Έναρξη παραδόσεων των πρώτων νατοϊκών PGM

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στις 22 Αυγούστου 2018 ολοκληρώθηκε η παράδοση της πρώτης παρτίδας των νατοϊκών PGM στην NSPA, υπογραμμίζει ανακοίνωση του ΝΑΤΟ. Η παρτίδα προορίζεται να καταλήξει στο Βέλγιο και τη Δανία.

 

Η παράδοση των όπλων αποτελεί την πρώτη κίνηση υλοποίησης παραγγελίας συλλογών ακριβείας (2.040) JDAM, (1.025) GBU-12, (1.000) GBU-48 και (300) GBU-49 ύψους $231 εκατ. από τις ΗΠΑ προς το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Τσεχία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα. Στην ίδια ομάδα προστέθηκαν οι Ουγγαρία, Πολωνία και Μεγάλη Βρετανία. Στην πρωτοβουλία παίρνει επίσης μέρος η Φινλανδία, αν και δεν είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Όταν η DSCA ειδοποίησε στις 11 Αυγούστου 2016 το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση των όπλων, στην πρωτοβουλία ήταν μέλη οι οκτώ πρώτες χώρες. Η παραγγελία και η μεταβίβαση των όπλων γίνεται μέσω της NSPA.

 

Η κίνηση συγκροτήθηκε το 2014 και έχει σκοπό τη μεταβίβαση αριθμού όπλων από το ένα κράτος στο άλλο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, εφόσον απαιτηθεί. Τέτοια ανάγκη υπήρξε κατά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λιβύης το 2011, όταν διαπιστώθηκε ότι κάποιες χώρες «ξέμειναν» από πυρομαχικά. Επικεφαλής της κίνησης είναι η Δανία.

 

Μετά την πρώτη παράδοση της πρώτης παρτίδας, που κοστίζει $20 εκατ., θα ακολουθήσουν οι παραλαβές της δεύτερης και τρίτης ποσότητας από τη νατοϊκή υπηρεσία τις προσεχείς εβδομάδες. Το πρόγραμμα καλύπτει ακόμη πέπλο μυστηρίου σχετικά με τους αριθμούς αεροπορικών όπλων ανά χώρα, έτσι, δεν έχει υπάρξει κάποια πληροφόρηση ούτε για το πιθανό μέγεθος ούτε για το πιθανό κόστος της ελληνικής συμμετοχής.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •