«Η Τουρκία αρνείται να ακυρώσει την παραγγελία S-400, ρισκάροντας την παράδοση F-35»

22
A Medium Extended Air Defense System missile is launched to intercept a target during a MEADS test at White Sands Missile Range Nov. 29. The test exploited the MEADS capability for full-perimeter, 360-degree defense with the PAC-3 MSE Missile performing a unique over-the-shoulder maneuver to defeat the target attacking from behind the MEADS emplacement.
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 102
  •  
  •  

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει πυραύλους Patriot από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά δεν θα ακυρώσει τηn παραγγελία των αντίστοιχων πυραύλων S-400 από τη Ρωσία ως προϋπόθεση της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα: Όπως υπογραμμίζει σε μία ακόμα διεθνής έγκυρη πηγή, το flightglobal.com σε σχετική του ανάρτηση ο συντάκτης Γκάρετ Ράιμ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση 80 πυραύλων MIM-104E Patriot MIM-104E, 60 πυραύλων PAC-3 και σχετικού εξοπλισμού αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2018.

Ήταν μέρος μιας προφανούς προσπάθειας να αναγκαστεί η χώρα να ακυρώσει την παραγγελία των πυραύλων του συστήματος S-400 Triumf . Οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι το σύστημα S-400, το οποίο διαφημίζεται ότι έχει ικανότητες αντι-stealth, θα μπορούσε να εκθέσει τρωτά σημεία του αμερικανικού μαχητικού της Lockheed Martin, που και αυτό το έχει παραγγείλει η Τουρκία, έχει παραλάβει το πρώτο και το δεύτερο και αναμένει τις πρώτες παραδόσεις επί τουρκικού εδάφους.

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξη με τον Τούρκικο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NTV ο Τσαβούσογλου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ακύρωση της παραγγελίας των S-400 δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «Η συμφωνία για τους S-400 είναι ήδη μια τελική συμφωνία. Μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοράσουμε τους Patriot, αλλά όχι αν έχει να κάνει με τους S-400.»

Η Τουρκία είναι εταίρος στην ανάπτυξη και παραγωγή του F-35. Σε συνεργασία με τη Northrop Grumman, τον κύριο κατασκευαστή ατράκτων για το F-35, η Turkish Aerospace Industries κατασκευάζει και συναρμολογεί κεντρικές ατράκτους καθώς και άλλα απάρτια. Συνολικά, 10 διαφορετικές τουρκικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν απάρτια για κάθε F-35.

Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων τον Ιούλιο, ο πρώην Υπουργός Άμυνας, κ. Τζέιμς Μάττις είχε δηλώσει ότι η αφαίρεση των Τούρκων κατασκευαστών εξαρτημάτων F-35 από την αλυσίδα εφοδιασμού των αεροσκαφών θα μπορούσε να καθυστερήσει την παράδοση 50-75 μαχητικών για 18-24 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχουμε αναφέρει, ο Τσαβούσογλου έχει υπεραμυνθεί της θέσης του αυτής ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ δεν τους πωλούν ούτε τυφέκια, αναφερόμενος σε άτυπο εμπάργκο πώλησης όπλων που υφίσταται η Τουρκία εδώ και καιρό κι έχει μετουσιωθεί στο πάγωμα των παραδόσεων F-35, αλλά και στην άρνηση πώλησης κινητήρων για το T-129, ακυρώνοντας έτσι ουσιαστικά την πώλησή τους σε τρίτες χώρες.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει σχετικό αίτημα της DSCA για πώληση Patriot άλλες δυο φορές στο παρελθόν, αλλά η Τουρκία απέρριψε την προσφορά και τις δυο φορές, με αιτία την αμερικανική άρνηση για μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή του συστήματος, που είναι και πάγιο αίτημα της Τουρκίας για κάθε εισαγόμενο οπλικό σύστημα. Ουσιαστικά δηλαδή, οι κατηγορίες Τσαβούσογλου αλλά και του ίδιου του Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ αρνούνται την πώληση Patriot είναι άνευ αντικειμένου.

Επισημαίνουμε ότι όπως έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, η μη παράδοση των αεροσκαφών στην Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, έχει πάψει να είναι ερώτημα προς διερεύνηση αλλά είναι πλέον κάτι δεδομένο.

Ταυτόχρονα όμως, είναι εντελώς άσχετη με τα ελληνικά δρώμενα και δεν πρέπει να μας απασχολεί και κυρίως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρόλο που αναμφίβολα πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζοντάς τους μία «πίστωση χρόνου».

Αντίθετα πρέπει να ασχοληθούμε με τα δικά μας εξοπλιστικά θέματα που έχουν μείνει πίσω κι όχι μόνο λόγω της περιόδου της οικονομικής κρίσης αλλά και από πιο πριν, με αποτέλεσμα να έχουμε στις τάξεις μας συστήματα είτε πεπαλαιωμένα είτε απαξιωμένα.

Αυτά θα παραμείνουν ανοιχτό θέμα ανεξάρτητα του τι θα κάνει η Τουρκία με το F-35 τώρα ή στο μέλλον.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 102
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Michalis
Guest
Michalis

Oπως είπε και ο “Μακεδονομαχος”:
Αν δεν παρουν οι Τουρκοι f35 δεν θα πάρουμε ουτε εμείς.
Μια χαρα.

sotbak
Member
sotbak

μην είσαι τόσο σίγουρος. Και οι Τούρκοι να μην πάρουν, εμείς θα πάρουμε (λιγότερα βέβαια), υπολόγισε 2030 ότι θα έχουμε Φ-35Α. Εκεί μας βάζει το χρονοδιάγραμμα της LM.

sotbak
Member
sotbak

συμφωνώ με το άρθρο, κερδίζουμε λίγο πολύτιμο χρόνο αλλά πρέπει να βιαστούμε. Εξάλλου, ποτέ δεν πρέπει να αποκλείουμε κάποια θεαματική μεταστροφή των Τούρκων και του νεοσουλτάνου τους στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ με ακύρωση των Σ400. Άρα κανείς εφησυχασμός, αλλά αντίθετα εγρήγορση & προετοιμασία.

TurkishO
Guest
TurkishO

S400 is may be better choice for Turkey instead of F-35. But buying S400 will bring sanctions to Turkey.
Choosing S-400 not only means giving up F-35. Choosing S-400 mean is USA sanctions against Turkish Army. Mean is, no more F-16 spare parts, no more critial F-16 ammunations.
I don’t know what Erdogan is planning but I believe 2019 is a critical year for the region.

ECG
Guest
ECG

Θα απαντήσω Ελληνικά γιατι απ οτι φαινεται τα καταλαβαίνεις, και λογικο ειναι να τα ξερουν ολοι οσοι ερχονται να διαβασουν ελληνικο αρθρο σε ελληνικο περιοδικό, ενω δεν ειναι ολοι υποχρεωμένοι να καταλαβαίνουν αγγλικά Δεν νομιζω οτι εχει να κανει τοσο με το όπλο όσο με τη χώρα προέλευσης, δηλαδή τη γεωπολιτική διασταση του πράγματος . Ο Ερντογάν συμπλέει με τη Ρωσία γιατι βλεπει ευκαιριες που δεν ειναι εφικτές οσο ειναι στενος συμμαχος των ΗΠΑ Αλλωστε για το S400, ακομα και να δεχτούμε οτι ειναι ανώτερο των άλλων, εχει αντικαταστάτες. Λες να ρίσκαρε καποιος τη συμμαχια με τις ΗΠΑ με οτι… Read more »

TurkishO
Guest
TurkishO

I do not speak Greek. I read this defence blog via google translate. I would like to thanks to Admins for their great work. I appreciate quality of this blog. Turkey desperately needs S400 for sure. Becouse, last few years USA preparing Egypt to war with Turkey (for Israel security). Isreal thinks Turkey is bigger threat than Iran somehow. With Isreal and Saudis lobby, USA will push Egypt war with Turkey. I believe this is gonna happen in few years (Check about Arab NATO. Arab NATO setting up against Turkey and Iran). And USA made Patriots are untrustable for Turkey… Read more »

Thras
Member
Thras

Your propaganda seems endless! Now you think Egypt will attack you?

You see enemies everywhere. Everyone is worrying about your imperialism and preparing to face you. Turkey is the only one invading neighboring countries.

chikichiki
Member
chikichiki

I’d disagree, S-400 is defeatable, F-35 on the other hand currently has no known countermeasure.

sotbak
Member
sotbak

ορθόν μέχρι στιγμής

Simos18120
Member
Simos18120

Καλά όλα αυτά είναι παραμύθια της χαλιμας.
Κ τους S-400 θα τους πάρουν κ τους Patriot θα πάρουν κ θα παραλάβουν κανονικότατα κ τα F-35.

Stmts
Guest
Stmts

Ε ναι μωρε επενδυσαν 1 τρις για να χαρισουν τη τεχνολογια στους ρωσους και τους ιρανους.

sotbak
Member
sotbak

+1

Παναγιώτης
Guest
Παναγιώτης

Μπορείτε να μας ενημερώσετε τι ισχύει για το μη επανδρωμενο neuron;
Θυμάμαι ότι επί κυβερνησεως καραμανλη είχε ανακοινωθεί η συμετοχή της ελλάδας στο πρόγραμμα, με απόκτηση δεκάδων αεροσκαφών.

sotbak
Member
sotbak

ακόμη αποτελεί ένα πειραματικό UCAV. Μακάρι να προχωρήσουν σε συμπαραγωγή οι χώρες που συμμετέχουν γιατί θα μας ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, αλλά δεν υπάρχει κάτι δεδομένο αυτή τη στιγμή

Thankgod4thebomb
Member
Thankgod4thebomb

Πρέπει να ελέγξετε τη μνήμη ή τις πηγές σας μάλλον…
Το nEUROn ούτε ήταν, ούτε πρόκειται ποτέ να μπει σε παραγωγή.

flashg
Member
flashg

Η Τουρκία πλέον είναι πολύ μεγάλη δύναμη για να εκβιάζετε είτε από τους Ευρωπαίους είτε από τους Αμερικάνους. Αυτό πρέπει να το δούμε εμείς και να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και να σοβαρευτούμε και να πάψουμε να πιστεύουμε ότι όλα τα θέματα μας θα μας τα λύνουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι με ένα τηλεφώνημα.

ECG
Guest
ECG

Οι Αμερικανοί τους εκβιαζουν όλους οχι μονο τους Τούρκους. Θελουν να προστατεύουν τα συμφεροντα τους και στη γεωπολιτική δεν υπαρχει ουτε ηθικη ουτε πίστη Οσο για το οτι η Τουρκια ειναι πολυ μεγαλη δύναμη, δεν ειναι ακομα… Μια χωρα που ενεργειακα ειναι εντελως εξαρτημένη και ενα τιτιβισμα αρκει για να υποβαθμισει κι αλλο το εθνικο νομισμα και την οικονομία τι μας λενε; Το οτι απ το τοπ 5 σε ρυθμο ανάπτυξης βρέθηκαν σε αρνητική αναπτυξη μεσα σε μερικους μηνες; Αν κατι εχουμε μαθει απ τις τελευταίες δεκαετιες ειναι οτι πλεον οπλα δεν ειναι μονο οσα εχουν πυροβολα και πυραύλους. Τα… Read more »

flashg
Member
flashg

Η Τουρκία άντεξε σε αυτές τις επιθέσεις. Επίσης όταν μιλάμε για Τουρκία θα πρέπει πλέον να αντιληφθούμε ότι είναι μια χώρα με μεγάλη έκταση και σε στρατηγικό σημείο για τους αγωγούς και το εμπόριο. Μπορεί η οικονομία της να επηρεάσει και να ρίξει σε ύφεση την ευρωπαϊκή. Αν η Τουρκία μπει στην Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση, σύντομα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και με μικρή ηλικία ενώ σαν Α.Ε.Π. στην 4η θέση και σύντομα 3η. Επίσης οι μεγάλες Τουρκικές κοινότητες σε πολλές χώρες της Ευρώπης θα έχουν ολοένα και αυξανόμενο λόγο. Ας ξυπνήσουν ορισμένοι αν ελπίζουν ότι η… Read more »

ECG
Guest
ECG

Flashg δεν νομιζω οτι εχουμε την ιδια οπτικη γωνία… Δεν διαφωνω με καποια που λες, ομως δεν νομιζω οτι πλησιαζει η Τουρκια σε ισχυ χώρες οπως η Γαλλια και η Γερμανία (σε στρατιωτική ισχυ η 2η ειναι πολυ χαμηλά, αν αποφασισει ομως σε 1 δεκαετία μπορει να έχει φτιάξει πανίσχυρο στρατο)

Επισης η Τουρκια δεν άντεξε τις επιθέσεις… Ισα ισα φανηκε ποσο ευαλωτη είναι.
Αυτοι που αντέχουν για τώρα ειναι οι Κινέζοι. Η Κινα ναι ειναι υπερδύναμη. Αν η Τουρκια ειχε δεχτει αντιστοιχες οικονομικές επιθεσεις , τωρα θα ηταν Βενεζουελα

sotbak
Member
sotbak

+1

Nikosarg
Guest
Nikosarg

Μια που το θέμα είναι επίκαιρο παραθέτω ένα link που δείχνει τι δουλειά, αφιέρωση, επιμονή και οργάνωση χρειάζεται, μαζί με πατριωτισμό και αίσθηση χρέους. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο ούτε γίνεται μόνο του. Αφιερωμένο στη μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα, του Νίκου Μουγιαρη.

https://hellasjournal.com/2019/01/o-anthropos-piso-apo-ti-diafimisi-sti-ny-times-poy-ekleise-to-dromo-sta-f-35-tis-toyrkias/

sotbak
Member
sotbak

+1 από μένα