Με ένα drone ενισχύθηκαν χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού, αναζητώντας άτομο το οποίο είχε χαθεί από το πρωί της περασμένης Τετάρτης.
Δυστυχώς νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως το άτομο, ένας 54χρονος άνδρας, εντοπίστηκε νεκρός το πρωί και η σορός του αναγνωρίστηκε από τους συγγενείς.
Ενισχύονται οι #πυροσβεστικές δυνάμεις με ένα ΣμηΕΑ ως συνδρομή στην ΕΛ.ΑΣ, για την αναζήτηση αγνοουμένου ατόμου στην περιοχή του Υμηττού.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) June 4, 2020
Το Πυροσβεστικό Σώμα παρουσίασε για πρώτη φορά drones τον Μάιο του 2017. Τα drones της υπηρεσίας αξιοποιούνται σε αποστολές επιτήρησης των δασικών εκτάσεων, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς επίσης για μετάδοση πληροφοριών γύρω από την εξέλιξή τους, ώστε να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες και υλικές καταστροφές. Τα drones μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα σε αποστολές έρευνας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Υμηττό.
Παρόμοια συστήματα χρησιμοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.).
Πως και έτσι 😀
ΜΕΧΡΙ και drone? Πω πω τι λέτε ρε παιδιά.
Φτάσαμε στο 2010?
Προχθές εκδόθηκε και το ΦΕΚ σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Π.Σ. 26915 οικ. Φ. 109.1/19-05-2020 (ΦΕΚ 2128Β) “Κανονισμός λειτουργίας Ομάδων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ΟΣμηΕΑ (Π.Σ.)”
Τα drones μπορουν να προσφερουν πολυτιμες υπηρεσιες οσον αφορα την προστασια των δασων και θα πρεπει να γινει εκτεταμενη χρηση τους για το σκοπο αυτο..
To Drone της φωτό πρόκειται για το DJI Inspire 1 (το 2 κυκλοφορεί μόνο σε γκρι χρώμα)
Είναι εμπορικών προδιαγραφών με κόστος σήμερα 2,300 ευρώ.
Έχε ικανοποιητική εμβέλεια 5,000μ, αλλά μικρή αυτονομία 15min.
Όσοι έχουμε ασχοληθεί λίγο με δαύτα, ακούμε τις ονομαστικές εμβέλειες (5km!) και χαμογελάμε…
Πιθανή πραγματική εμβέλεια 2- σε πεδίο σαν αυτό που βλέπουμε, αλλά μόνο σημείο σύγκρισης μπορούν να είναι οι ονομαστικές εμβέλειες και αυτονομίες.
Κανόνας: αν η αυτονομία αναφέρεται ως 15min, πρακτικά αυτό ισχύει μόνο αν το σηκώσεις, το πας πχ 50 μέτρα πέρα σε 20 μέτρα ύψος, και το αφήσεις να αιωρείται για 15 λεπτά. Αν πρόκειται να πετάξει σε απόσταση, με ουσιώδη ταχύτητα, η αυτονομία θα πέσει στα 10 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση.
Άρα, για να πετάξει για να φτάσει σε 5 χιλιόμετρα απόσταση σε 5 λεπτά, και να γυρίσει πίσω σε άλλα 5, θα πρέπει να κινηθεί με 60 χλμ/ω. Μπορεί να πιάσει και να διατηρήσει τέτοια ταχύτητα;
Αυτά αν όντως μπορεί να ελέγχεται από τέτοιες αποστάσεις, σε ιδανικές συνθήκες. Το ότι κάτι τέτοιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ έτσι κι αλλιώς (ο νόμος απαιτεί line of sight και όχι πάνω από 500 μέτρα απόσταση από τον χειριστή) είναι άλλη ιστορία…
Σωστά.
Υπολόγισε τον άνεμο και ένα ποσοστό ασφαλείας που πρέπει να υπάρχει σε εναπομένουσα ενέργεια στην μπαταρία και βγάζουμε την πραγματική αυτονομία.
Το λογισμικό βοηθά πολύ στην εκτίμηση ενός βασικού ποσοστού ασφαλείας… αλλά πλέον αυτού, γενικά δεν είναι καλή ιδέα να αποφορτίζεις την μπαταρία τελείως, οπότε πρακτικά η πραγματική αυτονομία (και μαζί της η εμβέλεια) περιορίζεται περισσότερο.
Αναφορικά με τις εμβέλειες, προφανώς είναι θεωρητικές. Και σίγουρα οι χειριστές για διάφορους λόγους δεν θα υπερβούν τα 500μ (max) οριζόντια απόσταση από το τηλεχειριστήριο. Θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της κάμερας του drone και θα αλλάζουν θέση προκειμένου κάθε φορά να καλύπτουν τους προσχεδιασμένους τομείς.