Αγορά επιρροής: Η Κίνα θα φιλοξενήσει το πρώτο Φόρουμ Άμυνας Κίνας-Αφρικής

0
503
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Κίνα θα φιλοξενήσει το πρώτο φόρουμ Κίνας-Αφρικής για την άμυνα και την ασφάλεια από τις 26 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα ο Ren Guo Qiang δήλωσε ότι το φόρουμ που φιλοξενείται από το υπουργείο «…έχει ως στόχο την εμβάθυνση της ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Αφρικής, την προώθηση της οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος για την Κίνα και την Αφρική και την κάλυψη των αναγκών της Αφρικής νέες καταστάσεις ασφάλειας και αμυντική συνεργασία Κίνας-Αφρικής. Το φόρουμ θα επικεντρωθεί σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, στην αυτο-ανάπτυξη των ικανοτήτων ασφαλείας της Αφρικής και στην αμυντική συνεργασία Κίνας-Αφρικής»

Κινέζοι κυανόκρανοι σε ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ σε χώρα της Αφρικής.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρεία να επισκεφθούν τις υπηρεσίες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων και στους τρεις κλάδους, στρατό, ναυτικό και αεροπορία.

Η έξοδος της Κίνας από την απομόνωση και η προώθηση αμυντικού υλικού σε χώρες της Αφρικής χρονολογείται από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Κίνα στα πλαίσια προώθησης της ιδεολογίας του κομμουνισμού, δεχόταν να υποστηρίξει αυτονομιστικά και άλλα κινήματα υπό αυτήν την σκέπη.

Είχε στενές επαφές και με χώρες όπως η Αίγυπτος που διατηρούσαν ουδετερότητα, έχοντας καταφέρει να πουλήσει στην χώρα αυτή μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και άλλα.

Επίσης η η Κίνα συμμετέχει τακτικά σε ειρηνευτικές αποστολές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με αποστολή στρατευμάτων σε κάθε περίσταση, ενώ διατηρεί Ακολούθους Άμυνας (ΑΚΑΜ) σε πολλές χώρες της Αφρικής που με την σειρά τους έχουν τους δικούς τους ΑΚΑΜ στο Πεκίνο.

Άρμα μάχης Type 59G των ενόπλων δυνάμεων της Τανζανίας.

Πολλές χώρες της Αφρικής βλέπουν με ενδιαφέρον τα κινεζικά όπλα λόγω της χαμηλότερης τιμής που προσφέρονται σε σχέση με ρωσικά και πολύ περισσότερο δυτικά όπλα.

Τέλος, μετά από αρκετές προσπάθειες, το 2017 πέτυχε να εξασφαλίσει μία δικιά της στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί, όπου μεταξύ άλλων ναυλοχούν και ανεφοδιάζονται κινεζικές μονάδες επιφάνειας και υποβρύχια που συμμετέχουν σε διεθνείς κι υπερπόντιες αποστολές.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της νέας στρατιωτικής βάσης στο Τζιμπουντί.

H Κίνα στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί από την Δύση για αποικιοκρατικές πρακτικές στην Αφρική, απαντώντας βέβαια πως οι οικονομικές της συναλλαγές στις χώρες της ηπείρου αυτής είναι μικρό κλάσμα των αντίστοιχων της Δύσης…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •