«Ασυνήθιστη δραστηριότητα» της Αργεντινής στα Φώκλαντς

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Περιπολικό σκάφος του Βασιλικού Ναυτικού ήλθε αντιμέτωπο με ερευνητικό πλοίο του Ναυτικού της Αργεντινής το οποίο κατέπλευσε λάθρα, κατά τους Βρετανούς, στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Φώκλαντς «ψάχνοντας για πετρέλαιο». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το περιπολικό HMS Clyde έσπευσε να εκδιώξει το ωκεανογραφικό ARA Puerto Deseado από τα βρετανικά χωρικά ύδατα όπου είχε φθάσει με το δορυφορικό του σύστημα παρακολούθησης κλειστό, σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει τις αντιδράσεις των Βρετανών.

Με την εμφάνιση του Σκάφους Προστασίας των Φώκλαντς HMS Clyde, το αργεντίνικο πλοίο άλλαξε αμέσως πορεία και αποχώρησε για την βάση Ushuaia, θέτοντας και πάλι σε λειτουργεία το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης. Το περιστατικό της 2ας Σεπτεμβρίου καθιστά σαφές ότι το παρά τον πόλεμο του 1982, το ζήτημα των Φώκλαντς για κάποιους παραμένει «ανοικτό».

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη δραστηριότητα» περισσότερο παρά για μια παράνομη ενέργεια ή αντιπαράθεση. Ωστόσο η πορεία και η ταχύτητα του αργεντίνικου πλοίου προς τα νησιά ήταν ασυνήθιστη, προσέθεσε.

Για την Αργεντινή, τα Φώκλαντς είναι τα «Μαλβίνας»

Αν και το συμβάν θεωρείται σχετικά ελάσσονος σημασίας, ιδίως εάν συγκριθεί με τις «διερευνητικές» κινήσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή αμέσως μετά το τέλος του πολέμου των Φώκλαντς, δείχνει ότι το βρετανικό Ναυτικό καλείται να επιχειρεί σε ένα ολοένα και πιο κορεσμένο διεθνές περιβάλλον με περιορισμένα μέσα, παρατηρεί ο Nick Childs του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών.

 

Από την πλευρά του, ο πρώην κυβερνήτης της φρεγάτας HMS St Albans, Αντιπλοίαρχος Tom Sharpe, υποστηρίζει ότι οι Αργεντίνοι έστειλαν το πλοίο για να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου. Θεωρεί ότι η αντίδραση του Falklands Protection Vessel HMS Clyde ήταν έγκαιρη, ανάλογη και ορθή, γι’ αυτό και είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια, οι προκλήσεις δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες διότι ο προκαλών θα αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα. Σημειωτέον δε ότι η Βρετανία έχει 12 μίλια χωρικά ύδατα στα Φώκλαντς και όπως έδειξε το 1982 με την Επιχείρηση Corporate δεν έχει σκοπό να μοιραστεί τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής με κανέναν.

Προστάτης των Φώκλαντς

Το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης HMS Clyde, ένα από τα έξι σκάφη κλάσης River που σχεδιάσθηκαν για το Βασιλικό Ναυτικό, δεν είναι το μεγαλύτερο βρετανικό πολεμικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ικανό. Με μήκος 81,5 μ και εκτόπισμα 1.850-2.000 τόννους το HMS Clyde αποτελεί τον συνδετικό κρίκο (Modified Batch 1) των περιπολικών HMS Tyne και HMS Mersey (Batch 1) που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία και των βελτιωμένων (Batch 2) HMS Forth, HMS Medway και HMS Trent που ολοκληρώνονται και των υπό ναυπήγηση HMS Tamar και HMS Spey.

Το πρώτο πλοίο των νεότερων σκαφών της κλάσης, HMS Forth, αναμένεται να αντικαταστήσει το HMS Clyde στον ρόλο του φρουρού των Φώκλαντς εντός του έτους. Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα περιπολικά κλάσης River είναι εξοπλισμένα με ελικοδρόμιο, υποστηρίζοντας από Sea Κing μέχρι AW101 Merlin για επιχειρήσεις εναερίων μέσων, συμπεριλαμβανομένης της Έρευνας και Διάσωσης. Εφοδιασμένο με ραντάρ αέρος-επιφανείας, το HMS Clyde φέρει ένα πυροβόλο DS30B των 30 χιλ. ενώ ο οπλισμός του συμπληρώνεται από δύο Miniguns και πέντε πολυβόλα.

Πέραν των 36 μελών του πληρώματος, υπάρχει πρόβλεψη για την μεταφορά αγήματος 20 ανδρών και δύο φουσκωτών ταχύπλοων –ενός Pacific 22 RIB ικανού να αναπτύσσει ταχύτητα 40 κόμβων και ενός Rigid Raider για την ταχεία αποβίβαση στρατιωτών στην ακτή. Αποστολή του HMS Clyde (Ρ257) είναι η εκτέλεση περιπολιών και η επιτήρηση του ευρύτερου εναερίου χώρου. Έχοντας μόνιμη παρουσία στην περιοχή, το σκάφος επισκέπτεται τους πολλούς μικρούς οικισμούς στα νησιά του συμπλέγματος και πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις τόσο με τον Στρατό όσο και την RAF για την μεγιστοποίηση συνδυασμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
GiannisKr
Guest
Γιαννης Μ.

άλλοι με προβληματικές οικονομίες δεν ξεχνάνε τα εθνικά τους ζητήματα και άλλοι τα “κλείνουν” όπως όπως και χωρίς εθνικό σχέδιο…

Agamemnon
Guest
Τασος Σ.

Το βυθιζεις και στελνεις ενα ωραιοτατο μυνημα αποτροπης….

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Να το κάνουν συστηματικά να τους δώσεις ένα μάθημα για να σταματήσουν… (όχι απαραίτητα βύθιση αλλά μερικά πυρά μικρού διαμετρήματος, να πας να τους χώσεις μία με την πλώρη του πλοίου σου κτλ)
Να το κάνουν μόνο μία φορά είναι βάρβαρο να τους βυθίσεις.