(Βίντεο) Ταξίδι στον χρόνο: Επιθεώρηση Στόλου, 1987

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με αφορμή και εν αναμονή της Επιθεώρησης Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγη ώρα σήμερα, κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο παρουσιάζοντας ένα βίντεο από την αλήστου μνήμης δεκαετία του ’80 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτσετάκη παρουσία και του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Εκείνη η Επιθεώρηση έλαβε χώρα επί της νεότευκτης τότε φρεγάτας Έλλη της ομώνυμης κλάσης για το ΠΝ (κλάση Standard / Kortanear) που για την περίσταση ενεργούσε ως η ναυαρχίδα του Στόλου.

Η σημερινή Επιθεώρηση Στόλου θα πραγματοποιηθεί εν πλω στον Σαρωνικό Κόλπο. Ευχαριστούμε τον φίλο της ΠΤΗΣΗΣ κ. Γ.Κ. για την επισήμανση του βίντεο!

To παρόν δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στις 11 Ιούν 2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Nikolaos

Ένα πολύ ενδιαφέρον, μεγάλης ιστορικής αξίας στιγμιότυπο από μια περίοδο κατά την οποία ο Στόλος είχε μόλις ολοκληρώσει επιτυχώς την κινητοποίηση του 1987, σε μια μεγάλη στιγμή εθνικής ανάτασης, ενώ διατηρούσε κατά το ήμισυ τη φυσιογνωμία ενός ναυτικού του Β’ ΠΠ. Βεβαίως, τα νεότερα μέσα (8 υ/β, 2 φ/γ, 14 ΤΠΚ) είχαν αξιοποιηθεί πλήρως σε αυτή τη φάση, πράγμα που ενέπνεε αυτοπεποίθηση, ενώ και τα παλαιότερα ήταν μερικώς εκσυγχρονισμένα και οι ναυτικές αρετές ηγεσίας και πληρωμάτων τα διατηρούσαν αξιόμαχα. Ενδιαφέρουσα η ύπαρξη κατηγοριών πλοίων που έχουν στο μεταξύ εκλείψει από το ΠΝ, όπως το αποβατικό δεξαμενόπλοιο “Ναυκρατούσα”. Δυστυχώς, παρά την… Read more »

Bob Batons
Guest
Bob Batons

Ξεχνάτε και τη συμβολή της κυβέρνησης Καραμανλή στη χρεοκοπία της χώρας. Χώρια που η συσσώρευση δημοσίου χρέους είχε αρχίσει και πριν το ’81.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Πέραν πάσης αμφιβολίας η κυβέρνηση Καραμανλή (εννοείτε του νεοτέρου, φαντάζομαι) έχει βαρύτατες ευθύνες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, το έλλειμα του 15% της τελευταίας χρονιάς (φέρνει στο νου το ψυχοπαθολογικής υφής δικαστικό κυνήγι μαγισσών κατά του έντιμου Ανδρέα Γεωργίου) μιλά μόνο του. Αλλά έχει πειστικά καταδειχθεί από μελέτες της δημοσίας οικονομικής ότι, όταν το χρέος υπερβεί μια κρίσιμη μάζα (που τοποθετείται μεταξύ 80% και 90% του ΑΕΠ), το κόστος εξυπηρέτησής του είναι τέτοιο, που κατά κανόνα είναι αδύνατο να μη γίνει στάση πληρωμών ή οδυνηρή αναδιάρθρωση. Εξαιρέσεις όπως η Ιαπωνία (229% του ΑΕΠ, αλλά ελάχιστο κόστος εξυπηρέτησης λόγω δυναμικής… Read more »

Bob Batons
Guest
Bob Batons

Καταρχάς δεν ισχυρίζομαι ότι η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου έκανε χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Αντιθέτως, την πρώτη τριετία του ΠΑΣΟΚ μαζί με την 5ετία Καραμανλή τις θεωρώ τις δύο χειρότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης -μετά εννοείται από την τωρινή κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Από κει και πέρα κάποιες διορθώσεις σ’ αυτά που λέτε: Το δημόσιο χρέος ήταν όντως χαμηλό ως προς το ΑΕΠ το 1981 -στο 32% και όχι στο 29 και μάλιστα αυτό το παραδέχτηκε και η ίδια η Νεά Δημοκρατία σε επίσημο ανακοινωθέν της το 2009. Στο ποίο ανακοινωθέν τόνιζε ότι παρέδωσε το χρέος στο 32,5% και το παρέλαβε το ΄89 στο 63,4%.… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις σας. Πράγματι υπάρχουν προσωπικότητες με διακριτή πορεία σε όλες τις περιόδους, και έχουν πληρώσει το τίμημα των επιλογών τους με εξοστρακισμό (ο Κ. Σημίτης δις, και το 1986 και το 1995, τη δεύτερη φορά λόγω παρεμβάσεων των συνδικαλιστών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Άκη και δι’ αυτού στον Ανδρέα … μια και τον αναφέραμε, θεωρώ ότι άλλη θα ήταν η μοίρα της Ελλάδος αν δεν είχε αποσυρθεί, αλλά μπήκε δυστυχώς στην αλαζονική οδό του Κ. Καραμανλή επειδή δεν καταδέχτηκε να ηττηθεί από τον ανηψιό, και παρέδωσε το δακτυλίδι στον Γ. Παπανδρέου …). Ξεχωρίζω Παπαληγούρα, Σημίτη, Μάνο,… Read more »