Foreign Policy: Η Τουρκία “διψάει” για πόλεμο με την Κύπρο

19
3546
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πηγή: Foreign Policy

Όταν ο Berat Albayrak, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν στις 12 Μαΐου ότι η χώρα του θα στείλει σύντομα ένα τρυπάνι για να ερευνήσει για φυσικό αέριο σε μια περιοχή που ανήκει στην Κύπρο, θα μπορούσε το περιστατικό να θεωρηθεί ως μια ακόμη “φωτοβολίδα” στις εδαφικές διαμάχες που διαρκούν δεκαετίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κατά καιρούς πρόκληση εντάσεων στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν πάντα μέρος της στρατηγικής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη ωστόσο, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία μπορεί να είναι έτοιμη να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή της. Η ανακοίνωση του Albayrak ήρθε μια μέρα πριν η Τουρκία ανακοινώσει την έναρξη της Sea Wolf 2019, της μεγαλύτερης ετήσιας ναυτικής άσκησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια, στις 15 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επανέλαβε την πρόθεση της χώρας να αγοράσει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Και σε όλη αυτή την περίοδο, τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο σχεδόν καθημερινά.

Η αγορά των S-400 αποτελεί πηγή έντασης από μόνη της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι το σύστημα, μόλις συνδεθεί με το ραντάρ της Τουρκίας, θα δώσει στα ρωσικά συστήματα πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα του ΝΑΤΟ – ενδεχομένως διευκολύνοντας για παράδειγμα τη Μόσχα να ανιχνεύσει τα F-35 που η Τουρκία προμηθεύεται από τη Δύση. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει την Ουάσινγκτον από το να απειλήσει την Άγκυρα με την απομάκρυνση της από το πρόγραμμα του F-35.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν μέρος της γενικά προβληματικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Δύσης μετά από τα γεγονότα των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί το 2013 και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, όταν ο Ερντογάν άρχισε να εδραιώνει την εξουσία στη χώρα του σχεδόν πριν από έξι χρόνια. Αλλά οι πρόσφατες τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη – στις οποίες ο Ερντογάν έχασε την πόλη- έχουν σαφώς τρομάξει τον κάποτε “ακλόνητο” ηγέτη, οδηγώντας τον στο να επιβάλει επανάληψη των εκλογών. Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να εκπυρσοκροτήσει, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποσύρουν τους υποψηφίους τους για να υποστηρίξουν συνολικά τον Ekrem Imamoglu του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος ήταν ο νικητής του πρώτου γύρου.

Σε όλα αυτά προστίθεται και η παρακμή της οικονομίας όπως αντικατοπτρίζεται στην τιμή της τουρκικής λίρας, και τις γκρίνιες για τον Ερντογάν μέσα στο κόμμα του. Η παγωμένη υποδοχή του Ερντογάν στα Κατεχόμενα πέρυσι, δεν βοήθησε στην εικόνα του στην Τουρκία.

Πρόκειται για εξελίξεις για τις οποίες ο Ερντογάν δεν ήταν προφανώς έτοιμος. Οι Τούρκοι μπορεί τελικά να επωφεληθούν από την απότομη αποδυνάμωση του αυταρχικού πρόεδρου τους. Αλλά όσον αφορά τη διεθνή πολιτική, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο διφορούμενα. Η ιστορία υποδεικνύει ότι οι ηγέτες που χάνουν τη δύναμή τους στο εσωτερικό έχουν λόγους να οργανώσουν μια παράσταση δύναμης και να ενώσουν τη βάση τους πίσω από μια (υποτιθέμενη) επικείμενη εξωτερική απειλή. Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να δημιουργήσει εχθροπραξίες με τον παραδοσιακό αντίπαλο της Τουρκίας που είναι η Ελλάδα και την σύμμαχο της Κύπρο, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά του προβλήματα.

Η Τουρκία ποτέ δεν επέτρεψε στην Κύπρο να επωφεληθεί από τα αποθέματα φυσικού αερίου στα ύδατά της χωρίς κάποια αντιπαράθεση. Με αυτή την έννοια, η στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι συνεπής εδώ και πολλές δεκαετίες: ασκεί πίεση, θέτει απαιτήσεις, περιμένει μια κρίση και στη συνέχεια φέρνει την άλλη πλευρά στο τραπέζι με τους δικούς της όρους. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει στην Κύπρο αυτή τη στιγμή. «Αυτό που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια συστηματική στρατηγική που έχει σχεδιαστεί από την Τουρκία για να θέσει υπό αμφισβήτηση το status quo στις περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», έγραψε ο Αλέξης Παπαχελάς, “Όλα τα στοιχεία δείχνουν προς κορύφωση των εντάσεων το φθινόπωρο.”

Είναι δύσκολο να πούμε ποια είναι τα όρια της τρέχουσας αντιπαράθεσης. Οι σημερινές συνθήκες δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα. Ο Ερντογάν απέσυρε σταθερά την Τουρκία από τα δυτικά θεσμικά όργανα που ανήκει (ΝΑΤΟ) και εκείνα που κάποτε φιλοδοξούσε να αποτελέσει μέρος τους (Ευρωπαϊκή Ένωση) και την έφερε πιο κοντά στη Ρωσία καθώς προσπαθεί να αυτοπαρουσιαστεί ως περιφερειακός ηγέτης στη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι και οι δύο μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει πλησιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έχει προωθήσει ισχυρότερους δεσμούς με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τους εταίρους της Κύπρου στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου.

Η Ευρώπη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή μιας σύγκρουσης. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τα σχέδια της Τουρκίας. “Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απέχει από οποιαδήποτε παράνομη δράση στην οποία η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα. Τον Ιανουάριο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Γαλλία υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ για την προστασία των συνόρων της είναι απίθανο να είναι αρκετή για να αποτρέψει τον Ερντογάν.

Υπάρχουν ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα για την Ευρώπη. Σε περίπτωση κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε στρατιωτικής σύγκρουσης, τυχόν απροθυμία ή υποχώρηση των συμμάχων της Κύπρου και της Ελλάδας θα ακυρώσει τις επιλογές που έκαναν τα δύο κράτη μέλη να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Δύση και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ.

Τίποτα από τα ανωτέρω δεν υποδηλώνει ότι η ΕΕ ανέκαθεν χειρίστηκε την Τουρκία και τον Ερντογάν, όπως θα έπρεπε, ή ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν έχουν λάβει δικές τους αποφάσεις που έχουν προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή. Αλλά τα επιχειρήματα αυτά δεν έχουν σχέση με την παρούσα κατάσταση. Ο οδικός χάρτης που έχει χαράξει ο Ερντογάν είναι δικό του δημιούργημα, όπως και οι αιτίες των προβλημάτων του. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του, η Ευρώπη πρέπει τώρα να υιοθετήσει μια ισορροπημένη αλλά και σθεναρή προσέγγιση, η οποία δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας πως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν έχουν συμμάχους. Αυτή η στάση θα κάνει περισσότερα για να αποτρέψει μια κλιμάκωση από κάθε προσπάθεια κατευνασμού και υποχωρήσεων προς τον Ερντογάν.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
nicolas
Guest
nicolas

“η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν έχουν λάβει δικές τους αποφάσεις που έχουν προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή”. Κατανοητη η προσπαθεια ο ελληνας αρθρογραφος να προσπαθει να μεινει αμεροληπτος αλλα τι εννοει εδω περα?Εμεις δηλαδη πως προκαλουμε οταν οι ιδιοι καθυστερουμε στην εκμεταλλευση των νομιμων δικαιωματων μας?το καστελλοριζο δηλαδη η υπαρξη εθνικου εδαφους ειαι απο μονη της προκλητικη? Αυτο μαζι με κατι αναφορες για μεγαλη ακτογραμμη της τουρκια, μοναχοφαιδες , καστελλοριζο ως κομματι της μεσογειου και οχι του αιγαιου μαλλον ενισχυει την αποψη πως παλι κατι ετοιμαζεται πισω απο την πλατη μας

stam
Member
Active Member
stam

Ο Ερντογάν έμαθε να γονατίζει όταν φτάνει στο δια ταύτα. Γονάτισε πρόσφατα στον Πούτιν, ξαναγονάτισε στον Τράμπ με τον πάστορα και θα ξαναγονατίσει…Αν δεν το κάνει, το ΔΝΤ θα είναι η καλύτερη των περιπτώσεων. Η χειρότερη θα είναι η άτακτη χρεοκοπία. Η οικονομία της Τουρκίας και γενικά η Τουρκία η ίδια, είναι άμεσα εξαρτημένη από την ατλαντική Δύση.Είναι στην ατλαντική Δύση που βρίσκεται η χρυσοτόκος για την Τουρκία χήνα, αρχίζοντας ιστορικά από το Σχέδιο Μάρσιαλ (1947) και το ΝΑΤΟ. Είναι το ΝΑΤΟ που έφτιαξε με δανεικά και αγύριστα την πολεμική μηχανή της Τουρκίας και ανέπτυξε τις στρατιωτικές της υποδομές. Και… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Υπό τα δεδομένα της στιγμής, ο πόλεμος ή εναλλακτικά η άνευ συγκρούσεως υφαρπαγή κυριαρχίας, αποκλειστικών δικαιωμάτων ή διεθνών αρμοδιοτήτων της Ελλάδος παρίσταται ως εξέλιξη πιθανότατη. Το ερώτημά μου είναι; Έχουν γνώση οι φύλακες; Έχει αλλάξει κάτι στη διάταξη και την ετοιμότητα των ΕΔ; Μπορούμε να κοιμόμαστε (σχετικώς) ήσυχοι;

Giannis
Member
Active Member
Giannis Apohnis

Όχι φίλε μου…. οι Ε.Δ έχουν εγκαταληφθεί γιατί το Πολιτικό Σύστημα αφουγκράζοντας την κυρίαρχη άποψη στην κοινωνία,…”έλα μωρέ σιγά μη γίνει πόλεμος,…δε θα τους αφήσουν οι μεγάλοι…δε χρειαζόμαστε σιδερικά αλλά βούτυρο αντί κανόνια…κλπ”…. -μείωσαν τη θητεία -μειωσαν τις εξοπλιστικές δαπάνες κατά 80% αντιμετωπίζοντας τα θέματα ασφάλειας και ισορροπίας δυνάμεων ωσαν να ήταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο το τσάκισαν για να βγαίνουν οι αριθμοί. αποτέλεσμα η όποια ισορροπία να είναι έτοιμη να ανατραπεί ΟΛΙΚΑ ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Οπότε, ο αδύναμος θα έχει δύο επιλογές στο κοντινό μέλλον. Ή υποτάσσεται, ή αντιστέκεται και συντρίβεται..ολοκληρωτικά. Και το όποιο χρονικό παράθυρο… Read more »

spy
Member
Member
spy

Έτσι ακριβώς! «Όλα εδώ πληρώνονται ελληνικέ λαέ…» και «Άξιος της μοίρας σου.» Απολύτως σωστή τοποθέτηση.
Εδώ κατάπιαν οι …νοτιοΜακεδόνες ολόκληρο ξεπούλημα γλώσσας και ιστορίας για ένα πρωτάθλημα, στο Αιγαίο θα κολλήσουμε που ανήκει στα ψάρια του ή στη Θράκη που …άρχισε να κείται μακράν και αυτή; Προβλέπω πρωταθλήτρια του χρόνου την Ξάνθη και την επόμενη χρονιά τον Αιολικό Μυτιλήνης…

γιατι
Guest
γιατι

Γιατι οι Ελληνες αναλυτες γραφουν συνεχεια για την δημοτικοτητα του Ερντογαν? Τετοια εμμονη μονο σε αυτους το εχω δει, λες και ειναι υπαλληλοι εταιρειας δημοσκοπησεων. Καταλαβαινω οτι στην Ελλαδα δημοσιογραφοι και πολιτικοι ειναι υπερ του δεοντος λαικιστες οποτε θα ειχε νοημα αλλα οι Τουρκοι εχουν πλανο και σχεδιο ποσω μαλλον δεν ξεκινας πολεμο επειδη εισαι 10 μοναδες κατω. Πιστευω ειναι πολυ δυσκολο να πεισουμε τον ξενο παραγοντα μιλωντας με ιδεοληψιες που ακολουθουν οι αποτυχημενοι Ελληνες πολιτικοι.

Miscojones
Member
Active Member
Miscojones

Διότι οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι την λύσσα μας για την αποκλειστική είδηση, μας κάνουν βόλτες σαν να είμαστε σκυλάκι. Την υπόθεση των Ιμιων την έστησαν χρησιμοποιώντας τα Ελληνικά ΜΜΕ σαν να ήταν μαριονέτες. Μας τάιζαν με αυτό που ήθελαν και μόνον με αυτό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε.

Fingolfin
Member
Noble Member
Fingolfin

Μήπως να επισπεύσουμε την παραλαβή των 2 Super Vita λέω γω τώρα που τις έχουμε ανάγκη; hmm

Spirit
Guest
Spirit

Και η Κύπρος και η Ελλάδα κοιμόνται όρθιες.
Κανονικά θα έπρεπε να ειμαστε σε κατάσταση συναγερμού ένα χρόνο τώρα, απλά είμαστε σε κατάσταση αποχαύνωσης…

consigliere_
Guest
consigliere_

κυριοι πατε για υπνο

evo_ii
Member
Active Member
evo_ii

Ω ναι, από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι σήμερα τόσο θλιβερά επίκαιρο…

adpanos
Guest
adpanos

Πηγές αναφέρουν πως η Γαλλία έδωσε το ΟΚ στα ΗΑΕ για την πώληση των M2000 της υπό όρους ….

Ας ελπίσουμε αυτή την φορά να τα βλέπει κανένας υπεύθυνος.
Αν καταφέρναμε να πάρουμε τα Mirage των ΗΑΕ μαζί με το στοκ των πυρομαχικών τους, θα αλλάζαμε άρδην την κατάσταση στο Αιγαίο και τα Ελληνοτουρκικά.

Πτήση έχεις κάποια πληροφορία για αυτό που αναφέρω ;

Thras
Member
Famed Member
Thras

Link παρακαλώ! wink

adpanos
Guest
adpanos
Thras
Member
Famed Member
Thras

Thanks!

Gaidouron man
Guest
Gaidouron man

“Πειναει” λεει το αρθρο….οχι “διψαει”……!!!

x-m
Member
Noble Member
x-m

To hungry μεταφορικά σημαίνει επίσης crave , with intense desire. Στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται ως ” δίψα για …..” π.χ. ζωή. Ενώ στην αγγλική γλώσσα η αντίστοιχη παρόρμηση εκφράζεται με το επίθετο hungry.

Gaidouron man
Guest
Gaidouron man

Και καυχιομουν για εκεινο το Β στο lower……..I suck!

Thras
Member
Famed Member
Thras

xaxaxaxax!