Focus: «Οι Ναζί κατέστρεψαν εντελώς την οικονομία της Ελλάδας»

37
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 102
  •  
  •  

«Σχεδόν 75 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα και η Πολωνία ζητούν από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τα δεινά που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της κατοχής. Και οι δύο χώρες συγκαταλέγονται σε εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από οικονομική άποψη.

Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι λίγες άλλες χώρες υπέφεραν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της κατοχής, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία. Και ενώ η επίγνωση για τα βάσανα των Πολωνών στη Γερμανία σίγουρα υπάρχει στη χώρα μας, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο τι διέπραξαν σε βάρος των Ελλήνων η Βέρμαχτ και τα SS.

Τώρα, η πολωνική και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν να συνεργαστούν ώστε από κοινού να ζητήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις ζημίες που υπέστησαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – σχεδόν 75 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Στην Πολωνία, το ποσόν υπολογίζεται ανεπίσημα σε 850 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες παρουσίασαν το καλοκαίρι στη γερμανική κυβέρνηση έναν λογαριασμό ύψους 290 δισ. ευρώ.

Στις 6 Απριλίου 1941 άρχισε η γερμανική κατοχή της Ελλάδας, μόλις τριάμισι χρόνια αργότερα, τα γερμανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν ξανά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μαίνονταν κατά των πολιτών και των υποδομών της χώρας. 91.000 Έλληνες ήταν τα θύματα σφαγών ή άλλων μέτρων καταστολής και καταπίεσης, 59.000 Έλληνες Εβραίοι εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης του Άουσβιτς και της Τρεμπλίνκα και δολοφονήθηκαν εκεί. Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι πέθαναν από πείνα. Πέθανε δηλαδή κάθε 20ος Έλληνας, 70.000 από αυτούς μόνο το χειμώνα του 1941/42.

Συνολικά, βαραίνουν τη συνείδηση των Γερμανών περίπου 330.000 Έλληνες, δηλαδή το 4,8% του πληθυσμού. Το 30% του πληθυσμού ήταν μετά το τέλος της κατοχής ανάπηρο ή ασθενούσε χρόνια.

Εκτός από τις τρομερές ανθρώπινες απώλειες, η χώρα υπέστη επίσης σοβαρές ζημίες στην οικονομία και τις υποδομές της, λόγω των συστηματικών λεηλασιών και των καταστροφών. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταστράφηκε εξαιτίας των πολύ μεγάλων αναγκαστικών δανείων, ύψους 476 δισ. μάρκων, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε το γερμανικό καθεστώς κατοχής.

Το εξωτερικό εμπόριο κατέρρευσε πλήρως, λόγω της κατάσχεσης του ελληνικού εμπορικού στόλου, εξίσου με το εγχώριο εμπόριο αφού οι Γερμανοί χώρισαν τη χώρα σε τρεις ζώνες κατοχής με απροσπέλαστα σύνορα για τον πληθυσμό και ανέθεσαν τις δύο στους συμμάχους τους, Ιταλία και Βουλγαρία (και οι δύο χώρες κατέβαλαν ήδη αποζημιώσεις στην Ελλάδα πριν από δεκαετίες).

Σύμφωνα με τον ιστορικό Κάρλ Χάιντς Ροτ, συν-συγγραφέα του βιβλίου «Οι οφειλές των επανορθώσεων – Υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη», προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής τεράστιες καταστροφές σε 1700 τοποθεσίες, ενώ περισσότερα από 100 χωριά ισοπεδώθηκαν πλήρως.

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, το 90% του κατοικήσιμου χώρου καταστράφηκε, με αποτέλεσμα 640.000 άνθρωποι να μείνουν άστεγοι. Σε ολόκληρη τη χώρα, το ποσοστό της καταστροφής ανήλθε περίπου στο 25%.

Ιδιαίτερα δυσμενής έγινε για τους Έλληνες η κατάσταση, όταν οι Γερμανοί έπρεπε τελικά να αποσυρθούν από τη χώρα εξαιτίας της στρατιωτικής πίεσης των συμμάχων- με τεράστιες συνέπειες για τις υποδομές. Έδρασαν με βάση την αρχή της καμένης γης, σύμφωνα με την οποία εμποδίστηκε να πέσουν στα χέρια του αντιπάλου ανέπαφες οι υποδομές και να χρησιμοποιηθούν από αυτούς. Έτσι, το 100% των σηράγγων, σχεδόν όλες οι οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες, τα περισσότερα από τα μεγάλα ορυχεία και το 80% όλων των σιδηροδρομικών οχημάτων καταστράφηκαν. Οι μηχανές τους, είτε καταστράφηκαν είτε τις πήραν μαζί τους.

Σχεδόν όλα τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων χωρών της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, είτε καταστράφηκαν εντελώς, είτε σε μεγάλο βαθμό. Ο ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροτ, ο οποίος παραθέτει αυτά τα στοιχεία, βρήκε κατά τις έρευνές του την αναφορά ενός τάγματος πρωτοπόρων που συμμετείχε, στην οποία ο συγγραφέας σημείωνε με υπερηφάνεια ότι η καταστροφή ήταν τόσο πλήρης, ώστε αυτά τα λιμάνια θα παραμείνουν μπλοκαρισμένα για δεκαετίες.

Τέλος, καταστράφηκε και ολόκληρο το τηλεφωνικό και τηλεγραφικό δίκτυο της χώρας…».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 102
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
ira-ant
Guest
ira-ant

Το ΚΚΕ,είπε κάποτε μία αλήθεια:Ο πόλεμος προκλήθηκε από την βασιλομεταξική σπείρα.
http://hypnovatis.blogspot.com/2012/09/blog-post_6427.html
Ο βρεττανικός ναυτικός αποκλεισμός ως κύρια αιτία τού κατοχικού λιμού 1941-΄42 στην Ελλάδα.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Οι Βρετανοί ήταν ανάλγητοι… αλλά ας μην ξεχνάμε ποιος ήταν ο κατακτητής, ποιος κατήσχε την ελληνική αγροτική παραγωγή και ποιος χρησιμοποιούσε το έδαφος μας, δια της βίας, σε πόλεμο κατά των άγγλων.

Τα υπόλοιπα είναι σοβιετική προπαγάνδα που ακόμα κάποιοι “ρομαντικοί” δεν ξεχάσανε….

filon26
Member
Famed Member
filon26

Ναι γι’ αυτό και το ΚΚΕ αποφάσισε να παρατείνει τις εχθροπραξίες για άλλη μια πενταετία, ώστε να αποτελειώσει ότι απέμεινε.

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

συμπεράσματα εκτός λογικής. Από την στιγμή που η χώρα ήταν στα χέρια των Γερμανών, όλοι οι πόροι της και το εισαγόμενο σιτάρι είναι στη διάθεση των κατακτητών να τραφούν οι ίδιοι να το κατευθύνουν σε άλλες χώρες ή να φτιάξουν απόθεμα. Δεν υπάρχει περίπτωση κανένας σώφρον εμπόλεμος να ενδυναμώσει τον αντίπαλο του χαλαρώνοντας τον αποκλεισμό.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Πόσο ακόμη κάρβουνο;; Σοβαρά δεν εκφράζομαι με αυτόν τον τρόπο αλλά φτάνει!!

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Μάλιστα, οπότε σιγά σιγά θα πάρει την τροπή της η διαδικασία. Τώρα γρήγορα; Αργά; (Πιο σίγουρο το δεύτερο) και πόσα; Όσα ζητήσαμε ή θα γίνει κάποια διαπραγμάτευση; Και όσα λεφτά ίσως πάρουμε θα πάνε όλα εκεί που πρέπει;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αργά. Αρκετά (έως πολύ) αργά. Διαπραγμάτευση δεδομένη. Όσο για τον προορισμό των χρημάτων, θα είναι ενδιαφέρουσα διαδικασία.

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Ο τροπος με τον οποιο μας αντιμετωπιζουν φανερωνει καθε αλλο απο βαρος στην συνειδηση τους.

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Η αναγκαιότητα να στηθεί στα πόδια της η Γερμανία ώς φραγμα στην επέκταση της σοβιετικής ενωσης προς τα δυτικά εν όψη του ψυχρού πολέμου, εχει πάψει να υφίσταται. Ως εκ τουτου μπορει να ξαναυπάρξει απαιτηση αποζημιώσεων ανεξαρτητως συμβιβασμων που εγιναν και αποποίηση δικαιώματος αποζημίωσης. Ακομα κι αν δεν πάρουμε τίποτα οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στην γερμανία την ενοχή της στην καταστροφή της χώρας, εστω και σαν μέσο πιεσης της γερμανικής κοινής γνώμης, εστω και σαν χαρτί πίεσης για συμβιβασμό στην μειωση του εξωτερικου χρεους και δημοσιονομικών μέτρων. Χωρις αυτο να απαλλάσει τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος απο τις ευθήνες… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Την κατέστρεψαν, για να ανακάμψει και να την καταστρέψουμε μετά εμείς μόνοι μας. Και τόσα χρόνια μετά, που η Γερμανία έχει απαρνηθεί το παρελθόν της σε τέτοιο βαθμό που δε θέλει ούτε να έχει λειτουργικές ένοπλες δυνάμεις, ξαφνικά εμείς θυμηθήκαμε τα χρωστούμενα για να μπορέσουμε να βρούμε ένα τρόπο να απαλλαχτούμε από τις ευθύνες μας χωρίς να σοβαρευτούμε. Βέβαια δε βλάπτει κανέναν να αποκτηθούν οι αποζημιώσεις, άλλωστε και οι Ισραηλινοί τσιμπάνε τα ενοχικά σύνδρομα των Γερμανών για να παίρνουν επιδοτούμενα πλοία, ανέκαθεν όμως αναρωτιώμουν πως γίνεται οι ηθικοπλάστες των αποζημιώσεων που τόσο έντονα πιστεύουν στη δικαίωση του έθνους να αγνοούν… Read more »

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Το ότι “…η Γερμανία έχει απαρνηθεί το παρελθόν της σε τέτοιο βαθμό που δε θέλει ούτε να έχει λειτουργικές ένοπλες δυνάμεις” είναι ένδειξη ενοχής κι όχι μεταμέλειας. Ειναι σα να παραδέχεται ότι μπορει να ξανακάνει τα ίδια, άρα δεν έχει αλλάξει. Η Γερμανία δεν απαρνήθηκε το αμαρτωλό παρελθόν της, κατα μια πολύ ουσιώδη έννοια. Το απαρνήθηκε γενικά, ναι. Το απαρνήθηκε ειδικά στην συνείδηση του ο κάθε πολίτης, μπορεί. Αλλά, καταδίκασε μόνο τους καταφανώς καταδεδειγμένους ενόχους ναζί και αθώωσε όλους τους υπόλοιπους ναζί και όχι, ώς εκτελεστές διαταγών, κάτι που δεν ισχύει (γερμανος φιλόσοφος Καντ, στο “περί καθήκοντος”) . ασχολήθηκε πάρα… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Μου είναι όμως μυστήριο από που ακριβώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα, σε ποιο σημείο της πρότασης προδίδεται πως η Γερμανία δείχνει “ενοχή, όχι μεταμέλεια”. Θα νόμιζε κανείς πως οι αμέτρητες μεταπολεμικές δράσεις (δίκες-καταδίκες, κοινωνική απάρνηση-δαιμονοποίηση του φασισμού, αποζημιώσεις, πολιτική εξόντωση της Γερμανίας για δεκαετίες, πολιτική-συνταγματική αναμόρφωση, μακρά η λίστα). Είναι η Γερμανία άραγε ικανή να “το ξανακάνει”; Μα, σαφώς. Χέρια έχει, μυαλό έχει, πως δε μπορεί. Όχι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα αντίστοιχης εγγενούς ισχύος (οικονομικής, τεχνολογικής/βιομηχανικής, κλπ), όχι περισσότερο απ’όσο ο κάθε άνθρωπος μπορεί εν δυνάμει να σκοτώσει υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Όχι περισσότερο απ’όσο ένας κεραυνός μπορεί να… Read more »

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

οι ναζι στελέχωσαν το γερμανικό δημόσιο μετα το 45. Λογικό, γιατι δεν υπήρχαν μη ναζι να το κάνουν. απο αυτούς κανεις υπουργός ή κλητήρας δεν βγηκε να πει σκότωσα, έκαψα, ειμαι ενοχος, μεταμέλησα, δεχτητε με, αφηστε με να ζήσω τωρα ειρηνικά. Αυτο θα σημαινε ατομική μεταμέλια. Απο αυτην την ατομική μεταμέλεια θα προέκυπτε η συλογική και όχι ανάποδα. Αντιθετα καταδικάστηκε γενικά ο ναζισμός και χτυπήθηκε ότι δεν προσβαλε την διοίκηση, το οικονομικό και βιομηχανικό κατεστημένο. Ο ναζισμός ήταν απλά εκτος μόδας πια κι όλοι σπευσαν να προσαρμοστουν στην νεα πραγματικότητα. Σωστα όλοι οι λαοι ειναι ικανοι για το χειροτερο, αλλά… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Που υπήρξε όμως τέτοια περίπτωση, ώστε να απαιτούμε από τους Γερμανούς ατομική επιβεβαίωση φρονημάτων; Ζήτησαν ποτέ συγγνώμη, πχ οι υπουργοί και οι κλητήρες του Μεταξά; Υπέγραψαν ποτέ υπεύθυνες δηλώσεις μεταμέλειας οι κρατικοί μηχανισμοί της δικτατορίας του ’67; Απεναντίας, δεν νομίζω να έχει υπάρξει φορά που Γερμανός της εποχής (με εξαίρεση τους άσωτους σκληροπυρηνικούς φυσικά) να εμφανίστηκε στην κάμερα ή σε κείμενο χωρίς να δηλώνει μεταμέλεια. Όπως και δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ δικτατορικό/κατοχικό καθεστώς που να μην είχε το λιγότερο την υπακοή των πολιτών/υπαλλήλων του. Η αντίσταση συχνά δεν ήταν έργο των πολλών. Εν τέλει, η Γερμανία υπήρξε αυτή που… Read more »

Νικ1
Guest
Νικ1

Αν καταστρέψαμε εμείς μόνοι μας τη χώρα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το αν μας χρωστούν αποζημιώσεις οι Γερμανοί. Επίσης τελείως άσχετο είναι αν έχουν/δεν έχουν ενοχικά σύνδρομα οι Γερμανοί και τι κάνουν με τις ΕΔ τους. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι το θέμα θυμήθηκαν μετά από πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας για να πουλήσουν αντι-γερμανισμό στους ιθαγενείς ότι δήθεν δε σκύβουν το κεφάλι στους “δυνάστες Γερμανούς” (ενώ στις επίσημες συνομιλίες μαζί τους έκαναν φυσικά τουμπεκί). Οργανωμένη και επίμονη διεκδίκηση αποζημιώσεων δεν υπήρξε ποτέ με ευθύνη της Ελλάδας. Νομικό και ηθικό θέμα φυσικά υπάρχει και έχει… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

-500 Pzh 2000 -1100 Leo2 A7 -3000 puma -G 36, πιστόλια, πολυβόλα – κάθε είδος ατομικού υλικού και οπλισμού -12 καινούρια υποβρύχια (με τορπίλες) -14 καινούριες Φρεγάτες – Νέα mercedes μεταφορικά για όλες τις ΕΔ σε αριθμούς που να μας καλύπτουν όλες τις ανάγκες, χωρίς επιτάξεις και ιστορίες…. -Καινούρια ή μεταχειρισμένα (αλλά αναβαθμισμένα) 80 EF-2000 -τηλεπικοινωνιακό υλικό -UAV, ραντάρ και οτιδήποτε βγάζουν – όλα αυτά με τα όπλα τους, τα πυρομαχικά τους και ανταλλακτικά για 10 χρόνια Όλα αυτά κάνουν καμιά 60-70 δις? τα υπόλοιπα εξαγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, κανα φράγκο και στον Ντόναλτ για F-35 αλλά φυσικά και… Read more »

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

νομιζω ότι τα λεφτα φτάνουν για τα 12 υποβρύχια, που έγραψες, αλλά χωρίς τορπίλες

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Όχι ρε συ. Δεν κάνουν 5 δις τα υποβρύχια! (Δέχομαι τα 3ψήφια δις ως αποζημίωση)

Houdini
Member
Active Member
Houdini

Η χειρότερη επιλογή είναι αυτή. Γιατι να αγοράσουμε πάλι όπλα από αυτούς; Το είπες μόνος σου: θα έχουν ανάπτυξη. Εμείς όμως όχι.
Αν παιχτεί σενάριο αποζημίωσης το 90% να πάει σε υποδομές και το 10% στην άμυνα.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Το σκεπτικό μου είναι ότι οι Γερμανοί δεν είναι πια ταπεινωμένοι-ηττημένοι αλλά η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης. Άρα πρέπει να έχουμε κάτι σε win win αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες διεκδίκησης. επίσης δεν μας θεωρώ ότι ως λαός μπορούμε να διαχειριστούμε κάποιο πλούτο που θα μας δοθεί για να χτίσουμε σωστά την χώρα.

Τέλος το σκεπτικό μου ήταν ότι δεν θα πάρουμε ποτέ καμία αποζημίωση επομένως τα όνειρα είναι τζάμπα razz

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Ξεχάσατε και 2 μοίρες (τουλάχιστον) πλήρως εξοπλισμένα FCAS , μαζί με το υποκατασκευαστικό έργο που θα μας αναλογεί (ένταξη δεν έχουμε υποδομές για εταιρική σχέση), αλλά παρακαλώ μην ξεχνάμε το μέλλον, επίσης τα leo 2 θα τα ήθελα περίπου στο 1/3 ώστε να παραλάβουμε τα νέα άρματα που θα παράγουν με τους Γάλλους. Τα ef 2000 ας είναι μεταχειρισμένα για να μην βγαίνουμε και πλεονέκτες αλλά στην καινούρια έκδοση των Βρετανών.

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Αν και θα περίμενε κανείς ότι οι Γερμανοί δεν αντέχουν αυτή την αλήθεια, τελικά είναι μερικοί Έλληνες που βγάζουν σπυριά μπροστά στην αλήθεια: οι Ναζί κατέστρεψαν ολοσχερώς χώρες όπως η Ελλάδα, η Πολωνία και πολλές άλλες. Διαβάστε σχόλια άνωθεν και βγάλτε συμπεράσματα.
Για άλλη μια φορά σχολιαστές-τρολ βρήκαν ευκαιρία για εκκένωση κομματικής φανατίλας και προπαγάνδας. Να τους χαίρεστε εκεί στην ΠκΔ που τους ανέχεστε και τους υποστηρίζετε με τον τρόπο σας βέβαια.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που υπέστη καταστροφές στο Β’ΠΠ, άρα οι διαπιστώσεις του Focus είναι μάλλον..προφανείς. Είναι ή δεν είναι γεγονός;

Οι αποζημιώσεις ήταν θαμμένες βαθιά μέχρι να τις θυμηθούμε με ξεδιαντροπιά όταν χτύπησε η κρίση, οπότε και ξαναθάφτηκαν και με περισσό θράσος επαναφέρθηκαν για μικρό διάστημα για τις τελευταίες εκλογές. Είναι ή δεν είναι γεγονός;

Ειλικρινά δεν ξέρω ποια αλήθεια είναι που “βγάζει σπυριά”. Τουναντίον, μάλλον η δική μας υποκρισία είναι που η έγκλησή της προκαλεί αλλεργίες.

Sousourada
Member
Trusted Member
Sousourada

Οι Ναζί έκαναν τόση ζημιά στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ρωσία, η Πολωνία και η Κίνα είχαν επίσης ισοπεδωθεί. Δεν νομίζω ότι ισχυρίζεται κανείς ότι σε αυτές τις χώρες ο πόλεμος έγινε με ανθοδέσμες και κορδέλες. Επίσης, η άκρως ετεροχρονισμένη και αφού στέρεψαν τα δανεικά εγρήγορσή μας για “δικαίωση”, μάλλον μου καταδεικνύει αγωνία να ξαναβρούμε μαστάρι να βυζάξουμε παρά γνήσια επιθυμία ιστορικής επανόρθωσης, η οποία ενδεχομένως να επιτυγχανόταν πολύ δοκιμότερα με άλλους τρόπους.
Τι είναι η ΠκΔ;

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Ξεδιάντροπα είναι τα τρολάκια που μάλλον αυτά είναι που δεν θα έχουν μαμ σε περίπτωση αποζημιώσεων. Δεν έχετε μαμ από τις γερμανικές αποζημιώσεις και χτυπηθείτε όσο θέλετε.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Τα εν λόγω “τρολάκια” έχουν συνηθίσει να μην έχουν μαμ. Το μαμ σ’αυτή τη χώρα ανέκαθεν το είχανε άλλοι, άλλοι που σήμερα μάλιστα συχνά είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για τις αποζημιώσεις μπας και κλείσουν τις τρύπες που αυτοί προκάλεσαν…

ira-ant
Guest
ira-ant

Όπως έγραψα:Το ΚΚΕ,είπε κάποτε μία αλήθεια.Μόνο που αυτή την αλήθεια,την είπε,διότι εκείνη την στιγμή,έτσι του βόλευε. Δύο επί πλέον σχόλια. 1)Ναυτικό αποκλεισμό είχαμε και το 1917,όταν η Αντάντ(Βρεττανία-Γαλλία),απαίτησε την παραίτηση του βασιλέως Κωνσταντίνου.Πόσο θα προχωρούσε ο αποκλεισμός,εάν η απαίτηση της δεν είχε ικανοποιηθεί; Αποκλεισμό είχαμε και το 1850,για γελοίο λόγο.https://www.efsyn.gr/themata/istorika/95186_o-naytikos-apokleismos-tis-elladas-apo-tin-agglia-gia-3750-drahmes Δεν ήταν δηλαδή η πρώτη φορά,το 1941. 2) Στον πόλεμο μας ενέπλεξε η Βρεττανία,δηλαδή ο Τσώρτσιλ. Ο Μουσσολίνι πίστεψε τον γαμβρό του Τσιάνο,να επιτεθεί στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε,ο Τσιάνο εκτελέστηκε αργότερα,ως πράκτορας των Βρεττανικών μυστικών υπηρεσιών. Πολύ απλά,η Βρεττανία ήθελε μέτωπο στα Βαλκάνια,διότι έτσι την βόλευε. Η Γερμανία,τρείς μήνες πριν… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki
chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Και οι Ρως του Κιέβου μας επιτέθηκαν δις το 10ο αιώνα. Άσχετο. Όπως άσχετα είναι αυτά που λέτε για τους ναυτικούς αποκλεισμούς ενώ μιλάμε για τον Β ΠΠ. Αν σας έκανε εντύπωση ότι οι θαλασσοκράτειρα Βρετανία έκανε ναυτικούς αποκλεισμούς σε μικρές νησιωτικές χώρες (αντί να τις εισβάλει) μπορείτε να διαβάσετε για τον όρο “gunboat diplomacy”. Όπως επίσης το ότι απορρίπτουμε τις μπούρδες των κουμουνιστών δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποιου είδους αφοσίωση σε κάποια δυτική χώρα, όπως είχανε οι δικοί σας στην ΕΣΣΔ. Απλά είμαστε ρεαλιστές. Πάλι καλά λέμε, που είμαστε μια δημοκρατική χώρα της Δύσης και δεν ζήσαμε τον ολοκληρωτισμό… Read more »

Yiannis
Member
Active Member
Yiannis

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, υποδεχόμενος τον αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Βαν Φλιτ το ‘45, του είπε, παρουσιάζοντας το στρατιωτικό άγημα: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας». Καμία αφοσίωση σε καμία δυτική χώρα, μόνο γη και ύδωρ. Επίσης αγαπητέ στις δυτικές δημοκρατίες τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο δεν υπήρχαν ούτε εξορίες ούτε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Και μου φαίνεται κάπου ξεχνάτε και την επταετία. Έκτος και να χωράει και αυτή σε μια δυτική δημοκρατική χώρα όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε. Κατά τα άλλα ευτυχώς που δεν πιστεύετε τις μπούρδες των κομμουνιστών.

filon26
Member
Famed Member
filon26

Εξορίες κλπ. δεν υπήρξαν στις δυτικές χώρες αγαπητέ Γιάννη (ευτυχώς με 2 ν), διότι εκεί οι κομμουνιστές συνεργάστηκαν με τις νόμιμες κυβερνήσεις με κοινό σκοπό να ανοικοδομήσουν τις χώρες τους. Δεν αμφισβήτησαν το δημοκρατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο επέλεξαν να κινηθούν έκτοτε και κυρίως δεν σήκωσαν τα όπλα απέναντι απέναντι στην πλειοψηφία που οι δημοκρατικές διαδικασίες διαμόρφωσαν.

Συγκρίνετε τώρα αυτά με το τι συνέβη στην Ελλάδα, αλλά και στους αντιφρονούντες (και την ίδια την δημοκρατία) στις “ανατολικές” χώρες για μισό αιώνα και κατόπιν αν θέλετε, ελάτε να μας πείτε τα συμπεράσματά σας.

Yiannis
Member
Active Member
Yiannis

Αγαπητέ filon26 το Γιάννης πάντα με δυο ‘ν’ , τα άλλα εδυπναδίστικα μακριά από μας… Πράγματι η πολιτική αντιπαράθεση στην Δυτική Ευρώπη δεν πήρε ποτέ τις διαστάσεις που πήρε στην Ελλάδα αλλά όχι γιατί οι κομμουνιστές αποφάσισαν να συνεργαστούν με τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, τουλάχιστο όχι μέχρι τη δεκαετία του 70’. Και ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι στις χώρες τις Δυτικής Ευρώπης οι συνεργάτες των Ναζί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε αντίθεση με τη χώρα μας που οι δοσίλογοι όχι μόνο δε δικάστηκαν αλλά έχαιραν και ιδιότυπης ασυλίας. Μετά θα πρέπει να λάβετε υπόψη και την ανάμιξη άλλων χωρών στα… Read more »

filon26
Member
Famed Member
filon26

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντησή σας. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι προτεραιότητες της Χώρας υπαγορεύθηκαν από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, με ευθύνη της Αριστεράς, επιτρέποντας σε όλους αυτούς να φορέσουν τον μανδύα του πατριώτη. Όπως και οι Γερμανοί μετετράπησαν από Ούνοι σε σύμμαχοι, εν μια νυκτί. Αν η Αριστερά δεν είχε επιχειρήσει την δια των όπλων κατάλυση του κράτους και συμμετείχε πολιτικά σε δημοκρατικές διαδικασίες η εξέλιξη θα ήταν ανάλογη με αυτή στις χώρες της Ευρώπης και σε κοινωνικό και σε οικονομικό επίιπεδο. Τώρα να μιλάμε για εμπλοκή ξένων δυνάμεων, όταν οι μονάδες του ΕΛΑΣ, ειδικά την περίοδο του εμφυλίου,… Read more »

Yiannis
Member
Active Member
Yiannis

Προφανώς αγαπητέ ο καθένας μας έχει τις ιστορίες του και κάπως έτσι διαμορφώνει την αντίληψή του για τον κόσμο και τις προτεραιότητές του. Συμφωνούμε λοιπόν ότι διαφωνούμε, τουλάχιστο για τα του οίκου μας, άλλωστε δεν είχα σκοπό να σας πείσω για το οτιδήποτε. Κρατώ το σχόλιό σας για τη Ροδεσία (με κάποια επιφύλαξη). Καλή συνέχεια!

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Μην τα ισοπεδώνεις όλα Γιάννη μου. Το ότι το 95% των Ελλήνων απορρίπτουμε τον κουμουνισμό δεν μας κάνει ούτε χουντικούς, ούτε βασιλικούς και ούτε περιμένουμε τους Ελ από τον Σύριο. Αυτά τα κάνει ένα άλλο επικίνδυνο 5% το οποίο εξαιτίας του προσυλιτισμού που κάνετε εσείς, τροφοδοτείτε με (σαθρά) επιχειρήματα και νέο αίμα. Τέλος από την συζήτηση ελπίζω να έπιασες αυτό που είπε ο filon. Ότι οι εκκαθαρίσεις κατά των δοσίλογων δεν έγιναν, γιατί μας πρόλαβαν τα κουμουνιστικά πραξικοπήματα. Αυτό ήταν και ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του ΚΚΕ. Γιατί άμα δεν ενημερωνόσουν μόνο από τον καθοδηγητή, θα ήξερες ότι όλες… Read more »

filon26
Member
Famed Member
filon26

Ευχαριστώ. Λογικό είναι να δέχεστε κάτι νέο με επιφύλαξη. Θα μπορούσε να είναι και αφορμή για βαθύτερη μελέτη, αν το θέμα σας ενδιαφέρει. Για την οπτική πάντως της μιας πλευράς επάνω στο θέμα, θα σας πρότεινα το εξαιρετικό βιβλίο του τελευταίου ηγέτη της χώρας αυτής, Ian Smith (The Great Betrayal). Δίνει και μια εικόνα για την πολιτική της Μ. Βρετανίας απέναντι στις πρώην αποικίες της, εκείνη την εποχή, κάτι που μπορεί μπορεί να βοηθήσει και στην κατανόηση του Κυπριακού..

Sousourada
Member
Trusted Member
Sousourada

Στον πόλεμο μας ενέπλεξε η ιταλική επίθεση. Τελεία. Τι είναι αυτά που κάθεσαι και λες;