και με διαφορά, αμυντικό site...
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8/20 Οκτωβρίου 1827: Ναυμαχία του Ναυαρίνου, κανονιοβολισμοί ελευθερίας

2
Oι ενωμένοι στόλοι Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας υπό το γενικό πρόσταγμα του Βρετανού ναυάρχου Κόδρικτον, εισέρχονται στον κόλπο του Ναυαρίνου, όπου ναυλοχεί ο τουρκο-αιγυπτιακός...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη

Το μήνυμα πως η Ελλάδα σήμερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη, εκπέμπει με δήλωσή του από την...

Οι άνθρωποι πίσω από τα βραβευμένα χρώματα των αεροσκαφών επίδειξης «Δαίδαλος» και «Ζευς»

Τα αεροσκάφη επίδειξης της Πολεμικής Αεροπορίας μιας χώρας προσθέτουν «πόντους» στη διεθνή εικόνα της σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες φωτογραφικά «κλικ», πόζες πολιτών μπροστά...

PASSEX: Συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Έλλη» με γερμανικό πολεμικό στο Κεντρικό Αιγαίο

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας «Έλλη» με την γερμανική φρεγάτα «FGS Schleswing Holstein», στη θαλάσσια περιοχή των...