Το πρώτο ελικόπτερο NH90 Lobo παρέλαβε η Ισπανική Πολεμική Αεροπορία. Όπως αναφέρθηκε, το ελικόπτερο θα ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητες Έρευνας και Διάσωσης (SAR) καθώς και Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (CSAR) της Ejército del Aire (ΕΑ).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στο Twitter, πρόκειται για “σημαντική μέρα στην ιστορία της ΕΑ καθώς το πρώτο ΝΗ90 Lobo εντάχθηκε στη δύναμη της 48ης Πτέρυγας (Ala 48). Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στις μελλοντικές αποστολές του SAR και PR τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων μας. Καλές πτήσεις!”.
Gran día para la historia del ? en el EA. Hoy, el #NH90Lobo se ha incorporado al #Ala48 ???? le deseamos éxito en las futuras misiones #SAR #PR, dentro y fuera de nuestras fronteras. Buenos vuelos #NH90. @Defensagob @AirbusHeli @Ala48_ea #Somoselaire pic.twitter.com/Yi9ZzAeHz7
— Ejército del Aire (@EjercitoAire) October 16, 2020
Η Ισπανία θα παραλάβει συνολικά 12 ΝΗ90 αντικαθιστώντας τα καταπονημένα AS332 Super Puma στο ρόλο της Έρευνας και Διάσωσης. Tα ελικόπτερα θα επιχειρούν από τη βάση στο Cuatro Vientos κοντά στη Μαδρίτη. Η Ισπανία έχει παραγγείλει συνολικά 45 ελικόπτερα ΝΗ90 σε δύο ομάδες των 22 και 23 αντίστοιχα εκ των οποίων τα 13 της μεταφορικής έκδοσης έχουν παραδοθεί για τις ανάγκες της Αερομεταφερόμενης Δύναμης του Στρατού (FAMET).
Ανώτατες πηγές της ισπανικής πολεμικής αεροπορίας αναφέρουν την εμπιστοσύνη τους στα ελικόπτερα ως εργαλείων για την εκτέλεση πολλών διαφορετικών αποστολών, από μεταφορά στρατευμάτων, υποστήριξη επιχειρήσεων διοικητικής μέριμνας σε ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό και φυσικά έρευνα και διάσωση σε περιοχές με εχθρική παρουσία που είναι και οι απαιτητικότερες αποστολές που αναλαμβάνουν τα ελικόπτερα.
Γιατί η Ισπανία εξετάζει το MH-60R ενώ έχει το NH90 δίπλα της;
Τα ΝΗ90 της Ισπανικής Αεροπορίας ενσωματώνουν εγχώρια κατασκευασμένους κινητήρες, νέας γενιάς σύστημα επικοινωνίας και ένα προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου από την Indra. Η τελευταία θα παραδόσει επίσης συστήματα εκπαίδευσης περιλαμβανομένων και συστημάτων εξομοίωσης, εξοπλισμό αυτοματοποιημένης συντήρησης (automatic maintenance equipment – SAMe) και σύστημα αυτόματου σχεδιασμού αποστολής (AMPS). Οι ισπανικές εγκαταστάσεις της Airbus Helicopters εμπλέκονται ακόμα στην κατασκευή τμημάτων της ατράκτου και μέρος των ηλεκτρονικών συστημάτων αποστολής.
Kαλη τους τυχη
Με τα δικά μας τι γίνεται?
Επίσης η Γαλλία ανακοίνωσε αγορά δέκα NH-90 ειδικών αποστολών. Με τα δικά μας άραγε τι γίνεται; Θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να προχωρήσουμε στην αγορά δέκα(?) επιπλέον ελικοπτέρων διαμορφωμένα στα ίδιο επίπεδο με τα Γαλλικά, ειδικών αποστολών, παραλαβή των εναπομεινάντων ελικοπτέρων που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας. Σαν πακέτο στην αγορά αυτή θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε και την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου που έχουμε παραλάβει με την τοποθέτηση του συνόλου του εξοπλισμού της έκδοσης TTH. Αυτό για να γίνει πιο υποφερτή η υποστήριξη του στόλου, ο αριθμός των ελικοπτέρων είναι μικρός. Τώρα που θέλαμε να υπογράψουμε αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, θα μπορούσαμε να συνδέσουμε των Ελληνικό στόλο με αυτόν της Γαλλίας για συντήρηση ή αναβαθμίσεις αλλά και συνεργασία για δώσουμε λύσεις στα προβλήματα αξιοπιστίας που παρουσιάζει το ελικόπτερο.
Νομίζω ότι θα παραληφθούν και τα υπόλοιπα 6. Τώρα για επιπλέον ΝΗ-90 δεν το βλέπω, όπως επίσης και για απόκτηση εξοπλισμού και για τα 20. FOS και μέχρι εκεί. Προέχουν τα ΑΗ-64 μάλλον, κινητήρες για τα CH-47 και μάλλον επιπλέον CH-47 από ΗΠΑ ή αλλού (Ολλανδία).
…και εμείς, ακόμα περιμένουμε τα υπόλοιπα 6…!!!
με τίς υγείες μας!!!