Πρωταπριλιά με διάρκεια 365 μέρες

12
2882
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  


Κάποια στιγμή χτες το βράδυ το blog Naval Analyses διέψευσε μεγαλοπρεπώς(το κείμενο εδώ) την “είδηση” για την απόκτηση των δυο αντιτορπιλλικών Arleigh Burke από το Αμερικανικό Ναυτικό. Ο συντάκτης πήρε τις πραγματικές ανάγκες του ΠΝ για αεράμυνα περιοχής, τις ανάγκες επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις με το Ισραήλ, τις βαθιές επιθυμίες των επιτελών, τις “ιστορίες” που κυκλοφορούν “sites” του “χώρου” (ήμαρτον), διάλεξε και δυο πλοία που δεν θα εκσυγχρονιστούν από το USN, και δημιούργησε ίσως την πιο επιτυχημένη φάρσα στην σύγχρονη ιστορία του αμυντικού τύπου. Δεν χρειάστηκε και πολύ για να τον πιστέψουν χιλιάδες, αρκούσε που δεν δημοσιεύτηκε την Πρωταπριλιά, αλλά λίγες ώρες πριν. Αυτό και μόνο το έκανε έγκυρο! Οι έγκυρες ιστοσελίδες “υπέδειξαν” αμέσως το “άτοπο” της δημοσίευσης, ενώ φυσικά δεν το “έχαψαν” ούτε καν οι τουρκικές ιστοσελίδες. Τι κι αν χρειαζόμαστε κανά δις δολάρια για να γεμίσουμε τις αποθήκες κάθε αντιτορπιλλικού με SM-2, ακόμη και να το γράφαμε, η απάντηση θα ήταν ότι θα παίρναμε από τα “μεταχειρισμένα” αποθέματα του USN (αν και κανείς δεν έχει “μεταχειρισμένους” πυραύλους, δεν βαριέσαι όμως)…
Ήταν τόσο πετυχημένο που κάθε δική μας προσπάθεια να “γιορτάσουμε” μαζί σας την ημέρα θα ήταν μάλλον άκαρπη. Αλλά τι θα μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε, για να το διαψεύσουμε λίγο αργότερα;
– Μήπως την αγορά 48 Su-35GR, με αποπληρωμή σε πορτοκάλια Λακωνίας και φράουλες Μανωλάδας; και όλα αυτά στην τιμή 20 F-35 (ή μήπως 12;)
– Την απόκτηση 12 πυροβολαρχιών S-400 με ανταλλαγή ταξιδιωτικών πακέτων σε νησιά του Αιγαίου, σε μήνες που δεν έρχονται οι “κουτόφραγκοι” και τα ξενοδοχεία είναι άδεια; ή την παραχώρηση μιας βάσης στο Αιγαίο για 99 χρόνια στο Ρωσικό Τσαρικό Ναυτικό;
– Να αποκαλύπταμε ότι Έλληνες ιπτάμενοι εκπαιδεύονται μυστικά στην Γιούτα, προκειμένου να μεταφέρουν αμέσως τα 24 F-35A που ΘΑ αγοράσουμε, έτσι ώστε το 2019 να είναι στον Άραξο; Τσάμπα νομίζετε ότι φτιάξαμε τις εγκαταστάσεις;
– Ή ότι τελικά τα UH-1H θα παραμείνουν σε υπηρεσία και μετά την άφιξη των 60 UH-60L που παίρνουμε δωρεάν από τις ΗΠΑ;
– Ότι ο τελικος αριθμός των CH-47 Chinook θα φτάσει τα 48; ή τα 72;
– Ή ότι στην τελευταία επίσκεψη του ΥΠΑΜ στις ΗΠΑ συμφωνήθηκε η άμεση μεταφορά (hot transfer) 36 F-15C/D από τα αποθέματα της Αμερικανικής Εθνοφρουράς στην ΠΑ δωρεάν, με ικανό απόθεμα AIM-120A και AIM9L που αποσύρονται; το ότι κάθε αεροσκάφος χρειάζεται 30-40 εκ. δολάρια μόνο για δομική αναβάθμιση (χωρίς το AESA) είναι ψιλά γράμματα για μερικούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η είδηση δεν ήταν εξαιρετικά εύπεπτη…
Εντάξει, κάπου φλερτάραμε με την ιδέα να γράψουμε πως θα μας παραδοθεί και περιορισμένος αριθμός Tomahawk (TLAM-C/TLAM-D) μαζί με τα Arleigh Burke για υποστρατηγική κρούση, πάγια ανάγκη του ΠΝ (#not), που μάλιστα το δέχτηκε η Προεδρία Τράμπ για να “απομακρυνθούμε” από τους Ευρωπαίους που μας έχουν πουλήσει παλαιότερα τους SCALP EG, αλλά η λογική πρυτάνευσε (θα το τερματίζαμε τελείως).

“Tomahawk” Block IV

Πριν αρχίσουμε να ονειρευόμαστε, ας δούμε τι γίνεται πραγματικά στις Ένοπλες Δυνάμεις… F-16 που χρειάζονται όχι μόνο εκσυγχρονισμό, αλλά και ανταλλακτικά. F-4 που φτάνουν στο όριο της διάρκειας ζωής του. Το γεγονός ότι τα όπλα των αεροσκαφών μας θα πρέπει να αποσυρθούν σε λίγο, το ίδιο και των αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών μάλλον δεν ανησυχεί κανέναν. Οι Kortenaer χρειάζονται είτε αντικατάσταση είτε εκσυγχρονισμό, το ίδιο και οι ΜΕΚΟ 200 (έπρεπε ήδη να έχουν εκσυγχρονιστεί), ενώ κανείς δεν ασχολείται με το όριο ζωής των αντιπλοϊκών πυραύλων μας.
Στον Στρατό τα Leo 2 ακόμη δεν έχουν επαρκή πυρομαχικά (!), δεν έχουμε αρκετά σύγχρονα πυροβόλα των 155 χιλ και χρησιμοποιούμε απαρχαιωμένα συστήματα, τα MLRS απαξιώθηκαν, χρειαζόμαστε νέο τυφέκιο εφόδου κοκ.
Παρόλα τα παραπάνω, κάποιοι συνεχίζουν και “ψαρεύουν” κλικς με ευφάνταστες αγορές, ευκαιρίες και ανύπαρκτα deals, εικονικές συμμαχίες “κάποιων” με την Ελλάδα (που τελικά τα βρίσκουν με τους τούρκους) κοκ. Βρισκόμαστε λίγα χρόνια πριν την παραλαβή των πρώτων F-35 από την τουρκική αεροπορία, κι ακόμη συζητάμε για την ικανότητα ή όχι των Su-35 να τα εντοπίζουν και να τα καταρρίπτουν, λες και υπάρχει η πιθανότητα να αγοραστούν!
Παρά το γεγονός ότι η απόκτηση των Arleigh Burke ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο, εμείς θα καταθέσουμε την δική μας άποψη για το θέμα σε επόμενο τεύχος. Έτσι όμως όπως η Π&Δ ξέρει να κάνει.
Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε πως ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος από τους αναγνώστες μας που να μην θέλει τον εκσυγχρονισμό της ΠΑ, την αντικατάσταση των μονάδων του ΠΝ, την ενίσχυση του ΣΞ. Αλλά πριν από όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουμε να μην πιστεύουμε ότι μας “πετάνε”. Αφού μας ακολουθείτε, μας διαβάζετε, θα ξέρετε αυτό που σίγουρα έχουμε να σας προσφέρουμε. Την αλήθεια. Μπορεί να μην μας φέρνει πολλά “κλίκς”, αλλά μας φέρνει κάτι καλύτερο. Αξιοπιστία. Υπηρετούμε αυτό τον χώρο από το 1978, δεν θα το αλλάξουμε τώρα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Guest
Σπύρος

Μην ανησυχείτε. Δεν επιλέξαμε να σας παρακολουθούμε με βάση τον αριθμό των κλίκ.

Συνεχίστε.

Μάνος
Guest
Μάνος

“Το γεγονός ότι τα όπλα των αεροσκαφών μας θα πρέπει να αποσυρθούν σε λίγο, το ίδιο και των αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών “….
“κανείς δεν ασχολείται με το όριο ζωής των αντιπλοϊκών πυραύλων μας.”
” τα MLRS απαξιώθηκαν”
Χωρίς να παραγνωρίζω τις πραγματικές ανάγκες των ΕΕΔ..μήπως υπερβάλλετε και εσείς λιγάκι τώρα??
Το λέω γιατί έχω παρατηρήσει αρκετές φορές μία τάση για ..αυτομαστίγωμα σε αυτόν τον ιστοχώρο…

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Πιπερι στο στομα….

KavKou
Guest
KavKou

Σχετικά με τον τελικό αριθμό των CH-47 Chinook, έχετε δίκο – θα φτάσει τα 72…

…σε κλίμακα 1/72!

Selenos.
Guest
Selenos.

Πρωταπριλιατικα αστεια,με την εθνικη αμυνα,υπο τετοιες δυσμενεις συνθηκες,ειναι εκτος λογικης.Το συγκεκριμενο ιστολογιο,στο οποιο αναφερεσαι,εχει παραδοση σε τεοιες ανακριβειες…δυστυχως.

Card image
George_K
Guest
George K.

Συνεχίστε έτσι, αυτοί που σας προτιμάνε για αντικειμενική ενημέρωση γνωρίζουν τον λόγο. Η ποιότητα είναι ανέκαθεν καλύτερη της ποσότητας.

Gilan
Guest
Gilan

Σε όλα τα παραπάνω που αναφέρετε, δεν νομίζω να τα πιστέψουν οι αναγνώστες σας ακόμα και ως πρωταπριλιάτικο αστείο, για τους πολιτικούς ταγούς πάλι δεν ξέρω μπορεί και να τα πιστεύανε.

Phantomlord
Guest
phantomlord

Μαζί σας από το 1992. Δεν θα αλλάξουμε τώρα.

pkakouris
Guest
Πανος Κακουρης

Εισαστε η παρεα μου απο το μακρινο 1981 στο Γυμνασιο. Και συνεχιζουμε…

Card image
som1els
Guest
som1els

Προσφατες τιμολογησεις Bl.IIIb Ιαπωνια 821εκ για 246 (φορτος τουλάχιστον για 3 ΑΒ αφου είναι μικτος), Αυστραλια 301εκ για 80 και Κορεα 65εκ για 17 sm2. Και οπως γνωριζετε καλυτερα το τεμαχιο μονο του ESSM υπολογιζεται στα 1,5εκ. Εκ των πραγματων δυο επιλογες υπαρχουν, ειτε σκοπευουμε να διατηρουμε τους οκταπλους εκτοξευτες με sparrow εις τους αιωνας των επιχειρησιακων αιωνων, ειτε αρχιζουμε ν’αγοραζουμε αναγκαστικα με τα οποια “νεα” πλοια.
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/japan-sm-2-block-iiib-standard-missiles-0
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/australia-sm-2-block-iiib-standard-missiles-0
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/republic-korea-sm-2-block-iiib-standard-missiles-and-containers

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Τα 30-40 εκατομυρια για δομική ανακατασκευή των F15 απο πού προκύπτουνε ακριβώς ?

Είναι επίσημα στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρίας ή απο κύκλους της USAF και του Πενταγώνου που θέλουνε περισότερα καινούργια F-22/F-35….