Για πρώτη φορά επιστήμονες φωτογραφίζουν κβαντικά εναγκαλισμένα σωματίδια!

3
1953
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

«Στοιχειωμένη δράση από απόσταση». Έτσι είχε χαρακτηρίσει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το φαινόμενο κατά το οποίο δυο ή περισσότερα εναγκαλισμένα σωματίδια παραμένουν συνδεδεμένα έτσι ώστε όταν μια ενέργεια πραγματοποιηθεί σε ένα από αυτά, τότε αυτόματα επηρεάζεται και το άλλο, ακόμα και αν μεσολαβούν τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους.

Για πρώτη φορά οι φυσικοί έχουν καταγράψει μια εικόνα κβαντικού εναγκαλισμού/διεμπλοκής/σύμπλεξης. Η φωτογραφία που απεικονίζει φωτόνια των οποίων οι καταστάσεις συσχετίζονται μεταξύ τους,  ανεξάρτητα από την μεταξύ τους απόσταση, δημοσιεύεται από τους Paul-Antoine Moreau et al στο άρθρο τους με τίτλο: «Imaging Bell-type nonlocal behavior» . 

Η συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει διεμπλοκή μεταξύ δύο φωτονίων – δηλαδή μεταξύ δύο σωματιδίων φωτός, τα οποία αλληλεπιδρούν στιγμιαία και μοιράζονται φυσικές καταστάσεις.

Αν υποθέσουμε ότι μπορούμε να στείλουμε ένα σωματίδιο από τα δύο στο άλλο άκρο του γαλαξία ή και του σύμπαντος, και συμβεί κάτι σε οποιοδήποτε από τα δύο, το άλλο αντιδρά άμεσα. Από αυτό προκύπτει ουσιαστικά ό,τι η “πληροφορία” μπορεί να ταξιδέψει με “άπειρη” ταχύτητα (πολύ μεγαλύτερη από αυτή του φωτός!)

Οι πρακτικές εφαρμογές, αν καταφέρουμε να δαμάσουμε το φαινόμενο του κβαντικού εναγκαλισμού θα είναι τεράστιες. Από την δημιουργία υπερσύγχρονων κβαντικών υπολογιστών, της δραματικής βελτίωσης της κρυπτογράφησης, ίσως ακόμα και της κβαντικής τηλεμεταφοράς πληροφοριών.

Με πληροφορίες από physicsgg.mephysics4u.grsiriusanews


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
alexmark
Member
Trusted Member
alexmark

Πρώτη θεωρητική αναφορά (ως νοητικό πείραμα) έγινε το 1935 από τους Einstein, Podolsky και Rosen γιαυτό και αναφέρεται ως παράδοξο EPR. Πρώτη πειραματική επιβεβαίωση το 1982 από την ομάδα του καθηγητή Allain Aspect στη Γαλλία.

Χρήστος Παναγιωτόπουλος
Guest
Χρήστος Παναγιωτόπουλος

Η απόδοση του όρου entanglement ως εναγκαλισμός νομίζω είναι λίγο άστοχη.. Ο όρος κβαντική συσχέτιση είναι πιο ορθός

οικονομικός μετανάστης
Guest
οικονομικός μετανάστης

Απλά ο αρθρογράφος θέλει να κάνει την κβαντική φυσική πιο σέξι για τους πολλούς smile