19.1 C
Athens
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Το πρώτο μαχητικό Gripen E έφθασε στη Βραζιλία

- Advertisement -

Το πρώτο από τα 36 μαχητικά Gripen E/F που κατασκευάζονται για τη Βραζιλιάνικη Αεροπορία, έφτασε στη Βραζιλία στις 20 Σεπτεμβρίου.
Το αεροσκάφος, ένα μονοθέσιο Gripen E, πραγματοποιούσε πτητικές δοκιμές στις εγκαταστάσεις της Saab, στη Σουηδία, από τον Αύγουστο του 2019. Παρόμοιες πτήσεις θα συνεχίσει να εκτελεί στο κέντρο δοκιμών Gripen στο São Paulo, πριν να παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό στις 23 Οκτωβρίου.

Πρώτη πτήση μαχητικού Gripen E με Βραζιλιάνο πιλότο


Η Βραζιλία υπέγραψε συμβόλαιο αγοράς 28 μονοθέσιων Gripen E και 8 διθέσιων Gripen F στις 27 Οκτωβρίου 2014 και αποτελεί μέχρι τώρα τον μοναδικό εξαγωγικό πελάτη της νεότερης γενιάς του σουηδικού μαχητικού, καθώς επίσης τον μόνο εξασφαλισμένο χρήστη του διθέσιου Gripen F. Η τοπική ονομασία του Gripen E/F είναι F-39E/F. Η Saab θα κατασκευάσει τα 13 μαχητικά, ενώ τα υπόλοιπα 23 θα παραχθούν στη Βραζιλία.
Τo Gripen E/F αναπτύχθηκε με βάση τα διδάγματα από την αξιοποίηση των Gripen A/B/C/D και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το νέο ραντάρ AESA ES-05 Raven, το οποίο είναι τοποθετημένο σε μετακινούμενη βάση, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα ραντάρ ίδιας κατηγορίας σε άλλα μαχητικά. Το Gripen E/F διαθέτει επίσης IRST και προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας.

Η Saab ψάχνει περισσότερους πελάτες για την τρίτη (και πιο φονική) γενιά Gripen


Το Gripen E/F είναι υποψήφιο στα προγράμματα Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους του Καναδά, της Ελβετίας, της Φινλανδίας και της Ινδίας. Το Gripen E/F είχε επιλεγεί από την ελβετική κυβέρνηση, για την αντικατάσταση του F-5, αλλά ο ελβετικός λαός αποφάσισε να μην προχωρήσει στην αγορά του, ύστερα από δημοψήφισμα, το 2014.
 
Περισσότερα για το Gripen E/F μπορείτε να διαβάσετε σε ένα χορταστικό αφιέρωμα στο τεύχος της «Πτήσης» που κυκλοφορεί!
 

Η νέα «Πτήση» 04, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jw4799
Active Member
jw4799 (@jw4799)
1 month ago

Αυτό που συγκρατώ από το άρθρο πάντως, πέρα από το Gripen όπου αρχίζει την καριέρα του στη Βραζιλία, είναι το ότι ο ελβετικός λαός αποφασίζει μέσω δημοψηφισμάτων για το που κατευθύνονται τα χρήματα του στους εξοπλισμούς…έτη φωτός μπροστά στην δημοκρατική διαδικασία και φυσικά υπεύθυνοι οι ίδιοι στην διαχείριση των χρημάτων τους οι Ελβετοί…εδώ στην Ελλάδα κάποιοι άλλοι, είτε βγάζουν σπυριά και μόνο στο άκουσμα της λέξης δημοψήφισμα, γιατί λέει “δεν είναι ώριμοι οι Έλληνες για δημοψηφίσματα”, είτε κάνουν το άσπρο μαύρο και γίνονται πρωταθλητές της κωλοτούμπας…και στις δύο περιπτώσεις εκείνο που προέχει είναι η προστασία των συμφερόντων της τσέπης και της κάστας τους εννοείται.

Kgeorge
Kgeorge (@kgeorge)
1 month ago
Reply to  jw4799

Νομίζω οι Ελβετοί με το δημοψήφισμα έδειξαν ότι δεν θέλουν να αγοράσουν γενικά αεροπλάνα όχι ότι δεν τους άρεσαν τα Gripen ή οι Σουηδοί!

chikichiki
Active Member
chikichiki (@chikichiki)
1 month ago
Reply to  jw4799

Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω αυτή τη θεσμική ιδιαιτερότητα των Ελβετών αποκλειστικά με καλό μάτι. Ο κάθε πανάσχετος Ελβετός αποφασίζει υπεράνω όλων, θεσμών και τύπων, με τι μέσα θα λειτουργήσει και θα επιτελέσει το έργο του το κράτος, ακόμη κι αν δεν μπορεί με την απόφασή του να το επιτελέσει (είναι -θεωρητικά- κάλλιστα εφικτό τα υφιστάμενα α/φη, εν προκειμένω F/A-18 και F-5, να καταλήξουν όχι απλώς ανεπαρκή, αλλά να μην πετάνε λόγω παλαιότητας, κι όμως αν δε συγκινηθεί ο ψηφοφόρος η Αεροπορία απλώς…διαλύεται). Νομίζω πως υπάρχουν άλλα δημοκρατικά όργανα μέσω των οποίων ο πολίτης μπορεί να περάσει το μήνυμα στο κράτος ότι επιθυμεί πχ μείωση των αμυντικών δαπανών, χωρίς να παρεμβαίνει μεμονωμένα σε υπηρεσιακού επιπέδου εξειδικευμένες αποφάσεις. Άλλο να επιλέγει ο πολίτης αντιπροσώπους που δεν δίνουν έμφαση στις ΕΔ και άλλο οι επιλεκτικές παρεμβάσεις τύπου “τώρα μας κάπνισε” (άραγε όταν η Ελβετία χρειάζεται άρματα, οχήματα γενικής χρήσης, πυρομαχικά, συστήματα τηλ/νιών κλπ γίνονται και τότε δημοψηφίσματα, ή μόνο όποτε θυμηθούν;).

Stratilatis
Member
Stratilatis (@stratilatis)
1 month ago
Reply to  chikichiki

Νομίζω ότι οι Ελβετοί αποφασίζουν για τα θέματα, με βάση το δημόσιο συμφέρον και με αποκλειστική πληροφόρηση που τους προσφέρει το Κράτος τους.
http://files.newsnetz.ch/upload//1/2/12332.pdf
Κάτι που ούτε μπορούμε να το διανοηθούμε στην Ελλάδα (το είδαμε στο πρώτο δημοψήφησμα) αλλά και βλέποντας τις θέσεις και τις αιτιολογήσεις των περισσοτέρων συνσχολιαστών εδώ μέσα, δεν νομίζω ότι ο μέσος Έλληνας έχει την απαραίτητη πληροφόρηση αλλά και τις απαραίτητες βασικές γνωσιακές δεξιότητες από το σύστημα εκπαίδευσης για να τις επεξεργαστεί.

christos_choris_a
Member
christos_choris_a (@christos_choris_a)
1 month ago

Αυτό το αεροσκάφος ταίριαζε πολύ περισσότερο από το Rafale στην Πολεμική Αεροπορία. Το περιστραφόμενο ραντάρ AESA ES-05 Raven έχει μεγάλη χρησιμότητα στην BVR αερομαχία. Το χαμηλό κόστος κτήσης και συντήρησης του JAS-39E το καθιστούν ασυναγώνιστο σαν αναλογία κόστους προς πλεονεκτήματα παρόλο που τα Rafale υπερτερούν κάπως σε επιδόσεις. Γιατί δεν κάνουμε κάποια “κρούση” για την απόκτηση των 12 Βραζιλιάνικων Mirage-2000-5 σαν αντικαταστάτες των 19 Mirage-2000EGM ;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago

Διότι οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν Dash 5. Ούτε Mirage

Stratilatis
Member
Stratilatis (@stratilatis)
1 month ago

Κατ’αρχην τα Μ2000 οι Βραζιλιάνοι τα έχον πουλήσει ήδη, σε μία εταιρία aggressor.
Δεύτερο το RAVEN δεν είναι τίποτα το φοβερό. Το παλαιό ραντάρ είναι που του αλλάξαν την κεραία και του βάλαν την κεραία του RBE2 του Rafale.
Το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς ακόμα και στα ρανταρ των Μ2000 (αν είχαμε τις τεχνολογικές δυνατότητες)

ShadowMan
Member
ShadowMan (@shadowman)
1 month ago

παιρνεις κατι που θα κανει τη διαφορά, γιατι να εισάγεις γρύπα (με ολα τα παραπλευρα κόστη του) οταν εχεις ηδη μεγάλο αριθμό Φ16 με περισσότερα απο τα μισά να τα αναβαθμίζεις σε βιπερ?
Αν δεν επρεπε να πάρουμε ραφαλ (για οποιοδήποτε λόγο που μπορει να μην θέλαμε ενα απο τα 4 καλύτερα μαχητικά του κόσμου) ας αγοράζαμε επιπλέον βιπερ καινούρια που εχουν πολύ χαμηλό κόστος εισαγωγής στην ΠΑ μας λόγω εμπειρίας και κατοχής του τυπου.
Αυτή την ιστορία με τους γρύπες στην Ελλάδα πραγματικά δεν μπορώ να την καταλάβω!
Και καλά αντε να πουμε οτι συγκριτικά με τα viper εχει κανα δυο μικρές λεπτομέρειες παραπάνω (ναι τόσες ειναι μη νομιζετε), αλλά να μη θελει καποιος ραφαλ και να θέλει γρύπα και οχι μονο αυτό αλλά να μην εχει και τουλάχιστον ηδη γρύπες στον στόλο του….. πραγματικά δεν βγαζει νόημα!
(και οχι το μισό κοστος χρήσης που εχει απο το ραφάλ δεν αρκει σαν λόγος, γιατι εχει και τουλάχιστον τις μισές δυνατότητες!)

Last edited 1 month ago by anniebraxton9
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Νέο site ΠΤΗΣΗ, διορθώσεις σφαλμάτων στα σχόλια και λίγα για τις...

67
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι τεχνικοί μας κατάφεραν να διορθώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με τα παλιότερα σχόλια. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99

Related News

Κίνα-Ταϊβάν: Το Πεκίνο θυμάται τον πόλεμο της Κορέας στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ με ένα… διαχρονικό «όπλο»

Η πρόσφατη αποδέσμευση προηγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων για την Ταϊβάν και δη πυραύλων cruise SLAM-ER που θέτουν την κινεζική ενδοχώρα εντός βεληνεκούς δεν άρεσε...

Συνεκπαίδευση Mονάδων ΠΝ Ελλάδας και Γερμανίας

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» (F-465) με τη γερμανική Φρεγάτα «FGS ΒRANDENBURG» (F-215) στη θαλάσσια περιοχή...

Οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία αναστέλλουν τις υπηρεσίες χορήγησης βίζας επικαλούμενες αξιόπιστες απειλές

ΑΠΕ-ΜΠΕΟι αμερικανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Τουρκία ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τις υπηρεσίες χορήγησης βίζας επικαλούμενες «αξιόπιστες πληροφορίες» για «κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων».«Η αμερικανική αποστολή στην...