29.3 C
Athens
Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

Συνέντευξη Φλοράνς Παρλί στην «Κ»: Συμπαραγωγή για τις γαλλικές φρεγάτες με την Ελλάδα!

- Advertisement -

Συνέντευξη της υπουργού άμυνας της Γαλλίας, κας Florence Parly στην Καθημερινή, και στους δημοσιογράφους Αθανάσιο Έλλις και Βασίλη Νέδο, αρχική δημοσίευση εδώ.

Η Γαλλία προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεών της με την Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η Φλοράνς Παρλί, λίγο μετά την υπογραφή στην Αθήνα της σύμβασης πώλησης 18 μαχητικών τύπου Ραφάλ. Η Γαλλία είναι έτοιμη για την πώληση και της νέας γενιάς φρεγατών FDI στην Αθήνα, ενώ συζητάει και το ενδεχόμενο προγραμματισμού μέρους της παραγωγής τους στην Ελλάδα.

Η κ. Παρλί επισημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η ελληνική αεροπορία θα συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση «Skyros» με εύρος από την Ελλάδα έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, ενώ τον Φεβρουάριο ελληνική φρεγάτα θα ενταχθεί στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ». Η Γαλλίδα υπουργός κάνει λόγο και για τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων από την Ελλάδα στις επιχειρήσεις στο Μάλι, ενώ επισημαίνει ότι οι επαφές για την επισημοποίηση μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας συνεχίζονται. Για τη στάση της Τουρκίας, η κ. Παρλί τονίζει ότι η ρητορική του καθησυχασμού είναι θετική, αλλά πρέπει να επιβεβαιώνεται και από γεγονότα. Επί τούτω, η κ. Παρλί υπογραμμίζει ότι η Γαλλία θα είναι άτεγκτη στο θέμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα Ραφάλ; 

– Με την Ελλάδα, χτίζουμε μια στέρεη αμυντική σχέση. Η προμήθεια των Ραφάλ για την Αθήνα είναι μόνο μια πλευρά αυτής της σχέσης. Ανταλλάσσουμε τακτικά απόψεις πάνω στα στρατηγικά διακυβεύματα στον μεσογειακό χώρο και αλλού, οι ένοπλες δυνάμεις μας διεξάγουν ασκήσεις από κοινού. Ελπίζω, επίσης, ότι οι αμυντικές μας βιομηχανίες θα συνεργαστούν στενότερα. Διαθέτουμε γι’ αυτό νέα εργαλεία στο πλαίσιο της Ε.Ε., όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας. Θα ήθελα άλλωστε να υπογραμμίσω ότι έχουμε εγγύτητα απόψεων στα διακυβεύματα και στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής άμυνας.

– Θα υπάρξει νέα πρόταση για την προσφορά των γαλλικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού; Είναι πιθανό κάποια από αυτά να κατασκευαστούν εδώ στην Ελλάδα; 

– Οπως γνωρίζετε, η Γαλλία διαθέτει ναυτική βιομηχανία πρώτης γραμμής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, η Naval Group παράγει για το γαλλικό ναυτικό νέα γενιά φρεγατών (FDI). Μπορώ να σας πω ότι αυτές οι φρεγάτες είναι κορυφαίες στην κατηγορία τους και ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του πολεμικού μας ναυτικού. Πιστεύω ότι η απόκτηση αυτών των φρεγατών από την Ελλάδα θα ήταν πολύ καλό νέο για τις χώρες μας. Ενα ακόμα! Για αυτό, βέβαια, η Γαλλία και η ναυπηγική της βιομηχανία θα ανταποκριθούν σε κάθε αίτημα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, είμαι βέβαιη, θα χρειαστεί να εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε ένα μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα. Αυτό θα συνέβαλε στην ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της ευρωπαϊκής άμυνας, πράγμα που υποστηρίζω σταθερά.

– Προβλέπετε περισσότερες κοινές ασκήσεις με τις αεροπορικές και τις ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο;

– Ναι, και πολύ σύντομα μάλιστα! Σε λίγες μέρες θα αναπτύξουμε σημαντικά αεροπορικά μέσα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αποστολής «Skyros». Αυτή η μακράς εμβέλειας ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει έως και 170 αεροπόρους, τέσσερα Ραφάλ, δύο A400M Atlas και ένα A330 Phenix. Η συγκεκριμένη γαλλική αεροπορική δύναμη βρίσκεται ήδη σε περιοδεία που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου και θα λήξει στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Απογειώθηκε από το Tζιμπουτί και θα ταξιδέψει διαδοχικά στην Ινδία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα.

Η άσκηση στοχεύει να επιδείξει την ικανότητα της γαλλικής αεροπορίας να αναπτυχθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά της σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και σε ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπου η Γαλλία επιθυμεί να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στην έννοια της ελευθερίας ανεφοδιασμού και αεροπλοΐας. Θα είναι η πρώτη κοινή αποστολή για τα τρία αυτά διαμάντια της γαλλικής αεροπορίας. Θα είναι βέβαια ευκαιρία ανταλλαγών και συνεκπαίδευσης με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αλλωστε, μετά τη συμμετοχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην τελευταία άσκηση Volfa στη Γαλλία, το περασμένο φθινόπωρο, περιμένουμε με ανυπομονησία την ανάπτυξη των αεροσκαφών (8 Rafale και 4 Mirage 2000) την ερχόμενη άνοιξη, με την ευκαιρία της διεθνούς ασκήσεως «Ηνίοχος» (12 με 24 Απριλίου στην Ελλάδα).

Οσον αφορά τον τομέα του Πολεμικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο μας, «Σαρλ ντε Γκωλ», θα βρίσκεται σε αποστολή στην Ανατ. Μεσόγειο και στον Ινδικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021. Στην Ελλάδα έχει αποσταλεί πρόσκληση για τη συμμετοχή μιας φρεγάτας στην αποστολή αυτή ανάμεσα στο τέλος Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Στην άσκηση συμπεριλαμβάνονται αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δυνάμεων της γαλλικής αεροναυτικής ομάδας κρούσης (σ.σ. Carrier Group του «Σαρλ ντε Γκωλ») και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό θα επιτρέψει στις Δυνάμεις μας να συνεχίσουν την εκπαίδευση σε θέματα συνεργασίας και ενίσχυσης της διαλειτουργικότητάς τους. Οι επαφές αυτές λαμβάνουν επίσης χώρα σε πολυμερές πλαίσιο, συγκεκριμένα στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Ιταλίας ή της πρωτοβουλίας «Medusa», όπως συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου. Ομως, η επιχειρησιακή μας συνεργασία θα μπορούσε να εξελιχθεί σύντομα με ελληνική δέσμευση στο Σαχέλ όπου όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι συμπράττουν μαζί μας, είτε στη MINUSMA είτε στην EUTM, είτε στο πλαίσιο της δύναμης Takuba, μιας ομάδας ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων που συνοδεύει στη μάχη τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι.

– Υπάρχει χώρος για μια συμφωνία αμοιβαίας ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας;

– Στα θέματα άμυνας, οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν ανέλθει στο ανώτερο επίπεδό τους εδώ και μία δεκαετία, όπως το αποδεικνύουν οι περίπου δώδεκα υπουργικές συσκέψεις και η επίσκεψη του Γάλλου αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ελλάδα, το 2019. Σημαντικά στοιχεία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης όπως αναφέρθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε σύσκεψη ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και τον Ελληνα πρωθυπουργό, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ειδικότερα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας. Συνεχίζουμε βέβαια την εργασία στο θέμα αυτό ώστε να είμαστε έτοιμοι να την επισημοποιήσουμε μόλις θα είναι δυνατό.

– Ποια βήματα θα έπρεπε να ακολουθήσει ειδικότερα η Ευρώπη ώστε να φθάσει σε επίπεδο στρατηγικής αυτονομίας;

– Οπως ήδη γνωρίζετε, η Γαλλία πιστεύει σε μια ισχυρότερη Ευρώπη, ανθεκτικότερη απέναντι στις κρίσεις. Πιστεύω ότι η κρίση που βιώνουμε εδώ και περίπου ένα χρόνο κατέδειξε σε ποιο βαθμό είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης. Η έννοια της «στρατηγικής αυτονομίας» παραπέμπει σε ικανότητα που θα δίνει στους Ευρωπαίους ελευθερία εκτίμησης, απόφασης και αυτόνομης δράσης. Το διακύβευμα είναι η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών αλλά κυρίως η θεμελίωση της κυριαρχίας και της συλλογικής μας αξιοπιστίας, μεταξύ άλλων και ως εταίροι, ειδικότερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αυτή η στρατηγική αυτονομία καλύπτει ένα ευρύτατο πεδίο που εκτείνεται από την προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών απέναντι στην απειλή ξένων επεμβάσεων ώς την ελευθερία εκτίμησης και δράσης στον επιχειρησιακό τομέα, περνώντας από την ασφάλεια της οικονομίας και της τεχνολογίας, γεγονός που συνεπάγεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Στον τομέα αυτό, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Οφείλουμε όμως να προχωρήσουμε περισσότερο.

Επαγρύπνηση με Τουρκία

– Πιστεύετε ότι η Τουρκία έχει ειλικρινές ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ε.Ε. και για προσαρμογή της συμπεριφοράς της στους διεθνείς κανόνες;

– Το ελπίζω! Είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρούμε σχέσεις στενές και σχέσεις εμπιστοσύνης ειδικότερα μεταξύ γειτονικών και συμμαχικών χωρών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα μας χωρίζουν, μακροχρόνια μας εξασθενίζουν, ενώ μας εμποδίζουν να συγκεντρωθούμε στις μείζονες απειλές, όπως η τρομοκρατία και το μεταναστευτικό. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε διορατικοί και να επαγρυπνούμε: η ρητορική του καθησυχασμού είναι ευπρόσδεκτη αλλά πρέπει να επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα. Ειδικότερα, θα είμαστε άτεγκτοι ως προς το θέμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

48 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
48 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yanis83

Εάν εννοεί την είσοδο της Eλλάδας σαν εταίρο στο πρόγραμμα και την συμπαραγωγή για τα σκάφη του Γαλλικού ναυτικού καθώς και όλων όσων θα ειναι για εξαγωγή απο δω και πέρα τότε δώστε το συμβόλαιο στα παιδιά να τελειώνουμε, το γνωστό και ως…shut up and take my money

CKfurious

A’μα είναι να πάρουμε πολεμικό πλοίο από ελληνικό ναυπηγείο 

bons vins !!

Animades

Άραγε πια θα είναι η τελική διαμόρφωση των 4ρων προτεινόμενων γαλικών πλοίων;
Το να έχουν πιστοποιηθεί αντιβληματικά συστήματα ram μόνο για τις μισές ,δεν μοιαζει να εχει νόημα …μακάρι να ειναι κοινής διαμόρφωσης κατά τα πρότυπα του Π.Ν. όλες.
Σύνθεση στόλου κατά το 2028-30 ?
4 ρης μπελάρες ΗΝ
4 ρης meko up
5 Lafayette up
2 eurocorvates

Manolis1

Ευχάριστα νέα. Και αν πράγματι ισχύει ότι θα αναλάβουμε μέρος της κατασκευής των Belharra τότε στο μέλλον θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα “εθνικό” πλοίο βασισμένο στο σχέδιο των Belharra. Μια βαρέα φρεγάτα/ελαφρύ αντιτορπιλικό (την δική μας Belharra XL) κάπου το 2035.

peet14

Εκείνο που θα είχε ενδιαφέρον θα ήταν η προσέγγιση μεταξύ Naval Group ,Π.Ν και σχεδιαστών ALS ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα να μπούν σε παραγωγή .

massey-ferguson-65

Προτιμώ εάν έχουμε αλλα 2 δις για Γαλλια να αργάσουμε απο αυτους αλλα 18 rafale(6 καινουρια + 12 που εχουν πρωτηνει στους Κροατες)…..
Προτιμοτερο ο στολος ειναι να παραμείνει ή ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΣ Ή ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ….

cep0

κάποια συμμετοχή, στο βαθμό του εφικτού, γιατί όχι και σε όλο το πρόγραμμα FDI είναι λογικό και ευκταίο, αλλά εάν θέλουμε Φρεγάτες σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι 15/20 (ολογράφως= δεκαπέντε είκοσι χρόνια) καλό είναι —>εάν συνυπολογίσουμε την πραγματική κατάσταση των Ναυπηγείων, τα οποία έχουν καθηλωθεί κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τα μέσα των ’90 και χρειάζονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων<— να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να μετριάσουμε τις φαντασιώσεις μας ….κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε Φρεγάτες ή να σώσουμε Ναυπηγεία, τα οποία δεν πρόκειται να σωθούν απλά με μια παραγγελία -την οποία είναι αμφίβολο εάν μπορούν να την ολοκληρώσουν- αλλά με μια ολοκληρωμένη πολιτική/στρατηγική ανάπτυξης, αρχίζοντας για παράδειγμα με ένα σοβαρό πρόγραμμα αναβάθμισης/εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ και με αναθέσεις (η συμμετοχή στο €πρόγραμμα κορβετοφρεγατών,θα μπορούσε να είναι μια άλλη καλή αρχή)… θα μπορούσαμε μάλιστα να το δούμε ως ευκαιρία, με την πολυσχιδή συμμετοχή μας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα -στο βαθμό του εφικτού- συσσωρεύοντας τεχνολογικό/βιομηχανικό κεφάλαιο {όπως περίπου θα μπορούσε να είχε γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα -ως έναν βαθμό κάτι έγινε, αφού αναδείχθηκαν κάποιες εταιρείες- με τα Λέοπαρντ Α6}

A.K.

Είναι προφανές πως αν μας προτείνουν κάποια μορφή συνεταιρισμού για το σύνολο των πιθανών παραγγελιών των Β[email protected] τότε πρόκειται για εξαιρετική πρόταση. Τελικά αυτό το συμπούρμπουλο με τις διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες μπορεί να μας βγει σε καλό. Αρκεί να μην φτάσουν στον ναύσταθμο μια μέρα αφού τις χρειαστούμε…
Δυο ακόμη θεματάκια που θίγονται στην συνέντευξη μου φαίνονται σημαντικά.
1) Η αναφορά για την πιθανή αμυντική συμφωνία φαίνεται πως αφήνει κάποια παραθυράκια ανοιχτά για υλοποίηση της.
2) Είναι κωμωδία να συζητάμε για Ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία όταν μπαινοβγαίνουν οι Τουρκαλάδες στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ και οι μισοί κάνουν τους Κινέζους. Συμφωνώ επί της αρχής, αλλά δεν μπορώ τις μεγαλοστομίες…

Thras

Μια πολύ ωραία ιδέα! Αφού βιώσιμα ναυπηγεία δεν έχουμε, μπορούν άλλες ελληνικές εταιρείες να επωφεληθούν αναλαμβάνοντας έργο μικρότερης αξίας νά μονάδα από τη ναυπήγηση εδώ, αλλά για περισσότερες φρεγάτες, αφού θα είναι και οι γαλλικές, φτάνοντας τελικά σε ίσης αξίας.

Έτσι γλυτώνειο το ΠΝ από τον κίνδυνο καθυστέρησης των παραδόσεων, ενώ τα ναυπηγεία μπορούν να πάρουν πολλά επόμενα προγράμματα όταν εξυγιανθούν. Χρειαζόμαστε περιπολικά ΤΠΚ, υποβρύχια, κορβέτες, ΠΓΥ, πετρελαιοφόρα και πολλά άλλα!

Sotiris

Άλλη μια ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Ελλάδα να συμμετέχει με κάποιον τρόπο σε κατασκευή-παραγωγή οπλικού συστήματος άλλης χώρας. Αν δεν το λένε απλά για να το πουν και το εννοούν οι Γάλλοι, είναι μια σημαντική ευκαιρία για να ξεκινήσει κάτι να γίνεται και να είναι η αφορμή για κάτι πιο ολοκληρωμένο στο μέλλον. Θα μπορούσαμε πολλά χρόνια πριν και σε άλλα οπλικά συστήματα αλλά η ελληνική ανεπάρκεια στην οργάνωση αυτών των projects είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από τα ίδια τα projects. Πρέπει να αποφασίσει η Κυβέρνηση ότι θέλει δουλειά και δουλειά και δουλειά και τότε κάτι θα γίνει. Ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά ούτε όλα μπορούν να τα κάνουν οι άλλοι για εμάς. Θέλει και από μας προσπάθεια και τους κατάλληλους ανθρώπους.

KN1

Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει. Ο,τι καλύτερο δώσουν οι εμπλεκόμενοι … είναι και για εμάς καλό.

Stelios

Χαίρομαι πολύ που επιτέλους κάποιος σύμαχος όχι μόνο μας κρατάει την θέση (παραδίνοντας μας 18 Rafale για την αεροπορικη υπεροχη και άμεσα) αλλά και μας δείχνει και το δρόμο… ( Αν όχι ναυπήγηση δηλαδή , ο άλλος δρόμος να μείνουμε ζωντανοί είναι η συμπαραγωγη υποσυστυμάτων για όλη την κλάση και ηλεκτρονικών για τις ήδη δραστήριες τεχνολογικά βιομηχανίες μας εμπλουτίζοντας το φόλιο τους και εδραιώνοντας τις πλάι σε ονόματα όπως Naval Group , Thales κ.λ.)

X-ray

Δεν θα γράψω κάτι καινούργιο αφού έχει ξαναγραφτεί τόσο από την ΠΤΗΣΗ όσο και από αναγνώστες-σχολιαστές: τα ναυπηγεία είναι μια καλή αρχή αλλά καλύτερη θα ήταν η συμπαραγωγή σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας από RADAR AESA, EW, SONAR, cyber security, οπλικά κτλ. Θα πρέπει να αντιληφθούμε έγκαιρα (αν δεν είναι αργά) ότι το μέλλον δεν είναι η κοπή και συγκόλληση λαμαρίνων αλλά κυρίως η παραγωγή δικτυοκεντρικών συστημάτων μάχης (κώδικας κατά βάση), νέα υλικά, συστήματα πρόωσης και ενέργειας, έξυπνα όπλα και αισθητήρες (υπερηχητικοί πύραυλοι, συστήματα καθοδήγησης και ελέγχου, ΜΕΑ-σμήνη ΜΕΑ και συστήματα ελέγχου τους…) και νομοτελειακά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI, Machine Learning- και ένα σωρό άλλα ). Έτσι αντί να έχουμε διαρροή νέων επιστημόνων που έχουν τη δυνατότητα και το ενδιαφέρον να ασχοληθούν με όλα αυτά, θα μπορέσουμε γρήγορα να αποκαταστήσουμε ισοζύγιο ισχύος που για χρόνια παραλείπουμε. Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από την εκπαίδευση και τη σύνδεσή της με την παραγωγή. Χαλαρώνοντας τις απαιτήσεις (π.χ. εξ ολοκλήρου κατασκευή στην Ελλάδα) ή ακόμη και αποσυνδέοντας τις νέες βαριές αμυντικές κατασκευές από τα ναυπηγεία (αφήνοντας τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τη ναυτιλία να κοιτάξουν το μέλλον των ναυπηγείων κυρίως με το εμπορικό ναυτικό) θα μπορούμε να χτίσουμε βάσει των πραγματικών επιχειρησιακών αναγκών Ε.Δ. Τα ναυπηγεία είναι μια εύκολη αγορά ψήφων αλλά και πηγή πολλών (συνήθως συνδικαλιστικών) προβλημάτων. Βέβαια όλα αυτά είναι μια προσωπική άποψη και σίγουρα δεν αποτελούν πανάκεια μιας και η ανεργία ή άλλα κοινωνικά προβλήματα ζητούν λύσεις με άμεσα αποτελέσματα. Προτεραιότητες λοιπόν χρειάζονται ώστε το καλό που ανέφερε η Παρλί να δούμε πως θα το αξιοποιήσουμε.

Fiorentino

“θα χρειαστεί να εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε ένα μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα.”
Άρα ας πάρουμε εμείς τις φρεγάτες και βλέπουμε κάποιο υποκατασκευαστικό έργο. Προσωπικά το προτιμώ. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συμφωνίες με ελληνικές εταιρίες, δεν υπάρχει λόγος να εμπλέξουμε ελληνικά ναυπηγεία καθώς δεν είναι στα καλύτερά τους, παίρνουμε μέρος της ναυπήγησης-ας είναι και συστήματα ,ή φουγάρα ή δεν ξέρω και εγώ τι- και προχωράμε. Και καλύτερους χρόνους παράδοσης θα έχουμε, και δουλειά στην Ελλάδα θα έχουμε και την απαραίτητη τεχνογνωσία λαμβάνουμε. Αργότερα, με τα ναυπηγεία έτοιμα, μπορούμε να παράξουμε, όχι μόνο FDI αλλά και αεροπλανοφόρο!!

thanos2

Τωρα που ειμαστε στα μελια κ σε μεγαλες αγαπες με τους Γαλλους,μηπως να κανουμε το μεγαλο ντηλ μαζι τους
Προγραμμα 15ετων
18 RAFALE[κλεισμενα]=2,5 δις
42 RAFALEF4[νεα παραγγελια]+FOS=5δις
πωληση/ανταλλαγη ολων των mirage,για οπλα/ατρακτιδια/κλπ κλπ
6 BEL HN[32κελια/8εξ/στραλες/ραμ/ciws/camm/mica,χωρις mdcn]πληρες πακετο ηλεκ/κων=6,5δις
5 Lafayette[ολες αν/νες απο το Γαλλικο προγραμμα]δωρεαν παραχωρηση,αν/ση απο το Π.Ν=1δις
Κοστος περι τα 15δις
το που/πως θα γινουν οι ναυπηγησεις ειναι το μονο ευκολο[50%-50%?]
Κουμπαρας,5,5δις
-επιστροφη ομολογων=1,5δις
-προκαταβολη/κουμπαρα=2,5δις
Συνολο προκαταβολης 4δις
15δις-4=11δις/15ετη=734μ/ετος
Ππλειαδα προγραμματων/συμφωνιων μπορουν να προκυψουν απο ενα τετοιο ντηλ
Υπολοιπο κουμπαρα=3δις
ΜΕΚΟ αν/ση στη Σαλαμινα με USA οπλα=400μ
Σκαραμαγκας στο Π.Ν,εκαθαριση/εκσυχρονισμος/κλπ κλπ=1δις
Υπολοιπο κουμπαρα 1,6δις
Δευτερες επιλογες/σκεψεις
πλοια ειδικου σκοπου,φ/γ ”S” με LORA
makassar class HN/black hawk
als 80 opv[χωρις ε/π]
Μια σκεψη εκανα…μαλλον το τερματισα!!!

Jimmy2

Στο δια ταυτα παντως, συγκεκριμενη προταση δεν διερευσε.Στις συζητησεις ειμαστε ακομα.
Νομιζω οτι χανουν χρονο οι Γαλλοι, τωρα που οι MMCS ναυαγησαν ηταν ευκαιρια να κανουν μια δυνατη προταση που θα τελειωνε την δουλεια.

teo_v2

αν τελικά η Ελλάδα πάει προς τις belhara δεν έχει καμμιά λογική να “σπάσει” την αγορά αγοράζοντας και την Γαλλική και Ελληνική έκδοση.. ας ξοδέψουμε λίγο παραπάνω για την FDI HN ή αν δεν μας παίρνει ας πάμε τελικά για τρία πλοία HN..

niknik

Συμφωνω με τους φιλους που λενε οτι καλυτερα να δωθουν μικρα προγραμματα αναπτυξης ηλεκτρονικων και αλλων συστηματων παρα εξ ολοκληρου κατασκευη πλοιου αυτη τη στιγμη στα ναυπηγεια επειδη ο χρομος πιεζει ασφυκτικα.
Εαν θελουμε μπορουμε να ζητησουμε να μπουμε συμπαραγωγοι στις Belharra μιας και τωρα ξεκινα η κατασκευη και αναπτυξη του πλοιου και μπορουμε να ζητησουμε αδεια παραγωγης στην ελλαδα ενος πλοιου δοκιμαστικα.
Επισης συμφωνω οτι καλυτερα να ειναι ολα σε μια διαμορφωση,και καλυτερα στη HN εκδοση.
Ας ερθει η τελικη προταση και βλεπουμε

Voiceofreason

Σύμφωνα με τον Παναγιωτόπουλο σε συνέντευξή του στον Σρόιτερ στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων, μίλησε για την μελλοντική απόκτηση άλλης μίας μοίρας Ραφάλ, ότι στο σχεδιασμό είναι η αγορά F35, η ενδιάμεση λύση των γάλλων είναι Λαφαγιέτ και η γαλλική πρόταση είναι δύο φρεγάτες γαλλικής και δύο ελληνικής διαμόρφωσης. Όσον αφορά τις παραδόσεις είπε ότι θα είναι σε έξι με επτά χρόνια, γι αυτό χρειάζεται η ενδιάμεση λύση.

niknik

Πτηση
Χτες μου την ειπατε γιατι ανεφερα οτι η τιμη των MMSC ειναι 1+ δις ανα πλοιο. Εγω το πηρα πισω και εγραψα οτι η τιμη οπως εσεις αναφερατε ειναι 1 δις.
Αλλα απο χτες περιμενω να μου απαντησετε στα εξης.
Αναφερατε οτι η τιμη των MMSC εινα ου ενα δις με επιπλεον οπλα για ασκησεις,πολυετη FOS και τα εξοδα για υποδομες στο Ναυσταθμο.Και σας ρωτησα…
Που ειδατε μελετη για υποδομες στο Ναυσταυθμο; Αν την ειδατε,δε λςτε και σε μας τι θα αλαξει στο Ναυσταθμο; Αν δεν την ειδατε,πως το γραφετε; Ή που ξερετε οτι το ΠΝ ζητησε και επιπλεον οπλα αφου LOR δεν εσταλη ποτε;Και το βασικοτερο,αφου ουτε LoR εσταλη,αρα ουτε επισημη απαντηση δοθηκε,απο που πηγαζει οτι μας δινουν πολυετη(ΠΟΛΥΕΤΗ FOS),επιπλεον οπλα αλλα η τιμη ειναι ΚΑΤ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 1 δις;Και ποιανου εκτιμηση ειναι αυτη; Μηπως ολα αυτα ειναι για να δικαιολογησετε την υπερογκη τιμη για προβλγματικα και υποεξοπλισμενα πλοια;
Σας ευχαριστω και ακομα αναμενω την απαντηση σας

kyrNG

“Αυτό θα συνέβαλε στην ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της ευρωπαϊκής άμυνας, πράγμα που υποστηρίζω σταθερά”

Αυτό είναι το κλειδί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, στην προσέγγιση της Γαλλίας στο θέμα των φρεγατών. Την οποία, η Ελλάδα, έχει την ευκαιρία να ενστερνιστεί προς όφελος της.

Από την συζήτηση που αντιλαμβάνομαι εγώ στα διεθνή φόρα και μέσα, η Γαλλία αν και συμμετέχει σε πολλά ευρωπαικά προγράμματα (π.χ. Mελλοντικό Mαχητικό αεροσκάφος – SCAF, μελλοντικό τανκ – Main Ground Combat System – MGCS, τεθωρακισμένα οχήματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα, European Patrol Corvette – EPC), παραπονιέται – όχι άδικα πάντα – ότι κρίσιμες βιομηχανικές ικανότητες της “παραχωρούνται” σε ευρωπαίους εταίρους (π.χ. Ισπανοί για τα ραντάρ των SCAF, κλπ). Αυτό αν και αναγκαίο στο πλαίσιο πολυεθνικών προσπαθειών, αν δεν γίνεται με στρατηγικό σχεδιασμό, μπορεί να υποσκάπτει το μέλλον της ευρωπαικής βιομηχανίας.

Σαν παράδειγμα αναφέρεται το μαχητικό SCAF, όπου η συζήτηση από γαλλικής πλευράς έγκειται στο σκεπτικό ότι αν και κορυφαίο, το SCAF θα είναι ένα βαρύ δικινητήριο μαχητικό το οποίο θα έχει λόγω κόστους περιορισμένες ικανότητες εξαγωγων σε τρίτες χώρες. Όχι αδικαιολόγητα αναδεικνύεται – απο γαλλικής πλευράς πάντα – η αναγκαιότητα παράλληλης ανάπτυξης ενός μικρότερου αεροσκάφους με μέρος των τεχνολογιων που θα αναπτυχθούν για το SCAF, το οποίο θα είναι ελκυστικότερο για χώρες με μικρότερο αμυντικό προϋπολογισμό από τις Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Στον ναυπηγικό τομέα τα πράγματα είναι ίσως πιο δύσκολα. Οι οικονομικά εύρωστες χώρες της ΕΕ έχουν σε μεγάλο βαθμό εκσυγχρονίσει τον στόλο τους, ή τουλάχιστον έχουν ήδη δρομολογήσει σχετικά ναυπηγικά προγράμματα. Όπως έχω αναλύσει σε παλαιότερο σχόλιο (https://www.ptisidiastima.com/what-kind-of-frigates-for-hellenic-navy/#comment-230790), Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν σχετικά σύγχρονες κύριες μονάδες, ενώ οι νέες ναυπηγήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό εθνικές προσπάθειες (π.χ. Type 26 & 31/32, F126, F110, Ιταλικό αντιτορπιλικό DDX 10.000 τόνων) και λίγες μόνο δια-εθνικές (FREMM οι οποίες ολοκληρώθηκαν, και η Ολλανδοβελγική μελλοντική φρεγάτα.

Επομένως, τα μεγάλα ευρωπαϊκα ναυπηγεία πρέπει να στηρίξουν την βιωσιμότητά τους και σε εξαγωγές. Κάποια, στο παρελθόν τα είχαν καταφέρει μια χαρά (π.χ. Γερμανοί με τις MEKO, Ισπανοι με τις F100 = Fridtjof Nansen & Hobart, και οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι με τις κορβέτες/ελαφρές φρεγάτες).

Το μέλλον όμως είναι μάλλον δυσοίωνο με το ολοένα και συρρικνούμενο αριθμό νέων μεγάλων μονάδων και την μικρή διάθεση για ευρύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκο επίπεδο για σχεδίαση και κατασκευή μιας ευρω-φρεγάτας.

Το αντίπαλο δέος, οι ΗΠΑ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και φυσικά η Κίνα, έχουν την βιομηχανική βάση και τις ανάγκες να ναυπηγήσουν μεγάλο αριθμό κυρίων μονάδων με σύγχρονες τεχνολογίες. Άρα η βιομηχανική τους βάση δεν απειλείται τόσο έντονα.

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά μέσω του προγράμματος των φρεγατών στην διασφάλιση μιας στέρεας βιομηχανικής βάσης σε ευρωπαικό επίπεδο. Η συμμετοχή της στο πρόγραμμα Ευρω-κορβέτας είναι μια στρατηγική κίνηση που δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα πόσο σημαντική είναι . Κατ’ αρχάς θα είναι εξαιρετικά πλοία. Αλλά το σημαντικό είναι ότι θα έχουμε συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την κατασκευή τους. Και ας μουρμουράμε που οι Τούρκοι ήδη σχεδιάζουν και κατασκευάζουν πλοία μόνοι τους. Δεν πειράζει, εμείς είμαστε Ευρωπαίοι, και ως ευρωπαίοι είμαστε υπερ της συνεργασίας.

Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, κα Παρλί, εμμέσως πλην σαφώς προτρέπει την Ελλάδα να συμμετάσχει στην διασφάλιση μιας στέρεας βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της ευρωπαϊκής άμυνας.

Ας μην “κολλάμε” λοιπόν σε ενδιάμεσες λύσεις, σε λογιστικούς αυτο-περιορισμούς και συνδικαλιστικά τερτίπια. Αλλά ας δούμε ποια από τις προτάσεις θέλει ειλικρινά να αναδείξει την θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαική αμυντική βιομηχανία.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ινδία και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας

Με την μετατόπιση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ινδία καλείται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή...

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Φεβρουάριος #009

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 4.49

Related News

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή στο σήμερα

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...

Γαλλική ρελάνς με παράδοση 2 FDI το 2025, ξεπερνούν οι Γάλλοι το “πρόβλημα” της Ενδιάμεσης Λύσης;

Σε μια έξυπνη εμπορική κίνηση, η γαλλική πλευρά προχώρησε σε μια σημαντική "προσφορά" προς το ΠΝ, προσφέροντας ένα από τα γαλλικά πλοία (από αυτά...

Τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης θέλει να δωρίσει στο ΠΝ το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη διάρκεια συναντήσεως που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος...