Η αναχαίτιση ενός αντιαεροπορικού πυραύλου της συριακής αεράμυνας από το ισραηλινό αντιπυραυλικό/αντιβαλλιστικό Arrow δεν ήταν μόνο πρεμιέρα για το σύστημα αλλά, διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, έθεσε στο προσκήνιο και άλλα πράματα.

Πρώτα από όλα ήταν μια επίδειξη ισχύος για το (αμερικανικά συγχρηματοδοτούμενο) Arrow που επέδειξε την ικανότητα απέναντι σε ένα «δύσκολο» στόχο όπως ο συριακός SAM. Κομμάτια του τελευταίου μαζί με τον πρώτο όροφο του Arrow έπεσαν στην Ιορδανία. Τυπικά η χρήση του Arrow αναφέρεται ότι έγινε διότι ένας από τους συριακούς πυραύλους που δυσλειτούργησε, εκλήφθηκε  ως βαλλιστικός.

Σε μια σπάνια παραδοχή της η ισραηλινή κυβέρνηση αναφέρθηκε σε «πολλαπλές αεροπορικές προσβολές στόχων στη Συρία» ενώ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωνε ότι οι επιθέσεις εναντίον στόχων που αποτελούν εξελισσόμενη απειλή για το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

Η ισραηλινή πλευρά διαψεύδει από την άλλη ότι υπήρξε κατάρριψη αεροσκαφών της, ενώ η Δαμασκός επιμένει (χωρίς όμως προς το παρόν αποδείξεις) ότι ένα από τα τέσσερα αεροπλάνα που πραγματοποίησε την επιδρομή καταρρίφθηκε και ένα άλλο έπαθε ζημιές.

Διάφοροι κύκλοι υπογραμμίζουν επίσης ότι η επιδρομή έγινε μέσα σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στην Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Να θυμίσουμε ότι μετά την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Συρία υπήρξε επίσης αντίστοιχη επαφή. Πιθανολογείται ότι οι Ισραηλινοί έθεσαν το θέμα της μεταφοράς εξελιγμένων όπλων από το καθεστώς Άσαντ στην Χεσμπολά και τα μέτρα που αποδεικνύεται στην πράξη ότι θα λάβουν.

Απάντηση