Αυγή μίας νέας εποχής: Σαν σήμερα ή πρώτη κατάρριψη αεροσκάφους από πύραυλο εδάφους αέρος

0
6307
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σαν σήμερα το 1959, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατάρριψη στην ιστορία ενός αεροσκάφους από αντιαεροπορικό πύραυλο εδάφους αέρος.

Συγκεκριμένα, την ημέρα αυτή, πριν από 60 χρόνια, ένα βλήμα S-75 (SA-2) εκτοξεύθηκε από τη αντιαεροπορική πυροβολαρχία με έδρα το Πεκίνο εναντίον ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους μεγάλου υψομέτρου Martin RB-57D Canberra με αριθμό σειράς #5643, πάνω από την επαρχία Tong Zhangjiawan.

Επρόκειτο για μία ιστορική στιγμή, καθώς ήταν η πρώτη φορά που πύραυλος εδάφους-αέρος χρησιμοποιήθηκε επιχειρησιακά εναντίον εχθρικού αεροσκάφους και δη με επιτυχία. Πλέον κανένα αεροσκάφος όσο ψηλά και να πετούσε, δεν θα μπορούσε να αποφύγει τα αντιαεροπορικά πυρά.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος πετούσε με τον Ταϊβανέζο πιλότο Wang Ying Ch’in στα χειριστήρια και τα εθνόσημα της Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν), ο οποίος και σκοτώθηκε.

Η πτήση είχε σκοπό την συλλογή πληροφοριών για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας, αλλά χωρίς να εκτεθεί η αμερικανική Αεροπορία, που είχε διαθέσει δικά της αεροσκάφη για τον σκοπό αυτό. Η εν λόγω δραστηριότητα σταμάτησε λίγα χρόνια μετά όταν φάνηκε ότι ο κίνδυνος για τα πληρώματα ισοδυναμούσε πλέον με αποστολές αυτοκτονίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Notify of