ΘΕΜΑ: Εντοπισμός/κατάρριψη -και των τουρκικών- F-35A, η Ελληνική ΠΑ θα το κάνει ακριβώς όπως το Αμερικανικό Ναυτικό!

80
170109-M-QU349-052 PACIFIC OCEAN (Jan. 9, 2017) Two Marine Corps F-35B Lightning II, assigned to Marine Fighter Attack Squadron (VMFA) 121, 3rd Marine Aircraft Wing, transit the Pacific Ocean on their way to Marine Corps Air Station Iwakuni, Japan, to join the 1st Marine Aircraft Wing. VMFA-121, originally an F/A-18 squadron, was re-designated in 2012 as the Marine Corps’ first F-35 squadron. (U.S. Marine Corps photo by Sgt. Lillian Stephens/Released)
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

To Αμερικανικό Ναυτικό, μαζί με τους Πεζοναύτες, θα αντιμετωπίσουν σε μια περιφερειακή διένεξη πρώτοι stealth μαχητικά. Σήμερα τα κινεζικά J-20 και αύριο τα ρωσικά Su-57. Ακόμη κι αν πιστέψουμε τους ισχυρισμούς πως τα κινεζικά και ρωσικά μαχητικά δεν είναι και τόσο … stealth όσο το F-35, και πάλι τα J-20 και Su-57 θα είναι δύσκολοι αντίπαλοι, ειδικά για μαχητικά 4ης γενιάς.

Θεωρητικά, όπως πολλάκις έχουμε γράψει, ένα μαχητικό stealth όπως το F-35C, δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή απέναντι σε άλλο stealth μαχητικό, είτε αυτό είναι το F-35 είτε είναι το J-20 ή το Su-57. Φυσικά το F-35 διαθέτει ένα πανίσχυρο ραντάρ AESA APG-81, και ένα από τα ικανότερα ηλεκτροοπτικά συστήματα εντοπισμού στόχων και απειλών, αλλά οι stealth ικανότητές του δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την αποκάλυψη άλλων στόχων stealth.

Ελληνικά F-35 vs Τουρκικών F-35. Ποιος θα είναι ο νικητής;

Οι αισθητήρες όμως του F-35 μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι από άλλα αεροσκάφη, χωρίς δυνατότητες Stealth. Για την ακρίβεια, η πλέον ενδιαφέρουσα ικανότητα που έχει το F-35 είναι η δυνατότητα Fusion (συγχώνευσης) των πληροφοριών που λαμβάνει από τους δικούς του αλλά και εξωτερικούς αισθητήρες, προκειμένου να αποκαλύπτει “δύσκολους” στόχους. Τέτοιες όμως δυνατότητες έχουν και άλλα προηγμένα μαχητικά 4,5 ή και 4,75 γενιάς, με ισχυρούς υπολογιστές αποστολής, που μπορούν να τρέχουν προηγμένους αλγορίθμους.

Su-57 vs F-22/F-35 πάνω από τη Συρία. Μήπως η ικανότητα Stealth δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα;

Φυσικά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι τα σύγχρονα ραντάρ έχουν μικρή δυνατότητα αποκάλυψης στόχων Stealth, όπως το F-35 ή το J-20. Θεωρητικά την λύση μπορούν να την δώσουν ηλεκτροοπτικά συστήματα εντοπισμού, όπως το Legion Pod, που τόσα έχουν γραφτεί για το θέμα. Αντίστοιχα, το Αμερικανικό Ναυτικό, έχει το IRST 21, το σύστημα αισθητήρων δηλαδή του Legion Pod προσαρμοσμένο σε μια δεξαμενή καυσίμου. Όσοι όμως πιστεύουν πως όποιο αεροσκάφος έχει απλά ένα καλό IRST, μπορεί να γίνει stealth killer πλανώνται πλάνην οικτράν. Για να το πούμε και λαϊκά, καμία σχέση.

To Lockheed Martin Legion Pod® επιλέχτηκε σαν το Infrared Search and Track system για τα F-15C . (PRNewsfoto/Lockheed Martin)

Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, το να προσπαθείς να εντοπίσεις ένα μαχητικό 5ης γενιάς με ένα IRST είναι σα να προσπαθείς να εντοπίσεις ένα αεροσκάφος μέσα από ένα καλαμάκι του καφέ. Τόσες περίπου είναι οι πιθανότητες, και τόση είναι η δυσκολία. Μια κεφαλή ενός IRST μπορεί να “σκανάρει” τον ορίζοντα, αλλά όχι με την ταχύτητα ή την αποτελεσματικότητα ενός ραντάρ. Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά, τότε τα ραντάρ θα είχαν αντικατασταθεί από IRST εδώ και πολλά χρόνια. Τα πράγματα όμως αλλάζουν αν έχεις ένα προηγμένο IRST σε συνδυασμό με ένα προηγμένο πανίσχυρο υπολογιστή, που προφανώς τον φέρει το ίδιο το αεροσκάφος (κι όχι το ατρακτίδιο). Ας δούμε λοιπόν τι κάνει το Αμερικανικό Ναυτικό.

To F/A-18 Super Hornet νέας γενιάς θα είναι stealth!

To κλειδί λοιπόν για την αντιμετώπιση του Sukhoi Su-57 PAK-FA και του Chengdu J-20 είναι το 4ης γενιάς F/A-18E/F Block III Super Hornet και οι προηγμένες ικανότητες που ενσωματώνει. Τάδε έφη Dan Gillian στο nationalinterest.org, αντιπροέδρος της εταιρείας για τα F/A-18 & EA-18. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το αεροσκάφος θα μπορεί να εντοπίζει τα μαχητικά 5ης γενιάς μέσω του ατρακτιδίου Boeing/Lockheed Martin Infrared Search and Track (IRST) Block II. Οι σημαντικότερες “προσθήκες” του F/A-18E/F Block III είναι ο υπολογιστής Distributed Targeting Processor-Networked (DTP-N) καθώς και η νέα ζεύξη δεδομένων υψηλής ταχύτητας, μεγάλου bandwidth, μεγάλου όγκου δεδομένων που δεν παρεμβάλεται,  Tactical Targeting Network Technology (TTNT).

Ο συνδυασμός DTP-N, TTNT μαζί με το IRST Block II θα επιτρέπει στα Super Hornets Block III  να εντοπίζουν και να εμπλέκουν με τα όπλα τους αεροσκάφη stealth χωρίς αυτά να εντοπίζονται από το ραντάρ Raytheon AN/APG-79 (AESA).

Η οθόνη του F/A-18 Super Hornet Block III

Το IRST Block II δεν είναι μέρος της αναβάθμισης Block III αλλά είναι ο προηγμένος υπολογιστής, το datalink αλλά και η οθόνη που μπορεί να απεικονίζει όλα τα δεδομένα που προέρχονται από το Fusion. To νέο IRST σε υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος, και έτσι μπορεί να εντοπίζει εχθρικά stealth σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σύμφωνα με την Boeing μπορεί να λειτουργεί και σε “περίεργες” συνθήκες, δηλαδή με συννεφιά ή αντανακλάσεις από υδρατμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα αεροσκάφη stealth και ειδικά τα F-35 έχουν υψηλό θερμικό ίχνος.

Και μετά τον εντοπισμό των F-35/J-20/Su-57 τι; το χάος;

Πράγματι, οι συνδυασμένες δυνατότητες IRST Block II, με τις υπολογιστικές ικανότητες του F/A-18E/F Block III (DTP-N, TTNT), μπορούν να εντοπίσουν σε δυο διαστάσεις το εχθρικό stealth μαχητικό. Προσοχή στην λεπτομέρεια, σε δυο διαστάσεις, το IRST δεν μπορεί να δώσει απόσταση, κάτι πολύ βασικό προκειμένου ο υπολογιστής να τροφοδοτήσει τα όπλα BVR (AIM-120C/D) με δεδομένα βολής. Είναι συνεπώς άχρηστη η τεχνολογία εντοπισμού με IRST; Ακόμη κι αν δεις έγκαιρα ένα F-35 ή ένα Su-57, τι να το κάνεις αν δεν μπορείς να του ρίξεις και αυτό σου στέλνει, με πολλή αγάπη, έναν AIM-120 ή ένα R-77;

Την λύση έρχεται να δώσει το TTNT και ο DTP-N, και εξηγούμε. Αν το αεροσκάφος είναι ένα, τότε πολύ δύσκολα μπορεί να έχει δεδομένα τρίτης διάστασης (απόσταση). Αν όμως τα αεροσκάφη είναι δυο ή περισσότερα, και μοιράζονται τις πληροφορίες και τα δεδομένα του IRST Block II του κάθε αεροσκάφους, οι προηγμένοι αλγόριθμοι μπορούν να δώσουν την λύση, υπολογίζοντας με ικανοποιητική ακρίβεια την απόσταση του εχθρικού μαχητικού. FOX-1 λοιπόν!

 

Και τι σχέση έχουν αυτά με τα ελληνικά F-16V; Μα αυτά ακριβώς κάνει και η Ελληνική ΠΑ!

To θέμα Fusion είναι κάτι που απασχόλησε πλέον και την Πολεμική Αεροπορία, και προφανώς αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι επιτελείς της ήθελαν με κάθε τρόπο την αναβάθμιση των F-16C/D σε F-16V. Τα F-16V μπορούν να κάνουν Fusion πληροφορίες που θα έρθουν από εξωτερικούς αισθητήρες, αλλά και το δικό τους, εξαιρετικό, AESA APG-83 SABR, και να έχουν μια πολύ καλύτερη εικόνα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, απείρως ανώτερη από αυτή που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι παλιοί υπολογιστές και τα AN/APG-69v9. Αυτός είναι και ο λόγος που μετατρέπουμε τα πολύ καινούργια F-16C/D Blk52+ Adv σε F-16V (για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, και θεωρούν πως το σημαντικότερο είναι η μέγιστη εμβέλεια ενός ραντάρ).

ΘΕΜΑ: Γιατί η αναβάθμιση των F-16C/D Blk52+Adv σε F-16V ήταν κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη;

Τώρα, τον ρόλο του DTP-N τον παίζει ο MMC της Raytheon. Αντίστοιχα, τον ρόλο του TTNT θα παίξει το προηγμένο Link 16. Υπενθυμίζουμε πως τα ελληνικά F-16C/D Block 52+Adv έχουν Link 16, αλλά η ΠΑ αποφάσισε την αντικατάστασή του από νεώτερο και προφανώς ικανότερο μοντέλο. Τώρα, το Super Hornet Block III έχει ενιαία οθόνη για την απεικόνιση των δεδομένων Fusion, το F-16V θα κάνει χρήση της Pedestal 6X8. Φυσικά κάτι μας λείπει από την όλη “εξίσωση”, κι αυτό είναι φυσικά το IRST.

130 Legion Pod για τα F-15C της USAF, λύση και για τα ελληνικά F-16;

Αν και υπάρχει διαθέσιμο το Legion Pod, θεωρούμε πως αυτό είναι μια ακόμη “πρώιμη” γενιά, και σύντομα θα εμφανιστεί βελτιωμένη έκδοση βασισμένη στο IRST BlockII των Super Hornets. Θα γράψουμε σύντομα περισσότερα για το θέμα, αλλά προφανώς με μεγαλύτερη ανάλυση δεδομένων. Αλλά μην πιστεύουμε πως η ΠΑ δεν γνωρίζει την “απειλή” των Stealth, και γνωρίζουν τα διαδικτυακά καφενεία. Γνωρίζει, και πιστεύουμε πως λίαν συντόμως, αν τελικά παραδοθούν τα F-35 στην Τουρκία, η ΠΑ θα προχωρήσει σε αγορά Legion Pods. Το θέμα είναι πως δεν χρειάζεται να το κάνει τώρα, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον προϋπολογισμό του προγράμματος. Θα το κάνει στο μέλλον, χρησιμοποιώντας πιθανές εκπτώσεις από την σύμβαση. Αυτά τα γράφουμε, γιατί κάποιοι θεωρούν πως είναι ικανότεροι και εξυπνότεροι από αξιωματικούς που αναχαιτίζουν τους Τούρκους για δεκαετίες. Ακόμη και να τα είχαμε, ποια αεροσκάφη θα τα χρησιμοποιούσαν;

Συνεπώς, αν το USN πιστεύει πως με ένα μαχητικό 4,75 γενιάς, μπορεί να αντιμετωπίσει τα strealth μαχητικά των Κινέζων και των Ρώσων, μπορούμε να αφήσουμε την ελληνική ΠΑ να πιστεύει πως θα κάνει το ίδιο με το δικό της μαχητικό 4,75 γενιάς, το F-16V. 

 

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Chris
Member
Chris

Ερώτηση. Για να σηκωθούν τα F-16V θα πρέπει πρώτα τα F-35 να ανιχνευτούν από κάποια επίγεια ραντάρ ή κάνω λάθος; Αυτά τα επίγεια συστήματα έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης stealth αεροσκαφών ή χρειάζονται και εκεί αναβαθμίσεις; Ευχαριστώ.

Konstantinos_Zikidis
Member

Όντως, για να σηκωθούν τα Α/Φ αναχαίτισης, κάποιος θα πρέπει να “δει” τα επιτιθέμενα Α/Φ, παρέχοντας έγκαιρη προειδοποίηση. Αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο ή αυτόματο ή εύκολο, ιδίως εάν τα επιτιθέμενα Α/Φ είναι F-35…

Το θέμα έχει καλυφθεί από την Πτήση, π.χ. με το https://www.ptisidiastima.com/tracking-f-35

Ένα από τα πληρέστερα άρθρα επί του θέματος της έγκαιρης προειδοποίησης είναι το ακόλουθο (με εξίσου ενδιαφέροντα σχόλια): http://e-amyna.com/a-egkairh-proeidopoihsh-ws-vash-gia-th/

Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα με την ιστοσελίδα, καθώς το e-amyna δέχεται πολύ σκληρή επίθεση εδώ και 10-15 μέρες, το άρθρο έχει “ανέβει” και σε άλλες ιστοσελίδες, όπως π.χ. στο Ινφογνώμων του Σ. Καλλεντερίδη: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2017/08/stealth.html

sotbak
Member
sotbak

άρα είναι επιβεβλημένη η αναβάθμιση των επίγειων ραντάρ + των ΑΣΕΠΕ;

Konstantinos_Zikidis
Member

Κατά τη γνώμη μου ναι, ιδίως για τα επίγεια ραντάρ (το ΑΣΕΠΕ είναι άλλη υπόθεση). Πέραν των προαναφερθέντων ιστοσελίδων, το θέμα έχει αναλυθεί εδώ: https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-319-68533-5_10

Konstantinos_Zikidis
Member

προαναφερθεισών ιστοσελίδων…

Nikos Paraskevas
Guest
Nikos Paraskevas

Άρα είναι απαραίτητη η αγορά F-18 γιατί μόνο ο ανταγωνιστής της Lockheed ενδιαφέρεται πραγματικά στην παρούσα φάση για αντιστελθ τεχνολογία. Επίσης Ε-2D δεν το συζητάμε, 1η προτεραιότητα έπρεπε να είναι, καθώς και UHF/VHF επίγεια ραντάρ, εκεί πάμε μάλλον σε Κίνα, Ρωσία και ψάχνουμε τρόπους ενσωμάτωσης στο δίκτυο αεράμυνας μας (έχουμε εμπειρία και με τους S-300). Παθητικά ραντάρ αφού οι ελληνικές εταιρίες δεν μπορούν να συναγωνιστούς τις ξένες στο ύψος της μίζας που ζητάνε οι δικοί μας το οποίο είναι παραδοσιακό θεόρατο, λογικά από Γαλλία θα πάμε. Αντιστέλθ μην ξεχνάμε είναι και τα ρημάδια τα Iskander των σάιτ των καφενείων υπό… Read more »

Φίλιππος
Guest

Προφανώς το όλο “setup” δίνει μια λύση στο πρόβλημα “πως καταρρίπτεις ένα F-35” αλλά δεν δίνει λύση στην έγκαιρη αποκάλυψη του F-35 προκειμένου να κινηθείς για να το καταρρίψεις. Επιπλέον, αυτή η λύση φαίνεται να δεσμεύει 3 αεροσκάφη τουλάχιστον προκειμένου να γίνει ο τριγωνισμός για την εύρεση της απόστασης του στόχου. Το F-16V είναι φτιαγμένο για να χειρίζεται πολλαπλές αποστολές χάρη στο AESA ραντάρ του. Είναι μεγάλο το στοίχημα για τους Έλληνες πιλότους λοιπόν να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε τόσο “multitasking” ρόλους στον αέρα όπως είναι η “αποκάλυψη και κατάγαυση” ενός αντίπαλου F-35 την ίδια στιγμή που θα αμύνονται απο… Read more »

sotbak
Member
sotbak

σωστός προβληματισμός

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Iσως με μια μεθοδο αναλογη με αυτη των υπερηχων να μπορει να εκτιμηθει η αποσταση αφου μεταξυ ενος παλμου-κυμματος και του επομενου ειναι γνωστη η συχνοτητα και η ταχυτητα του.
Τοτε θα χρειαζεται μονο ενα α/φος πομπος και δεκτης ταυτοχρονα.

Φίλιππος
Guest

Ναι αλλά σε ποιό ύψος ; Αυτό είναι το πρόβλημα της απεικόνισης 2 διαστάσεων…Το αεροσκάφος μπορεί να απέχει το ίδιο απο το ραντάρ αλλά να είναι σε τελείως διαφορετικό ύψος !

Thras
Member
Thras

2 αεροσκάφη, όχι 3!

Φίλιππος
Guest

Σωστά ! Ο τριγωνισμός μπορεί να γίνει με 2 μόνο αεροσκάφη (μιας και το τρίτο σημείο του νοητού τριγώνου είναι το αεροσκάφος στόχος) αλλά τα παραγόμενα δεδομένα θα πάσχουν σημαντικά σε ακρίβεια…οπότε όσο περισσότερα αεροσκάφη συμμετέχουν στην διαδικασία, τόσο πιο ακριβές το αποτέλεσμα του εντοπισμού της θέσης. Σκεφτείτε την αρχή λειτουργίας του GPS και πότε αυτό παρέχει αξιόπιστα στοιχεία. Μόνο που εδώ η πρόκληση είναι μεγαλύτερη για τους υπολογιστές των αεροσκαφών μιας και όλα τα σημεία αναφοράς (αεροσκάφη πομποδέκτες και αεροσκάφη στόχοι) αλλάζουν συνεχώς θέση με μεγάλες ταχύτητες σε όλες τις διαστάσεις. Η παραμικρή καθυστέρηση (lag) στην μετάδοση των δεδομένων… Read more »

ivychris
Member
ivychris

εντάξει, το US Navy βασίζεται κυρίως στο E-2D Advanced Hawkeye, με το εξελιγμένο υβριδικό ΑΝ/ΑPY-9 UHF μηχανικό/AESA ρανταρ, για αποκάλυψη όχι μόνο stealth Α/φων, αλλά και βαλλιστικούς & cruise πυραύλους.
Δεν είναι τυχαίο που η Ιαπωνία έχει να αντιμετωπίσει τις ίδιες απειλές και ενώ διαθέτει AWACS (E-767) & E-2C, προμηθεύεται τα ανώτερα E-2D Adv…

ivychris
Member
ivychris

Έτσι τώρα εξηγείται, γιατί έλεγε τις προάλλες ο Α/ΓΕΑ ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα 20 τουρκικά F-35 και τον είχα κακολογήσει τον άνθρωπο, σε σχετικό άρθρο στο e_amyna…
Προφανώς θα λογαριάζουν 20 F-35 αυτοί, 85 F-16V εμείς με AESA/IRST που ΘΑ πάρουμε/ και σύγχρονους φάρους… LINK-16 και θα τους κατατροπώσουμε…
Και είχα ανησυχήσει…

ΥΓ: ας κάνει τη κωλοτούμπα ο Ερντογαν μετά τις εκλογές με πάστορα & S-400 και θα δούμε πόσα F-35 υπολογίζει ο Α/ΓΕΑ & τα παπαγαλάκια των διαδρόμων του πενταγώνου

Larisaios
Member
Larisaios

Με όλο το θάρρος, είσαι άδικος για τον Α/ΓΕΑ. Ο άνθρωπος προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του με τα μέσα που έχει, όχι με αυτά που θα ήθελε να έχει. Και μέρος της δουλειάς του είναι να βγάζει προς τα έξω αυτοπεποίθηση, οτι η ΠΑ τους έχει τους απέναντι για πρωινό. Είτε ισχύει, είτε δεν ισχύει. Όσο για την κωλοτούμπα που έρχεται…σε πάω στοίχημα ένα Laphroaig 10 ετών ότι ο σουλτάνος, ακόμα κι αν νικήσει στις εκλογές (που θα νικήσει), ΔΕΝ θα ακυρώσει τους S-400. Σε παραπέμπω στη συζήτηση που είχε ο Δ.Κωνσταντακόπουλος με τον Ντογκού Περιντσέκ: http://www.konstantakopoulos.gr/2018/06/09/περιντσεκ-μην-πηγαινετε-με-ηπα-ισραηλ/ Και ειδικά… Read more »

ivychris
Member
ivychris

Με “κάθε θάρρος…”, γιατί στο μπλογκ απ΄ότι έχεις δει δεν υπάρχει λογοκρισία, ο καθένας διατυπώνει σχόλια και στη προκειμένη περίπτωση αναφέρθηκα στο αυτούσιο σχόλιο του Α/ΓΕΑ, ως γνωρίζεις. Η αυτοπεποίθηση καλλιεργείται μέσω κατάλληλων συνθηκών και δεν δημιουργείται με δηλώσεις ει μη μόνο σε ορεσίβιους και όχι σε στρατιωτικά & επιστημονικά στελέχη της Π.Α. Το μόνο που μπορεί να καταφέρει, αν δεν στηρίζεται σε πραγματικές & ρεαλιστικές καταστάσεις είναι να δημιουργήσει το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Το αν θα κάνει κωλοτούμπα ο Ερντογαν θα το δούμε σύντομα και μπορεί να μην είναι ο δικός μας ορισμός…, αλλά αρκετή έτσι ώστε… Read more »

Larisaios
Member
Larisaios

Σκέφτηκες ποτέ ότι μπορεί ο Α/ΓΕΑ να ξέρει κάτι περισσότερο από εσένα; Ας πουμε να γνωρίζει πόσο φρίττουν οι Αμερικανοί στρατηγοί με την προοπτική να ενσωματωθεί ένα ρωσικό σύστημα στο δίκτυο του ΝΑΤΟ; Και η ίδια χώρα να έχει και F-35; Πριν λίγο καιρό έγραφες σε άλλο φόρουμ με απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι αδύνατο να μην παραλάβει η Τουρκία τα F-35, παραθέτοντας την αντίστοιχη παράγραφο της σύμβασης για την ανάπτυξη του αεροσκάφους. Όπως είδες όμως σίγουρα στο ανάλογο άρθρο που ανέβασε το ptisidiastima, οι αμερικανοί νομοθέτες βρήκαν τρόπο να το παρακάμψουν. Κάτι τέτοιο σου είχα επισημάνει στη συζήτησή μας και… Read more »

ivychris
Member
ivychris

Αυτό πιστεύω και τώρα ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα αποκλείεται οι Αμερικανοί να παραδώσουν F-35. Αλλά όμως, αν τα δεδομένα αλλάξουν ξαφνικά και ο πάστορας βγάλει εισιτήριο για το JFK και οι S-400 κατά μια διαβολική σύμπτωση αναβάλλονται γιατί ο Ερντογαν επείσθη μετά από κωλοτούμπα των Αμερικανών στη Μανμπιζ και προκειμένου να μην εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ … και μπορώ να σου γράφω και άλλα, παράμετροι και μεταβλητές που επηρεάζουν κάθε βεβαιότητα. Αν ο Ερντογαν παραμείνει αμετακίνητος, είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί δεν θα τα παραδώσουν. Το σχεδιασμό πάλι δεν τον βλέπω. Τα όπλα μακράς εμβέλειας & οι αισθητήρες που… Read more »

sotbak
Member
sotbak

για να δούμε λοιπόν……

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

O A/ΓΕΑ είπε πως η μεγαλύτερη απειλή σήμερα είναι τα 240 αναβαθμισμένα F16 και πως με τον εκσυγχρονισμό των 85 σε V αποκτούμε το πλεονέκτημα.Τα 20 F35 θα τα δουμε όταν θα έρθουν,όποτε θα έρθουν.

Να είσαι καλό παιδάκι και να μην λες ψεματα!

ivychris
Member
ivychris

Να προσπαθείς να είσαι πάντα σοβαρός και να αποφεύγεις γελοίους χαρακτηρισμούς. Το τι γράφει ο καθένας τον χαρακτηρίζει… Ο Α/ΓΕΑ επί λέξει είπε: «Πολύ φιλολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από την σύγκριση του F-35 με το F-16 Viper. Δεν με προβληματίζουν τα είκοσι F-35 που θα έχει η τουρκική Αεροπορία μετά από δέκα χρόνια. Αν θα τα έχει. Η διαφορά ανάμεσα στα Viper και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω, θα είναι γεωμετρική». 20 F-35, μετά από δέκα χρόνια και αν θα τα πάρει. Εν τω μεταξύ θα πέσει έξω σε όλα όσα είπε… Στηρίζετε σε κάτι έωλο και ευμετάβλητο, δλδ… Read more »

Alexandros
Member

Ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω τον συλογισμό σου, ο ΑΓΕΑ λεει το αυτονοητό, προσπαθώ να βρώ λύση τώρα, για το τωρινό πρόβλημα των 250 F16 της Türk Hava Kuvvetleri με τα λίγα λεφτά που διαθέτουμε σαν χώρα και θα δούμε τι θα κάνουμε οταν θα αρχίσει να παραλαμβάνει η τουρκία τα F35.

ivychris
Member
ivychris

Δεν μπορείς να καταλάβεις το συλλογισμό μου?? Πολύ ωραία να το διατυπώσω πιο απλοϊκά. Αφού λέει ο Α/ΓΕΑ το αυτονόητο, κατ΄εσέ, να μας πει αφού οι τούρκοι παραλαμβάνουν, ακόμη και εντός των ΗΠΑ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα & το πρόγραμμα παραδόσεων, 2 Α/φη Block-3F configuration του LRIP-10 της αρχικής παραγγελίας του 2014 και συμβασιοποίησης το 2016, 4 το 2019 (της παραγγελίας του 2015)….και από το 2021 θα αρχίσει να παραλαμβάνει το 2ο Lot (24 Α/φη), -σύνολο 30 και όχι 20 που λέει ο Α/ΓΕΑ- να μας πει λοιπόν πως θα αντιμετωπιστούν αυτά τα Α/φη, αφού ισχυρίζεται ότι τα Ελληνικά… Read more »

Alexandros
Member

Θα αρχίσει να εξοπλίζει τα F-16 me AESA? Αλλο πράγμα οι πηγαίοι κωδικοί και άλλο το να αναπτύξεις ενα ραντάρ τέτοιας τεχνολογίας, είπαμε… Δεν είπα οτι δεν θα τα καταφέρουν αλλα αυτο χρειάζεται χρόνο και πολύ χρήμα!

ivychris
Member
ivychris
Larisaios
Member
Larisaios

ivychrisivychris, Aνάμεσα στο πυροβόλο λέιζερ υψηλης ενέργεια και το electromagnetic railgun πετάμε και ένα ραντάρ AESA άμα λάχει να ‘ούμε. Άμα το τελειώσουμε κι αυτό πάμε βουρ για φωτόσπαθα και TIE-Fighters.

Δικεφαλος
Guest
Δικεφαλος

Για άλλη μια φορά μπράβο. Έχουν γνώση οι φύλακες.

George
Member
George

Συγχαρητήρια! Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση που όμως στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποκαλύπτει το F-35 πριν αυτό στείλει δύο AIM-120D να συναντήσουν τα F-16V! Και σίγουρα ο συνδυασμός MMC/Link 16 είναι κατώτερος των λύσεων του F-18E ενώ το F-35 λογικά είναι ανώτερο των J-20/Su-57. Ενδιαφέρον θα είχε η σύγκριση του F-16V με το F-18ΕΙΙΙ αλλά με το Rafale (RBE2 AA/OSF) /MIG-35 για να δούμε την κατάσταση στα ~4,75 α/ε που έχει αποκτήσει πια αρκετό συναγωνισμό. Το δισεπίλυτο του εντοπισμού του F-22/F-35 σίγουρα τιμά όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία τους. Το ρίσκο σίγουρα μεγάλο όπως και η τόλμη όσων τα… Read more »

sotbak
Member
sotbak

“Και σίγουρα ο συνδυασμός MMC/Link 16 είναι κατώτερος των λύσεων του F-18E ενώ το F-35 λογικά είναι ανώτερο των J-20/Su-57” σωστή διαπίστωση…..

άρα πως ξέρουμε ότι θα μας βγει η εξίσωση;;;

chikichiki
Member
chikichiki

Αν και συμφωνώ με το πρώτο μισό του σχόλιού σας, θέλω να εκφράσω μερικές ενστάσεις για το δεύτερο μισό. Ενώ επιβάλλεται να αναγνωριστεί πως οι πιλότοι της ΠΑ δεν είναι αλάνθαστοι, και δεν είναι απόλυτα ασφαλές να επικαλείται κανείς την αυθεντία τους, φαίνεται εντούτοις να χρησιμοποιείτε προς υποστήριξη αυτής της άποψης είτε γεγονότα τα οποία τα αποδίδετε λανθασμένα στα επιχειρησιακά πληρώματα και στους στρατιωτικούς σχεδιαστές, είτε ανακρίβειες. Ίσα ίσα, οι αλήθειες πίσω από κάποια από τα παραδείγματα που αναφέρατε θα έλεγα πως δείχνουν το αντίθετο από αυτό που στηρίζετε, και η γνώμη των επιχειρησιακών πληρωμάτων έχει μακράν τα χαμηλότερα ποσοστά… Read more »

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Ειμαι λιγακι καχυποπτος κατα ποσο η ιδια η λοκχιτ, θα επιτρεψει να προστεθουν τετοιες δυνατοτητες στα βαιπερ (οχι μονο τα ελληνικα) ωστε να βλεπουν ικανοποιητικα-καταριπτουν τα φ 35. Αυτο λεγετε εσωτερικος ανταγωνισμος και αν ολα τα υπαρχουσα φ16 γινουν βαιπερ και καταριπτουν φ 35, ποιος ο λογος ο πελατης να χρυσοπληρωσει να παρει φ35 προφανως και η λοκχιτ το σκεφτετε αυτο Το αρθρο το επιβεβαιωνει αφου το φ18 που ενσωματωνει αυτες τις δυνατοτηρες ειναι μποινγκ, φανταζομαι και το (επισης μποινγκ) φ 15 στην αναβαθμιση (2040) θα εχει τις αντιστοιχες δυνατοτητες + το γιγαντιαιο οπλικο φορτιο που θα φερει

Jerry
Guest
Jerry

Ξέρεις πολλές περιοχές στον πλανήτη που ο Α στέλνει F-35A και ο άλλος F-16V για να τα καταρρίψει? Ή αυτό το παιχνίδι παίζεται στην γειτονιά μας και αποτελεί από μόνο του καταλύτη στις πωλήσεις της LM?

Captain_Kal
Member
Captain_Kal

“Σύμφωνα με την Boeing μπορεί να λειτουργεί και σε «περίεργες» συνθήκες, δηλαδή με συννεφιά ή αντανακλάσεις από υδρατμούς. ”
Μια βασική αρχή του remote sensing, είναι ότι οι υδρατμοί απορροφούν όλα τα μήκη κύματος του φωτός (γι αυτό π.χ. η ομίχλη είναι άσπρη). Οπότε λογικά με συγκεκριμένες παραμέτρους θα ισχύει κάτι τέτοιο!!

“To νέο IRST σε υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος”
Και αυτό χρειάζεται λίγο διευκρίνιση, γιατί έτσι και αλλιώς τα θερμικά χρησιμοποιούν μεγάλα μήκη κύματος (περίπου 10.000 nm, όταν το φως βρίσκεται από 400 έως 700 nm) . Βασικά και όλη η μπάντα ονομάζεται “thermal”!!

CKfurious
Member
CKfurious

Τα ρωσικα και τα κινεζικα “stealth” έχουν στη καλύτερη περίπτωση 1-2 τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο RCS από το FTOU35
Βάλτε και τη 4h ριζα της εξίσωσης του radar detection range οποτe ο εντοπισμός τους είναι πιο ευκολότερος .

ΜΙΝΕΣΧΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Guest
ΜΙΝΕΣΧΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

TI ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;;;;;;;;;;;;; ΤΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΓΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ F-35 (ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ) ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΔΙΑΛΕΞΑΝ F-16V;;;;; ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΞΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ F-16V.
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jerry
Guest
Jerry

Θόδωρε,

Χαίρομαι που βρήκες μια πηγή σωστής, έγκυρης, έγκαιρης και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης. όπως και εμείς. Προσπάθησε μόνο, να μην χρησιμοποιείς μόνο κεφαλαίους χαρακτήρες, διότι μας δυσκολεύεις. Κάποιοι δε, δεν διαβάζουν καν τέτοια μηνύματα.

Καλώς μας ήρθες!

Thras
Member
Thras

Το διαδίκτυο έχει απο όλα τα φρούτα. Ποιό θα φάς όμως το επιλέγεις εσύ. Μην τρώς ότι βρίσκεις μπροστά σου wink

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Αν όμως ότι ισχυρίζεται η LM για το F-35 αληθεύει, τότε πως στα κομμάτια κάνεις FOX-1; με AIM-120D/METEOR; Αυτά με radar δεν κατευθύνονται; Ακόμη και αν ξέρεις την απόσταση του στόχου τη στιγμή της εκτόξευσης, πως στα κομμάτια θα λοκάρει ο πύραυλος το στόχο με τον δικό του ερευνητή στα 10-20 km;

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Αν τελικά πάρουν οι Τούρκοι τα F35, δεν εχουμε άλλη επιλογή απο το να ακολουθήσουμε το παράδειγμα αντιμετώπισης του Αμερικανικού Ναυτικού. Eτσι και αλλιώς θα πρέπει όλοι οι κλάδοι του Στρατού μας να γίνουν ιδιαίτερα δημιουργικοί και δοκιμαστούνε και εξωτικές λύσεις. Προβλέπω πως πολλοι φιλόδοξοι κατασκευαστές αντι-στέλθ τεχνολογιών θα ενδιαφερούν να συνεργαστούν μαζί μας….

sotbak
Member
sotbak

σωστός, προφανώς θα γίνουμε συμπαθείς σε συγκεκριμένες εταιρείες….

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Απο την στιγμή που οι Τούρκοι είναι …Τούρκοι, δεν θα διστάσουν να τα χρησημοποιήσουν στο Αιγαίο, οπότε όλη περιοχή θα γίνει πεδίο δοκιμών αντιμέτρων και αντιστέλθ τεχνολογίας. Είναι μια καλή ευκαιρία να συνεργαστούνε οι Ενοπλες Δυνάμεις μας με ελληνικές και ιδιωτικές εταιρείες και να πρωτοπορήσουμε επιτέλους σε κάποιον τομέα. Ειδικά η Boeing έχει κάθε συμφέρον να ξεβρακώσει τα F35, οπότε ίσως γίενι ο καλύτερος σπόνσορας μας. Σίγουρα δεν θα γίνει στα F16V η όποια παρέμβαση αλλά υπάρχουν και άλλα αεροσκάφη… Πιστέυω πως πολλές συμμαχικές χώρες, που δεν έχουν αποκτήσει ή σκέφτονται να αποκτήσουν τα F35 θα ενδιαφερθούν για τις επιδόσεις… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

H Βοeing ξερει πολυ καλα οτι ειμαστε αιχμαλωτοι της Λοκχηντ.
Και αυτο δεν αλλαζει…το πολυ πολυ να δυσαρεστησουμε τη Λοκχηντ και να
μας αρχισουνε στα καψωνια….

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Τι θα πεί αιχμάλωτοι? Απο την στιγμή του έχουμε 140+ F16 και αρκετά άλλα όπλα της, εννοείται πως θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Λόκχήντ. Απο την άλλη δεν μπορούμε να αφήσουμε να τα τούρκικα F35 να πετάνε στο Αιγαίο και αλλου χωρίς να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο εντοπιμού τους.

sotbak
Member
sotbak

άρα πρέπει να διατηρηθεί κάποιος δεσμός και με την Boeing

Konstantinos_Zikidis
Member

Η εντύπωσή μου είναι ότι οι Ευρωπαίοι μάλλον έχουν περάσει μπροστά στο θέμα IRST. Για την ακρίβεια, αν και οι ΗΠΑ ήταν ίσως οι πρώτοι διδάξαντες με το IRST, μάλλον τα εγκατέλειψαν μετά το F-14D SuperTomcat, μέχρι που τα ξανα-ανακάλυψαν με το F-35 και πιο πρόσφατα με τα Legion Pod/Open Pod, καθώς και τα εξαγωγικά Tiger Eyes κλπ. Όμως, οι Ευρωπαίοι δεν έχασαν χρόνο… Έτσι, το IRST του Gripen NG θεωρείται κορυφαίο, αποτελώντας εξέλιξη του πολύ καλού Pirate του Eurofighter, ενώ το επόμενο IRST του OSF του Rafale F4 αναμένεται να είναι ίσως ακόμα πιο ικανό (αν και όλα αυτά… Read more »

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Συγχαρητήρια για την παρουσίαση σας στο συνέδριο. Για το θεμελιώδες σενάριο να επαναλάβω ενα σχόλιο. https://www.ptisidiastima.com/f-35i-adir-flying-over-beirut/ Στην αντίθεση που είδε ο tsimuhas στην υποθεση αγορας νεων F-15 απο το ισραήλ είχα γράψει τα σχόλια.”Θα ήταν σε αντίθεση αν ήταν άθροισμα αλλά είναι πολλαπλασιασμός.” “Να συμπληρώσω τα σχόλια Γ.Μ.και kkalev το σενάριο των f-35 με διπλή ταυτόχρονη εμπλοκή BVR σε su-35 και με s400 -s500 ενώ τα f-15 σε BVR -WVR εμπλοκές εκτός ομπρέλας.” Δηλ τα μαχητικά που καταδιώκουν το f-35 στο σενάριο θα πρέπει να εμπλακούν BVR με όλα τα f-35 αλλα και με τα f-15 που ειναι εκτος του… Read more »

ivychris
Member
ivychris

Κε Ζηκίδη, το F-35 θεωρητικά, γιατί ακόμη δεν έχει εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός της IAF χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, είναι ανίκητο για τη δουλειά που προορίζεται να κάνει.
Στο απλοϊκό σενάριο redland vs blueland, οι Άγγλοι JDAM αντί για SOM, είτε πιθανώς γιατί αυτό βολεύει την Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανίας είτε γιατί οι έως τώρα redlands δεν είχαν Α/φη ή εξελιγμένα Α/Α συστήματα.
Ένα F-35 με SOM δεν χρειάζεται να πλησιάσει στα 30νμ & τα scramble των 5΄ δεν θα προλάβουν καν να απογειωθούν.

Konstantinos_Zikidis
Member

Το σενάριο είναι απλοϊκό αλλά όχι εντελώς αναληθοφανές. Ο σκοπός είναι να αναδειχθεί το πρόβλημα που συνιστά το F-35 αλλά και το γεγονός ότι δεν είναι ανίκητο. Αρκεί να προβούμε σε ορισμένες ενέργειες. Ξεκινώντας κατά τη γνώμη μου από τα ραντάρ. Τα οποία δεν είναι τόσο ακριβά, εν συγκρίσει με την προμήθεια/αναβάθμιση Α/Φ. Και τα οποία, με τη βοήθεια του Link 16 και αργότερα του IRST (hopefully), αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για τα F-16V, βλ.: http://www.defence-point.gr/news/ta-systimata-irst-ke-i-anavathmisi-ton-ellinikon-aeroskafon-f-16

Όσο για τον SOM, αυτός αποτελεί ένα πρόβλημα από μόνος του, ανεξάρτητα από το εάν βάλλεται από F-35, F-16 ή από το παλιό και καλό F-4.

ivychris
Member
ivychris

Κάνει πολύ κακό και δεν αναφέρομαι στις δικές σας τοποθετήσεις, να περνά η άποψη ότι τα αναβαθμισμένα F-16V θα μπορούν με κάποιο τρόπο να δουν ή να αναχαιτίσουν τα F-35, περιμένοντάς τα να στρίψουν για να αποκαλυφθεί το θερμικό ίχνος… Δημιουργεί διαστρέβλωση της αλήθειας και είναι πέρα για πέρα μη ρεαλιστική, ούτε καν αληθοφανής. Θα είχε ενδιαφέρον ένα simulation στο CMANO με τη τουρκία να έχει επιχειρησιακά 30 F-35 και η Π.Α. τα 85 F-16… Το ρανταρ είναι υποδεέστερης ικανότητας, το πιθανό μελλοντικό IRST, το ΕΟΤS που δεν έχει, ο υπολογιστής και όλα αυτά μαζί συνεργατικά είναι στο 1/8 των… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member

Δεν ξέρω εάν φάνηκα καθησυχαστικός, δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Εδώ και χρόνια λέω σταθερά ότι το F-35 είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, τον οποίον θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά. Ούτε το IRST αποτελεί πανάκεια, εκτός εάν μας υποσχεθούν οι σύμμαχοι ότι, ό,τι κάνουν, θα το κάνουν ντάλα καλοκαίρι και σε μεγάλα ύψη… Πάντως, αν και τα IRST παρουσιάζουν τις μέγιστες εμβέλειες σε οπίσθια θέαση του στόχου, τα πιο σύγχρονα IRST, όπως το SkyWard του Gripen δουλεύουν στην περιοχή LWIR, ανιχνεύοντας κυρίως την αεροδυναμική τριβή και δευτερευόντως τα θερμά σημεία του κινητήρα. Η μελέτη που κάναμε όμως αφορά στόχο… Read more »

GK_
Member
GK_

@ Konstantinos Zikidis Ιούνιος 12, 2018 at 10:20 μμ

«.. ανιχνεύοντας κυρίως την αεροδυναμική τριβή και δευτερευόντως τα θερμά σημεία του κινητήρα…»
απο οσα γνωριζω εαν το αεροσκαφος κινειται με 400 κομβους εντοπιζεται απο το προσθιο ημισφαιριο απο τα 50χλμ τουλαχιστον. Με Supercruise και υπερυχητικες ταχυτητες απο ακομη μεγαλυτερες αποστασεις.

ivychris
Member
ivychris

@ Konstantinos Zikidis “…όπου όμως θα πρέπει να ληφθούν και στοιχεία διαθεσιμοτήτων και ρυθμού εξόδων, όπου το F-35 δεν έχει διαπρέψει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία…” προσπαθούμε να αξιολογήσουμε, εμείς οι αναγνώστες, κατά πόσον το F-35 είναι ένα ικανό Α/φος, ενώ μας διαφεύγει της προσοχής ότι ακόμη εξελίσσεται και από ότι διάβασα σήμερα, στο συνήθως αξιόπιστο “The Drive” η LM άλλαξε τον υποκατασκευαστή του DAS (AN/AAQ-37) με την Raytheon στη θέση της Northrop, με νέας γενιάς ικανότερο σύστημα, το οποίο όμως θα εγκαθίσταται στα Lot14-Lot15 το 2023, ενώ ακόμη βρίσκεται στο Lot10. Επίσης προετοιμάζει νέο upgraded EOTS. Με δεδομένο… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member

@ ivychris Την υπόθεση επιλογής της Raytheon έναντι της Northrop Grumman για το μελλοντικό DAS την βλέπω σαν ένα μεγαλοπρεπές “άδειασμα” της δεύτερης, που προκαλεί μεγάλη εντύπωση… Πάντως, έχουν καταγραφεί πολλές παρατηρήσεις για το υφιστάμενο DAS (μικροκαθυστερήσεις στις ενδείξεις που προκαλούν ζάλη στον Ιπτάμενο, προβλήματα κατά την προσνήωση στα αεροπλανοφόρα κ.α.), με αποτέλεσμα πολύ συχνά να μην χρησιμοποιείται. Επίσης, έχουν διατυπωθεί σχόλια σε σχέση με την παλαιότητα τόσο του DAS, όσο και του EOTS. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το DAS παρέχει υποδεέστερες επιδόσεις αποκάλυψης στόχων σε σχέση με ένα εξειδικευμένο IRST, γι’αυτό και προβάλλεται κυρίως η ιδιότητα ανίχνευσης… Read more »

sotbak
Member
sotbak

Από του κ. Ζηκίδη το σχόλιο κρατώ:”Αρκεί να προβούμε σε ορισμένες ενέργειες. Ξεκινώντας κατά τη γνώμη μου από τα ραντάρ. Τα οποία δεν είναι τόσο ακριβά, εν συγκρίσει με την προμήθεια/αναβάθμιση Α/Φ.”

Άρα εδώ είναι η ουσία του προβλήματος. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και να προσθέσω και μερικά Φ-35Α στη συνέχεια γιατί προφανώς και έχει αξία να έχεις και συ το Α/Φ και να γνωρίζεις εκ των έσω τις δυνατότητές του και τις τυχόν αδυναμίες του.

Ionas
Member
Ionas

Τα ρανταρ ειναι χρησιμα και φθηνα αλλα στατικα και καταστρεφονται ευκολα. Και μετα τι;

Konstantinos_Zikidis
Member

@ Ίωνας Υπάρχει μία βασική αρχή στην (στρατιωτική) ζωή που λέγεται “redundancy”. Δεν υπάρχει μόνο ένα ραντάρ αλλά ένα δίκτυο αλληλοεπικαλυπτόμενων ραντάρ. Οπότε, η καταστροφή ενός ραντάρ δεν συνεπάγεται την κατάρρευση του δικτύου. Αυτή άλλωστε είναι η βασική ιδέα του internet, από τον καιρό που λεγόταν “darpanet”… Πέραν τούτου, υπάρχει η έννοια του “decoy”. Δηλαδή, πομποί (άσχετοι με το ραντάρ) που εκπέμπουν σε παρεμφερείς συχνότητες, γύρω από το ραντάρ, με σκοπό να προσελκύσουν οποιοδήποτε όπλο που θα κατευθυνόταν στο ραντάρ. Εάν μάλιστα μιλάμε για κινητά ραντάρ, τα οποία μπορούν να διακόψουν εκπομπή και να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή, τα πράγματα… Read more »

GK_
Member
GK_

Konstantinos Zikidis Ιούνιος 11, 2018 at 11:44 μμ «..Η τεχνική τριγωνομέτρησης για εύρεση της απόστασης έχει αναφερθεί και για το Gripen NG, όπως και η εκτέλεση κάποιου ειδικού ελιγμού, με τη βοήθεια του οποίου επιτρέπεται ακόμα και σε ένα μόνο Α/Φ να κάνει μία εκτίμηση της απόστασης…» ..Ισως δεν χρειαζεται καν ελιγμο με το καταλληλο λογισμικο. Θελω να παρατηρησω οτι το ποιο σημαντικο μειονεκτημα ομως των μαχητικων της ΠΑ ειναι η γενικευμενη ελλειψη λινκ16. Ο συνδιασμος λινκ16, legion pod και νεου υπολογιστη αποστολης, μποριε να αποτελεσει τον «στανταρτ» εξοπλισμο για το συνολο του στολου των μαχητικων. Δεν ειναι καθολου μα… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

”….. Αυτός είναι και ο λόγος που μετατρέπουμε τα πολύ καινούργια F-16C/D Blk52+ Adv σε F-16V (για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, και θεωρούν πως το σημαντικότερο είναι η μέγιστη εμβέλεια ενός ραντάρ)…”

Προσπερναω την καθιερωμενη ”σποντα προς τριτους” η οποια κατα γενικη ομολογια κουραζει και σας αδικει και ερωτω:
Γιατι ενα ”V” προερχομενο απο τα -52+Adv θα αποδωσει καλυτερα στο παραδειγμα σας απο ενα προερχομενο εκ των -50 ωστε να προτιμηθει ?

Spirit
Guest
Spirit

Αυτό το επιχείρημα ότι F-35 δεν ειναι κατάλληλο να αντιμετωπίσει ένα άλλο F-35 από μας έχει προκύψει. Για τόσα χρόνια F-16 εναντίων F-16 στο όνειρο μας το βλέπουμε;

RoomsToLet
Guest
RoomsToLet

Το θέμα του προσδιορισμού της απόστασης λύνεται (εφόσον έχει ληφθεί μέριμνα στο software) με στιγμιαία ελαφρά μετατόπιση της πορείας του μαχητικού ή/και με στιγμιαία εκπομπή λέιζερ ώστε να γίνουν οι υπολογισμοί. Το σημαντικό όμως είναι ότι η ΠΑ όσο είδε JASSM από ΗΠΑ (για όσους δεν ξέρουν το deal για τα F16 έκλεισε επειδή μας έπεισαν ότι σε συνδυασμό με τον JASSM θα ήταν “υπερόπλο”, δλδ καθαρή κοροϊδία διότι ήταν δηλαδή το central sales point) άλλο τόσο θα δει και IRST. Και για να δώσω ένα πιο οικείο παράδειγμα, οι ΗΠΑ είναι σαν αυτούς που νοικιάζουν δωμάτια στα νησιά και… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

Ας δουμε λιγο και ισως μια αναβαθμηση των ΑΣΕΠΕ σαν το globaleye/EriEye ER από saab.

Jerry
Guest
Jerry

Πείτε την αλήθεια τώρα. Για αυτό ξεθάψατε το F-18L τις προάλλες?

Thras
Member
Thras

Πόσο εκπληκτικό θα είναι να πάρουμε την θέση της Τουρκίας στο F35 και η συζήτηση “πως αντιμετωπίζουμε τα ελληνικά F35;” να μεταφερθεί απέναντι!!!

recce
Member
recce

Όταν διαπιστώνεις ότι ο αντίπαλός σου πρόκειται να αναβαθμίσει την ικανότητά του για πρώτο στρατηγικό πλήγμα (=F35), φυσικά θα ήταν πραγματικά τέλειο να μπορέσεις να αναπτύξεις και εσύ ικανότητες ακύρωσης του πλήγματος, δηλαδή στην περίπτωσή μας μια ισχυρή ΠΑ με τα κατάλληλα “καλούδια” συνεπικουρούμενη από τους κατάλληλους αισθητήρες εδάφους. Η πρώτη όμως επιλογή θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της ικανότητας ανταπόδοσης του πλήγματος. Πρέπει να μπορέσεις να “πείσεις” τον αντίπαλο ότι σε περίπτωση πολέμου η ανταπόδοση θα είναι ΣΙΓΟΥΡΗ, ΙΚΑΝΗ, και τουλάχιστον όσο ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ, αν όχι πολύ περισσότερο, όσο το δικό του πλήγμα. Επίσης καλό θα ήταν να είναι… Read more »

trackback

[…] To Αμερικανικό Ναυτικό, μαζί με τους Πεζοναύτες, θα αντιμετωπίσουν σε μια περιφερειακή διένεξη πρώτοι stealth μαχητικά. Σήμερα τα κινεζικά J-20 και αύριο τα ρωσικά Su-57. Ακόμη κι αν πιστέψουμε τους ισχυρισμούς πως τα κινεζικά και ρωσικά μαχητικά δεν είναι και τόσο … stealth όσο το F-35, και πάλι τα J-20 και Su-57 θα είναι δύσκολοι αντίπαλοι, ειδικά για μαχητικά 4ης γενιάς. Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com […]

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Το (γελοιο) ”ισοδυναμο τετελεσμενο” θα πρεπει να αλλαξει σε ”συντριπτικη ανταποδοση”….

trackback

[…] Πηγή: Πτήση και Διάστημα […]

trackback

[…] Πηγή: Πτήση και Διάστημα […]

trackback

[…] Πηγή: Πτήση και Διάστημα […]

trackback

[…] Πηγή: Πτήση και Διάστημα […]